1070
Orbiter - A free space flight simulator
  • kamov
    Hm, az IMFD Orbital részét még nem is használtam...
    Az IMFD-s módszert leírhatnád, mert nem vagyok járatos a "velocity match" és a "find target" módokban

A DG-vel a Sync-Orbit és az Arrive MFD-t használom az ISS-hez.
    A Sync-Orbit MFD viszont nem veszi figyelembe a "gravity torgue"-t.
    Ezen azzal lehet segíteni ha az átmeneti ellipszispályán csinál az ember pár pályakorrekciót. Eddigi tapasztalataim szerint, ha csak a "nonspherical gravity sources" van bekapcsolva akkor egy korrekció az apoapszisnál elég szokott lenni a 10km-en belüli érkezéshez, bekapcsolt "gravity torque" esetén három-négy korrekcióval is csak 30km-en belülre garantált a megérkezés.
  • Sanyix
    Ha 2006 editionod van, és Deltaglider III-mad fel van rakva rá tudok visszajátszást küldeni, épp ma csináltam egy DGIII-al full manuális cape canaveralról felszállást, pályára állást, keringési sík egyeztetést (finomítás), szinkronizálás imfd-vel (mer lusta vagyok sync orbit mfdzni :)), és dokkolás ISS-re. Ugyanezt megcsináltam Atlantissal is, de az kicsit hosszú lett, 6 nap a szinkronizálás időgyorsítás nélkül(mert rosszkor indultam el) :\
    Meg asszem manuális Soyuzos pályára állás visszajátszásom is van.
    Van légkörbe lépős, azon pattogós, majd a célt elérős visszajátszásom DGEX-el (bár a végén kerék nélkül érek földet, mivel az a fos 150 m/s felett nem hajlandó kiengedni a futóművet, közben kb az az átesési sebesség is... + mikor kijött a futómű a földön, szépen felpattant a cucc 800 méterre :DDD).
    De legtöbbet úgy tanulhatsz, ha magad tapasztalod ki.
  • Trucker39
    Itt: http://orbiter.atw.hu/
  • smntms
    Hy!
    Nemrégóta ismerkedem ezzel a játékkal. Lenne egy-két kérdésem. Bill. kódokat hol találok, tehát melyik gombbal mit csinálok, és az miért jó nekem. Meg hogy lehet megtanulni űrrepülőt vezetni (pályára állás, visszatérés, objektumra dokkolás, stb..)
    Köszi
  • Sanyix
    Tényleg orbiter, bár érdekelne hogy miért vetődött az iss árnyéka az apex-re, amikor ilyet az orbiter sajnos még nem tud :(

De azt se tudom, hogy mik azok a hurok szerű manőverek :\
  • kamov
    Kis érdekesség.

Az űrrepülő egyik szállítóegységét készítő Spacehab Inc. APEX-nevű terve az egyik esélyes pályázó egy amerikai teherűrhajó építésére, mely az űrrepülők kivonása után segítené az ISS ellátását.
    A hivatalos oldalon található animációk szemmel láthatóan Orbiterben készültek még a 2005-ös verzióban, level-8-as Föld textúrákkal! http://www.spacehab.com/sfs/apex.htm

A modell természetesen letölthető a 2006-os Orbiterhez is.
    www.orbithangar.com

• Sanyix
    Gondolom be van kapcsolva a gravity torque (gravitációs csavaróerő) na azért. Minél nagyobb cuccal repülsz annál jobban érezni. Amúgy ha rohadt gyorsan forogsz összevissza az azért is lehet mert felgyorsítottad az időt nem volt stabil helyzetben az űrhajód, időgyorsításnál meg elnagyolja a számításokat, és akkor lehet ilyesmi. Ha nem gyorsítottál, akkor a gravity torque.
  • quack
    miért van az hogy ha a világűrbe érek akkor a gép egy idő után elkezd összevissza forogni?
  • Sanyix
    Talán a hivatalos oldaláról, google 1 találat...
  • henman
    És honnan lehet letölteni?
  • kamov
    Na végre a földi bázisok is mind működnek.

