1490
Fordítási egítség kellene...
  • oliwwer
    Thank you for asking my advice. I am glad to help you. You are well informed, I did have some interviews last year. In my experience, the way you look like is very important. You have to be confident. Be talkative, but do not be too loud. If you ask me, I suggest you to be elegant. Put on a dark coloured skirt with a bright top or blouse and wear a casual makeup.
    During your interview, you might be asked the following questions:
    - Why would you like this job?
    - What kind of foreign languages do you speak?
    - How long have you spoken foreign languages?
    - What kind of goals would you like to achieve in your life?

It is important that you ask questions as well. Ask them about your possible free time and your salary. These are the most common questions.
    I hope your interview will be successful. I root for you. Please, write me how it was.
  • Kisbundi88
    Sziasztok! Vki tudna nekem segíteni kicsit? Bnőmnek a 2010-es érettségiből az egyik feladat a házidogája és most ennek bizony nagyon jónak kell, hogy sikerüljön. Szal annyi volna a kérésem, hogy vki át tudná nézni ezt a pár mondatos kis levelet és az esetleges hibákra fel hívni a figyelmünket. Nagyon fontos lenne... Én se vagyok nagy ász angolból..
    Köszönöm! Két nyelven linkelve a levél:

Magyar
    Angol
  • bakvarnyu
    http://www.libri.hu/konyv/angol-teszt-kezikonyv-megoldasi-kulcsokkal.html
    torrentről húztam le, és azok az oldalak pont hiányoznak
  • Aquir
    és a teszt neve és forrása? mindenesetre ne aggódj, felsőfokún nem lesz ilyen kérdés :)
  • bakvarnyu
    Ez a baj, hogy nincs hozzá megoldókulcsom, csak magamnak oldogatok teszteket . Van még vagy 30 ilyen amit nem sikerült megfejtenem :)
  • Aquir
    rendben :)
  • commissioner
    1. nem azt mondtam, h azért sértődik meg, mert szép
    2. a sumptuous ugyanúgy lehet jelzője a box-nak, szóval ez is lehet

de, majd kiderül, kíváncsan várjuk bakvarnyu válaszát a helyes megoldással, ha ellenőrzik neki :)
  • Aquir
    Az ékszeresdoboz megfelelő ajándék, és azért sose sértődnek meg emberek azon mert szép, továbbá a szövegkörnyezetbe kell illeszkednie a szónak, ami miatt nem illeszkedik a lehetséges válaszok közé.
  • commissioner
    Tudom, mire gondolsz, de én olyan logika alapján gondolkodom, hogy aki ékszeres-dobozt vesz ajándékba, az valami szépet vesz (sumptuous = pazar, pompás...), viszont aki megsértődött, az ékszert szeretett volna kapni, így hiába pazar a doboz, neki az értéktelen. Ráadásul ez a kakukktojás a válaszok között.
  • Aquir
    az biztos nem
  • commissioner
    sumptuous
  • Aquir
    Az ilyen kérdést általában azért adják hogy jól elgondolkodj rajta és minél jobban utánanézz. de ez már szvsz túlzás mivel a lehetséges 3 jelentés kimondottan egymás szinonímái, nagyon közel állnak egymáshoz
  • Aquir
    az ízléstelen vagy vacak.. jó kérdés:) ez már nem is annyira angol kérdés
    lehet az is hogy simán cheap
  • bakvarnyu
    Melyik a jó?
  • Aquir
    ilyenkor első a szótár, második pedig hogy Google-ban idézőjelek között beírod a különböző részeket a szó elé, és amelyik a több találat.
    tacky, shoddy vagy cheap.. most hogy ízléstelen vagy olcsó dologgal sértesz meg valakit, azt most nem tudom :)
  • bakvarnyu
    She got offended by the .............jewelry-box she was presented with.
    a tacky
    b shoddy
    c cheap
    d sumptuous
  • Aquir
    Mondjuk ez is jó, most nézem.. :)

crave (csak ige)          = sóvárog   - from Middle English "craven", to beg
    craven (csak főnév)   = gyáva       - from Middle English "cravant", to burst
  • Aquir
    And there's no straw in strawberry. Van pár ilyen, de az epret pl. csak úgy tudták ültetni az esős Angliában, hogy a talajnedvességet szalmával tartották távol tőle. Egyébként is, az eper nem is igazi gyümölcs, csak a kis magoknak tűnő dolgok rajta a termések. Az ananász meg ugye a fenyőtobozhoz hasonlít..
  • commissioner
  • Molnibalage
    Akkor jól értettem, köszi.
  • Aquir
    Gabriel P. Disosway azt akarta hogy az F-X a levegőben teljesítsen jól, ellenben az USAF Központ a legkisebb ellenállást követve folytatta annak útját hogy földi és légi feladatokra is jó legyen a gép.
    Később az említett személyek azt látták hogy a géppel szemben támasztott követelmények nem teljesen tisztán voltak megfogalmazva, így őt - főként John R. Boyd közbenjárásával - meggyőzték hogy változtassa meg az elvárásait.
  • Molnibalage

Jól értem, hogy arról beszél az idézett rész, hogy Gabirel Disoway ellenkezett, hogy a gép ne többfeladatú legyen, de a vezérkar elutasíotta?

