1070
Orbiter - A free space flight simulator
-
sokminden sikerült, de az iss-re az istenért nem tudok dockolni. Igazábol megközelíteni sem nagyon. 41. Km a legjobb idáig. :((( És az imfd-vel sem tudok elmenni a holdig csk transfer-el de azzal simán. de a marsot meg már nem állítja be. -
www.orbithangar.com -
smntms #508 HY!
Honnan lehet letölteni nagyfelbontású képeket a Földről?
Csak hogy szebb legyen a játék.
Köszi
-
HÚÚÚ ez akütyü tényleg sokat tud. Köszönöm. Ismét van egy kis tanulni való. Ezzel már szerintem menni fog. Bámulatos mennyire vágod ezeket. Malyd megírom hogyan ment. A többi műszerrel már sikerült megbarátkoznom, amitől meg rettegtem (pályáraállás) az már szinte eseménytelenül megy. Na hajrá....... -
Pedig egyszerű.
Course részben
Off plane transfert akkor kell használni, ha a kiindulási bolygó körül nem a célbolygó keringési síkjában keringesz, planart meg akkor ha azonos síkban.
Tangential transfert a bolygó felszínéhez közel keringő gravitáció nélküli objektumokhoz kell használni (űrállomás, vagy nagyon kicsi alacsonyan keringő holdak, pl Deimos, Phobos), de csak pályasík egyeztetés után (RInc= 0.00).
Off plane-nél és planarnál megadod a célbolygót targetnek, source-nek meg automatikusan beállítja azt a bolygó ami körüli pályán vagy. A TeJ (Time to Ejection) az indulási időpontot jelzi, ezt hagyjad ahogy van, mert optimálisra állítja. A TIn (Time to Injection) az érkezési időpontot jelenti. Ha csökkented tovább tart az út de kevesebb üzemanyag szükséges, ha növeled, akkor nyújtottabb lesz a pályád, gyorsabban érsz oda, több üzemanyagot használ. Amikor beállítottad ezt a részt, visszalépsz a menübe, és elindítod az orbit ejection menüpontot, beállítod forrásnak azt a másik menüpontot amivel kombinálsz, jelenesetben a course-t (a realtime felirat fölött). Ennek segítségével elhagyod a bolygó hatáskörzetét, és mivel a másik menüpontból veszi az adatokat, jó irányban is. Ha elhagytad a hatáskörzetét, megjelenik a "Have a nice voyage!" üzenet. Ekkor visszalész a course menübe, és a source-nek beírsz egy x-et (ez mindíg a saját űrhajódat jelenti), és akkor már van ebben a menüben is burn vector, és használhatod az auto burnt-t is, csinálsz egy kis pályakorrekciót, és akkor már úton vagy a célod felé. Amikor közeledsz, átállítod a course-t Planet Approach programra (ezt akkor használd ha már az orbit mfd-ben alul középen a G szám felirat nem piros(amikor már a bolygó hatáskörzetében vagy), mert külömben pontatlan lesz. Beállíthatod a megközelítési paramétereket, PeA=periapsis magasságot (pályád legközelebbi pontja a bolygóhoz), és az EqI-t (Equatorial Inclination) a pályád egyenlítőre mért dőlészögét, ha megvan nyomsz egy auto burn-t, vagy a burn vector felé manuálisan égetsz. Aztán átváltod a course részt orbit insert programra, és auto burn, és akkor pályára áll. Megközelítést az főmenüben lévő base approach résznél is állíthatsz be, akár úgy hogy át is repüljél a célbázis fölött. Az orbital résznél meg a circularize-el azon a magasságon tudsz akár 0.00000 elliptikusságú pályára állni, amin éppen vagy (ha lehetséges). A Velocity match-al lelassíthatsz a targetnek beadott objektumhoz képesti 0 sebességre.
