Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hecker007
Köszi mindenkinek, így már megtudom csinálni. 😊

zeli
Vagy Ubuntu Tweak-kel is kiszedheted.

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Lyukasbogrács
törlöd a felesleges linux-image-* és linux-headers-* csomagokat, majd frissíted a grubot
dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\(<^0-9>\+\)/\1/")"'/d;s/^<^ >* <^ >* \(<^ >*\).*/\1/;/<0-9>/!d' | xargs sudo apt-get -y purge
sudo update-grub

link

Hecker007
Üdv!
A Grub-ot hogy lehet kitakarítani?
10.10-es Ubi van a gépen, és már kb 6 linux kernel közül választhatok indulásnál :S

MerlinW
Magokat...😊 Nekem sokáig egy 1 magos Celeron volt a szerveremben és 1000+ felhasználót szolgált ki egyszerre, s még ekkor sem ment 0,8 fölés a terheltség.

[merlinw.org]

kifli
Hát azért 70-100 embert kiszolgálni, meg ~30 szervert futtatni...
Azért ennyire nem erõs ez a processzor 😄

mpstat -P ALL 20% körül mutatja a magokat, top és htop pedig 50-60% (bár ez valami hlds bug, hogy magasabb processzorhasználatot mutat a valósnál)

ITT lap alján van, hogy miért is.
Lyukasbogrács
talán csak olyankor nézted, amikor épp nem csinált semmit az utolsó 1, 5, 15 percben, vagy olyan erõs a vas, hogy ez meg se kottyan neki 😄 man oldalon nincs semmi vonatkozás arra, hogy külön mérné felhasználóra, stb

kifli
Egy újabb kérdés 😄

Szóval a gépen uptime-ot nézve nagyon kicsi értékeket kapok 0.00 0.02 0.04

Pedig a gépen futnak root processek, egy user alol játék szerverek (kb 30db 70-100 játékossal), mysql user is fut, ftp stb...

Nekem nagyon gyanús ez az alacsony load érték. Szerintem nem néz minden usert.

Valakinek van ötlete miért van ez?

(i7 870 van a gépbe 8 virtuális maggal, így 8 lenne az ahol maximálisan ki van használva, jólgondolom?)
Háttérkép kezdõ ubuntusoknak <#finom>

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

MerlinW

[merlinw.org]

Ez egy megválaszolhatatlan kérdés ebben a formában. Milyen hardvered van? Milyen drivert akarsz hozzá használni? Milyet játékot akarsz futtatni, annak jött-e ki újabb verziója? Ez csak kipróbálva fog mûködni.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Nivea
értem! köszi szépen! Még egy kérdés. 2009ben feltettem az ubuntut és eléggé szaggatak rajta a játékok ezt kijavitották már vagy még mindig akadnak driver téren hiányosságok?

kifli
újabb kérdésem lenne 😊

Az megoldható lenne valahogy, hogy egy konzolparancsal egy adott felhasználó összes folyamata realtime prioval menjen?
cloud computing =/= online tárhelyszolgáltatás.

A cloud computing egyfajta erõforrás-szolgáltatás, amit te arra használsz fel, amire csak szeretnél, és meghatározott módon fizetsz ezért. Például egyszeri bizonyos adatfeldolgozásra van szükséged, de csak ezért nem akarsz milliókért szervereket venni. Inkább keresel egy cloud szolgáltatót, megmondod, hogy neked milyen szoftverkörnyzetre, és kb. mennyire erõforrásra van szükséged (CPU, memória, tárhely), és ezekér kifizeted a szerverek árának töredékét. A leírás arról szól, hogy ha te Ubuntus környezetet akarsz a feladatodhoz, akkor így kell telepítened a cloudban.

Nivea
hello! olvastam ma az ubuntu cloud-rol, de ugy irt rola a ficko ezen a linken mintha egy külön server telepitésröl lenne szó. az lenne a kérdésem, h ez nem egy ingyenes tárhelyszolgáltatás akkor? vagy az de nekem kell létrehozni?

