11431
Ubuntu Linux
-
- gnome-system-monitor
- nem kell
- örök pulseaudio probléma, sztereo-ban nem csinálja, csak több csatornán.. ha a pavucontrol-t telepíted lehet finom hangolni, illetve alsamixer-rel terminálból és persze a sound setttingsben. -
Ekos #9986 Korán keltem, végig olvastam a súgót. A következő már izmosabb lesz ahogy látom.
Pár nap használat után megfogalmazódott egy-két kérdés bennem:
-van a windows-hoz hasonló Taskmanager?
-Phenom II X4 955 porcihoz kell-e driver, nincs semmi jele problémának
-miért van az hogy a vlc zene indításakor az első néhány másodpercben torz,recseg a hang
Most ennyi.Köszönöm a választ/okat! -
Passz:) Pucold le a 12-es beta flash-t és telepítsd a stabilt, Ubuntu tárolóból. PPA-kkal okosan kell bánni, bárki létrehozhat egyet, nincs garantálva a normális működés. Én speciel már nem is nagyon használom őket - ill. csak olyan alkalmazások esetében, amik abszolút nincsenek tárolóban.
UI: Nem kell a bétát használni:) FF11 is teljesen stabil. -
Garfield #9984 Na most mi a tök van?
A Firefox beta PPA-t használtam, amelyből ma fel is mászott a 12 beta 1 apt-get úton, viszont azzal a lendülettel le is szedte a Flasht, azóta pedig választhatok, hogy vagy Flasht, vagy Firefox 12 beta 1-et használok. Pluszban a Chromium is ugyanazt a fájlt használta Flashhez, így ott sincs semmi.
Tornóczky Anitásan szólva: és akkor ezt így most hogy?
Mert az oké, hogy az Adobe nem támogatja a jövőben a Firefox-ot, de ez miért is jár azzal, hogy a v12 és Flash (ergo a Chromium alatti Flash) innentől kezdve kizárja egymást? Egyáltalán van valakinek infója arról, hogy ez most miért történik így?
U.i.: A kérdésem nem arról szól, hogy szeretjük-e a Flasht, illetve a beta verziójú szoftvereket vagy sem. -
xxxpaulxxx #9983 Ohh bocsánat... nem voltam elég körültekintő:) -
Első körben topikfejléc, documents menü.
@Ekos, szintén. -
xxxpaulxxx #9981 Sziasztok!
Szeretnék megismerkedni a linux-szal... tudtok ehhez valami részletes FAQ-t, vagy tutorialt?:) -
Ekos #9980 Sikerült megoldanom a pendrivról telepítést.
Hogyan válhatok igazi linux felhasználóvá?Mivel kezdjem? -
- Ubuntu Ext4 fájlrendszer-t használ, nem FAT-ot.
- Új particiót le tudsz választani windowsban a lemezkezelővel (my computer, jobb klikk, manage, disk managment)
- CD/DVD meghajtó nélkül próbálkozhatsz USB-vel, HA tud az alaplapod bootolni róla.
- A kábel átdugós dolgot csinálhatod, viszont akkor azt a lemezt használd, amin a Windows is van (azon csináld a külön particiót).
Vagy mint írtam volt, ott a Windows-os wubi telepítő a CD-n, amit pl. daemon tools-al felcsatolsz, és simán telepíted. Így külön partició sem kell. -
és egy másik kérdés nem lehet valahogy megoldani az ubuntu telepítését cd rom nélkül ? csak mert jelen pillanatban akkor az egyik winchesterem kikell hogy húzzam mert 3 kábel van 2 megy a 2 winchesternek 1 pedig a videó kártyának :D -
és egy kérdés hogy tudok ubuntunak patriciot csinálni windows alatt mert nekem ugy van megoldva a gépem 2x160 giga helyem van és egy oylan 40-50et akarok adni ubuntunak csak ugye fat , ntfsre tudom formázni vagy csináljak egy patriciot hagyjam üresen ubuntu cd és azzal csak azt újraformázni vagy azt nem fogja látni? -
CD-ről boot-olsz, majd telepíted egy üres partícióra. XP megmarad, kapsz bootloader-t.
