1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
Ctrl-Space -
Tévedtem mégsem értem a transx működését, sőt úgynézki csak azt értem meg, hogy milyen logikátlanul, és hülyén csinálták meg.
Földkörül pályán vagyok, vénuszhoz mennék. Select targetnél benyomok targetnek escapet, majd csinálok egy új lépést, ott targetnek benyomom a vénuszt. Rányomok a vw-re, átáll eject planra, beállítom a pro vel-t, meg az ej date-t úgy hogy a cl app a legkevesebb legyen. Nyomok egy fwd-t, az új lépéshez. Nyomom a VW-t hogy encounterbe álljon, de 100000 km a cl app akárhogy mozgatom. Na ráadtam egy kis ch plane vel-t, és eljutottam 500 km-es periapsishoz (ami folyton növekszik vagy csökken, mert pontatlan). Na mondom oké, akkor nézzük az égetési célkeresztet, meg az időt hogy mikor kell égetni. Úgy mint a holdutazásnál, nyomom a vw-t hogy előjöjjön a célkereszt... hát sehol nincs. Matatok mindent, bekapcsolom a manoevre módot. Ok, még mindíg nincs célkereszt. Megnyomom a var-t és előjön pro vel 0, meg a többi mintha resetelte volna az egészet, közben a megtervezett pálya szépen látszik a másik mfd-n szóval mégsem resetelte nyomom a vw-t visszajönnek az előzően beállítitt értékek az eject plannál, de manoevrenél megvannak ugyanazok a beállítások külön. Szóval elvileg újra kéne csinálni az egészet manoevre-ben is. Ilyenkor már érdekelt volna, hogy ha most újra be kell állítani az egészet, akkor eddig mi a jó büdös francot állítgattam? Mire volt jó az a tetves szaggatott vonalos meg zöldvonalos állítgatos dolog? Minek terveztem meg, ha nem lehet használni? Dehát nemtudom újra megtervezni, mert nem látszik a pályámon amit a manoevre-ben állítgatok, csak az amit azon kívül... -
smntms #548 Hogy lehet elővarázsolni a robotkart?
És hogy lehet (mivel) irányítani?
thx -
Nekem a transx-ből egy reset gomb hiányzik, mert ha valamit elrontok, nem igazán lehet törölni. Amúgy a Burtimecalc 1.3-mat próbáltam, az a beállítottnál 2x több dV-t akart égetni(fele olyan lassan csökkent égetés közben a szükséges dV mint a transX-ben)... úgyhogy maradok a manuálisnál. Az Encounter egész pontos, igaz hogy többet vártam, de holdutazáskor +/- 100km-re jól méri a periapsist, valamivel pontosabb mint az imfd. -
kamov #546 Na igen.
A TransX nem takarít fel és nem csinál reggelit ellentétben az IMFD-vel...
Csak mutatja a megfelelő helyet és az időt.
Az iránybeállítást és az időzítést a felhasználóra hagyja, viszont hintamanővernél jól jönnek a variálható fokozatok...
A mezei transfer-hez vagy a TransX-hez érdemes a BurtimeCalc 1.2 MFT-t is használni.
A transferről leolvasod a szükséges sebességet és az elméleti indítási pontig hátralévő időt, majd beállítod ezeket a BTC MFD-n és engedélyezed a gyújtás-időzítést. Ekkor már csak az iránybeállítást kell megcsinálni.
A korrekcióknál a célégitest fokozatát(Encounter) váltom be és ez alapján saccolok irányt és sebességet. -
Nem. -
samhun #544 Ez a jatek a Flight Simulator kiegészitője? -
Zsíír kezdem érteni a TransX működését, mer eddig aszittem soha nem tudom működésre bírni, de már konfigoltam vele holdra free return pályát, meg sima hold felé pályát, és majdnem visszatérő pályát. -
Történt valakivel valami izgalmas a virtuális űrben? Én kipróbáltam egy új masinát (issapc). Nagyon könnyű irányítani, próbáljátok ki. -
Képeket csinálunk... :)
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Kép6
Kép7
Kép8 -
Dehogy, csak röpködünk. -
smntms #539 nagy a csönd a fórum tájékán!! mindenki nyaral? -
2006 Jul. 08 a dátum ahol írnak róla és Jul 16. -
Megtalálod a leírását valahol itt a fórumban. Én is itt tanultam:) Két részben van és igen jól lehet használni. -
smntms #536 Valahol le van írva, vagy valaki leírná hogy kell használni az Imfd-t és a BaseSync-et.
