41716
  • CS@
    Na én má megint belepofázódok : De az már a Morro érdeme ,hogy ezt a MODolást ilyen remek formában lehetővé tette a játékosok részére.
    Ráadásul a Skoda a kedvenc autóm :)
  • FREAK
    ez sima kötekedés, lásd be

most arról van szó, hogy az ALAP játék mit tud, nehogymár a Morrowind érdeme legyen, hogy a játékosok jó játékot csináltak belőle, erre mondtam, hogy Skodába is lehet turbót szerelni, megy tőle, mint a meszes, de maga a típus attól még nem lesz JÓ autó...

Persze a Morro nem SKoda színvonal, de bőven van mit javítani rajta, és az sovány vigasz, hogy ha van türelmem huszonhat modot letölteni, akkor elér egy igényes szintet... NINCS kedvem, csinálják meg úgy, hogy gyárilag frankó, az a dolguk
  • ollie
    Dungeon Siege is eszméletlenűl jól moddolható, sokkal jobban ,mint a neverwinter.
  • Hmuda
    Az valahogy nem az igazi. Próbálkoztam a NWN modolgatásával meg minden de a TESCS-vel sokkal jobbnak tartottam mert egyszerűbb és többre képes.
  • antijedi
    de! pl a morrowind :D
    amugy nwn tényel elég jól moddolható volt
  • PiszkosFred
    neverwinter talan es a hozza keszult .hak fileok, a modulok tomkelegerol nem is beszelve.
  • Hmuda
    Na ja, az lenne a legjobb példa de hirtelen nem jut eszembe semmi ami ennyire modolható volt.
  • antijedi
    annál jobb jelentőssen az tény de még ez sem azigazi :D
    inkább hasonlitsad egy gamehez amihez van sok plugin :D
  • Hmuda
    De még mindig jobb példa mint a tuningjárgány. Megveszed az alapot és olyanná formálod amivé akarod.
  • antijedi
    a neked tetsző dolgok is pénzbe kerülnek melékeim szerint :D
    arról nem is beszélve hogy a tescos pizzatészta borzaszto, a morro azért annyira nem :D
  • Hmuda
    Nem a legjobb hasonlat. A kocsiért és a tuningért fizetni kell nem is keveset és eltart egy darabig. Itt csak a játékért kell fizetni, a pluginek ingen vannak és pillanatok alatt beüzemelhetőek. Inkább azt a hasonlatot hoznám fel, hogy megveszed a félkész pizzatésztát a Tescoban és otthon rakod rá a neked tetsző dolgokat. Sokkal életrevalóbb példa.
  • FREAK
    ez tök jó, de ha belegondolsz, egy autót sem az alapján ítélsz meg, hogy mit hozott ki belől valami profi tuningműhely, hanem a gyári paraméterei alapján...
  • Drizzthsz
    Jujj, de szar a grafika...
  • haxoror
    A harcrendszer egyszerűsége és sok más gyakori probléma a Morro kapcsán csak egy sima Morro installra vonatkoznak, ha valaki letölti a millió pluginból a neki tetszőket akkor már más az egész. A Morro lehet hogy félkész játék, de a rajongók tökéletesítették :)
  • CS@
    Nem vita ez hanem okosítás így már legalább tom mi is pontosan az openend. THX!
  • PiszkosFred
    Jaj, nem vita ez. Emberek megbeszelnek dolgokat, kulturaltan, masmas szemszogbol megvilagitva a dolgokat. ;]

A kardozassal egyetertek, a Morroban nagyon el lett tolva a melee harcrendszer.
  • FREAK
    amúgy nagy vitához nincs kedvem, első cikkemet is a Morrowindről írtam, és valóban imádom, de szemellenző nélkül

peace
  • FREAK
    eredetileg és szó szerint azt is jelenti, de sok játéknál ennek kevés értelme lenne, így a fővonal mellett élvezhető szabadságot adó játékokat már ide sorolhatjuk (abban a tekintetben ez is open ended, hogy ha nem akarod, nem kell befejzned, ahhoz, hogy akár évekig játszhass vele)
  • FREAK
    nincs itt szó versenyről, egyszerűen felsorakoztatjuk az érveket, attól függően, melyik játékban mi sikerült jobban

a Morrowind is nagyon sok dologban a csúcsot jelenti (de ezek között nem szerepel a magával ragadó történet), és a Gothic is

egymás mellé téve, azt mondom, a Gothicban tökéletes balanszban állt a szabadság és a "cső" (azt csinálsz, amit akarsz, de általában NEM akarsz eltérni a sztoritól, mert izgalmas), míg Morrowindben túlcsordult a szabadság a "cső" rovására, a sztori nagyrészt jellegtelen feladatok füzére volt

minden ES epizóddal sokat játszottam, mégsem éreztem ugyanaz a Morroban, a beígért ÉLET helyett adatbázis-automaták tébláboltak a városokban, ölni nem volt súlyosabb érzés, mint megenni egy túrósrétest, míg a Gothicban (említve, mint POZITÍV példát) sokkal inkább megvolt az az érzés, hogy most embert öltem, és ebből valszeg kurva nagy baj lesz...

