1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
buke #790 Természetesen kamov-nak is válaszoltam.(bocsi) -
buke #789 Sziasztok!Kipróbáltam az arrive mfd-t, jó , de a Resolve -val nem bírt,a horizontális sebességet nem tudta levenni,(558m/s)a hover maxon ment és így is erősen süllyedtem,(-18m/s)a felszín felett 1-2 méteren,ekkor már tudtam, hogy a hover és a retro hajtómű túl kis teljesítményű.Persze a készítője nyílván a holdi küldetésekhez igazította.Szóval mázlim volt,mert épp ez a hajó szerkeszthető a configban,ahol ezeket kissé megerősítettem. Így már képes DG módjára landolni nagyobb gravitációjú és ritka légkörű bolygókon,ahol tömege miatt a tisztán horizontális leszállás lehetetlen volt.
Az IMFD v5.1 -nél a bolygó megközelítés mintha nem menne rendesen, többször is próbáltam,de legtöbbször nem áll be a kívánt PeA -ra.PeT:100.00k,50.00k,20.00k végzem az autoburnnel.Manuálisan egyszerűbb:) -
#788 aerobrakeeljél -
buke #787 kamov: köszönöm,már le is töltöttem és ismerkedem vele. -
kamov #786 Az Arrive MFD nekem nagyon bevált a tisztán rakétás fékezésekhez.
Van automata módja, de nem muszáj használni.
A mutatott értékek alapján manuálisan is lehet indítani a hajtóműveket.
Letölthető:
http://www.orbithangar.com/searchid.php?ID=585 -
buke #785 Sziasztok! Egy marsi landolási problémára keresem a választ: a Resolve nevű
nagyobb űrsikló-DG hibrid géppel szeretnék horizontális landolást a bolygón.
A hover hajtóműve a tömegéhez viszonyítva elég kis teljesítményű a tisztán vertikális leszálláshoz. A retro hajtóműve szintén gyenge a horizontális sebesség lefaragásához.(3,4 km/s-ről) Tehát akkor marad a Retrograde üzemmód, de ennek a vége megint az,hogy vagy túllasulok,visszaállni előre felé már nem tudok és zuhanok is, vagy nem eléggé lassulok le a cél "reptér" előtt és átszáguldok felette.
Van itt valami manuális köztes megoldás,vagy kezdjek megtanulni automata mfd -kel,ami hasznos,de a végén a játékélmény elvész.Amúgy a holdon semmi gondom nem volt ezzel a típussal,persze ott a gravitáció is más.
Tanácsaitok előre is köszönöm. Péter -
Larionov #784 Véletlenül nem tudtok a Project Mercury-hoz vagy az Apollo-hoz valamiféle magyar leírást vagy fórumot vagy ilyesmit, ahol az ember segítséget kap a kezdetekhez. Az angol dokumentációt olvasom a műszerfalról, de az én angol tudásom ehez kevés, és a fordítóprogramoknak is megfeküdte a hasát a sok szakszó! -
Larionov #783 Köszönöm szépen a segítséget. -
#782 Amerre átmegy feletted. Iss-nél cape canaveralról 42 fok, mir 90 fok. -
#781 Illetve még manuálisan is lehet csinálni, úgy, hogy az Rinc értéket megpróbálod 0-n tartani felszállás közben(asszem, de már ezer éve nem orbitereztem). Kicsit gyakorolni kell, de könnyen bele lehet jönni, és kis pontatlansággal végre lehet hajtani a felszállást, így már csak kevés tüzelőanyagot kell pályamódosításra elhasználni. -
kamov #780 Akkor kell indítani amikor a cél pályasíkja áthalad az indítóállás felett.
Tehát a Map MFD-n be kell állítani TGT-nek a célt és megfelelő időgyorsítással várni amíg a pályasík majdnem "odaér".
Az időpontot lehet pontosítani az Align plane MFD-vel ezután.
Amikor a Tn érték 300 körüli értékre csökken van akkor érdemes indulni a DG-vel.
Az irány meghatározására két lehetőség van:
1. LaunchMFD letöltése a www.orbithangar.com-ról
2. Ki kell számolni. Ha kell megadom a képleteket. -
Larionov #779 Sziasztok!
Megintcsak hozzátok fordulok segítségért. Hogyan lehet meghatározni indítási ablakot és honnan tudjátok hogy milyen irányban kell felszállni. Az Iss-hez tudom orbiter.atw.hu-s leírásból, de azért szeretnék elmenni a MIR-hez is.
Előre is köszi a segítséget. -
buke #778 kamov:köszi! -
kamov #777 Egy 2006 októberi hozzászólásom alapján:
Alap DG-vel.Akkor még IMFD 4.xx volt.
Indulás:
Cape Canaveral 2006.03.13 16.10
Üzemanyag: 12900kg 600kg
Irány: 90 fok
Földkörüli pálya:
EIn 0.01 fok a Marshoz
Maradék üzemanyag: 7481kg 586kg
Indulás a Marshoz.
