Orbiter - Űrrepülőszimulátor

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A légköri repüléshez használt manõverek nem mûködnek keringõpályán.
Itt mások a szabályok.

Elsõ lépésben:
http://orbiter.atw.hu/
Itt az elsõ repülések I, II és III címû irások amik segíthetnek.
A harmadik részben van az ISS randevú, de a többi írás is tanulságos.

Második lépésben érdemes ismerkedni az égimechanika alapjaival ha meg is akarod érteni hogy mit miért kell csinálni.

Fiúk én ezt nem értem, ha a kereszt irányába elkezdek gyorsítani, azzal csak azt érem el hogy begyorsítom magam a légkörbe. Hogy lehet ezt megcsinálni, nem értem!
Megintcsak gondban vagyok, még mindig nem tudtam dokkolni az ISS-re. Idáig jutottam ezt látom.
Már az Apa és Pea arányok is megvannak. Rájöttem, hogy nem árt ezeknél a pontoknál megpróbálni változtatni az adott értékeken 😊 Most a pályák szinkronizálásával küzdök, de mivel szintévesztõ vagyok, a leírásommal kicsit megakadtam mert 2 sárga számot kéne keresnem a zöldek között, de én valahogy nem látok különbséget. 😊
Értem már az Ecc dolgot, sõt az Rinc dolgot is, de nem tudom olyan közel hozni az Apa és a Pea értékeket egymáshoz, ahogy az a ISS-nek van. Tudnátok segíteni ebben.
Lenne még pár kérdésem:
Az orbitális kijelzõn melyik számoszlop mit mutat a Pea-t és társait már ismerem, de mik lent azok a szögek. Honnan tudom meg, hogy mekkora az orbitális pálya elhagyása után a légkörbe beérkezési szögem? Jah és mennyi az optimális, mert leszállni le tudok, de sokszor nekem kell lenyomni az orrát, hogy ne pattanjak vissza a légkörrõl. Jah igen és a pálya tojásosságán, tehát azon az Ecc-n milyen manõverrel tudok alakítani?
Elõre is köszi a a segítséget.
Sanyix
ez is normális pálya csak más szögbõl van ábrázolva 😊

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Igen közben nekem is sikerült valahogy megtalálnom. Így már normális ábrát mutat, csak eddig nem értettem, hogy miért ilyen tojás és mégsem esek vissza a Földre, de mostmár értem! Gyorsan meg is csináltam az egészet mégegyszer -> felszállás, orbitális pálya, leszállás. 😊 Nagyon király ez a szimulátor. Megyek, csinálom is a következõ feladatot: Randevú az ISS-el! 😊Azért köszi, hogy válaszoltál.
Ez egy stabil Földkörüli pálya.
Mit értesz ideális alatt pontosan?
Mindenesetre a PRJ gomb nyomkodásával érdemes SHP-ra állítani az ábrázolást...
Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék az orbitális pályára álláshoz. Végigcsináltam a magyar oldalon a leírást, de valahogy az istennek sem akar kijönni normálisan. Az alábbi képen láthatjátok a pályámat és az adatokat. Légyszi segítsetek, mert nem tudom hogyan lehetne ezt a tojást ideálisra varázsolni, de akárhányszor elõrõl kezdem, mindig ez jön ki:
Sikerült, köszi!

Elõször is a modules tabon engedélyezni kell a ScnEditor modult.
Tetszõlege scenario betöltése után F4->Custom->Scenario editor->GL-01->Edit-> DGIV repaint center
Üdv!
Kicsit láma dolog, de nem tudom hogy lehet új skineket bealkalmazni a DGIV-re. Letöltöm, Orbiter mappába kibontom, eddig oké, de tovább nem jutok. Tudnátok segíteni?

Sanyix
Az orbiter szimulátor, a másik kettõ csak ilyen planetárium program.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

hát szerintem az orbiter ezeknél sokal jobb!ki probáltam mindketõt hát...
Lambo fan
én találtam még egy olyat hogy Celestia és egy olyat hogy Open Universe. Kinek milyen tapasztalata van ezekkel?

