1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
#870 Hát nemtudom néztétek-e mostanában az opengl-es felületét az orbiternek, de lassan már minden pont úgy meglesz benne, mint az eredeti grafikus felületen, persze plusz dolgokkal. Pl a grafikus motorba épített orulex. Elképesztő hogy a holdnak meg a földnek is már részletes domborzata van (meg persze minden égitestnek amihez van domborzati térkép :) -
pmh #869 hogyan lehet orbitális pájára állni és mire jo?? -
cash888 #868 Ennyire ne válaszoljatok sűrűn, mert nem bírom elolvasni mindet! :P :S -
cash888 #867 ???
Valaki esetleg ajánl még valamit? -
cash888 #866 Az Origo-n közzétettek egy cikket a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófájáról: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20090104-columbia-katasztrofa-eltek-meg-az-urhajosok-amikor-a-kabin.html
Tényleg nagy felelősséggel járó munka az űrhajósoké. Minden tiszteletem az övék!
Tudom, ez nem tartozik szorosan a játékhoz, de gondoltam, megemlítem. -
cash888 #865 Orbiter.atw.hu-ról leszedtem az alapokat, kinyomtatom és gyakorolgatok. Szedtem még le pár (angol nyelvű) űrhajózási alapismeretet, asztrofizikát, stb. Szabadidőmben majd tanulmányozgatom.
Gondolom, ismeritek a NASA-JPL dokumentumát, címe: Basics of Space Flight.
De megvan még az Orbiter 2006 User Manualja is.
Miket ajánlotok még olvasgatni? -
kamov #864 Az Alap DG a légkörben esetlen ugyan, viszont egyszerű kezelése és alapból bőséges üzemanyagkészlete miatt nagyon jó kezdőgép orbitális manőverezés és bolygóközi utak begyakorlására, mert nem kell APU-val meg oxigénnel vacakolni, alapból nem tudsz meghalni vele stb.
Egy öreg orbinautának persze már csak nosztalgia...
Szerintem, ha az alap DG jól megy akkor jöhetnek a DG-XR1 vagy a DG-IV féle "űrhajós élmény" gépek vagy a valós űrhajók. -
#863 hát minden szárnyasnál ugyan az az elv, csak lehet valamiből kicsit több kell, vagy kevesebb. -
cash888 #862 És a régebbi Delta Glideres Tutorialok, segítségek, leírások az újakkal is működni fognak? Gondolom, a Gliderek készítésekor az alapdolgokat meghagyják... -
#861 delta glider 4 vagy delta glider + két valamilyen betű addonnal érdemes gliderkedni, mert az alapéban el van cseszve a fizikája, olyan felhajtóerőt termelnek a szárnyai, hogy egy kétfedelű repülőt megverne lassú repülés kategóriában :D bár lehet azóta változott. -
#860 Igen -
cash888 #859 Sziasztok! Működik még a fórum? Mert eléggé kihaltnak tűnik... Most kezdtem újra harmadjára a játékot (kisebb-nagyobb kihagyások voltak), és ekkor találtam a fórumra. Szerencsémre, mert eddig az volt a baj, hogy rögtön Atlantissal indultam, és csodálkoztam, hogy nem jutok sehová! :S A Delta Glidert meg hanyagoltam, pedig azzal kellett volna kezdenem. Most elkezdtem az alapokat, ismerkedek a kezelőfelülettel, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle! Azért remek kis társaság gyűlt itt össze, nem bánnám, ha visszatérnének a hsz-ekből megismert emberkék!
Nos, nincs más hátra, mint előre! :D -
High end PC #858 az Orbiterben az X-15 rakéta repülő mod fennvan vkinél? Árulja már el nekem hogy lehet kioldani az X-15 a nagy szállitórepülő oldaláról :)
más: feltettem a NASSP Apollo projektett, hogy kell elinditani az űrhajót a kilövőállásról? Crtl+ funkcióval meg sem reccen... :(( -
High end PC #857 Én csak azt tudom, hogy 3,5 napja megrendeltem, és semmi, azt írták a weboldalon hogy 48 órán belül küldik a letöltési linket, pedig még az email cimem se gépeltem el, mert bent van a PayPal adatbázisában, és az értesitő email is megjött. 5000 Ft-omba fájt kb...Basszák meg. Egyébként a weboldal szerint nem 1.5 GB, hanem 260 MB... -
SzKrisztian #856 Sziasztok, véletlenül találtam rá egy Apollo Simulator nevu progira, azt a képekett elnézve mintha gyengébb grafikája lenne mint az Orbiternek, de ha 1.5 GB helyre van szüksége akkor csak tudhat valamit, próbálta már valaki? -
High end PC #855 én ezt nem értem... a youtubeos videókon az Atlantis űrsikló kapcsolóit meg műszereit az egérrel kapcsolgatják, én meg nem tudom a játékban. Vajon hogy csinálják??? -
High end PC #854 áhh, elindult :D -
High end PC #853 microsoft.net framework 2.0 sp1 telepitése után sem indul az Orbiter 2008 beta...
