11431
Ubuntu Linux
  • Ability
    Amúgy ez a Kubuntu nem biztos hogy olyan jó ötlet. KDE-s disztrókban a Canonical mindig is rossz volt. Egyszerűen nem fordítanak rá elég figyelmet, a sima Ubi a fő irányvonal. Anno kipróbáltam az openSUSE-t, mert sokan dícsérték. Elég jó véleményem van róla, a KDE valahogy stabilabb, fürgébb volt. A csomagkezelő sem szempont már, az RPM nem olyan mint régen, nincsenek vele szívások, jól működött. OpenSUSE-nél meg ráadásul vannak olyan finomságok mint Yast, ami bár életem legigénytelenebb és leglassabb programja, de jó dolgokat tud.

Javaslatot inkább nem mondanék, ki is estem én már ebből a Linuxosdiból, KDE-s disztrókat meg nem nagyon ismerek. De aki a KDE mellett döntött, azok közül szinte az összes szidja a Kubuntut a mai napig. Hát meg amilyen gányolások vannak ott, kezdve a pulseaudio erőltetésével....

Nálam például Kubuntu alatt állandó probléma volt, hogy ha jött KDE frissítés (főleg valami nagyobb volumenű), teljesen szétkúrta a profilomat. Dupla tálcát hozott be, elemek kerültek fel, elemek kerültek le róla, állandóan valamilyne conflict volt, nem minden csomagot tudott telepíteni, stb. Akkor vannak itt ilyen apróságok, hogy ha bal oldalra tettem a panelt, akkor vagy kifagyott, vagy rossz helyre pozicionálta a menüt. openSUSE alatt ilyen sosem volt amíg használtam. Plasma is sokszor összeomlott, bár ez a KDE4 kezdeti betegsége volt, de ugyan azzal a KDE változattal openSUSE alatt egyszer sem tapasztaltam ilyet pl.

Szóval vannak itt ilyen szempontok is. Csak remélni tudom hogy azóta javult a helyzet a Kubival. Majd Merlin beírja idővel hogy mire jutott vele. Nem jönnek elő azonnal az ilyen rejtett meglepetések.
  • Balumann
    Ezekszerint nem csak én tapasztalom úgy, hogy ez a Unity nem csak hogy kényelmetlen, de lassú is. Most fölraktam a 900HA netbookomra a 11.10 -est (amin mostmár elég régóta Debiant használtam, lementettem azért azt is, de az újdonságok tényleg az Ubuntuban jelennek meg mostmár). Borzasztóan lassú a unity, majdnem 60%-ra eszi a CPU-ját úgy, hogy nem csinálok semmit. Kipróbáltam a Unity 2D-t, azzal egy fokkal jobb, de az is elég lassú, ráadásul nem is marad úgy, még config fájlba nem írtam át, hogy azzal induljon. (miért nem lehetett meghagyni ezt, hogy azzal induljon, amit utoljára kiválasztok?! ).

Most ahogy így dícséritek a KDE-t, lehet én is megpróbálkozok egy Kubuntuval rajta (bár még a régi KDE is jobb volt, mint ez a Unity, ha még gyorsabb lett, akkor pláne nem veszítek vele sokat... ).
  • Garfield
    Na jó, annyira még nem laktam be az Ubit, szóval belefér a Kubi feltolása ma este. :-)
  • Ability
    Arra mondjuk kíváncsi lennék hogy NVidia karival hogyan megy. A KWinnel nem szerették egymást annyira, egy idő után elkezdett laggolni az egész. Ez volt nekem mindig is a nagy bajom, NV driverben valami el van kúrva, rengetegen szoptak KDE alatt vele. Volt mindenféle tweak, de egyik sem volt igazán eredményre vezető. Nekem meg eldurrant az agyam és vettem egy iMac-et. :D Akár hogy is nézem, az OSX azért überel mindent, nem bántam meg. Értelmes alternatíva meg nem maradt hátra. Windows-t sosem bírtam, az utóbbi éveket mind linux-szal töltöttem. Viszont jött a Unity, jött a Gnome 3, a KDE meg a vidikari miatt rosszalkodott, szóval váltottam. Mondjuk az érdekes tény volt hogy az opensource NV dirverrel hasított a KDE, csak a hivatalossal volt rossz.
  • MerlinW
    Jaja, igazad volt, elismerem. Unity után kész felüdülés a KDE 4.7:)

• Ability
    Én mindig is mondtam, sosem hittetek nekem. :) A KDE minősége fényévekkel előremutatóbb mint amilyen valaha is lenni fog a Gnome. Szoftverek terén is jobban áll. A KDE Mail, KTorrent, Krusader, stb mind minőségiek és jobbak a többinél. Az egyedüli szívfájdalmam a böngésző volt, Operát nem szeretem, a többi meg nem natív Qt.

