20113
  • grebber
    Megejelenési dátum Németországban,Ausztriában, Svájcban 2006 szeptember angol nyelvű meg csak egyszerűen 2006 Q3.
  • W B
    UJJJJJJ hír
  • Ottto
    Deleted....Nyugalom mostmár!
  • Duzsuki
    Sziasztok!
    Ujjabb infók tekinthetők meg a játékról itt.
  • Goth
    "attól ez még rossz", meg "attól még a boldogság jó"
    pont erre mondtam, hogy mi határozza meg, hogy ezek a dolgok alapból jók vagy rosszak. Ha nem az emberek érzése, a nézőpontja ezekről a dolgokról, akkor mi? Mi az, ami meghatározza, hogy a pl. a lopás eredendően rossz dolog? Mit jelent az, hogy rossz?
    A világon cskak olyan dolog van, ami valakinek jó. Olyan nincs, ami mindenkinek jó. Csak a közvélemény által megfogalmazott klasszikus jó, meg az emberbe belenevelt kép a jóról. Ha létezne olyan dolog ami mindenkinek jó, akkor arra lehetne mondani, hogy eredendően, kifogástalanul jó. De jó és rossz nem létezik, minden csupán nézőpont kérdése =)

Nah ezzel én is befejeztem, ne válaszoljon rá senki :D
  • CS@
    Uccsó OFF aztán bekussolok.
    Tiszta sor, hogy van olyan ember aki szeret háborúzni/ölni, de attól ez még rossz. A Honda poén (habár megnézném azt az embert aki nem örülne egynek ilyennek). Ha valakinek nem tetszik a más boldogsága (az a saját szegénységi bizonyítványa) attól még a boldogság jó. A sorozatgyilkos jóságát nem a közvélemény határozza meg hanem az, hogy embert ölni rossz függetlenül attól, hogy mennyi embernek tetszik.

A GTAban is szerepet játszok egy a valóságból vett, de kitalált világban ahol a célom az egyre nagyobb „hőssé” válás.
    Amit ez alatt írtál az pedig már nézőpont kérdése mert neked olyan mint a kormány és a többi, míg nekem olyan mint a köbcenti, nyomaték, hengerek száma, szállítható személyek számaSTB tehát részemről nem összehasonlítható. Itt igaz a te elméleted, hogy csak az egyén véleménye számít és nincs kategorikus jó és rossz, de az ,hogy semmiről nem lehet tudni az erős túlzás.

Esrohnoil:
    Arról nem vitáztunk, hogy melyik lenne a jobb én mind2 –t szeretem.
    Békében megférnek egymás mellett a polcomon és a gépemen is.
    Pont az a bajom, hogy nincs igazán vetélytársa egyiknek sem.
    Ha tényleg veszekedésbe mentünk át akkor bocsy befejeztem.
  • Esrohnoil
    Gyerekek, meddő vita az egész. :)
    Kár azon filózni melyik jobb, inkább menjetek és játsszatok!
    Különben is inkább örülnötök kellene h. ilyen remek játékoknak vannak vetélytársai, mert így legalább van ami inspirálja, hajtja előre a fejlesztőket h. az ő játékuk legyen a szebb, jobb, h. aztán többet adhassanak el belőle mint a másik cég. Úgyhogy ez nekünk, játékosoknak csak jót jelent. :)
    Aki veszekedni akar az meg húzzon a gumiba!
  • Goth
    Vannak és voltak olyan emberek, akik szeretnek háborúzni. vannak olyanok, akiknek nem tetszik a Honda... Még a boldogság sem jó alapjában véve, mert egyik ember utálja a másikat, akkor egyik embernek nem jó, ha a másik boldog =)
    Azt meg, hogy egy sorozatgyilkos jó vagy rossz, mi határozza meg, ha nem a közvélemény, ami számos egyén véleményéből áll, amivel természetesen ellenkező vélemény is van?

GTA-t meg NFS-t azért mindjárt nem olyan összehasonlítani, mint gothicot és morrowindet. míg egyikben a bűnözés, az alvilági élet az alapkoncepció, a másikban az autóversenyzés.
    Gothic és Morrowind alapkoncepciója ugyanaz: szerepjátszás egy fantasy világban, egyre nagyobb hőssé válás. Azok a dolgok amiket felsoroltál (mint pl. karakterfejlődés rendszere, karaktergenerálás lehetősége, ilyen a bejárható világ kinézete és a harcrendszer) pont olyan dolgok, mint a kormány, az ülés, a váltó a Fordban és a Golfban. Eltérnek, ezért összehasonlítandóak.
  • CS@
    Az általad írt mondat arról szól, hogy egy dolog valakinek rossz és ugyanez a dolog van akinek jó, nem pedig arról, hogy mindenkinek jó.
    De azért néhány közhely ami mindenkinek jó: Béke, Boldogság, Pénz, Kaja, Sex, HondaNSX :) STB
    Visszatérve az eredeti mondatra: attól mert egy diktátor vagy sorozatgyilkos vagy tolvaj vagy verőlegény vagy akárki hasonló szerint jó az amit csinál attól még rossz.

