5863
A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!
-
#5383 Az odáig rendben is van. Csak eddig 2 lehetőség volt a játék vége felé, vagy az AI húzott el behozhatatlanul, vagy én. Mostanában inkább az utóbbi.:)
A valóságban meg az van, hogy egy technológiai, gazdasági forradalom esetén szinte bármelyik nép pár évtized alatt le tud 150 év hátrányt is győzni.
Így tőrt most élre Kína, pedig 20 éve még 40 évre volt lemaradva nem csak az oroszoktól, de a nyugattól is. Most pedig 1-2 dologban bizony már elsők. Először a termelést nyúlták le, aztán a technológiát, végül a pénzt is hozzá.
Ebben a játékban sajna ilyen nincs. Ha a játék vége felé 150 év hátrányban vagy, akkor neked annyi. De az AI sem tud csodát tenni, ha ő lenne szívó ágon.
Szal eddig egyetlen játékom sem volt, ahol valamennyire is a lépegető robotok, vagy bármi döntött volna arról, hogy ki győzzőn.
Emeberi játékosokkal még csak összejöhetne ilyen, barátok összeülnek napi 1-2 órát nyomni. Sajna nincs ilyen haverom, aki ezt így bevállaná. Az online multi véletlenszerű játékosokkal, meg kb sima rts szintjén van és nem nagyon jut el a középkorig se.
A New Dawn mondjuk most okozott meglepetést, mert 1-2 AI látva, hogy milyen jól bírom a háborúkat bejelentkezett hozzám vazallusnak. Az hogy elfelejtik az esetleges sérelmeket, tényleg színesebbé teszi a játékot. Kipróbálom hogy mennyire lehet velük együtt dolgozni, mert ha csak arra jók, hogy átjátsszák a technológiát az ellenségnek, akkor felesleges volt ilyen AI próbálkozást belerakni, mert nem éri meg őket bevenni a buliba. -
#5382 pffhhh jeles scifi írok ötletei alapján elvisz a játék eléggé a távol jövöbe lessz transhumanizmus, robot, és klón dolgok a maguk negatív hatásaival szal nincs vég e mókának a közeljövöben -
#5381 Hát jó lenne, ha valós térképen, valós jelenségeket tudna a progi produkálni, de az szerintem nem a CivIV lesz!
A magam részéről nem is erőltetem az ilyeneket, most még nem.
Mellesleg az előző játékom a New Dawnnal olyan i.sz. 0 körül már 1.5 MB-os mentéseket produkált csiga lassú volt. Vagy 25 nemzet csücsült a képernyő jobb alsó sarkában. Csak azért nem fedte el az egészet mert 1920x1200-ban játszok!;)
Szal aztán jött a szokásos MAF is.
Megint újrakezd, most már a revolúciós modot is kilőttem, meg gyorsabb játékot állítottam. Ugyan arra az időre, még csak 300-400 KB-os mentéseket csinál. Szal ezt talán be is tudom fejezni. Amúgy a vasolvasztás kifejlesztése után, megint tudok légióst csinálni, pedig talán csak rezem, meg ólmom van!
Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy a játék végén mit tud az AI. pl használja az atomot rendesen, meg ilyenek. Csak odáig el is kéne jutnom már egyszer. -
#5380 Az obszidián bizonyos népeknél, meghatározott(pl az adott nép swordman-ét) egységek, képzéséhez kell, ezenfelül különböző épületek is bonuszol(gold, kalapács) -nak rá. Fusd át a civilopediat. Ja és vannak
csak az adott civic -hez tartozó épületek is, á most nem futtatni akarom, de van benn még pár érdekes dolog :D.... az unballance ellenére is, el lehet szórakozni amíg ki nem találnak valami nagyon faszát :D -
#5379 jaja én 1,5 éve követem ezt a rom -ot most már van benn pár "ötletes megoldás" , mondjuk én ilyen earth map fanatic vagyok :DD:D:, ezt is így játszom. Érdemes megnézni a kifejezetten béke fenntartó erőket, amiket egy csoda(asszem united nations) építése után képezhetsz, lényegében nem támadó egységek, de ahol állnak ott védik az éppen oda irányuló csapásokat, birtokló nemzettől függetlenül. Vannak még ún száraz földi kalózok(zsoldos, rabló, egyéb egységek amik tudnak partizánkodni attól függetlenül ,hogy éppen háború van-e vagy nincs. Igen én is valami baromi jó earth mapos modern scenáriót vár -nék, vagy valami iesmit :D.
