Orbiter - Űrrepülőszimulátor
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
hangot hogy lehet hozáadni ehez??? jó lenne ha vallaki elmagyarázná.
Itt playback ha valakit érdekel(csak simán az orbiter mappába kell másolni, majd indítani ahogy a többi visszajátszást is).
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Marson már én is aerobrakeltem 😊 (bár jupiternél is) sima delta gliderrel felszálltam a földrõl, és üzemanyagtöltés nélkül indultam a marsra... indulás után 0,6% üzemanyagom maradt a fõ tartályba. Innentõl RCS hajtómûvekkel irányítottam magam a mars légkörébe, majd 6 kör után 120*120 km-es pályán kötöttem ki körülötte 😊
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Van benne egy külön Base Approach mód is, ilyenkor pontosan egy megadott felszini bázis felett tudsz pályára áli, így csak minimális Align szükséges leszállás elõtt...
Lehet jópofa dolgokat mûvelni, pl ha van Aerobrake MFD-d.. Marsra szoktam úgy menni, hogy Base Approachal az olympus fölé állok de olyan alacsony pályán hogy szépen AeroBrakeinget csinálok, marha sok üzemanyagot lehet spórolni.. bár veszélyes... könnyû elégni 😄
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
Amúgy a légköri repülés szimulálása elég jó, csak a dugóhúzó szimulálása hiányzik. Az FSX-é mint ahogy az egész FS sorozaté elég gyenge, iszonyú hülye mozgása tud lenni benne a gépeknek, és fizikailag lehetetlen dolgokat lehet benne csinálni. A legjobb légköri szimulációja mindenestül az Il-2 sorozatnak van.
Másik égitestrõl ûrállomásra érkezni a planet approach keringési síkjának megfelelõ beállításával lehet, ennyi, máshogy nem.
Az imfd orbit insertjét ne használd, mert bugos szar. Manuális, vagy félmanuális (periapsis közelében circularize ap indítása) pályára állás ajánlott.
1.Ûrsikló: Ti végülis,melyik siklót használjátok,(kieg.) ami viszonylag élethûen érkezik vissza a légkörbe?(verzió,stb.) Hogy lehet az automatikákat ideiglenesen kikapcsolni? Én egyenlõre az alap atlantissal megyek,(20060929+P1)a nehezebb manõverek is már sikerülnek ( manuálisan orbitra állás, ûráll. megközelítés imfd segítségével, stb.), de a visszaérkezés az kriminális, a 40 fokot nem tudom tartani ,ugyanugy mint DG -vel sem, aztán 40-50 km környékén, --akármilyen szögben érkezem-- emelkedni kezd újra.A megközelítés már talán menne,(FSX-ben többször gyakoroltam) bár tudom,hogy a légköri repülés szimulálása itt nem túl jó. Tehát 1-2 trükk ismerete jól jönne. (láttam Sanyix videóját errõl, de nekem ez nem megy😄)
2.Navigációs kérdések: -holdról-földre utazásnál többféle variáció is mûködik imfd-n belül, de eltérõ pontossággal. Az orbit insertnél nagy a
pontosság,viszont nálam amikor már földközelben vagyok nem történik semmi, azaz nem jelzi a fékezési idõt, stb. Ha viszont az AB-t benyomom ,akkor
persze dolgozik,de semmilyen TtB és BT nincs ilyenkor kiírva (ezt értem), viszont hogy kell elõ csalni ezt a félautomata variációt?
-másik gondom, hogyha az ûrbõl(másik égitest) érkezem egy keringõ ûrállomásra, tehát nem az adott égitestrõl szállok fel, akkor mi az energiatakarékos manõver, ha egyáltalán van ilyen,vagy itt is a szokványos lépésekkel lehet variálni, ami ez esetben sok üzemanyag fogyasztással járna,ha a bolygóhoz közelítésnél épp úgy kezdem az orbitra állást,hogy nagyon távol vagyok az állomástól. A síkra állással nincs gondom,mivel ezt az imfd -vel tudom variálni durván (bolygó megközelítés programban pl.). Valahogy késleltetni kéne az orbitra állást?