Első ránézésre látod, hogy az egyikben alkotsz egy karaktert a másikban pedig belecsöppensz a karakter személyébe, azt is látod, hogy a kettő egész más kezelőfelülettel(most ez alá értem a harcot a varázslást a megjelenítést) rendelkezik. Fejlődni fejlődtünk már az EyeOfBeholderben meg a C64es Dragonlance -okban is sőt a GTASAban is mégse hasonlítjuk őket se egymáshoz se ezekhez, de ezt inkább hanyagolom mert az idők végéig tudnám folytatni.
    Ezzel kapcsolatban sose értettem, hogy míg ezt mindenki hasonlítgatja a másikhoz addig mondjuk a GTA-t miért nem hasonlítja senki az Rfactorhoz vagy NFShez hiszen mind2ben vannak autók amiknek vannak kerekei is.
  • Goth
    mondj egy olyan példát, ami mindenki szempontjából nézve, minden szemszögből jó.
    Nincs olyan...
    jah, és mik azok a nagy különbségek?
    mert az hogy az egyikben expet kapsz a másikban pedig magától fejlődik az nem egy őrületesen nagy különbség, nemhogy első ránézésre. A lényeg mindkettőben ugyanaz -> fejlődik.
  • CS@
    Nem túl jó hasonlat mert, hogy a Gothic és a Morrowind között a különbség első ránézésre is igen nagy. Félreértés elkerülése végett itt szögezném le azt, hogy ezalatt nem arra gondolok, hogy az egyik a másiknál miben jobb/rosszabb, hanem A különbségekre!

„nem lehet semmiről tudni hogy természetéből fakadóan jó vagy rossz, csak az egyén véleménye létezik” - Rengeteg mindenről lehet tudni, hogy az jó vagy rossz az egyén véleményétől függetlenül is.
  • Zsolo007
    Teljesen egyetértünk!
  • Ottto
    Goth: Ez tényleg nem így van. Pont hogy a hasonló dolgokat nézik, és értékelik hogy hol van jobban megcsinálva, kitalálva. A különböző dolgok a játékok "egyediségét" adja, amikért pont hogy nem hasonlítható a másikhoz. Max ezt "Míg az egyikben van ilyen, a másikban bizony nincs, pedig nem ártana" módon hozhatják fel, máshogy nemigen. Persze ezeket elkerülik. Általában olyan általános dolgokat néznek mint grafika, zene, hang, játékmenet, irányítás, összhang, hangulat, stb.

Zsolo: Én ezt nem vitatom, nagyon sokminden múlik az eladási példányszámon. De látod te is azt mondod hogy ez a népszerűséget tükrözi, és nem a játék minőségét. Persze ez inkább egyénfüggő, viszont az újságokban és honlapokon megjelenő értékelés egy általános érték, ami alapján sokan ítélnek, és ezeket az "általános értékeket" egymással bizony szembe is lehet állítani, egy szép cicomázott mondatba foglalt indokkal együtt. Ilymódon, az lesz a győztes akinél ez az érték magasabb.

Persze ez felhasználható, és fel is használják. Vegyül pl a SevenM kiadót, mivel kis hazánkban a Gothic3 terjesztéséért ő a felelős. Más, a SevenM által kiadott játék (Véletlenül a Sacred) borítójára szép nagy betűkkel a következő áll: "A Sacred minden Diablo-fanatikusnak, és hack'n slash kedvelőnek kötelező darab."-GAMESTAR A jobb alsó sarokban pedig egy szép 85%os Gamestar értékelés. Ezután mondja valaki hogy az újságok értékelése tabu.