Amúgy azt is meg kell hagyni hogy vannak bajok a KDE-vel még mindig. Sokkal bugosabb mint a Gnome, de amikor ilyen nagy funkcionalitásról van szó, akkor valahol érthető, hogy 100x több funkcióban 100x több hiba is van.

Most meg kiváltképp éltetném a KDE-t a kialakult helyzet miatt. Unity rossz egyszerűen. Ronda, lassú, csak a baj van vele. A Gnome 3 szintén egy nagy csalódás. Egyedüli értelmes alternatíva a KDE maradt.
  • MerlinW
    Én nem tököltem, feltettem egy 11.10-es Kubuntut, és most minden jó (AMD VGA-val). Alig hittem a szememnek, hogy rendbeszedték a KDE-t. Gyorsabb mint a gnome (a gépemen legalábbis), szép, és nincs tele minden szirszaros előretelepített alkalmazással, mint régen. Canonical nem piszkál bele a KDE-be és tisztán látszik, hogy Ubuntu-ban magasan a széttúrt Gnome a leggyengébb láncszem.
  • Garfield
    Ehhh, azt az oltári szopást, amit tegnap este előadtam...

Hiába új a PettyesMacska, az Intel Sandy Bridge-et még ez sem szereti annyira. A problémát a prociba integrált grafikus mag, illetve az Nvidia Optimus rendszere okozza, amely a terhelés, a csillagállás, valamint a földmágnesesség függvényében kapcsolgat az Intel integrált vezérlője, valamint a diszkrét Nvidia mag közt - Windows alatt. Linux alatt támogatás nincs, csak ironhide/bumblebee, de azok inkább konkrét programok futtatására jók.

Tanulságképp, ha Linux alatt nem kell az Nvidia mag:
    - nvidias csomagok teljes kiirtása a gépről,
    - X.org edgers PPA-ból frissítés

Ha pedig még felmegy mellé 3.1-es kernel, akkor aztán végre tényleg van öröm és bódottá. 4 órányi guglizás és/vagy szopás után határozottan gördülékeny a Gnome Shell, illetve gyorsak a programok, minden szépen futkorászik 64 biten. Bár a bootolás/kilépés lehetne kicsit gyorsabb, de határozottan pofás így a rendszer.
  • sgt anderson
    ez egyéni probléma lehet akkor hogy egyszerre be vagyok lépve Live Web Messengerbe (ezen a Live profilos marhaságon keresztül, nem ilyen e-buddy meg ilyenekkel), meg emesene-be, és az emesene-be vannak olyan üzenetek amik nem jelennek meg, csak a webes verzióbna?
    amiket én írok bárhol, az mindig megjelenik itt is ott is, csak a partner üzenetei hiányoznak néha az emesene-ből... O.o
    én személy szerint meg az aMSN-nel jobban szimpatizáltam eddig (részben mert azt már ismertem Win-ből meg korábbi Linuxból és azt is használtam mikor Linux volt kéznél)
    megnézem ezt a pidgintt is, hátha az nem csinál ilyeneket...
  • kenyeresdaniel
    Megoldva
    http://ubuntu.hu/node/3573
  • Hecker007
    ehhez annyit hozzátennék hogy a pidgin-hez van rengeteg plug-in pluszba amikkel rendesen fel lehet turbózni, de amúgy az emesene teljesen jó
  • zeli
    Lehet maga az MSN szar, pont ma írták IRC-n, hogy nem jelentkezett be sehonnan. Tudom, hogy ez nem megoldás, de aMSN helyett sztem használj Emesene/pidgint. Emesene sztem a legjobb WLM klón, pidgin fapadabb, de a célnak megfelel.
  • sgt anderson
    Heló
    Egy olyan problémám lenne, hogy aMSN-t szeretnék használni, de nem hajlandó bejelentkezni. Feltettem az emesene nevű progit is, az gond nélkül üzemel.
    Próbáltam már újratenni, de nem javított a helyzeten. Mit csináljak vele?
    Illetve még egy kérdés, Live Messengert nem lehetne valahogy beüzemelni Wine alatt?
    Bármelyik verziót nézem a legújabbakat leszámítva, mindegyik felmegy, de a bejelentkező ablak furán jelenik meg, értem ez alatt, hogy az e-mail / jelszó mező egy alig pár pixel magas csíkként jelenik meg és nem enged írni bele, így nem tudok bejelentkezni vele. Erre valakinek van vmi tippje?
    Előre is köszönöm a válaszokat.
  • kenyeresdaniel
    Hali.
    Akadt egy kis problémám , kérném a segítségeteket.
    Adott egy régi gép , xp van rajta de folyton lefagy , ubuntut telepítenék, az xp mellé.
    Van egy 20 gigás particio xp nek , 10 gigás az ubuntunak , 1 g swap , maradék meg az adatoknak.
    A problémám az hogy telepítésnél , a particiókezelés résznél , a telepítő nem látja a meglévő particiókat , nem látja a meglévő oprendszert.
    Ha Livecd ről indítom a kiprobálás közben akarom inditani a telepítést akkor is ez van , dacára annak h ott már az ubuntu látja az összes particoit ,kivéve a telepítő.
    Tudnak valaki tanácsot adni ?
  • Garfield
    Mint Gnome Shell Extensions
  • MerlinW
    Ámen:)
  • tmp
    nah úgy néz ki a 12.04 -es elég rendesen meg fogják csinálni végre... addig is marad a windows :)
  • Garfield
    Elrontottad, hárommal. :) :P Alkalmazások->valamelyik kategória(iroda, játék, stb, ugye)->kívánt program. Azért nem volt olyan régen.

