11431
Ubuntu Linux
-
#10187 Lehetséges bash szkriptbe integrálni a jelszót, ha sudo-val akarok a szkriptben futtatni egy parancsot? -
#10186 Oh, köszi a választ! Elnézést a késlekedésért, de elfelejtettem a topikot figyelni :S.
Extras -t leszedtem. Most tesztelem mit mutat.
Rádiózásnál is és ha videó megy akkor is. Alapvetően ez egy fejlesztői gép (bika erős), s tuti 12.04 egyik update -je után kezdett el macerálni ezzel a bibivel. A hang loopolása szerintem csak tünet, a probléma az, hogy lefagy 1-2 másodpercre a gép (kurzor se mozdul), ezért szerintem csak akkor látványos a bibi, ha valami szól a fülembe. Tisztára olyan érzés mint régebben volt, mikor nem állítottuk be a DMA (?!) -t a vinyón, s meg-megszakadt a windows működése.
Érthetetlen, de a load normál üzemmódban 1 körül van (kb. 12.04 -től). Compiz 20%ot eszik szinte mindig. Lehet az upgrade nem tett neki jót. :S
-
#10185 Gnome beállításpanelen ott a zárt meghajtók menü, onnan kell a proprietary driver-t telepíteni. AMD oldaláról felesleges telepíteni, mert nem támogatják az új kerneleket (Ubuntu testing kerneleket használ, AMD pedig csak stable-t támogat - amit pl a Debian is használ).
-
#10184 Köszönöm! De nem lett jobb.. sőt kipróbáltam azt is,hogy 0-ról telepítés manuálisan az ATI oldalárol letöltött driver és úgy .. de úgy is akad.. bár ahogy olvastam itt-ott a neten ... nem egyedi probléma..
Az fglrxinfo-nál írja,hogy ATI 5000series .. de mégis olyan mintha nem használná a kártya képességeit.
Ha meg nincs fent driver akkor tők simának tűnik az egész.
Nem tudom mi nem jó nálam .. de sehogy sem akar menni szépen.. a másik gépemben az nVidia kártyával semmi gond. Megállapítom,hogy az ATI-val van a cink.. Sokáig win alá sem tudtak drivert írni.
Nah mind1 még próbálkozok... A végén pedig ha nem megy veszek ebbe a gépbe is egy NV kártyát. -
#10183 Jó kérdés. Ha telepítetted az ubuntu-restricted-extras csomagot, akkor pucold le. Egyébként mikor szokott történni? Film nézés, böngészés, zenehallgatás, egyéb? -
#10182 Üdv mindenkinek!
Nem találkozott valaki olyan Ubuntu 12.04 -es hibával, hogy időnként "megfagy" a rendszer 1-1,5 másodpercre és a hanglejátszás ez idő alatt loopra veszi a figurát?
Halálra idegesít, s még angol fórumon se találtam rá megoldást.
Előre is köszi! -
#10181 Első körben kapcsold ki a vsync-et a Catalys-ban.
Valamint nézd meg, valóban felkúszott-e a driver: fglrxinfo -
#10180 Sziasztok!
Olyan jellegű kérdésem volna,hogy:
Miért van az,hogy ATI HD5450-nél ha felrakom(aktiválom) a Zárt ATI meghajtót akkor akadozik kicsit az egész még amikor a böngészőben görgetek akkor is :( .. Zavaró nagyon!!!
Ha nincs feltéve akkor nincs ez a jelenség .. valakinek van ötlete?
12.04-es UBI .. tiszta a telepítés 0 kilóméteres rendszer.
Ez a netezős gépem most raktam össze direkt erre a célra... a nagyobbik gépemmel soha nem volt ilyen gond bár abban nVidia kártya van.
Ötleteket várok ..
Köszi előre is!
---
Joe -
#10179 Szánj rá 1-2 hetet és vadul bújd a google-t. MINDENRE van info a neten. Ha probléma van csak keress rá a hibaüzenetre. Kis türelemmel és kitartással hamar belerázódsz. Ajánlom az első telepítés szétbarmolását. Feszegesd a határokat, ismerkedj az alkalmazásokkal, telepíts fel minden sz@rt, próbálj ki mindenfélét, túrj bele a konfigokba, szedd szét az OS-t. Utána a második telepítést rutinnal fogod elvégezni.