Ez persze majd arra az esetre szól, ha a Gnome Shell mûködni fog a driverrel. ;-)

Azért halkan megjegyzem, hogy ha csak nem valami rendszer- és hardverspecifikus programozással foglalkozol, akkor semmi akadálya a 64 bites rendszernek sem, a különbséget nem fogod észrevenni: az eddigi tapasztalataim alapján a Flash telepítésénél kell egy kicsit odafigyelni, hogy ne a 32 bitest akarjad feltenni, illetve le kell mondanod az Acrobat Readerrõl, ha esetleg azt szoktad meg. Minden más ugyanúgy megy és frissül, mintha 32 bitest használnál.

MerlinW
Nem, 3GB mellett abszolút nincs ok aggodalomra😊

[merlinw.org]

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Akkor nincs okom aggódni a 32bit miatt! Lényegében ugy sem használja ki a 3gb ram-ot semmi,csak azért voltak kétségeim,mivel ugye ez nem csak RAM-ra vonatkozik hanem a rendszer összes memóriájára, és ha összeadom a ram-ot és a graff memóriáját az jóval meghaladja a 4gb-ot,de ezek szerint akkor müködni fog minden rendesen! Köszönöm még 1x!
MerlinW
Kezeli az PAE kernellel, ami már alaptelepítés egy ideje 4GB memória és afelett. Persze nem ugyanaz, mint 64bites címzéssel (lassabb), de kezeli😊

[merlinw.org]

Hecker007
nem kezel ennyit, de az átlag felhasználói programok sokkal kevesebb memóriát zabálnak linuxon mint winfoson, a win nagyon szereti a memóriát enni, fõleg ha van rajta egy csomó háttérben futó apró program

Nekem TF2-m van,amit meg is vettem magamnak. de nem ezen van a lényeg! Semmit nem kell állitanom ,alapból kezel a 32bites ubuntu ennyi ramot? ez hogy lehet? Mármint Win az rendkivül elmaradott lenne ilyen téren?
Hecker007
Nekem 16GB ramom van és 32bit-es ubit használok és semmi gondom nincs vele eddig.
Én azt ajánlanám hogy ha játszani is szoktál akkor rakj fel egy wint annak a pár játéknak, de az ubi legyen a fõ rendszered amit nap mint nap használsz, ettõl persze lehet próbálkozni a wine-al, de nincs rá garancia, hogy tökéletesen fogsz tudni játszani, meg a warezolt dolgokat nem nagyon szereti 😊 legalábbis nekem az age of empires 2-t nem volt hajlandó elindítani csak eredeti lemezzel :S 😊

Sziasztok! Tudom,hogy nem kedvelitek az ilyen mazsolákat mint én,de van pár kérdõjel a fejemben mielõtt átváltanék ubuntura , winfosról!
A kérdõjel ott van,hogy akkor most 32bit vagy 64bit! 3gb ram-om van radeon 4850-es kártyával! Sok oldalon olvastam,hogy a 64bites linuxra irt radeon driver nem támogatja a gnome-shell-t! Ez igy ebben a formában egy teljesen kezdõnek mt jelent? (Lehet azóta már meg is oldódott ez ,csak én még nem találtam rá forumot) Valamint ha netalán wine-al próbálnék meg valami egyszerübb játékot akkor ez 64bites driverrel eldöcögne? Igaz,nem elsõszámú tényezõ a játék kérdése,sokkalinkább windows magasszintü megutálása játszik szerepet! Köszönöm elõre is a válaszokat!
zeli
<#idiota>

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Huhh, mit parancsol?😊

[merlinw.org]

Szia mindenkinek.
Le szeretném venni az Ubut ebben kellene segíteni.

Nem tudok A "setap"-ba bemenni .
Kösz ha valaki érdemesnek talál a válaszra.

