1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
Orbiter #590 Sziasztok!
Látom, észre vettétek az orbiter.atw.hu-n van fórum is.
Adjatok tippeket, hogy mivel bővítgessem, hogy használjátok is ... :) -
Én asszem orbit inserttel szoktam (a base approachon belül). Beállítod milyen magasságra akarsz érkezni, és mi fölött legyél periapsisnál, aztán az orbit ejectben kiválasztod hogy base approach-tól vegye az adatokat, és akkor elvileg azzal elindulsz. Viszont az észrevettem, hogy az orbit eject valamelyik verzió óta, mindíg addig számol vissza amíg a hold mögé érsz, még akkor is, ha az nem a legmegfelelőbb indulási időpont. Szal amikor a TEj idő 1 kör idejénél már kisebb, akkor szoktam indítani az orbit ejectet, és akkor jó időben indul. -
buke #588 Sziasztok! Holdról földre viszonylatban van gondom:IMFD v4.6 tutorial szerint odáig jutok,hogy már az égetés jön(Ein jó),de a dV egy idő után növekedni kezd, holott nem gyorsultam még fel, itt most BV vel kéne pályát korrigálnom folyamatosan?
Lower Orbit, ha nem pontos(olvasva a fórumot) akkor milyen IMFD alprogrammal lehet egyszerűen hold-föld utat csinálni,s hogyan ? Ha a főbb lépéseket leírnátok megköszönném! Eddigi segítségeket is köszönöm, amúgy ez a fórum sok mindenben segít. -
kicsit újulgat az oldal :) vammá fórum is. -
itt keresgélj, mintha láttam volna pont ilyen utazásokra való új cuccot rajta nemrég. -
Nincs célja a játéknak, te tűzöd ki magadnak a célt :) azt csinálsz benne amit akarsz. Ha végig akarod csinálni a holdraszállást elindítasz egy apollos scenariot, ha egy űrsikló küldetést akkor azt, de nem fogja kiírni soha hogy mission completed, vagy stb. -
buke #584 Sziasztok! Scifi űrhajókkal történő repülésekhez milyen navigációs mfd-k kellenek,természetesen kihasználva a folyamatos gyorsulást,fékezést és időgyorsítást nem használnék.Van valamilyen gps,pálya korrekciós műszer? -
1488 #583 üdv!
bocsi hogy belevau, én még nem játszom vele, de kiváncsi vagyok rá.
de mielőtt letölteném: mi is a "játék" célja? (bocsánat a játék jelzőért, tudom hogy nem az, de pillanatnyilag nem jutott eszembe jobb szó :) -
buke #582 Sanyix: Köszönöm a gyors reagálást! -
Ha magasabban vagy akkor lassítanod kell, hogy a PeA alcsonyabb legyen, mint az iss-é :) -
buke #580 Sziasztok! Az iss-el való találkozásos küldetésben azonos vagy kissé magasabb pályára kell állnom mint az iss, mert az orbitom finomításánál (0.0008)éppen,hogy lejjebb ment egységesen mind a három érték (ApA,PeA,Alt.)egy hajszálnyival,s a szinkronizálós MFD már target:iss beírásnál Ref: NO INTERSECTION-t írt ki.Ha tehát kissé magasabban kezdem,s a PeA értéke jóval nagyobb, akkor mitől lesz intersection köztem és az iss között?
(A szinkronizálás előtt az Align 0.00-ra sikerült.) Esetleg az elején már a 140 fokot szúrhattam el,s így párhuzamosan haladok az űrállomással:D
Köszönöm a segítségeteket előre is! -
Itt pedig találsz magyarul is segítséget a szimulátorhoz:
Orbiter -
Valószínűleg ugyanonnan ahonnan a játékot is töltötted :\ -
Kakaduduka #577 helló. most találtam ezt a "játékot". nagyon tetszik csak még eléggé kezdő vagyok. semmit sem tudok csinálni. (pl.: lecsatlakozni egy állomásról, pályára állni...) meg kellene a patch is. azt honnan lehet letölteni? -
? sehogy. Nem is kell :) -
Skyer247 #575 hogy a kell mhz-ről khz-re változtatni?
-
Na most énis találtam egy szép nagy hibát az IMFD 4.6-ban a delta velocity-nál. Ha a dV-t változtatom, teljesen meghülyül a leendő pályaadatok értékai összevissza ugrálnak, ha a burn time-vel változtatom akkor nem, de 5 km/sec es dV-vel is azt mutatta a map plan, hogy alig távolodok el a földtől, közben 3,1 km/sec-nek elég kellene lenni a hold eléréséhez. -
Ööö... Nem lehet h. elírtál vmit?
