1070
Orbiter - A free space flight simulator
  • beavis3
    helló most töltötem le az orbiter-t De nics hang.
    hangot hogy lehet hozáadni ehez??? jó lenne ha vallaki elmagyarázná.
  • mcsaba
    Sziasztok, nem tud valaki egy olyan Orbiter pack-ot amibe a legismertebb létező ürhajók, ürállomások benne vannak és persze a legjobb texturákkal modellekkel, nemrég próbáltam berakni pár dolgot a simbe és volt ameik müködött de sok nem, szétnéztem a neten hogy valaki nem állitott össze a sok letölthető dologból egy packot, találtam is egyet kb 900 mega volt de abba rengeteg nemlétező ürhajó volt és rengeteg nem is müködött. Aki tud egy jó összeállítást amihez nem kell keresgélni próbálgatni a kiegészítőket csak kicsomagolni, kérem irja meg.
  • Iron666
    Jah, az jó móka, olyat én is csináltam párszor. :)
  • Sanyix
    Na nagynehezen megcsináltam egy jó RTLS manővert (bal oldali röppálya) űrsiklóval.

Itt playback ha valakit érdekel(csak simán az orbiter mappába kell másolni, majd indítani ahogy a többi visszajátszást is).
  • Sanyix
    Planet approachot SOI-n belül érdemes használni. Távolabbról encounter mfd, 1 AU-n belül egész pontos :)

Marson már én is aerobrakeltem :) (bár jupiternél is) sima delta gliderrel felszálltam a földről, és üzemanyagtöltés nélkül indultam a marsra... indulás után 0,6% üzemanyagom maradt a fő tartályba. Innentől RCS hajtóművekkel irányítottam magam a mars légkörébe, majd 6 kör után 120*120 km-es pályán kötöttem ki körülötte :)
  • Balu0
    Hali, ha az IMFD-t használod, akkor van benne egy Planet Approach lehetőség.. ezzel tudsz végrehajtani pályamódosítást közvetlenül mielőtt beérnél a bolygó SOI-jába.. itt meg tudod adni , hogy pro vagy retrograde orbitra akarsz álni a bolygó körül, és a legfontosabb meg tudod adni, mi legyen a jövőbeli PA-d és Inclination-öd... csak állítsd be a célállomás adatatit.. végezd el a pályamódosítást, válts Orbit Insert módba és fékezztesd le magad AutoBurn-ell...

Van benne egy külön Base Approach mód is, ilyenkor pontosan egy megadott felszini bázis felett tudsz pályára áli, így csak minimális Align szükséges leszállás előtt...

Lehet jópofa dolgokat művelni, pl ha van Aerobrake MFD-d.. Marsra szoktam úgy menni, hogy Base Approachal az olympus fölé állok de olyan alacsony pályán hogy szépen AeroBrakeinget csinálok, marha sok üzemanyagot lehet spórolni.. bár veszélyes... könnyű elégni :D
  • Sanyix
    Megváltoztatod az scn fájlban a megfelelő paramétert.
  • buke
    Köszönöm, már beüzemeltem, s tényleg jobb a helyzet az érkezésnél.Az indulásnál viszont még rá kell jönnöm,hogy hogy lehet az irányt a saját küldetésemnek megfelelő irányba(Incl.)programozni.
  • Sanyix
    Mivel az alap űrsikló nem valami élethű, a shuttle fleet legújabb verzióját érdemes használni, van benne emelkedési autopilóta, és AoA tartó autopilóta (30-40 fokos AoA-t tartja, ahogy kell, bedöntésnél oldalkormánnyal is besegít, hogy stabilan maradjon a sikló). Alap dg-vel nem fogod tartani a 40 fokos AoA-t, mert gyengék a kormányfelületei.

Amúgy a légköri repülés szimulálása elég jó, csak a dugóhúzó szimulálása hiányzik. Az FSX-é mint ahogy az egész FS sorozaté elég gyenge, iszonyú hülye mozgása tud lenni benne a gépeknek, és fizikailag lehetetlen dolgokat lehet benne csinálni. A legjobb légköri szimulációja mindenestül az Il-2 sorozatnak van.