Mert itt mintha meg arról lenne szó, hogy pont őt kellett meggyzőni. Mit értek félre....?
  • RelakS
    igen, azt láttam, hogy a epidémiás benne van a szótárban, csak ez nekem nem mond semmit :D
  • Aquir
    Magyarul is létezik a szó, és ugyanúgy a görögből kell magyarázni a jelentést.
  • RelakS
    nyehehe, én erre ezt hoztam ki:
    A malária a világ több melegebb régiójára jellemző.

Az a vidék tetszik, szóval átírom. Gondolom, ez is azok közé a kedves szók közé tartozik, amit magyarul rendszerint csak körülírni tudunk :]

Ráadásul ahol találkoztam vele, az meg olyasmi volt, hogy 'Malaria epidemic areas', ahol meg (a teljes mondat hiánya miatt) malária fertőzött területnek tudnám fordítani
  • georgesmatyas
    Malaria is endemic in many of the hotter regions of the world.

én így fordítanám: A malária a világ melegebb részein fordul elő.
    Nem kell cifrázni, hogy: ...a világ melegebb részeinek a környékén..., vagy ...a világ olyan részein fordul elő, amely melegebbek...
  • Aquir
    A malária sajátságosan a világ melegebb vidékein fordul elő / vidékeire jellemző. // A malária a világ melegebb éghajlatú régióiban sok helyen fordul elő / a melegebb éghajlatú régiók területeire jellemző.

"Usage: A disease that occurs regularly in a particular area, as malaria does in many tropical countries, is said to be endemic. The word endemic, built from the prefix en-, "in or within," and the Greek word demos, "people," means "within the people (of a region)." A disease that affects many more people than usual in a particular area or that spreads into regions in which it does not usually occur is said to be epidemic. This word, built from the prefix epi-, meaning "upon," and demos, means "upon the people." In order for a disease to become epidemic it must be highly contagious, that is, easily spread through a population. "
  • RelakS
    agyfaszt kezdek kapni
    szótárazgatok, és az "endemic" van soron. Kb az jelenti, hogy helyi, bizonyos környéken fellelhető.
    De akkor itt például hogy kellene fordítani?!
    Malaria is endemic in many of the hotter regions of the world.
  • commissioner
    Bepötyögték az eredeti mondatot google fordítóba, vagy valami hasonlóba, aztán ezt adta ki nekik a gép...

Vagy szerencséd van, és ki tudod találni az eredetit, vagy ba*hatod, mert annyira eltorzult...
  • jugen
    Na ez az, mert nincs más mondatrész. Ez egy jelölésnek a magyarázata...
  • Aquir
    Ez a mondat egy kicsit értelmetlennek tűnik nekem. Ha vannak előtte még mondatrészek idézd be azt is.

(egyébként valami ilyesmit akarhat jelenteni:)
    "Olyan folyamatok jellemzői avagy leírásai ahol néhány hatás vagy kiválasztás környezetre gyakorolt visszahatásai ki vannak fejtve   (alapjában a használni kívánt termékek)."
  • jugen
    Valaki tudna ebből egy szép magyar mondatot faragni? Köszi! :)

Gép használati utasításából, jelölés magyarázatnál:

Are features or descriptions of procedures where are explained the repercussions on the environment of some actions or elections, (basically products to be used).
  • Aquir
    Azt akarja jelenteni, jah.
  • Tibi7
    Még így sem tiszta. Valami ilyesmi lenne, hogy: Az utóbbi két évben az volt a furcsa az amerikai fogyasztókban, hogy mennyire nem aggódnak azon, hogy egy gallon benzin 3$-ba kerül. ????
  • commissioner
    Az összetartozó részek:

For most of the past two years, the strange thing about US consumers has been how unworried they have been: $3-a-gallon petrol?
  • Tibi7
    Sziasztok. A következő mondat sehogy sem áll össze bennem.

"For most of the past two years, the strange thing about US consumers has been how unworried they have been: $3-a-gallon petrol?"

Ha tudtok, segítsetek kérlek! Köszi!
  • commissioner
  • oliwwer
    Ez nagyon jó. Köszi!
  • Aquir
    :) !
  • Tibi7
    Nyugi, nem házi. :) Egyik ismerősömnek kell, aztán gondoltam így a leggyorsabb. Köszi érte!