ha nem tetszik a Gothic párhuzam, említhetnénk a Sea Dogs 1-2-t is, abban is vannak olyan jól sikerült elemek, amikkel a Morrowind sokkal jobb játék lenne

így hirtelen pl. a harc, Pirates OTC-ben zseniális volt a kardpárbaj, Morrowindben meg enyhén szólva vicces (de inkább szánalmas)....
  • PiszkosFred
    Ugy erted, mint ahogy a kotorba megoldottak? Azt csinaltal amit akartal, de megis kovetted a foszalat, es akarhogy alakitottad a sorsod, a vege mindig ugyanaz a valaszut, es a befejezes(ek)?

Mert mar ez is nagyszeru, ha ennyi interaktivitas van a jatekba. Imadtam a EOB sorozatot, a Lands of Lore-t, es szinte minden korabbi SSI es Interplay szerepjatekot - nagyon mas nem is volt akkoriban - de sajnos ezeket masodjara is ugyanabban a sorrendben jatszottad vegig, kiveve a karakteredet, az valtozhatott. A tobbi nem. De ha megnezed a korabbi Elder Scroll reszeket, akkor meglatod, hogy nem a Morrowinddel kezdodott ez a "nagy szabadsag". Az Arena es Daggerfall mellett akkoriban en egyedul a Betrayal at Krondort ismertem csupan ekkora szabadsagfokkal. (szerepjatekok kozul, szal az elite es tarsait direkt nem emlitenem.)

Egy szo mint szaz, nem akarlak termeszetsen meggyozni, mert emberek vagyunk, kulonbozo ertekitelettel. Mindenesetre en jatszottam a Gothic-kal is, es az ketsegtelen hogy nagyszeru jatek. De - es elnezest minden Gothic fantol, de ez az en szemelyes velemenyem - valahogy megiscsak a Morrowind mellett tennem le a voksom. Mondjuk azt nemtom miert is kell a ket jatekot egyaltalan versenyeztetni egymassal? (mindketto kivalo jatek, mindkettoben vannak jo es kevesbe jo megoldasok, az igazi nagydurranas talan a ketto otvozetebol szuletne, maradjunk ennyiben ;] Talan ez lesz az Oblivion...)
  • CS@
    Ráadásul most még el is bizonytalanítottál mert én eddig azt hittem ,hogy az open-ended az amikor a játék ”vége” után is játszhatok.
  • CS@
    Ízlés kérdése számomra a késztetés és a kényszer közel nem ugyanaz.
  • FREAK
    "Gothic sem rossz jatek, de eg is fold a ket jatek szerintem. Mindketto egyedi es kivalo a maga nemeben, kar hasonlitgatni szerintem."

ugyanaz a kategória, open-ended, nonlinear RPG, csak az egyik össze van szedve, meg van csinálva, a másik meg olyan, mint egy félbehagyott kísérleti szoftver

én is imádom a Morrowindet, nagyon jó irányba mutat, de a Gothic egy kész játék, fordulatos, tömör történettel, ahol mindig érzed a késztetést az előrehaladásra...
  • FREAK
    de pont ez az, ami eltereli a figyelmet a történetről, hiszen nem vagy rákényszerítve, hogy kövesd, ha egyszer oda mész, ahova akarsz, azt csinálsz, amit akarsz... azért lehet valami úgy is non-linear, hogy fontos marad a történet, és csak akkor fejlődsz, ha csinálod
  • PTW
    igen énis ezen filózok, hogy hogyan fogják megoldani, hiszen a zónarendszerugyanolyan lesz mint a morroban ez 100%...és nem tudom elképzelni hogy ebbe miként implantálják ezt az "élő-cselekvő NPC rendszert"

