41716
  • DonnieBrasco
    A konzol vs PC-t tényleg hagyjuk, de komolyan... Morro van Xboxra is, Oblivionról nem is beszélve :)

DB
  • FREAK
    "A naponta megjelenő újabb és újabb modok ennek a kijelentésnek eléggé ellene szólnak"

Ebből semmilyen következtetést nem vonhatsz le. Hány ember csinál modokat rendszeresen még mindig világszerte? 5000? 10000?

És hány ember adta fel a játékot a felénél mert egyszerűen beleunt a viaszbábukba és a céltalan bolyongásba? Minimum a tízszerese...

A modokba azokat is vedd bele, amiket olyan csinálnak, akik épp csak belekezdtek a játékba, és nagy a lelkesedés, de soha nem jutnak el a második modig...
  • DonnieBrasco
    Ez kezd egy kicsit (csakazértse, csakazértse) típusú értelmetlen vitává fajulni. Persze, aki ezt szereti... :)

DB
  • antijedi
    nem tök mind1 ki van többségben? mind a kettőre van lehetőség igy mnd a két tábor meg fogja venni alkalomadtán..., a kaidónak ez a legjobb, aki meg ilyen ha 10percnél tovább tart a story és gondolkozni is kell nem csak a billt csapkodni stilus teccik az emg ugyis konzolt vezs és soha sem probálná ki ezt a gamet...
  • Surranohalal
    sztem az egyszeri kalandra vágyók is ugyan úgy játszhattak a MW-vel...

vagy az kéne hogy kiírja hogy Game Over? :-)
  • DonnieBrasco
    "nézd, ha ti lennétek többségben, akkor nem így állna a helyzet, de nyilvánvalóan sokkal kevesebb a fanatikus "hosszújátékos", mint azok, akik egy jól megszerkesztett, izgalmas sztorira vágynak"

Korábban ezt próbáltam meg elmagyarázni: a kettő NEM ellentéte egymásnak, sőt... (hosszú, jól felépített, mély történet).

A Morrowind modrendszere sokkal többre képes, mint hinnéd. Teljes "minijátékokat" is csináltak, csinálnak vele, a teljes konverziókról nem is beszélve.

DB
  • Surranohalal
    ha vkinek nem tetszik az hogy vmi játék, akkor nemtudom mirét akarná elfojtani a kreativitást ... ne játszon vele és kész :-)
  • FREAK
    nem mondasz ellent, mert erre az Oblivionnel is lehetőséged lesz, pont ez a lényeg, hogy a rövidebb sztori a modolhatósággal együtt MINDENKINEK megfelel, míg a hosszú sztori+modok csak azoknak okoznak örömet, akik teljesen rákattannak a játékra, és az ilyenek egyszerűen nincsenek olyan sokan, hogy kizárólag nekik fejlesszék a következő részt

ők is megkapják, amire vágynak, és az egyszeri kalandra vágyó többség is, nem értem, miért baj ez bárkinek?
  • Surranohalal
    hát, úgy látom itt mindenki ellened van (mármitn ebben a kérdésben), tehát aki szeret játszani az nem osztja elveidet...

sajnos a mai világ a pénzről szól az emberek többségének, és a szellemi analfabéta: "megveszem játszok elteszem új nap" emberek többen vannak, de attól még lehet játékot is írni, termék helyett...

Akinek ez baj az vegye csak a szemetet, abból is van elég :-)
  • Hmuda
    "nézd, ha ti lennétek többségben, akkor nem így állna a helyzet, de nyilvánvalóan sokkal kevesebb a fanatikus "hosszújátékos", mint azok, akik egy jól megszerkesztett, izgalmas sztorira vágynak"