Előbb érsz oda minthogy elindulsz? :D -
Amúgy sztem írd meg az IMFD 4.6 topikba a problémádat, jobb ha a készítő is tudja, sőt talán segíteni is tud. -
kamov #571 A DG-S valóban kicsit más tészta.
A segítség itt is a FuelMFD lehet. A földkörüli pályára állás után a Scram üzemanyagát érdemes áttölteni a főhajtómű tartályába.
A FuelMFD segítségével a DG-S-el scramjetet használva körbe lehet repülni a földet.
A módszer:
Felszállás a főhajtóművekkel, 35km magasságon 2,1 km/s-ra gyorsítás; ez elviszi a főhajtómű üzemanyagának az egynegyedét.
Itt kell beröffenteni a Scramjetet és leállítani a főhajtóműveket.
A főhajtómű üzemanyagából háromszor kell újratölteni a Scram tartályát a repülés alatt. A tolóerő vektorálást és a trimmert jól belőve lehet a megfelelő magasságtartományban tartani a gépet. Végszükségre meg ott van az RCS üzemanyaga is.Az irányt természetesen korrigálni kell mert közben a Föld elfordul alattunk. 10x időgyorsítással jó poén.
-
Akkor jósok üzemanyagom elment a scramjettel szórakozással is, de DGII-S-el mentem, ami 2 tonnával nehezebb mint a sima + még 2 tonna scramjet üzemanyag, és csak 10 tonna normál üzemanyaga van, a simának 12. De ez a scramjet eléggé használhatatlan, kisebb magasságokon működik csak, van benne erő, de nem lehet kihasználni, mert felhevül az egész gép a légellenállástól. -
kamov #569 Én sem töltöttem az ISS-en. Az csak az üzemanyagkonfiguráció volt.
Most végignyomtam alap DG-vel is.
Indulás:
Cape Canaveral 2006.03.13 16.10
Üzemanyag: 12900kg 600kg
Irány: 90 fok
Földkörüli pálya:
EIn 0.01 fok a Marshoz
Maradék üzemanyag: 7481kg 586kg
Indulás a Marshoz.
2006.03.13 16:56
dV=3.73km/s
Maradék üzemanyag: 5778kg 586kg
Útközben három korrekció.
Érkezés a Marshoz.
2006.12.06 16:56
dV=3,1km/s
Kezdeti üzemanyag: 5661kg 583kg
Maradék üzemanyag: 4388kg 581kg
Másfél keringés után fékezés.
2001.12.06 09:16 magasság 160km
Maradék üzemanyag: 2956kg 577kg
Leszállás az Olympus bázis 2. padjára.
2001.12.06 09:30
Maradék üzemanyag: 2078kg 573kg
-
Jaa, hát én nem töltöttem ISS-en :) földről felszállva töltés nélkül jutottam el marskörüli pályára.
Ja meg a szembenállásnál a föld indulási helyzetéről, és a mars érkezéskori helyzetéről van szó. Mellesleg az indulási idő állítgatásánál ez volt a legjobb idő, mert pár héttel lekéstem a legjobb időt, és nem akartam 11 hónapot várni. -
kamov #567 Alentebb említett manővereket még 2005 alatt csináltam a DGIII-al Moon +ISS üza. beállítással (turbo pump-nál 10kg/sec fogyasztás)
A Marsnál nem a szembenálláskor van a minimum energiás átmeneti pálya hanem akkor amikor 44 fokkal van a Föld előtt. Ilyenkor 3.8km/s is elég.
A minimum energiás átmeneti pályán pont egy félellipszist fut be a hajó a két bolygó között. Ez az un. Hohmann pálya. Marsnál ez kb.270 napos utat jelent.
Ja és még valami.
2006P1 alatt az IMFD 4.6 kicsit(kb10%)nekem(is) elszámolja a pályamagasságokat ami különösen Tangential transfernél kellemetlen.
Egyelőre visszatettem a 4.2.1-est, azzal jó. -
DGII-be kevesebb üzemanyag fér, és szabályozni se lehet, hogy mennyi legyen benne, DGIII-ban jupiterig elegendő üzemanyagot is lehet állítani, és asszem a hajtóművei is erősebbek.
Elég jó helyzetben voltak a bolygók, mert ugye a legjobb az amikor a föld, a célbolygó egy vonalban vannak, egyik a nap egyik "oldalán", másik a másik oldalon, én meg mikor elindultam, majdnem ilyen helyzetben voltak kb 4,1 km/s dV-t kellett elérnem induláskor, ez 38% üzemanyagba került.