ezmeg ha végre valahára egyszer már el :D:D készül ez is baba lesz, mármint izlés kérdése, de érdemes el olvasgatni a felkínált lehetőségeket. -
#5378 Egyszerűen kifogy az AI a szuszból a 2,8-nál a középkorban. Megvan a 2. v 3. pozíciója, meg begyűjtötte a kis vazallusait, akkor már nem megy neki sem a többi AI-nak, sem a júzernek. Pedig addigra én már egy kontinenst biztos elfoglaltam. Ha az AI-is így tenne akkor nem maradna le.
Elkezdtem egy új játékot a New Dawnnal. Kikapcsoltam egy csomó opciót, korai épületek miegymás, csináltam egy saját kis térképet a térkép generátorral. Csak valami csigalassúra átállította valahogy a játékmenetet, az 5700 körből van még vagy 4000 hátra.:)
És még nem jutottam el Krisztus születéséig!
A fejlesztéseket belassította ugye, meg a termelést is. Minden esetre a fővárosom már 20-as szintű. Pénzem viszont nem sok van a terjeszkedésre.
Rengeteg kis városállamot csinált a barbárokból, ezeket foglalom most el. Kíváncsi vagyok mi lesz az AI taktikája később.
Az elején nem volt vasam meg rezem sem. Erre a gép bedobott egy rezet az egyik bányámba. Köszi!;D Vasam még mindig nincs, ennek ellenére tudok kardosokat, meg légióst építeni!!??
Ezt szerintem elbaxták. Valszeg talán az obszidián kiváltja?
De így jó, mert elég sokat kellett volna xopnom, amíg vasat találok.
Szal ha nem kapcsolgatja be az ember a telepítéskor a dolgok egy részét, úgy faxa, de marha bugos az egész. -
uwu #5377 Pont a ROM volt az amiben az AI csúnyán lemaradt a középkorban, pedig legnehezebb fokozaton játszottam, bár az eleje tényleg nehéz volt.
Én nem építettem csodákat, inkáb elfoglaltam őket. Nagy térkép volt, lassú játékmenet, volt idő szivatni őket. Az volt a benyomásom, hogy az AI nem használja ki az újdonságokat, mintha úgy játszana mint az alapjátékkal.
Azért nem volt rossz. Csináltam egy OCC játékot is 84-es várossal ami még nőtt volna tovább, csak fellőttem az űrhajót.
Most megnézem azt a New Dawn-t én is. -
#5376 Tesztelgetem, de sajna hiányzik belőle az a precíz kiegyensúlyozottság, és szinte hibamentesség, ami az eredeti RoM-ban benn van. (A 2.8 felér egy gyári moddal).
De teszek vele még egy próbát, mert lehet, hogy 1-2 opciót kikapcsolva azért jobb lesz.
A fő gondom, hogy olyan isz. 600-700 körül nagyjából még sehol nem vagyok, de a dúrvább, hogy a többi civilizáció sem fejlődik, pedig Emperor szinten kapják a bónuszt az Ai-k elvileg. Szal csak megy a tökölődés, meg a nyögvenyelés, mert senkinek nincs annyi forrása, hogy normális hadsereget hozzon össze. Az elején gyorsan felhúztam 3 csodát és azóta is én vagyok vele a király, a többiek nem tudnak utolérni kb 2000 év alatt, pedig azóta egy csodát sem építettem!
A körök hosszán is változtattak, nem a megszokott módon megy. A civic-ek tényleg kiegyensúlyozottabbak, de pont ettől kevésbé használhatóak.