Lambo fan
hûûû ez nagyon jo "játék", vagyis szimulátor. 2 év után ismét felfedeztem, hûû, eszméletlen jo, azota még fejlesztettek is rajt. hmm, eltart egy darabig mig megtanulom mi hogy van bann. ez az egyetlen ilyen stilü ûrrepülés szimulátor egyébként vagy van több is?

akyyy
asszem megvan. de nemtudom melyik ami magátol egy😄
meg egyébként, ebbe nincs olyan hogy egyik monitoron külsõ képet mutat, másik monitoron meg a pilótanézetet?

̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊

akyyy
linket plz

Sanyix
aha

akyyy
ez nekem ment?

Sanyix
Hát ha kiszámolod a pályát igen. Amúgy imfd, és csak a dV-t meg gyújtási idõt nézed ki.

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Az apollo projectet meg lehet csinálni mfd-k nélkül, úgy ahogy azt 69-ben valóban is megcsinálták? Nem mint ha jelenleg meg tudnám csinálni, de ezt tûzném ki végcélnak.
Sanyix
Redshift, akár a holdig is elrepül, és leszáll (bár amikor 1 éve próbáltam nekem szépen lelassított, majd 60 km-et esve rázuhant a holdra)

akyyy
nincs valami mod amivel magától megcsinálja a felszálst, ilyesmi? nehéz ez nekem😄 és csa alátvány érdekel-.-

Sanyix
AMSO az egyszerûbb, Project Apollo a valósághûbb. Project apolloban a fedélzeti rendszerek élethûen vannak szimulálva szóval az a sok kapcsoló a mûszerfalon jó valamire, és az igen felhasználóbarát fedélzeti számítógépet is neked kell kezelned 😊

akyyy
ost milyne modokat érdemes letölteni?

hello szeretném megkérdezni hogy mi a külöbség az AMSOkattés a Project Apollo katt
közöt?melyiket válaszam?a kéek alapján az AMSO sokkal jobb.
Köszi! Le fogom tölteni,már az imfd v4.6 -ra váltva sikerült, de tény sok hibát elkövethettem nagyrészt ezért is alakulhattak így a repülések.
INFD = IMFD temészetesen
Érdemes letölteni az INFD 5.0-t. Nekem bejött.
http://koti.mbnet.fi/jarmonik/Orbiter.html
Van hozzá egy Freereturn tutorial is, ezzel korrekció nélkül elõször 1100km re jutottam, viszont ha a Holdtól 70-100000 km re csinálok egy kis korrekciót, akkor könnyûszerrel 300km-es periapszisra jutok a Holdnál.

A Delta velocity-t én Holdról-Földre utakon szoktam használni
Sziasztok! Földrõl holdra több fajta módon is el lehet jutni: IMFD,Redshift,alap mfd stb.Nekem mostanában 30-40e.km közelebbi periapsisra egyik módszerrel sem sikerül eljutnom.Tehát valamit elrontok,(align pontos) vagy az alap orbiter beállítások mások mint féléve. Azelõtt kb 5000 km pea-ra tudtam jutni korrekciók nélkül a szökési égetéssel. A mostani küldetésben különösen fontos lenne a spórolás, ezért kínlódom ezzel.

Jelenlegi Orbiter beállítások: 20060929 P1 IMFD v421,gravitációs csavarás stb. kikapcsolva.Több féle jármûvel is ez a gond.

Ha van ötletek a gondra, vagy egy pontos eljutási megoldásra akkor örülnék a segítségnek. A Delta Velocity módszer pontosnak tûnik a fórumot olvasva,de a beállítása nem megy.(esetleg valaki leírná)Köszi Péter.

Üdvmindenkinek

kössz a Cessnás linkért. érdeklõdnék hogy nincs-e valakinek valamilyen tutorialja arra hogy hogy lehet repcsiket csinálni?
Sanyix: köszi a segítség, már megy a pontos leszállás sikloval,jól be lehet lõni a cél aerát a zuhanás mértékével.

Kérdezném Tõletek milyen ötletek jöhetnek szóba ûrsikló hold expedíciójával kapcsolatban?

