Civilization IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
CivIV-ben, meg sajna csak a városok elfoglalásáért jár csak pénz, meg maximálva van a szerezhetõ xp száma is, sajnos😊
De mondjuk én is szeretem azt a modot, amiben a barbár varosokból egyszercsak új nemzetek jönnek létre.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Annyival több pénzt/tudományt jelentenek, hogy simán megéri.
A civIV-ben viszont számít a fõvárostól való távolság. Alapvetõen egyre nagyobb költséget jelent, minél több minél távolabbi városod van. Alap játéknál 10-15 vérosnál többet szinte képtelenség fenntartani elõszörre.
A CivIV modok ezen van ahol enyhítettek, máshol meg rátettek egy lapáttal, hogy nem csak a város költsége is növekszik, de még lázadozni is fognak.
Az, hogy hány kör alatt épül az egység az nagyban függ attól, hogy a várost körülvevõ mezõket a lakosok hogyan mûvelik. Ha bemész a várost mutató képernyõre, akkor látod a térképet, a térképre kattintgatással tudod átrendezni, hogy melyik mezõt használják. Illetve asszem van már itt is olyan, hogy be tudod állítani, hogy a gép magától mi szerint irányítsa az emberek kihelyezését: népesség növelésére, termelésre/gyártásra, vagy pénz/tudomány elõállítására.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Igazából azért kérdeztem mert most ismerkedem a játékkal, és már ilyen alapvetõ kérdések megválaszolása problémát jelent, hogy egy egység egyik körben még 7 kör hogy megépüljön aztán következõ körben már csak 5, aztán megint 7. (a gyártó képernyõn, amikor ki akarom választani hogy mit gyártok a menüben, ott)
Aztán mivel itt aktívabb az élet mint a civ 3-as topikban, reméltem tudtok és fogtok is segíteni.
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
Bocsi a láma kérdésért, de a Civ 3 mennyire hasonlít a 4-eshez?
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.
Ha ilyen uralkodóval játszik az ember, akkor hülyeség lenne kihagyni ezeket a lehetõségeket.
Persze lehet választani olyat, ami meg promót ad a katonai egységeknek, akkor viszont tényleg kár a csodákkal tökölni, hiszen más gyorsabban építi õket.
A speciális egységek is fontosak. Bár a modding nélküli, eredeti játéknál az alap egységekhez képest legtöbbször minimális elõnyt jelentenek. Olyan szempontból fontosak, hogy a terjeszkedést akkorra kell szerintem idõzíteni, amikor ezek megvannak. Ilyen oldalról viszont a túl korai, vagy túl késõi spec egységek sem jók. Ha valami warrior spec egységed van akkor, még nem tudsz semmit elfoglalni, mert mindenkinek 1-2 városa van az is árkonbokron túl. Ha meg tankod, akkor nagy valószínûséggel már nem lehet nagy birodalmat kialakítani, mert a többi nagy birodalom amúgy is elhúz addigra fényévekre, technológiában termelésben, haderõben.
Mondjuk talán egy spec warrior egység, meg Imperialistic/Organized vezetõ jó lehet. Elõször mindenkit letakarítasz a kontinensrõl, majd annyi várost hozol létre amennyit csak tudsz. Talán mûködik.😄
- Code of Laws
- Monarchy
- Constitucion
** ezután lehet elmenni más irányba szerintem, szal lehet itt tévedek.. de én Theology/Feudalism re megyek hogy még jobb egységeket tudjak legyártani.
Minden nap tolunk(3haverral 12 gép ellen) egy jó kis gémet, és mindegyikben én vagyok a stabil pont mert Monarchiára megyek, sok katonaságom lesz és nagy városok, jah és nem halok ki az elsõ ai agresszortól, viszont ha összegyüllik 6 katapult és 6 kisérõ gyalog akkor megtámadom a szomszéd fõvárosát és elveszem 😊 Nah ebben tök jó dolgok is szoktak lenni 😊 Alapszabályok:
- semmilyen vallásos szar techonologiát ne csinálok
- az elején 1 warriort gyártok utána 2 vagy 3 worker majd setlert ameddig van még hova tenni várost (sajnos a gép beépitkezik hamar)
- semmilyen csodát nem építek
- az elején cél a constitucion a courthause miatt
- utána katapult. mig nincs katapult bármilyen egység gyártása, akár warrioré mert ha háború van legalább azokat nem fogom kivenni a városból 😄
- fõvárosba mindig 2 tudóst betenni a nagy tudós lidereket beültetni, ugyanis ilyen hóditós taktikkal csõd fenyeget, szal a 0% hoz közelit a kutatásom, de ha van a fõvárosban nagy tudós betéve akkor 0%on is elég jól kutatok 😊
Itt most nem one city chalange-rõl beszélünk.