Valami használhatóbb ötlet??? -
#852 szerinted a béták mióta szoktak hivatalos kiadások lenni, és mióta reklámozzák mindenhol? Egyébként 2 hozzászólást kell visszaolvasni. -
High end PC #851 Ez az Orbiter 2008(2009?) annyira béta hogy még el se indul? A régebbi Orbiterek mennek gond nélkül, de ez kilép mikor a Scenairot akarom betölteni...
Egyébként furcsállom ezt az új Orbiter dolgot, mert a hivatalos weboldalon a legújabb 2006-os és szó sincs ott bétákról, szerintem ezek nemhivatalos modok, csak rajongók készithették??? -
buke #850 Igen,tegnap az orbiter fórumon láttam ezzel kapcs.értekezést és nálam is ez volt a gond:
microsoft.net framework 2.0 sp1 -el beindult, ezelőtt az sp2 -vel nem. -
#849 visual c runtime-okat kell telepítgetni. -
buke #848 http://orbitervis.wiki.sourceforge.net/OrbiterPublicBeta
...beták már régóta mennek,tavasszal néztem az ogla klienst,az beindult.
A részletesebb texturák érdekelnének,de nem tudom beröffenteni ezt az új betát, kell hozzá régi béta, vagy túl sok az orbiter a gépemen :D, ( tesztorbiter, STSorbiter , normal addonos orbiter ) ezeket nem fogom emiatt megbolygatni. -
mcsaba #847 Megjelent a 2008-as verzió? Honnan töltötted le én keresem de sehol nem találom. -
buke #846 A 2008. 09. 10. beta verziót indítanám, de azt írja ki az *.exe -re klikkelve, hogy helytelen a konfiguráció. Magában a 2006_p1 es beindul, de ha már rá teszem a betát, akkor nem. Csak a normál dx -est szeretném megtekinteni.Nem tudom mi a gond,ha tudtok segítsetek! -
buke #845 Sziasztok! Egy olyan apró kérdésem lenne,hogy ha vessel-es konfigurációt készítek egy űrhajó mesh -éhez, akkor hol,mi módon lehet a *.cfg -ben megadni,hogy az égetés grafikailag is megjelenjen? Az előzmény annyi,hogy ezt járművet (eredetileg egy ariane utolso fokozat:TLI) Spacecraft3 konfigban (*.ini) csináltam meg azért, hogy dokkolót tegyek rá,egy leszállóegység későbbi összekapcsolása végett. A kilövésnél ez az első "payload",de az első fokozat kiégésekor J gomb nyomására szokásos módon eltünt a térből végleg sajna , pedig mindent sikerült adaptálnom tömeg,ISP,égetés látványa stb. Maradt a vessel-es megoldás, így minden oké, kivétel a fényjelenséget hajtóművezésnél. -
buke #844 Köszi! -
#843 Valami olyasmi van ha jól emléxem, hogy a scenarioba írt adat nem jelzi, hogy mikor volt azon a pályán. Tehát a pálya, és a scenario kezdésideje tök független. Szóval olyan adat kell, ami akkori mint a scenarioban beállított dátum. -
buke #842 Sziasztok! Az STS-126 startját szeretném szimulálni,de a kétsoros adat konvertáló (eq_to_tle)az 15.-e UTC 0:55( a start tervezett ideje)-re az iss-t jó pár ezer km-re a KSC-től délnyugatra teszi,ráadásul az inklináció is 27 körül van :)
Az iss valós adatait több helyről is letöltöttem, 100% -ig ua. mind. Megnéztem ,így UTC 2:55 -kor lenne jó az indítási ablak.
Ismertek valamilyen egyszerűbb, vagy jobb módszert ennek beállítására?
Banális hibát is elkövethettem, de mit?
-
dunyec #841 A nyíl is a helyén van. Közben rájöttem mi a gond. Egy megjelenítési hiba hiba. A lander jóval "följebb" van mint ahova kirajzolja. Azért kösz. -
buke #840 Nem tudom mennyire addon specifikus a dokkolás,- még nem próbáltam a TTM24-et -, de előfordult már nálam is az átlebegés. A kereszt és a plusz helyes állása még nem elég,a "megfelelő" rotációs iránynak is jónak kell lennie, ezt az irányt a kis háromszög jelzi (a dokkoló kör ábra kerületén mozog), akkor oké ha körön 12 óránál áll és éppen fehérre vált pirosról.
Az ilyen régóta használatos addonoknál nem igen szokott lenni dokkoló szerkesztési hiba,legalábbis én ilyet ritkán tapasztaltam.
-
dunyec #839 Letöltöttem a TTM24-et de a PTM nem hajlandó a Landerhez csatlakozni. mindent beállítottam rendesen(felső dokkoló, docking Mdf-en a kerest és az X a helyén) de átlebegnek egymáson. Tud valaki segíteni?
Üdv -
buke #838 Köszi, elvileg ez megvan , de ezt kéne visszakonvertálnom valami bmp,png stb-re,hogy felhasználhassam.Ha viszont lenne eredeti képfájl L10-es, akkor ezt már tudom kezelni.
