5863

A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!

• Big Bad Ryder
    Ahamm, azt hittem az Airship minden körben tud sebezni, maximálisan 20%-ot, de azt nem, hogy egy egységet csak egyszer.Most már értem, kösz mindent.
  • NEXUS6
    1. Szerintem az van, hogy elérted a limitet ameddig a léghajóval le tudod pusztítani az egységet.
    2. Valszeg nem ismerik a szükséges tudományos felfedezést.
  • Big Bad Ryder
    Üdv, kéne egy kis segítség 2 kérdésben:
    1. Van nekem egy Airshipem (zeppelin), a partom mellett áll egy ellenséges hajó(konkrétan Ship of the Line vagy Frigate már nem is tudom), miért nem tudom azt megtámadni? Eddig mindig Airship-pel támadtam hajóra és bevált, de most, hogy a partom mellett van nem akarja támadni.
    2. Hogyan kell rábírni egy másik népet arra, hogy felvegye az én civic-emet, konkrétan a Free Religionra gondolok. A trade ablakban nincs meg kerestem még pár helyen, de nem találom ezt az opciót. Előre is köszönöm a segítséget
  • NEXUS6
    Jó de. ha felmondod az open border szerződéseket, akkor ugrottak a kereskedelmi kapcsolatok is!
    Erre azért számítani kell!

Mondjuk, ha a tiéd a legnagyobb birodalom, akkor a belkereskedelemből is pont elég pénz jön.
  • dronkZero
    Aha, akkor csak szelektív a látásom. :P Bocs... :)
  • LSSAHPAUL
    de említettem :)
    -Lehetőleg vigyük el a körbehajózásos bonuszt.
  • dronkZero
    Nem mellesleg az überdurvára feltápolt kalózhajókat ápgrédelve nem semmi flottát lehet összehozni a modern korban.

Gondolom alap, azért nem említetted, hogy sebességnövelésre a bolygó elsőként körbehajózása is kihagyhatatlan.
  • LSSAHPAUL
    Ma kezdek egy új gémet immár emperor fokon, valszeg nem lesz olyan mulatságos mint a monarch :p de azért pár kalóz hajót itt is tervezek gyártani :)
    Írtam egy kis esszét a kalózkodás alapelveiről, fogadjátok szeretettel :)
    Miért jó a kalózkodás?
    • Könnyen szerezhető Great General
    • Az ellenség jelentős gyengítése a hajók és a horgászati cuccok pusztításával
    • Beleszámít a birodalmunk erő-megítélésébe! Kaphatunk vazzalusi felajánlásokat vagy csak egyszerüen félnek majd tőlünk, nem támad ránk az AI
    • Béke időben nem érdemes mást gyártani mert elavul, egyébként is ott a nem tengerparti városok egyéb egység gyártására
    • Nem érnek el hozzánk az ellenséges kémek, corporation ügynökök
    • Ha már nincs más dolgunk blokádolunk :) ebből némi pénzhez is jutunk illetve ráálunk a városok tengeri pontjaira így leépülnek.

Mire kell odafigyelni?

• Lehetőleg vigyük el a körbehajózásos bonuszt.
    • Az összes „Open Border” egyezményt felkell mondani, az ellenfeleknek semmiképp nem adhatunk belépési engedélyt a felségvizünkre… igy mi a kalózhajókkal kitámadhatunk majd visszabújunk.
    • Ha távoli földrészen akarunk garázdálkodni akkor célszerübb a hajó gyorsaságát fejleszteni mint az erősségét ugyanis az ellenséges fregattok ha meglátnak nem szállnak le rólunk.
    • Rengeteg privater kell mert ha a rombolót gyártani lehet akkor a privater megszűnik.
    • Mindig a leggyengébb kalózhajóval támadjunk hogy legerősebb hajóink ne pusztuljanak el, illetve ők öljenek hogy fejlődjenek egyre jobb strenght-re.
    .