Üdv: Boximiki
GregSB
Rage47
igekötõkre figyelj már Master91😄
Master91
sajnos nem lett meg a vizsga, úgyhogy le fogom tölteni és meg próbálom meg csinálni. köszönöm !
MerlinW
Itt egy patch hozzá
A "/usr/share/dpkg/subarchtable" -t cseréld, írd át, patch-eld

Ezt add a repo-khoz:
deb http://ftp.debian.org/debian/ testing(i386) main non-free contrib

Ezzel listázod a támogatott architekturákat:
dpkg-subarchitecture -s -aamd64

[merlinw.org]

Master91
Sziasztok! Hát marha nagy bajban vagyok. 2 kor vizsgázok , és persze hogy nem tudom fel telepíteni a debiant gyakorlás képpen, mert i686-os procim van, amit nem támogat a kernelje.

letöltöttem ezt

de lövésem sincs, hogy hogyan tudnám alkalmazni. VM VirtualBoxba telepítem ráadásul.

Tulajdonképpen csak ezt a feladatot kéne meg oldanom, mert a Raidelés + titkosítás nem megy. szerencsére jegyzetet használhatok, a lépéseket akarnám le írni:

A / legyen LVM-en, a /boot pedig Raid0-en a megfelelõen particionált sdb és sdc diszkeken.

Azt talán jól tudom, hogy lemez partícionálásnál irányított LVM-re kell mennem, a swap-osat át kell állítanom /home-ra, és utánna a "szoftveres raid"-ra mennem. De itt meg áll a tudomány sajnos....és a google nem nagyon a barátom.
rágógumi
hi, régen volt itt egy szkript ami frissítette az ati drivert.
ii libdrm-radeon1 2.4.18-1ubuntu3 Userspace interface to radeon-specific kerne
ii radeontool 1.6.1-0ubuntu1 utility to control ATI Radeon backlight func
ii xserver-xorg-video-radeon 1:6.13.0-1ubuntu5 X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display dri

nekem ezek vannak fenn és ráférne már az update.
merre található a szkript? elõre is köszi!

~~o ~~o ((O))o~~ o~~

Remelem holnapra lesz ubuntu internetem thanks everybody!
Sziasztok!
En eredetileg windows-os vagyok de
van egy ujj eleg gyors laptopom es hat tele
van a TOKOM a win7-el!

Szoval:
felraktam az ubuntut de fel kellene installalnom a wifi drivert amit elotte letoltottem!
Hol? es hogyan tudom a drivert felrakni?
MerlinW
#! /bin/sh

echo -n "tipus:" //kérdezel
read -e TIPUS //beolvasod a választ
echo $TIPUS //kiíratod a választ

Fejlécben a documents menüben találsz leírásokat magyarul, angolul.

[merlinw.org]

kifli
nemtudom befér-e ide, de elsõ shell scriptem írásánál probléma adódott 😄

a gond a következõ:

#!/bin/sh

echo "tipus:"
read tipus

Ez a részlet a scriptbõl, és ha futtatom, és beírok valamit, akkor ezt dobja ki:

': not a valid identifierad: `tipus

Itt mit rontok el? 😊
Sziasztok!
Újkeletû probléma keletkezett a hugom gépén. Az eddig tökéletesen szóló hang egy újraindítás után eltûnt a géprõl.
11.10-es Ubuntu van a gépen, és az alsa telepítésével is gondjaim vannak. Tudtok benne segíteni, hogy varázsoljam vissza a hangot?
Kiindulópont:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
Brolly28
köszi a választ
de már valamelyik nap sikerült megcsinálni

Az élet semmi, csak egy árnykép, a gyengék menedéke, ami persze nem védheti meg őket. \"Az ember nem hal meg olyas valamiért,amiben ő maga nem hisz\" - A.H. Heil Sogron! &#3663;&#815;&#865;&#3663;)

Pano
Próbáld meg terminálban a nm-connection-editor parancsot, azon belül meg a DSL-nél állítsd be a dial upot