Amúgy tök állat a Tián légkörében repkedni.
    Kicsi gravitáció, sűrű légkör.
    A DG-k úgy viselkednek benne mint valami vitorlázórepülő....
  • neuro
    pontosan
  • Trucker39
    Teljesen igazad van.
  • Papirzacsi
    igen.
  • henman
    Le lehet valahonnan tölteni ezt a játékot?
  • henman
    Le lehet valahonnan tölteni ezt a játékot?
  • Sanyix
    Aki még nem látta volna a 2006-ot egy kis izelítő belőle a képgalériámban
    Van egy kis alacsonyabb kép fehér felirattal, na onnantól van a 2006-os verzió, az előtte lévők a 2005-ből vannak.
  • Sanyix
    Ja komoly, nemrég csináltam is egy full manuális cape canaveral-ról az ISS-re dokkolás Atlantissal visszajátszást, ami kicsit sokáig tart valós időben (4 nap, nem a legjobb indítási ablakot kaptam el :) ), de 1000szeres időgyorsítással kibírható, és akik még nemtudnak űrsiklóval repkedni, azoknak hasznos lehet és ami a legjobb, hogy elértem eddigi legjobb Rinc eredményemet űrsiklóval pályára emelkedés közben (0,65 fok) ilyen jó Rinc-et még GPC MFD-vel sem értem el pedig az automatikus :). És közben nyomogatom rendesen a printscreent, mert olyan szép a látvány, ezekkel a nagyfelbontású föld textúrákkal, hogy nagyon :)
    Ez lenne.
    Na meg kipróbáltam a Soyuz-t az orosz csodát, hát az nagyon tetszik :) azzal is csináltam már baikonurból felszállást és ISS-re dokkolást, mindezt 1xszeres(valós) idővel 138 perc!! alatt szóval nagyon elkaptam egy indítási ablakot :) kár hogy visszajátszást nem mentettem :\ A baj csak az, hogy ha űrállomásra akarok dokkolni ki kell kapcsolnom a gravity torque-t, mert azzal forog összevissza, úgy meg nemnagyon tudok dokkolni. Najó a Luna-OB1-re tudok, de annak a dokkolóhelye legalább a forgástengelyen van.
  • kamov
    Nna letöltöttem a 2006-os verziót.
    Az új textúrák jók. A Mars gyönyörű. A légkör modellezése javult. A Titánnak végre alapból is van légköre.

Általánosságban nehezebb lett a repülés a fizikai motor változása miatt.
    A dokkolás jóval nehezebb lett és továbbra is adósak maradtak egy realisztikusan viselkedő ISS-el(stabilizációs üzemmódok hiánya).
    A könyvtárszerkezet és konfig file-ok változásai miatt minden földi és holdi bázist át kellett buherálnom de még így sem működik mind.

A level-9-es mars textúra nekem CTD-t(összeomlást) okozott. A level-10-es viszont helyretette a dolgokat.
    A level-10 es Mars textúrát viszont csak akkor másolom be ha kell mert marha sok memóriát foglal, ami menet közben nekem nem gond(1GB) viszont a kilépést lelassítja.

A tutorialok szerintem jól sikerültek. A felvétel visszajátszás opciók pedig az ismeretterjesztés hasznos eszközévé tehetik a programot.
  • Trucker39
    Igen. Érezhető a grafikán a javulás. Kiváncsi leszek majd, mi minden jelenik meg majd hozzá.
    Sajnos a sérülés modellezéssel, valamint a talajfogással még mindig gondok vannak.
  • Sanyix
    Nézd meg napfelkeltekor a űrhajódat, amikor pár másodpercig a légkörön keresztül világítja meg a nap :) Na meg persze a nagyfelbontású textúrákat (a 140 megás földet, meg a 240 megás marsot), az se gyenge látvány. Meg végre a bolygó sötét oldalán egyáltalán nem világítja meg a nap az űrhajót. Van már gravitációs csavaróerő, normális mfd gombok, sérülések (mint a DGIII-nál), VISSZAJÁTSZÁS (ez a lekjop szerintem :)).
  • Trucker39
    Igen, de megoldódott.
    Letöröltem az egész 2006-t, majd újra egyésével szépen kicsomagoltam.
    Láss csodát, most semmi baja.
    Jut eszembe. Egyenlőre nem sok minden változást látok benne, bár még nem olvastam el a leírását.
  • Sanyix
    Nagy felbontású textúrákat raktál fel?
    Itt lehet hogy többet tudnak segíteni :)
  • Trucker39
    A mesdebug modul csak próbaképp van benne. Az orbitersound modul meg onnan lett letöltve, ahová kiirták, hogy a 2006 editionnal kompatibilis. Jah és természetesen teljesen külön alkönyvtárba van kicsomagolva.
    A plusz pár sorod meg azért van, mert végig fut a a betöltés, nekem vioszont már közben kilép.
  • Sanyix
    A meshdebug modulra szerintem nincs szükség, és nemtudom, hogy az orbitersound kompatibilis e az új verzióval. Amúgy remélem új helyre csomagoltad ki, és nem a régi verzióra.
    Nekem is kb ilyen a log fájlom, de a végén még van nekem pluszban pár sor:

