Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
[merlinw.org]
/: 10-15 GB
swap: 4-8 GB
<szimpla_ext4_partíció_1>: maradék (minden más cucc)
<szimpla_ext4_partíció_2>: 50 GB, vagy ahogy érzed (doksik, levelezés, fontos cuccok)
Nálam a /home csak a beállítások tárolására van, így arra is bõven elég a /. A két ext4-es partíciót fstab-ban felmountolom, aztán symbolic link-ekkel belinkelem azt, ami kell róla.
A /home külön partícióra pakolása mellett egy érvet tudok elképzelni, erõsítsen meg, akinél így van: a programok beállításai megmaradnak, így egy esetleg újratelepítésnél az elsõ indulásnál már majdnem minden úgy van, ahogy szeretném.
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Ha nem riadsz el a karakteres telepítõtõl (nem egy bonyolult dolog, ha anno telepítettél win98at, akkor nem leszel komoly gondban), akkor elég a netinstall CD is, ilyenkor mindenbõl a legfrissebbet rángatja le a netrõl, és telepíti neked.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
nem találok sehol hozzá 1 live cd-t, nincs is vagy csak rosszul keresek?
"swap (cserehely)"-nek én mindig pár megával többet adok mint a memória. Akkor van rá szükség, ha hibernálni is akarod a gépet, egyébként bõven elég 1 giga is.
"/" Ez a rendszer meghajtója. Attól függ mennyi programot használsz, az én rendszerem teleszórva minden hülyeséggel 6 giga, de ezen már minden van. Én 10 gigát szoktam neki adni, ha paranoiás vagy, akkor adhatsz 15-öt.
"/home" Ide jöhet a maradék. Dokumentumok, képek, videók, zenék, és minden egyéb itt tárolódik majd.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
de Linuxban ez hogy mûködik itt van swap partíció is?
Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekről ugat
Más kérdés: Az AMD új üdvöskéivel, az APU-s gépekkel hogy áll a Linux?
Ami lényeges szempont, ehhez a felhasználáshoz érdemesebb intel videovezérlõvel ellátott darabot választani. Ubuntu alatt tudja amit kell, és így nem fizetsz olyasmiért, amit aztán soha nem fogsz használni. Az akkuidõre is jótékony hatással van.
Persze választhatsz amd(ati) vagy nvidia chipes eszközt is, de az némileg drágább lesz, többet fogyaszt, és mint mondtam, az említett felhasználással nem fogod kihasználni a tudását.
Ez pedig maga az elegancia, igaz ez már ~160k - Õt pedig kifejezetten Ubuntunak készítette a Dell.
[merlinw.org]
A Youtube viszont továbbra is szar böngészõkbõl, de megnéztem, mostmár netbookomon levõ debianon is szar. Ennek ellenére vimeo -n például le tudom simán játszani a HD -t, úgyhogy én nem értem most mi van.
Viszont XBMC -bõl simán lejátsza a youtube-ról is a videókat, pedig ott is HD -re van beállítva mint alap minõség.
"Fehér ingem tiszta legyen, olyan, mint a hó. Átok engem el ne érjen, ne bánthasson a szó."
Édesapám laptop vásárlás elõtt áll, céges cuccokra kéne a gép, és az elmúlt fél év azt bizonyítja, hogy az Ubuntu neki a tökéletes választás (idáig asztalin használta otthoni irodában).
Olyan kérdésem volna, hogy milyen laptopot tudtok ajánlani, ami Ubuntu-barát (nem tragédia ha nem megy minden, csak valahogy be lehessen üzemelni, kisebb turkálások beleférnek), és olyan 100k körül van? A videokártya teljesítmény nem tényezõ, lévén céges géprõl beszélünk, winyóból sem kell óriási (levelezés, céges fényképek termékekrõl, ilyesmikre esetleg), viszont jó lenne ha jól össze lenne rakva.