Randal: A média már csak ilyen. Muszáj valamiből szenzációt csinálni, hát szítsunk ellentétet! Mellesleg ezeket nem viták alapján döntik el, (erre a fórumok vannak) hanem egy ember írja, aki mindkét játékot ismeri, kijátszotta, és nagyjából olyan helyzetben van mint te vagy zsolo, vagyis a két játék egyenlő helyet foglal el a szívében (most első vagy utlsó helyen azt ne vitassuk), és képes mérlegelni akár a kritikusok. Ha egy Gothic rajongó kezébe adnák ezt a mérlegelést egyértelmű ki lenne a győztes.
  • Goth
    a morrowind és a gothic olyan, mint a Ford Fiesta és a Golf.
    mindkettőnek a célja ugyanaz. játszod/vezeted. külsőre mindkettő kis autó/rpg.
    részleteikben különböznek, külső/belső desing. Minél többet vezeted az egyiket, annál jobban érzed, hogy a másik mennyire más... Ezért tudod őket összehasonlítani. Pedig a különbség a kettő között első ránézésre egyáltalán nem nagy... közeli rokonok.
  • Randal
    Zsolo007:

Látod én is ezt mondom, mint amit te az eladásról.
    És való igaz, hogy a MW-nek jobb a rendszere.

Goth:
    Épp ez az, hogy két HASONLÓ dolgot szoktak összehasonlítani.
    Pl.: Elmész autót venni, kisautót akarsz,(pénz most lényegtelen meg példákat mondok) tehát elkezdesz nézelődni és összeválogatsz párat amit összehasonlíthatsz: Ford Fiesta, VW Golf, Opel Corsa, Renault Twingo...
    Ezek közül egyiket se kezded el összehasonlítani az Astrával, Focus-szal, Passattal...
  • Goth
    Nincs két olyan dolog a világon amit kötött szempontok szerint ne lehetne összehasonlítani.
    Az emberek általában nem két nagyon hasonló dolgot szoktak összehasonlítani, mert annak nincs semmi értelme, ezt értsd meg. Hanem két különbözőt. Ez alapján teljesen joogos a Morrowindet a Gothical összehasonlítani.
  • Zsolo007
    A legfontosabb elemeket hagytad ki:

Gothic:
    XPs rendszer, képességeket fejleszted XPből

Morrowind:
    Nincs XP az fejlődik amit használsz. Szerintem ez alapból jobb megoldás

Ne értsetek félre, ettől még szeretem a Gothicot, csak másért szeretem.

#1583: Pedig igenis van választás a kettő közt! Mert mindkettő játék nagyon sok időt vesz el. Egyszerre nem fogsz Oblivionozni és Gothic3-azni! És esetleg csak az egyik után kezdesz neki egy másiknak. Mire viszont ez bekövetkezik addigra a másik már olcsóbb. Tehát van választás, és a kiadó szempontjából nagyon is lényeges a dolog!

Igen és győzelem. Szerintem a népszerűséget az eladott példányszám alapján nézik. Vagy mondjam másképp? Ha megbukik mondjuk a Gothic 3 mert nem sokkal az Oblivion után, annak árnyékában jelenik meg, akkor kérdéses a folytatás! Ugyan ez nem valószínű, hogy be fog következni, de az eladási számnak igenis nagy "ereje" van.
  • Randal
    Azért hasonlítják össze ezt a kettőt, mert a műfajában (fantasy,rpg,third-person) ez a két játék az ami a prímet viszi. Voltak mások is, de azok nem sikerültek ennyire (Mistmare és az Enclave-t nehogy megemlítse valaki, a Blade of Darknesst se).

Másrészt ez a média hibája is, hisz azt sullykolja belénk, hogy MUSZÁJ választanunk a kettő között. Pedig nem. Mindkettő megfér egymás mellet a polcon. Egyik ezért jó, a másik azért.

Negatívumokat a kedvenc játékában az ember nem keres és nem esik neki a média által neki kiosztott vele egyenrangú ellenfélnek. Miért nem? Azért mert a legtöbb ilyen ember nem tudja elfogadni ha szembeállítják a kedvence hibáival, így egy idő után már csak ócsárolni tud.

• Ottto
    Jó, Morrowindel nemsokat játszottam, 1-2 nap de rá is untam. Szerintem megtalálható a hasonlóság azon belül, hogy rpg/fantasy, talán nem véletlenül hasonlítják a külföldi fórumokon sem össze a kettőt.

Zsolo: Pénzügyileg "győzelem"? Haszon! Az igen, nade nem győzelem....
    Az eladott példányszámok max a játék népszerűségét tükrözik, vagy a kiadó szorgoskodását, de ha összehasonlításra kerül(ne) a sor, akkor nem az eladott darabszámot néznék.

