Orbiter - Űrrepülőszimulátor
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hogy tud egy tyúk sok embert megrémíteni? idézem: \"Elteszem, hogy halott vagyok és máris megrémül a fél ország.\"
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Az egyik az XPDR. Ez egy nagy távolságú irányadó (4-500km).
Enne az ûrállomás közepe a nullpontja.
A másik az IDS.A dokkolóhelyek irányadója (10-12km).
Ez minden dokkolónak külön-külön van.
F4 billenytû->Object info->Vessel->ISS
Itt kiad egy ablakot amin minden lényeges adat rajta van.
Az XPDR és az IDS frekvenciák kellenek belõle.
A dokkoláshoz be kell állítani az IDS frekvenciát a COM/NAV MFD-n.
A HUD Dock módja mindig a COM/NAV panel NAV1-es beállításából dolgozik.
Ha a COM/NAV MFD NAV1-helyén váltogatod a dokkolók IDS frekvenciáit akkor a HUD-on megjelenõ ablaksor a kiválasztott dokkoló szerint változik.
El kell vinni a járgányt az ablaksor ûrbeli végére majd "megállni" az ISS hez képest a retróval és az RCS LIN módot használva.
RCS ROT-al nagyjából irányba fordulni. Innentõl jön a Dock MFD jeleinek a középre látszása. Az X alakú jelet forgatással középre kell állítani, ekkor jelenik meg oldalt egy kis nyíl, ezt a kör alakú kijelzõ tetejére kell forgatni( fehér lesz ha jó). Ekkor RCS LIN-el meg lehet indulni a dokkoló felé, közben a vízszintes szálkeresztet középre kell hozni és ott kell tartani.
Az utolsó két méteren én 0.1m/s ra szoktam visszavenni a közelítést.
A jel középen tartásában ilyenkor az RCS ccsökkentett módja segít amit úgy lehet használni hogy manõverezés közben le kell nyomni a CTRL-billentyût is.
Aztán visszaálltam imfd-re, aztán tangential transferrel közlekedek az ûrállomások között. Mondjuk az OB-1-en nemtudok dokkolni, mert eléggé furcsán mozog, sztem nem pont a dokkolóhelyen van a forgástengelye, mert eléggé ficánkol a cucc 😊 amúgy én addig használok mûszereket amíg az ûrállomás közelébe érek, utána csak a dock mfd sebességmérõjét használom (mivel dokkolóhelyet nem tudok megadni neki, mert fogalmam sincs melyik melyik. Szóval a legszimpatikusabb helyre dokkolok 😊
A Dock-MFD-hez annyit, hogy az ISS TGT-ként való megadásakor nem választottál dockportot, azt az ISS el fogja dönteni, hogy ha több szabad portja van, Te melyiket kapod (Talán véletlenszerû, de elvileg nem szoktak Nappal szembe repülni dokkoláskor, ha jól tudom, szóval lehet, hogy gondoltak erre is) mikor dokkolási engedélyt kérsz. Hogy melyiket kaptad, azt abból látod, a mûszereken kívül, hogy a HUD-on zöld téglalapok mutatják a helyes megközelítési utat "approach path". Az út egyik vége az ûrben, másik a dokkapunál van. Ezt, ha jól emlékszem csak belsõ nézetben és csak a HUD-on lehetet látni. Gondolom, az történhetett, hogy olyan dokkot kaptál, amivel pont átellenben is van kapu az ISS-en. Ezesetben a mûszer látszólag butaságokat mutat, de jobban meg kell vizsgálni, mit látsz rajtuk. A sárga nyilacska egyébként nem azt mutatja, amit mondtál... Egészen pontosan az érintõ irényú sebességet, azaz a dokkhoz képesti sebességvektornak az egyik összetevõjének nagyságát, ha olyan két vektorra bontjuk a vektort, hogy:
A dokkapu a viszonyítási pontunk és egy gömb középpontja, aminek egyik pontja a hajónk (vagy annak dokkapuja). Az egyik vektorunk a hajónkhoz húzott sugár-irányó (radiális összetevõ), a másik pedig a gömböt kell, hogy érintse (tangenciális, vagy érintõirányú összetevõ). Az utóbbinak nagyságát mutatja a sárga nyíl egy (VIGYÁZAT, nem lineáris!!!) logaritmikus skálán. Ha a piros nyílheggyel van problémád, akkor, ha jól emlékszem, az csak hossztengely szerinti ("csûrésel" korrigálható) szögeltérést mutat, tehát nem sok vizet zavar, forgó állomásoknál érdekes, mint az OB-1.