A naponta megjelenő újabb és újabb modok ennek a kijelentésnek eléggé ellene szólnak.
  • FREAK
    nézd, ha ti lennétek többségben, akkor nem így állna a helyzet, de nyilvánvalóan sokkal kevesebb a fanatikus "hosszújátékos", mint azok, akik egy jól megszerkesztett, izgalmas sztorira vágynak

a Morrowindben lévő modulrendszer alig nevezhető történetnek, bár kétségkívül egy nagyon ígéretes kísérleti játékrendszer, csak hát újszülött szegény, se foga, se haja....
  • Hmuda
    Ezt akartam elmagyarázni neki, de rájöttem hogy reménytelen próbálkozás. Pont olyan megszálottam ragaszkodik az elképzeléseihez mint mindenki más a sajátjához. Sokszor leírtam már az első "Balmorába gyaloglós" élményemet, úgyhogy most nem teszem meg. Elég legyen annyi, hogy játékos pályafutásom alatt (még Enterprise-al kezdtem) ez volt a legmaradandóbb és legmegragadóbb élményem mind közül. Ezt a modok csak még jobbá teszik.
  • DonnieBrasco
    "Ismerek olyan jatekost, aki fel eve nem csinal mast, csak kalandozik, "el a vilagban", es meg sosem bulizott Dagoth Ur-ral. Miert? Mert a jatek kepes erre, es mert a jatekos megteheti."

Ez én vagyok :)))

Na jó, a harmadik karakteremmel, kb. 300 játékóra után, pusztán kiváncsiságból végignyomtam a főszálat (10-12 óra alatt...), de sokkal kevésbé élveztem, mint a guildes küldiket (intrika, sunyiságok, guildháborúk, eszmék, történetek, mitológia, politikai, vallás!!!)

A Morrowind király - én inkább attól félek, hogy jobbat képtelenség csinálni :((

Ja és kimondtad a lényeget: azért a legjobb a Morrowind, mert ott _megteheted_, hogy úgy játszod a játékot, ahogy akarod - azt csinálsz, amit akarsz. Ilyen mértékben ez sehol máshol nem teheted meg, ami nem MMORPG.

DB
  • antijedi
    ez szvsz abból ered freaknél hogy ha valamire van lehetőség nem jó neki rögtön..., aki nem akar ugyse fog moddolni de attól még jó hogy van rá lehetőség aki akar...
    aki nem akar hosszan jáccani azt is megteheti, hogy végigrohan az egész gamen , de aki meg akar vele sokáig jáccani annak is emgvan a llehetősége rá..., eza szabadság nem tom mért fáj egyeseknek hogy nem mindenki olyan stilusban akar jáccani ahogy ők...
  • CS@
    Nagyon nem szeretek neked ellentmondani de most megint megteszem.:
    „ha JÓ az eredeti játék, nincs szükség modokra, az ember végignyomja, beteszi a polcra, és élete végéig kellemes emlék marad”.
    Szerintem sokkal jobb ez így ,ahogy van. Végignyomja az ember és nem teszi a polcra hanem időnként megnézi a megjelent MODokat és néha nagyokat csodálkozik wáó már megint milyen frankó újítások vannak. Néha már egy új játékkal felérő változtatásokkal is találkozni. Az persze elkerülhetetlen ,hogy egy csomó használhatatlan vacak is van köztük ,de ezeket egyszerűen le lehet törölni. Számomra ettől még megmaradt ugyanolyan kellemes emlékként az amikor először megláttam Peligad hatalmas gombáit mint mondjuk a SectCamp-ban elszívott első joint.
  • PiszkosFred
    MW-t is vegig lehet jatszani villamgyorsan, ehhez semmi egyeb nem kell, mint kb 10 ordinatorkill+creeper, aztan training. Ebbol meglesz a szukseges kariszint. Aztan megint szerzel kis penzt - ujab "runok" (diablo utan szabadon) - es abbol enchantolsz egy jo kardot es par egyeb armort. (varazsloknal csinalsz par utosebb spellkombot es felvasarlod a restore magicka keszletet mindenhol) Aztan csak rohanni kell, gyilkolni es jelenteni a feladatadonak. "Par ora" az egesz.

Es tudjatok mi a jo ebben a jatekmenetben?!