Van tapasztalatotok ez ügyben? Ki milyen gépet javasolna?
De ezekhez majdnem naponta-hetente jönnek ki frissítések nem?
Live mód alatt ezt a pendrives cuccot érted, akkor igen, minden f*szavolt, és ahhoz képest, hogy USB 2.0-án ment, eléggé gyors volt, akkor milehet HDD-n? 😊
"Fehér ingem tiszta legyen, olyan, mint a hó. Átok engem el ne érjen, ne bánthasson a szó."
Telepítés után elsõ körben célszerû elindítani a frissítéskezelõt, és telepíteni amit talál. Aztán hajrá, adj neki! 😊
Saját véleményem szerint KDE-re adják ki a jobb cuccokat. KTorrent, KMai, Krusader, stb. Gnome alatt pl nincs egy normális, használható Total Commander klón.l
Én nem szeretném, hogy problémák alakuljanak ki xD, nekem így elsõ látásra qvára bejön a linux, és hülye aki nem ilyent használ 😄. /Szubjektív véleményem😄/
Lehet hogy semmilyen hibába nem futsz bele, lehet, hogy lépten nyomon elakadsz. Elõre nem tudható, milyen problémáid lesznek, majd kialakul.
Ugyanaz a különbség, mint a szõke, kék szemû illetve a barna hajú, barna szemû nõk megítélése közt: ízlés kérdése. :-D
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
akkor a két kezdõ kérdés:
1.) mi a különbség a KDE és a GNOME között?
2.) láttam egy kettõ képet ahol vannak "gadget"-ek, ezek csak KDE-re vannak vagy GNOME-on is lehet használni.
/Sikerült a billentyûzet beállítása😊/
Nagyon gyors meg pendriverol is amipedig 2.0-as szval tuti h valtok.
Milyen esetleges problemak lephetnek fel?
Amugy meg koszi a segitseget, hasznos dolgokat tanulhatok meg toletek, koszi megegyszer, most mek es megkuzdok ezzel az ubuntuval 😛.
Két mód közül válszthatsz, vagy beleugrasz vakon az ismeretlenbe és küzdesz fogcsikorgatva, vagy eleinte használod a winnel párhuzamosan, és lassanként minden felmerülõ problémára megtalálod a megoldást. Ha tényleg váltani akarsz, menni fog.
A dokumentáció tekintetében erre nézegesd át a címeket, indulásképpen:
LINK
De ha bele is kell nyúlnom, és találok megfelelõ leírásokat hozzá, akkor megtudom magamtól is csinálni, ugyanis angoltudással, és informatikai tudással, eléggé rendesen felvagyok vértezve 😊 .
Köszi a választ!
/Most szedtem le eggyet, és az | www.ubuntu,com | oldalon található ilyen USB-s telepítõs kipróbálós módszert csinálom, és meglátom milyen rendszer ez az ubuntu😊 /
Ha bele akarsz nyúlni, ahhoz már kell némi hozzáértés, de még több türelem, amíg utánaolvasol, mit is kell csinálni pontosan.
Szeretnék a WinXP-rõl áttérni Linuxra, vagy Ubuntura /Nem tudom, hogy különbözik-e, vagy sem, nem érdekel./
Ezen a konfigon, mennyire futna, mennyire támogatná, a drivereket?:
Asus P4i65g alaplap,
Intel Celeron 2,6 GHz-s proci,
ATi X1050 256 /AGP Foglalatos/,
768 Mb RAM,
CD Olvasó,
40GB Winchester.
Jah, elõre szólok, hogy én az oprendszerekhez nem értek, és a linuxot, milyen nehéz lenne kordában tartani, kell hozzá valamilyen különleges ismeret, vagy valami, vagy mint az XP-hez hasonlóan egyszerû lenne kezelni?
Bocsi, hogy ilyen, eléggé gyökér kérdésekkel zavarlak titeket, de már a hócipõm is televan az XP-vel, mert most raktam újra, és még mindig sz*r.