Ha a megközelítéssel vannak gondjaid, akkor szerintem próbáld ki a HUD-nak a "Dock" módját, nagyon hasznos, tényleg! Ha pedig pályakorrekcióknál van gonodod, akkor egy következõ levében tudok segíteni, mert mostanában ilyesmiket számolgatok, mert magam is szeretnék pontosabb lenni😊. Ugye Neked is az a gondod, hogy már egy síkban vagy az ISS-szel (Align Orbit), sikerült ugyanolyan magasságú és ugyanolyan "alakú" pályára kerülni, de le vagy maradva, vagy elõtte jársz. Na erre van megoldás. Ha repülsz egy ellipszispályát... Ha érdekel, folyt köv.
Amúgy, gonodlom, mindenki ismeri, de írok ide néhány linket, add-on-t, stb-t😄
- Go Play in Space Egy nagyon szép és érthetõ könyv Orbiterhez
- OrbitHangar; SpaceSimMods Ha kellenek hajók, bolygók, repülõk, helikopterek, vagy ha pl repkednénk a 2001 ûrodüsszeia, vagy a Csillagok háborúja legendás hajóival😄 (Utóbbiakkal úgy, ahogy azok a filmben soha... Reálisan 😄)
Igen, ez itt tényleg a Buran!!!

Tud valaki errõl az oldalról valamit? Hogy mikor frissült utoljára, és hogy mikor nyílt meg? Írtam két napja mail-t az oldalon látható címre, de még nem válaszolt az illetõ.
A lassítás sem tökéletes, ha retrográdban lassítok, akkor elvileg el kellene fogynia a vízszintes sebességnek teljesen, de ez nem mindig sikerül.
Ezeken a hibákon azonban szerintem felül lehet emelkedni. Talán majd a következõ verzióban már ez is meg lesz oldva.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Ha a PET 100k körüli, akkor váltani kell a Planet Approach-ra. EqI a kívánt szög a bolygó egyenlítõjéhez képest, PeA a periapsis pont magassága a felszíntõl. Ezeket kell állítani. A PeA-t 150-500k körülire szoktam állítani. Beállítás után látod az égési idõt. Váltasz a Burning Vectorra, középre állítod, égetés. Pet 50k körül ismét, Pet 20k körül szoktam az utolsót csinálni.
Utána váltasz az Orbit Insert-re. Itt nem kell semmit állítanod. Látod hogy mennyi idõ van még hátra a fékezés kezdetéig (Tt😎, és látod a fékezési idõt (BT). A fékezési idõ után látod zárójelben az RG betûket, ez azt jelenti, hogy Retrograd pozícióban kell égetni a hajtómûveket. 500k TtB körül Retrograd-ba állsz, amikor a TtB-ra vált, akkor hajtómûvek 100%-ra. BT kezd csökkenni, és látod majd, ahogyan a pályád szépen a bolygó köré görbül. Nem muszály megvárni, amíg a BT 0 lesz, ha úgy gondolod, hogy a pálya már jó a bolygó körül, akkor kikapcsolod a hajtómûveket. Akkor is ki kell kapcsolni, ha a BT nem 0, de elkezd növekedni.
Nagyjából ennyi.
Papírzacsi! Akkor módosíts a pályán, amikor nagyjából félúton vagy. Utána már a pályád a megcélzott bolygó közvetlen közelében lesz. Ha mégsem akkor megint korrigálsz, addig, amíg a pálya jó nem lesz.
Után már csak az Planet Approach-nál kell korrekciókat végezni, hogy megfelelõ "közelségbõl" lehessen a fékezést elkezdeni.
A pályakorrekciót fingom sincs mi alapján kéne végrehajtani. Anyni biztos, hogy nagyon mellélõ a marsnak. Egés pontosan most 974000 km-re fogok elszáguldani tõle. Ami elég nagy. Szal szükség lenne a korrekcióra, csak éppen nem tom mi alapján. Mert szemre még menne is, de azért lássuk be, az nem túl
professional megoldás.