A tangential transfer használatát ebbe a topikba leírtam nem olyan rég, csak meg kell keresni :) -
Talán még a dolog technikai részén lehetne csiszolnom holdraszállásnál csak az a baj, hogy ez az imfd nekem nagyon bonyolult és nem igen tudom még használni. Van ennek valami leírása valahol? -
kamov #504 Én az Arrive MFD-t szoktam használni, ha a leszálláshoz végig a hajtóművekkel kell fékezni(Hold); légköri fékezésnél pedig az Aerobrake MFD-t hívom segítségül.
Egyik sem teljesen pontos de nekem sokat segítenek.
Mindkettő letölhető a www.orbithangar.com-ról -
Működik. Leszállásnál még jól odavágtam a masinát de minden úgy ment ahogy mondtad. Még vagy harmincszor megcsinálom mint a a pályáraállást, s talán ez is menni fog. KÖSZÖNÖM!!! -
Holdutazásra (is) az IMFD-t használd, azzal pontos lesz minden. A pálya értékeit általában retrograde módban égetéssel (lassítással) tudod csökkenteni :)légkör nélküli égitestnél a bázis közelébe lassítani kell, majd teljesen megállni, ugyancsak retrograde módban, de a bolygó síkjával párhuzamosan, hogy a hover (lebegő) hajtóművekkel lassítsd az esést. De mivel a retrograde autopilóta, és a level horizon kizárja egymást, így level horizonban, a hud-on lévő kereszt felé fordulva tudsz fékezni (a sima kereszt a retrograde irányt jelzi, a kereszt egy körben pedig a pro grade-t, ezek egymással szemben vannak.
Ahol meg légkör is van, használhatod azt is a fékezésre. -
Sokminden megy már szinte minden gubanc nélkül, de a holdat még mindíg nem tudtam pontosan megközelíteni. Nagyon messze vagyok még mindíg tőle.Nem tudja valaki hogyan tudok egy orbitális pályának az értékeit csökkenteni, hogy le tudjak szálnni valahova? Előre is köszi. -
Na sikerült végre egy majdnem tökéletes légkörbe lépést csinálni űrsiklóval :) és végre a földetérés után a kinyíló fékernyő sem rántott le a kifutópályáról :D (bár most is küzdöttem vele kicsit). Annyi hibám volt, hogy kicsit durván értem földet, mert volt egy kis gondom a féklapokkal (a féklap zárást nyomogattam egy ideig a nyitás helyett, mert pont fordítva van kiosztva a billentyűre mint logikus lenne..., így kicsit meredeken értem le).
De viszont jó, hogy már mindíg sikerül a belépés és a leszállás ahol kell :) szóval csak gyakorolni kell, és sima ügy :)
Amúgy érdekes, hogy 3 mach-os sebességnél, milyen hirtelen megváltoznak a repülési tulajdonságok :\ nemtom a valóságban is így van-e. -
Sziasztok
Nekem meg végre sikerült az első olyan orbitális pályát beállítanom amit szerettem volna. Még soha nem volt dolgom szimulátor programmal, de ez valami fantasztikus. Sokat segített az is amiket itt írtatok. Köszi -
Van felvétel, eszembe jutott még az elején :) lassítástól földetérésig.
Valahova feltöltöm.
Na itt van. -
Felvétel van róla ? :)
Amugy gratulálok. Nekem még a Gliderrel is néha gondot okoz a belépés a légkörbe. -
Ja, 1 fokos Belépési szöggel, és 7 fokos anticipationnal sikerült. Eddig 1 fok vs 5 fok volt. -
SIKERÜLT végre! leszálltam ahogy kell, bár nem néztem a billentyűzetet, és kerékfékezni akartam a kifutópályán, és véletlenül mellényomtam és a baloldali féket nyomtam úgyhogy lecsúsztam az utolsó pár méteren a kifutóról :\ -
Eddig annyit sikerült máshonnan megtudnom, hogy 8000 km távolságra a bázistól szoktak fékezni (AutoFCS is 8030 km-nél kezdi), és kb 89 m/s-el lassítanak.
