5863
A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!
-
#5423 Mármint úgy érted, hogy "2-10 lakos között"? :)
És az újakat a régebbiek mellé, vagy a régebbieket ledózerolva érdemes építeni?
Viszont elhatároztam, ha a mostani játékomat végégig játszom, akkor néhány várost körbeépítek csak farmmal, aztán meglátom meddig tud fejlődni :)
Egyébként néha elég megdöbbentően van megcsinálva a játék: az összes erdőt és dzsungelt kiírtom a városok körül, hogy legyen helye a farmnak, stb, azért, hogy az a nyomorék város fejlődni tudjon!
Aztán 2040 körül meg jön az elsivatagosodás... -
Nuki #5422 Köszönöm szépen a válaszokat!
#5412: igazad van, a játék elején (vagy városalapítás elején) még egy újabb worker megépítésével is gondjaim szoktak lenni. -
#5421 2-10 év között semmit
10-18 év között bányát,farmot
18-30 év között cottage
30-55 év között cottage,szélmalom,vízerőmü,workshop
55-80 év között bányát,farmot
80 felett semmit
-
#5420 Ja hogy csak kiírja a város fölé mennyi a bónusza, de nem mindet számolja.
Egy kérdésem lenne még: városok koré mit érdemes fejleszteni, kortól függően. Vagy úgy általában... -
uwu #5419 Nomtam hétvégén egy deity-t duel-en.
Meglepően könnyű volt az inkjákkal. -
lee56 #5418 Röviden tömören, a fal ad +50% def bónuszt, a kastély újabb +50%ot, és a puskaporon alapuló katonák, ezeket már nem veszik figyelembe :) Középkor után marad a kultúra (max+100%) + beásás (max+25%) + egy hegy +25%a adott esetben, ezen felül meg persze az egységpromók : city defense I-II-III pl. :)
És igen, de ezek közül csak a kultúrabúnuszt tudod megnyirbálni tüzérséggel, bombázással komolyabb károkat is lehet okozni, ha nincs nagy légvédelem :) -
#5417 Az a beásottság. Az a falon felül van. Ha sima lándzsással támadsz, akkor figyelembe veszi a falat+a beásottságot, ha puskaporos egységgel akkor csak a beásottságot. Tehát elég mondjuk 20%-ra lecatapultozni a védelmi %-ot, mert azt a 20%-ot már úgysem számolja a muskétásaid ellen. -
#5416 A kulturális bónuszt meg lehet nyírbálni katapultokkal? :D -
#5415 A kultúrális bónusz számít, a fal nem. 2 külön dolog. -
#5414 Érdekes valamire (bug?) lettem figyelmes. Azt írja a gunpowder egységekre, hogy ostromnál az ellenséges védők védelmi bónuszába nem számít bele a városfal bónusza. Hátdehogynem... -
#5413 Egy biztos az összes civnél megvolt ez a 'corrupcio' effekt, talán civ4-ben a state property (communism) segít ezen, de sose próbáltam mert mindig rákattintok a riflingre, utána meg az assebly line-ra és ami nem esik ebbe bele az kimarad :D -
#5412 Ha jól emlékszem Civ3-ban, ha elkészült a telepes, akkor kivett 2 jómunkásembert a városból. Így az osztódással szaporodó taktika nem is működhetett az elején... -
#5411 Az osztódással szaporodás annyit jelent, hogy kezdő városban rögtön telepest kezdesz gyártani, amikor kész akkor megint, a megépített telepessel új város, ott is egyből telepes, stb. Ezt a hely függvényében lehet nyomni orrvérzésig. Civ2ben brutális módon lehetett tolni, bár eleinte gondjaim voltak, mert 256 város volt a max, de addig sírtam a fejlesztőknek, amíg javították, és 256*256 lett a max, abba már belefértem. :) Civ3ban már nem ment ennyire, az AI sokkal hamarabb lecsapott a védtelen városokban, civ4ben meg ennek a kvázi zerg taktikának az ellenszere, hogy minden városnak van fenntartási költsége, így a fenti taktika öngyilkosság, mert egyből csődbe mész. -
#5410 A CivIV-ben is be lehet állítani a tomboló barárok opciót, bár én még inkább nem igazán próbáltam.:)))
CivIV-ben, meg sajna csak a városok elfoglalásáért jár csak pénz, meg maximálva van a szerezhető xp száma is, sajnos:)
De mondjuk én is szeretem azt a modot, amiben a barbár varosokból egyszercsak új nemzetek jönnek létre. -
#5409 Az "osztódással szaporodás" azt jelenti, hogy minden talpalatnyi helyre városokat építesz, az se baj, ha olyan közel vannak, hogy nem tudnak rendesen kifejlődni.