Két tippen van: 1.valami nem populáris képfájl részleteiből rakhatta össze a hozzáértő készítő ,vagy fizetős az egész L10 mars, amit nehezen hiszek.Ez lehet az oka,hogy átlagos keresésnél nem jön elő, a többi bolygóval ellentétben.A másik ok, hogy rosszul keresem.Végülis az L9 -es mars jpg is jó gyakorlásra egyenlőre. -
kamov #837 Mars060504_L10 a filenév.
keresés után:
http://www.mirrorservice.org/sites/download.sourceforge.net/pub/sourceforge/m/ms/mscorbaddon/ -
buke #836 Sziasztok! Honnan lehet letölteni 10-es felbontási szintnek megfelelő mars bolygó felszín térképet?(bmp, png,tif) Eddig csak L9 -est találtam,de L10-es bolygót fabrikálok,ehhez kellene.Elképzelhető,hogy ez fizetős,bár a földről jópár van ingyenes még nagyobb felbontásban is. -
buke #835 Sziasztok! Helyesbítés: az előző hozzászólásomban (833) a bázis megközelítésnél csak a 2.pont érvényes,nálam az orbitinsert furcsaságokat csinál, tehát a biztos a reentry program. Természetesen az egész megközelítés az IMFD 5.1 verziójával történt.Elnézést.
Már stabilan működik a Mars For Less -es ernyő rendszer más vinka-s gépeken:ha mentek,akkor újra kell betenni a scenarioba az autopilotMFD flightplan txt -re hivatkozó sorait és az orbiter konfig fájlban berakni az aktív pluginokhoz az autopilotMFD sort. Igy indítva a már mentett és szerkesztett scenario nem vág le, újra aktív lesz az ernyő, s a flightplan txt 2 fájlába beírt sebességeknek megfelelően nyílnak egymás után. -
#834 Én marsraszállni általában légfékezéssel, majd egy könnyedd hajtóműves fékezéssel és függőleges leszállással szoktam. Fékernyőt nem próbáltam, de a sebesség a magasság, és az ernyő elhelyezkedése is hatással van rá milyen pályán repülsz, úgyhogy ehhez nincs sztem táblázat. Max annyi hogy egy hasonló sikeres műveletből, akár a valóságból ellesel pár adatot. Én ezt csináltam az űrsiklós belépésnél. Ellestem, hogy olyan -70m/s körüli függőleges sebességet kell tartani 36km-ig, és 100 km-re a bázistól 1km/s vízszintes sebességgel kéne repülnöm. A belépési szöget meg kitapasztaltam, és jó szabványos, valósághű űrsiklós belépés lett belőle. -
buke #833 Sziasztok! A Mars For Less kiegészítőből felhasználom az ernyőket,más scenariok összeállításához, de ezeket egyenlőre csak automata módon ,az autopilot mfd -vel együtt tudom alkalmazni.Sajna ez a rendszer legtöbbször nem lép működésbe , más aktív dll modul miatt (autosave.dll),vagy ha kesobb egy mentesbe aktiválom ezt , s kiveszem az autosavet -amivel ütközik- már levág az egész scenario. A flightplan adatokat persze nem hagyom ki az adott scenarioból.Ha manuálisan lehetne nyitni az ernyőket kikerülve az autopilot mfd-t nem lenne ilyen gond. Van erre valami egyéb ötlet? Egyébként itt a légkörös fékezésnél a különböző tömegű teher rakományoknál nehéz belőni a jó magasságot, vagy nem kerülök orbitra , vagy túl befékez a légkör és már megyek lefelé véglegesen:D Erre meg valami táblázat kellene, mert szűkek az intervallumok.
Amúgy a bázis megközelítés működik a következő sorrendben: 1. orbitinsert bázis koordinátákkal a bázis megközelítés programban 2. reentry az adott bázisra --mindezek kb 200k PeT -nál, tehát jóval a SOI -in kívül még, ezután már csak kisebb korrekcióra van szükség, és a többi gyújtás a talajra érésig minimális, (légkörös fékezésnél)a második orbitnál már lent is van a teher. Egy dologgal fürödtem be itt: ha az űrhajó főhajtómű teljesítménye kicsi, vagy nagy az össztömeg akkor nem ad meg reentry gyújtás időt ,vagy irreálisan sokat ad;enélkül viszont csak a bázis feletti áthaladás okés, a periapszis ugyanitt nem.Szóval nagyon kis üzemanyag felhasználással tervezhetők változatos küldetések , ami a programot és kiegészítőit dicséri. Elnézést a sok szövegért.Az ernyő problémán még gondolkodom, de a Pegasus Ares és MEM kigészítőkkel való manipulálás hozzáértésem hiánya miatt nem jöhet szóba.Köszönöm előre is a segítségeteket! -
#832 Esetleg a manualt is megnézhetnéd, mert furcsa mód a készítő volt olyan ravasz, hogy beleírta. -
caradoc24 #831 Az irányszöget megtaláltam (ami a HUD-on van legfelül), csak az zavart meg, hogy a 90 fok 09-nek, a 180 18-nak volt jelölve. A második kérdésem pedig úgy értettem, hogy a "klaviatúrán" milyen billentyűkk, vagy billentyűkombinációk, mit vezérelnek (pl.: G futóművek).