Most nekirugaszkodtam újra. Asszem tudom mi volt a hiba a korábbi startoknál, ami betudható lenne akár programhibának is, mert vmiért (nálam legalábbis) nem mindíg követi panel nélküli nézetben az MFD, a panel nézetben beállított dolgokat. Így a amikor átállítottam a higher orbitot Course-ra, nem minden nézetben változott a dolog. Ezért nem jutottam el eddig a mars magasságáig. De most már a Map módban is látszik, hogy eljutok odáig. kérdés mennyire lesz közel akkor a mars. :-)
Amikor a PeT 100k körül van, lépj ki az off-plane intercepbõl, és állítsd át planet approach-ra. A REF-et állítsd a célbolygóra. Aztán ott van egy ilyen hogy EqI ez azt jelenti, hogy hova érkezzél, fokokban, 90 fok az egyik sarok fölött fogsz áthaladni, PeA pedig a bolyóhoz a legkisebb magasság a bolygótó, ez legyen mondjuk 100k (ha pályára is álsz, akkor ilyen magasan fogsz keringeni). Aztán égeted a hajtómûveket, ahogy írja, itt is finomíthatsz menet közben. elvileg a pályarajz azt mutatja, hogy elhaladsz a bolygó mellett, de ha pályára akarsz állni, akkor a bolygóhoz legközelebbi pont elõtt még átállítod orbit insertre. Itt már nem kell semmit csinálni, a legközelebbi pont elõtt valamivel kell elkezdeni égetni, és a legközelebbi ponton kell befejezni, ha jól csinálod, pályán vagy. aztán hogy leszálljál a base approach -al kell ügyeskedni, de azt én már nemtudom hogy. De belépni a légkörbe manuálisan is lehet akár a sima mappal.
De elvileg azzal amit leírt, már a marshoz kéne jutnom. még se jutok. :-)
Várom a folytatást. Jobb ez az IMFD, a többi ilyen cuccnál. :-Ö
ott vannak az imfd letöltés mellett a linkek az angol nyelvû teljes tutorialhoz.
Azt javaslom, hogy elõször olyan bolygókra repülj, amelyek a Nap körül keringenek. Ez a legegyszerûbb. Off-plane Intercept, félúton ha kell, akkor pályamódosítás, Planet Approach, végül Orbit Insert.
Ha egy bolygó holdjáról akarsz a bolygóhoz visszarepülni, akkor Lower Orbit.
De a holdról szálltam fel, majd a Course orbit insertel mfd-vel, egy szép holdkörüli pályára álltam. Aztán elindítottam az Interplanetrary Course MFD-t, kiválasztottam az off plane interceptet. Kiválasztom a célpontot, most a földet, oké TGT és az src is a föld, így állítja be. Ha src-nek a holdat állítom, hibát jelez, hogy nem vagyok pályán, pedig vagyok, ha az ûrhajót állítom src-nek, akkor meg el kell hagynom a hold hatáskörzetét hibát ír. És nem jelenik meg semmien pálya, csak a holdkörüli pályát mutatja, kék vonal, meg a narancssárga fedik egymást. Vagy ezt csak földrõl indulva lehet használni?
IMFD letöltés:http://koti.mbnet.fi/jarmonik/Orbiter.html
Kicsomagolod, orbiter mappába bemásolod, a moduloknál engedélyezed.
Amúgy eddig eléggé bonyolultnak tûnik, bár jáccogatok pár eléggé élethû repülõszimulátorral, de ott sincsenek ilyen bonyolult állítások 😊
Amúgy a pro grade, retro grade, orbit normal (+), orbit normal (-) pontosan mire valók? Arra rájöttem, hogy a pro grade a pálya irányába áll gyorsításhoz, a retro pedig ennek az ellenkezõje, de ezenkívül van még funkciója, nameg az orbit normal-ok mire jók?
Elõször töltsd le, és telepítsd az IMFD-t.
Indíts egy küldetést, pl. a a Delta Glider Docked at ISS megteszi.
1. SHIFT+I -vel kapcsolod be az IMFD-t. Célszerû mindkét panelen beállítani.
2. SHIFT+F-el jutsz a fõmenüjébe. Itt az OpMode-ot a SHIFT+I-vel állítsd Shared-re, a Burntiming-et SHIFT+P-vel Precise-re
3. A jobb oldalt vannak az IMFD programjai. Ezek közül a SHIFT+1,2,.. értelemszerûen lehet választani. Cél a Mars, tehát SHIFT+3-al a Course programot válaszd ki.
Az Interplanetary Course-ban vagyunk. A jobb oldalt Prev (SHIFT+1) Nxt (SHIFT+2)
Set (SHIFT+3) gombok. Mozogni a Prev-el és a Nxt-el lehet a menüpontok között, egy pontot kiválasztani pedig a Set-el.
Ráállsz az Off-Plane Intercept-re , majd Set
4. SHIFT+T vel választasz célpontot, beírod: MARS
5. Megjelenik zölddel a jelenlegi pályád, naranccsal a célpont pályája, szürkéssel pedig a transzfer pálya. Látsz fölül kiírva ilyeneket: Tej, MJD, Tin, MJD. Alul pedig: escape vektor. Az escape vektor értékét meg kell próbálni a legkisebb-re állítani. Tedd a következõt: a Nxt-vel rámész a Tin alatti MJD-re, majd a +-al (SHIFT+3) vagy a -al (SHIFT+4) állítasz rajta, addig, amíg el nem éred a legkisebb escape vektor értéket.
