Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Balumann
Mivel tudok kicsomagolni tömörített fájlokat, amik több darabban vannak? ( .rar amihez tartoznak .r01, ...).Kipróbáltam vagy 4 tömörítõt, mindegyik azt írja, hogy az archívum típus nem támogatott :/

Balumann
A netinstall -os CD -n (~180M😎 is választható a grafikus telepítés ugyanúgy, tök ugyan az. Azt érdemes leszedni szerintem.

MerlinW
Én egyelõre még nem tudtam levetkõzni a windows-os paranoiás reflexeket, és így oldanám meg:

/: 10-15 GB
swap: 4-8 GB
<szimpla_ext4_partíció_1>: maradék (minden más cucc)
<szimpla_ext4_partíció_2>: 50 GB, vagy ahogy érzed (doksik, levelezés, fontos cuccok)

Nálam a /home csak a beállítások tárolására van, így arra is bõven elég a /. A két ext4-es partíciót fstab-ban felmountolom, aztán symbolic link-ekkel belinkelem azt, ami kell róla.

A /home külön partícióra pakolása mellett egy érvet tudok elképzelni, erõsítsen meg, akinél így van: a programok beállításai megmaradnak, így egy esetleg újratelepítésnél az elsõ indulásnál már majdnem minden úgy van, ahogy szeretném.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

mousee
Elég az elsõ cd/dvd, a többin csak plusz programok vannak, ha nem akarsz netrõl töltögetni. Live CD-je nem tudom hogy van-e a debilánynak (valaki okos majd felhomályosít), de a sima elsõ lemezrõl fel tudod tolni, igaz nem asztalról indított grafikus telepítõvel, hanem live-ból indított karakteres/grafikus telepítõvel.

Ha nem riadsz el a karakteres telepítõtõl (nem egy bonyolult dolog, ha anno telepítettél win98at, akkor nem leszel komoly gondban), akkor elég a netinstall CD is, ilyenkor mindenbõl a legfrissebbet rángatja le a netrõl, és telepíti neked.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

az létezik hogy a Debian telepítéséhez 52 CD vagy 8 DVD-kell?
nem találok sehol hozzá 1 live cd-t, nincs is vagy csak rosszul keresek?
mousee
Egy elég alap elgondolás alapján:

"swap (cserehely)"-nek én mindig pár megával többet adok mint a memória. Akkor van rá szükség, ha hibernálni is akarod a gépet, egyébként bõven elég 1 giga is.

"/" Ez a rendszer meghajtója. Attól függ mennyi programot használsz, az én rendszerem teleszórva minden hülyeséggel 6 giga, de ezen már minden van. Én 10 gigát szoktam neki adni, ha paranoiás vagy, akkor adhatsz 15-öt.

"/home" Ide jöhet a maradék. Dokumentumok, képek, videók, zenék, és minden egyéb itt tárolódik majd.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

500 Gb-s winyot, hogy érdemes felosztani, (win-ben ez 100 Gb a op-nak, a maradék ~380 menne a tárolásra...)
de Linuxban ez hogy mûködik itt van swap partíció is?
zico87
következõ gondom Compaq ipaq szörnyetegre kéne felpakolni egy Puppyt meglehet csinálni hogy ne a Live cd-rõl keljen telepíteni vagy indítani mivel nincs optika usb boot se jön össze remélem érthetõ a gondom másik gépben hiába telepítem ipaq-n behal a Puppy:S

Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekről ugat

mousee
Köszönöm szépen a tippeket, valószínû a dell lesz.

Más kérdés: Az AMD új üdvöskéivel, az APU-s gépekkel hogy áll a Linux?

gothmog
Ahogy MerlinW is utal rá, a Dell régóta együttmûködik a canonicallal, úgyhogy a laptopjaik jelentõs része teljesen ubuntu-kompatibilis, sokat azzal elõtelepítve szállítanak. (cserébe 80-ból nem nagyon állnak meg inkább a 150-es kategória) 😞
Ami lényeges szempont, ehhez a felhasználáshoz érdemesebb intel videovezérlõvel ellátott darabot választani. Ubuntu alatt tudja amit kell, és így nem fizetsz olyasmiért, amit aztán soha nem fogsz használni. Az akkuidõre is jótékony hatással van.
Persze választhatsz amd(ati) vagy nvidia chipes eszközt is, de az némileg drágább lesz, többet fogyaszt, és mint mondtam, az említett felhasználással nem fogod kihasználni a tudását.

