11431
Ubuntu Linux
  • Hecker007
    nem kezel ennyit, de az átlag felhasználói programok sokkal kevesebb memóriát zabálnak linuxon mint winfoson, a win nagyon szereti a memóriát enni, főleg ha van rajta egy csomó háttérben futó apró program
  • belcure
    Nekem TF2-m van,amit meg is vettem magamnak. de nem ezen van a lényeg! Semmit nem kell állitanom ,alapból kezel a 32bites ubuntu ennyi ramot? ez hogy lehet? Mármint Win az rendkivül elmaradott lenne ilyen téren?
  • Hecker007
    Nekem 16GB ramom van és 32bit-es ubit használok és semmi gondom nincs vele eddig.
    Én azt ajánlanám hogy ha játszani is szoktál akkor rakj fel egy wint annak a pár játéknak, de az ubi legyen a fő rendszered amit nap mint nap használsz, ettől persze lehet próbálkozni a wine-al, de nincs rá garancia, hogy tökéletesen fogsz tudni játszani, meg a warezolt dolgokat nem nagyon szereti :) legalábbis nekem az age of empires 2-t nem volt hajlandó elindítani csak eredeti lemezzel :S :)
  • belcure
    Sziasztok! Tudom,hogy nem kedvelitek az ilyen mazsolákat mint én,de van pár kérdőjel a fejemben mielőtt átváltanék ubuntura , winfosról!
    A kérdőjel ott van,hogy akkor most 32bit vagy 64bit! 3gb ram-om van radeon 4850-es kártyával! Sok oldalon olvastam,hogy a 64bites linuxra irt radeon driver nem támogatja a gnome-shell-t! Ez igy ebben a formában egy teljesen kezdőnek mt jelent? (Lehet azóta már meg is oldódott ez ,csak én még nem találtam rá forumot) Valamint ha netalán wine-al próbálnék meg valami egyszerübb játékot akkor ez 64bites driverrel eldöcögne? Igaz,nem elsőszámú tényező a játék kérdése,sokkalinkább windows magasszintü megutálása játszik szerepet! Köszönöm előre is a válaszokat!
  • zeli
  • MerlinW
    Huhh, mit parancsol?:)
  • Boximiki
    Szia mindenkinek.
    Le szeretném venni az Ubut ebben kellene segíteni.

Nem tudok A "setap"-ba bemenni .
    Kösz ha valaki érdemesnek talál a válaszra.

Üdv: Boximiki
  • GregSB
    Ubuntu TV
  • Rage47
    igekötőkre figyelj már Master91:D
  • Master91
    sajnos nem lett meg a vizsga, úgyhogy le fogom tölteni és meg próbálom meg csinálni. köszönöm !
  • MerlinW
    Itt egy patch hozzá
    A "/usr/share/dpkg/subarchtable" -t cseréld, írd át, patch-eld

Ezt add a repo-khoz:
    deb http://ftp.debian.org/debian/ testing(i386) main non-free contrib

Ezzel listázod a támogatott architekturákat:
    dpkg-subarchitecture -s -aamd64
  • Master91
    Sziasztok! Hát marha nagy bajban vagyok. 2 kor vizsgázok , és persze hogy nem tudom fel telepíteni a debiant gyakorlás képpen, mert i686-os procim van, amit nem támogat a kernelje.

letöltöttem ezt

de lövésem sincs, hogy hogyan tudnám alkalmazni. VM VirtualBoxba telepítem ráadásul.

Tulajdonképpen csak ezt a feladatot kéne meg oldanom, mert a Raidelés + titkosítás nem megy. szerencsére jegyzetet használhatok, a lépéseket akarnám le írni:

A / legyen LVM-en, a /boot pedig Raid0-en a megfelelően particionált sdb és sdc diszkeken.

Azt talán jól tudom, hogy lemez partícionálásnál irányított LVM-re kell mennem, a swap-osat át kell állítanom /home-ra, és utánna a "szoftveres raid"-ra mennem. De itt meg áll a tudomány sajnos....és a google nem nagyon a barátom.
  • rágógumi
    hi, régen volt itt egy szkript ami frissítette az ati drivert.
    ii libdrm-radeon1 2.4.18-1ubuntu3 Userspace interface to radeon-specific kerne
    ii radeontool 1.6.1-0ubuntu1 utility to control ATI Radeon backlight func
    ii xserver-xorg-video-radeon 1:6.13.0-1ubuntu5 X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display dri

nekem ezek vannak fenn és ráférne már az update.
    merre található a szkript? előre is köszi!
  • jackson021
    Remelem holnapra lesz ubuntu internetem thanks everybody!
  • jackson021
    Sziasztok!
    En eredetileg windows-os vagyok de
    van egy ujj eleg gyors laptopom es hat tele
    van a TOKOM a win7-el!