2006.03.13 16:56
dV=3.73km/s
Maradék üzemanyag: 5778kg 586kg
Útközben három korrekció.
Érkezés a Marshoz.
2006.12.06 16:56
dV=3,1km/s
Kezdeti üzemanyag: 5661kg 583kg
Maradék üzemanyag: 4388kg 581kg
Másfél keringés után fékezés.
2001.12.06 09:16 magasság 160km
Maradék üzemanyag: 2956kg 577kg
Leszállás az Olympus bázis 2. padjára.
2001.12.06 09:30
Maradék üzemanyag: 2078kg 573kg -
buke #776 Sziasztok! Kérdésem egy mars utazással kapcsolatos. Kiválasztottam egy valós indítási ablakot,a 2003.06.02.-én elindult mars express szondáét. Ez karácsonyra ért a marshoz. Én febr.4.re :D, és a pontos pályára álláshoz már nem volt elég üzemanyagom!
Kilövéskor a 160 fokos irány bizonyult a mars keringési síkjához legjobban közelítőnek,majd ezt még némileg pontosítottam az orbiton. Tehát itt nem sok fuel fogyott,viszont a szökési pályához dv-nek 8.600 körüli érték jött ki! Ha ez jó így ,akkor ez nem min.energia pályás út( ami kb dv 3.500 körüli),de mégis késtem egy bő hónapot:D.
Az űrhajó a Resolve friss verziója volt, az imfd pedig a 2.1-es, mivel a következőt nem igen tudtam prograde állásban indítani, csak realtimeban.Szóval itt nincsenek szinkronban a dolgok,vagy persze sok mindennel nem vagyok tisztában e téren.
Tudtok olyan időpontot,ami biztos min.energiás pálya és marad fuel a végső manőverekre? Amúgy nekem az imfd térképe szerint ez egy min.energiás pálya volt, ha jól láttam,mivel a mars a föld előtt keringett kb 45 fokkal a mars.
Várom minden gyakorló és mester orbiterező segítségét, tanácsait eme anomáliák megszüntetéséhez.Köszönöm Péter.
-
kamov #775 Nem feltétlen szükséges, de kezdőként szerintem könnyebb így. -
#774 "Először is kell egy olyan pálya ami az ISS pályánál mindenhol alacsonyabb"
Miért kéne? Egyszerűen olyan pálya kell, amin 1 kör kevesebb ideig tart mint az iss-nek, vagy lehet fordítva is csinálni ha az állomás mögötted van. -
Larionov #773 Rájöttem az volt a baj, hogy nem vártam meg a találkozást, túl messze voltunk még egymástól amikor megpróbáltam elkapni, aztán sokat szenvedtem még a dokkolással amíg rá nem jöttem hogy lehet használni a lineáris hajtóművet és végül összejött, micsoda pillanat! -
kamov #772 A felé fordulok és gázt adok módszer olyan 20 km távolságban kezdhet működni a Deltagliderrel, a normál űrhajókkal meg még közelebbről.
Tehát először orbitális pályamanőverekkel kell megközelíteni az állomást 20 km-en belülre ez a szinkronizálás. Ehhez kell a Sync Orbit MFD.
A sync Orbit MFD-n csak akkor kapsz sárga számokat ha a két pálya metszi egymást.
Először is kell egy olyan pálya ami az ISS pályánál mindenhol alacsonyabb és a pályahajlása tizedfok pontossággal egyezik az űrallomáséval. Midkettő elengedhetetlen! Ha ez megvan akkor prograde állásban be kell indítani a hajtóműveket és figyelni a hamarosan megjelenő sárga számpárok változását. A cél az hogy a sárga számpárok másodpercre egyezzenek, amikor már csak pár másodperc a különbség akkor le kell állítani a főhajtóműveket és az RCS-hajtóművekkel LIN állásban bejátszani hogy másodpercre egyezzen. Ekkor leszünk ütközőpályán.
Minden másodperc eltérés 8km eltérést okoz!
Ha ez megvan akkor várni kell amíg a számsor értéke kb 300 alá csökken.
Innentől kell figyelni a Docking MFD-n a távolságot.
ha az ellipszispálya Apa ja kb 7000km-en van akkor az ISS-től olyan 70 km-re kell ráfordulni a szálkeresztes körre és a főhajtóművekkel amennyire csak lehet 0-ra csökkenteni a sebesség különbséget.
Ezzel ütközőpályáról lelassítottunk az ISS sebességére és jó esetben 20km en belülre jutottunk.
Némi gyakorlás fog kelleni mire a módszert és a távolságokat pontosan be tudod lőni.
-
Larionov #771 Igen azt használom, csak nem értem ezt a részt:
"Ha a keresztet pontosan a gép orra elé irányítod, akkor beindíthatod a főhajtóműveket. A cél az, hogy a lehető legkisebbre, akár nullára tudd lecsokkenteni. Ekkor ugyanis lefékeztél az ISS sebességéhez a szinkronizációs sebsségedről.
Most fordulj az ISS felé és adj egy kis gázt!"