MerlinW
Nekem ilyenem van, teljesen kellemes darab - Asszem Suse van rajta alapból, de 10 perc lecserélni Ubuntura.

Ez pedig maga az elegancia, igaz ez már ~160k - Õt pedig kifejezetten Ubuntunak készítette a Dell.

[merlinw.org]

Balumann
Nos én Debiannál Squeeze -nél kötöttem ki, ezen sokkal szebben be tudok lõni mindent, bár a beállítása macerásabb, sokkal gyorsabb és stabilabb az egész, és könnyebben meg is találom a dolgokat a különbözõ felmerülõ dolgokra.
A Youtube viszont továbbra is szar böngészõkbõl, de megnéztem, mostmár netbookomon levõ debianon is szar. Ennek ellenére vimeo -n például le tudom simán játszani a HD -t, úgyhogy én nem értem most mi van.
Viszont XBMC -bõl simán lejátsza a youtube-ról is a videókat, pedig ott is HD -re van beállítva mint alap minõség.

Martinez01
Ez esetleg, 2Gb ram, 250 Gb winchester meg 2.1 GHz-s processzor bõven elég irodai munkára, amúgy meg Linuxra pont optimális (szerintem 😄), és csak 77e Ft /legolcsóbb/.

"Fehér ingem tiszta legyen, olyan, mint a hó. Átok engem el ne érjen, ne bánthasson a szó."

mousee
Üdv,

Édesapám laptop vásárlás elõtt áll, céges cuccokra kéne a gép, és az elmúlt fél év azt bizonyítja, hogy az Ubuntu neki a tökéletes választás (idáig asztalin használta otthoni irodában).

Olyan kérdésem volna, hogy milyen laptopot tudtok ajánlani, ami Ubuntu-barát (nem tragédia ha nem megy minden, csak valahogy be lehessen üzemelni, kisebb turkálások beleférnek), és olyan 100k körül van? A videokártya teljesítmény nem tényezõ, lévén céges géprõl beszélünk, winyóból sem kell óriási (levelezés, céges fényképek termékekrõl, ilyesmikre esetleg), viszont jó lenne ha jól össze lenne rakva.

Van tapasztalatotok ez ügyben? Ki milyen gépet javasolna?

Martinez01
Holnapig meggyõzöm apuékat / vagy csak anyut 😄/ , mert az õ álláspontjuk szerin "Jó ez a Windows XP, mi ezt használtuk idáig is, és nem volt vele semmi baj! " Jah, persze, azért halt be a winchester, mert az XP olyan tökéletes...
De ezekhez majdnem naponta-hetente jönnek ki frissítések nem?
Live mód alatt ezt a pendrives cuccot érted, akkor igen, minden f*szavolt, és ahhoz képest, hogy USB 2.0-án ment, eléggé gyors volt, akkor milehet HDD-n? 😊

"Fehér ingem tiszta legyen, olyan, mint a hó. Átok engem el ne érjen, ne bánthasson a szó."

gothmog
Az elsõ próba, hogy elindítod live módban. Ha ott úgy tûnik minden f*sza, jöhet a telepítés. Ha van egy géped, amin következmények (adatvesztés esélye) nélkül kísérletezhetsz akkor hajrá telepítsd és teszteld. 😊 Ha elég bátor vagy, néhányszor úgyis össze fogod pusztítani, ez benne van a pakliban. 😊
Telepítés után elsõ körben célszerû elindítani a frissítéskezelõt, és telepíteni amit talál. Aztán hajrá, adj neki! 😊

Ability
Technikailag igen, minden linuxos program mûködik mindenhol, de azért ez csak fél igazság. Külön libeket használnak, amiket külön be kell töltenie a memóriába és sokszor inkompatibilitás lép fel az adott DE-hez képest. Gondolok itt arra, hogy a nem natív programok sokszor teljesen máshogy néznek ki, elütnek a többitõl, máshogy mûködnek, stb. Inkább esztétikai hiba, de én azért mindig törekedtem a natív alkalmazásokra. Mindkét oldalnak megvannak a saját programjai. KDE alatt KTorrentet érdemes használni, míg Gnome alatt mondjuk Deluge-t.