Fejlécben találsz doksikat az alapokról, érdemes elolvasni őket. Ismerd meg a fájlrendszert, jogokat, sym/hard linkeket, a csomagkezelőt (apt), az etc-ben levő rendszerkonfigurációs fájlokat, az eszközcsatolást (mount, fstab), a hálózatot (samba), stb.
/bin - Rendszerparancsok, programok
/boot - A Linux kernel (rendszermag) és rendszerindítási információk
/dev - Linux eszközfájlok (a hardverösszetevőknek megfelelően)
/etc - Rendszerbeállítások, rendszerösszetevők
/home - A felhasználók saját könyvtárai
/usr/include - Az ún. header fájlok tárolóhelye
/lib - Szoftverösszetevők, programerőforrások, kernel modulok
/usr/lib - További szükséges szoftverösszetevők
/mnt - Az ideiglenesen csatlakozó tárolóeszközök - CD, DVD, hálózati könyvtár - becsatolási (mount) pontja
/opt - Opcionális szoftverek
/proc - Linux kernel folyamatok
/root - A root felhasználó saját könyvtára
/sbin - A rendszerint a root felhasználó által használt programok
/share - Közös használatú fájlok (pl. ikonok, súgófájlok, hangfájlok, stb.)
/tmp - Ideiglenes tárolómappa
/usr - Felhasználói és root programok, az X-Window rendszer és helyi rendszerfájlok
/var - Változó adatok, rendszernaplók, web- és ftp szerver fájlok, stb.
-
jackson021 #10178 Kosszi! Nem konnu de ha el tudom erni legalabb azt hogy ugy "telepitsek es konfiguraljak" egy ubuntut mint egy windowst akkor csak ezt rakom fel magamnak es az ismeroseimnek! Termeszetesen azt tudjuk hogy nem jatekra valo az ubuntu! -
jackson021 #10177 kb:tobb mint 10-eve winfosokat hasznalok es "anno" meg programoztam basicben, turbopascalban es emiatt is gondolom hogy ha akarom meg tudom tanulni a lenyegesebb parancsok kezeleset mint tegnap pl-ul a kicsomagolast terminalban de neha jo ha nem egy het alatt jovok ra hogy hogyan kell pl-ul egy programot kicsomagolni, configuralni, majd elinditani a terminalban mert momentan ezt probalom megtanulni
mivel pl-ul az adobe flashplayert nem minden gepen engedi feltelepiteni a firefox! az en gepem mondjuk meg friss darab es emiatt mas kepp is megy rajta rendszer, de egy 6-7 eves laptopon viszont valamiert nem engedi
a vizualis telepitest az ubuntu! tehat terminalban vagyok kenytelen felrakni!
A kicsomagolas-rendszergazdi jogosultsaggal osszejott, de a konfiguralas es az installalas meg nem!
de mint mondtam meg a programok elinditasa se egyszeru mert meg meg sem talaltam oket!
-
#10176 Ha konkrétan a Windows "hibái" miatt szeretnél Linuxra áttérni, el kell, hogy keserítselek:) Linuxot csak akkor fogod eltűrni, ha szereted, értesz hozzá valamelyest. A végfelhasználói Linux még fényévekre van a Windowstól.
Dash-ben elkezded beírni a nevét és kidobja, vagy "futtatásban" / terminálban (igaz nem natív, de Krusader fényévekkel jobb)
Gnome commanderben is gépelheted a parancsmezőbe, terminálban elkezded gépelni majd TAB bill-re kiegészíti, többszörös lenyomására pörgeti a lehetőségeket.
A programok binárisai egyébként az /usr/bin könyvtárban vannak. Megnézni egy programhoz tartozó állományokat és helyüket az alábbi parancsokkal tudod:
sudo dpkg -L <csomag neve>
whereis <csomag neve>
find <hol> <fájlnév> (pl: find / gnome-commander)
további parancsokat találsz a topikfejléc FAQ menüjében.