Igen brutális fõvárost lehet csinálni, ha nem foglalkozol mással, ezt nem is tagadom. De értsd már meg, hogy rendes játékban ez NEM HATÉKONY.
Persze a beállításoktól függ leginkáb, hogy mit kell csinálni, de amit leírsz általában abba csak beledõgleni lehet.
Egyébként van egy monarchia nevû államforma, ha használod csak a kajától függ a városméret. És nem kell csodálkozni azon, hogy a fõváros termeli a legtöbb pénzt, és tudományt, ez mincdenkinél így van ám. Az arány a játék végéig folyamatosan kezdetben 100% középkorba 40-50%, ipari korba 30-40%. Ez a normális, nem azért van mert olyan hûdejól csináltad. Amit csinálsz fölösleges erõlködés. Tényleg csinos kis várost lehet így építeni, de baromira életveszélyes. Kész csoda, hogy ilyen taktikával képes vagy nyerni emperoron. Gondolom megvannak a szokásos beállításaid amik lehetõvé teszik ezt a luxust, hogy úgy játszál mint egy noob.
Játszanunk kéne egyet. Jó kis szigetes fejlesztgetõs játékot. Meglátnád mennyire nincs igazad.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Nem azt mondom, hogy az megéri, ha van 4-5 városodban elszórva 4-5 vallási központ, akkor az tényleg csak úgy mûködik ahogy írtad (sehogy), mert úgy felesleges is a vallásra menni.
Azonban, ha akkor kifejleszted a játék elején a 4-5 vallást, amikor még csak egyetlen városod van, na abból lesz nagyon bika dolog!
Mivel a többi civ is tõled veszi át a vallást így egyetlen városba folyik az összes pénz, a nagytemplomon keresztül, amit ha megtámogatsz kincstárral, egyéb csodákkak, amik szorzót jelentenek, akkor iszonyatos pénzügyi központ lesz, amellett, hogy a kultúrát és a tudományt is nyomja föl az egekbe. A nagytemplomok hatása összeadódik és töredék idõ alatt születnek a nagy emberek, az elején jobbára próféták, de aztán ahogy fejleszted a várost más is. A kisebb vallási központok, monostorok 10% tudományt adnak egy darabig, összesen az is +50% lehet.
Olyan civikeket kell választani, amelyek még kajabónuszt is hoznak és akkor a fõvárosod úgy fejlõdik mint állat lakosságban, mert a vallás jó a boldogságnak, így az emberek soha nem tagadják meg a munkát. A mostani játékban az én fõvárosom most 15-ös, amikor az ellenfelek 7-es szinten vannak. Lakosságban úgy vagyok elsõ, hogy 2X annyi emberkém van mint az utánam következõnek, nekem van 3 városom, a legjobb civnek meg vagy 10.
Amikor 1-2 kör alatt le tudok gyártani egy legcsúcsabb egységet, akkor kezdek terjeszkedni, és mivel pénzem is van, egy kontinenst teljes egészében elfoglalok. Ha teljesen lenyelem a népeket, akkor nem nyafognak, hogy az anyanemzethez akarnak csatlakozni.
Ha jó az úthálózat, akkor amíg az ellenség a végén partra rak 1 nagyobb sereget, akkor a városokból simán összeszedek annyi erõt, hogy egy megfelelõ helyen megállítsam. Lehet, hogy 1-2 kisebb várost fel kell adnom idõlegesen, de nem sokat számít, ha addigra van 30!
Szal az elején szerintem ki kell várni feltápolni a fõvárosodat, és csak akkor kezdeni el terjeszkedni, amikor az ellenség városait már érdemes elfoglalni.
A végjátékban Emperor szinten 100%-tudomány/kultúra/kémkedés mellett kõrönként 1000 pénzt kapok általában (nagyrészét a fõváros termeli), szal lehetne akármennyi egységem! De akkor már minek?
Aztán amikor bejön a tõzsde akkor a kamatok a pénztartalékokból tisztán 2000-3000-et hoznak, mert nem szoktam/nem tudom a pénzt teljesen elkölteni.