Kettővel: Alkalmazások *klikk* -> kategória klikkelés nélkül felette hagyom az egeret, mire az kinyílik -> alkalmazás *klikk*

A gépelés csak egy része. A régi menü a kategóriákba rendeléssel leszűkíti a kört, hogy hol keressek egy adott programot, így sokkal gyorsabban megvan. Az új menüben vagy gépelek, vagy keresgélek. (Az oldalsávra kihúzás azért nem előny, mert az előző szisztémában ugyanerre szolgált a panelre való kihúzás, úgyhogy ezt nem nevezném változásnak.)

A "régi gép" egy integrált videókártyás notebookot jelent, intel GMA 900-as vezérlővel. Réginek lehet, hogy régi, de rengeteg notebookban van még ez, és tetű lassú konkrétan.
  • gothmog
    Elrontottad, hárommal. :) :P Alkalmazások->valamelyik kategória(iroda, játék, stb, ugye)->kívánt program. Azért nem volt olyan régen.
    De az előbb még az volt a peremfeltétel, hogy gépelni kell, miközben nem. Amellett mennyi programmal dolgozol összességében? Képnézegető, videólejátszó,tömörítő, stb. nem ér, azok automatikusan indulnak a hozzájuk tartozó fájlra kattintva, vagy a helyi menüből (megnyitás ezzel: ...) Összesen mennyi programra lehet szükséged napi szinten, hogy nem férnek el az oldalsávon? (ahol ugye 1 (azaz egy) kattintás)
    A lassúság igaz régi gépeken, ott tényleg a xfce vagy enlightement ablakkezelős megoldás lesz a megfelelő.
  • Garfield
    ... ezzel szemben a régi felületen max. 2, azaz kettő kattintással indult bármely program (1. klikk: "Application", 2. klikk: a kívánt progam), max. bő 10 cm-nyi egerészéssel. Ez szerintem határozottan visszalépés, arról nem is beszélve, hogy érezhetően lomhább az új felület.
  • domez128
    A kártya 6600 gt a hozzávaló meghajtó drivert töltöttem le az nvidia oldaláról a 280.13-ast.
  • gothmog
    Tehát az „Nvidia Current” nem működik? Nem írtad, milyen videochipről/kártyáról van szó.
  • domez128
    Azért töltöttem le az nvidia lapjáról a 280.13 drivert , mert ez a legújabb , és mert a linux által felajánlott 185.00
    verziót is próbáltam , de nem működik . Nem tudok semmit beállítani , és nem ismeri fel a kimeneteket sem , azt írja ismeretlen , pedig a felajánlott drivereket telepítettem és aktiváltam is , legalább is azt írja aktiválva van.
  • gothmog
    Ha jól értem, saját kezűleg akarsz drivert fordítani. Ez milyen nvidia vezérlő? Amit a „további illesztőprogramok” felajánl, azok között nincs olyan ami jó?
  • gothmog
    Régebben ugye probléma volt, hogy nem lehetett tudni, egy adott program hova kerül a linux fájlrendszerében. (ugye nincs úgy program files, mint a windowsban, a csomagok települnek a usr/bin-be, vagy a home-ba, vagy ahogy puffan, mindenfelé) Ezt a problémát lenne hivatott áthidalni a kereső alapú „startmenü”, tulajdonképpen egy huszárvágással, hiszen így nem kell átalakítani a fájlrendszert, hanem simán meg lehet feledkezni róla.
    Egyébként nem kell -feltétlenül gépelni, ott van minden, ugyanúgy mint a gome-menüben volt. Igaz, kettővel több kattintás: „Dash”->„További alkalmazások” és ott jobb felül a találatok szűrése. Itt vannak a régi „Alkalmazások” menü kategóriái (Iroda, multimédia, Játék, stb.). Na persze, nem tesz ki mindent, ahhoz még egyet kattintani kell a „Még x találat megjelenítése” feliratra.
    Ez most nyilván bonyolultnak tűnik, amíg rá nem jössz, hogy a programokat a használat gyakorisa szerint rendezi, tehát az lesz elől, ami gyakran kell (a gksu nautilust meg eddig is be kellett írni). Ami pedig ennél is sűrűbben kell, azt kiteszem az oldalsávra, és onnantól egy kattintás.