6. Visszamegyünk a fõmenübe SHIFT+F-el.Itt az Orbit-Eject programba kell menni (SHIFT+2).
7.Menj rá a Higher Orbit pontra, majd a +-al (SHIFT+3) állítsd át Course-ra.
8. Nézzünk szét egy kicsit. Ami fontos itt:
EIn:Ez mutatja, hogy a jelenlegi pályánk mekkora szöget zár be a szökési pályával. Ha ez nagyobb mint 1 fok, akkor világít a Bad Plane felirat. Semmi gond, így is lehet menni követve a Burning Vector-t, de lehet, hogy beleállunk a Földbe...
Prograde gyorsítással szeretnénk meglépni a Földtõl. Ehhez módosítani kell a pályánk szögét.
9. Állítsd a hajót +Normal pozícióba. Ha beállt a hajó, akkor indítsd be a fõ hajtómûveket, 100%-on. Figyeld az EIn értékét, csökkennie kell. Addig égesd a motorokat, amíg az EIn 0 fok (vagy majdnem annyi) lesz. 0 fok alatt eltûnik a Bad Plane felirat.
10. A Course alatt látsz egy Realtime feliratot. Menj rá a Nxt-vel, vagy a Prv-vel, és a +-al (SHIFT+3) állítsd át Pro-Grade-ra.
11. Két fontos értékre kell figyelni: TtB: mutatja, hogy mennyi idõ van a hajtómûvek begyújtásáig. BT: mutatja, hogy mennyi ideig kell égetni a hajtómûvet a Marshoz vezetõ pályára álláshoz. Ez most lényegesen kisebb, mint a pályaszög módosítás elõtt. Van utána egy PG felirat is, tehát az égetést Prograde pozícióban (Õ gomb) kell csinálni.
12. Kivárod, amíg letelik az idõ, de még a gyújtási idõ letelte elõtt állítsd a hajót Prograde-ba.
13.Amikot a TtB eléri a nullát, a hajtómûveket 100%-ra.
14. Az égetést kihasználhatod arra, hogy a másik panelen beállítod az IMFD térképét. SHIFT-1-el kiválasztod a Map-ot. SHIFT-T-vel beállítod célnak a Mars-ot. SHIFT-1-el pedig a térkép középpontjának a Napot (Sun).
15. Ha a a BT eléri a 0-t, vagy növekedni kezd, állítsd le a hajtómûveket. Marsra vezetõ pályán vagy!
16. Amikor a hajó pozícióját jelképezõ vonal eléri a fehér vonalat az Orbit-Eject-nél, kapsz majd egy Have a nice voyage! feliratot. Megszöktél a Föld gravitációs terébõl.
Szerencsére ritka az ilyen bug, én már elrepültem a Neptun-ra meg vissza, mindenféle gond nélkül, pedig ott max idõgyorsítás kellett, sokáig... Így is 2002-ben indultam és a játék szerint 2042-ben tértem vissza. Kicsit megõszültek a pilóták...
Próbáld ki inkább az IMFD-t, sokkal könnyebb vele bánni.
Néha vannak bugok, de az Orbiter újraindítása nekem mindig segített.
interplanetáris repülésekhez TransX-ot használok, NA azt az MFD-t beállítani nem egy leányálom, de legalább telibe találom a megcélzott bolygót. az IMFD-t is megcsekkolom valamikor, mert aszondják, hogy egyszerûbb használni. amen
engem viszont érdekelne egy Apollo-s tutorial, érdekeljen mást is! 😄
A holdkomppal való mozgás külön érdekes. Amikor elõször le akartam szállni, hiába fékeztem, mindig csak nõtt a pálya... Aztán rájöttem, hogy csak hover hajtómûvem van, és a megfelelõ pozícióhoz kellene pitch-elni 90 fokot...Egybõl jó lett.
Ha írnék egy tutorial-t az Apollo-s küldetésekrõl, érdekelne valakit?
per pillanat Föld-Hold-Föld "missziókat" csinálok (Földrõl indulok, hintamanõver a Holdnál és rögtön irány a Föld vissza) és csak orbit MFD-t használok, a többit szemmel lövöm beeee 😛 (persze a Marsa már mûszerrel megyek)
ja és a SpaceShipOne-nal is repültem már vagy 50-szer 😊
Sikerült beüzemelnem a holdkompot (checklist figyelmes olvasása rulez), le is szálltam a holdon. Ami igazán kemény, az a felszállás, és a randevú a parancsnoki egységgel. Mivel a holdkompnak csak hover hajtómûve van, így nehéz randevúzni, megizzasztott rendesen..
Külön érdekes, ahogyan az Apollo számítógépét felprogramozza az ember a TLI-hez.