Másik alternatíva; tanulásra, ismerkedésre lehet Ubuntut telepíteni Windows alól, mint bármilyen programot. ISO-t letöltöd, bemountolod, majd wubi.exe-vel telepíted. Így is kapsz bootloader-t, viszont nincs szükség külön particióra, csak ~20GB szabad helyre. Ez esetben a fájlrendszer egy képfájlban lesz tárolva. Ha pedig már nem kell, akkor uninstall. Viszont így nem lesz teljes értékű a rendszer, tehát ha valóban használni akarod a jövőben, akkor később külön partícióra telepítsd.
Virtualizáláshoz kevés a géped, azzal szerintem ne szenvedj. 3-4GB memória alatt kínszenvedés. -
Sziasztok egy kérdést szeretnék feltenni .A kérdés pedig hogy szeretnék elkezdeni kicsit komolyabban foglalkozni a számítógéppel értem itt az alatt hogy nem csak leülök elé esténként játszani vagy internetezni sokan azt mondták hogy a linux alkalmas az ilyenre mármint ebbe a programozás beletanulás eljátszadozás én csak az eljátszadozásnál maradok szerintem viszont nem szeretném az Xp-met letörölni mert azért mint tudjunk néha kikapcsolódni egy játékkal jó olvasgattam és virtuális gépet írogattak hogy úgy lehet azt kérdezném hogy egy ilyen géppel lehetséges lenne-e futtatni linuxot virtuális gépben 2.7es proci csak 1 magos de 1 éve vettem szóval bírja valamennyire azért 1giga ram a videó kártya meg 2 hónapos ddr5 1 gigás és ha megkérhetném ha tudtok valami jófajta virtuális gépet leírni és hogy ez hogyan müküdne mert azért még annyira nem merültem bele -
linux terminálból ennyi:
$ cat ubuntu.iso > /dev/sdX
$ sync
vagy:
$ dd if=ubuntu.iso of=/dev/sdX
$ sync
ahol /dev/sdX a pendrive. (nálam pl.: sdb), $ sudo fdisk -l paranccsal kiderítheted. -
Ekos #9973 Üdv!
Egy USB-ről telepíthető ubuntu-t szerettem volna készíteni, de nem boot-ol az USB-ről a gép.(beállítottam a bios-ban is )(alaplap:ASUS M4A87TD/USB3)
Ezeket használtam, de egyik sem volt nyerő:
-LinuxLive USB Creator
-Universal USB Installer
Ötletekért, és tanácsokért:Köszönetem! -
de most komolyan... hogy néz már ez ki?
és mindig visszaáll ide, de most még a gnome config turkálás se segít. -
kicsit unalmas már emiatt kéthetente törölni a gnome configot, és újra belőni mindent... -
az mitől van, hogy néha a téma elbaszódik, és úgy néz ki mint valami elbaszott win 95, tele üres helyekkel, meg óriás gombokkal? -
Nem is kell oda újdonság. Legyen stabil, biztonságos és lehetőség szerint legyenek frissek a csomagok. 10.04-nek van szupportja 2015-ig, tehát nem kell foglalkoznom vele, elég lesz majd 14.04-re frissíteni a szervereket. Most fogok venni ugyan még egy szervert, de szerintem arra is 10.04-et fogok telepíteni, az bevált az elmúlt 2 évben. -
Én a serverre leszek kíváncsi, bár nem hiszem, hogy ott túl sok újdonságot kapunk. -
Wine-al megy csak, beszélgetésre használom:)
Pár régebbi Valve (HL1, CS1.6) játék illetve ami egyébként is menne Wine-al azok mennek, persze. -
Jól látom hogy megy rajta a steam? :D
A játékok is működnek belőle vagy csak a steam-et lehet működésre bírni? -
Egész jól megcsinálták. Feldobtam Virtual-ra, és - meglepő módon - ezt használom egy hete éles rendszernek. Ha kijavítgatják májusig az alkalmi compiz általi elhalálozásokat, nagyon rendben lesz a rendszer.