Nekem vannak rész scenario variánsaim ,de ez a szerkesztõ néha keresztbe tesz.
Két siklóval oldanám meg,az elsõ menne a kilövési bázist érintõ ûrállomásra,innen a második teljes földi kilövési formában (mivel erre szükség van ) állna át a hold keringési síkjára leküzdve az 5.4 körüli incl. különbséget, DE itt van 2 gond is ,nagy gáz esetén beindulnak az SRB-k és sok fuel elveszik ami a végén hiányozni fog(kipróbáltam).Tehát erre a szakaszra kellene valami ûrkomp,ami át align-olja a komplett siklót a hold ker.síkra.(párat kipróbáltam már ilyen tug-okat,kisebb ûrbázisokat, de nem tudnak beállni fixen align-re, forognak sajna. Az okait tudom.
További gond itt,hogy a második (holdra menõ) komplett kilövési sikló csak a default atlantis lehet,mert ezt lehet csak indítás elõtt beirányítani prograde helyzetbe.( a többbit csak a szerk.ben ,de azokkal más gond is van ebben a furcsa küldetésben)
A hold orbitnál meg kéne egy leszálló egység, de ilyet még nem találtam, ami kapcsolható a scenario szerk.ben teherként és J gombal nyitott teherajtónál lekapcsol és az adott bázisra írányítható.(és ott is marad)😊

Földre vissza jövet már mehet valamelyik kieg.sikló,(másolva az elõzõ állapotot fuel stb.) itt csak a fékezéshez kell elég üzemanyag a LEO-ra álláshoz, majd le kell kapcsolni a tankot és mehet a szokásos deorbit stb.(kiprobáltam)

Ezt az egész küldetést több scenárióra osztva csináltam.
Akinek van a leírt problémákra ötlete, akár más kombinációban, maradva a realitásoknál,az jelezze.Köszi a segítséget!

hát ha az amit a Dan's page-rõl töltesz le, akkor a modulesnél kell engedélyezni
"nics valakinek egy jó kis kisrepcsije? olyanra gondolok amivel meg lehet nézni, hogy hogy néz ki a bázis a levegõbõl szal valami cessna."
tessék:http://www.orbithangar.com/advsearch.php?search=name&text=Cessna&OrbVer=default&name=default&author=default&category=default&subcat=default
Srácok, dobjon már meg valaki egy használható hang fájllal, mert amit a honlapjárol leszedek az a könyvtár kijelölése után nem csinál semmit,
vagy regelni kéne még valahová hogy engedélyezze?
Cimem: [email protected]
Sanyix
a basesync mfd-ben lehet beállítani. A mapon meg az elõre kiszámolt becsapódási pont látszik, légkör figyelembe vétele nélkül -> semmit sem ér.

Köszi! Az elsõ sorban leírtakat hol tudom beállítani , vagy ez a manuális irányítás része a deorbitnál. Még egy kérdés : ez a leírt szabályos deorbit a mapon hogy látszik, azaz hol van a piros pont a zöld vonal után,a bázis elött vagy után és mennyivel. Nyílván ez a süllyedés közben is folyamatosan változik a szög eltérés miatt.
Mégegyszer köszi a részletes választ. Majd még lesz egy pár kérdésem😊
Sanyix
belépési szög 1 fok, eléérkezés (anticipation) 7 fok (20km-es magasságra állítva). 120 km-en 0 dõlés, állásszög tartó autopilóta(csak a magassági kormányt, vagyis légkörbe lépés esetén a trimmlapokat irányítja, szóval átdöntésnél belenghet az siklót, amit neked kell korrigálni) bekapcs (shuttle fleetnél a b bilenntyû) 70 km közelébe olyan -200 m/s függõleges sebességgel kéne érkezni, ami itt erõsen elkezd csökkenni, -100 m/s-nél. Elkezdhetsz bedönteni, ami nem azért szükséges, hogy jobban lassuljál, mert nem fogsz ha az állásszög ugyanannyi marad, hanem azért, hogy a felhajtóerõ ne emelje a siklót, hanem oldalra pazarolja el. Tehát a kb mach 3-ig a dõléssel szabályozod a zuhanást. -100, -50 m/s között érdemes tartani érzés szerint, úgy hogy 100 km-re a kifutótól 1 km/sec legyen a sebesség, ahol már átválthatsz normál repülésre. Reentry mfd segít hogy lássad mennyire kanyarodtál el a bázis felõl, és mikor kell átdönteni a másik irányba, basesync mfd meg a deorbitban segít.