Másik égitestről űrállomásra érkezni a planet approach keringési síkjának megfelelő beállításával lehet, ennyi, máshogy nem.

Az imfd orbit insertjét ne használd, mert bugos szar. Manuális, vagy félmanuális (periapsis közelében circularize ap indítása) pályára állás ajánlott.
  • buke
    Sziasztok! Lenne jó pár(részlet) kérdésem, mivel most,hogy 1-2 hónapja gyakorlom a manővereket,navigációt egyre gyümölcsözőbb a program sikerélményekben.
    1.Űrsikló: Ti végülis,melyik siklót használjátok,(kieg.) ami viszonylag élethűen érkezik vissza a légkörbe?(verzió,stb.) Hogy lehet az automatikákat ideiglenesen kikapcsolni? Én egyenlőre az alap atlantissal megyek,(20060929+P1)a nehezebb manőverek is már sikerülnek ( manuálisan orbitra állás, űráll. megközelítés imfd segítségével, stb.), de a visszaérkezés az kriminális, a 40 fokot nem tudom tartani ,ugyanugy mint DG -vel sem, aztán 40-50 km környékén, --akármilyen szögben érkezem-- emelkedni kezd újra.A megközelítés már talán menne,(FSX-ben többször gyakoroltam) bár tudom,hogy a légköri repülés szimulálása itt nem túl jó. Tehát 1-2 trükk ismerete jól jönne. (láttam Sanyix videóját erről, de nekem ez nem megy:D)

2.Navigációs kérdések: -holdról-földre utazásnál többféle variáció is működik imfd-n belül, de eltérő pontossággal. Az orbit insertnél nagy a
    pontosság,viszont nálam amikor már földközelben vagyok nem történik semmi, azaz nem jelzi a fékezési időt, stb. Ha viszont az AB-t benyomom ,akkor
    persze dolgozik,de semmilyen TtB és BT nincs ilyenkor kiírva (ezt értem), viszont hogy kell elő csalni ezt a félautomata variációt?

-másik gondom, hogyha az űrből(másik égitest) érkezem egy keringő űrállomásra, tehát nem az adott égitestről szállok fel, akkor mi az energiatakarékos manőver, ha egyáltalán van ilyen,vagy itt is a szokványos lépésekkel lehet variálni, ami ez esetben sok üzemanyag fogyasztással járna,ha a bolygóhoz közelítésnél épp úgy kezdem az orbitra állást,hogy nagyon távol vagyok az állomástól. A síkra állással nincs gondom,mivel ezt az imfd -vel tudom variálni durván (bolygó megközelítés programban pl.). Valahogy késleltetni kéne az orbitra állást?

3.Kiegészítőkkel kapcs.: -FuelMFD valakinél működik,nálam lefagy,nyilván verzió gondok? Akkor marad a scenario editorban való tankolás:D
    -Resolve nevű mutáns űrsikló --ami még béta--, hogy lehet mondjuk az air konfigját variálni,(kicserélni pl.a DGEX -ére úgy hogy sikló módjára leszálljon,mert most még egyszerűen lezuhan,ha leveszem a gázt, 20-30fokos süllyedésnél is.(Fs-ben ezt hozzáértés nélkül is meglehetett tenni durva feljavítás végett.)