Hiába van a rengeteg új épület, ha az ember nem építi fel őket, mert nem fér bele az időbe, vagy egyszerűen felesleges.
A diplomácia viszont tényleg jó, hogy kicsit fejlettebb.
Szal van egy csomó dolog benne, amelyek nagy része csak szétcsapja a játékélményt, igaz opcionálisan választható, de akkor meg minek? -
#5375 Nézegettem a leírást asszem felteszem.
-
#5374 rom 2.8 ashoz van egy nagyon jó kiegészítő : A New Dawn itt
Rengeteg ötletes játékmenetbe hozott apró, újdonság mellet kiemelném :
Lehetővé válik az egység-ek vétele és vásárlása a diplomácia menü-ben,
és ami legjobban tetszett: egységekkel lehet kultúrális területet foglalni idegen területeken, helyi városok nélkül. -
#5373 A RoM 2.8 már elég jó szingliben is.
Az utolsó játékomnál olyan 1860-ra lettem igazán első, addig viszont kapaszkodni kellett. Sorra betámadott 15-20 egységes seregekkel, amiket 2-3 tábornok vezetett. Ráadásul rágyúrt a fejlesztésekre is, így jobb egységei voltak, csak az mentett meg, hogy ilyenkor kiürítettem a városaimat és védhető terepre vonultam, erdő, dzsungel, domb. Meg volt pár egységem, amihez én is tábornokot raktam, és azok már a 3. oszlopuknál tartanak a promóknál.
De nem hiszem, hogy most már igazi kihívás lesz, mert a civic-eknél bennhagytak továbbra is egy olyat, hogy alacsonyabb szinteken a trade routokra hihetetlen kajabónuszt adnak. Így viszont hülye lennék váltani. Ez monnyuk elbaxás. Fővárosom, most 37-es, meg van egy csomó 20 körüli városom. Az AI vezette nemzetek olyan 25 körüli fővárossal rendelkeznek, úgy hogy közben kapnak még bónuszt is valszeg. -
#5372 A modokkal meg az a baj(legalábbis amiket láttam), hogy lehet, hogy fejleszt az AI-n, de mellette betesz egy rakat épületet meg egyéb szarságot, és azt meg nem képes lekezelni. Aztán feszt az van, hogy én ki vagyok épülve olyan szinten, hogy körönként gyártom az űrhajót, a gépek meg még kb kőbaltákkal gyaszatolják egymás putrijait... Semmi értelme az egésznek, csak egy 12-18 órás maszturbáció...
De egyébként single pléjerben amúgy is az. Ha nem csal, akkor túl könnyű és unalmas, én meg nem vagyok mazochista, hogy feljebb tegyem a nehézséget. Maradna a multi, de az meg ritkán jut tovább az őskornál, vagy kontinenses játéknál az asztronómiánál. Úgyhogy részemről elég régóta pihenőn van a Civ, majd talán az 5 újra le fog kötni egy darabig... -
#5371 Sajna ez kb így van.
Szerencsére némelyik modnál azért fejlesztettek az AI-n is.
Bekapcsolva még az agresszív AI opciót már elég dúrván játszik, de logikusan, nem úgy mint az alapjátéknál, ahol egyszerűen csak kapja a bónuszt nagyobb nehézségi szinten, meg hatványozottan bunkó a diplomáciában. -
steweee #5370 nekem egyvalami nem tetszik a játékban de az nagyon. különbőző erősségi szintek között annyi a különbség, hogy mennyire csal a gép. szó nincs róla hogy a mesterséges AI a többi civilizációval is számolgatna meg fejlesztgetne vagy bármi. attól függően vannak városai, fejlesztései, katonái hogy MI mennyire vagyunk ügyesek, és a játék elején meghatározott erősségi fokozat.
legalábbis én így vettem észre... -
#5369 Az érák bizonyos tudományos fejlesztésekhez vannak kötve, ha ezek közül bármelyiket kifejleszted elkezdődik az új éra.
De szerintem nem tűnnek el azok, amiket még nem tudtál kifejleszteni, de az előző érához tartoztak.