3.Kiegészítõkkel kapcs.: -FuelMFD valakinél mûködik,nálam lefagy,nyilván verzió gondok? Akkor marad a scenario editorban való tankolás😄
-Resolve nevû mutáns ûrsikló --ami még béta--, hogy lehet mondjuk az air konfigját variálni,(kicserélni pl.a DGEX -ére úgy hogy sikló módjára leszálljon,mert most még egyszerûen lezuhan,ha leveszem a gázt, 20-30fokos süllyedésnél is.(Fs-ben ezt hozzáértés nélkül is meglehetett tenni durva feljavítás végett.)
Köszönöm elõre is a tanácsokat! Péter.
Amúgy legegyszerûbben úgy lehet körhöz hasonló pályát elérni, hogy periapsisnál, vagy apoapsis-nál retro/pro grade irányban égeted a hajtómûvet, amíg a kívánt pályát el nem éred. Ûrállomás megközelítését az align mfd használatával, és azon belül a keringési sík egyeztetésével kell kezdeni, majd a sync mfd-vel megközelíteni. Kijelölt kifutópályán, meg rohadt sok gyakorlással, és tapasztalattal lehet landolni. Vannak rá segédeszközök, autofcs(bár ezzel az a baj, hogy full automatikus), aerobrake mfd, reentry mfd, glideslope mfd, deorbit mfd. Én a deorbit mfd, reentry mfd, és az alap mfd-k használatára esküszöm. Bár az elõbbi csak a pályáról letérésben segít, és hogy megfelelõ szögben érj a légkörbe, az utóbbi pedig csak abban segít, hogy ne térj el nagyon a kifutópálya irányáról s kanyarozás közben, de ezen kívül a sima magasság, sebesség, lassulás, sûlyedés adatokkal leszállok ûrsiklóval ahol kell, csak hát gyakoroltam nem keveset, és hát nemkönnyû. Szóval ezzel még várjál.
NASSP meg nagyon pro dolog(mint minden valóságos ûrjármû), szal azzal is várjál még.
Pár magyar tutorial itt van, és ha végre sikerül erõtvennem magamon, és normálisan megfogalmazni, lesz imfd tutorial is 😊
Még a videodrivereket megnézem.
Egy problémára megoldására kérnék tanácsot: Feltettem egy haverom gépére a legújabb Orbitert és a földi légkör a küldetésbe belépés után elveszti kékes színét,azaz mintha a holdon lennénk, a horizont közeli pára effect megmarad. Gép😛entium 2.6, 512ram, nvidia7600Gs.Videokártya problémára gondolok, mivel nálam ui.beállítással jó a légkör.Élsímítást,anizotropot kipróbáltam.
Kérem segítségeteket! Péter.
Kis ízelítõ:
Világítótest támogatás
Reflektorok 😊
Több horizon.dds textúra támogatása
A horizon.dds az a textúra, ami meghatározza, hogy a bolygó légköre milyen színekben pompázzon. Az alap orbiter grafikus motorjában ezt a textúrát használta mindegyik bolygó, aminek volt légköre. De pl az Orbiter Visual Enhancement addonnal nagyon szép kékes színû(a vízpárától), ráadásul élethûbb színt lehetett adni a föld légkörének(mint az utolsó képen látható), de az elõbb említett korlát miatt a többi bolygónál is ilyen lett, ahol nem kifejezetten élethû, fõleg olyan bolygók légkörénél ahol elenyészõ mennyiségû víz van. Itt már meg van oldva ez a dolog, minden égitest légkörének külön textúrája lehet.
Ezen kívül már látszódnak a csillagok, nincsenek már elcsúszva a bolygók textúrái, a legtöbb grafikai hiba kijavítva. Mostmár csak a bolygók felhõzetét kell megoldani, az mfd-k, és a többi 2d-s felület láthatóságát, és utól is éri ez a grafikus motor az orbiter eredetijét, és a fent említett képességekkel már le is körözi.
Mellesleg valószínûleg az égitestek egymásra vetett árnyéka is meg lesz oldva, így láthatunk majd hold-napfogyatkozást úgy hogy el is sötétül az égitest ahol kell 😊
Hogy lehet elérni azt,hogy az ûrsikló kilövés elõtti állapotban is (tank, rakéták) választható legyen a szerkesztõben, mint az egyéb objektumok.