Module Galsat.dll [API v.041022]
    Module Jupiter.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Jupiter: Precision 1e-006, Terms 1624/3625
    Module Io.dll [API v.041022]
    Module Europa.dll [API v.041022]
    Module Ganymede.dll [API v.041022]
    Module Callisto.dll [API v.041022]
    Module Satsat.dll [API v.050206]
    Module Saturn.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Saturn: Precision 1e-006, Terms 2904/6365
    Module Mimas.dll [API v.050206]
    SATSAT Mimas: Terms 113
    Module Enceladus.dll [API v.050206]
    SATSAT Enceladus: Terms 33
    Module Tethys.dll [API v.050206]
    SATSAT Tethys: Terms 101
    Module Dione.dll [API v.050206]
    SATSAT Dione: Terms 59
    Module Rhea.dll [API v.050206]
    SATSAT Rhea: Terms 68
    Module Titan.dll [API v.050206]
    SATSAT Titan: Terms 100
    Module Hyperion.dll [API v.050206]
    SATSAT Hyperion: Terms 595
    Module Iapetus.dll [API v.050206]
    SATSAT Iapetus: Terms 605
    Module Uranus.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Uranus: Precision 1e-006, Terms 1827/5269
    Module Neptune.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Neptune: Precision 1e-006, Terms 391/2024
    Finished initialising world
    Module DeltaGlider.dll [API v.060425]
    Module ShuttleA.dll [API v.060425]
    Finished initialising status
    Finished initialising camera
    Finished initialising panels
    Finished setting up render state
    **** Closing simulation session

Szóval úgy néz ki, neked a mars dll-jének betöltése után elakadt valamin :\
    Felraktál hozzá Hires packot?
  • Trucker39
    Hibát nem ír ki. Egyszerűen csak kilép
    De itt a log file:
    **** Orbiter.log
    Build May 4 2006 [v.060504]
    Devices enumerated: 6
    Devices accepted: 5
    ==> RGB Emulation
    ==> Direct3D HAL
    ==> Direct3D T&L HAL
    ==> Direct3D HAL (HIGHTECH RADEON 9600XT)
    ==> Direct3D T&L HAL (HIGHTECH RADEON 9600XT)
    Found 3 joystick(s)
    Module OrbiterSound.dll [API v.041022]
    Module Meshdebug.dll [API v.050206]

