Orbiter - Űrrepülőszimulátor
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Most végignyomtam alap DG-vel is.
Indulás:
Cape Canaveral 2006.03.13 16.10
Üzemanyag: 12900kg 600kg
Irány: 90 fok
Földkörüli pálya:
EIn 0.01 fok a Marshoz
Maradék üzemanyag: 7481kg 586kg
Indulás a Marshoz.
2006.03.13 16:56
dV=3.73km/s
Maradék üzemanyag: 5778kg 586kg
Útközben három korrekció.
Érkezés a Marshoz.
2006.12.06 16:56
dV=3,1km/s
Kezdeti üzemanyag: 5661kg 583kg
Maradék üzemanyag: 4388kg 581kg
Másfél keringés után fékezés.
2001.12.06 09:16 magasság 160km
Maradék üzemanyag: 2956kg 577kg
Leszállás az Olympus bázis 2. padjára.
2001.12.06 09:30
Maradék üzemanyag: 2078kg 573kg
Ja meg a szembenállásnál a föld indulási helyzetérõl, és a mars érkezéskori helyzetérõl van szó. Mellesleg az indulási idõ állítgatásánál ez volt a legjobb idõ, mert pár héttel lekéstem a legjobb idõt, és nem akartam 11 hónapot várni.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
A Marsnál nem a szembenálláskor van a minimum energiás átmeneti pálya hanem akkor amikor 44 fokkal van a Föld elõtt. Ilyenkor 3.8km/s is elég.
A minimum energiás átmeneti pályán pont egy félellipszist fut be a hajó a két bolygó között. Ez az un. Hohmann pálya. Marsnál ez kb.270 napos utat jelent.
Ja és még valami.
2006P1 alatt az IMFD 4.6 kicsit(kb10%)nekem(is) elszámolja a pályamagasságokat ami különösen Tangential transfernél kellemetlen.
Egyelõre visszatettem a 4.2.1-est, azzal jó.
Elég jó helyzetben voltak a bolygók, mert ugye a legjobb az amikor a föld, a célbolygó egy vonalban vannak, egyik a nap egyik "oldalán", másik a másik oldalon, én meg mikor elindultam, majdnem ilyen helyzetben voltak kb 4,1 km/s dV-t kellett elérnem induláskor, ez 38% üzemanyagba került.
Az a baj, hogy a marson leszálláshoz, a légkört csak részlegesen lassításhoz lehet használi, mert a légkör ritkasága miatt nem lehet az repülési irányt korrigálni, ezért a bázis elõtt pártíz km-el, hajtómûvel kell a helyes irányra terelni a gépet, nem megy a deorbitáláson kívül hajtómûhasználat nélkül kifutópályát pontosan eltalálós dolog mint a földön. Bár ezt a marson még 2005-ös verzióba próbáltam, de nemhiszem hogy sokat változott volna.
Ezért sem próbálom meg hogy a maradék 2% üzemanyagot felhasználva deorbitáljak, mert nem valószínû hogy eltalálnám a bázist.
Anno én a DGIII-al csináltam Marslégkörrel fékezõs trükköket.
Az elsõ légköri fékezés elnyúlt elliptikus pályára visz majd a másodikkal lehet lejjebb menni.
A leszálláshoz is lehet a Marslégkört használni.
Szintén jó poén volt amikor az Olympuson lévõ alap DG-ve felszálltam a keringõ DGIII-hoz és áttöltöttem némi üzemanyagot.
Hiába, hasznos dolog a Fuel Management MFD...
Az alappal nincsen gond. Másnak is vannak hasonló tapasztalatai?
A DeltaGlider III kõkemény! Párszor sikerült elégni vele visszatéréskor...
Hát ez hihetetlen milyen durva látványt tud nyújtani ez a gém a nuku gépigényével, directx 564554-os csillivillik nélkül is...