Saját véleményem szerint KDE-re adják ki a jobb cuccokat. KTorrent, KMai, Krusader, stb. Gnome alatt pl nincs egy normális, használható Total Commander klón.l
Martinez01
Igen, de most öcsém gépén próbáltam /onnan is írok/, és összevissza van bontva, szétvan csúszva a graf meg minden (ez is ilyen USB-s tesztverzió), erre a gépre nemi akarom feltenni, mert ezen játszunk, és ugye az ubuntu nem szereti a directxet😄.
Én nem szeretném, hogy problémák alakuljanak ki xD, nekem így elsõ látásra qvára bejön a linux, és hülye aki nem ilyent használ 😄. /Szubjektív véleményem😄/

gothmog
Unityval indult el? (baloldalt ikonsáv, felül tálca) ha igen, akkor szereti a videóvezérlõdet. Telepítsd fel, ismerkedj vele, ha valami nem világos kérdezz. (illetve dkumentáció meg google 😊
Lehet hogy semmilyen hibába nem futsz bele, lehet, hogy lépten nyomon elakadsz. Elõre nem tudható, milyen problémáid lesznek, majd kialakul.

akkor lényegében kinézeti különbség van a kettõ közt, de linuxos progikat ugyanúgy tudok telepíteni KDE re és GNOME-ra (pl: wine; chrome, nero, tux commander stb...)
Ability
Hát azért a KDE sokkal fejlettebb, sokkal jobban karban van tartva, sokkal gyorsabban fejlesztik, és úgy alapjáraton ízlésesebb, okosabb. Más kérdés hogy nem tetszhet mindenkinek, de szerintem az elõzõ állítások eléggé tényként kezelhetõek. Vannak hátrányai is persze, de szerintem az hogy nagyon gyorsan fejlõdik és már jelenleg is mindenki elõtt jár eléggé überel mindent.
Az 1. kérdéshez:

Ugyanaz a különbség, mint a szõke, kék szemû illetve a barna hajú, barna szemû nõk megítélése közt: ízlés kérdése. :-D

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Ez az eggyel elõzõ, a Maverick. Egy picit mintha fürgébb lenne a Natty-nél.

nekem lenne két kezdõ kérdésem, hamarosan veszek egy notit amin igazából filmnézésre meg net-re lesz használva, játék is csak a böngészõn keresztül, ezért gondolkodom a linuxban, most nézegettem pár disztibuciót és ahogy nézem az Ubuntu, hoz van a legtöbb segítség.
akkor a két kezdõ kérdés:
1.) mi a különbség a KDE és a GNOME között?
2.) láttam egy kettõ képet ahol vannak "gadget"-ek, ezek csak KDE-re vannak vagy GNOME-on is lehet használni.
Martinez01
Ez a változat milyen?

/Sikerült a billentyûzet beállítása😊/

Elsõ körben ezt a változatot próbálgasd inkább.

Martinez01
Most epp perpill pendrive-rol bootolt ubunturol irok, es meggyozott .
Nagyon gyors meg pendriverol is amipedig 2.0-as szval tuti h valtok.
Milyen esetleges problemak lephetnek fel?
Amugy meg koszi a segitseget, hasznos dolgokat tanulhatok meg toletek, koszi megegyszer, most mek es megkuzdok ezzel az ubuntuval 😛.

gothmog
keresõ alatt szimplán a google-t értem.

gothmog
Kiegészítve azt amit Garfield kolléga írt, a legfontosabb dolog a nyitottság. Ha tényleg érdekel a dolog, nem lesz gondod vele, meg fogod találni a megoldást, gyakorlatilag a problémád kulcsszavait beírod a választott linux-disztró nevével a keresõbe és meg lesz a megoldás. (vagy a megnyugtató tény, hogy más is küzd ugyanazzal a problémával mint te, tehát nem feltétlenül te vagy a hülye <#smile>)
Két mód közül válszthatsz, vagy beleugrasz vakon az ismeretlenbe és küzdesz fogcsikorgatva, vagy eleinte használod a winnel párhuzamosan, és lassanként minden felmerülõ problémára megtalálod a megoldást. Ha tényleg váltani akarsz, menni fog.
A dokumentáció tekintetében erre nézegesd át a címeket, indulásképpen:
LINK

Martinez01
Én ismerem a számítógépeket, belenyúlni nem akarok, ha nem muszály.
De ha bele is kell nyúlnom, és találok megfelelõ leírásokat hozzá, akkor megtudom magamtól is csinálni, ugyanis angoltudással, és informatikai tudással, eléggé rendesen felvagyok vértezve 😊 .
Köszi a választ!
/Most szedtem le eggyet, és az | www.ubuntu,com | oldalon található ilyen USB-s telepítõs kipróbálós módszert csinálom, és meglátom milyen rendszer ez az ubuntu😊 /

Bár sokat segít, ha értesz a számítógépekhez, egy teljesen alap rendszerhez nem kell, az Ubuntu telepítése NextNextFinish stílusban megy. Határozottan sokat segít, ha van benned egy kis nyitottság, mert egy picit másképp mennek a dolgok Linux alatt - a számítógépekhez való értés ezt segít áthidalni.