Szal simán megy a vallásra gyúrás gép ellen. Mivel a hálózatos játék általában nem nagyon jut el az ókor végéig és én igazából a koraközépkor/reneszánsz idejétõl terjeszkedem ott tényleg esélytelen ez a taktika, valszeg.
Deity-hez már kevés lesz, és emberek ellen is bukta.
Csak gondolkozz egy kicsit. Ha berekod a papot a fõvárosba +5 arany +2 kalapács.
Az elején úgy se lesz sok városod, nagyon sokáig csak 1-2 aranyat hoznak a nagytemplomok. Ha foglalod, késõbb ugyanúgy meglesz, és nem pazaroltál idõt idióta technológiákra, és nagyembert sem. Tehát ugyan ott vagy csak még egy pap is ott figyel a fõvárosba. (gondolom nem kell ecsetelni ez mit jelent, ha reprezetation-ba váltasz)
Ha mondjuk kapsz 20 nagyembert a játékban, és abból elszórsz 7-et a templomokra hogy érné meg? Ráadásul a pap nem is a legjobb. Ha ugyanennyivel több tudóst raksz a fõvárosba, akkor lehet számolgatni mennyivel többet fogsz kutatni.
Nem értem miért kötöd az ebet a karóhoz. Nyilvánvalóan jobb szentvárost foglalni templomostul, mint szopatni magad, és sereg nélkül szerencsétlenkedni.
Tudom én hogy a kicsi profi sereg jó, de a hatalmas profi sereg mégjobb, és ha ilyeneket csinálsz neked olyan nem lesz<#eplus2>#eplus2>
Egy közepes játékossal szemben is gyors halált jósolok ilyen taktikával, nehezebb fokozaton meg elvérzel elég gyorsan.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
És elõbb kell a pénz, hogy a hadsereget kifejleszd/felépítsd nem pedig utána.
A nagytemplomok építésével ráadásul jelentõsen gyorsítani lehet a nagyemberek születését rengeteg boldog ember lesz a fõvárosodban, ami így baromi méretû tud lenni.
ie. 400 körül van egy 15-ös fõvárosom, 4-5 vallás központjaként, a legnagyobb populáció és termelés itt koncentrálódik a világban. Lakosságban elsõ vagyok és a város 20-30 körönként ugrik egyet, késõbb ez gyorsulni fog. Egy légiós legyártása 2 kör maraton sebességnél.
Nem mondom, hogy nem kell figyelni, de 100% tudomány mellett (tudományban is az elsõ vagyok😊 jelenleg mindíg van 10-20 aranyam, hogy egy újabb várost elfoglaljak, mert ugye 1 generációval fejlettebb egységeim vannak, de ha ugyan az lenne az ellené is, akkor az enyémek hihetetlen szintû veterános promóciói kisegítik õket.
Olyan i.sz. 600 körülre az enyém szokott lenni a legnagyobb birodalom, annak ellenére, hogy a hadsereg meg olyan 2. 3. a sorban, ami miatt viszont folyamatosan betámadnak, mert nem tudják, hogy olyan mint a magyar haderõ: kicsi, profi, ütõképes és emellett olcsó (a Sun Tsu akadémiát nem árt felépíteni hozzá!).
A vallásokhoz kapcsolódó tudományos fejlesztéseket meg egyszerûen kajálják a más civek, szinte bármit elcserélnek értük, pedig gyakorlatilag már nem mennek velük semmire, mert az kapja a bónuszt ugye, aki elõször kifejleszti õket.
<#nyes>#nyes>
Ha hagyod, hogy elvigyék a vallásokat, elterjesszék a vallást, és felhúzzák a nagytemplomot; mikor elfoglalod tiád lesz minden, ugyanúgy mintha te csináltad volna.
Tehát ugyan ott vagy mintha hülyeségekkel foglalkoznál, csak nem kell felesleges dolgot fejléeszten, felesleges egységet gyártani, és elpazarolni a nagyembereket ami igencsak limitált a játék során.
Felesleges dolgok helyett lehet csinálni hadsereget, és lehet menni ölni, foglalni szent városokat a szent cél érdekében.
Én a hatékonyságban hiszek, ha már stratégiáról van szó<#wink>#wink>
Én mondjuk lehetõleg minden vallást kifejlesztek a többiek elõtt, így aztán én terjesztem a geci zsidó hitet az õ földjein.<#eplus2>#eplus2>
Ami mellesleg kiba mód megéri, mert ha a szent városban felépíted a vallás központi templomát, akkor minden egyes városért ahol az a vallás van kapsz egy aranyat (jó dolog ez az egyházi adó!), így aztán mindig lesz pénzed is terjeszkedni!