..az hogy azok az emberek, akik ezt a rohanast nevezik szerepjatszasnak, azok halistennek keves ideig vannak jelen a mw-s kozossegekben. A jatek egyik legnagyobb elmenye az a szabadsag - ne menjunk bele hogy megoli e a jatekmenetet vagy nem, ezt a csatat mar megvivtuk ;] - es hogy azt csinalsz es akkor amikor akarod. Ismerek olyan jatekost, aki fel eve nem csinal mast, csak kalandozik, "el a vilagban", es meg sosem bulizott Dagoth Ur-ral. Miert? Mert a jatek kepes erre, es mert a jatekos megteheti.

Legyen rovidebb a jatek -fokuldetes -, nembaj, de lehessen benne megint elni, csinalhassam azt amit akarok, mehessek oda ahova akarok, jatszhassak indijanost, vagy akar "nagy feher hitteritot" ;]

De mindegy, van masfelunk addig, amig ki nem derul mit is kapunk a penzunkert ;]
  • antijedi
    sorry :)
  • antijedi
    valakit kilöktem :/
  • Surranohalal
    kár hogy egyszerríe írtuk, gépelhettem újra :-)
  • Surranohalal
    De az az 5-10% teszi ki a keigészítők eladásának a 90%-át :-)
  • antijedi
    szeirntem is a hosszú stori a jobb, a többieknek akiknek nem jo meg ott vannak a konzol csodák :P
  • FREAK
    "tehát aki sokáig akar játszani, az nyomja végig a fősztorit csak, aki meg "élni" akar a világban, mint a Morrowindben lehetett, az tegye azt"

Ez szép, de kifelejtesz egy harmadik, nagyon fontos (sőt valószínűleg döntő többségben lévő) réteget, akik VÉGIG AKARJÁK JÁTSZANI, de nem fél év alatt, hanem tömören, fordulatosan, élménydúsan, és nem izgulnak fel a fél napos utazásoktól vagy a rengeteg mellékküldetéstől. A túl hosszú fősztori elveheti az élményt és a kedvet a játékhoz, ha nem elég tömény, márpedig ott még nem tartunk, hogy hosszú harcok és utazás nélkül többszáz órás fordulatos, izgalmas történetet kapjunk. A Gothic netto játékideje 50 óra hivatalosan, ami persze sokkal több a valóságban, és szerintem ez már határeset, mindemellett az a sztori tényleg fel van építve és nem modulokból áll össze. Aki sokáig akarja játszani, az játszhatja 500 órán át is, és még így sem hígul fel annyira a forgatókönyv, hogy érdektelenné váljon, míg a Morro sztorija alapból hígítva van.

Az megértem, hogy többek között te is nagyon hosszú sztorira vágysz, de te is megértheted a fejlesztőket, ha nem akarnak a játékosok 5-10%-ának kedvéért sokkal többet dolgozni, mondván, ők majd úgy is modolnak maguknak neverending story-t, ha akarnak. A többségnek meg pont elég lesz egy tömör, fordulatos történet, és nem fullad unalmas bolyongásba a játék, mint az elődnél...
  • DonnieBrasco
    Hmuda: Oks, ebben megegyezhetünk :)

A harccal kapcsolatban Freak egész pontosan leírta, amire én is tippelek - és ez nem ront szerintem sem a Morrowind - valljuk be - elég gagyi harcrendszerén, sőt.

A hosszúságról szólva: igenis legyen hosszú az alapsztori is (legalább egy KotOR szintű), és soksoksoksok mellékküldetés is legyen - tehát aki sokáig akar játszani, az nyomja végig a fősztorit csak, aki meg "élni" akar a világban, mint a Morrowindben lehetett, az tegye azt.
    Azt elismerem, hogy a Morrowind fősztorija önmagában nem olyan túlságosan magával ragadó, mint pl. A Gothicé - viszont sokakat kárpótol a szinte végtelen lehetőségek halmaza. Azt örömmel látom, hogy lesz itt is egy csomó frakció - bár kevesebb, mint a Morrowindben. De talán szövevényesebb küldetéssorozatokkal!
    Míg élek, remélek :)

DB
  • FREAK
    "A harcos kimenetele nem virtuális kockadobásokkal lesz kiszámítva"

Ez így van, de nem zárja ki a harci skillek létezését, sőt lehetetlennek tartom, hogy ezek nélkül működjön. Az ütés ereje, sebzés, az egyes támadások sikere, az adott fegyverek hatékony kezelése mind skillfüggő lesz (annak KELL lennie).