-
jackson021 #10175 Hy! En eddig windowst hasznaltam de televan a hocipom a win7-nek a fenmarado hibaival es most
probalom tanulmanyozni az ubuntut (12.04 ltd)
A szoftverkozpontbol vagy mas helyekrol toltok le ill telepitek fel progikat! De hol talalom meg oket es hogy inditom el oket ha a GNOMCOMMANDER-el sem talalom a gyoker konyvtarbol rakeresve?
pedig azt allitja az ubuntu hogy fel van telepitve! Sot a Dash-ban reszletesen kerestem de ott sem leltem ra!
Esetleg terminalban kellene megkerestetnem az ubuntuval es onnan futatnom?
(Tudom hogy a terminal megtanulasat nem kerulhetem el de amig lehet addig "vizualisan feluleten" oldanam meg a dolgokat!)
Elore is kosszonom ha segitetek megtanulnom a rendszer kezeleset!
Az volna a celom hogy kivaltsam ezzel magamnak es masoknak a winfost! Thanks!
-
#10174 Nem tudni, ellentétben a többi disztróval, ők nem időpont szerint dolgonak, nincsenek kiadási ciklusok, amikor úgy érzik hogy kész akkor jön. De pár hónap nem lesz több szerintem. -
#10173 Kb mikorra varhato? -
#10172 Az még a Jupiter nevű kiadás, abban semmi extra nincs, még alig került bele saját app, nincs benne a Pantheon, stb. Azt csak kényszerből adták ki hogy lássák az emberek hogy készül, de semmivel sem kínál többet mint egy Ubuntu. Majd a Luna lesz az amire most mindenki vár és az lesz az első igazi kiadás amibe azért már kerültek is cuccok. -
#10171 Ezen a szajton amit le lehet tolteni mar vegleges verzio? -
Garfield #10170 Maradtam az egyszerűségnél: Linux Mint 13, MATE-tel. Nem tudom, mit kúrtak el az alap Ubuntuban, de nekem messze használhatóbbnak tűnik, mint a Precise. -
#10169 Szerencsére van választék. Nálam meg a pinguyos a favorit. -
#10168 Jé most hallok először az elementhary os ről. tetszik. nekem se fekszik az ubuntu stílusa valamiért. -
#10167 Ígéretes ..Átnéztem, elolvastalak.. Köszönöm!
Én nem ismertem őket de érdekel :)
---
Joe -
#10166 Éveket?:) Ez is ugyanaz a rendszer lesz, csak a felület lesz új. Magát a rendszert tanuld ki, azt bármikor elkezdheted. Attól függetlenül, hogy egyeseknek nem tetszik a Gnome/Unity, és teljesen jól elvagyok vele napi 8-10 órában:)
Mondjuk én mindig a másik oldal voltam, én lesz*rom hogy néz ki az OS. Fussanak rajta a használni kívánt programok. Unity nekem ennyiben tetszik. Nyomsz egy Alt-ot és - igaz gépelve - mindent elérsz. Nincs is igazán másra szükségem. Fájl managernek is MC-t használok, amihez egyébként nem is kellene GUI.
Windows-ban, OSX-ben is azzal kezdek, hogy kikapcsolok MINDEN csilivilit, animációt, widgetet stb.