Ha már közel vagyok nemtudom elkoptatni, mert elkanyarodnék a fenébe. Addig persze folyamatosan döntögettem jobbra barra, de nem volt elég. -
kamov #493 Ha az ISS-ről jönnek vissza akkor az Indiai-Óceán felett Madagaszkár közelében fékeznek kb 100-105m/s-al.
Az STS-101 nél itt találod a "deorbit burn" időpontját:
http://www.astronautix.com/details/sts52253.htm
Ez csak percre pontos tehát van benne egy kb 450km-es szórás...
Amúgy a nagy sebesség nem olyan nagy baj, mert azt egy jól kiszámított fordulóval el lehet koptatni.
-
Na megin próbáltam űrsiklóval légkörbe lépni, most már csak 16 km kellett volna a kifutópályáig :D és most figyeltem az irányra is, és átrepültem cape canaveral fölött, merthogy a változatosság kedvéért megin túl gyorsan érkeztem, és túlrepültem(nagyon hülyeségeket ír ez az aerobrake mfd néha)... úgyhogy most úgy gondolom, nem a légköri fékezésben csesztem el valamit, hanem a pályáról letérésnél(ha már 3.szor ugyanaz történik).
Nem tudja valaki, hogy a valóságban mik a légkörbe lépési paraméterek űrsiklónál? Belépési szög, milyen távol kezdenek fékezni, hogy letérjenek a pályáról, és mennyi ideig... -
Hát jó lennne :DDD
De sztem nekem kéne fizetnem nemgyengén :D -
Utána pedig lesz egy új magyar űrhajósunk? :)
Sztem nem fizetnének rosszul. :D -
Na űrsiklóval légkörbe lépés, 192 km-re földetérés cape canaveraltól :D, csináltam egy szépnagy hibát, hogy kicsit túlzásba vittem a bedöntést egyik irányba, és túlságosan elkanyarodtam a bázis felől, és elszálltam mellette egy csöppet. Nembaj, alakul, előző még 660 km-es távolság volt :) és ha figyelek a döntésre akkor még egész jó lehet. Komoly hogy laza 6 hónap orbiterezés után már delta gliderrel, légkörbe lépve le tudok szállni a bázison hajtómű használat nélkül :D nemsok olyan játék van amit ennyi ideig kell gyakorolni, hogy minden menjen :) és még az űrsikló hátravan, ezen kívül már csak a hintamanővert kell megtanulnom. -
Légkörbe lépés, leszállás cape canaveralon visszajátszás Delta Glider III-al. Csak a földetérés előtt pár másodpercel indítottam be a hajtóművet, külömben futóműtörés lett volna :D, meg persze a fékező égetésnél 300 km magasan.
Az orbiter fő mappájába kell kicsomagolni, ofkorz. -
hedgehog01 #487 köszi szépen! -
100 km már az űrnek számít, de 160 km ig, még érezhetően lassít a légkör maradéka, tehát próbálj 170 km környékére emelkedni, ott már stabil pályád lehet. -
smntms #485 Hy. Próbálkozok a pályára állással. Mennyi az a min magasság ami már jó? -
Beállítod a Map mfd-nek targetnek az ISS-t, és figyeled a pályarajzot, hogy mikor van a kiindulóbázis felett a pályája, és ehhez elég közel is van, és a megfelelő irányban szállsz fel(delta glider II-vel pár száz km-el előtte, űrsiklóval mondjuk 100 km-re). Vagy kinézel egy igazi indítási ablakot, amikor a valóságban fellőttek űrhajót az iss-re, és azt az időpontot beállítod az iss-nek, és remélhetőleg olyan helyzetben lesz mint a valóságban volt :D. Általában érdemes mögé érkezni, alacsonyabb magasságú pályára, és már szinkronizálhatsz, ha elé érkezel akkor nagyobb magasságú pályára kell repülnöd, mivel akkor be kell hogy érjen az iss, de magasabb pálya több hajtóműégetést igényel, szóval ezért érdemesebb mögé érkezni, hogy te érd be alacsonyabb pályán.