<#vigyor>#vigyor>
- A gép mindig nagyon sok kaját termel, és gabonatárolóval kezd, ezért nõnwak jól a városai, néha kicsit túlzásba is viszi.
- Ha az ellenfél protektív, esetleg még ráadásként az amerikai õslakos nápbõl való, akkor alapból ilyenek az íjászai (Sitting Bull), vagy egyszerûen sokat harcolt az egysége.
- A barbárok meg özönlenek (ilyennek teremtette õket a jó Isten), ki lehet kapcsolni ha nem tetszik, de nem érdemes mert elit katonákat lehet rajtuk eddzeni, amik mindennél többet érnek.
- A kevés pénz oka lehet a kevés cottage, vagy csak túlterjeszkedtél, ebben az esetben majd elmúlik, és borzasztó sok pénzed elsz késõbb.
- A többihez meg szokjál hozzá.
és az mi , hogy nekem van egys városom kurva sok farmal,az ellenfélnek meg a sivatag közepén egy elhagyatott kis putri,ahol egy kibaszott farm van,és mégis azon a szinten van mint az én városom?És amikor az ellenségnek már az ókor végén 95% városvédelmi íjásza volt,én meg alig-alig tudtam a várost beveni...ÉS mi a faszomért özönlenek a semmibõl a barbárok?A déli sark közeélbõl folyamatosan rám jönnek pedig többször is megnéztem,de nem volt ott 1 város se.És mi a szaromért van mostanában mindig kurva kevés pénzem?És az mi az isten,hogy a szaros Treubecht megkorbácsolja a katonáimat?Megellás nálkül csak üt a szárjával...
És a buzi gép meg a faszomért terjeszti a geci zsidó hitet a földemen...
Aztán megszületett egy nagy mûvész és benyomtam az aranykort😊
így a 160 aranyból lett 210😊
És most leigáztam a Khmer-birodalmat,most a viking határnál gyûlnek a seregeim😊
A vikin határ menti városomban pedig léghajót csinálok😊
a fõvárosomban pedig atomrakétákat kezdek gyártani😊
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, csak poénból kezdtem el.
Dzsingisz kánnal toltam emperor fokozaton alapbeállításokkal.
Elég nehéz helyzetbõl kezdenek az arabok, vagy az európai népekhez képest. Ennek ellenére nem volt kellemetlenül nehéz (nem kellett visszatöltögetni) mindenkinek csak ajánlani tudom. Garantáltan elmegy a játék a modern korig, és nagyon nagy zúzás az egész. Volt olyan serege az ellenségnek ami 80 egységbõl állt, ilyet azért ritkán látni AI-tól, 2 grat general is kijött belõle😄
Valamiért egy ideje nem láttom a score displayt a jobb alsó sarokban.
És hiába nyomkodom a a kis ikon alatta nem jelenik meg!!!
Egyszer már volt ilyen de akkor valami bill.comboval vissza állítotam,de most nem tudom mivel kell!!Pls help most indítottam egy új játékot(Alap civ bts, Advanced war mod Empreror diff.)
Szerintetek a Civilization:Call to Power 1-2-vel érdemes játszani??
Régebben sokat nyomtam vele és kellemes tapasztalataim voltak vele Tengeri városok,Ûr bázisok,rabszolgasság...stb
Csak az AI volt gyenge 😞 van már hozzá valami AI,Diplomácia turbozó patch?
Mert foglakozznék Vele két CiV4-menet között<#wink>#wink>
A valóságban meg az van, hogy egy technológiai, gazdasági forradalom esetén szinte bármelyik nép pár évtized alatt le tud 150 év hátrányt is gyõzni.
Így tõrt most élre Kína, pedig 20 éve még 40 évre volt lemaradva nem csak az oroszoktól, de a nyugattól is. Most pedig 1-2 dologban bizony már elsõk. Elõször a termelést nyúlták le, aztán a technológiát, végül a pénzt is hozzá.
Ebben a játékban sajna ilyen nincs. Ha a játék vége felé 150 év hátrányban vagy, akkor neked annyi. De az AI sem tud csodát tenni, ha õ lenne szívó ágon.
Szal eddig egyetlen játékom sem volt, ahol valamennyire is a lépegetõ robotok, vagy bármi döntött volna arról, hogy ki gyõzzõn.