Köszi -
SIKERÜLT. Azt pontosan nemtudom hogyan de végre sikerült. Mivel előttem volt ezért ahogy mondtad alacsonyabb pályára álltam, mikor már együtt haladtunk akkor csináltam valamit(nemtom mit) és pár kör mulva ott volt az orrom előtt.Most begyakorlom hogy tudjam is hogy mit csinálok. Köszi -
Megpróbálom. Köszönöm. -
ha mögötte van, alacsonyabbra, ha előtte akkor magasabbra.
Az orbit MFD-n a T értéke jelzi, hogy mennyi idő alatt teszel meg egy kört, ha beállítod targetnek az űrállomást, annak is mutatni fogja a köridejét. Ha előtted van kisebb köridődnek(alacsonyabb pálya kell lenni, ha mögötted, akkor nagyobb köridőnek(magasabb pálya). De végülis nagyobb köridőnek se kell lenni, kisebb köridővel is eléred előbb utóbb, hiszen körpálya :)
Az STS-121-nél is az űrsiklót 250 km-es apoapsis-ra, és 150 km-es periapsis-ra lőtték fel nemsokkal az ISS(~350 km-es pálya) elé, aztán 2 nap alatt beérte az ISS-t, és a megfelelő időben (amit a tangential mfd csinálna orbiterben) megnövelték az apoapsist 350 km-re, és elérte az iss-t, és a periapsist is megemelték 350km-re, és aztán dokkolás. -
RInc az nulla, persze. Csak azt nem tudom hogy mekkora és milyen pályára álljak a randevúhoz. -
RInc= 0.00? -
Megtudná mondani valaki, hogy mi módon lehet azt elérni, hogy az iss és az én apoapsisom ugyan ott legyen? Mivel még mindíg nem megy a dockolás, sehogy sem tudom elcsípni. Még imfd tangential-al sem. Nem tudok sehogysem alacsony DIS értéket beállítani. Csak a phobost tudtam elkapni. Köszönöm az ötleteket. -
Na most kipróbáltam valamit. Felszálltam DGIII-al, cape canaveraról, a holdéval egyező keringési síkra álltam. Aztán elindítottam az imfd-t, a map részét egyik oldalon, másikon delta velocity-t. Map-ot beállítottam plan-ra, és elkezdtem állítani a delta velocity-n, és ez látszott is a map mfd-n. Beállíottam úgy hogy a holdhoz érkezzek, és nagyon pontos a cucc! Induláskor volt egy hosszú égetés aztán mikor eltávolodtam a földtől, de még nem voltam a hold közelében elkezdett kúszni fölfelé a periapsis magasság (itt kicsit pontatlanul számol), úgyhogy RCS égetésekkel (merhogy ez bőven elég volt) megtartottam a kívánt periapsis magasságot, és odaértem a holdhoz, az indulási égetésen kívül, jelentéktelen mennyiségű üzemanyag fogyasztással (2-3 kg rcs üzemanyag)! + nézegettem a map mfd beállításait, és még sokkal pontosabbra lehet állítani (mondjuk eszi is a gépet :)), így akár azt is el lehet érni, hogy csak az indulásnál kelljen égetni hajtóművet, majd megvárni míg odaérsz a holdhoz :D semmi beavatkozás nem kell. -
kamov #528 A transfer MFD-t csak egy nagyobb égitest gravitációs terében lehet használni.
A Földnél a Holdhoz és az űrállomásokhoz,a Marsnál a Phoboshoz és a Deimoshoz.
