11431
Ubuntu Linux
-
temes69 #9867 sziasztok!
nemrég vettem egy 2terrás wd vinyót(még az áremelkedés előtt:), a régi rendszer vinyóm helyére raktam be. Csináltam egy 100gb-os rendszerpatriciót. Ezen már rajta van a win7, és e mellé szerettem volna feltolni az ubuntu 11.10est. A probléma az, hogy elindítom a telepítőt és amikor bejön a helyválasztó menü, hogy hová akarom telepíteni akkor kiválasztom azt a particiót amin a win7 is rajta van, de amikor továbbra kattintok mindíg kiiírja, hogy az egyik partició túl kicsi és méretezzem ár. Gyanítom ezt a 100mb-os wines drive-ra mondja. Ilyenkor mi a teendő? Egyszer figyelmen kívül hagytam ezt és elindítottam a telepítést, de egy idő után leállt valami ihibaüzenettel, és a win7 is csak rendszerhelyreállítás után indult el újra. Keresgéltem neten ezzel kapcsolatban de nem igazán találtam semmit. Az lehet, hogy a 2terrás vinyókkal van neki baja? -
#9866 dpkg -s kiírja az adott csomag minden adatát, köztük a függőségeit is
dpkg -l pedig listázza a telepített csomagokat
Ezt a két parancsot kombináld.
-
KunDi #9865 jó észrevétel -
Garfield #9864 http://users.iit.uni-miskolc.hu/~szkovacs/SzgArch/script_feladatok.html -
KunDi #9863 kihagytam, hogy shell scriptben kéne -
KunDi #9862 Sziasztok!
Hatalmas szükségem lenne a segítségetekre az alábbi feladatban! :
"Debian alatt kérdezze le, mely csomagok vannak telepítve a gépre, írja ki ezen csomagok nevét formázottan, valamint azt is írja ki a program, hogy mely programokkal van függõségben egy adott csomag. Pl.
nparted : libc6, libnewt0, libparted1.4, libuuid1
nano : libc6, libncurses5
"
légyszives segítsetek, előre is köszönöm! -
#9861 LTS.
Lehet frissíteni de nem ajánlott. Kevés tapasztalattal még kevésbé ajánlott:) A szervereket egyszer be kell lőni, legyen biztonságos, stabil, működjön a céljának megfelelően és utána nem cseszegetni. 10.04-hez biztonsági frissítések még lesznek 2013-ig.
Valamint szervert nem úgy frissítünk, hogy apt-get upgrade és hadd szóljon, hanem megnézzük mi, miben változott, mi kell és mi nem. -
#9860 Serverből csakis LTS, desktopnál még elmegy az "instabil" verziók bohóckodása (pláne, amit most az OO-val összehoztak...), szervernél követelmény a stabilitás, megbízhatóság, csakis LTS-t! -
#9859 szevasztok, kérdés:
ubuntu server 10.04 lts, vagy legfrisebb?
a 10.04 lts-t lehet majd minden fennakadás nélkül a 12.04 lts-re frissíteni, kevés tapasztalattal is?
Vagy mondjuk a 11.10-et majd lts-re frissíteni gond nélkül?
-
#9858 Köszi, Linphone-nal vagyok most megelégedve, csak az a bajom, hogy ha asztali parancsikonból indítom, akkor nem indul el (pár másodperc után összeomlik minden hibaüzenet nélkül), míg ha terminálból indítom hótt ugyanazzal a paranccsal, akkor minden kín nélkül megy, faszán.
Mi a fene? -
#9857 Ekiga elvileg LAN-on is működik. -
#9856 Hejhó
Keresek Linuxra (elsősorban Debian/Ubuntu) olyan Instant Messaging/VoIP programot, ami mindenféle szerveralkalmazás nélkül képes működni, szigorúan helyi hálózaton (tehát egy büdös percre nem teszi fel a lábát az internetre), közvetlenül a hívandó félhez csatlakozva (hostname vagy IP-cím alapján).
Van(nak) ilyen(ek), és ha igen, mi(k)?
Köszi! -
#9855 Linux alatt nincs olyan, hogy nincs jelszó:) -
#9854 jelszót tudtommal kell megadni, csak be kell állítani hogy bejelentkezésnél ne kérje, így be tud jelentkezni, tudja használni a programokat, de törölni vagy újakat felrakni nem tud az a felhasználó mert ugye a jelszót nem tudja -
#9853 Sziasztok!
Valaki KDE szakértő segítene nekem? (Kubuntu 11.10)
A Rendszerbeállítások>Felhasználó kezelés pont alatt létrehoztam egy felhasználót vendeg néven és az a bajom,hogy:
A bejelntkező képernyőnél mégsem kínálja fel. Sőt ha beírom kézzel akkor sem jó.
Stqatus engedélyezett pedig.
Mit ronthattam el?
Az baj lehet,hogy ott nem adtam meg jelszót? Ugyanis ahhoz a fiókhoz azt akarom,hogy ne legyen jelszó.
Köszi előre is!
----
Joe -
#9852 10.10-es Ubuntu van a notimon, amit barátnőmmel ketten használunk most és az lenne a kérdésem hogy a Docky-ban hogy lehet beállítani hogy csak az egyik profilban induljon el a másikban pedig ne? azt próbáltam hogy a beállításoknál kivettem a pipát hogy az ubival együtt induljon, de ennek ellenére mégis elindul abban a profilban is ahol nem kéne neki :S -
#9851 1. létrehozol alkalmazásindítókat a desktop-on lévő "mappára"
2. lenti panelen jobb klikk, új panel, és ráhúzod az ikonokat a mappáról.
3. 2x start + tab-al elrejted a desktop mappát. -
alfa20 #9850 oldalra olyan program indítót hogyan tudok tenni? -
alfa20 #9849 ezt szedtem le, és erre írta, hogy nem kompatibilis a számító géppel, de kaptam egy fülest mit próbáljak ki.
"Muon csomagkezelő -> Beállítások -> Szoftverforrások beállítása -> Egyéb szoftver -> Canonical partnerek, pipáld be. Majd kattints a frissítések keresésére ha nem frissítené magától a csomaginformációs adatbázist. Ha végzett akkor keress rá a Skype-ra. Ha nem találja akkor zárd be és nyisd meg újra a csomagkezelőt. Ha még így sem találja, akkor konzolba írd be ezt:
sudo apt-get install skype" -
#9848 Skype oldaláról?:)
-
alfa20 #9847 Kubuntu 11.10-re hogyan tudom a Skype-t fel tenni?
A szoftverbázisában nincsen, a skype oldalról ami lejött arra meg azt írja, hogy nem kompatibilis a számítógéppel... -
#9846 Esetleg a Minttal is tehetsz egy próbát -
#9845 Xubuntu, Lubuntu, Debian, Arch Linux, Gentoo. Az első három felhasználóbarát, a másik kettőhöz tanulni kell. -
#9844 Merlin, tudnál disztribúciókat mondani, amik szépen futnának 384MB RAM-al, és Athlon XP 1600+ processzorral? Ubi nem az igazi. Még talán XP is gördülékenyebb volt. :) -
azlk #9843 Itt úgy tűnik, hogy ezzel az egy könyvtárral volt gond, a többi a visszamozgatás után rendesen működött xp alatt. amúgy linux alatt végig gond nélkül el tudtam érni minden partíciót. Az érdekes az volt, hogy amikor megpróbáltam egy-egy alkönyvtárat mozgatni, azokat sem tudta kezelni az xp, ha kimásoltam őket akkor meg igen. Úgy tűnt, mintha a linux csak a könyvtárat tette volna át ntfs-re, a tartalmát meg máshol tárolná. -
#9842 Uhm, próbáld az ntfs particiók csatolását ntfs-3g-vel elvégezni, azzal nincs gond.
így:
/etc/fstab
/dev/sda1 /media/Win_HDD1_Particio1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0
/dev/sda2 /media/Win_HDD1_Particio2 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0
/dev/sdb1 /media/Win_HDD2_Particio1 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0
stb -
azlk #9841 Köszi MerlinW! Közben meglett a megoldás, bár a gondom nem az volt, hogy az xp alól nem látom a linux partíciót, hanem az, hogy a linuxra mentett, majd később ntfs-re visszaírt adatokhoz nem fértem hozzá xp alatt. Úgy tűnik az a gond velük, hogy a linux valahogy lefoglalta magának ezeket az ntfs-en lévő fájlokat, szóval a legkülső könyvtárat láttam, de belelépni már nem engedett xp alatt. A megoldás úgy tűnik az lett, hogy linux alól nem move-al rakom át ntfs-re, hanem egy új könyvtárba másolok mindent, így megmarad a linux alatt a lock-olt könyvtár, és létrejön ntfs-re egy xp alól is kezelhető könyvtár. Az okát nem értem ugyan, de működik. -
#9840 Köszi a tippet, akkor lehet kipróbálom, mert én se igazán használom úgy az extra dolgokat. Ma vettem észre amúgy, hogy csinált egy új "ablakkezelőt" a Cairo, és elindítja a gnome 3-at úgy, hogy gyakorlatilag csak az a dock van, nincs az az ablakváltó menü meg semmi más. Amúgy én is kb. 2-3 hónapja használom asztalin Debian alatt, nem tapasztaltam hogy úgy nagyon instabil lenne. Egy dolgot leszámítva, felül hagytam egy gnome panelt elrejthetően, baloldalra került a cairo dock a futó alkalmazásokkal, alul indítókkal, ha a gnome panelt balra próbálom elrejteni gyakorlatilag szétfagy minden, 100% -ra elkezdi zabálni a cpu-t, át kell jelentkeznem parancssorba és kilőni a gnome-panelt :D De ezt leszámítva nagyon gyors és stabilan megy.
Nekem amúgy az nagyon hiányzik, hogy szöveg is legyen, hogy melyik ablak mi, ne csak egér rávitelnél, csakhát egyik ilyen dock sem támogatja. :-( Bár már azért hozzászoktam, de akkor is hiányzik. -
#9839 Hát engem a halálba idegelt hogy nem natív toolkitet használ sok dologra. Például menük, tooltipek, popupok, stb. Teljesen idegen volt a rendszertől, teljesen elütő kinézettel. Volt egy csomó hülyesége is. A 3D mód meg teljesen tönkrevágta anno a rendszert. Filmlejátszóban nem volt kép, Compizzal összeakadt, minden finomság volt. Mellesleg egyáltalán nem tűnt stabilnak, random belassult, odaégett az asztalra egy tooltip, meg hasonló dolgok.
Nekem nagyon nem jött be. Okos, sokat tud, de egyiket sem igazán jól. Docky meg buta, de minden szükséges dolgot tud, ráadásul azokat jobban. Nem téríteni akarok, csak gondoltam beírom, hátha még azokat nem próbálta. Na meg én már régen használtam őket utoljára, lehet azóta a Cario Dock is kikupálódott. -
#9838 Nem inkább AWN? :)
Amúgy én ezzel nem értek egyet. Én régebb óta használom a cairo-dock-ot, nekem bejön, jól néz ki, részletesen testre szabható. Előtte AWN-t használtam, az is jó volt, Docky is fent van, de nem használom. Igazából ki kell őket próbálni, aztán amelyik bejön, az marad. :) -
#9837 Így van, Windows nem látja a Linux paríiciót. Sosem látta. Ez ilyen.
Ext3-ra ugyan van win plugin, de egyrészt az is csak olvasásra alkalmas, írásra nem, valamint össze is kuszálja, tehát nem érdemes használni.
NTFS vagy FAT partición tárold a közös adatokat, azt mindkettő tudja kezelni. -
#9836 Hááááát. No offense, csak egy vélemény, de a Cario Dock az egyik legigénytelenebb program amit valaha láttam. Akkor már inkább AWM, de méginkább Docky. Én is kutattam egy darabig jó alternatíva után, a Dockynál kötöttem ki. Tipikus Apple féle fejlesztés. Van nála többet tudó alternatíva, de a Docky valahogy igényesebb, gyorsabb, stabilabb, szerethetőbb. Ajánlásnak szántam amúgy ezt a postot. :) -
#9835 Az én problémám megoldva azthiszem Cairo dock-al, tökélesen megy gnome shell mellett :o -
azlk #9834 Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hátha valaki tudja mi a gond, mert a google-val nem sokra mentem.
A problémám röviden:
Van két hdd a gépben, az egyiken xp, a másikon ubuntu 11.10, külön lettek telepítve, úgy hogy csak egy hdd volt fenn a gépen. Telepítés után úgy működnek, hogy az ubuntu lát mindent, az xp nem látja az ubuntu partíciót. A nagy telepítgetés közben felmásoltam egy könyvtárat sok alkönyvtárral az ubuntu partícióra, majd a végén áttettem az xp alá ntfs-re, de úgy jártam vele, hogy xp alatt be sem tudok lépni a könyvtárba, ubuntu alatt továbbra is látszik minden. Mit kéne átállítanom, hogy az xp hozzáférjen a fájlokhoz? -
#9833 Ez a kedvencem, megcsináltam úgy ahogy itt van a videóban ill. leírásban is (én mondjuk apt-get install gnome-shell-extenions* -el csináltam), hiába állítom be, hogy ne rejtse el, ugyanúgy nem jelenik meg semmilyen dock :@
kép
leírás+videó -
#9832 Nekem eddig semmi bajom Kubuntuval, 4 napja nyúzom napi 10 órában. Dolgozom, fejlesztek, multimédiázom probléma nélkül. Reconq-t eszebe sem jutott használni, qt-gtk csomagok meg helyrerakták a GTK-s programok fejléceit. -
#9831 Kipróbáltam azt is, tegnap érdekes grafikai bugokat produkált a menüben, most viszont úgy tűnik megjavult. Valóban nem olyan rossz, Unityinál egyértelműen sokkal gyorsabb, nekem viszont nagyon hiányzik egy tálca a taskbarral. Próbáltam hozzá letölteni a gnome-shell-extensions -öket, különösen a gnome-shell-extensions-dock -ot, elvileg fönnt is van, minden más extension működik, de a dockot sehol se találom :/ (a leírásoknak meg ott úgy vége szakad, hogy hogyan kell felrakni, ppa meg az apt-get install ... ).
De ha tényleg ennyire rossz a KDE, akkor azthiszem nem igazán van más választásom. -
Garfield #9830 Gnome Shell teljességgel kizárt? Mert meglepő módon kézreáll a felülete. -
Garfield #9829 Ja, és a KDE frissítések. Első indulás után gondoltam, kigyomlálom a nekem nem kellő KDE-s programokat, mert mondjuk én a KMail helyett a Thunderbird-öt használom. Uninstall befejezve, na, akkor most frissítsük a KDE-t, ami után a KMail megint ott üldögél. Miért nem csak azt frissíti, ami telepítve van? -
Garfield #9828 Nna, egy estétbírtki nálam a Kubuntu 11.10. Az oka pedig egyszerűen a közepes mértékű gányfaktor. Először akkor néztem, amikor a első indulás utáni kb. 10. percben a Reconq egyik pillanatról a másikra közli velem, hogy nem ismeri a "http" protokollt. WTF? Persze, a böngésző újraindítása megoldotta a dolgot, de ezt akkor mégis így hogy? Utána felrakom a Chromiumot és a Firefox-ot, mire a címsávnál, a menüpontoknál meg még néhány helyen valami grafikus bug jöhetett elő, mert ezeknél a pontoknál "bebuborékosodott": jobb szó nincs rá, de valami checkbox jellegű alakzatot pakolt többször sűrűn egymás mellé, amitől ilyen lett. Meg még volt néhány ilyen apró húzása, aminek a vége az lett, hogy visszasírtam a Gnome Shellt meg a sok cuki PPA-t: az Ubuntu sokkal összerakottabb, de még inkább összecsiszoltabb benyomást tett rám. A korább szívás után, az akkori tapasztalatok alapján pedig kb. 30 perc alatt belőttem mindent Ubuntu alatt, most pedig szépen, folyékonyan megy minden, lobog a hajam a sebességtől. Ha legközelebb rámjön a változtathatnék, akkor majd ránézek az OpenSUSE-re vagy a Linux Mintre.