Lenovo IdeaPad G580AH: Intel Core i5 3.2Ghz, 8GB DDR3 1600 MHz, Geforce GT 635M 2GB, 120GB Kingston V300 SSD, Genuine Windows 8 Pro 64bit

Master91
De. Csak hát házat nehéz alap nélkül építeni 😊 Meg igen, egyéni bajaim is voltak órákon, tudom, figyelni kellett volna. Nagyon jó lenne ezt a linuxot ki tanulni, de hát nem fél évalatt 😄 Ide nekem vagy 2-3 év kéne...
MerlinW
Ööö a vizsgákat nem oktatás elõzi meg?😊

[merlinw.org]

Master91
Remek, még a linket is el rontottam...
Tehát õ lenne az.
Master91
Sziasztok! Holnap lesz Linux serverek vizsgám, sikerült szerznem 1 minta vizsgát. Szerencsém van, kézzel írott jegyzetet használhatok, neki is álltam ki dolgozni ezt a mintavizsgát. Igazából az a gond, hogy ehhez fikarcni értelmem sincs, nagyon nem tudom kezelni a Linuxot ( ez ráadásul Debian Linux, de ezt a topicot találtam legaktívabbnak, úgyhogy ide írtam, elnézést ! )
Íme maga a mintavizsga!
Bármilyen segítséget, linket, másik fórumot elfogadok és utána nézek! Sajnos már az 1. feladat 1. részibe is gondok adódtak...
Bármilyen segítséget szívesen végig hallgatok! Kéne az a 2-es 😄
Brolly28
sziasztok

kis segítségre lenne szükségem, nem igazán használtam még ubuntut de most rákényszerültem
a 11.10-es verziót szedtem lesz, fel is telepítette szépen magát úgy ahogy kell, de a netet nem tudom beállítani
adsl netem van
terminálban megcsináltam mindent sudo pppoeconf-al, beállítottam az automatikus csatlakozást is... elõször sikerült is minden rendben ment, elkezdte leszedni magának a frissítéseket, progikat, telepítés után újraindítottam és már nem volt net, próbáltam a sudo pon dsl-provider parancsal is de semmi
plog parancs is csak annyit mutatott hogy connection terminated

valakinek valami ötlet?
elõre is köszönöm

Az élet semmi, csak egy árnykép, a gyengék menedéke, ami persze nem védheti meg őket. \"Az ember nem hal meg olyas valamiért,amiben ő maga nem hisz\" - A.H. Heil Sogron! &#3663;&#815;&#865;&#3663;)

Sziasztok!

Lefuttattam ezt a scriptet:

#!/bin/sh
echo -e "package name:\tdepends list"
dpkg-query -W -f='${Package}:\t${Depends}\n'

lement szépen rendesen, de zárójelbe megjelennek a csomagok mellett "(>= 2.2.5)" ilyen és ehhez hasonló dolgok. ezeket el kéne tüntetnem egy awk gsub-bal, de itt elakadtam. valakinek valami ötlet ?
Beast Machine
Guesten indíts egy Sambát 😉

...vágod?

Hegi90
Valaki el tudná nekem mondani, hogy hogyan tudok megosztani mappát VMware segítségével 10.04 guestre? Már többször sikerült, de van hogy néha random eltûnik. Most pl annyira eltûnt, hogy a /mnt/ almappái sincsenek meg.

Natívan nem akarom felrakni, köszönöm.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hm, meggyógyult magától, csinál furcsa dolgokat annyi szent

Sziasztok, kisebb galibába keveredtem, a Compizban beállítottam a forgatható ablakokat, majd restart után az Ubunt kezelõfelülete eltûnt, csak egy kis menüsor maradt fent, ahonnan a kuka, home mappa stb elérhetõ, de semmilyen rendszerbeállítás nem, és nem tudom hogy állítsam vissza a rendszerem :S