Annyival több pénzt/tudományt jelentenek, hogy simán megéri.
A civIV-ben viszont számít a fővárostól való távolság. Alapvetően egyre nagyobb költséget jelent, minél több minél távolabbi városod van. Alap játéknál 10-15 vérosnál többet szinte képtelenség fenntartani előszörre.
A CivIV modok ezen van ahol enyhítettek, máshol meg rátettek egy lapáttal, hogy nem csak a város költsége is növekszik, de még lázadozni is fognak.
Az, hogy hány kör alatt épül az egység az nagyban függ attól, hogy a várost körülvevő mezőket a lakosok hogyan művelik. Ha bemész a várost mutató képernyőre, akkor látod a térképet, a térképre kattintgatással tudod átrendezni, hogy melyik mezőt használják. Illetve asszem van már itt is olyan, hogy be tudod állítani, hogy a gép magától mi szerint irányítsa az emberek kihelyezését: népesség növelésére, termelésre/gyártásra, vagy pénz/tudomány előállítására. -
#5408 bocs az offért de a civ3ról jutott eszembe a civ2-es taktikám : egy elég nagy területet direkt nem építettem be (mielőtt leugattok jelzem hogy nem épp földmüvelésre való területet) hogy barbár jelenjen meg. Tudni kell hogy civ2-ben 100 aranyat kapsz a barbár vezérért, szal erre épült az éves költségvetésem, nem beszélve a jó kis kiképző táborról, ugyanis nem civ4-es barbárkodás volt "1-2 db barbár mászkálgat" hanem bizony 10 fölötti számú, aki onnan visszajött már fasza kis veterán katona lett :) -
Nuki #5407 "Osztódással szaporítod a városokat taktika" ez tulajdonképpen mi is? :D
Igazából azért kérdeztem mert most ismerkedem a játékkal, és már ilyen alapvető kérdések megválaszolása problémát jelent, hogy egy egység egyik körben még 7 kör hogy megépüljön aztán következő körben már csak 5, aztán megint 7. (a gyártó képernyőn, amikor ki akarom választani hogy mit gyártok a menüben, ott)
Aztán mivel itt aktívabb az élet mint a civ 3-as topikban, reméltem tudtok és fogtok is segíteni. -
#5406 Eléggé. Diplomácia és a nyersanyagok felhasználási módja kicsit kezdetlegesebb még 3-ban, vmint nincs benne még a birodalom fenntartási költség, így a 3-ban még működik az osztódással szaporítod a városokat taktika. -
Nuki #5405 Sziasztok!
Bocsi a láma kérdésért, de a Civ 3 mennyire hasonlít a 4-eshez? -
#5404 Hm... a tegnapi szigetes-fejlesztős nekem tetszett :D -
#5403 Szerintem mondjuk nagyon függ attól a hatékony stratégia, hogy milyen vezetőt választasz. Az Industrious trait pl. 50%-kal gyorsabban épít csodákat, az Imperialistic meg Settlert.
Ha ilyen uralkodóval játszik az ember, akkor hülyeség lenne kihagyni ezeket a lehetőségeket.
Persze lehet választani olyat, ami meg promót ad a katonai egységeknek, akkor viszont tényleg kár a csodákkal tökölni, hiszen más gyorsabban építi őket.