Vegyünk egy példát:

egy pap karakter megmarkol egy másfélkezes kardot, de akármilyen ügyesen csapkodsz vele, messze nem fogsz vele annyit sebezni és találni, mint egy lovag, védekezni meg valószínűleg még annyit se, míg a lovag a tőrrel nem lesz eredményes, mivel a skilljei a kard használatát segítik

érthető valamennyire? a random szerintem a Morrowindre utal, ahol aztán tényleg SEMMI beleszólásod nem volt a harcba, csak ráfeküdtél a gombra és vártad, mi történik
  • FREAK
    nézd, bár ezzel én sem feltétlenül értek egyet, de nyilván nem a seggükből szopták

gondolom, felmérték, hogy a Morrowindet hányan vitték végig, és hányan hagyták abba 10%-nál, ebből arra következtettek, hogy jobb lesz egy rövidebb, de sokkal tömörebb sztori - ezzel viszont egyetértek (ha tényleg ez a helyzet), és megint csak a már említett játékokat említeném, ahol ez tökéletesen bevált és sokkal többen játszották végig, ami - ha másért nem - azért fontos, mert így a fejlesztők nem dolgoznak potyára

akinek meg nem elég hosszú, az modolhatja, szerintem tökéletes megoldás
  • Hmuda
    "Na, szép most meg nekemtámadsz :)) ennek semmi értelme."

Maradjunk annyiban hogy mindketten félreértelmeztük a másik szándékát és egyikünk se támadott le senkit. :-)
  • DonnieBrasco
    Na, szép most meg nekemtámadsz :)) ennek semmi értelme.
    Szerintem egyetlen gázos rész van a szövegben, mely szerint "statisztikailag a játékosok a rövidebb játékokat szeretik"... na ez tényleg f***ság, és sajnos ijesztő is :((

DB
  • DonnieBrasco
    Szerintem ebből még mindig nem derül ki, hogy ne lennének harci skillek.

Inkább csak azt írja, hogy a RANDOM nem lesz tényező (dice-rolls). Ettől csak még inkább előjön a harci skillek szerepe. A csata eredményessége a harci tudásodon (mind a karakteredé, mind a billentyű/egérkezelési tudásodé) múlik.

Értelmezés kérdése. A többféle ütésvariáció pedig a Morrowindben is kikapcsolható volt, szerintem itt is opcionális lesz. (vagy moddal azzá tehető majd :))

DB
  • Hmuda
    Egy szóval nem mondtam, hogy szar lesz, ezt melyik hozzászólásomban olvastad? Szvsz korszakalkotó és forradalmi játék lesz minden tekintetben, csak kiemelem a hibákat amiket a cikkben kiolvastam. Ha ezt tilos akkor mond meg, de tudtom szerint még szólásszabadság van.
  • Hmuda
    "...the outcome of combat will not be decided by virtual "dice-rolls"."
    A harcos kimenetele nem virtuális kockadobásokkal lesz kiszámítva.

"...taking down any enemy is entirely on the player's shoulders."
    Egy ellenség legyőzése teljes egészében a játékos vállán nyugszik.

Nagyjából ennyi, szvsz elég egyértelmű és világos.
  • DonnieBrasco
    "(nem minden modder rendelkezik hangstudióval és profi szinkronszinészekkel, hogy élvezhető szinkront csináljon, márpedig a mikrofonos recsegés nem éppen szivetmelengető egy ilyen játékban)"

Naaa azért ez már a "még a szar is keserű neki" hozzáállás... eldöntötted, hogy sz*r lesz a játék, előre? Szerintem az égvilágon semmi értelme nincs előre gondolkodni. Nagyon messze még a megjelenés, addig ezer és más dolog történhet.

DB
  • DonnieBrasco
    Hát én is végigolvastam, de sehol nem láttam olyat, hogy ne lennének harci skillek. Hol láttál ilyet?
    A zárnyitás/csapdaállítás/alkímia skilleknél annyit ír, hogy lesz minijáték, ami egyre könnyebb lesz ahogy nőnek ezek a skillek. Logikus feltételezés, hogy a harcokban is annál hatékonyabban tudsz majd támadni, minél jobb a skilled az adott fegyvertípussal/harci stílusban.