• CS@
    Na ja ezért írtam ,hogy csak a játék keretein belül lehet ezt megvalósítani.
    Viszont ha egy karakter egy bizonyos zónán belül végezhetne különböző cselekedeteket már az is nagyot dobna a hangulaton.
    Roppant hülye példa a Gothic(mivel sztem sem lehet összehasonlítani a két játékot) ,de azért felhozom :
    Itt sem kalandoztak túl messzire a karakterek mégis nagyon élő hatása volt.
    Az már más kérdés ,hogy ezt rendesen pofán csapták azzal ,hogy a lények nem spawnolnak csak chapternél így ha már kiirtottam mindenkit akkor ott vagyok egy tök üres világban ami teljesen hazavágja az élő hatást a város falain kívül.
  • PiszkosFred
    Ehh, nezzetek el a duplazasakat, de sosem latom at ebben a kis ablakban a szoveget ha atolvasom es belejavitok ;]
  • PiszkosFred
    Ez oke. De anno arrol volt szo a Morrowind kapcsan, hogy egyes karakterek onallo eletet elnek majd. Ugy ertettek, hogy egy fogja magat egy common npc Balmoraban, es elindul meglatogatni noveret Tel Vosban, vagy barhol. Es mondjuk erre az npcre szukseg lenne kuldetes kapcsan, de az npc meg nem ert a celhoz, de meg vissza sem. Ekkor jonne a kepbe a pletyka, amikor is egyes npck, akikkel az ut soran kapcsolatba kerulhetett (arusok, bolhasoforok, stb) tudnanak infokat mondani a jatekosnak, hogy mikor jart erre, merre ment, stb. Az idonek fontos szerepet szantak eleinte. De aztan rajottek, hogy ha az NPCnek csak a fele elne ilyen onallo eletet (katonak atiranyitva, foldmuvesek dolgoznak, a kalandorok kalandoznak, a tolvajok fosztogatnak, es igy tovabb ezer es ezer variacio), a jatek nem csinalna mast, csak szamolna es szamolna.

Erre a legjobb megoldas a korabban mar emlitett MMORPG lenne a jo megoldas, de nekem is az az erzesem, hogy ez a vilag csak akkor lenne alkalmas ilyen jatekra, ha nem a harcon, hanem a kalandokon lenne a hangsuly. (Mythos anno megprobalta megalkotni a TES alapszabalyait elo jatekra, de sajnos a sors kozbeszolt. De o kiprobalta par ismerosevel, es elmondasa szerint jol szorakoztak.)
  • Hmuda
    A mostani zónarendszerrel sajna elég bajos lenne. Elég gagyin néz ki, hogy odasétál a kelikvens az ajtóhoz és:

1: szépen elpukkan, mintha ott se lett volna.
    2: kifakul a figura és lassan elhomályosodik.
    3: kinyitja az ajtót, és belesétál a feketeségbe, fehérségbe, amibe tetszik, csak a rendes házba nem, mivel akkor nem lenne szükség indoor zónákra.

Ha nincs meg a gyors és töltés nélküli átmenet az indoor és outdoor zónák között (mint a Gothicban), addig sajna nem túl valószinű, hogy bármi lehetőség lenne ilyesmire.
  • CS@
    Egy csomó minden megoldható lenne már most is csak sokkal több animációs fázis kéne mindennek.
    Hiszen vannak MODok ,ahol erre a játék keretein belül már láttunk próbálkozásokat. PL.:DragonBreed.
    Ember reggel 6tól este 6ig a boltban van máskülönben az otthonában ,tehén nappal a mezőn van este a karámbanSTB.
    Mindezt marha egyszerű megoldani :Ember reggel 6kor kirakja magát a boltba letörli magát otthonról este fordítva.
    De ezt nem vizuálisan csinálják mert nem sétál el hazáig és nem sétál vissza a boltig nem fekszik ,nem ül leSTB.
    Viszont ha erre lennének a karaktereknek animációja akkor gondolom egész egyszerűen megoldható lenne.
  • Hmuda
    Háát nem is tudom. Mostani gépeken elmenne egy ekkora világban és enyni szereplővel a régi grafikán, de az Oblivion grafikájával éppen elég lesz megbírkóznia az újabb gépeknek. Max városon belüli járkálást tudok elképzelni, amolyan Gothic szinten.
  • PiszkosFred
    Igen. Ezt a scriptrendszert, amikor is az NPCk sajat eletet elnek, elkoborolnak es nagyjabol halljak egymastol ki merre jar eppen es merre talalhato, ezt neveztek "merre van Fred?" projektnek ;] (egyertelmu hogy ha nem akarom is megjegyzem ezt a nevet). De rajottek menet kozben a sracok, hogy szep-szep, de az a gep amelyen ez a scriptrendszer elfutna normalisan, meg nem szamit altalanosnak a haztartasokban. Igy a projekt ugrott, es maradt a tulnyomoreszt statikus npck vilaga.