Köszönöm előre is a tanácsokat! Péter.
  • Sanyix
    Körpályára úgy tudsz állni, hogy előszöris tanulmányozd pl ezt

Amúgy legegyszerűbben úgy lehet körhöz hasonló pályát elérni, hogy periapsisnál, vagy apoapsis-nál retro/pro grade irányban égeted a hajtóművet, amíg a kívánt pályát el nem éred. Űrállomás megközelítését az align mfd használatával, és azon belül a keringési sík egyeztetésével kell kezdeni, majd a sync mfd-vel megközelíteni. Kijelölt kifutópályán, meg rohadt sok gyakorlással, és tapasztalattal lehet landolni. Vannak rá segédeszközök, autofcs(bár ezzel az a baj, hogy full automatikus), aerobrake mfd, reentry mfd, glideslope mfd, deorbit mfd. Én a deorbit mfd, reentry mfd, és az alap mfd-k használatára esküszöm. Bár az előbbi csak a pályáról letérésben segít, és hogy megfelelő szögben érj a légkörbe, az utóbbi pedig csak abban segít, hogy ne térj el nagyon a kifutópálya irányáról s kanyarozás közben, de ezen kívül a sima magasság, sebesség, lassulás, sűlyedés adatokkal leszállok űrsiklóval ahol kell, csak hát gyakoroltam nem keveset, és hát nemkönnyű. Szóval ezzel még várjál.
    NASSP meg nagyon pro dolog(mint minden valóságos űrjármű), szal azzal is várjál még.
    Pár magyar tutorial itt van, és ha végre sikerül erőtvennem magamon, és normálisan megfogalmazni, lesz imfd tutorial is :)
  • mcsaba
    Sziasztok, nemrég leszedtem az orbitert, elég jó, csak hát nem a legegyszerübb kezelni, az alapokra már nagyjából rájöttem, de még az alapoknál is sokmindent nem tudok, pl hogy lehet szépen pályára álni? már ott tartok hogy kb 5 ből 4x pályán maradok de még egyszer se sikerült szép kör alakú pályát csinálni, hogy lehet pl dokkolni? vagy egyeltalán megtalálni az ürállomást? vagy a kijelölt területen landolni? én annak is örülök ha a megfelelő kontinensen landolok, azt else tom képzelni hogy hogy lehet eltalálni a leszállópályát, szedtem le pár kiegészitőt és ezekkel már nehezebben boldogulok, sajnos angolul nem igazán tudok ezért ha tudnátok valami magyar tutorial féleséget szóljatok, most a Project Apollo - NASSP kiegészitővel próbálkozok, ehez kéne némi magyar nyelvü segítség, vannak magyar kiegészítők? pl. Farkas Bertalan vagy Simonyi Károly repülése? hol lehet jobb kiegészítőket találni? főleg olyanok érdekelnének amibe a fülke vagy legalább panel is van, szedtem le pár kiegészítőt, de volt ameiket mikor inditottam híbát jelzet a progi vagy csak tiszta fehér lett a képernyő, ilyenkor mi van? ha tudtok segiteni bármiben kérlek irjatok.
  • buke
    Nem,xp sp2 -vel ua. mint a sajátomon.
    Még a videodrivereket megnézem.
  • Sanyix
    Ezen a gépen nem vista van?
  • buke
    Sziasztok!
    Egy problémára megoldására kérnék tanácsot: Feltettem egy haverom gépére a legújabb Orbitert és a földi légkör a küldetésbe belépés után elveszti kékes színét,azaz mintha a holdon lennénk, a horizont közeli pára effect megmarad. Gép:Pentium 2.6, 512ram, nvidia7600Gs.Videokártya problémára gondolok, mivel nálam ui.beállítással jó a légkör.Élsímítást,anizotropot kipróbáltam.
    Kérem segítségeteket! Péter.
  • Iron666
    Wow, Artlav nagy spíler volt mindig is, ő csinálta a collision detection modult is anno. :)
  • Sanyix
    Na az opengl grafikus motor szép fejlődésen ment keresztül az utóbbi pár napban, Artlav jóvoltából.
    Kis ízelítő:
    Világítótest támogatás
    Reflektorok :)
    Több horizon.dds textúra támogatása
    A horizon.dds az a textúra, ami meghatározza, hogy a bolygó légköre milyen színekben pompázzon. Az alap orbiter grafikus motorjában ezt a textúrát használta mindegyik bolygó, aminek volt légköre. De pl az Orbiter Visual Enhancement addonnal nagyon szép kékes színű(a vízpárától), ráadásul élethűbb színt lehetett adni a föld légkörének(mint az utolsó képen látható), de az előbb említett korlát miatt a többi bolygónál is ilyen lett, ahol nem kifejezetten élethű, főleg olyan bolygók légkörénél ahol elenyésző mennyiségű víz van. Itt már meg van oldva ez a dolog, minden égitest légkörének külön textúrája lehet.