Ugyanis ha az elsõt ,ami kilövésre vár áthelyezem, vagy orbitra teszem egyéb okokból, a következõ ami nekem kellene már csak a "sima sikló",vagy külön a tank, és rakéták.
Van egy dual kilövési addon, amivel megoldhatnám ezt a dolgot,de ez régi verziójú konfig lehet,mert nem látszanak a siklók.
Mi definiálja a kilövési start állapotot és hol melyik konfigban? Vagy az animáció lehet a gond? Párszor összejött ilyen variálás, de most beégtem 😄
Akinek van ebben gyakorlata kérem segítsen! Üdv. Péter
Az orbiter fejlesztõje, kitalálta, hogy szétválasztja a grafikus motort, és a fizikai motort, ami végül is már meg is történt.
A grafikus motorok, (kliensek) sima pluginként engedélyezhetõek.
Van most egy directx 7-es kliens, ami végül is az eddigi grafikus motor, csupaszon csak mintának, merthogy a dx7 már kicsit idejétmúlt dolog.
Már készül az OpenGL-es kliens, ami letölthetõ is tesztelésre, de még nagyon pre béta alpha akármi verzió 😊 én kipróbáltam, hát ütött, mert bár a látvány közel sincs olyan mint a az orbiter 2006-ban, de ahhoz képest hogy csak 1 éve csinálja a srác, egyedül, csak hobbi szinten, na ahhoz képest igen durva. A bolygók már megjelennek, már a légkör is látszik, ûrhajó modellje is teljesen korrekten megjelenítõdik, látszik a nap. Csillagok még nem látszódnak, az animációk sem, felhõzet sem, van jópár grafikai hiba, de a rövid fejlesztési idõhöz képest elég szép eredmény. Bár nem igazán értek a 3d-s motorok fejlesztéséhez, de úgy tûnik hogy a nehezén már túl van, csak csiszolgatni kell a mûvet.
Emellett az opengl használata, akár a legújabb grafikai trükkök használatát is jelentheti, mivel rugalmas felület, szóval csak idõ kell, és akár 4.0-ás shadereket is használhatna a játék, meg hasonló modern dolgokat. Az egész fejlesztés nyílt forráskódú lesz elvileg, szóval aki ért hozzá változtathat a grafikus motoron.
Emellett, persze directx 9-es kliens fejlesztése is felvetõdött, de az még csak terv formájában létezik. Én személy szerint az OpenGL megoldást preferálom, mert rugalmasabb felület mint a directx, gyakrabban frissítik, és eddig minden játéknál aminél lehetett választani a 2 között, az opegl mindig jobb fps produkált, ugyanolyan, vagy akár szebb megjelenítés mellett, továbbá nyílt forráskódú, ingyenes, és nincs köze a microsofthoz 😄 (nem is szeretik ezért az m$-ék), és fõleg mert multiplatform(erõsen tesztelgetik linuxon is az opengl klienst).
Ha valaki nézelõdni akar, vagy talán tud segíteni a fejlesztésben, itt keresgéljen.
2. -A gyakori zuhanásaid számát a program valós realitásának és a szimulátorokhoz nem értõ játékosnak köszönheted-(vagyis magadnak).
3. -Minek egy olyan játékhoz muliplayer amivel még normálisan játszani sem tudsz?
<#vigyor2>#vigyor2><#banplz>#banplz><#banplz>#banplz><#banplz>#banplz>
jó a grafika
a hogy is hívjákról leszedheted:http://www.download-free-games.com/freeware_games/orbiter.htm
http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/download.html
ezekrõl
vagy amúgyse??
Olyan robotpilóta nincs hogy megmondod hogy hova mennél, és odamegy mert nem ez az 1 paraméter szükséges egy ûrutazásnál. A robotpilóták beállításához is ismerni kell bolygóközi ûrutazás alapjait.
Egyébként az IMFD elég önálló robotpilóta , bár külön beállítás nélkül az se mindíg tud elnavigálni a célig (fõleg nem üzemanyagtakarékosan).
Magyar leírás nincs hozzá, de van hozzáadva egy angol leírás, ami mindent megmagyaráz.