(Linuxon Conky is csak azért van fent, mert jópofa volt konfigurálni, gyakorlatilag sosem látom a desktopot:))
Dióhéjban, és nem számítógép élvező vagyok, hanem használó:) Persze nem vagyunk egyformák. -
#10165 Hát rád bízom ha terjeszteni akarod, nekem elég ennyi. Azért sem akarok belefogni mert még nincs kész. Van egy Jupiter nevű kiadásuk, de ez csak kényszer miatt lett kiadva, semmi extra nincs benne, ha valaki azt kipróbálja semmivel sem fog jobban járni. A Luna meg nincs kész, de ez is egy olyan kiadás lesz, ahol ugyan már látszódni fog a projekt ereje, de szintén félig-meddig kényszer miatt adják ki, hogy bemutassák miről is van szó tulajdonképpen. Majd a Luna + 1 kiadás lesz érdekes, kb akkorra érnek be a most folyamatban levő fejlesztések. A Lunából nagyon-nagyon sokminden ki fog maradni sajnos. És amíg ezek nem teljesülnek addig annyira nem akarom nagy dobra verni, de Titeket még talán meg tudlak győzni róla hogy érdemes szemmel tartani őket. -
TARTYOM #10164 Akkor Itcafe-n -
#10163 Hát egy topikot megérne ha azt néznem hogy mennyire fasza cucc lesz idővel, de egyébként döglődne az egész. Itt van nekünk ez az Ubi topik, a legnépszerűbb disztro, mégsincs nagy forgalom. Aztán van nekünk egy általános Linux témánk is, legutóbb amikor néztem még ennél a topiknál is lentebb volt a forgalom. Meg kell érteni hogy nincs rá nagy igény, itt is csak azért mutattam be mert itt legalább van rá pár fogékony ember. De nekem nem hiányzik az hogy telekürtölöm vele az egész SG-t aztán ha valaki kipróbálja majd jól leszarozza. Linuxos embereknek szívesen mutogatom mint egy jobb alternatíva de egyébként nem hiszem hogy sok független embert meg lehetne győzni róla. Ahhoz még nagyon sok idő kell, még ez a projekt túl fiatal és félkész ahhoz hogy háttérifó nélkül bárki megértse hogy miért jó vagy miért lesz jó idővel. Látni kellene hozzá az egész mögötti szellemiséget. A cél nyilván az mint az OSX-nél, boldog boldogtalan tudja használni. De ott még nem tartunk, még akkor sem ha már most is jobb a helyzet mint a többi disztrónál.
ui.: én meg jelentkeztem volna fejlesztőnek ha nem OSX-et használnék. Így viszont Obj-C és Cocoa kombót tolok mostanság. Szívesen segítkeznék nekik, de azért az OSX-et nem adom fel érte, így viszont nincs meg a szükséges fejlesztőkörnyzet hogy belevághatnék ebbe. Meg mondjuk sokat kellene tanulnom még a Gnome és egyéb dolgokról ahhoz hogy bármit is csináljak. Viszont OSX-re már fejlesztettem pár programot és relatív gyorsan beletanultam, még ha nem is mesteri szinten. -
TARTYOM #10162 Indíts neki itt az SG-n topicot!
Egyébként jelentkeztem a magyar fordító csapatba -
#10161 "When it's ready". Ők nem a kiadási ciklusos modellt választották ahol X időközönként kiadnak valamit, akkor is ha félkész. Nekik funkciókra és alkalmazásokra nézve van egy listájuk hogy minek kell teljesülnie és ha minden megvan akkor kiadják. Annyit lehet tudni hogy relatív elég közel van a kiadás. Ez jelentheti azt hogy köv hónap, de azt is hogy 3 hónap múlva. Senki sem tudja. Annyira nincs messze, ez a lényeg.