A speciális egységek is fontosak. Bár a modding nélküli, eredeti játéknál az alap egységekhez képest legtöbbször minimális előnyt jelentenek. Olyan szempontból fontosak, hogy a terjeszkedést akkorra kell szerintem időzíteni, amikor ezek megvannak. Ilyen oldalról viszont a túl korai, vagy túl késői spec egységek sem jók. Ha valami warrior spec egységed van akkor, még nem tudsz semmit elfoglalni, mert mindenkinek 1-2 városa van az is árkonbokron túl. Ha meg tankod, akkor nagy valószínűséggel már nem lehet nagy birodalmat kialakítani, mert a többi nagy birodalom amúgy is elhúz addigra fényévekre, technológiában termelésben, haderőben.
Mondjuk talán egy spec warrior egység, meg Imperialistic/Organized vezető jó lehet. Először mindenkit letakarítasz a kontinensről, majd annyi várost hozol létre amennyit csak tudsz. Talán működik.:D -
#5402 Na szal kb ezek kellenek:
- Code of Laws
- Monarchy
- Constitucion
** ezután lehet elmenni más irányba szerintem, szal lehet itt tévedek.. de én Theology/Feudalism re megyek hogy még jobb egységeket tudjak legyártani. -
#5401 Nekem van egy sajátos receptem ami úgy néz ki bejön.
Minden nap tolunk(3haverral 12 gép ellen) egy jó kis gémet, és mindegyikben én vagyok a stabil pont mert Monarchiára megyek, sok katonaságom lesz és nagy városok, jah és nem halok ki az első ai agresszortól, viszont ha összegyüllik 6 katapult és 6 kisérő gyalog akkor megtámadom a szomszéd fővárosát és elveszem :) Nah ebben tök jó dolgok is szoktak lenni :) Alapszabályok:
- semmilyen vallásos szar techonologiát ne csinálok
- az elején 1 warriort gyártok utána 2 vagy 3 worker majd setlert ameddig van még hova tenni várost (sajnos a gép beépitkezik hamar)
- semmilyen csodát nem építek
- az elején cél a constitucion a courthause miatt
- utána katapult. mig nincs katapult bármilyen egység gyártása, akár warrioré mert ha háború van legalább azokat nem fogom kivenni a városból :D
- fővárosba mindig 2 tudóst betenni a nagy tudós lidereket beültetni, ugyanis ilyen hóditós taktikkal csőd fenyeget, szal a 0% hoz közelit a kutatásom, de ha van a fővárosban nagy tudós betéve akkor 0%on is elég jól kutatok :) -
#5400 -
uwu #5399 Aha 1 várossal 4-5 vallás....
Itt most nem one city chalange-ről beszélünk.
Igen brutális fővárost lehet csinálni, ha nem foglalkozol mással, ezt nem is tagadom. De értsd már meg, hogy rendes játékban ez NEM HATÉKONY.
Persze a beállításoktól függ leginkáb, hogy mit kell csinálni, de amit leírsz általában abba csak beledőgleni lehet.
Egyébként van egy monarchia nevű államforma, ha használod csak a kajától függ a városméret. És nem kell csodálkozni azon, hogy a főváros termeli a legtöbb pénzt, és tudományt, ez mincdenkinél így van ám. Az arány a játék végéig folyamatosan kezdetben 100% középkorba 40-50%, ipari korba 30-40%. Ez a normális, nem azért van mert olyan hűdejól csináltad. Amit csinálsz fölösleges erőlködés. Tényleg csinos kis várost lehet így építeni, de baromira életveszélyes. Kész csoda, hogy ilyen taktikával képes vagy nyerni emperoron. Gondolom megvannak a szokásos beállításaid amik lehetővé teszik ezt a luxust, hogy úgy játszál mint egy noob.
Játszanunk kéne egyet. Jó kis szigetes fejlesztgetős játékot. Meglátnád mennyire nincs igazad. -
#5398 Persze, az első prófétát be kell ültetni, gyakorlatilag ez szokott lenni az első pénzforrásom.