/Ui.: Olvastam, hogy nincs vírus linuxra, tehát vírusirtó se kell, ez igaz?/
Köszönöm elõre is!
Maximális tisztelettel:
Papszi
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
úgy tûnik így nem lesz Ubuntu használva, marad az XP
órák óta ez van, újraindítottam, akkor is kifagy
mit lehet tenni?
Ennek ellenére Debian Stable alatt (ami egyelõre a mintát szolgáltatja 😄) ott biztosan bekapcsoltam mindenhol, compizban is a vsync -et, mert kikapcsolva meg idõnként a kép felsõ vagy alsó része nem egyszerre változik :|
De most youtube-n a 420p -s videók is úgy beakasztják az egészet amíg kezdi lejátszani, hogy beszarás.
Visszarakom a stable-t ha lesz idõm, mostmár kíváncsi vagyok.
Ez a betütipus is idegesítõ, olyan kicsik lettek a betük, mintha fullHD felbontásba tettem volna, pedig nem. Az is biztos, hogy a rendes 1360x768 -as felbontást küldi, mert az az egy amit a monitorom tisztán tud megjeleníteni (illetve az 1024x768 -at 4:3 esetén). Debian alatt is volt betüméret problémám, de csak két alkalmazásnál (az egyik a google earth, másik a Cisco Packet tracer), utóbbit be tudtam állítani, elõbbit most nem emlékszem, de azthiszem azt is...
Amugy a compizconfigsettins-ben ki van kapcsolva az opengl vblank ? Nem az okozza a szaggatast ?
De ami a legidegesítõbb, hogy már Debian (testing) alatt is szar a youtube, és a hd videók is. Mondjuk most KDE felületet tettem fel elõször, aztán tettem fel a gnome-ot is, mindkettõn rossz. Meg ami még érdekesebb, hogy a betûk olyna kicsik lettek mindenhol, miután fölraktam a rendes nvidia drivert, állítgatnom kell mindenhol :@
Googleben kerestem, ott találtam is, hogy valami configban átírtam, hogy lid_ac (valami ilyesmi) nothingra suspendrõl, kiléptem, lecsuktam és ugyanaz :/
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
elvileg a VLC is ilyen univerzális cucc, win alatt mûködik vele minden, igaz ott foobar-t vagy aimpot használok inkább
a VLC meg filmre van, szerintem nem zenére találták ki.
Memória foglaltság indításkor 250MB, ez a Debian 130MB -jához képest azért több :|
Google Chrome -t raktam fel böngészõnek, youtube-n a 720p -s HD nézhetetlen, nagyokat beszaggat. Debian alatt az 1080p -sek is mentek kisebb beakadásokkal, 720p -sek tökéletesen.
Compizt sem sikerül olyan szépen belõnöm, vagy alapból rángatósan megy (alacsony FPS -t beállítva), vagy több ablaknál még durvábban beakad, compiz kocka is fura, akármire állítgatom (ezt ubuntun sosem sikerült belõnöm normálisan, Debian alatt nagyon hamar, sokkal simábban ment).
A gépen levõ videókat viszont most gond nélkül le tudom játszani probléma nélkül, fullHD-sakat is, az alap lejátszóval (automatikusan telepítette a kodekeket), ez sem mûködött sosem normálisan. Majd még tesztelgetem, de szerintem visszatérek majd Debire. :-(
A VLC elvileg tudja de a lejátszó listában itt is egy fájl van léptetni tudok benne de nagyon lassan és akadva játsza le a következõ számot :S
[merlinw.org]
Klasszikus felülettel ugyan olyan mint a korábbi, azzal nincs gond, de valahogy még mindig olyan "lusta" a rendszer, lassú.
A következõ próba szerintem az lesz, amit írtál egyszer (minimális telepítés és akkor rápakolgatni a dolgokat), remélem megtalálom.