Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Balumann
Kb. 1 éves Debianozás után sikeresen elrontottam a partíciót (Windowsal kipróbáltam azon a merevlemezen a tükrözést, aztán a dinamikus lemezrõl csak az nfts partíciókat sikerült visszahozni, ez most mind1, nem elsõdleges rendszerem volt úgysem), és mivel volt idõm, tesztelgettem egy kicsit.
Már régóta kiakartam próbálni a Linux Mint Debian -t, úgyhogy ezt meg is tettem. Kb. másfél órán át próbáltam megoldani, hogy tudjak frissíteni meg csomagokat telepíteni (frissítéskezelõben törött csomagokról ír, hogy javítsam ki, terminálban meg akármit próbáltam az apt -vel csinálni, csomagot vagy firssítéseket telepíteni, megjelent valami szöveg az egyik csomagról (jó hosszú), amibõl csak ctrl z -vel tudtam kilépni). Régebben a sima Linux Mint -el próbálkoztam, azt is elég hamar sikerült teljesen elkurnom, pedig semmi extrát nem csináltam...

Jelenleg a 11.04 -es Ubit tesztelgetem, a Unity felületet, de hát ez meg borzasztó.

N o N a m e
Nyomtam egy restartot, és megjavult. De nem tudom miért volt ez, és miért kellett neki restart... mindegy! 😊
N o N a m e
Most telepítettem fel újra ezt a qbittorrent klienset az Ubuntu 11.04-emre, és nem tudom beállítani, hogy az ikonja jelenjen meg az értesítési területen (be van szürkítve, tehát inaktív az opció):

Ha mind bepipálom, akkor sem aktiválódik ez az opció.
Hogy lehet ez? Sürgõs segítséget kérek!
sajnos, ismerem a határaimat, elég közel vannak hozzám <#smile>
szeretem a linuxot, de mélységesen buta vagyok hozzá, úgyhogy a kattintgatásos módszer az én világom.
MerlinW
Én Conky-Colors-t használom, de annál olvasd el alaposan a leírást, mert szöszmötölõs, konfigfájl írogatós. Viszont okos és szép tud lenni, lévén te mondod meg mit, mikor, hova. a másik kettõ viszont sima kattintgatós, mint a Windows Sidebar.

[merlinw.org]

igen, ezek már az én korlátozott felfogásomnak valók. köszönöm. <#worship>
MerlinW
Jaa, akkor Screenlets (tárolóból telepíthetõ),
vagy conky + Conky Colors (conky tárolóból telepíthetõ, conky-colors hozzá a linkrõl)
vagy gdesklets (tárolóból telepíthetõ)

[merlinw.org]

ööööö, nagyon zsír a boxee, de én valami egyszerû, htc-hez hasonló külsejû idõjárás-megjelenítõ dologra gondoltam. mindenesetre köszönöm a választ.
(igazából a szemem fölakadt, és csak néztem, mint a hülyegyerek. a boxee nem nekem való <#confused>)
MerlinW

[merlinw.org]

Jó reggelt mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni. HTC Home-hoz hasonlatos alkalmazást keresnék Linus Mint-re (Julia, gnome).
(Természetesen a HTC Home-nak nincs linuxos verziója, a Wine-os megoldás pedig kacifántos lenne, illetve egy kicsit lentebb nem is javasoltátok).
Elõre is köszönet.
kifli
ubuntu szoftverközpont

ottvan a "start" menüben 😊
Köszi sikerült megoldani !
Bár valamiért a kitömörített mappa nem tartalmazza mindazt aminek benne kellene lenni...
MerlinW
telepíted az unrar csomagot, majd arhívumkezelõvel, vagy terminálban unrar x fájlnév.rar

[merlinw.org]

Értem, így, hogy HiPPoNaX linkelte ezeket az oldalakt már kicsit tisztább a dolog és természetesen akkor olyan programokat fogok keresni ammi erre van kitalálva .
Viszont, gyorsan átfutottam a leírást és lehet, hogy csak figyelmetlen voltam, de egy dolog még mindig nem tiszta mégpedig :
Ha elõzõ rendszerbõl maradtak nekem rar-ba tömörített dolgok, vagy most töltök valamit ( nem programot ) ami darabolva van és rarba akkor azt hogy tudom kicsomagolni ?
Még 1x elnézést az esetleges hülye kérdésekért és köszönöm a türelmeteket/segítségeteket !
MerlinW
Nem éppen friss, de topikfejléc --> FAQ --> alkalmazások.doc

A Windows-os alkalmazások CSAK emulálva futtathatók és lassúak, instabilak, nem ajánlott használni õket napi szinten.