Nem azt mondom, hogy az megéri, ha van 4-5 városodban elszórva 4-5 vallási központ, akkor az tényleg csak úgy működik ahogy írtad (sehogy), mert úgy felesleges is a vallásra menni.
Azonban, ha akkor kifejleszted a játék elején a 4-5 vallást, amikor még csak egyetlen városod van, na abból lesz nagyon bika dolog!
Mivel a többi civ is tőled veszi át a vallást így egyetlen városba folyik az összes pénz, a nagytemplomon keresztül, amit ha megtámogatsz kincstárral, egyéb csodákkak, amik szorzót jelentenek, akkor iszonyatos pénzügyi központ lesz, amellett, hogy a kultúrát és a tudományt is nyomja föl az egekbe. A nagytemplomok hatása összeadódik és töredék idő alatt születnek a nagy emberek, az elején jobbára próféták, de aztán ahogy fejleszted a várost más is. A kisebb vallási központok, monostorok 10% tudományt adnak egy darabig, összesen az is +50% lehet.
Olyan civikeket kell választani, amelyek még kajabónuszt is hoznak és akkor a fővárosod úgy fejlődik mint állat lakosságban, mert a vallás jó a boldogságnak, így az emberek soha nem tagadják meg a munkát. A mostani játékban az én fővárosom most 15-ös, amikor az ellenfelek 7-es szinten vannak. Lakosságban úgy vagyok első, hogy 2X annyi emberkém van mint az utánam következőnek, nekem van 3 városom, a legjobb civnek meg vagy 10.
Amikor 1-2 kör alatt le tudok gyártani egy legcsúcsabb egységet, akkor kezdek terjeszkedni, és mivel pénzem is van, egy kontinenst teljes egészében elfoglalok. Ha teljesen lenyelem a népeket, akkor nem nyafognak, hogy az anyanemzethez akarnak csatlakozni.
Ha jó az úthálózat, akkor amíg az ellenség a végén partra rak 1 nagyobb sereget, akkor a városokból simán összeszedek annyi erőt, hogy egy megfelelő helyen megállítsam. Lehet, hogy 1-2 kisebb várost fel kell adnom időlegesen, de nem sokat számít, ha addigra van 30!
Szal az elején szerintem ki kell várni feltápolni a fővárosodat, és csak akkor kezdeni el terjeszkedni, amikor az ellenség városait már érdemes elfoglalni.
A végjátékban Emperor szinten 100%-tudomány/kultúra/kémkedés mellett kőrönként 1000 pénzt kapok általában (nagyrészét a főváros termeli), szal lehetne akármennyi egységem! De akkor már minek?
Aztán amikor bejön a tőzsde akkor a kamatok a pénztartalékokból tisztán 2000-3000-et hoznak, mert nem szoktam/nem tudom a pénzt teljesen elkölteni.
Szal simán megy a vallásra gyúrás gép ellen. Mivel a hálózatos játék általában nem nagyon jut el az ókor végéig és én igazából a koraközépkor/reneszánsz idejétől terjeszkedem ott tényleg esélytelen ez a taktika, valszeg. -
uwu #5397 Szépen hangzik amit írtsz, csak hülyeség, lehet úgy is játszani, csak nem az a leghatékonyabb.
Deity-hez már kevés lesz, és emberek ellen is bukta.
Csak gondolkozz egy kicsit. Ha berekod a papot a fővárosba +5 arany +2 kalapács.
Az elején úgy se lesz sok városod, nagyon sokáig csak 1-2 aranyat hoznak a nagytemplomok. Ha foglalod, később ugyanúgy meglesz, és nem pazaroltál időt idióta technológiákra, és nagyembert sem. Tehát ugyan ott vagy csak még egy pap is ott figyel a fővárosba. (gondolom nem kell ecsetelni ez mit jelent, ha reprezetation-ba váltasz)
Ha mondjuk kapsz 20 nagyembert a játékban, és abból elszórsz 7-et a templomokra hogy érné meg? Ráadásul a pap nem is a legjobb. Ha ugyanennyivel több tudóst raksz a fővárosba, akkor lehet számolgatni mennyivel többet fogsz kutatni.