Ezt most hogy érti? Mert ha a képen látott kereszt felé gyorsítok, lőttek az orbitális pályámnak és szinte amire ráfordulok az Iss-re már benne is vagy a légkörben. -
kamov #770 A légköri repüléshez használt manőverek nem működnek keringőpályán.
Itt mások a szabályok.
Első lépésben:
http://orbiter.atw.hu/
Itt az első repülések I, II és III című irások amik segíthetnek.
A harmadik részben van az ISS randevú, de a többi írás is tanulságos.
Második lépésben érdemes ismerkedni az égimechanika alapjaival ha meg is akarod érteni hogy mit miért kell csinálni.
-
Larionov #769 Fiúk én ezt nem értem, ha a kereszt irányába elkezdek gyorsítani, azzal csak azt érem el hogy begyorsítom magam a légkörbe. Hogy lehet ezt megcsinálni, nem értem! -
Larionov #768 Megintcsak gondban vagyok, még mindig nem tudtam dokkolni az ISS-re. Idáig jutottam ezt látom. -
Larionov #767 Már az Apa és Pea arányok is megvannak. Rájöttem, hogy nem árt ezeknél a pontoknál megpróbálni változtatni az adott értékeken :) Most a pályák szinkronizálásával küzdök, de mivel szintévesztő vagyok, a leírásommal kicsit megakadtam mert 2 sárga számot kéne keresnem a zöldek között, de én valahogy nem látok különbséget. :) -
Larionov #766 Értem már az Ecc dolgot, sőt az Rinc dolgot is, de nem tudom olyan közel hozni az Apa és a Pea értékeket egymáshoz, ahogy az a ISS-nek van. Tudnátok segíteni ebben. -
Larionov #765 Lenne még pár kérdésem:
Az orbitális kijelzőn melyik számoszlop mit mutat a Pea-t és társait már ismerem, de mik lent azok a szögek. Honnan tudom meg, hogy mekkora az orbitális pálya elhagyása után a légkörbe beérkezési szögem? Jah és mennyi az optimális, mert leszállni le tudok, de sokszor nekem kell lenyomni az orrát, hogy ne pattanjak vissza a légkörről. Jah igen és a pálya tojásosságán, tehát azon az Ecc-n milyen manőverrel tudok alakítani?
Előre is köszi a a segítséget. -
#764 ez is normális pálya csak más szögből van ábrázolva :) -
Larionov #763 Igen közben nekem is sikerült valahogy megtalálnom. Így már normális ábrát mutat, csak eddig nem értettem, hogy miért ilyen tojás és mégsem esek vissza a Földre, de mostmár értem! Gyorsan meg is csináltam az egészet mégegyszer -> felszállás, orbitális pálya, leszállás. :) Nagyon király ez a szimulátor. Megyek, csinálom is a következő feladatot: Randevú az ISS-el! :)Azért köszi, hogy válaszoltál. -
kamov #762 Ez egy stabil Földkörüli pálya.
Mit értesz ideális alatt pontosan?
Mindenesetre a PRJ gomb nyomkodásával érdemes SHP-ra állítani az ábrázolást...
-
Larionov #761 Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék az orbitális pályára álláshoz. Végigcsináltam a magyar oldalon a leírást, de valahogy az istennek sem akar kijönni normálisan. Az alábbi képen láthatjátok a pályámat és az adatokat. Légyszi segítsetek, mert nem tudom hogyan lehetne ezt a tojást ideálisra varázsolni, de akárhányszor előről kezdem, mindig ez jön ki: -
gergi42 #760 Sikerült, köszi! -
kamov #759 Először is a modules tabon engedélyezni kell a ScnEditor modult.
Tetszőlege scenario betöltése után F4->Custom->Scenario editor->GL-01->Edit-> DGIV repaint center -
gergi42 #758 Üdv!
Kicsit láma dolog, de nem tudom hogy lehet új skineket bealkalmazni a DGIV-re. Letöltöm, Orbiter mappába kibontom, eddig oké, de tovább nem jutok. Tudnátok segíteni? -
#757 Az orbiter szimulátor, a másik kettő csak ilyen planetárium program. -
beavis3 #756 hát szerintem az orbiter ezeknél sokal jobb!ki probáltam mindketőt hát... -
Lambo fan #755 én találtam még egy olyat hogy Celestia és egy olyat hogy Open Universe. Kinek milyen tapasztalata van ezekkel? -
Lambo fan #754 hűűű ez nagyon jo "játék", vagyis szimulátor. 2 év után ismét felfedeztem, hűű, eszméletlen jo, azota még fejlesztettek is rajt. hmm, eltart egy darabig mig megtanulom mi hogy van bann. ez az egyetlen ilyen stilü űrrepülés szimulátor egyébként vagy van több is? -
#753 asszem megvan. de nemtudom melyik ami magátol egy:D
meg egyébként, ebbe nincs olyan hogy egyik monitoron külső képet mutat, másik monitoron meg a pilótanézetet? -
#752 linket plz -
#751 aha