Szoval:
    felraktam az ubuntut de fel kellene installalnom a wifi drivert amit elotte letoltottem!
    Hol? es hogyan tudom a drivert felrakni?
  • MerlinW
    #! /bin/sh

echo -n "tipus:" //kérdezel
    read -e TIPUS //beolvasod a választ
    echo $TIPUS //kiíratod a választ

Fejlécben a documents menüben találsz leírásokat magyarul, angolul.
  • kifli
    nemtudom befér-e ide, de első shell scriptem írásánál probléma adódott :D

a gond a következő:

#!/bin/sh

echo "tipus:"
    read tipus

Ez a részlet a scriptből, és ha futtatom, és beírok valamit, akkor ezt dobja ki:

': not a valid identifierad: `tipus

Itt mit rontok el? :)
  • lgabster
    Sziasztok!
    Újkeletű probléma keletkezett a hugom gépén. Az eddig tökéletesen szóló hang egy újraindítás után eltűnt a gépről.
    11.10-es Ubuntu van a gépen, és az alsa telepítésével is gondjaim vannak. Tudtok benne segíteni, hogy varázsoljam vissza a hangot?
    Kiindulópont:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
  • Brolly28
    köszi a választ
    de már valamelyik nap sikerült megcsinálni
  • Pano
    Próbáld meg terminálban a nm-connection-editor parancsot, azon belül meg a DSL-nél állítsd be a dial upot
  • Master91
    De. Csak hát házat nehéz alap nélkül építeni :) Meg igen, egyéni bajaim is voltak órákon, tudom, figyelni kellett volna. Nagyon jó lenne ezt a linuxot ki tanulni, de hát nem fél évalatt :D Ide nekem vagy 2-3 év kéne...
  • MerlinW
    Ööö a vizsgákat nem oktatás előzi meg?:)
  • Master91
    Remek, még a linket is el rontottam...
    Tehát ő lenne az.
  • Master91
    Sziasztok! Holnap lesz Linux serverek vizsgám, sikerült szerznem 1 minta vizsgát. Szerencsém van, kézzel írott jegyzetet használhatok, neki is álltam ki dolgozni ezt a mintavizsgát. Igazából az a gond, hogy ehhez fikarcni értelmem sincs, nagyon nem tudom kezelni a Linuxot ( ez ráadásul Debian Linux, de ezt a topicot találtam legaktívabbnak, úgyhogy ide írtam, elnézést ! )
    [URL=httpkepkezelo.comimagest3pc0l2sccdcd3a697x9.jpg]Íme maga a mintavizsga![URL]
    Bármilyen segítséget, linket, másik fórumot elfogadok és utána nézek! Sajnos már az 1. feladat 1. részibe is gondok adódtak...
    Bármilyen segítséget szívesen végig hallgatok! Kéne az a 2-es :D
  • Brolly28
    sziasztok

kis segítségre lenne szükségem, nem igazán használtam még ubuntut de most rákényszerültem
    a 11.10-es verziót szedtem lesz, fel is telepítette szépen magát úgy ahogy kell, de a netet nem tudom beállítani
    adsl netem van
    terminálban megcsináltam mindent sudo pppoeconf-al, beállítottam az automatikus csatlakozást is... először sikerült is minden rendben ment, elkezdte leszedni magának a frissítéseket, progikat, telepítés után újraindítottam és már nem volt net, próbáltam a sudo pon dsl-provider parancsal is de semmi
    plog parancs is csak annyit mutatott hogy connection terminated

valakinek valami ötlet?
    előre is köszönöm
  • KunDi
    Sziasztok!

Lefuttattam ezt a scriptet:

#!/bin/sh
    echo -e "package name:\tdepends list"
    dpkg-query -W -f='${Package}:\t${Depends}\n'

lement szépen rendesen, de zárójelbe megjelennek a csomagok mellett "(>= 2.2.5)" ilyen és ehhez hasonló dolgok. ezeket el kéne tüntetnem egy awk gsub-bal, de itt elakadtam. valakinek valami ötlet ?
  • Beast Machine
    Guesten indíts egy Sambát ;)
  • Hegi90
    Valaki el tudná nekem mondani, hogy hogyan tudok megosztani mappát VMware segítségével 10.04 guestre? Már többször sikerült, de van hogy néha random eltűnik. Most pl annyira eltűnt, hogy a /mnt/ almappái sincsenek meg.

Natívan nem akarom felrakni, köszönöm.
  • High end PC #9879
    Hm, meggyógyult magától, csinál furcsa dolgokat annyi szent
  • High end PC #9878
    Sziasztok, kisebb galibába keveredtem, a Compizban beállítottam a forgatható ablakokat, majd restart után az Ubunt kezelőfelülete eltűnt, csak egy kis menüsor maradt fent, ahonnan a kuka, home mappa stb elérhető, de semmilyen rendszerbeállítás nem, és nem tudom hogy állítsam vissza a rendszerem :S
  • sadvagabond
    Na, az hogy van, hogy megint nem működik?!!!
  • sadvagabond
    Ezer köszi!
  • zeli
    sudo-t tegyél elé. :)

sudo apt-get install unzip
  • sadvagabond
    E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
    E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?
  • MerlinW
    apt-get install unzip
  • sadvagabond
    Valakinek nincs tippje, miért nem tudok .zip fájlokat kibontani? A rar megy a zippel szivat csak. Elég fontos lenne, köszönöm!
  • High end PC #9871
    Tudom, de ez jobban hangzik :D
  • MerlinW
    Összevonták a desktoppal. Telepíts sima 11.10-et, vagy 10.04 NBR-t.

(az aláírásodat érdemes javítanod, mert a HT-től nem lesz 12 magod:) Ugyanúgy 6 magod van, csak mind 2 szálon dolgozik (tehát megoszlik az erőforrás). Ami ugye távolról sem ugyanaz:))
  • High end PC #9869
    Hello
    netbookra telepítenék Ubuntu netbook verziót, de a 11-esből nincs az Ubuntu honlapján, csak 10-esből, leálltak a netbook verzió fejlesztésével?
    köszi
  • zeli
    Mellé nem tudod telepíteni, csak wubi-val, de az nem ajánlott. Hozz létre neki egy külön partíciót, csatolási pontnak állítsd be a /-t, és jelöld ki formázásra.. Ha csak próbálgatni akarod, elég neki 15-20 Gb.