Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lyukasbogrács
mondjuk így hirtelen nem is tudom, hogy gnome 2 benne van e még a repókban, vagy kivették.

Lyukasbogrács
a gnome-shell fallback módjára gondolsz gnome classic alatt? vagy a gnome 2-t raktad fel? mert annak nem kéne ilyet csinálnia, a gnome 3 (gnome-shell) csinál ilyeneket, hogy meghal egybõl, vagy egy kis használat után (olyankor ctrl-alt-del és kilépsz, belépsz újra).
a gnome-shell fallback módja olyan, mint a gnome 2, gnome-panel-t használ és metacity ablakkezelõt
a gnome-shell meg a mutter-t használja ablakkezelõnek.
szerintem nálad hiányzik valami csomag, esetleg próbáld meg újratelepíteni a gnome-t és addig váltogass a felületek között a bejelentkezési képernyõnél.

passatgt
Üdv!

11.10-re frissítás után felraktam a Gnome Classicot. JÓ is volt, viszont újraindítás után minden eltûnt, az asztalon vannak ikonok illetve felül egy fájl-szerkesztés.... menü, azon kívül semmi. Se tálca, se óra, se programok. Mit rontottam el?

itamragy
Hali.
Ubuntu 11.10 van a gépemen, az lenne a gond hogy eltünt az egér és csak egy pixelbõl álló kocka van a helyén Hogy lehetne ezt visza hozni?Neten keresgéltem de nemtaláltam semmi vele kapcsolatos információt.
Esetleg öszefügg vele hogy nem lehet telepiteni a zárt meghajót?(igy elég lassu a grafikai felület is)
Válaszokat elöre is köszönöm.

Egyszer fenn, Egyszer lent.

N o N a m e
Valaki aki használ Pidgint, remélem tud segíteni.
Szóval az a bajom, hogy nem frissíti a profilképeket. Beraktam magamnak is egy újat, de még mindig a régi látszik. Egyik haveromnál látom, hogy neki is már új van, de nálam még mindig a régi képét mutatja. És kitudja, még hányan cseréltek képet amióta nem frissülnek nekem.. :/
Valaki tud orvosságot?
gothmog
Bocs, most nézem, neked a 11.04-el van problémád? Eredetileg a 11.10-re gondoltam. Mindegy.
A következõ lépés: Nyiss egy terminált, és írd:
sudo /usr/lib/nux/unity_support_test -p
az utána megjelenõ részben nézd meg, mit ír a „Not blacklisted” után. Ha „yes”, akkor máshol van a hiba.

Emellett kérdés még, hogy melyik drivert tetted fel.

Lyukasbogrács
#9691 elõzménnyel

eZo
sziasztok !

lenne egy notebook 6gb rammal, amd cpu-val, és hd4200 és hd6470-es vga-val szerelve !
jelenleg oprendszer nélküli, a tulaj mindenképp linuxot szeretne rá, ubuntura gondoltam !
mit ajánlanátok, melyik verziót lenne érdemes telepíteni ?
ennyi ram mellé 64bites oprendszer dukál ugye, hasonlóan mint a windowsnál ?

NOTEBOOK: HP PAVILION ( Intel i5 2410M; 8GB RAM; HD6490; A-DATA 128GB SSD ) KONZOL: XBOX360 Slim [Fifa 12] [Forza 4]

Hecker007
GTX560 Ti kártyám van, azért csodálkoztam mert a 10.10-esnél meg mûködött minden szépen.

gothmog
Fogsz egy pendriveot (min 1G😎, és letöltöd ezt unetbootin. Nyilván neked a windowsos verzió fog kelleni.
Telepíted, elindítod.
A programon belül lehetõséged van bármely verzió letöltésére és a pendrivera másolására. De letöltheted az adott .iso fájlokat kézzel is, és használhatod úgy is. (idõt takaríthatsz meg vele) Segítség: google->unetbootin használata
Utána elindítod a gépet a pendriveról (ha ez nem megy, nézz utána, hogy kell), amikor megjelenik a lila képernyõn alul a kis billentyûzetes ikon megnyomsz egy billentyût.
Kiválasztod a magyar nyelvet, majd az „Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül” (vagy ilyesmi) menüpontot. Vársz egy kicsit, és már ott is van elõtted a mûködõ rendszer.
Bármelyik live-módra képes linuxot kipróbálhatod így, különösebb veszélyek nélkül. (legföljebb nem indul el, akkor reboot, és próbálkozhatsz a másikkal.)
Netkapcsolattól függõen 20-50 percnyi idõráfordítást igényel rendszerenként. Egyebet nem.
Ha telepítésre adod a fejed, mindenképpen gondold végig, hogy tudod-e, mit csinálsz. Ha nem vagy biztos magadban, elõbb mindenképpen csinálj biztonsági mentést a pótolhatatlan adataidról. Utólag ui. sokkal nagyobb szívás visszanyerni, ha véletlenül törölsz valamit.