Visszatéréshez, én nem találtam még normális leírást, ki kell tapasztalni, én már fél éve játszogatok, de eddig a legjobb eredményem belépéskor 150 km-es távolság volt a bázistól(mondjuk akkor a pályám csúszott el a bázis mellé, és akárhogy bedöntöttem a gépet belépéskor nem tudtam pontosan felé kanyarodni), szóval hajtóművet mindíg kellett egy kicsit használnom.
Ha cape canaveralra akarok leszállni, akkor vagy az USA nyugati partjánál fékezek egy jó erőset, úgy hogy a map mfd-n piros legyen a pálya a bázis előtt pár kilóméterre, vagy aerobrake mfd-vel, a föld ellentétes felén fékezek, kb 9 km-es periapsis magasságra (aerobrake mfd-n látszik, kijelölt bázis helye, meg ahol éppen te vagy mint az orbit mfd-nél így lehet tudni mikor vagy az ellentétes felén). Soyuznál az aerobrakes dolog jól működik, mivel a belépőegységnek nincs szárnya, így egész pontosan kiszámolja a földetérés pontját, ezzel már 10 km-re is szálltam le a célbázis mellé, de szárnyas űrhajóknál nem működik valami jól. -
Működik az imfd, asszem van is hozzá 2006-osított verzió. Amúgy a lower orbit nem jó, mert nagyon távolra visz a bolygótól, több ezer km, orbit inserttel, meg a beállított periapsis magasságra visz, kevesebb üzemanyagfelhasználással. -
kamov #482 Első lépésben a tutorialok és az Orbiter.PDF (angol)elolvasását javaslom és/vagy a www.orbiter.atw.hu oldal magyar nyelvű ismertetőit.
Ott részletesebben képekkel le van írva mint ahogy egy fórumban lehetne. -
kamov #481 Igen a 4.2-es és a 4.21-es is működik.
Előfordulhat hogy "off-plane intercept" módban irreálisan hosszú gyújtást ír ki de a gyújtás pillanatában reális értékre ugrik.
A gyújtás ettől még pontos lesz. -
hedgehog01 #480 Sziasztok!
Nemrégiben találtam az Orbitert, és eléggé tetszik. Már elég sok minden megy, de néhány dolog még nem világos:
Honnan tudom, mikor kell elindulni, hogy mondjuk az ISS-sel találkozzak, és ne épp a Föld másik oldalán legyen?
Visszatéréskor honnan tudom, hol kell elkezdeni a fékezést, és meddig kell fékezni, hogy a kijelölt bázisra le is tudjak szállni?
Asszem ez a két legégetőbb probléma jelenleg.
Előre is köszi a választ! -
Razgon #479 Holdról bolygóra lehet használni a Lower Orbit-ot is.
Én még nem próbáltam a 2006-os verziót, működik vele gond nélkül az IMFD? -
smntms #478 Ok
Csak azé kérdeztem mert az már gyöngén fanatizmus lenne.
Mint mikor a faszi a Tour de France-t végigtekeri a szobabiciklin. :D -
Dehogy üljük végig :D T időgyorsítás, R lassítás (légkörben nem szabad nagy gyorsítást állítani, mert érdekes dolgok sülhetnek ki belőle). -
smntms #476 Mikor azt írjátok hogy X óra alatt értem oda, akkor komolyan végig ott ültök elötte vagy közben mást is csináltok, esetleg gyorsítjátok az időt? -
Az, hogy off plane transferbe meg planar transferre nem lehet beállítani célként a földet a holdról, mert hibát ír. És végre rájöttem, hogy a base approach-nál orbit insert módban, be kell állítani egy célbázist a földön, és egy magasságot, majd az orbit eject nél a base approachot választani forrásnak, és akkor arrafelé hagyja el a pályát amerre kell. Eddig nem tudtam, hogy ezt a 2-t kell kombinálni, mivel bolygóról bolygóra ,bolygóról holdra, és holdról holdra működik az off plane, vagy a planar intercept, de holdról bolygóra már nem. -
kamov #474 Mit értesz pontosan a gazdaságos alatt?