**** Creating simulation session
    DirectDraw interface OK
    Direct3D interface OK
    Zbuffer: 32 bit
    Render device: Fullscreen 1024 x 768
    Device has hardware T&L capability
    Joystick throttle: SLIDER 0
    Joystick throttle control detected
    Module Sun.dll [API v.050206]
    VSOP87(E) Sun: Precision 1e-006, Terms 554/6634
    Module Mercury.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Mercury: Precision 1e-005, Terms 167/7123
    Module Venus.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Venus: Precision 1e-005, Terms 79/1710
    Module Earth.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Earth: Precision 1e-008, Terms 2564/2564
    Module Moon.dll [API v.041022]
    ELP82: Precision 1e-005, Terms 116/829
    Module Mars.dll [API v.050206]
    VSOP87(B) Mars: Precision 1e-005, Terms 405/6400
    Én nem látok benne hibaüzenetet.
  • Sanyix
    Azt leírhatnád, hogy hogy nem működik. Kiír-e valamit, log-ban ír e valami hibát.
  • Trucker39
    Letöltöttem, kicsomagoltam, beállítottam és....
    valami miatt nem működik.
    Ötletek ??
    (A 2005 edition simán müködött)
  • Sanyix
    Megjelent az Orbiter 2006 Edition.
  • Sanyix
    Kipróbáltam ezt a Redshift izét. Hát nem gyenge darab. Végülis egy sima mfd, de olyanokat tud, hogy hihetetlen. DG-vel állok a kifutópályán, beállítom, az Earth 2 Moon programot, elindítom. Elindul felszáll, pályára áll, egyezteti a keringési síkot a Holddal, megindul a hold felé, mikor eléri pályára áll, megkérdezi melyik bázisra szállítson le. Megváltoztatja a keringési síkot, hogy a bázis fölött repüljön el. Idáig tökéletes. Aztán a leszállás már nem, mivel 1,7 km/sec-el 2km magasan áthúzott a bázis fölött (gondolom úgy működne, ha légkör lenne, mivel a Földön működik). Na aztán a másik képesség: felszáll űrállomást megközelít dokkol rá, majd leválik, belép a légkörbe és leszáll a kiindulóbázisra. A felszállás nem ment vele, mert amikor rákérdezett hogy melyik űrállomásra vigyen, és beírtam akkor egyből hibát okozott a játék. Na így folytattam a másik scenario-val aminél már pályán van. Innentől már működött, egyeztette a keringési síkot az űrállomáséval(Mir), megcsinálta a szokásos pályamódosítást, 4 óra alatt beért az űrállomás, megközelítette, rákérdezett melyik dokkolóhelyre menjen, megadtam megközelítette, és bedokkol (bár a dokkolónyílást nem nyitotta ki magától, és a retro hajtóművek ajtaját sem, ezért én tettem meg :), és kicsit brutálisan 0,9 m/s sebességgel "csapódott" a dokkolónyílásba ), megkérdezte mennyi ideig maradjon az űrállomáson, beállítottam, majd az idő lejártával levált a mirről, aztán csinált egy számomra érthetetlen manővert a belépés előtt. Megemelte a pályamagasságot 650, és 1000 km közé, aztán lelassított a légkörbe lépéshez. Elég durván lépett be mert a dinamikus nyomás a 400 kPa-t is elérte, és szerintem ezt már nemnagyon bírná ki semmien űrhajó. Aztán mikor lelassult, pontosította az irányt a bázis felé és ereszkedett, majd kb 30 m/s függőleges sebességgel orrfutóra érkezett volna, ha nem avatkozok be és emelem fel a DG orrát :) Ja persze nem a kifutópályára érkeztem, mert ez a redshift szerintem a bázis közepének a koordinátáit figyeli, és azt akarja eltalálni mindegy milyen irányból :D
    Szóval vannak még hibái, de azért elég durva dolgokat tud, ráadásul eléggé önállóan, ha fejlesztik szép dolgok sülhetnek ki a redshiftből :)
    Akit érdekel innen letöltheti az addont.
  • Sanyix
  • kamov
    A kevés üzemanyagú DG-vel is simán körpályára lehet állni.
    Bár úgy nem akkora poén...
  • Sanyix
    Ilyet csináltam :)
    Delta glider III mellé adott küldetéseket próbáltam, most ezt az Rescue mission on Io-t.
    Europaról indultam, egy DG III-al, felemelkedtem, megkerültem a Jupitert, mikor közeledtem az Io-hoz pályát modosítottam, hogy ha pályára állok, éppen a célpont(DG III ezis, kevés üzemanyaggal) felett haladjak el. Periapsisnál pályáraálltam, majd lassítottam egyet, és elkezdtem ereszkedni a célpont felé. 6km es magasságban lelassítottam, és lassan ereszkedve megközelítettem, és leszálltam mellé. De nem lehetett feltölteni üzemanyaggal. A felszínen meg akartam dokkolni a másik dg-re, mert már próbálkoztam egyszer, és teljesen megbolondult, összevissza ugrát, beesett a földbe, stb. Úgyhogy átváltottam a másik dg pilótafülkéjébe, felemelkedtem 60 méterre(merthogy egy kevés üzemanyaga azért még volt), bekapcsoltam a magasságtartást, kinyitottam az orrkúpot, majd vissza a másik dg-be, azzal is felszálltam, és rádokkoltam :) aztán elkezdtünk emelkedni, ez nehéz volt, mivel kb ugyanakkor tolóerőn kell lennie a hover hajtóműveknek, mert különben elkezdenek emelkedni, ereszkedni egymáshoz képest. Felmentem 6km magasra, majd nagy nehezen(merthogy a másik gép plusz tömege, kicsit már sok az irányítórendszernek :D ) beállítottam a gépemet 5 fokos emelkedési szögbe, aztán gyorsítás 49 km-es apoapsisnál még egy kis gyorsítás, és ezzel pályára toltam egy DG III-al megy másik DG III-at :D. Aztán feltöltöttem üzemanyaggal, és kész, mehet ki merre lát. Hát nem volt könnyű feladat :D
  • baroncs
    jaj nekem. csak most vettem eszre, hogy valami lett a dg-vel, mert hóóót transparens.(ugyertem, vszinuleg eltunt a modellje) vki eé tudna kuldeni mailben a [email protected] ra?
  • baroncs
    nem is rossz
  • baroncs
    inkabb manualisan instalallom, mert van egy-ket addon, amit nem akarok felulirni
  • baroncs
    meg
  • Orbiter
    Nézd csak : http://download.orbit.m6.net/orbiter050216patch_base.zip
    Ez a patch! Csomagold ki és másold az orbiter könyvtáradba, ha rákérdez, hogy felülírjon-e valamit, akkor mindent felül írhat!

A sound modul megvan?
  • Sanyix
    "The latest release version is 050216."
    ez van a hivatalos oldalon.
  • baroncs
    mert nincs a hivatalos oldalon csak 050116-os(current)