Itt tölthető le az IMFD
http://koti.mbnet.fi/jarmonik/IMFD421.zip
és a Basesync MFD
http://koti.mbnet.fi/jarmonik/BaseSyncMFD.zip -
Sztem lehet valahogy, de inkább használj imfd-t. -
smntms #526 A trandfer mfdben miért nem lehet beállítani a holdon kívül mást? Még a földet sem. -
Amúgy végre sikerült működésre bírnom az apollo számítógépét az orbiterben, megcsinálta a TLi-t :D volt kőkemény 10 percem a beállítására, mert 10 perccel a tli előtt állt pályára (legalábbis az apollo 17 scenario szerint). Most irány a hold: kép -
smntms #524 HY. A basesync mfd-t és az Imfd-t hol tudom leszedni.
Köszi
-
kamov #523 Ez a sebességtől is függ 3000m/s alatt már érdemes fokozatosan csökkenteni az állásszöget, az átesést elkerülendő.
Mondjuk az alap DG RCS-kormányzása tényleg gyenge a 2006-ban.
Ezt a DG-III küszöböli csak ki:-) -
A DG-vel újabban ilyen gondok vannak, nem lehet 40 fokon tartani az orrát, sőt még 10 fok is nehéz. Én mikor próbáltam, elég sűrűn döntögettem be a gépet, és sikerült a kifutópálya fölött eléggé lelassulni. Amúgy nekem már 60km-en ledobná az orrát normál légkörbe lépésnél. De amikor az 2006-os dg-t kipróbáltam, a basesync mfd-nek sikerült tökhülyeségeket kiírni a bázis helyéről és negyed földnyivel a bázis előtt érkeztem volna le :) így pattogtam egy párat a légkörön, hogy elérjem a bázist, és így 4800 m/s-el értem a közelébe (ahol normál belépésnél még simán 7000m/s körül megyek), de 60km-en se tudtam tartani a 40 fokot. Ígyhát inkább űrsiklóval repkedek :) -
yooyoo #521 Hello!
Kéne nekem egy kis segítség.
DG-vel orbitális pályára állok és visszatérés közben 40 km környékén 40 fokról ledobja az orrát a gép és nem tudom visszahozni, pedig mindent úgy teszek ahogy az orbiter.atw.hu le van írva. Mit lehet ilyenkor tenni?
Küldjek visszajátszást?
Segítségeteket előre is megköszönöm. -
Már egy ideje tudok róla, de ha jól rémlik itt még nem volt róla szó, és kár lenne ha ebből az aprócska orbiter rajongói táborból csak ketten tudnának róla. :-) -
Ultrabrutáljó Level 10-es textúrák az orbiterhez, a Föld textúrák nagyon ütősek.
Kép
Légkörbe lépés video űrsiklóval, tömörítve (időgyorsítás :) ). 4 és fél perc. -
Ja és tangential transfer-ell sikerült végre elkapni az iss-t.
Köszönöm
-
Nekem nem akar csatlakozni. Pedig szerintem jól csináltam. -
Már egy ideje létezik a multi támogatás hozzá :) -
Multi! -
Kipróbálom az összes ötletet, valamelyikre malyd csak ráérzek. Ami viszont szuperul működik az imfd-ben az a planet approach és orbit insert.
-
smntms #513 Nekem az ISS megtalálásához legjobban a Tutorialban=>a DG-S to ISS segített. Az a módszer megbízható. Szinte az orrod elött köt ki. -
kamov #512 Kezdetben érdemes a launchpad parameters fülén kikapcsolni a "nonspherical gravity sources" és a "gravity torque" beállításokat.
Az Orbit MFD és az IMFD is könnyebben kezelhető lesz.
-
Kell 0.00 fokos Rinc az iss-hez képest, aztán tangential transferben targetnek beállítod az iss-t, és TEj-t úgy állítod hogy a lejjebb lévő dis érték a lehető legkisebb legyen, és akkor abba a távolságba fogsz érni az iss-hez.
Holdra meg off plane transfer, orbit eject használata nélkül, marsra is off plane transfer, orbit eject-el, és have a nice voyage felirat után a source-be(src] x beírás. Ennyi.