Orbiter - Űrrepülőszimulátor
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Ultrabrutáljó Level 10-es textúrák az orbiterhez, a Föld textúrák nagyon ütõsek.
Kép
Légkörbe lépés video ûrsiklóval, tömörítve (idõgyorsítás 😊 ). 4 és fél perc.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Köszönöm
Semmi se tart örökké, legfejebb kevésbé múlandó.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Az Orbit MFD és az IMFD is könnyebben kezelhetõ lesz.
Holdra meg off plane transfer, orbit eject használata nélkül, marsra is off plane transfer, orbit eject-el, és have a nice voyage felirat után a source-be(src] x beírás. Ennyi.
Honnan lehet letölteni nagyfelbontású képeket a Földrõl?
Csak hogy szebb legyen a játék.
Köszi
Course részben
Off plane transfert akkor kell használni, ha a kiindulási bolygó körül nem a célbolygó keringési síkjában keringesz, planart meg akkor ha azonos síkban.
Tangential transfert a bolygó felszínéhez közel keringõ gravitáció nélküli objektumokhoz kell használni (ûrállomás, vagy nagyon kicsi alacsonyan keringõ holdak, pl Deimos, Phobos), de csak pályasík egyeztetés után (RInc= 0.00).
Off plane-nél és planarnál megadod a célbolygót targetnek, source-nek meg automatikusan beállítja azt a bolygó ami körüli pályán vagy. A TeJ (Time to Ejection) az indulási idõpontot jelzi, ezt hagyjad ahogy van, mert optimálisra állítja. A TIn (Time to Injection) az érkezési idõpontot jelenti. Ha csökkented tovább tart az út de kevesebb üzemanyag szükséges, ha növeled, akkor nyújtottabb lesz a pályád, gyorsabban érsz oda, több üzemanyagot használ. Amikor beállítottad ezt a részt, visszalépsz a menübe, és elindítod az orbit ejection menüpontot, beállítod forrásnak azt a másik menüpontot amivel kombinálsz, jelenesetben a course-t (a realtime felirat fölött). Ennek segítségével elhagyod a bolygó hatáskörzetét, és mivel a másik menüpontból veszi az adatokat, jó irányban is. Ha elhagytad a hatáskörzetét, megjelenik a "Have a nice voyage!" üzenet. Ekkor visszalész a course menübe, és a source-nek beírsz egy x-et (ez mindíg a saját ûrhajódat jelenti), és akkor már van ebben a menüben is burn vector, és használhatod az auto burnt-t is, csinálsz egy kis pályakorrekciót, és akkor már úton vagy a célod felé. Amikor közeledsz, átállítod a course-t Planet Approach programra (ezt akkor használd ha már az orbit mfd-ben alul középen a G szám felirat nem piros(amikor már a bolygó hatáskörzetében vagy), mert külömben pontatlan lesz. Beállíthatod a megközelítési paramétereket, PeA=periapsis magasságot (pályád legközelebbi pontja a bolygóhoz), és az EqI-t (Equatorial Inclination) a pályád egyenlítõre mért dõlészögét, ha megvan nyomsz egy auto burn-t, vagy a burn vector felé manuálisan égetsz. Aztán átváltod a course részt orbit insert programra, és auto burn, és akkor pályára áll. Megközelítést az fõmenüben lévõ base approach résznél is állíthatsz be, akár úgy hogy át is repüljél a célbázis fölött. Az orbital résznél meg a circularize-el azon a magasságon tudsz akár 0.00000 elliptikusságú pályára állni, amin éppen vagy (ha lehetséges). A Velocity match-al lelassíthatsz a targetnek beadott objektumhoz képesti 0 sebességre.
A tangential transfer használatát ebbe a topikba leírtam nem olyan rég, csak meg kell keresni 😊
Egyik sem teljesen pontos de nekem sokat segítenek.
Mindkettõ letölhetõ a www.orbithangar.com-ról
Ahol meg légkör is van, használhatod azt is a fékezésre.
De viszont jó, hogy már mindíg sikerül a belépés és a leszállás ahol kell 😊 szóval csak gyakorolni kell, és sima ügy 😊
Amúgy érdekes, hogy 3 mach-os sebességnél, milyen hirtelen megváltoznak a repülési tulajdonságok :\ nemtom a valóságban is így van-e.
Nekem meg végre sikerült az elsõ olyan orbitális pályát beállítanom amit szerettem volna. Még soha nem volt dolgom szimulátor programmal, de ez valami fantasztikus. Sokat segített az is amiket itt írtatok. Köszi
Valahova feltöltöm.
Na itt van.
Amugy gratulálok. Nekem még a Gliderrel is néha gondot okoz a belépés a légkörbe.
Ha már közel vagyok nemtudom elkoptatni, mert elkanyarodnék a fenébe. Addig persze folyamatosan döntögettem jobbra barra, de nem volt elég.
Az STS-101 nél itt találod a "deorbit burn" idõpontját:
http://www.astronautix.com/details/sts52253.htm
Ez csak percre pontos tehát van benne egy kb 450km-es szórás...
Amúgy a nagy sebesség nem olyan nagy baj, mert azt egy jól kiszámított fordulóval el lehet koptatni.
Nem tudja valaki, hogy a valóságban mik a légkörbe lépési paraméterek ûrsiklónál? Belépési szög, milyen távol kezdenek fékezni, hogy letérjenek a pályáról, és mennyi ideig...