Az alap támadó kalózhajókon kívül nem árt ha van:
    • Korházhajó ( lehet Caravel is )
    • Védőhajó (ez csak kalóz lehet mert különben nem védi meg a kalózhajót csak háborúban )
    • Felderítő hajó ( caravel,romboló )

Egyéb, ötletek:
    - Az ellenfelek megakadályozása olaj és urániumhoz jutásához ( embargó, célzott terület foglalás )
    - Great General egy kalózhajóba „áldozása” így szupererős kalózhajó létrehozása.
  • LSSAHPAUL
    Most nyertem meg űrhajóval a 7 gép elleni gémet, augustus caesarral voltam, alap beállitások kivéve no tech brokering.
  • Panzerfaust
    Kösz szépen!
  • LSSAHPAUL
    Ezt a kék csíkot nem tudtam :), minden 100% világos nos, van az alap kalapács, ez van feltüntetve az f1 gombnál is, és sajnos csak ez számít bele a "görgetésbe". A görgetés összeadódhat de csak max az alap termelés-1 ig. Szal pl 100 alaptermelésnél max 99-et görgetheszt :p ami azt jelenti hogy csak 1 napot nyerhetsz az egész hercehurcával.
  • uwu
    Ezt nehéz így látatlanba megmondani, de ha ráviszed az egeret városnézetbe a kék csíkra, kiír mindent.
  • LSSAHPAUL
    Teszteltem a nagy termelés/1 forduló alatt legyártható pici dolog gyártást/maradék a következő picibe (igy elméletileg lehetne azt csinálni hogy egy városban csak pl workbootot gyártol ami egy kör alatt kész van a maradékot meg 200fordulón át gyüjtöd :D de viszont ha lesz egy csoda hopp beleteszed :), de valahogy csak 1-et görget.. érdekes, nem értem még hogy számol :) de viszont van egy találós kérdésem az úrakhoz:

Egy városnan egy kör alatt építhető a workboot(30), transporterhajó(125), drydock(120). Akkor hogy a bűbánatos faxxba lehet az hogy egy romboló(200) vagy egy airport(250) 3 forduló alatt épül meg???
    adatok:
    30 wb 1 turn
    125 tr 1 turn
    200 destr 3
    120 drydock 1
    160 palace 1 ( ez ok, mert a vezér industrial )
    160 marine 2
    200 mech inf 3
    A város termelése 67 kalapács (lehetséges hogy az előző gyártásból átgörgetődött 67-30 azaz 47).
    Az uralkodó neve: Augustus Ceasar(forge,csoda építő bonusz)
  • NEXUS6
    Akkor itt.

:)))
  • Panzerfaust
    Ezért kérdeztem kifejezetten az alapot, és csak az alapot. Mert az nincs.
  • NEXUS6
    Ha annyival jobban állsz mint a többiek akkor, kezdj el terjeszkedni. Először menj neki a leggyengébbnek. Ha rendben van a gazdaság és van némi technológiai fölény, akkor kezdj ki valami erősebbel is.

A későbbi korokban, pl. tankkal pár kör alatt egy egész birodalmat meghódíthatsz. De a lovagok is jók, ha korábban kezded.
  • NEXUS6
    pl itt
  • Panzerfaust
    Szevasztok srácok, nem tudjátok, hol lehetne beszerezni az alap Civ4et?
  • Gyapjasmamut
    Kicsit megszívtam. ie 1500-ban járok, volt 4 szép városom, 2-3 katonám minden városban, én voltam a kereskedelmi nagyhtalom, erre kiírja, hogy itt van Attila, a hun. Megnézem a nagy helyzetet, és azt látom, hogy 12 lovasíjász rak rendet a birodalmamban. Elkezdtem gyártani az íjászokat, és Attis véletlenül sem akart egy lovast sem küldeni az ugyanolyan közel lévő törökökre. A leggazdagabb városom pite volt nekik, a másodikért sem izzadtak meg. A harc közben ráadásul bejött az RTS-ekből ismert "csalás" (ő egységei Tell Vilmos egyenesági leszármazottjai, enyémenek meg 30 fokos szemtengelyferdülése, és fallal együtt nyiffannak meg). A többi civet különösebben nem hatotta meg ez, és a sailingért is elkért egy monarchyt. Ráadásul Roosvelt (aki eléggé lemaradt) kért tőlem technológiát, ha már úgyis olyan jól állok. Végül is legyűrtem a lovasokat, birodalmam maradványairól most űzöm el a barbárokat, és kezdem újjáépíteni azt, amin 3000 évig dolgoztam. Szerintetek kezdjem újra, vagy még van esélyem felállni?
  • uwu
    Ezt bizony jól látod, de nem is érdemes olyan helyre költözni ahol csak fából jöhet klapács. Általában el lehet helyezni úgy a városokat, hogy ez ne legyen gond. A fék helyére általában vottage-t rakok, ha van elég kaja.
    Néha a zöld mezőket öntözni kell, de akkor az már nem annyira jó terület.
    Nagyon ritkán kell workshop-ot építeni, az már a legszarabb területek közé tartozik, ha olyan is kell, nem is érdemes belakni középkor előtt.
  • Carmang
    Az jutott az eszembe, hogy ha kivágom a fákat, akkor csökken a mező kalapács értéke, vagyis a későbbiekben kevesebb kalapácsod lesz a városban, és kisebb lesz a termelés. Vagy addigra pont van Workshop, vagy valami más?
    Természetesen nem erdő mélyén ülő városra értem, hanem erdőben/mezőben kiegyensúlyozottra.
  • NEXUS6
    Ja bocs!
  • NEXUS6
    Köszi, de nem! Én a játék öröméért játszok. Ugyanis ennek a másik oldala az, hogy ha alacsonyabb szinten játszol ilyen kidolgozott stratégiával, akkor a 10. körre gyakorlatilag megnyerted a játékot, ergo értelmetlen Diety szint alatt próbálkoznod.