A Win-es programok 99%-nak van 1000 féle Linuxos alternatívája, fedezd fel õket, használd a google-t, kérdezz itt és használd a Linux-os megoldásokat. Vagy használj Windows-t. A két rendszerben semmi közös nincs, ezt kezeld is úgy.

[merlinw.org]

Elõször is köszönöm szépen a válaszod !
A nyelvi problémák már megoldódtak csak egy resi kellett neki, bár ha írok pl itt is mindent aláhúz, de ez most a legkisebb gondom .
Nem akartam minden áron windowsos programokat telepíteni csak még nem ismerem az alternatívákat illetve egy két program van amit szeretek és nem szeretném lecserélni, de neki állok szépen olvasgatni amit linkeltél ezért külön köszönet !
Nos a hálózati kapcsolatos problémánál az van, hogy nekem szépen megjelenik a másik gép de mikor csatlakozni szeretnék hozzá akkor feljön egy ablak ami kelszót kér. Probáltam megadni jelszónak a másik gép által enerált hálózati jelszót, de azt nem fogadta el, így nem is tudom, hogy mi lehet a probléma . A másik gép viszont nem is 'látja' az enyémet . Elvileg ez a Win 7 plussz opcioja, hogy lehet ily modon hálozati megosztást csinálni a két gép között . Nem tudom hogyan lehetne megoldani hogy a most két különbözõ oprendszerrel rendelkezõ gépközt valami kapcsolatot lehessen csinálni, szóval ha erre van valami ötlet az nagyon szuper lenne, mert van kb 50gb cucc amit rá kellene varázsolni egyik géprõl a másikra még ma és nem tudom hogyan lehetne ezt megvalósítani 😞
HiPPoNaX
Kezdjuk ott, hogy a linux nem windows, ne akarj mindenaron windowsos programokat hasznalni. Elso korben javaslom, olvasgass egy kicsit a programok telepitesenek mikentjerol. Winrar helyett nekem tokeletes a beepitett archivumkezelo, winamp helyett rhythmboxot, esetleg exalie-t hasznalok, msn alternativakent ott az empathy, a pidgin, netan az emesene. De ezeken kivul is letezik rengeteg szoftver, nezegesd egy kicsit az alternativeto.net-et. Csak beirod, melyik programhoz keresel hasonlot es maris kidob egy rakas talalatot.
A nyelvi problemaval kapcsolatban szinten ajanlom az elso linket, a nyelvi tamogatas szekcioban le van irva minden szukseges tennivalo, hogy teljesen magyarul szolaljon meg a rendszered.
Mit jelent az, hogy nem tud a windows7-es gephez csatlakozni? Valami hibauzenet esetleg? Anelkul nehez "tavgyogyitani" barmit is :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Utolsó kérdés 😄
Ez nagyon fontos lenne :
Egy másik gépre át lett pakolva minden cuccom oly módon hogy hálózaton meg lett osztva és átmásolva mind2 gépen Win 7 volt, a másikon maradt a Win 7 az enyémen pedig ugye az Ubi .
Most az Én gépem látja a hálózatoknál a másikat, de nem tud hozzá csatlakozni .
Hogyan lehetne ezt megoldani mert nekem nagyon fontos lenne hogy még a mai napon visszakerüljön a gépemre minden
Lehet nem sikerült a legjobban megfogalmaznom, szóval : letöltök valamit ( winamp,winrar,msn,stb ) ezeket hogyan tudnám feltelepíteni ?
Illetve még lenne egy olyan problémám, hogy félig Magyar félig Angol minden pedig frissítettem a nyelvi csomagot .
Bocs, ha hülyeségeket kérdezek\írok, de nekem még teljesen új ez az egész 😊
Hello !
Szeretnék egy kis segítséget kérni, idõ hiányában most sikerült leváltanom a Win-t 10.04 LTS-re. Eddig még csak Win-t használtam ezért még kicsit szokatlan az egész, de tetszik, viszont programokat nem tudok telepíteni, se Linuxos-t se Winest 😞 Ha valaki tudna adni egy gyorstalpalót hogy hogy megy ez azt nagyon megköszönném !
Értem én, hogy csak OpenGL támogatás van linuxban ezért kérdeztem hogy hogyan lehetne átállítani mert a játék konfigurációs menüjében csak DirectX-et enged!
Mit tehetek?