Az a baj, hogy a marson leszálláshoz, a légkört csak részlegesen lassításhoz lehet használi, mert a légkör ritkasága miatt nem lehet az repülési irányt korrigálni, ezért a bázis előtt pártíz km-el, hajtóművel kell a helyes irányra terelni a gépet, nem megy a deorbitáláson kívül hajtóműhasználat nélkül kifutópályát pontosan eltalálós dolog mint a földön. Bár ezt a marson még 2005-ös verzióba próbáltam, de nemhiszem hogy sokat változott volna.
Ezért sem próbálom meg hogy a maradék 2% üzemanyagot felhasználva deorbitáljak, mert nem valószínű hogy eltalálnám a bázist. -
kamov #565 Mégsem lehetett olyan jó helyzetben. ha csak ennyi üza meradt...
Anno én a DGIII-al csináltam Marslégkörrel fékezős trükköket.
Az első légköri fékezés elnyúlt elliptikus pályára visz majd a másodikkal lehet lejjebb menni.
A leszálláshoz is lehet a Marslégkört használni.
Szintén jó poén volt amikor az Olympuson lévő alap DG-ve felszálltam a keringő DGIII-hoz és áttöltöttem némi üzemanyagot.
Hiába, hasznos dolog a Fuel Management MFD... -
Kipróbáltam, hogy sima alap delta gliderrel üzemanyagtöltés nélkül, földről felszállva, el tudom e érni a marsot és pályára állni. Pályáraálltam a föld körül maradt 42% üzemanyag, elég jó helyzetben volt a mars a földhöz képest, de így is a mars felé gyorsítás után, maradt 2,4% üzemanyag, azaz 300 kg, ami úgy 30 másodperc full tolóerős égetés után kifogy. De mégis pályára álltam a mars körül, vajon hogy? :) -
Ha jól látom, támogatja a patcj utan a TrackIR-t. Nekem nem sikerült beállítanom. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatosan? -
Nincs. Én a jupiterhez repültem el, csak a map programja volt hüje, mert olyan pályát számolt ki, hogy elmegyek mellette, majd hirtelen visszafordulok, és úgy kerülöm (belecsapódok) a jupiterbe :D De repültem vele a vénuszhoz is, ott se volt gond. 4.6-os verzió az IMFD? Mert kicsit meg lett változtatva az interceptes része. -
Razgon #561 Szerintem a patch-el rosszabb lett a játék. A patch felrakása után az IMFD hibásan működik. Sehová nem tudtam rendesen elrepülni, még a Holdra se.
Az alappal nincsen gond. Másnak is vannak hasonló tapasztalatai? -
Nekem nem volt ilyen. Viszont az új űrsikló nagyon komoly, átvették a shuttle fleetből a modellt és a textúrákat, és bekerült egy 3d-s virtual cockpit is, 10 db működő MFD-vel, rakodóteres cuccokhoz vezérlőpanel, több belső kameraállás. Már csak a shuttle fleetben lévő AoA tartó autopilóta kéne, mert így fullos kézi vezérléssel nem valami pontos a légkörbe lépés. -
Razgon #559 Érdekes lett a patch, nekem előfordul, hogy eltűnik az űrhajó, azaz kölső nézetben nem látom. Eddig ilyen nem volt.
A DeltaGlider III kőkemény! Párszor sikerült elégni vele visszatéréskor... -
Jaja, meg outerplanets addon új verziója is :) szép nagy felbontású jupiter textúrák, 62 jupiter hold, 47 szaturnusz hold, 21 uránusz, 13 neptunusz :). -
Új patch is megjelent hozzá:
Link -
IMFD 4.6 megjelent. -
Hát ez hihetetlen milyen durva látványt tud nyújtani ez a gém a nuku gépigényével, directx 564554-os csillivillik nélkül is... -
Na most észrevettem, hogy az út feléig nagyon növekszik a burntime, de aztán lecsökken, és olyan 2/3 útnál lemegy a 0-hoz közel, és aztán lassan megint elkezd növekedni. Na ilyenkor kell a korrekció, és így +/- 5000km pontosság megvan. (bár ez se valami pontos. -
Eddig azt használtam, csak rohadtul idegesít, hogy elindulok egy távolabbi bolygó felé, és a Burn time egyszer növekszik egyszer csökken. És soha nem tudom hogy most tényleg letértem a pályáról, és kell korrekció, vagy csak nem tud számolni... -
Razgon #552 Az új verzió mennyivel jobb? Mi változott? Még nem próbáltam, de lehet hogy ma felteszem. -
Razgon #551 Szerintem inkább az IMFD-t használd... A TransX csak a vércukrodat fogja felnyomni. Az IMFD 1xűbb és pontos is. Egyszer elrepültem a Neptun-ig, meg vissza vele. Csak kicsit megöregedett a pilóta közben :))