Randal: Most felsoroltad a két játék pozitívumait, de az összehasonlítás azért összehasonlítás mert a közös jegyeket nézzük, ami mindkét játékban megvan, és ezt értékelik. Bár az E.S.-al nem játszottam annyit azért első látásra megvoltak a hasonló jegyek a kettő között, mégha a Morro nem is annyira kötött.

De ha tényleg ennyire ég és föld a külömbség akkor hagyjuk a szembeállítást, jó nem sülne ki belőle....
  • Randal
    Rosszul fejezed ki magad. A következőt kellett volna mondanod:
    -Nekem a Gothic jobban tetszik mint a Morrowind.

Amúgy az ilyen összehasonlítás, hogy fantasy-fantasy, meg rpg-rpg résztől a falra tudok mászni.
    ismered te az rpg fogalmát? azt tudod ugye, hogy az papír-mesélős-dobókockás játék? Elég sokféle van belőle, szal...

Nade akkor egy leírás mi a jó a Gothicban és mi a jó a Morrowindben:

Gothic:
    -Jól kidolgozott egyedi világ
    -Szabadon alakítható, de megjelenésében kötött karakter
    -Viszonylag egyenes szálon futó történet, sok mellékküldetéssel.
    -Magával ragadó hangulat, NPC-k amiket megszeretsz.
    - Egy nagyszerű sorozat első darabja
    - Talán ennyi amit tartalmaz, plusz még lehet amit nem írtam le.

Morrowind:
    - Jól kidolgozott világ
    - Egy sorozat harmadik(!!!) darabja
    - Szabadon választható faj és képességek
    - Rengeteg fegyver, páncél stb amiket úgy raksz össze ahogy akarsz
    - Könnyen modolható rendszer
    - stb. stb. stb.

És itt a lényeg.
    A Morrowind iszonyatos szinten szabadon alakítható, míg a Gothic nem.
    Ezzel együtt mindkét játékból hiányoznak dolgok a másikból amik a játékot teljessé tennék (ami mondjuk lehetetlen)

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az egyik jobban ttetszik a másiknál. Szó sincs róla. Mindkettő egyenlő helyet foglal el a szívemben.

És az összehasonlítási példád kb olyan volt mintha párhuzamot vontunk volna a Baldur's Gate és a Diablo között. Brrrrrrrrr.

és a vitát itt fejezd be, ugyanis már tavaly, meg tavalyelőtt meg előtte, emg asszem még azelőtt is lejátszódtak ugyanezek a viták mindkát fórumon külön-külön.
  • Zsolo007
  • Goth
    De a Gothic jobb.
    És nyílvánvalóan csak szerintem jobb, mert ha az ember azt mondja valamire hogy szar, akkor az saját vélemény... Más helyett nem tudok mérlegelni, és nem lehet semmiről tudni hogy természetéből fakadóan jó vagy rossz, csak az egyén véleménye létezik... ezért is pl, ha azt írom hogy szar, nem kell odaírni utána hogy szerintem. mert az hogy a gothic jobb, az természetesen az én véleményem, nem pedig a szomszéd marinénié. Tehát a gothic szerintemezés nélkül is szerintem sokkal jobb mint a morrowind. Azt, hogy természetszerűleg melyik a jobb nem lehet eldönteni, mert végtelen szempontot lehetne felsorolni, végtelen szempontot pedig a végigtelenségig kellene mérlegelni, hogy a végtelen jópontból mennyi a gothicé és mennyi a morrowindé, de mivel végtelen mennyiséget nem lehet sem osztani, sem csoportosítani, így nem derülhet ki, hogy melyik a jobb.
    De hagyjuk tényleg :DASDASD
  • Zsolo007
    Pont ez az hogy nem csak fílingre más. De hagyjuk már ezt. Csak azért mert neked nem jött be a Morrowind, nem jelenti azt, hogy a Gothic jobb =)
  • Goth
    énis játszottam mindkettővel, annyira azért nemis nagy a különbség.
    fantasy-fantasy mindkettő világa, rpg-rpg... ennyi pont elég ahhoz, hogy össze lehessen a kettőt hasonlítani. karakterfejlődés, változatosság, részletesség, hangulat stb. ezek a szempontok alapján minden játékot össze lehet hasonlítani, hülyeség hogy nem lehet csak azért mert feelingre teljesen más a 2 . Mindent összevetve a morrowind elbújhat, nekem 1 hétig sem tartott =) Játszottam már ezerszer jobb rpgkkel is.
  • Goth
    Nem volt az borzalmas.
    Fable alapból mese, a nevébe is benne van. Én szeretem az ilyet, tökéletesen beleillett az alignment külsőre való kihatása a mesés összképbe.
  • Randal
    én pl játszottam mindekttővel és ééég és föld a különbség.
    Amúgy az oblivion történetileg kapcsolódik a morrowindhez.
    mint a többi széépen sorban. Csak utána kellene nézni...
  • nestea
    De akinek így nem tökéletes annak azért berakhatnának egy pár extra frizurát és szakállat....
    De én szinte biztos vagyok benne, hogy ezeket lehet majd változtatni (ha minimális mértékban is)
    Még azt is eltudom képzelni, hogy attól függ, hogy milyen guild-hez csatlakozunk, vagy hasonló...
  • W B
    Nekem így tökéletes a hős.
  • Zsolo007
    Dehogynincs. Ne túlozz. De ne kezdjem már el felsorolni a különbségeket az Oblivion és eközött, hogy megértsd, hogy a kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
  • haxoror
    De van, pl Quake és UT, de a Gothic és az Oblivion nem ilyen.
    Hülyeség összehasonlítani őket, első ránézésre hasonlítanak de akik játszottak mindkettővel azok pontosan tudják hogy NAGY különbség van a két játék stílusa között :)
  • haxoror
    A Fable-ben nagyon rossz irányba mentek azzal a jellem-kihat-a-külsőre dologgal, ha jó voltál kiszőkültél és glória jelent meg a fejed felett és körülötted nonstop pillangók repdestek, ha meg genya voltál szarvak nőttek a fejeden stb
    Borzalmas volt.