Nem értem miért kötöd az ebet a karóhoz. Nyilvánvalóan jobb szentvárost foglalni templomostul, mint szopatni magad, és sereg nélkül szerencsétlenkedni.
Tudom én hogy a kicsi profi sereg jó, de a hatalmas profi sereg mégjobb, és ha ilyeneket csinálsz neked olyan nem lesz
Egy közepes játékossal szemben is gyors halált jósolok ilyen taktikával, nehezebb fokozaton meg elvérzel elég gyorsan. -
#5396 Igen, csak van a dolgoknak egy sorrendje, mert ahogy Bokros Lajos pénzügyminiszter is megmondta, a hadsereghez 3 dolog kell, amelyek közül az első kettő a pénz és a harmadik is az nagy valószínűséggel.:D
És előbb kell a pénz, hogy a hadsereget kifejleszd/felépítsd nem pedig utána.
A nagytemplomok építésével ráadásul jelentősen gyorsítani lehet a nagyemberek születését rengeteg boldog ember lesz a fővárosodban, ami így baromi méretű tud lenni.
ie. 400 körül van egy 15-ös fővárosom, 4-5 vallás központjaként, a legnagyobb populáció és termelés itt koncentrálódik a világban. Lakosságban első vagyok és a város 20-30 körönként ugrik egyet, később ez gyorsulni fog. Egy légiós legyártása 2 kör maraton sebességnél.
Nem mondom, hogy nem kell figyelni, de 100% tudomány mellett (tudományban is az első vagyok:) jelenleg mindíg van 10-20 aranyam, hogy egy újabb várost elfoglaljak, mert ugye 1 generációval fejlettebb egységeim vannak, de ha ugyan az lenne az ellené is, akkor az enyémek hihetetlen szintű veterános promóciói kisegítik őket.
Olyan i.sz. 600 körülre az enyém szokott lenni a legnagyobb birodalom, annak ellenére, hogy a hadsereg meg olyan 2. 3. a sorban, ami miatt viszont folyamatosan betámadnak, mert nem tudják, hogy olyan mint a magyar haderő: kicsi, profi, ütőképes és emellett olcsó (a Sun Tsu akadémiát nem árt felépíteni hozzá!).
A vallásokhoz kapcsolódó tudományos fejlesztéseket meg egyszerűen kajálják a más civek, szinte bármit elcserélnek értük, pedig gyakorlatilag már nem mennek velük semmire, mert az kapja a bónuszt ugye, aki először kifejleszti őket.
-
uwu #5395 Hát nem az az ami kiba mód megéri, sőt háromszorosan rossz.
Ha hagyod, hogy elvigyék a vallásokat, elterjesszék a vallást, és felhúzzák a nagytemplomot; mikor elfoglalod tiád lesz minden, ugyanúgy mintha te csináltad volna.
Tehát ugyan ott vagy mintha hülyeségekkel foglalkoznál, csak nem kell felesleges dolgot fejléeszten, felesleges egységet gyártani, és elpazarolni a nagyembereket ami igencsak limitált a játék során.
Felesleges dolgok helyett lehet csinálni hadsereget, és lehet menni ölni, foglalni szent városokat a szent cél érdekében.
Én a hatékonyságban hiszek, ha már stratégiáról van szó -
#5394 :D
Én mondjuk lehetőleg minden vallást kifejlesztek a többiek előtt, így aztán én terjesztem a geci zsidó hitet az ő földjein.
Ami mellesleg kiba mód megéri, mert ha a szent városban felépíted a vallás központi templomát, akkor minden egyes városért ahol az a vallás van kapsz egy aranyat (jó dolog ez az egyházi adó!), így aztán mindig lesz pénzed is terjeszkedni!
-
uwu #5393 - Elsivatagosodhatnak a mezők.
- A gép mindig nagyon sok kaját termel, és gabonatárolóval kezd, ezért nőnwak jól a városai, néha kicsit túlzásba is viszi.