Ezen kívül már látszódnak a csillagok, nincsenek már elcsúszva a bolygók textúrái, a legtöbb grafikai hiba kijavítva. Mostmár csak a bolygók felhőzetét kell megoldani, az mfd-k, és a többi 2d-s felület láthatóságát, és utól is éri ez a grafikus motor az orbiter eredetijét, és a fent említett képességekkel már le is körözi.

Mellesleg valószínűleg az égitestek egymásra vetett árnyéka is meg lesz oldva, így láthatunk majd hold-napfogyatkozást úgy hogy el is sötétül az égitest ahol kell :)
  • buke
    Köszi! A dualos -t sikerült beindítani a 3.9.1 es Fleet felrakásával, az a scenario generátor "runtime 13" jelez. A lényeg, hogy tovább tudok haladni a megkezdett kísérleti úton:D.
  • Sanyix
    Elvileg az attach pontoknál kell a siklót összekötni a tankkal meg az srb-kkel. De van egy shuttlefleet scenario generator nevű program az orbithangaron, ami elvileg ezt magától megcsinálja, egyszerűen lehet összeállítani egy űrsiklóküldetést.
  • buke
    Sziasztok! Egy apró kérdésem lenne küldetés szerkesztésből:
    Hogy lehet elérni azt,hogy az űrsikló kilövés előtti állapotban is (tank, rakéták) választható legyen a szerkesztőben, mint az egyéb objektumok.
    Ugyanis ha az elsőt ,ami kilövésre vár áthelyezem, vagy orbitra teszem egyéb okokból, a következő ami nekem kellene már csak a "sima sikló",vagy külön a tank, és rakéták.
    Van egy dual kilövési addon, amivel megoldhatnám ezt a dolgot,de ez régi verziójú konfig lehet,mert nem látszanak a siklók.
    Mi definiálja a kilövési start állapotot és hol melyik konfigban? Vagy az animáció lehet a gond? Párszor összejött ilyen variálás, de most beégtem :D
    Akinek van ebben gyakorlata kérem segítsen! Üdv. Péter
  • Iron666
    Wow, ez elég jó hír. Nem is gondoltam hogy ilyen változások zajlanak, mint említettem volt, már 1 éve (vagy még több) nem igazán foglalkozom orbiterrel (azelőtt napi vendég voltam a hivatalos fórumon), így ez nekem teljesen újdonságként hat.
  • Sanyix
    Mostanában felnéztem az orbiter "hivatalos" fórumára, és jó kis átalakulás lesz.
    Az orbiter fejlesztője, kitalálta, hogy szétválasztja a grafikus motort, és a fizikai motort, ami végül is már meg is történt.
    A grafikus motorok, (kliensek) sima pluginként engedélyezhetőek.
    Van most egy directx 7-es kliens, ami végül is az eddigi grafikus motor, csupaszon csak mintának, merthogy a dx7 már kicsit idejétmúlt dolog.
    Már készül az OpenGL-es kliens, ami letölthető is tesztelésre, de még nagyon pre béta alpha akármi verzió :) én kipróbáltam, hát ütött, mert bár a látvány közel sincs olyan mint a az orbiter 2006-ban, de ahhoz képest hogy csak 1 éve csinálja a srác, egyedül, csak hobbi szinten, na ahhoz képest igen durva. A bolygók már megjelennek, már a légkör is látszik, űrhajó modellje is teljesen korrekten megjelenítődik, látszik a nap. Csillagok még nem látszódnak, az animációk sem, felhőzet sem, van jópár grafikai hiba, de a rövid fejlesztési időhöz képest elég szép eredmény. Bár nem igazán értek a 3d-s motorok fejlesztéséhez, de úgy tűnik hogy a nehezén már túl van, csak csiszolgatni kell a művet.