Ha bele akarsz nyúlni, ahhoz már kell némi hozzáértés, de még több türelem, amíg utánaolvasol, mit is kell csinálni pontosan.

Martinez01
Üdv!
Szeretnék a WinXP-rõl áttérni Linuxra, vagy Ubuntura /Nem tudom, hogy különbözik-e, vagy sem, nem érdekel./
Ezen a konfigon, mennyire futna, mennyire támogatná, a drivereket?:
Asus P4i65g alaplap,
Intel Celeron 2,6 GHz-s proci,
ATi X1050 256 /AGP Foglalatos/,
768 Mb RAM,
CD Olvasó,
40GB Winchester.
Jah, elõre szólok, hogy én az oprendszerekhez nem értek, és a linuxot, milyen nehéz lenne kordában tartani, kell hozzá valamilyen különleges ismeret, vagy valami, vagy mint az XP-hez hasonlóan egyszerû lenne kezelni?
Bocsi, hogy ilyen, eléggé gyökér kérdésekkel zavarlak titeket, de már a hócipõm is televan az XP-vel, mert most raktam újra, és még mindig sz*r.
/Ui.: Olvastam, hogy nincs vírus linuxra, tehát vírusirtó se kell, ez igaz?/
Köszönöm elõre is!
Maximális tisztelettel:
Papszi

Sziasztok! Feltelepítettem Ubuntura az rfactor nevezetû autós szimulátort minden rendben semmi képhiba! De a Saitek R440 Force Feedback-es kormányomhoz nincsen linuxos Driver és emiatt nincsen FFB a játék alatt! Erõ visszacsatolás nélkül meg nem jó vele játszani. Valakinek nincs valami okos gondolata hogyan lehetne mûködésre bírni? Nagyon köszönöm elõre is!
zeli
Esetleg ez segít? Nem próbáltam, csak múltkor néztem OMG ubuntu-n.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Desiderata
megvan a probléma oka, SMC pci-os wifi kártya miatt akad ki 😞
úgy tûnik így nem lesz Ubuntu használva, marad az XP
Desiderata
XP SP3-on belül telepítettem a Xubuntut, újraindítás után bejön a Xubuntu logó de semmi visszajelzést nem kapok hogy most csinál-e valamit
órák óta ez van, újraindítottam, akkor is kifagy
mit lehet tenni?
Balumann
Egyelõre még nem állítottam be a compizt, KDE alatt valamiért vannak effektek, saját beállítómenüje van, de nem is láttam ilyen opciót. Gnome alatt meg egyáltalán nincsenek. Az Nvidia X server settings -ben próbáltam kikapcsolni (2 helyen is van), nem oldotta meg.

Ennek ellenére Debian Stable alatt (ami egyelõre a mintát szolgáltatja 😄) ott biztosan bekapcsoltam mindenhol, compizban is a vsync -et, mert kikapcsolva meg idõnként a kép felsõ vagy alsó része nem egyszerre változik :|
De most youtube-n a 420p -s videók is úgy beakasztják az egészet amíg kezdi lejátszani, hogy beszarás.

Visszarakom a stable-t ha lesz idõm, mostmár kíváncsi vagyok.

Ez a betütipus is idegesítõ, olyan kicsik lettek a betük, mintha fullHD felbontásba tettem volna, pedig nem. Az is biztos, hogy a rendes 1360x768 -as felbontást küldi, mert az az egy amit a monitorom tisztán tud megjeleníteni (illetve az 1024x768 -at 4:3 esetén). Debian alatt is volt betüméret problémám, de csak két alkalmazásnál (az egyik a google earth, másik a Cisco Packet tracer), utóbbit be tudtam állítani, elõbbit most nem emlékszem, de azthiszem azt is...

Jakuza001
Akkor az nem a disztro hibaja, hanem a VGA drivere.
Amugy a compizconfigsettins-ben ki van kapcsolva az opengl vblank ? Nem az okozza a szaggatast ?

Balumann
Nem már közben megtaláltam, egy csomaggal kapcsolatos figyelmeztetés volt, és Q betüt kellett volna nyomnom... (szerintem mindent próbáltam a Q -n kívül). Sima Debian testingen is elõjött végül egy másik csomagnál, ezt már meg tudtam találni google-ban.