Az ókorban érdemes a kolosszust felépíteni, mert a tengerparti mezőkre extra aranyat ad. Azonkívül a vallásokhoz kapcsolódó tudományos kutatásokra is érdemes rámenni, mert ha te fejleszted ki a vallást akkor a szent városa is nálad lesz, ahol ha felépíted a központi templomát (próféta beáldozásával), akkor az minden egyes olyan városért pénzt/egyéb bónuszt ad, ahol az adott vallás megvan! Így aztán elég jó kis pénzügyi hátteret lehet kiépíteni a terjeszkedéshez.
Érdemes az elején a Stonehenget, meg az Oracle-t is felépíteni, mert eszméletlenül megnyomják a nagy emberek, elsősorban próféták születését, az Oracle ad egy ingyenes tudományt is. Így ha nem terjeszkedsz egy darabig az első városodban simán lehet 3-4 vallás központja és ha tőled veszik át a többiek a a vallásokat, akkor már akkor pénzed van a városaikból, amikor még el sem foglaltad őket!
Ha így megcsinálod, kis szerencsével az egész kontinensen végig tudsz menni annélkül, hogy pénzügyi gondjaid lennének. -
#5368 Én úgy tudom, hogy az utolsó két nép, akinek még nincs meg az adott technológia, megkapja ingyen. "Közkinccsé", "common knowledge"-é válik a tudás, ha már _mindenki_ tud róla. -
steweee #5367 igen, ezt eddig is tudtam és tapasztaltam. de sztem a tudománynál is lehet ez. én mindig őskorból kezdek, és miután picit megerősödtem 2-3 város és felfedezem a világtérképet amennyire lehet, utána jön a területhódítás amennyit csak lehet, mert később annál nehezebb. és volt úgy hogy nagyon sok körön át semmit nem tudtam fejleszteni a sok új város és azok bevédése miatt nem volt zsozsó semmi. néha még disbandoltak is az egységek. és olyankor egy idő után váltanak az érák, és eltűnik a régiből a fejlesztési lehetőség, és lesznek újak -
#5366 Csodák tudnak eltűnni a listából, ha más ország felépítette őket.
Meg asszem, ha egy újabb fejlesztés megszünteti a csoda hatását, akkor többet nem lehet építeni, de ez nem tuti. -
steweee #5365 köszönöm a válaszokat, mostmár okosabb vagyok. sztem az lehet az oka, hogy ha bizonyos időpontra nincs vmi kifejlesztve, akkor úgy veszi hogy addigra már ki kellett volna fejleszteni és "megkapja" a játékos.
beyond the sword+patch... -
#5364 Az utolsót néha én is észrevettem. Mod nélkül. Nem tudom, h mi okozza amúgy. -
#5363 Trade route parancs a munkásnak: összeköti egymással a városaidat, és a szerte-széjjel heverő nyersanyagokat.
Kereskedelmi egyezség: kapcsolatba lépsz a diplomácia képernyőn a baráti vezérrel, és kérsz/felajánlasz neki nyersanyagot. Ha sikeres a tárgyalás, akkor visszavonásig érvényes a kereskedelem. Általában a gépi vezér szokta előbb felmondani, illetve ha háborút indítasz ellene, akkor MINDEN kereskedelmi kapcsolat megszakad az adott országgal.
Wonder: a bónuszokon kívül szerintem csak akkor fontos, ha kulturális győzelemre hajtasz.
Palace: nem találtam én sem, pedig jópofa volt :)
Az utolsó témát nem értem. Valamilyen modot használsz? A moddolatlan játékban ilyet nem tapasztaltam. -
#5362 Vagy folyó. -
Big Bad Ryder #5361 Ezen pontosítanék picikét. A Sailing nevű korai fejlesztés teszi lehetővé, hogy két partmenti város kereskedelmi kapcsolatban álljon egymással. A szárazföldi-szárazföldi és szárazföldi-partmenti városokhoz továbbra is út kell. -
#5360 A kereskedelem automatikus. Minden épített vagy vizi út(kombinált is lehet), ami az adott várost beköti valahogy a fővároshoz, az már kereskedelmi útnak számít. A városok választanak maguknak egy kereskedelmi partnert a bekötött városok közül, és elkezdik termelni a pénzt. A folyók alapból kereskedelmi útnak számítanak, meg asszem a part menti tengerek is(ami workboattal vagy gályával járható), illetve az országhatáron belüli óceán kockák.