Sajna én eddig csak azt tapasztaltam, hogy magasabb szinten, csal az AI és ennyi az előnye. Nem okosabb csak kevesebbe kerül dolgokat előállítania, vagy többet termel, illetve jobbak az esélyei a csatákban, a diplomáciában, meg egyszerűen bunkó. Akkor sem egyezkedik, amikor előnye lenne belőle.

Amúgy úgy vettem észre te az alapjátékot preferálod, én viszont szeretem felturbósítani modokkal a játékot, de javíts ki ha tévedek. Mindegyik mod verzió teljesen más élményt nyújt, újra kell tanulni a játékot, de általában az újak egyre színesebbek is.

Más miatt szeretjük azt amit CivIV-nek neveztek eredetileg, de nem is ugyan azzal a a játékkal játszunk.

Nálam egy játék van hogy több hónapig is eltart, ezt, egy ilyne mélységű játékot nem lehet egyelőre online ellenfelekkel megvalósítani. Ezért én nem is eröltetem az online multiplayert, ami szinte RTS-sé alakítja a játékot.
  • uwu
    Nem gyenge, csak a deity-hez képest.
    Az is meg tud izzasztani. Mostanában ha single-ben játszok emperoron nyomom, mert úgy nem kell visszatölteni, élvezetes a játék, de nem túldágosan könnyű.
    Egyébként a monarch az utolsó fokozat ahol nem kap termelés, pénzügyi, és fejlesztési bónuszt a gép, szóval az még nem csal, csak kap az elején pár egységet.
    Emperoron a bónusz 1,5x-es, immortal-on 2x-es, deity-n 3x-es. Szóval iszonyúan csal. Emperor még nem vészes, de szért nehéz. Na meg a barbárok, az ami nem semmi nehezebb fokozaton.

Deiy-n annyit kell loadgamezni, hogy soha többet nem akarok olyat játszani.
    Kb. egy hónap egy játék úgy hogy minden nap leülsz mellé órákra, amiből a tiszta játékidő kb. 30-40 óra huge mapon. Jóval több mint a fele csak visszatöltés, igazából szopás az egész, de meg lehet csinálni.
    Persze 1v1-ben egy AI-t elintézni semmiség még deity-n is. Igazából minden csak beállítás kérdése, lehet olyan beállításokat is csinálni, hogy hiába deity, lazán vered a gépet, csak az nem annyira élvezetes, és általába rövid. AI ellen mindíg nagy térképen játszok sok néppel valami lassabb fokozaton.
  • LSSAHPAUL
    omfg emperor fokozat gyengének számít ? ( monarchon játszok mindig és igencsak felkell kössem a gatyát )
  • uwu
    LOL
    Mi az hogy nincs mit építeni?
    Warriort, magtárat, barakot, íjászt elég korán lehet.
    Mire szétterjeszkedsz, már szokott lenni monarchya, és hízhatnak a városok.