Viszont tényleg nem lenne akkora erőfeszítés pár extra hajat meg tetkót bepakolni a gémbe, sokkal inkább magáénak érzi a karaktert a pléjer ha finomhangolhat a kinézetén
  • Goth
    Akkor ezekszerinte nincs két játék amik közül az egyik legyőzhetné a másikat, mert nincs két olyan játék ami egyforma szempontok szerint készül...
  • Zsolo007
    Néha elég vicces dolgokat vártok el egy egy játéktól. Már látom előre a csalódások sorozatát majd amikor megjelenik.

Ez Gothic az rpgék közt a KIRÁLY! Ez más mint a többi, sokkal másabb.
    Önmagadat cáfolod :).

Nemtudom miért kéne legyőznie az Obliviont, a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Annyi hogy mindkettő rpg. Ég és föld a két játék. A kettő nem tudja legyőzni egymást mert teljesen más szempontok szerint épülnek fel.

"Győzelem" csak pénzügyi értelemben érhető el, ahogy korábban is írtam.
  • Ottto
    Mi köze a jó/gonosz oldalnak a hajhoz????
    Mindenesetre szerintem nem fogják beletenni, mert értelmetlen. Még poénnak sem jó, sztem lesz jobb dolgunk is mint azon gondolkodni, hogy áljon a hajunk.
  • Goth
    az angol verziót olvasd el, az érthetőbb valamennyire... =)
  • W B
    Ide figyelj!
    Ez Gothic az rpgék közt a KIRÁLY! Ez más mint a többi, sokkal másabb.
  • nestea
    Mindenképp próbáld ki! Bár ezzel egyet értek, de ha le akarja győzni az Obliviont (amire minden esélye megvan) szerintem belerakhatnák ezt is. Bár a készítő direkt fogalmazott homályosan, de biztos vagyok benne h a divatos cuccokba a haj is beletartozik... Arról nem is beszélvem hogyha már egyszer a jó/gonosz oldalt is beleteszik akkor ennek is ott a helye ( a jó/gonosz döntések nem lesznek olyan egyértelműek mint a Fableb-en, sőt, lehet, hogy soha nem is vesszük észre, hogy mennyire lettünk gonoszok vagy jók, de benne lesz, és hitelesebben, mint pl a Fableben, vagy a KotOR-ban)
    Én most jelenleg nagyon várom, hogy elkészüljenek az introval, mert azt írták, hogy amint kész lesz, már meg is nézhetjük...
  • W B
    Én nekem elég egy Sárkányvadász és egy Lovagivért össze keverése.
  • W B
    Én nekem elég egy Sárkányvadász és egy Lovagivért össze keverése.
  • Ottto
    A Fable az azért kicsit más (bár még nem játszottam vele de hallottam róla)
    De szerintem nem lesz semmi ilyen. A Gothicban sose kapott különösebben nagy szerepet a külcsíny. Franco körszakáll ami jól áll, hosszú haj és kész (: