Ubuntu Linux
-
12.04-ben már gnome-panel-nek hívják a csomagot, nem fallback-nek és egész jó lett (értelemszerűen még nincs kész). Viszont miután lassan egy hónapja 12.04-en dolgozom, azt kell mondjam, a Unity is kezd egyre használhatóbb lenni. Mondhatni észre sem veszem, mikor dolgozom.
Nyugodtan telepítheted a panelt, bekerül mint második gui, váltogathatod a login képernyőn. Témázni lehet de még kicsit körülményes, még egy hónap van a kiadásig, biztos változik a dolog, most eléggé ráugrottak a fejlesztésére. Hogy mennyire kompatibilis a régi témákkal, azt nem tudom, én többnyire használom a rendszert, nem cicomázom. Háttérképet megváltoztatom oszt annyi. Főleg most, hogy ilyen pofás lett az Ambiance téma, nincs is rá kényszerem.
Gnome Shell sem olyan rossz, legalábbis Arch linuxon. Viszont mint említettem Unity is kellemes lett - most még a beta-ban ugyan a compiz néha elszáll és kell neki egy unity --reset parancs - én teljesen hozzászoktam a használatához. Win gombot hosszan nyomva tartva előjön a gyorsbillentyű súgó, ott vannak az okosságok.
Mindent összevetve, amint megoldják a apróbb összeomlásokat, ismét egy kellemes disztrót kapunk a kezeink közé. Ez abból is látszik, hogy sosem használtam beta Ubuntut éles rendszernek, sőt, kiadás után fél évvel szoktam frissíteni, ezzel pedig jól elvagyok már kiadás előtt is.