De ami a legidegesítõbb, hogy már Debian (testing) alatt is szar a youtube, és a hd videók is. Mondjuk most KDE felületet tettem fel elõször, aztán tettem fel a gnome-ot is, mindkettõn rossz. Meg ami még érdekesebb, hogy a betûk olyna kicsik lettek mindenhol, miután fölraktam a rendes nvidia drivert, állítgatnom kell mindenhol :@

Jakuza001
Ha beleolvasol a Linux topicba ott van az elso oldalon par hozzaszolasnyit kell csak visszaolvasni, hogyan lehet a torott csomagokat javitani, valamint a masik problemad az lehetett, hogy az elore definialt szerver valoszinloeg off-line volt, amiert nem sikerult frissiteni, ilyenkor kell a leggyorsabb szervert leellenorizni az update managerben es azt beallitani a frissiteshez.

SzirmosSzisza
Nem tudja valaki, hogy lehet beállítani, hogy ha lecsukom laptopot, akkor ne haljon meg az egész ? (elvileg suspend a neve, annyit csinál, hogy full fekete minden, bal felül ott villog mintha lehetne oda írni, de nem reagál semmire)

Googleben kerestem, ott találtam is, hogy valami configban átírtam, hogy lid_ac (valami ilyesmi) nothingra suspendrõl, kiléptem, lecsuktam és ugyanaz :/

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Hecker007
köszi a segítséget

elvileg a VLC is ilyen univerzális cucc, win alatt mûködik vele minden, igaz ott foobar-t vagy aimpot használok inkább

Lyukasbogrács
én audacious-t használok és megy benne a flac/eac, meg érti a cue fájlokat is. ape fájlokkal meg egyszer találkoztam életemben 😄 de ahogy utánaolvastam az FFAudio Pluginban (Ctrl+P, Bõvítmények, Dekódolók) benne van az ape átmogatás, de nincs ape fájlom, hogy kipróbáljam, így errõl biztosat nem tudok mondani.

a VLC meg filmre van, szerintem nem zenére találták ki.

Balumann
Hát, kipróbáltam ezt a megoldást (10.04LTS servert szedtem le, update upgrade, ubuntu-desktop gdm, zárt meghajtó és frissítések telepítve). Valamennyivel tényleg gyorsabbnak tûnik, de ez még mindig nem az igazi.
Memória foglaltság indításkor 250MB, ez a Debian 130MB -jához képest azért több :|
Google Chrome -t raktam fel böngészõnek, youtube-n a 720p -s HD nézhetetlen, nagyokat beszaggat. Debian alatt az 1080p -sek is mentek kisebb beakadásokkal, 720p -sek tökéletesen.
Compizt sem sikerül olyan szépen belõnöm, vagy alapból rángatósan megy (alacsony FPS -t beállítva), vagy több ablaknál még durvábban beakad, compiz kocka is fura, akármire állítgatom (ezt ubuntun sosem sikerült belõnöm normálisan, Debian alatt nagyon hamar, sokkal simábban ment).

A gépen levõ videókat viszont most gond nélkül le tudom játszani probléma nélkül, fullHD-sakat is, az alap lejátszóval (automatikusan telepítette a kodekeket), ez sem mûködött sosem normálisan. Majd még tesztelgetem, de szerintem visszatérek majd Debire. :-(

Hecker007
Milyen bõvítmény vagy program kell hozzá hogy meg tudja nyitni olyan zenéket amik .ape vagy .flac kiterjesztésûek és van hozzájuk egy .cue fájl?
A VLC elvileg tudja de a lejátszó listában itt is egy fájl van léptetni tudok benne de nagyon lassan és akadva játsza le a következõ számot :S

Balumann
Azaz köszi.

MerlinW

[merlinw.org]

Balumann
Persze azt tudom, én most konkrétan a Unity felületre gondoltam, amit valamiért nagyon fejlesztenek, és alapértelmezettként teszi be.
Klasszikus felülettel ugyan olyan mint a korábbi, azzal nincs gond, de valahogy még mindig olyan "lusta" a rendszer, lassú.
A következõ próba szerintem az lesz, amit írtál egyszer (minimális telepítés és akkor rápakolgatni a dolgokat), remélem megtalálom.

MerlinW
11.04 nem jó. 10.04 és 10.10 viszont nagyon jó😊

Egyébként egy kattitntással vissza lehet csalogatni a sima Gnome-ot. Két helyen is.

[merlinw.org]