Folyó menti városok szinte mindig alapból bekötöttnek számítanak. Ha csak a kapcsolat a lényeg, akkor néha elég egy-két kockányi utat építeni a folyóig.
Ha be van kötve a város, akkor a neve fölötti kis ikonseregben ott lesz az elején a kereskedelem szimbóluma.
Ha nincs bekötve egy város, akkor az egyébként is látszik, nem jutnak el oda a civilizáció áldásai meg a nyersanyagok, nem lehet bizonyos épületeket építeni, meg az egységek közül is max ilyen íjászt meg warriort.
Ha workernek mondod, hogy építsen automatice, akkor először beköti a városokat, aztán beáll egy városba semmittenni egy új város építéséig, vagy a vasút feltalálásáig(akkor meg kirajzanak a lehető leglogikátlanabb módon átépíteni az utakat vasúttá). -
Big Bad Ryder #5359 Harmadikat majd valaki, aki okosabb megmondja :)
Negyedik: Lásd 1. válasz
A többihez sem értek annyira, az utolsóhoz még annyit, hogy nincs olyan fejlesztés ami csak úgy eltűnne. -
Big Bad Ryder #5358 Első kérdésedre:
A minimap felett van egy gomb, amelyik arra jó, hogy kiirja képernyő sarkába az egyes civilizációk pontszámait. Rákattintasz az egyikre és máris lehet üzletelni, stb. velük. Hogy a gombnak mi a neve, azt hirtelen nem tudom, de nem lesz nehéz megtalálni. :)
Második:
A cottage +1 aranyat ad a városodnak. Ezek a cottagek az idő múlásával fejlődnek, így lesz belőlük Hamlet, ami már +2 aranyat ad, Village (+3 arany), Town (+4 arany). A különböző fejlesztések vagy civic-e bónusz aranyat vagy kalapácsot adhatnak ezekhez. -
steweee #5357 pár nyomi kérdésem lenne. először is :
- én hogyan tudok diplomáciai tárgylásokat kezdeményezni már korábban megismert civilizációkkal, ha ők nem keresnek meg engem ?
- mi a jelentősége a cottagéknak a városok körül, az miért számít fejlesztésnek ?
- hogyan lehet trade routét építeni, illetve ha a workernek ezt az utasítást adjuk, akkor az hogy fogja létrehozni és hol látom hogy mi a haszna ?
- hogyan és milyen kereskedelmi egyezségetek lehet kötni?
- van e jelentősége hogy hány wonder-t építek meg a játék alatt, a nyilvánvaló leírt épület bónuszokon kívül ?
- a civ3-ban ha építettem palacét, akkor fejlődött a képe is. most nem jelenik meg semmilyen kastély amit "nevelgetni" lehetne. itt nincs is ilyen ?
- vannak olyan kifejleszteni való dolgok, amik egyszerűen eltűnnek egy idő után anélkül, hogy kifejleszteném őket. ez azért van mert annyival előrehaladt az idő, hogy úgy veszi hogy akkorra már azokat ki kellett volna fejleszteni és automatikusan "adja" ? -
#5356 Azon nyomom!:D -
#5355 Próbáld magasabb fokozaton. Emperoron már úgy csal, ahogy tud... -
#5354 Unalmamban elkezdtem, megint egy játékot és megint tanultam valamit. Mégpedig, hogy milyen nagy jelentősége van a későbbi játékmenetben is a terep kihasználásának.