Sziasztok! Fél év kihagyás után kiderült , hogy manuálisan képtelen vagyok shuttle val deorbit, reentry stb lászállni pontosan. Vagy elõbb érkezek le földközelbe 20-30km magasságra , a bázistól kb 700-800km re , ami gáz. Tehát a légkörbe érkezés szögével van gondom ,mert irányításra túl gyorsan reagál a gép le és fel. Ha valaki tud tanácsot adni örülnék neki, fõleg manuális érdekel vagy félautomata kombinációk. Az idõ és távolságfüggõ mûveleteknél lehet pontatlanság. Aerobrake van-e ? Vagy csak a kikanyarodásos fékezés(S alak),ami csökkenti jelentõsen a sebességet? most a v.3.9.2 vel repülök. Szóval bevált trükkök, tippek manuális visszaérkezéshez jól jönnének.Köszi Péter.
Ez a skin tök jó. még nem láttam. az egyetlen bajom vele talán az hogy túl színes. nem tudtok egy jó texturet taxiwaynek?

amúgy szerintem nagyon jó lenne multizni valamikor egyet. hallotam már róla hogy vannak multis kiegészítõk de még nem játszottam egyel sem
magyar DGIV skin!😊katt ide!!!
Elnézést a kérdésért, mert ezek az automatikus lehetõségek ( deorbit, reentry stb.) ott figyelnek a modules fülnél be is van aktiválva, tehát valamikor letöltöttem már a sikló miatt. AutoFCS a neve és az F4 billentyûvel a Custom -ben található aktiválás után. Mégegyszer bocsi.
nyilván. valamikor... egy dolgot azért próbálj meg. nekem az volt a gáz hogy a légkör volt, de bolygók meg nem. a videokártya öregedett el, újat kell majd venni, mind1. ha elindítod az orbitert, a video fülél lesz az hogy 3D device. na azt változtasd meg. ezzel el lehet érni hogy a progi ne használja a videokártya egyes funkcióit (amik esetleg elromlottak)

ennyit tudtam. nics valakinek egy jó kis kisrepcsije? olyanra gondolok amivel meg lehet nézni, hogy hogy néz ki a bázis a levegõbõl szal valami cessna.
rájõtem! a p1 es verzioval volt baja a gépemnek mert a régebbi Orbiter 2006-nak nincs semmi baja😊ugylátszik adig aszt használom amedig nem lesz újabb verzió! de egyáltalán lesz?
Nem feltétlen a vista lehet az oka ! Haverom gépén (Win.xp intel 2.6 nvidia7600Gs)jelentkezett ugyanez a tünet , de nem tudtam mi lehet. videokartya összes beáll. lehetõségét végig kell nézni és az orbiter képi beáll.is. Aztán a videodrivereket , ügyelve , hogy más játékra ezek a beavatkozások ne legyenek negativ hatással -- FSX ment nekem szét egy omega driverrel😞

KissColos : én is manuálisan szeretem , csak az infók miatt próbálnám ki 1x2x. UI: Manuálisan sok minden hibát lehet korrigálni üzemanyag veszteséggel,így még izgalmasabb is a mûszeres bugok kijavítása😊
hello segitséget szeretnék kérni,Windows vistám van és ha elinditom a programot akkor a földnek és a többi bolygonak nincs semilyen légkõre!!!a föld úgy néz ki mint a holdon járnák. ez miért lehet??? vistán már nem is müködik rendesen?
hát...
te tudod, de én az ilyen tipikusan manuális dolgokat szeretem kézzel csinálni.

kerestem, de én sem találtam... szóval manuálisan kell 😄

mmondják rám hogy robofób vagyok, lehet hogy igazuk van
Sziasztok! A következõ MFD-ket keresem: deorbit , reentry. Szokásos helyeken nem látom. Köszi a segítség , mert némely hajóknál nem tudom ezt stabilan tartani.