11431
Ubuntu Linux
-
#9947 Ez apache beállítástól függ. Alapvetően www-data user szokott lenni, de vannak disztrok amik apache felhasználót használ. /etc/apache2/httpd.conf-ban van definiálva. Ha ezt átírod root/root -ra akkor rootként fogja indítani. Előre szólok, hogy a rootként való futtatás és amit most csinálsz, azzal sok szívás lesz, mert alapvetően ellenkezik a linux biztonsági elveivel. -
#9946 de gondolom ha a lentebb általab belinkelt php script futtatja a gépen lévő bash scriptet, akkor az nem rootként fog futni.
A gépen pedig csak bizonyos usernek tudnak sudozni vagy su-zni más felhasználói fiókokba, ezért kellene tudnom, hogy melyik user fogja ezt futtatni, mert akkor tudom, melyiknek kell jogokat adnom. -
#9945 Két scripttel:
script1.sh tartalma:
su - usernév -c "script2.sh"
script1-et root-ként futtatod, script2 juzerként fog futni. Ha nem rootként futtatod az elsőt, akkor authentikációra van szükség. -
#9944 így nem működöttt, így úgydöntöttem a scriptbe teszem az su-zást, mert szerintem jelszó is kell neki...
illetve ilyenkor melyik user futtatja a scriptet? mert nincs miden usernek joga, hogy su-zon
Nem ugrom át a hsz-eidet, és tényleg köszi hogy segítesz :) -
#9943 Most komolyan?
Igen, úgy tudsz, de ha alapból átugrod a hozzászólásaimat, szólj és nem fáradok. -
#9942 egy nagyon trükkös kérdésem lenne
bash scriptbe, hogy tudok su-zni egy userből egy másikba?
ilyenre gondoltam.
su - usernév
sleep 2
echo jelszó
Ez így működhet? -
#9941 Én is Lubuntunál kötöttem ki netbookomon végülis. Jóbugos időnként és elég béna az ablakkezelője, dehát ez van :-(
Nagyon sokáig használtam én is Debiant, de azért csak egyszerűbb egy ubi, mégha nem is olyan stabil meg gyors. -
#9940 Miért nem lubuntu t tettél fel netbookra? -
#9939 Kíváncsi leszek milyen lesz. Netbookon lefrissítettem 11.10-re, egyébként kisméretű kijelzőn nem rossz a unity, bár elég lassú, meg feltelepítettem próbának mindenféle biszbaszt (xubuntu-desktop, gnome-shell), aztán eléggé szétesett a rendszer. :D
Debian amúgy gyorsabb gyengébb gépeken? Akartam azzal egy próbát tenni, de live-ban egyszerűen nem tudom elindítani. Meg mondjuk Debianban hiányozna 1-2 dolog, ami kényelmesen megvan Ubuntuban. -
#9938 Megjelent az Ubuntu 10.04.4 LTS. -
#9937 nos, úgynézki összerakunk haverral még egy játékszervernek való gépet. Ubuntu server lesz rajta, módosított kernelel.
A kérdésem, milyen processzort ajánlanátok bele? Valami két processzoros lapba menne, xeon szériára gondoltunk. De annyira nemvagyok képben szerverprocesszorok terén. Amd-ből esetleg van jobb választás erre a célra?
Intelből belőle lenne 2: XEON 5560 -
#9936 Failsafe olyasmi, mint Windows-ban a Safe mód, de első körben arról szól, hogy default konfiggal indul, szoftveres vesa videodrivert indít és nem futtatja az "autorun" cuccokat. Tehát amolyan szervíz funkció. -
RYO21 #9935 Mi a kulonbseg a a Failsafe Gnome illetve a sima Gnome session kozott? -
#9934 Nem szűnik meg, csak azt az egy szem ráállított Canonical alkalmazottat teszik át máshova. Szóval most már teljes mértékben közösségi disztró lesz. -
#9933 VMWare-en kipróbáltam, egész tűrhető a Gnome Classic. Hirtelen csak az alsó panel betűszíneit találtam hibásnak, de azon lehet segíteni könnyen. Viszont a gnome menüben végre minden benne van ismét és a felső panel sem kócolódik össze. Mire megjelenik remélhetőleg el lehet felejteni a Unity-t:)
Olvastam egy rossz hírt is, megszűnik a Kubuntu. -
#9932 Az jó lenne, és ha az beválik, netbookon nem is frissítek, csak LTS-re. :D -
#9931 Ha nem azonnal bont, akkor gondolom be van lőve a timeout ssh-ban. -
#9930 putty-al be vagyok jelentkezve a gépre, és be su-ztam rootból egy felhasználóba, majd kiléptetett ezzel:
Session terminated, killing shell... ...killed.
Ez mitöl lehet, valami tipp? -
#9929 10.04 jó persze. Illetve április végén jön az új LTS, arra érdemes lesz frissíteni június-július környékén. Állítólag megcsinálják benne rendesen a Gnome fallback fícsört (régi Gnome felület). -
RYO21 #9928 Üdv újra!