Emeberi játékosokkal még csak összejöhetne ilyen, barátok összeülnek napi 1-2 órát nyomni. Sajna nincs ilyen haverom, aki ezt így bevállaná. Az online multi véletlenszerû játékosokkal, meg kb sima rts szintjén van és nem nagyon jut el a középkorig se.
A New Dawn mondjuk most okozott meglepetést, mert 1-2 AI látva, hogy milyen jól bírom a háborúkat bejelentkezett hozzám vazallusnak. Az hogy elfelejtik az esetleges sérelmeket, tényleg színesebbé teszi a játékot. Kipróbálom hogy mennyire lehet velük együtt dolgozni, mert ha csak arra jók, hogy átjátsszák a technológiát az ellenségnek, akkor felesleges volt ilyen AI próbálkozást belerakni, mert nem éri meg õket bevenni a buliba.
A magam részérõl nem is erõltetem az ilyeneket, most még nem.
Mellesleg az elõzõ játékom a New Dawnnal olyan i.sz. 0 körül már 1.5 MB-os mentéseket produkált csiga lassú volt. Vagy 25 nemzet csücsült a képernyõ jobb alsó sarkában. Csak azért nem fedte el az egészet mert 1920x1200-ban játszok!😉
Szal aztán jött a szokásos MAF is.
Megint újrakezd, most már a revolúciós modot is kilõttem, meg gyorsabb játékot állítottam. Ugyan arra az idõre, még csak 300-400 KB-os mentéseket csinál. Szal ezt talán be is tudom fejezni. Amúgy a vasolvasztás kifejlesztése után, megint tudok légióst csinálni, pedig talán csak rezem, meg ólmom van!
Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy a játék végén mit tud az AI. pl használja az atomot rendesen, meg ilyenek. Csak odáig el is kéne jutnom már egyszer.
csak az adott civic -hez tartozó épületek is, á most nem futtatni akarom, de van benn még pár érdekes dolog 😄.... az unballance ellenére is, el lehet szórakozni amíg ki nem találnak valami nagyon faszát 😄
ezmeg ha végre valahára egyszer már el 😄😄 készül ez is baba lesz, mármint izlés kérdése, de érdemes el olvasgatni a felkínált lehetõségeket.
Elkezdtem egy új játékot a New Dawnnal. Kikapcsoltam egy csomó opciót, korai épületek miegymás, csináltam egy saját kis térképet a térkép generátorral. Csak valami csigalassúra átállította valahogy a játékmenetet, az 5700 körbõl van még vagy 4000 hátra.😊
És még nem jutottam el Krisztus születéséig!
A fejlesztéseket belassította ugye, meg a termelést is. Minden esetre a fõvárosom már 20-as szintû. Pénzem viszont nem sok van a terjeszkedésre.
Rengeteg kis városállamot csinált a barbárokból, ezeket foglalom most el. Kíváncsi vagyok mi lesz az AI taktikája késõbb.
Az elején nem volt vasam meg rezem sem. Erre a gép bedobott egy rezet az egyik bányámba. Köszi!;D Vasam még mindig nincs, ennek ellenére tudok kardosokat, meg légióst építeni!!??
Ezt szerintem elbaxták. Valszeg talán az obszidián kiváltja?
De így jó, mert elég sokat kellett volna xopnom, amíg vasat találok.
Szal ha nem kapcsolgatja be az ember a telepítéskor a dolgok egy részét, úgy faxa, de marha bugos az egész.
Én nem építettem csodákat, inkáb elfoglaltam õket. Nagy térkép volt, lassú játékmenet, volt idõ szivatni õket. Az volt a benyomásom, hogy az AI nem használja ki az újdonságokat, mintha úgy játszana mint az alapjátékkal.
Azért nem volt rossz. Csináltam egy OCC játékot is 84-es várossal ami még nõtt volna tovább, csak fellõttem az ûrhajót.
Most megnézem azt a New Dawn-t én is.
De teszek vele még egy próbát, mert lehet, hogy 1-2 opciót kikapcsolva azért jobb lesz.
A fõ gondom, hogy olyan isz. 600-700 körül nagyjából még sehol nem vagyok, de a dúrvább, hogy a többi civilizáció sem fejlõdik, pedig Emperor szinten kapják a bónuszt az Ai-k elvileg. Szal csak megy a tökölõdés, meg a nyögvenyelés, mert senkinek nincs annyi forrása, hogy normális hadsereget hozzon össze. Az elején gyorsan felhúztam 3 csodát és azóta is én vagyok vele a király, a többiek nem tudnak utolérni kb 2000 év alatt, pedig azóta egy csodát sem építettem!