Földkörül pályán vagyok, vénuszhoz mennék. Select targetnél benyomok targetnek escapet, majd csinálok egy új lépést, ott targetnek benyomom a vénuszt. Rányomok a vw-re, átáll eject planra, beállítom a pro vel-t, meg az ej date-t úgy hogy a cl app a legkevesebb legyen. Nyomok egy fwd-t, az új lépéshez. Nyomom a VW-t hogy encounterbe álljon, de 100000 km a cl app akárhogy mozgatom. Na ráadtam egy kis ch plane vel-t, és eljutottam 500 km-es periapsishoz (ami folyton növekszik vagy csökken, mert pontatlan). Na mondom oké, akkor nézzük az égetési célkeresztet, meg az idõt hogy mikor kell égetni. Úgy mint a holdutazásnál, nyomom a vw-t hogy elõjöjjön a célkereszt... hát sehol nincs. Matatok mindent, bekapcsolom a manoevre módot. Ok, még mindíg nincs célkereszt. Megnyomom a var-t és elõjön pro vel 0, meg a többi mintha resetelte volna az egészet, közben a megtervezett pálya szépen látszik a másik mfd-n szóval mégsem resetelte nyomom a vw-t visszajönnek az elõzõen beállítitt értékek az eject plannál, de manoevrenél megvannak ugyanazok a beállítások külön. Szóval elvileg újra kéne csinálni az egészet manoevre-ben is. Ilyenkor már érdekelt volna, hogy ha most újra be kell állítani az egészet, akkor eddig mi a jó büdös francot állítgattam? Mire volt jó az a tetves szaggatott vonalos meg zöldvonalos állítgatos dolog? Minek terveztem meg, ha nem lehet használni? Dehát nemtudom újra megtervezni, mert nem látszik a pályámon amit a manoevre-ben állítgatok, csak az amit azon kívül...
És hogy lehet (mivel) irányítani?
thx
A TransX nem takarít fel és nem csinál reggelit ellentétben az IMFD-vel...
Csak mutatja a megfelelõ helyet és az idõt.
Az iránybeállítást és az idõzítést a felhasználóra hagyja, viszont hintamanõvernél jól jönnek a variálható fokozatok...
A mezei transfer-hez vagy a TransX-hez érdemes a BurtimeCalc 1.2 MFT-t is használni.
A transferrõl leolvasod a szükséges sebességet és az elméleti indítási pontig hátralévõ idõt, majd beállítod ezeket a BTC MFD-n és engedélyezed a gyújtás-idõzítést. Ekkor már csak az iránybeállítást kell megcsinálni.
A korrekcióknál a célégitest fokozatát(Encounter) váltom be és ez alapján saccolok irányt és sebességet.
AMD Sempron 2300+ @1582MHz, Asrock K7VT4A+, MSI GeForce 4 MX4 64MB, 512+256 DDR 166MHz RAM, 80GB Western Digital, 40GB Maxtor
Semmi se tart örökké, legfejebb kevésbé múlandó.
Köszi
Az orbit MFD-n a T értéke jelzi, hogy mennyi idõ alatt teszel meg egy kört, ha beállítod targetnek az ûrállomást, annak is mutatni fogja a köridejét. Ha elõtted van kisebb köridõdnek(alacsonyabb pálya kell lenni, ha mögötted, akkor nagyobb köridõnek(magasabb pálya). De végülis nagyobb köridõnek se kell lenni, kisebb köridõvel is eléred elõbb utóbb, hiszen körpálya 😊
Az STS-121-nél is az ûrsiklót 250 km-es apoapsis-ra, és 150 km-es periapsis-ra lõtték fel nemsokkal az ISS(~350 km-es pálya) elé, aztán 2 nap alatt beérte az ISS-t, és a megfelelõ idõben (amit a tangential mfd csinálna orbiterben) megnövelték az apoapsist 350 km-re, és elérte az iss-t, és a periapsist is megemelték 350km-re, és aztán dokkolás.
A Földnél a Holdhoz és az ûrállomásokhoz,a Marsnál a Phoboshoz és a Deimoshoz.
Itt tölthetõ le az IMFD
http://koti.mbnet.fi/jarmonik/IMFD421.zip
és a Basesync MFD
http://koti.mbnet.fi/jarmonik/BaseSyncMFD.zip
Amúgy végre sikerült mûködésre bírnom az apollo számítógépét az orbiterben, megcsinálta a TLi-t 😄 volt kõkemény 10 percem a beállítására, mert 10 perccel a tli elõtt állt pályára (legalábbis az apollo 17 scenario szerint). Most irány a hold: kép
Köszi
Mondjuk az alap DG RCS-kormányzása tényleg gyenge a 2006-ban.
Ezt a DG-III küszöböli csak ki:-)
Kéne nekem egy kis segítség.
DG-vel orbitális pályára állok és visszatérés közben 40 km környékén 40 fokról ledobja az orrát a gép és nem tudom visszahozni, pedig mindent úgy teszek ahogy az orbiter.atw.hu le van írva. Mit lehet ilyenkor tenni?
Küldjek visszajátszást?
Segítségeteket elõre is megköszönöm.
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850