Amúgy én már nagyon régóta követem őket, már azóta amikor még csak egy ikonpakkjuk volt. Érdekes sztori, az egészet egy grafikus indította el, aztán kinőtték magukat és lett ez. Nekem már akkor is szimpik voltak. Szóval persze, akkor derül ki igazán ha használni tudod, de azért nekem van egy elképzelésem arról hogy milyen is lesz, és nem csak a Lunára vonatkozóan hanem ami utána jön arra is. Fontos hogy nem feltétlen lesz minden tökéletes elsőre, itt az egésznek az irányvonalát kell nézni, messzebbre kell látni mint a Luna kiadása és akkor tudod hogy ha nem is azonnal de ez tényleg egy forradalmat indít majd el. -
#10160 Megtaláltam, még ők se tudják. majd ha kész lesz -
#10159 Ha jobb lesz, mint a Unity, vagy a gnome fallback, amit most használok (igaz nem ubuntun, hanem debianon. és igen félkész a gnome 3, de a unity-tól meg hányni lehet), akkor biztos váltok, de ezt tényleg csak akkor lehet megállapítani majd, ha kijön. Amúgy van valami infó arról, hogy mikor jön? Mert mindenhol azt írják, hogy "It will be released some time after Ubuntu 12.04". -
#10158 Ja félreértettem a kommented, azt hittem ismerős vagy a projekttel kapcsolatban. Hát akkor annyit mondanék hogy a videó alapján ne vonj le semmilyen következtetést. Szerintem nem igazán tükrözi azt hogy milyen is lesz ha majd kész lesz. Arról nem beszélve hogy tök bugosnak tűnik az egész, villog a GUI, nem jelennek meg dolgot, valami nincs a helyén, meg úgy általában szaggat az egész. Plusz nem is naprakész, azóta sok dolog változott. -
#10157 Nem tudom, még csak most látom először, kugli se ad az első 30-40 oldalon semmi eos+shotwell kombót. Ezek szerint jól leszedték, vagy én keresek bénán. -
#10156 Mondjuk itt azért eléggé félkész minden. Belenéztem és látom hogy vannak befejezettlen részek, pl gombokon nincs szöveg meg ilyenek. Mockupok jobban olyan szempontból hogy valósan tükrözi milyen lesz, miközben a valóságban a fejlesztés még lehet nem is tart ott. Amúgy nem tudod hogy merre van a Shotwell mockup véletlen? Egymás mellé akartam tenni a régit az elementary variációjával, az nagyon durván kiadná hogy mire is gondolok amikor azt mondom hogy igényesség, csak sajnos sehol sem találtam, DeviantArtról leszedték. :( -
#10155 +1 videó, ha valaki lusta lenne a képeket végignézni, mint én.
-
TARTYOM #10154 Hmm azt hiszek akkor várok a Linux átálásommal kicsit :) -
#10153 Hamarosan megjelenik az Elementary OS Luna, az első igazi eOS kiadás. Gondoltam egy kicsit kampányolok itt, mert Linux fronton ők a kedvenceim, ők azok akik végre szép, elegáns, kényelmes disztrót fognak kiadni elsőként. Nem tudom ki hogy van vele, de hányni tudnék az Ubuntu alap kinézetétől, a KDE féle plastic meg még annál is rosszabb. Anno mindig az volt az első dolgom hogy szépen átváltom a témát. De hiába váltottam, az egész GTK és felépítése nem volt az igazi. Itt jön képbe az Elementary. Nem csak egy disztró a sok közül, nekik tényleg az a célkitűzésük hogy a Mac-hez hasonlóan elegáns környzetet teremtsenek és kényelmes app-okat fejlesszenek. Az egész ott keződik hogy a disztró nem a megszokott alapokra épül. Ugyan a Gnome 3 az alap, de nem lesz benne Gnome Shell, mint ahogy Unity és egyéb marhaságok sem. Nekem sem szimpi egyik sem, nekik sem volt, csináltak valami újat, valami sajátot, valami sokkal elegánsabbat mint amit kínál a többi disztró. Fejlesztettek egy csomó backend cuccot amivel megtörik a Gnome alapvető kinézetét és felépítését. Erre épül egy gyönyörű téma. És erre jönnek rá a saját app-ok. Itt van pár screenshot hogy mire kell számítani:
Login ablak
Az asztal
Naptár program
Zenelejátszó
Files
File properties
Address Book
Email kliens
Egyedi beállítások (gnome-control-center) + pluginek + notifications
Többet nem teszek be, ez is sok. Aki akarja az itt nézelődhet tovább. Van minden, PhotoBooth, egyedi terminál app, videólejátszó, szövegszerkesztő, tömörítő program, screen recorder, stb. Kicsit trükkösen vannak berendezve a cuccok, nincs minden egy helyen, érdemes áttúrni az oldalsó mappákat, de még így is nagyon sok képet csak a keresővel találtam meg. Akit érdekel az nézzen szét alaposan mert nem csak annyi kép van amit a linken lát hanem vagy 20x több. Sok ezek közül még csak ötletként van jelen egyébként, de azt hozzátenném hogy ez a project fényévekkel gyorsabban halad mint bármelyik disztro. Ők fél év alatt elérték az összes eddig bemutatott dolgot, míg az Ubuntu ül a babérjain és szarik a felhasználók valós igényeire és marhára nem érzem hogy haladna bármerre is a project, illetve nem is teljesen szimpatikus az út.