Emellett az opengl használata, akár a legújabb grafikai trükkök használatát is jelentheti, mivel rugalmas felület, szóval csak idő kell, és akár 4.0-ás shadereket is használhatna a játék, meg hasonló modern dolgokat. Az egész fejlesztés nyílt forráskódú lesz elvileg, szóval aki ért hozzá változtathat a grafikus motoron.
    Emellett, persze directx 9-es kliens fejlesztése is felvetődött, de az még csak terv formájában létezik. Én személy szerint az OpenGL megoldást preferálom, mert rugalmasabb felület mint a directx, gyakrabban frissítik, és eddig minden játéknál aminél lehetett választani a 2 között, az opegl mindig jobb fps produkált, ugyanolyan, vagy akár szebb megjelenítés mellett, továbbá nyílt forráskódú, ingyenes, és nincs köze a microsofthoz :D (nem is szeretik ezért az m$-ék), és főleg mert multiplatform(erősen tesztelgetik linuxon is az opengl klienst).

Ha valaki nézelődni akar, vagy talán tud segíteni a fejlesztésben, itt keresgéljen.
  • Sanyix
    Nekem is kellene, de sajna nem találok. A rossz az, hogy DGIII-al se tudok menni, mert kilép a program betöltődésnél.
  • Iron666
    Sziasztok, nincs meg vkinek a DG-IV vmelyik bétája? 1 éve nem foglalkoztam orbiterrel kb., és most látom, hogy karácsonykor Dan kiadott pár bétát, de azóta sajnos már nem elérhetőek, visszavonta őket. Mindig is a DG-III volt a kedvencem, úgy repülnék most egyet az újjal is.
  • bacow
    hello az érdekelne hogy hol lehet kabin-okat leszedni mondjuk apollo-hoz kellene egy kabin skin
  • Mike 007
    hát jó kérdés(ek)!Hát leszedtem a multiplayert aztán elindítottam és egy krapek csatlakozott hát lehetett akárhol
  • Mythbuster
    1. -Látom nagyon pörögsz haver de ha így fojtatod hamar elkopsz.
    2. -A gyakori zuhanásaid számát a program valós realitásának és a szimulátorokhoz nem értő játékosnak köszönheted-(vagyis magadnak).
    3. -Minek egy olyan játékhoz muliplayer amivel még normálisan játszani sem tudsz?
  • Mike 007
    van az orbiternek multiplayer csomagja?
  • Mike 007
    ezaz!!!már megy!!!10-ből CSAK 9-szer ZUHANOK LE!!JUHÉÉÉ!!!
  • Mike 007
    elírtam,egy innen nem kettő:)
  • Mike 007
    jaj bocsi innen,innen hamarabb le lehet szedni:D
  • Mike 007
    innen leszedheted cyberboci:)
  • Mike 007
    cyberboci jó a neved!!!:D
  • Mike 007
    ahhha
    jó a grafika
    a hogy is hívjákról leszedheted:http://www.download-free-games.com/freeware_games/orbiter.htm

http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/download.html

ezekről
  • cyberboci
    honnan lehet leszedni ezt a gamet? egyáltalán grafika jó?
  • Mike 007
    de ti joystickkal játszotok???
  • Mike 007
    hmmm...az ilyen "cső" alakú űrhajókkal nem lehet tolatni?
    vagy amúgyse??
  • Mike 007
    vagy csak a földön a marson és a holdon van bázis?,?
  • Mike 007
    nem,a Vénusz-ra
  • Mike 007
    a holdról vagy a marsról induljak a Mercury(merkúr?)felé?és a PB-1-el, a GL-1-el,az SH-1-el vagy az SH-3-al(SH-3=hold...:D)?