MerlinW
"Sokan írják hogy a játékok nekik ugyan olyan gyorsan mennek Ubuntun mint Windowson."

Ez így van, viszton 2x olyan erõs vas kell alá, mint Windows alatt. Kivéve persze, ha van Linux verziója a játéknak.

Linuxban csak OpenGL támogatás van, DirectX nincs. Vagyis wine-al emulálható a 9-es, de azzal vagy megy egy játék vagy nem. Lásd wine support lista.

Windows-os programokhoz használj Windows-t, Linuxosokhoz Linuxot😊

[merlinw.org]

Ez volt a gond köszönöm szépen! Viszont most újra egy gondal találtam magam szemben! 😞 Felraktam a Far Cry 1-et minden mûködik viszont idõnkét szétesik a kép játékban! Olvastam hogy a renderelást Open Gl-re kell kapcsolni de ez a játékban nem engedi. Nem tudjátok melyik az a fájl ahol ezt kézileg is megtehetem? + 1 búnusz kérdés: Sokan írják hogy a játékok nekik ugyan olyan gyorsan mennek Ubuntun mint Windowson. Nos nekem meg 5-6x lassabb ez hogy lehet?
És tényleg..köszönöm!

MerlinW
Lehalt a magyar szerver. Szokta csinálni. Várj, vagy állítsd át másikra:
Synaptic -> Beállítások -> Tárolók -> Ubuntu szoftverek -> Letöltés innen

[merlinw.org]

Jakuza001
Nincs veletlenul tobb kijelzo a VGA-n ?
Ha igen, akkor a desktop tulajdonsagainal kell egy kapcsolot kikapcsolni, hogy ne azonos felbontast hasznaljon a megjelenitokon.

Üdv!

Próbálnám frissíteni a rendszert és ezt írja: A tárolóinformációk letöltése meghiúsult.
A részleteknél pedig ezt: W:Failed to fetch bzip2:/var/lib/apt/lists/partial/hu.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_natty-updates_universe_source_Sources Hash Sum mismatch
, W:Failed to fetch bzip2:/var/lib/apt/lists/partial/hu.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_natty-updates_universe_binary-i386_Packages Hash Sum mismatch
, E:Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

Van erre valami megoldás?

Fent van az Ati Catalist Control Center (mûködik is)! HD4890-em van. A monitort nem ismeri fel...
Hecker007
videó kártya drivert tedd fel, fõleg ha nvidia kártyáról van szó, sokszor ez jelenti a gondot ahogy észrevettem, utánna felismeri az ubi a monitort is

Sziasztok! Nemrég váltottam Windowsról Ubuntura! De már az elején akadt egy kis problémám. A Monitorom kizárólag csak a 800x600-as és a 1366x768-as felbontást kezeli helyesen az összes többinél azt írja ki hogy nem támogatott üzemmód. Ezzel nem is lenne probléma mert windows alatt is így volt, de ubuntuba nem lehet választani valamiért az utobbi felbontást, 800x600-ba meg elég ratyi. A kérdésem az lenne hogy valahogy elõ lehetne-e csalogatni azt fránya felbontást?
TheUjoNCBeats
Ezt orommel hallom 😄 én is tíz.tizest tennék rá 😊

Miért tervezed a holnapot amikor még a mát se fejezted be?

html5 ben is pörgeti a cpu-t ... :\
gurubefree
Sziasztok

A Firefox teljesen megbolondult ........ Ubuntu 11.04

SG forum .... 20 probalkozas utan talan egyszer enged bejelentkezni ... de ez is csak addig tart amig belepek egy forumba. Neha sikerul elkuldenem egy hsz.-t mint most de utanna megunt be kell logolnom ..... mar dinnye meretu a fejem . Probaltam mas bongeszot is ... ugyan az a szitu 😞

Privat uzenetet el sem tudok olvasni .... belogolas utan amikor a privat uzenetekhez lepek es meg akarom nyitni egyszeruen azt irja csak bejelentkezett felhasz.