A jo hir az, hogy azota eltelt 2-3 ev, es talan nem kell elolrol kezdeni a scriptelest, hanem csak folytatni es atalakitani a megkezdett munkat. Igy en egyelore biztosra veszem, hogy ezuttal nem reklamfogas ez az igeret, hanem teny. (de termeszetesen hiszem ha latom;])
  • CS@
    Szerintem meg pont az ellenkezője történt a hatalmas szabadság adja a legnagyobb élményt.
  • Chaos Mad
    nekem ez a lényeg
  • Hmuda
    Azét nem ennyire részletesen de már a Morrowind fejlesztésének az elején (ahhol most az Oblivion tart) is igértek ehhez hasonló dolgokat, szóval beigérték, hogy mindenki alszik, dolgozik, járkál a városban, stb. Ezt vagy a gépigény vagy az elég gyenge zónarendszer miatt ahgyták ki (a Gothic ebböl a szempontból mérföldekkel a TES előtt jár, mégis hangulatilag a MW tetszik jobban).
  • PiszkosFred
    Ez az "elet" volt az elso feature amit bejelentettek az Oblivion kapcsan.

"Minden NPC egyedi, teljesen saját személyiséggel rendelkezik. Isznak, böfögnek, este alszanak, nappal dolgoznak (nem mindenki persze:D), szerelembe esnek vagy éppen ölre mennek egymással, meglátogatják kedvenc barátaikat a környező falvakban, stb-stb. EGYSZÓVAL ÉLNI FOG A VILÁG!!!"
  • sanyiiiii
    Számomra a kérdés az hogy az Oblivionban meg tudják e közelíten a gothic világának az élettel teliségét, aholo szinte mindenki csinál vmit tölünk teljesen függetlenül,de aki mégsem az se csak áll mint a cövek hanem leül, keresztbetett kézzel álldogálva nézi ahogy a többiek gyakorolnak, stb.Nekem ez volt az ami nagyon hiányzott a Morrowindböl,főleg hogy a Gothic2 után játszottam csak vele. Ez persze magánvélemény semmi több.
  • PiszkosFred
    Izlesek es pofonok. Ha leul valaki a jatek ele, es sosem hallott meg a vilagrol, akkor tenyleg hamar feladhatja, mert szinte semmit sem ert. De ha egy picit veszi a faradtsagot es utananez a tortenelemnek - nem nagy melo, csak olvasgatni kell a konyveket - akkor elobb utobb megragadhatja a vilag, az osszes legendajaval, tortenelmevel, csoportjaival, stb.

A jatekstilus kerdese csupan, hogy a nagy szabadsag megoli e a jatekot vagy nem. Vannak nagyonokos emberek, akik csinalnak egy 100 karaktert, majd kiirtjak a fobb varosokat, aztan legyintenek es azt mondjak, ez szar, semmi ertelme sincs. Halaisten ezek elhuznak egy ido utan, es massal jatszanak. De ha megprobalsz a jatekkal "szerepjatszani" akkor szerintem verhetetlen a TES vilaga es szabadsaga.

Gothic sem rossz jatek, de eg is fold a ket jatek szerintem. Mindketto egyedi es kivalo a maga nemeben, kar hasonlitgatni szerintem.
  • Hmuda
    Ez abszolút nézőpont kérdése. Neked ez nem jön be, nekem meg a Gothic 2 (az első rész az jó volt).
  • PTW
    annak ellenére hogy tényleg nagyon vontatott volt a játékmenet, unalmas küldik halott környezet stb szerintem zseniális a morrowind...
    mai napig van hogy csak a hangulat kedvéért belépek és csak úgy mászkálok a vadonban faluról falura.. esős estén betérek egy fogadóba...
    szerintem hátborzongatóan jó atmoszférája van, és ha azt nézzzük hogy ezt tuningolják Oblivionban.. tömör gyönyör lesz az tuti.. élettel rendelkező NPCk... non agresszív élőlények....és még a sok sok finomság, mindez egy olyan környezetben ami egyszerűen szemkápráztató ,ég képen is....
    jááááááájj hossszú lesz az az 1 év.... ismét ugyanaz az érzés mint amikor morrot vártam.. 8)