Átlag felhasználói szemszögből a beta1:
- ambiance/radiance theme, globalmenu szépen újra lett rajzolva, egységesítve lett
- indikátorok sem olyan idegesítőek már
- Unityből kivették az autohide-ot, kapott egy rakás gyorsbillentyűt, kicsit kényelmesebb lett
- Működik az X-Fi 5.1 (eddig nem ment)
- Működik a DVB TV adapterem
- Minden további nélkül felkúszott a zárt Radeon driver (le sem kell tölteni, megjelenik a tesztelt 11.11-es a zárt meghajtó listában)
- piszok gyorsan boot-ol
Jelenlegi negatívumok:
- még mindig nincs beépített ntfs automount (nem tudom miért vették ki Lucid óta)
- compiz instabilitás
- olykor pulse-alsa anomáliák (az örök probléma:))
Egyébként teljesen rendben van már most, ami nem jellemző.
Ha pedig annyira Unity ellenes vagy, ott a gnome-session-fallback csomag, azzal visszakapod a paneleket. Nem tökéletes még ugyan, de dolgoznak azon is. Vagy egész egyszerűen telepítesz egy Gnome Shell-t. -
Még mindig a kicseszett juniti? Kéne a telepítőből olyan, ami nem ezt tartalmazza :D -
Ubuntu 12.04 LTS B1
-
Ubuntunak nem kell sok hely, ha nem használod gyakran. Kipróbálásra 15-20 GB elég lesz, azt formázd ext4-re, a maradék lehet NTFS.
Érdemes előbb a Windows-t telepíteni, és csak utána az Ubuntut mert az Ubuntu boot loader-je észre tudja venni, ha van Windows a gépen, és így képes dual bootolni, fordítva ez nem működik. -
momoxp #9961 Sziasztok!
Segítségetekek szeretném kérni. Windows 7et használok jelenleg, és ubuntut is szeretnék felrakni a gépemre.
1. 300GB-os a winyóm hogy osszam fel a partíciókat?
2. Ubuntut v. Windows 7et telepítsem először?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
ncal-on kívül van még valami parancs, amivel meg tudnám határozni egy dátumra, hogy milyen napra esik? (pl hétfő) -
Kicsit pontosítanék: nem egy Linux smb szerverről van szó, hanem egy megosztott mappáról egy Windows 7-es gépen. -
Na, megpróbáltam, hogy:
"
"pcmanfm smb://WORKGROUP/user:[email protected]/share"
Erre egy puritán hibaüzenetet dob ki, miszerint "Failed to mount Windows share", és ennyi.
Ötletek? -
Szeretnék Samba megosztott mappát megnyitni pcmanfm-el, így néz ki jelenleg a parancsom:
"pcmanfm smb://[email protected]/share"
A gondom az, hogy úgy szeretném ezt megoldani, hogy a parancsba be tudjam integrálni a jelszót is, ne csak a felhasználónevet. próbáltam úgy, hogy "smb://user1:pass@192...", de így is ugyanúgy kérte a jelszót.
Van erre valami mód? Nautilusszal ugyanez a szitu. -
pici #9956 Milyen kiterjesztések? Bár ha a vlc nem viszi, akkor lehetséges, hogy nincs is kiterjesztése. :D A gépen mentek a videók/mp3-ak? -
Sziasztok.
Egy éve használok Ubuntut, sajnos nem vagyok nagy gépes amúgy, szóval elég kezdő szinten vagyok.
Kiírtam magamnak a kabaréimat, elég sokat, és most, amikor le akarom játszani, azt írja:
-Nem állapítható meg az adatfolyam típusa. -
Felmásoltam a gépre, próbálkoztam több lejátszóval(VLC, MediaPlayer, Audacious), semmi nem viszi. Illetve 1-2 Mp3 megy, de több száz nem.
Nem találtam megoldást sehol, valakinek lenne tippje?
Előre is köszönöm! -
Amúgy az villant át a bucimon, mintha ez ráadásul még amolyan sulis példa is lett volna.