gothmog
Ez azért van, mert valószínûleg te is úgy jártál, ahogy én. A gépeden a Unity 2D fut, függetlenül attól, hogy a bejelentkezéskor mit választasz.
A megoldáshoz az elsõ kérdés: milyen videóvezérlõd van?

gothmog
Stabilitási problémákba nem igazán futottam még bele, inkább az van, hogy ebben az új érában fogalmam sincs, mit hol találok. Alap dolgok megoldásáért -pl. „menus have icons” -opció, meg ilyenek- ismét a netet kell túrni, mint amikor elõször használtam. De ha újonc valaki, szerintem nyugodtan kezdheti ezzel is. A legtöbb kérdésre egy kis guglizással meg lehet találni a választ.

Palinko
akkor félreértettem valamit, így a vélemény is változik, próbáld ki az újat, hátha felad pár kihívást 😄
Beast Machine
Nem igazán vagyok kezdõ, csupán ritkán használom 😊 De köszönöm!

...vágod?

Palinko
10.04 mert stabilabb és kezdõként az nem árt.
Beast Machine
Linuxozhatnékom támadt - melyiket érdemesebb felraknom? 10.04 vagy 11.10? És miért?

...vágod?

Hecker007
Pedig feltettem, igaz nem azt amit az nv oldaláról szedtem hanem azt amit felkínált, még a 3D gyorsítós cuccot is felraktam :S

HiPPoNaX
Szep es jo, de sajnos a gnome-shell es az fglrx nem baratok. Szoval ati tulajok ha ilyesmit akartok hasznalni, akkor tuntessetek el az fglrx-et, majd terminalba ussetek be a kovetkezot: sudo apt-get --reinstall install libgl1-mesa-glx xserver-xorg-core[/courier]
Aztan restart es lehet orulni :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
Jah, tudom. Én még mindig Compiz nélkül használom 2D módban, így nem béke van és nyugalom😊

[merlinw.org]

Lyukasbogrács
Szépnek szép, de korántsem eléggé kiforrott. A 3.1.6 pl. annyitól elhasalt, hogy egyet kattintottam, a 3.2 viszont elég stabil, de ha extension-ökkel szórakozok, akkor szintén képes meghalni úgy, hogy mennek a programok, de se ablakkeret, se billentyûzet nem mûködik 😄 csak a ctrl-alt-del dobja fel a kijelentkezõ ablakot, de néha még azt sem...

MerlinW
Dehogynem, alapból benne van. Videokártya drivert kell hozzá telepíteni.

[merlinw.org]

Hecker007
11.04-ben hogy lehet mûködésre bírni a compizt?
Nekem valamiért semmit nem csinál hiába állítottam be mindent a CCSM-ben.

MerlinW
MerlinW
Ez csak egy sima weboldal, de jópofa😊

[merlinw.org]

N o N a m e
gothmog
Nem tudom, hogy az átfogó változások miatt, vagy másért, de a „frissítés” funkció egyelõre felejtõs, ha össze is jön, a végeredmény egy rakás sza...móca lesz. Tiszta telepítéssel viszont olyan dolgok is mûködni kezdtek, amik a 11.04-ben sose voltak hajlandók. (konkrétan az nvidia driver a unitibõl kizárt videókártyám miatt. pl. az experimental driverrel kellett kinlódni). Amellett tegnap még nem ment a magyar kiszolgáló sem, úgyhogy amíg át nem állítottam a „Fõ kiszolgáló”ra, se frissítés, se magyarítás, semmi. Viszont blenderbõl végre a 2.58-as van a repóban, ami igaz hogy nem a legfrissebb (2.59), de legalább végre nem a 2.4.
Aztán: Nem tudja valaki hogy
-A unity finomhangolására mi való? Mert a CCSM-ben levõ applet nem szabályoz semmit.
-Képernyõvédõt hol lehet beállítani?