A tavalyi ubuntus problémák után most úgy döntöttem, hogy újra felrakom a rendszert, viszont most egy teljesen másik gépre. Anno 10.04-et illetve 10.10-et használtam. Most feltettem a 11.10-et viszont nemnagyon nyerte el a tetszésemet (kikéve a login screen). Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes a 10.04-et használni? Tudom, hogy a 10.04-nek van LTS. -
#9927 Köszi mindenkinek, így már megtudom csinálni. :) -
#9926 Vagy Ubuntu Tweak-kel is kiszedheted. -
#9925 törlöd a felesleges linux-image-* és linux-headers-* csomagokat, majd frissíted a grubot
dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge
sudo update-grub
link -
#9924 Üdv!
A Grub-ot hogy lehet kitakarítani?
10.10-es Ubi van a gépen, és már kb 6 linux kernel közül választhatok indulásnál :S -
#9923 Magokat...:) Nekem sokáig egy 1 magos Celeron volt a szerveremben és 1000+ felhasználót szolgált ki egyszerre, s még ekkor sem ment 0,8 fölés a terheltség. -
#9922 Hát azért 70-100 embert kiszolgálni, meg ~30 szervert futtatni...
Azért ennyire nem erős ez a processzor :D
mpstat -P ALL 20% körül mutatja a magokat, top és htop pedig 50-60% (bár ez valami hlds bug, hogy magasabb processzorhasználatot mutat a valósnál)
ITT lap alján van, hogy miért is. -
#9921 talán csak olyankor nézted, amikor épp nem csinált semmit az utolsó 1, 5, 15 percben, vagy olyan erős a vas, hogy ez meg se kottyan neki :D man oldalon nincs semmi vonatkozás arra, hogy külön mérné felhasználóra, stb -
#9920 Egy újabb kérdés :D
Szóval a gépen uptime-ot nézve nagyon kicsi értékeket kapok 0.00 0.02 0.04
Pedig a gépen futnak root processek, egy user alol játék szerverek (kb 30db 70-100 játékossal), mysql user is fut, ftp stb...
Nekem nagyon gyanús ez az alacsony load érték. Szerintem nem néz minden usert.
Valakinek van ötlete miért van ez?
(i7 870 van a gépbe 8 virtuális maggal, így 8 lenne az ahol maximálisan ki van használva, jólgondolom?) -
Garfield #9919 Háttérkép kezdő ubuntusoknak
-
#9918 Meg -
Garfield #9917 Ez egy megválaszolhatatlan kérdés ebben a formában. Milyen hardvered van? Milyen drivert akarsz hozzá használni? Milyet játékot akarsz futtatni, annak jött-e ki újabb verziója? Ez csak kipróbálva fog működni. -
#9916 értem! köszi szépen! Még egy kérdés. 2009ben feltettem az ubuntut és eléggé szaggatak rajta a játékok ezt kijavitották már vagy még mindig akadnak driver téren hiányosságok? -
#9915 újabb kérdésem lenne :)
Az megoldható lenne valahogy, hogy egy konzolparancsal egy adott felhasználó összes folyamata realtime prioval menjen? -
Garfield #9914 cloud computing =/= online tárhelyszolgáltatás.
A cloud computing egyfajta erőforrás-szolgáltatás, amit te arra használsz fel, amire csak szeretnél, és meghatározott módon fizetsz ezért. Például egyszeri bizonyos adatfeldolgozásra van szükséged, de csak ezért nem akarsz milliókért szervereket venni. Inkább keresel egy cloud szolgáltatót, megmondod, hogy neked milyen szoftverkörnyzetre, és kb. mennyire erőforrásra van szükséged (CPU, memória, tárhely), és ezekér kifizeted a szerverek árának töredékét. A leírás arról szól, hogy ha te Ubuntus környezetet akarsz a feladatodhoz, akkor így kell telepítened a cloudban. -
#9913 hello! olvastam ma az ubuntu cloud-rol, de ugy irt rola a ficko ezen a linken mintha egy külön server telepitésröl lenne szó. az lenne a kérdésem, h ez nem egy ingyenes tárhelyszolgáltatás akkor? vagy az de nekem kell létrehozni? -
Garfield #9912 Ez persze majd arra az esetre szól, ha a Gnome Shell működni fog a driverrel. ;-) -
Garfield #9911 Azért halkan megjegyzem, hogy ha csak nem valami rendszer- és hardverspecifikus programozással foglalkozol, akkor semmi akadálya a 64 bites rendszernek sem, a különbséget nem fogod észrevenni: az eddigi tapasztalataim alapján a Flash telepítésénél kell egy kicsit odafigyelni, hogy ne a 32 bitest akarjad feltenni, illetve le kell mondanod az Acrobat Readerről, ha esetleg azt szoktad meg. Minden más ugyanúgy megy és frissül, mintha 32 bitest használnál. -
#9910 Nem, 3GB mellett abszolút nincs ok aggodalomra:) -
belcure #9909 Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Akkor nincs okom aggódni a 32bit miatt! Lényegében ugy sem használja ki a 3gb ram-ot semmi,csak azért voltak kétségeim,mivel ugye ez nem csak RAM-ra vonatkozik hanem a rendszer összes memóriájára, és ha összeadom a ram-ot és a graff memóriáját az jóval meghaladja a 4gb-ot,de ezek szerint akkor müködni fog minden rendesen! Köszönöm még 1x! -
#9908 Kezeli az PAE kernellel, ami már alaptelepítés egy ideje 4GB memória és afelett. Persze nem ugyanaz, mint 64bites címzéssel (lassabb), de kezeli:)