Meg mintha rémlene olyasmi is, lehetett olyat, hogy user felvételnél kreálódott nekik helyből egy saját mappa a szerveren, amihez aztán csak ők férhettek hozzá. Tényleg működhet ez itt is, vagy máshol láttam? -
na, megint én, megint bash scriptel, viszont most nem megoldást keresek, hanem véleményt kérek :P
Szóval adott egy script ami 5 percenként fut, arra van, hogy a szükséges processeket leszabályozza a megfelelő szintre, cpu használatban.
ez így néz ki:
pkill -9 cpulimit
sleep 3
csmarci=$(cat /home/gamepanel/accounts/csmarci/game/195.184.9.35:25002/.gpxpid)
cpulimit -p $csmarci -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &
levi=$(cat /home/gamepanel/accounts/levi/game/195.184.9.35:25565/.gpxpid)
cpulimit -p $levi -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &
mcroncika=$(cat /home/gamepanel/accounts/mcroncika/game/195.184.9.35:25012/.gpxpid)
cpulimit -p $mcroncika -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &
Viszont ez a script, nem kézzel van megírva, hanem egy másik script teszi be aszükséges dolgokat:
echo -n "Felhasznalonev: "
read -e felha
echo -n "Szerver port: "
read -e port
pid=$(cat /home/gamepanel/accounts/$felha/game/195.184.9.35:$port/.gpxpid)
echo $felha='$(cat /home/gamepanel/accounts/'$felha'/game/195.184.9.35:'$port'/.gpxpid)' >> /home/gamepanel/limiter.sh
echo 'cpulimit -p $'$felha' -l 15 -z > /dev/null 2>&1 &' >> /home/gamepanel/limiter.sh
echo -e "/n" >> /home/gamepanel/limiter.sh
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e valami tanács esetleg, amivel jobbá/egyszerűbbé lehetne tenni a cuccot. Illetve az hogy 5 percenként fut, nem sok-e? (úgyértem, nem okozhat-e valami gondot) -
Nagyon szépen köszönöm, átnézem ezeket is.
Én meg találtam egy magamfajta gyógyoknak készült videót, ami alapján össze is rántottam egyet, és halad is végre. Biztos lehet majd még finomítgatni, nem mélyedtem bele, de legalább megy rendesen:D Általában mindig csak olyan leírásokat találtam tonnaszámra, ahol mezei filemegosztás van:/ Az meg aztán kb ugyanolyan "bonyolult", mint Wineken.
JoeFromHun:
Amúgy ja. Egyszerű leírásokat én is hiányolom sokszor sok téren. Sírok a hálózati, meg egyéb "bibliáktól". 500 oldalon le van írva minden szar a rézbányászattól kezdve:c Gyakorlati példák érdekelnének sallang nélkül^^ -
225. oldal
Részletesen, authentikációval
másik -
Egy jó leírás engem is érdekelne,hogy miként lehet egy egyszerű fileservert készíteni. -
indíthatom a parancsokat a háttérben
$ find / -iname afajlaminemtudomholislehet &
futó programot pillanatmegállíthatok, hogy visszakapjam a promptot
Ctrl-Z
majd a háttérben továbbfuttatom
$ bg %1
Milyen taszkjaim is vannak?
$ jobs
újra elõveszem az elõtérbe
$ fg %1
-
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, ha lehet:) Ubi 11.04-en egy fileszerver beüzemelésével szenvedek. Anno (5-6 éve) csináltam egy tök ugyanilyet még Debianon. Ahogy néztem nem igazán változott semmi se e téren téren, de mivel azóta nem foglalkoztam linuxolással, gyakorlatilag elfelejtettem, és némi kezdeti hurráélmény után csak szerencsétlenkedek:) Anno kb így nézett ki a könyvtárstruktúra a szerveren:
home
---kisember
---------Béla
---------Józsi
---------Elemér
---nagyember
---------Sára
---------Eufrozina
---------Ödön
A home-ban ugye mindenkinél látszik a két főkönyvtár (kisember, nagyember). De a kisemberek nem tudnak belépni a nagyember mappáda, de nagyok be tudnak lépni a kisembereknél bárhova, és tudnak nézelődni, futtatni.
Ezen kívül a kisemberek/nagyemberek csak a saját, névreszóló könyvtárukba léphetnek be név/jelszó kombóval. Szóval valami ilyesmihez kérnék szépen útmutatást:)
Halovány emlékeim vannak csoportba rendezésről chmodokról, és egyebekről. De az emlékeken alapuló önerőből történő matatásnak eddig az lett az eredménye, hogy már sehogy nem lehet elérni a szervert, ellenben szétbarmoltam az smb.configot...:D És sírok^^