Összességében kellemesen gyors, de nyilván el kell telni legalább az elsõ hónapnak, mire minden tényleg a helyére kerül.

Palinko
hmm tényleg nézhetjük így is!
MerlinW
Tulajdonképpen két évente adnak ki (LTS) A köztes 4 kiadás pedig az odáig vezetõ út😊

[merlinw.org]

Palinko
én még nem próbáltam de tapasztalataid után egyre csak megerõsödik, hogy kár 6 havonta 1 új disztrót kiadni...
MerlinW
Régi vagy nem régi, Natty szeptemberig használhatatlan volt. Ocelot pedig abszolút az per pillanat, még Virtuális masinán is. Omlik össze a Gnome minden második kattintás után.

[merlinw.org]

tmp
ez egy régi beidegzõdés lehet hogy várni kell hónapokat 😄 messze nem így van már szerencsére.

vlala egy szaros kiírtásraérett zsidó

zeli

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Palinko
igen és úgy tûnik (nem nagy meglepetés) maradt az unity kezelõfelület. csak maradjon az egyszerû váltás is 😊
MerlinW
Nagyon sokminden (Többek közt a Gnome 3.2), de mint mindig, érdemes vele várni december/januárig, amíg befoltozzák a kiabáló hibákat. Natty is mostanában lett csak igazán használható😊

[merlinw.org]

Mi az, ami annyira átalakult az új verzióban, hogy érdemes a felrakással bõven várni?

(Ha megoldódna az nvidiás be nem bootolós dolog, vagy ha át lehet irányítani jackaljzat egy másikba, boldog szeretnék lenni mihamarabb.)

MerlinW
egy parancs esetén:
sudo -u kifli parancs

több parancs esetén:
sudo kifli
parancsok
ctrd+d vagy exit paranccsal visszalépsz az elõzõ user-hez, azaz kilépsz a user session-bõl.

[merlinw.org]

Lyukasbogrács
sudo
The -u (user) option causes sudo to run the specified command as a user other than root.

kifli
lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan tudok egy process-t futtatni másik felhasználóval, a saját felhasználómból 😄

leírom mit is szeretnék.

root felhasználóval akarok egy olyan cronjob-ot, ami figyel egy processt, és ha nem megy akkor elindítja adott felhjasználó alol.

A figyelés rész megvan, de ha em megy a process, akkor a root felhasználóval indítja el.
setuh
hogy tudom azt bállítani h a shiftre ne jöjjön be az oldalsáv
kérdõjelet se meg nagybetüt se tudok írni így sry.

\"I knew all the rules, but the rules did not know me Guaranteed\"-Eddie Vedder

MerlinW
Ubuntu 12.04 LTS: Precise Pangolin

Pangolin:

[merlinw.org]

DARYL
Örûlök, hogy segithettem. <#eljen>

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

Jim Morrison
Köszi a részletes leiirást<#eljen><#worship>

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

DARYL
A GRUB2 -õs videó jó linkje pedig itt katt ide

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

DARYL
Kicsit elszámoztam de sebaj, a lényeg, hogy a telepitési videón a csaj ext3-ra formatálta a merevlemezt, de azõta már van ext4 is. Válaszd azt.

DARYL
Mindenek elõtt tisztázzuk, hogy te nem Wubit akarsz telepiteni, mert ha igen, az megy windowson belül is, de nem az igazi.
Az sem mindegy milyen Ubuntu-t akarsz telepiteni.
Olyan kell amit megbir a géped. Itt is megnézheted melyik jó a gépedre katt ide

EGYSZER OLVASS UTÁNA MINDENNEK ÉS AZUTÁN ÁLLJ NEKI A TELEPITÉSNEK.

Fõ lépések:

1. A megfelelõ Ubuntu kiválasztása, letöltése és kiirása.
2. Partició létrehozása az Ubuntu számára
3. A BIOS beállitása, hogy a CD/DVD-rõl bootoljon
4. A telepités
5. GRUB2 menü helyreállitása, ha szükséges.