Tudom, most nem leszek kedvelt ebben a topikban, de még mindig az a véleményem hogy az OSX a legszebb és legfelhasználóbarátabb OS mind közül. Szóval miért mutatom be ezt? Mert sok dolog benne még az OSX megoldásánál is jobban tetszik, ez a disztro lesz az OSX után az első valós alternatíva amire azt mondom hogy tényleg nagyon fasza, igényes, jól megcsinálták, kényelmes.
Mint a fenti képekből látjátok (és a linken találhatókból) rengeteg programot készítenek. Tudom, mindenki elvan azzal amit megszokott, de azért jusson eszetekbe az olyan szörnyetegek mint az Evolution. Hatalmas bloatware lassú bugos szörnyűség az egész. Én kimondottan örülök hogy jönnek ezek a külön lightwiight programok amik tényleg gyorsak, tényleg szépek, tényleg kényelmesek. Email, Contacts, Calendar, stb. Ezek mind-mind jóságos dolgok. És nem utolsó sorban: zenelejátszó. Nekem egyik alternatíva sem tetszett igazán. Itt aki meg követi az Elementary projectet tudja hogy ők kettőn is dolgoznak párhuzamosan. Egyik egy picike lesz ami nem feltétlen media libraryként üzemel, míg a másik sokkal inkább iTunes koppintás.
Szóval a következő gondolatotok meg az lesz hogy az egészet csak lopják a Mac-ről, sőt, amúgy is, le a Mac-kel, mi Linuxosok vagyunk. Hát, döntse el mindenki ki mit akar, én azt mondom hogy nem érdekel honnan szedték az ötleteket és mennyire hasonlít valamire ha jól néz ki, kényelmes, és funkciógazdag.
Nem tudom mit írjak még, elég hosszú lett így is. Annyit akartam elérni hogy felfigyeljetek rájuk és ha érdekel Titeket akkor kövessétek őket. Hamarosan megjelenik a Luna, az első igazi Elementary kiadás. Lesz benne OSX-es fullscreen mód, nitification center ami még csak majd most jön Mac-re, és egy csomó minden. Az egész alapja az hogy szakítanak a Linuxos hagyományokkal. Mi is a Linux magában? Egy kernel. Ennyi. Meg pár open source project ami hozzá kapcsolható. Mi is különbözik a disztókban igazából? Szerintem semmit. Egyik sem kínál egyedi és új dolgot. Mindegyik ugyan arra épül, csak pár komponenst variálni. És gondoljatok a DE fejlesztésére. Nem halad a dolog sehova. A KDE még mindig képes belassulni és elég instabil. A Gnome 3 meg fapad és nem is nagyon halad előre a dolog. Sehol máshol nem számíthattok igazán új és egyedi funkciókra csak itt az Elementary oldalán. Ők nem álltak be a sorba, ők nem pakolják egymásra azt amit mindenki használ. Ők az egészet újragondolták és megcsinálták maguknak amit akartak. Végig ezt kellene csinálnia az Ubunutnak is, lenne is nekik rá anyagi forrásuk, mégsem teszik.
Tudom, nagyon elfogult vagyok, de tényleg őszintén mondom hogy ebből az elementary-ből valami jó fog kisülni. Nagyot fordult velem a világ miután váltottam OSX-re és most ebben a projektben látom összesűrűsödni minden jó dolgot amit szeretek az OSX-ben és mégis elérhetővé váltik Linuxra. Én ezt az egészet egy forradalomnak képzelem el. Egyfajta víziónak ami nálam egyenértékű a Linux desktop felemelkedésével. Amit azért valljunk be, nem a többiek fognak elhozni. -
#10152 A Linux története maga Linus szájából:
-
#10151 -
#10150 link -
#10149 Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy az Ubuntu(12.04)-re hogyan tudom a Cinnamon-t felrakni?
Vagy az csak a Mint-el müködik jól?
Köszi előre is!
---
Joe -
#10148 Újabb problémát oldott meg a topik