  • domez128
    Sziasztok ! Egy kis help re lenne szükségem . Kezdő linuxosként gondoltam felrakom az Ubuntu 11.10 verzióját , korábban már próbálkoztam a 10.04 -el is nem volt különösebb gondom vele , de gondoltam az új az jobb . A gondom , hogy nem tudom telepíteni az nvidia driverét , már szétolvastam minden fórumot , de nem akar össze jönni , mikor megadom a parancssorba az könyvtárat azt mondja nem létezik , pedig ott van a mappa és benne a letöltött meghajtó driver is. Biztos és rontok el valamit , tehát egy jó szájbarágós lépésről lépésre segítség kellene.
    Köszi
  • Garfield
    Amíg gépelnem kell, hogy megtaláljak egy programot a menürendszerben, megette a fene az egészet.
  • Garfield
    HTPC-s gépre már Kubuntut toltam fel. Szülők gépére csak azért fog Maverick felmenni, mert a Kubuntu kellően összezavarná őket a majdnem XP-s menüjével, ami viszont elég másképp működik: a 10.10 hasonlít rá a legjobban.
  • gothmog
    Azt írják a stabilitástra fognak rágyúrni -bár nekem most pont nincs vele semmi gondom, én gyorsabbnak és stabilabbnak érzem a 11.10-et a 11.04-nél. Szerencsés hardver, vagy nemtom. A 12.04-et majd meglátjuk.
  • MerlinW
    Nincs, de wubi sem ér sokat, az csak egy tesztrendszer, komoly korlátokkal.
  • High end PC #9797
    És olyan van, mint a Wubi, hogy Windows alól installálom? Mert akkor tökre feltenném a Debiant én is.
  • MerlinW
    Alap Gnome kerül fel rá, a többit neked kell telepíteni.
  • Hecker007
    Debian-ból létezik olyan mint az ubi, hogy letöltöm felrakom és a programok nagy része is benne van? Vagy a 0-ról kell felépíteni a rendszert?
  • papi08
    Elnézést, ilyenkor már képes vagyok olvasás nélkül gépelni...:) :D
    Köszönöm a választ, ez számomra sajnos elég elszomorító..:/
  • MerlinW
    Lásd az előző hsz-t:) NEM
  • papi08
    Sziasztok!
    Volna egy apró kérdésem. :) Anno olvastam(és tapasztaltam) hogy a 11.04-es Ubuntu eléggé optimalizálatlanra sikerült. Szeretném megkérdezni, hogy aki kipróbálta a 11.10-es verziót, javult-e ezen a téren, vagy sem? :) Köszönöm a válaszokat! :)
  • MerlinW
    10.04 az utolsó használható Ubuntu. Ha 11.04-ben nem változik valami drasztikusan, én is váltok vissza Debian-ra, ahogy az Ubuntu felhasználók nagy része már megtette. Sajnos ez van.
  • High end PC #9790
    Sziasztok
    frissítettem a legújabb verzióra, és rohadt idegesítő, hogy minden megnyitott új alblak a bal felső sarokba kerül, és alig bírom lehúzni, mert az ablak felső keret "alámegy" a felső menülécnek, és mindig minen új ablak így nyílik.

A másik kérdésem az, hogy Gmail gadget van, amijobb oldalra kitesz egy kis ablakocskát, és ha jön új üzenet, akkor rákattintva olvasható? Ubuntu szoftverközpontban leszedtem minden Gmail klienst, Readert, Notifiert, használhatatlan mind. Egyszer régen valahogy sikerül ilyen kis ablakocskát kitennem bal oldalra, de már valamiért nem találom, Gmail Reader volt a progi neve.
  • alfa20
    köszi, ez bevált,
    viszont azt nem értem VLC-ben mért esik szét a kép, MeTV-ben jó a kép de nincs hang, VLC-ben van hang csak a kép esik szét. a "dvd-apps"-ot feltettem "dvb-utils" már nincsen.
  • Lyukasbogrács
    sudo bash -c "scan /usr/share/dvb/dvb-t/hu-Kabhegy > channels.conf"