Játszanod kéne multi-ban, vagy deity-n, meglátnád mennyire nincs igazad.
    Én elhiszem, hogy noble, meg emperor AI ellen el vagy így is. Nem csoda, ilyen szinten bármit megtehetsz. Én most a leghatékonyabb módszerekről írok, amivel a nehéz helyzetek is kezelhetőek.
    Ezeket nem én találtam ám ki, én is ellestem nálam sokkal jobb játékosoktól, olyanoktól akiknek minden klikkelésük ki van számolva, ha multiznál te is tanulhatnál egy-két dolgot.
  • NEXUS6
    Jó csak éppen pont az elején van, hogy egyszerűen nincs mit építeni!

Amikor mondjuk kifejleszted a bronzot, hogy fát vágj, még csak 4-5 fejletségű városod lehet és a közelben sem biztos, hogy van mit elfoglalni, vagy pl érdemes telepest létrehozni, merte ezzel meg kár visszafognod a város fejlődését.

A magam részéről a tengerpari fővárosra világító toronnyal (+ kaja a vizes mezőkön), húsvét szigeteki szoborral (+ pajzs a vizes mezőkön) és a Kolosszuissal (+ arany a vizes mezőkön minden városnál) szavazok.
    Az erdő meg tényleg jól jön, amikor már jó fejlett a város, hogy több egészség termelődjön, meg pajzs is.

Ha közben még van 1-2 vallásod is, akkor olyan boldogok lesznek az emberkék, hogy pillanatokon belül 10-12-es városod lesz, ha nem építesz közben telepest, vagy max 1 munkást, amivel visszafognád a fejlődést.
    Ekkor a többiek még csak 7-es városoknál tartanak, a tudományos termelésed valszeg nálad a legnagyobb, így előbb lesznek fejlettebb katonai egységeid is, Amiket viszont már pár kör alatt le tudsz gyártani. És akkor már mehet a hódítás.

Nálam ez jön be.
  • uwu
    Általában nem éri meg azért a kis extra miatt. Sokkal fontosabb, hogy az elején jól csináld, mert az kihat az egész játékra. Persze ha sok a fa, más a helyzet. Egy erdő közepán kezdve, nyilván lehet belőle hagyni, de ha csak 4-5 jut egy városra, azokat mind ki kell vágni.
    Az az igazán ciki mikor nincs fa. Olyan is van, elég nagy szívás.
  • LSSAHPAUL
    :) én azt mondom csak annyit amennyi kell, mert bizonyos fa mennyiség ad healtot... nem tudjátok hogy egy városnál hány fa hány healthot ad?
  • uwu
    Ki kell vágni mindet:D
  • Carmang
    A fa kivágásra nem is gondoltam, csak CIV 3-ban utoljára. Itt valahogy olyan szépen néznek ki az erdők, nem is bántottam őket :)
    De köszi a tippeket, megpróbálom így.
  • uwu
    Ha bemész a városba a bal felső ablakban vannak a traderute-ok, és az is hogy mennyi arany jár érte.

Az a progi igazából egy cheat.
    Nincs olyan hogy sietni kell.
    Ha teamert játszol, elvárás a random civ. Sajnos ezzel egyesek beválaszthatnak maguknak ezt-azt.
    Vannak még hasonlók... pl. a gyors lépés kör elején, simultan turn beállításnál verhetetlen.
    Én rühellem a cheatereket.
  • LSSAHPAUL
    thx, erre kiváncsi vagyok hogy hol lehet megnézni hogy melyik város melyikkel áll kapcsolatban! Akkor játék közben megkell "sacolni" hogy Free Market esetén mennyi lovetta jöhet be trade routokból illetve a merkantilizmussal városonként +1 merchant általi pénz e a több. ( persze ha csak 10 aranyal vezet a frre market akkor még mindig a merkantilizmusra voksolok )

Nemrég találtam egy hasznos kis progit, a civ fanatics-ról van, segít a lider kiválsztáshoz.. pl multiban ha sietni kell :)
  • uwu
    Azok is pénzt hoznak, meg lehet nézni melyik város melyikkel áll kapcsolatban, az elején minden kapcsolat 1 arany. Ezért jó ha sok városod van.

A free trade csak és kizárólag gáp elleni játéknál jöhet számításba. És csak akkor éri meg, ha sok az AI, és van open border-ed is velük.
    Általában nem éri meg... de lehet olyan beállításokkal játszani, esetleg olyan startot kreálni, hogy megérje. A lényeg, hogy sok trderout kell, map méretétől is függ, sok város kell hozzá, hogy jó legyen.
  • uwu
    Csak a kezdők fejlesztenek vallást az elején, könnyen bele lehet ám halni:D

Gép ellen persze lehet próbálkozni ilyesmivel, ha szerencséd van még jól is kijöhetsz belőle bizonyos határok között, de deity fokozaton már úgyse fog menni az tuti.