De sztem nekem kéne fizetnem nemgyengén 😄
Sztem nem fizetnének rosszul. 😄
War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.
http://www.orbithangar.com/download.php?ID=2435
Az orbiter fõ mappájába kell kicsomagolni, ofkorz.
Visszatéréshez, én nem találtam még normális leírást, ki kell tapasztalni, én már fél éve játszogatok, de eddig a legjobb eredményem belépéskor 150 km-es távolság volt a bázistól(mondjuk akkor a pályám csúszott el a bázis mellé, és akárhogy bedöntöttem a gépet belépéskor nem tudtam pontosan felé kanyarodni), szóval hajtómûvet mindíg kellett egy kicsit használnom.
Ha cape canaveralra akarok leszállni, akkor vagy az USA nyugati partjánál fékezek egy jó erõset, úgy hogy a map mfd-n piros legyen a pálya a bázis elõtt pár kilóméterre, vagy aerobrake mfd-vel, a föld ellentétes felén fékezek, kb 9 km-es periapsis magasságra (aerobrake mfd-n látszik, kijelölt bázis helye, meg ahol éppen te vagy mint az orbit mfd-nél így lehet tudni mikor vagy az ellentétes felén). Soyuznál az aerobrakes dolog jól mûködik, mivel a belépõegységnek nincs szárnya, így egész pontosan kiszámolja a földetérés pontját, ezzel már 10 km-re is szálltam le a célbázis mellé, de szárnyas ûrhajóknál nem mûködik valami jól.
Ott részletesebben képekkel le van írva mint ahogy egy fórumban lehetne.
Elõfordulhat hogy "off-plane intercept" módban irreálisan hosszú gyújtást ír ki de a gyújtás pillanatában reális értékre ugrik.
A gyújtás ettõl még pontos lesz.
Nemrégiben találtam az Orbitert, és eléggé tetszik. Már elég sok minden megy, de néhány dolog még nem világos:
Honnan tudom, mikor kell elindulni, hogy mondjuk az ISS-sel találkozzak, és ne épp a Föld másik oldalán legyen?
Visszatéréskor honnan tudom, hol kell elkezdeni a fékezést, és meddig kell fékezni, hogy a kijelölt bázisra le is tudjak szállni?
Asszem ez a két legégetõbb probléma jelenleg.
Elõre is köszi a választ!
Én még nem próbáltam a 2006-os verziót, mûködik vele gond nélkül az IMFD?
Csak azé kérdeztem mert az már gyöngén fanatizmus lenne.
Mint mikor a faszi a Tour de France-t végigtekeri a szobabiciklin. 😄
Én azt tapasztaltam hogy amíg ellipszispályán (3-5nap)térek vissza a Holdtól addig úgy-ahogy elbodogul,de a gyorsabb hiperbolikus átmenetekkel sokszor nem tud mit kezdeni.
Ez a TTM24-nél okoz problémát ugyanis a 24-órás Hold-Föld pályával a Transx-sem tud mit kezdeni...
A minimum energiás Hohmann-ellipszispályát számolja ki és hajtja végre.
Ettõl gazdaságosabb átmenet jelen fizikai tudásunk szerint nincs :-)
Ezt eddig vagy papíron számoltam ki, vagy hasraütéssel oldottam meg(pár kiszámolt eset után már tapasztalatból), amikor a valós ûreszközökkel(Shuttle, Szojuz) kellett az ISS-hez menni.
Csak bolygóközi repülésekre használtam eddig az IMFD-t.
Imfd-vel úgy kell szinkronizálni, hogy elõször is, Rinc legyen 0, a célnál magasabb vagy alcsonyabb pályára állsz(attól függõen, hogy elõtted, vagy mögötted van. IMFD-ben course résznél kiválasztod a tangential transfert, targetnek beadod az iss-t mondjuk. Aztán a TeJ (time to ejection) vagy az MJD értéket elkezded emelni (mjd-vel durván állítasz, TeJ-el meg finomítod), szóval beállítod a pályamódosítás idejét, úgy hogy figyeled a Dis értékét ez lesz majd a legkisebb távolságod a céltól(1 és 15 kilométer között meglesz ez bár jobb lenne, ha kicsit több tizedes pontossággal is lehetne állítani) majd TIn által jelzett idõ múlva, az INS érték mutatja is, hogy várhatóan mennyit kell majd égetned, hogy a célhoz képest 0 legyen a sebességed érkezéskor. Azán figyeled a TtB-t (time to burn), ha 0-hoz ér égeted a hajtómûvet a BT (burn time) ban jelzett ideig, a kiírt módban (pro grade, vagy retro grade), vagy csak rányomsz az auto burn-ra és magától éget akkor amikor kell, és annyit és arra amerre kell. És vársz a TIn-ig, és akkor a Dis-nél kiírt távolságra leszel a céltól. Ott vagy velocity match-al felveszed a cél sebességét, vagy a hud segítségével, lassítasz vagy gyorsítasz, és aztán szokott módon dokkolás. Elég gazdaságos a tangential transfer, mert delta gliderrel, átlagban 4-5 másodpercnyi fõhajtómû égetéssel(ebben benne van a pályamódosítás, majd a célhoz képesti sebbesség csökkentése is) közel kerülsz a célhoz.