- Ha az ellenfél protektív, esetleg még ráadásként az amerikai őslakos nápből való, akkor alapból ilyenek az íjászai (Sitting Bull), vagy egyszerűen sokat harcolt az egysége.
- A barbárok meg özönlenek (ilyennek teremtette őket a jó Isten), ki lehet kapcsolni ha nem tetszik, de nem érdemes mert elit katonákat lehet rajtuk eddzeni, amik mindennél többet érnek.
- A kevés pénz oka lehet a kevés cottage, vagy csak túlterjeszkedtél, ebben az esetben majd elmúlik, és borzasztó sok pénzed elsz később.
- A többihez meg szokjál hozzá.
-
Kilop #5392 Az egyébként mi a szaromtól van,hogy1 folyó mellé tettem a városom,kurvasok farmot odacsinálok és mindegyik farmból csak 1 kaja jön?pedig amikor oda akartam építeni,még kiis jelezte hogy 3 kaja 1 pénz.
és az mi , hogy nekem van egys városom kurva sok farmal,az ellenfélnek meg a sivatag közepén egy elhagyatott kis putri,ahol egy kibaszott farm van,és mégis azon a szinten van mint az én városom?És amikor az ellenségnek már az ókor végén 95% városvédelmi íjásza volt,én meg alig-alig tudtam a várost beveni...ÉS mi a faszomért özönlenek a semmiből a barbárok?A déli sark közeélből folyamatosan rám jönnek pedig többször is megnéztem,de nem volt ott 1 város se.És mi a szaromért van mostanában mindig kurva kevés pénzem?És az mi az isten,hogy a szaros Treubecht megkorbácsolja a katonáimat?Megellás nálkül csak üt a szárjával...
És a buzi gép meg a faszomért terjeszti a geci zsidó hitet a földemen... -
uwu #5391 azt -
#5390 Ezt nyomtad? Earth 1000AD (bts) -
Kilop #5389 Nekem a középkorban már volt vagy 700 aranyam és körönként 160 arany jött be:)
Aztán megszületett egy nagy művész és benyomtam az aranykort:)
így a 160 aranyból lett 210:)
És most leigáztam a Khmer-birodalmat,most a viking határnál gyűlnek a seregeim:)
A vikin határ menti városomban pedig léghajót csinálok:)
a fővárosomban pedig atomrakétákat kezdek gyártani:)
-
uwu #5388 Hétvégén nagyon jót játszottam a középkori földtérképen.
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, csak poénból kezdtem el.
Dzsingisz kánnal toltam emperor fokozaton alapbeállításokkal.
Elég nehéz helyzetből kezdenek az arabok, vagy az európai népekhez képest. Ennek ellenére nem volt kellemetlenül nehéz (nem kellett visszatöltögetni) mindenkinek csak ajánlani tudom. Garantáltan elmegy a játék a modern korig, és nagyon nagy zúzás az egész. Volt olyan serege az ellenségnek ami 80 egységből állt, ilyet azért ritkán látni AI-tól, 2 grat general is kijött belőle:D -
#5387 A saját civre rá kell kattintani akkor megjelenik a többi is:) -
ChuckYeager #5386 És még egy kérdés a CiV4-ről.
Valamiért egy ideje nem láttom a score displayt a jobb alsó sarokban.
És hiába nyomkodom a a kis ikon alatta nem jelenik meg!!!
Egyszer már volt ilyen de akkor valami bill.comboval vissza állítotam,de most nem tudom mivel kell!!Pls help most indítottam egy új játékot(Alap civ bts, Advanced war mod Empreror diff.) -
#5385 ITT találsz javított változatokat. A kiadó open source-á tette a második részt, és azóta a rajongók hegesztik. -
ChuckYeager #5384 Üdv.
Szerintetek a Civilization:Call to Power 1-2-vel érdemes játszani??
Régebben sokat nyomtam vele és kellemes tapasztalataim voltak vele Tengeri városok,Űr bázisok,rabszolgasság...stb
Csak az AI volt gyenge :( van már hozzá valami AI,Diplomácia turbozó patch?
Mert foglakozznék Vele két CiV4-menet között