A "minek annyira sijetni" azért elég röhelyes kérdés egy körökre osztott stratégiai játékban, ahol minden a számokról szól.
  • LSSAHPAUL
    A Trade Route-okról tudnátok mondani pár szót? Másik kérdés, merkantilizmus vagy Free Trade-en mindig vacilálok :)
  • NEXUS6
    Jó csak éppen a bronz készítés nincs ám olyan könnyen meg! Addig simán lehet 1-2 vallásod. Meg minek annyira sietni. Majd ha a városokat alapít hozzád közel akkor is ráérsz elfoglalni őket. Egy távoli város elfoglalása sok idő és pénz!;D

A vallás meg pénzt jelent ha felépíted a szent templomokat, pláne ha a Spiral minaret-et is. A hadsereghez ahogy Szabófőtörzs is megmondta meg 2 dolog kell: pénz meg pénz, mert a harmadikat már csak a századosúr tudja, hogy mikell még!:D
  • uwu
    Ha már AI elleni játék a téma.
    Régen játszottam deity-n, sokat kell trükközni ha nyerni akar az ember.
    Az alábbi képen -600 as "profit látható, persze kutatás 0%.
    A mértéktelen terjeszkedés eredménye, de ilyen fokozaton másképp nem lehet.... Rablásból kell fenntartani a birodalmat. Minél több városod van annál gázabb a helyzet az elején, és mindíg több és több várost kell kirabolni, hogy ez fenntartható legyen, ha lassú vagy meghalsz:D
    Tudósokkal kell fejleszteni, ha sok a város elg jól megy. A középkorra megszűnik a csőd.
  • uwu
    Ahogy Paul is írt a settler, és worker gyártásba beleszámít a kalapács és a kaja is.
    A gyors terjeszkedés mindennél fontosabb, ezért minél hamarabb kellenek az új városok és hozzá rengeteg munkás. Ezért nem éri meg megvárni míg megnő nagyra.
    A játék sebességétől függően minél hamarabb munkást kell gyártani. Quick speed-en 1-es várossal kell, leglassabb fokozaton asszem 3-assal, de nagyban függ a területi adottságoktól is. Ha sok a kaja, az mindennél jobb.
    Ha megvan a worker azonnal el kell kezdeni kivágni a fákat, mert abból kalapács lesz, amiből meg kell lennie a második munkásnak. Két munkással már el lehet kezdeni a játékot, de még jobb ha 3 van.
    Mikor favágás van közben lehet mást gyártani, hogy tudjon nőni a város, de fontos, hogy a fa a munkásokba, később meg a settlerekbe menjen bele!
    Ha sok a kaja megéri használni a rabszolgaságot is, de hhoz nem árt ha van 3 extra kaja amit megművelve nem gond a rabszolgázás.
    A rabszolgázás nem csak előtte, hanem utána is sok kalapácsot ad, játéksebességtől függően.

Sokan vallásokkal kezdenek, ami nagy hiba, mert a fentiekből látható, hogy alegfontosabb a bronzeworking. A vallást meg kell hagyni másoknak, sokkal jobb elfoglalni mint kifejleszteni:D

A vállalatokkal meg nem fogsz tönkrewtenni senkit, apró pénz az már a végén.... Ha ilyesmivel foglalkozol, és nem sereget gyártasz, csúnya vége lehet, főleg ha deity-n játszól, ember ellen meg el se jutsz odáig ilyen mentalitással:D
    Viszont tényleg az a legjobb ha a vállalat nálad van, mert akkor szinte ingyenessé lehet tenni. Ha bürokráciában vagy, és van a fővárosban wallstreat, és a vállalatot a fővárosba alapítod akkor te leszel a király.
  • NEXUS6
    Hát van amikor én is nekiállok kulturális meg gazdasági hadviselést folytatni, de az a vége, hogy vagy nekem vagy az ellenfélnek elfogy a cérnája és betámad.

Akkor már felesleges is belekezdeni az egész szöszmötölésbe!;DDD