Én azt tapasztaltam hogy amíg ellipszispályán (3-5nap)térek vissza a Holdtól addig úgy-ahogy elbodogul,de a gyorsabb hiperbolikus átmenetekkel sokszor nem tud mit kezdeni.
Ez a TTM24-nél okoz problémát ugyanis a 24-órás Hold-Föld pályával a Transx-sem tud mit kezdeni...
-
Mindenre lehet használni az imfd-t, végre sikerült rábírnom hogy egy gazdaságos, Holdról visszatérő pályát számoljon, mert odafelé rendben volt, off plane transferrel, vagy planarral, de visszafelé már ez nem működik. Aztán teljes küldetéseket lehet megtervezni vele indulástól, érkezésig hintamanőverekkel, mindennel... Csak azt kéne tudni hogy hogy.. azt tudom, hogy a map menüpontjában lehet ilyesmikkel ügyeskedni. Amúgy készülget az új verzió, már teljesen 3d-s grafikával, meg persze új funkciókkal. -
kamov #472 Elsőre 6,5 km. Működik. Köszönet!
A minimum energiás Hohmann-ellipszispályát számolja ki és hajtja végre.
Ettől gazdaságosabb átmenet jelen fizikai tudásunk szerint nincs :-)
Ezt eddig vagy papíron számoltam ki, vagy hasraütéssel oldottam meg(pár kiszámolt eset után már tapasztalatból), amikor a valós űreszközökkel(Shuttle, Szojuz) kellett az ISS-hez menni.
Csak bolygóközi repülésekre használtam eddig az IMFD-t. -
Az orbital rész csak segítség. A velocity match-al a targetnek beállított ojjektumhoz képest megállít (ha tud), a find target sztem akkor hasznos, ha közelében vagy egy ojjektumnak de nem látod, és ez segít megkeresni.
Imfd-vel úgy kell szinkronizálni, hogy először is, Rinc legyen 0, a célnál magasabb vagy alcsonyabb pályára állsz(attól függően, hogy előtted, vagy mögötted van. IMFD-ben course résznél kiválasztod a tangential transfert, targetnek beadod az iss-t mondjuk. Aztán a TeJ (time to ejection) vagy az MJD értéket elkezded emelni (mjd-vel durván állítasz, TeJ-el meg finomítod), szóval beállítod a pályamódosítás idejét, úgy hogy figyeled a Dis értékét ez lesz majd a legkisebb távolságod a céltól(1 és 15 kilométer között meglesz ez bár jobb lenne, ha kicsit több tizedes pontossággal is lehetne állítani) majd TIn által jelzett idő múlva, az INS érték mutatja is, hogy várhatóan mennyit kell majd égetned, hogy a célhoz képest 0 legyen a sebességed érkezéskor. Azán figyeled a TtB-t (time to burn), ha 0-hoz ér égeted a hajtóművet a BT (burn time) ban jelzett ideig, a kiírt módban (pro grade, vagy retro grade), vagy csak rányomsz az auto burn-ra és magától éget akkor amikor kell, és annyit és arra amerre kell. És vársz a TIn-ig, és akkor a Dis-nél kiírt távolságra leszel a céltól. Ott vagy velocity match-al felveszed a cél sebességét, vagy a hud segítségével, lassítasz vagy gyorsítasz, és aztán szokott módon dokkolás. Elég gazdaságos a tangential transfer, mert delta gliderrel, átlagban 4-5 másodpercnyi főhajtómű égetéssel(ebben benne van a pályamódosítás, majd a célhoz képesti sebbesség csökkentése is) közel kerülsz a célhoz.