Nem tudtam elég gyorsan terjeszkedni a játék elején, ahogy szoktam, folyamatosan harcban állók 3-4 civilizációval, akik a leghülyébb helyeken képesek betámadni. Ezért aztán 2-3 bazi nagy hadsereget kell folyamatosan fenntartanom. Amikor valaki valahol betámad, akkor kiürítem a megcélzott várost és a közeli erdőbe/dzsungelbe vonulok vissza. A legnagyobb segítség az első egységem, amit a játék legelején legyártottam és ráspecializáltam az erdei hadviselésre. Az ha valahova befészkeli magát onnan nem robbantják ki, ráadásul mivel 3 erdős bónusza is van, így gyógyít is!
Az erdő védelmi értéket ráadásul nem lehet a katapultokkal/ágyúkkal csökkenteni, amellett, hogy pont az erősebb lovas egységek nem is szeretik, csökken a támadóerejük.
Többször volt, hogy azt hittem, hogy az ellen a hátországban ledobott egységeivel végiggyalogol az egész birodalmamon. De gyak 1 város időleges feladásával megúsztam mindig. Az egységeim a sikeres védekezésnek köszönhetően, meg olyan szintre fejlődtek, hogy ihaj.
Mondjuk ebbe belejátszik az is, hogy az AI nem igazán okos, ha végig szaladna a városaimon és mindegyiket felégeti, ahogy egy ember csinálná, akkor vége lenne a dalnak. De szerencsére, ha egy város mellé odarakok az erdőbe egy kisebb csapatot, akkor nem mozdul a városból és s dzsungelharcosokra koncentrál, pedig simán elmehetne mellettük.:) -
Big Bad Ryder #5353 Hali! Most kezdtem játszani a Rhye's and Fall moddal és felfedeztem, hogy milyen jó dolog is ez. Egy kérdésem van: A gép irányította civilizációk is teljesíteni akarják a saját civük győzelmi feltételeit? Köszi. -
uwu #5352 Biztos gyenébb területetek van a szokásosnál. Vagy mások a beállítások. Én nem vettem észe ilyen változást. Az a pecs legfőképp az AI-t jaította. -
#5351 Én meg feltettem a 3.19es patch-et és úgy látjuk haverral hogy sokkal lassabban fejlesztünk mint pl a 3.17-el.. -
uwu #5350 Játszottam egyet a colonizationnal.
Egés jó volt újra elővenni. régen mikor kijött kicsit ráuntam, mert egyből lecsavartam vagy 6 játékot pár hét alatt.
Sajnos most se tudttam megállni, hogy ne üzenjek hadat annak a szemét királynak idő előtt:D
Az volt az eredeti terv, hogy most tényleg jó sokáig húzom a végét, és majd gyártok hajókat, meg ilyesmi. De az a rohadt magas adó felháborító. 1624-ben ment a hadüzenet, 1638-ra el is fogyott a királyi sereg.
Az benne az érdekes, hogy mikor legutoljára játszottam pontosan ugyan ezek az évszámok szerint történtek az események. -
uwu #5349 Nem.
Csak ha elfoglalod akkor veszik el egy pár épület, magától a lövöldözéstől semmi baja nem lesz. -
#5348 Helló.
Ha katapulttal/ágyúval/stb. lövöm a várost, akkor a benne levő épületek folyamatosan semmisülnek meg? -
#5347 Amúgy a modokat is inkább BtS-re írják. Ez majd akkor jön jól, ha már viszonylag kiismerted a játékot és egy kicsit több fejlesztést, egységet, változatosságot akarsz. -
#5346 Az alapjáték mindenképpen kell, meg elég a BtS, ahogy írtad. A Warlords maga csak akkor kell, ha akarsz játszani a kiegészítővel jövő scenariokkal. De igen, a lényeg, hogy a BtS már tartalmazza a Warlords újításait is. -
#5345 köszi, csak arra voltam kiváncsi, h akkor elég felraknom a BtS-t és minden addigi újitás benne lesz :) -
#5344 Ja, meg plusz játszható népek, új leaderek, ilyesmi... Talán az alapjátékhoz képest az is új valamelyikben, hogy kapnak a népek speciális épületeket...
Szal nem tűnik hatalmas változásnak a két kieg, de mégis annyi kis apróságot rak bele, hogy az alapjáték üresnek tűnik a BtS után...