Valami otlet ? Elore is koszonom

&#12478;&#12523;&#12479;&#12540;&#12531;

Lyukasbogrács
szerintem a flash eszi a processzort, próbáld ki html5 módban a yt-ot. ha abban van akkor idk.

Üdv!
Ubuntu 10.04 et felraktam
Egy fokkal tényleg jobban kezeli a videó karim de még nem az igazi.
Lehetetlen hogy egy 720 as youtube videó 80%-al pörgesse a CPU-m.
Jó lenne ha tudnátok valami megoldást mert ez nagyon nem oké így.
zeli
Arra tökéletes. Én is Ubuntu-t használok EEE Netbookon, nincs vele probléma. Wifi, hang ment egybõl. A mikrofonnal kell kicsit szórakozni (meg asszem webkamerával, azt nem néztem), de nem vészes. Az összes FN billentyû nem mûködik rajta, de az a pár, amit én például használok (hangerõ, fényerõ, wifi), azok mûködnek. 11.04-et nem tettem fel rá, az nem tudom hogy megy, nekem 10.10-es van rajta.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Hecker007
Tudom, de nekem ez azért nem jó mert itthon csak mobilnetem van, azzal meg nem tudom azt megcsinálni hogy telepítés közben tölti a dolgokat :S

MerlinW
Anno írtam. Ubuntu mini install + Gnome, compiz nélkül

[merlinw.org]

TheUjoNCBeats
Sziasztok!

Asus Eee PC netbook -okon, mennyire fut az ubuntu linux? csak internetezésre lenne használva.

Miért tervezed a holnapot amikor még a mát se fejezted be?

Jakuza001
Szerintem laptopra jobb mint a sima ubi mert gyorsabb es szvsz stabilabb is.

http://linuxhogyanok.blogspot.com/2011/03/linux-mint-debian-tokeletesre-csiszolva.html

Olvasd el, nem nagyon panaszkodnak ra.

Hecker007
Ezt jó tudni, akkor a laptopon ezért is lassabb az egész hogyha a compiz be van állítva ugyanolyanra mint az asztalin.
Laptopra szerinted jobb egy Mint Debian, vagy egy sima Debian mint az Ubi?

MerlinW
Mert Compiz a VGA-ra terheli a teljes grafikus balhét. Ez a lényege😊

[merlinw.org]

Hecker007
😊
Videó kártya drivert ugyanúgy telepíteni kell majd arra is!
Nekem szinte nem is használja a procit netezésnél, meg flashnél a 10.04

Kipróbáltam a módszered! Felraktam a legfrissebb drivert. Valamivel jobb most. 😊
De 20% on még most is pörög a cpu flash-nél :\\ és azt se hiszem, hogy a skype 20% al pörgeti...
Nekem (win7 után) soknak tûnik. :\
Lehet feldobok akkor majd egy 10.04-et ha már javasoltad ...
Akkor lehet majd lehet megfogadom a tanácsod.
Visszatérve: A flash a legfrissebb alapból. Holnap kipróbálom a módszered és visszaszólok, még egyszer köszi!
Hecker007
frissítem, de nem engedem fel rá se a 10.10-et se a 11.04-et. Laptopon 11.04 van, de csak azért mert nem használom, nagyon instabil még, meg sok minden hibásan mûködik benne, bugos még, nem rég jött ki.

Köszi megpróbálom holnap és visszaszólok! (gondolom töltsem le a legfrissebb nvidia drivert)
A parancsokat meg terminálba. 😊
És mér nem jó a 11.04 ? És akkor a 10.04 nem frissíted?
Hecker007
így csináltad?
ha nem próbáld meg, nekem minden gondomat megoldotta videókkal kapcsolatban, jah és a Flasht is érdemes frissíteni

11.04 nem ajánlott kicsit se, jobban jártál volna egy 10.04-el vagy egy Mint 9-el!

Sziasztok!
Segítség kéne...😞
Újonc Ubuntu (11.04) felhasználó vagyok.
proci core 2 duo 2,8GHZ
videokari geforce 8500 gt 512 mb
Felraktam a videokártya drivertkép és valami nem ok mert youtube videónál 30% körül pörgeti mindkét magot...:S (ff,chromium ugyan úgy pörgeti)
Filmnézésnél mindkét magot 10% körül az még ok...
De valami megoldás kéne a driverra mert sztem nem jó:\\
Ha tudtok segíteni akkor megköszönném! 😊