1. Ha azt akarod, hogy a gép bekapcsolásakor tudd kiválasztani, hogy XP-re vagy Ubuntu-ra menjen a számitógéped, akkor mindenek elõtt helyet kell csinálni a merevlemezen. Ez azt jelenti,hogy kell egy új partició a linuxnak, ha meg akarod tartani az XP-t, ami a C-n van. ( a C is egy partició…bocs ha már tudod)

Uj partició létrehozása XP-n katt ide
Ha a C partición kivül nincs szabad hely, akkor a C-rõl kell lefaragni egy darabot, 20 GB több mint elég …a desktop-ra való ubuntu kb. 2,5 GB-ot foglal telepités után .
Ezt XP-n belül igy is megteheted katt ide (jegyezd meg, hogy mekkora helyet hoztál létre és mekkora maradt a C-nek, mert telepitéskor fontos lesz, hogy ne az XP particióra telepitsd az Ubuntut).

2. Ha az új partició megvan, akkor a gépet újrainditod és nyomogatva azt a gombot amivel a BIOS-ba tudsz lépni ( Del, Esc, F10, vagy valamelyik F,… változik gépenként), a BIOS-ban beállitod a bootolási sorrendet,elsõnek téve a CD meghajtót)

3. Az Ubuntu Live CD-t beteszed és újrainditod a gépet.
Ujraindulás után ki szokta irni, hogy nyomj meg egy gombot, ha azt akarod, hogy a CD-rõl induljon (bootoljon).

Ha már bebootolt a lemezrõl, akkor a köv. videón a 2:20 perctõl megnézheted hogy
kell telepiteni, FONTOS, hogy majd azt a particiót válaszd ki telepitésre, amit létrehoztál windows alatt a linuxnak. katt ide

4. Ha feltelepitetted és ujraindulás után egybõl az XP indul,nem jelenik meg a GRUB,
ahol kiválaszthatod az operációs rendszert, akkor a köv. videóra menve megnézheted, hogy kell életre kelteni a GRUB-ot, amit a Lucid Lynx óta már GRUB 2-nek hivnak.
https://www.youtube.comwatchv=ajs9rO5upZA&feature=player_embedded#!

Sok sikert és türelmet, és bocs hogy videókat linkeltem , de többre most nem volt idõm, ha pedig további gondok lesznek, Merlin itt a nagy varázsló.

U.I. A F.A.Q.-ba is beleolvashatsz.

Jim Morrison
jajj de udvariatlan vagyok 😄
Sziasztok ! 😄

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Jim Morrison
Egy régóta porosódó notebookra akarok rátenni egy ubuntut. Mikor elszõr próbáltam bootolni lemezrõl, csomó ideig csak a lila kép volt. Beléptem windowsba, nem volt hely c-n, töröltem lett egy giga, de nem tudok már bootlni cd rõl se, windows jön be. Belöktem a cd t akkor amikor megy az Xp, hogy ott rámegyek a teljes telepiitésre, de sajnos ott sem újraindulni nem akar, sem a segitség cd rõl vakó induláshoz nem akar sikerülni. Mit tegyek? :/

kifli
sziasztok lenne egy linuxos debian kérdésem, remélem nem gond, hogy itt kérdem 😊

Szóval van egy dlink dns313-am, ami valami miatt nem akar a hálózatra csatlakozni.
az eredeti fw-t emiatt telepíteni se tudom, így debiant tettem rá.

Viszont a debian is csak akkor hajlandó hálózatra csatlakozni, ha rádugom közvetlen a gépre, és elindítok egy opendhcp-t, akkor kap ip-t és tudok telneten csatlakozni rá.
Routerre dugva viszont nem jó

openwrt van a routeren, így syslogot tudok nézni, de csak az asztali gépet írja, hogy csatlakozik.
A nas-ról egy szó sincs.
Esetleg fix ip-t próbálnék, azt hol tudok állítani, melyik config file-ba?

Gyári router fw-vel sem volt jó...
nálad ez valószínûleg azért van, mert még nem adták ki a kulcsokat és így nem is tartalmazza az UEFI-d, de az is lehet a te gépeden nincs is az UEFI-ben még secure boot.
majd ha ki jön a w8 és lesz UEFI frissítés a gépen no akkortól lesz érdekes a helyzet
Hecker007
hmm, ezt most nem értem, a mostani lapomon is UEFI bios van és simán megy vele a 10.04-es ubi is, rendesen feljön a grub mint eddig és választhatom hogy mit szeretnék indítani
lehet hogy a lentebb említett secure boot ki van kapcsolva, de biztos nem én kapcsoltam ki mert eddig nem is tudtam hogy ilyen is van a biosban 😄