DB
  • FREAK
    ez ok, de ott tartunk, ahol múltkor

ha JÓ az eredeti játék, nincs szükség modokra, az ember végignyomja, beteszi a polcra, és élete végéig kellemes emlék marad

nem szeretem unalomig játszani a játékokat, szerintem az a siker titka, ha mindig marad egy kis vágyakozás az átélt élmények után (Gothic 1-2, Thief 1-2, stb)
  • FREAK
    a user modokkal az a helyzet, hogy ami engem illet, eddig kizárólag autós és FPS játékoknál vettem hasznukat

többször próbáltam már RPG modokat is, de olyat még nem láttam, ami elérte volna az eredeti fejlesztők színvonalát
  • Hmuda
    Ezért kell csak olyan oldalakról leszedni dolgokat amiken van értékelési rendszer (MWSummit pl). Ott el lehet dönteni a többiek értékeléséből és komentjeből, hogy emnnyire jó, plusz ott a leírás. Leszeded és ha mégse tetszik, akkor kiveszed a pipát a plug-in ablakban és kész.
  • FREAK
    az 1000 UNIQUE nekem sem hihető

de ami a modokat illeti, legalább megszabadulsz a gagyiktól, így legalább lesz egy válaszfal a profi és az amatőr modok között, mert most a morrowindhez azt sem tudod, mit töltesz le, csak kipróbálás után derül ki
  • Hmuda
    Tudom és azért én is bizakodok, csak jelenleg elég gázosan hangzik. Eddig sose csalódtam a Bethesdában, remélem most se kell.

Viszont most olvastam ezt:

"Every NPC features unique spoken dialogue."

Azért 1000 NPC-nek egyedi dialógusokat gyártani ami mind alámondásos...elég durva. Még ha nem is alkalmaznak 10-nél több szinkronszinészt, akkor is rengetegbe pénzbe kerül és rengeteg helyet fog foglalni a korongon. Meg sajnálatos, hogy így elveszik a modok fílingje, hogy míg a gyári karakterek beszélnek, addig a modoltak csak tátognak. :-(

(nem minden modder rendelkezik hangstudióval és profi szinkronszinészekkel, hogy élvezhető szinkront csináljon, márpedig a mikrofonos recsegés nem éppen szivetmelengető egy ilyen játékban)
  • FREAK
    ez sima előítélet

a kettő folyamatosan közelít egymáshoz, mégpedig azért, mert egyre többen állnak át konzolra (fejlesztők és játékosok egyaránt), és a fejlesztés is könnyebb rájuk, az eladásokról nem is beszélve, a konzolos rétegnek meg szüksége van a PC-s játékok előnyös tulajdonságaira

ugribugri... mintha lemaradtál volna a 10 évvel ezelőtti állapotnál, manapság már kicsit összetettebb játékok (is) futnak konzolon, de nincs kedvem megint napokig offolni

a harcnak már végképp semmi köze a platformhoz, ez a fejlesztők döntése, és ezért a konzolt hibáztatni olyan, mint mondjuk az EU-ra kenni egy közúti balesetet....
  • PiszkosFred
    Varjunk meg ezzel. Bethesda sracok tudjak mit csinalnak ;] (remelem)
  • Hmuda
    Nem azzal van gondom, hogy PS3-ra is fejlesztik, hanem a konzolosok játékszemléletére. PC-sek (!!!átlagban!!!) a komplexebb játékokat szeretik, míg a konzolosok (!!!átlagban!!!) az ugribugri akciójátékokat. Szóval nem teljesítmény szempontjából aggódom, hanem játékmenetileg.

Harc meg más postban volt megemlítve és szvsz elég egyértelműen felvázoltam a problémát. Jelenlegi állás szerint csak azon múlik egy harc, hogy mennyire vagy ügyes, de RPG-s skilleknek a leírás szerint semmi szerepük nincs.