A körök hosszán is változtattak, nem a megszokott módon megy. A civic-ek tényleg kiegyensúlyozottabbak, de pont ettõl kevésbé használhatóak.
Hiába van a rengeteg új épület, ha az ember nem építi fel õket, mert nem fér bele az idõbe, vagy egyszerûen felesleges.
A diplomácia viszont tényleg jó, hogy kicsit fejlettebb.
Szal van egy csomó dolog benne, amelyek nagy része csak szétcsapja a játékélményt, igaz opcionálisan választható, de akkor meg minek?
Rengeteg ötletes játékmenetbe hozott apró, újdonság mellet kiemelném :
Lehetõvé válik az egység-ek vétele és vásárlása a diplomácia menü-ben,
és ami legjobban tetszett: egységekkel lehet kultúrális területet foglalni idegen területeken, helyi városok nélkül.
Az utolsó játékomnál olyan 1860-ra lettem igazán elsõ, addig viszont kapaszkodni kellett. Sorra betámadott 15-20 egységes seregekkel, amiket 2-3 tábornok vezetett. Ráadásul rágyúrt a fejlesztésekre is, így jobb egységei voltak, csak az mentett meg, hogy ilyenkor kiürítettem a városaimat és védhetõ terepre vonultam, erdõ, dzsungel, domb. Meg volt pár egységem, amihez én is tábornokot raktam, és azok már a 3. oszlopuknál tartanak a promóknál.
De nem hiszem, hogy most már igazi kihívás lesz, mert a civic-eknél bennhagytak továbbra is egy olyat, hogy alacsonyabb szinteken a trade routokra hihetetlen kajabónuszt adnak. Így viszont hülye lennék váltani. Ez monnyuk elbaxás. Fõvárosom, most 37-es, meg van egy csomó 20 körüli városom. Az AI vezette nemzetek olyan 25 körüli fõvárossal rendelkeznek, úgy hogy közben kapnak még bónuszt is valszeg.
De egyébként single pléjerben amúgy is az. Ha nem csal, akkor túl könnyû és unalmas, én meg nem vagyok mazochista, hogy feljebb tegyem a nehézséget. Maradna a multi, de az meg ritkán jut tovább az õskornál, vagy kontinenses játéknál az asztronómiánál. Úgyhogy részemrõl elég régóta pihenõn van a Civ, majd talán az 5 újra le fog kötni egy darabig...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Szerencsére némelyik modnál azért fejlesztettek az AI-n is.
Bekapcsolva még az agresszív AI opciót már elég dúrván játszik, de logikusan, nem úgy mint az alapjátéknál, ahol egyszerûen csak kapja a bónuszt nagyobb nehézségi szinten, meg hatványozottan bunkó a diplomáciában.
legalábbis én így vettem észre...
De szerintem nem tûnnek el azok, amiket még nem tudtál kifejleszteni, de az elõzõ érához tartoztak.
Az ókorban érdemes a kolosszust felépíteni, mert a tengerparti mezõkre extra aranyat ad. Azonkívül a vallásokhoz kapcsolódó tudományos kutatásokra is érdemes rámenni, mert ha te fejleszted ki a vallást akkor a szent városa is nálad lesz, ahol ha felépíted a központi templomát (próféta beáldozásával), akkor az minden egyes olyan városért pénzt/egyéb bónuszt ad, ahol az adott vallás megvan! Így aztán elég jó kis pénzügyi hátteret lehet kiépíteni a terjeszkedéshez.
Érdemes az elején a Stonehenget, meg az Oracle-t is felépíteni, mert eszméletlenül megnyomják a nagy emberek, elsõsorban próféták születését, az Oracle ad egy ingyenes tudományt is. Így ha nem terjeszkedsz egy darabig az elsõ városodban simán lehet 3-4 vallás központja és ha tõled veszik át a többiek a a vallásokat, akkor már akkor pénzed van a városaikból, amikor még el sem foglaltad õket!
Ha így megcsinálod, kis szerencsével az egész kontinensen végig tudsz menni annélkül, hogy pénzügyi gondjaid lennének.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Meg asszem, ha egy újabb fejlesztés megszünteti a csoda hatását, akkor többet nem lehet építeni, de ez nem tuti.
beyond the sword+patch...