14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Molnibalage
    Ez egyébként megengedett?
  • Fenrir
    A magyarok szoktak sziázni meg szervuszozni, meg amikor at OC-vel beszélnek akkor magyarul társalognak (pl jelentik, hogy van-e műszaki gond a géppel, kell a mentőszolgálat érkezésre, esetleg a személyzet többi tagja melyik géppel megy tovább, stb).
  • raptor22
    Hát ez nagyon jó:) ma este ezt fogom hallgatni!:) nézem a radarral együtt:) Legalább gyakorlom az angolt is! Azt elképzelhető. hogy a magyar gépeknek beköszönnek magyarul? Mintha az angol szövegbe 1-2 szervusz elhangzik! Vagy csak vmit félrehallok?
  • Molnibalage
    Soha nem értem meg azt, hogy kit érdekel a "nyomás", ha bele is halhatna ebbe. Egy pilóta nem fog éhenhalni, mert nincs munkája. Rúgjanak ki, nem érdekel, de még xy vezető se döntsön az én éltemeről, mikor

ad.1 A szolgálati út szerint nem ő a főnök. Nem ő a pilóta.

ad.2 A többiek felé is a pilótának van felelőssége.

Lényegében az ilyen esetek pont azt a parancsnoki láncot kérdőjelezik meg, ami egy fegyveres testütelet, de részben egy államaparrátust működtet.

Idézet innen.

„Felség! Attól a perctől kezdve, hogy tábornokoddá neveztél ki és én ezt elfogadtam, olyan hatáskört biztosítottál nekem, amely lehetővé teszi számomra, hogy bizonyos utasításaidnak ne engedelmeskedjem!”

A felséget cseréld tábornok / elnök stb. titulusra.
  • [NST]Cifu
    Okosabbak majd a hivatalos jelentés után leszünk. Egyelőre annyit mondogatnak, hogy a pilóta nem fogadta el a Minszki (?) repteret, mint alternatívát, inkább megpróbált leszállni a ködben (ILS nélkül?).

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ha tényleg ott van a *teljes* vezérkar, az elnök, egy elnökjelölt és még két tucat magas rangú emberke hátul, és azt kell velük közölni, hogy hát sajna kitérő reptéren szállunk le, a mai Katyni mészárlás megemlékezés (közösen az oroszokkal, ami eleddig példátlan) elmarad, akkor azért lehetett egy "pici" nyomás a pilótán, hogy márpedig akkor is le kell tenni ide és most a gépet...
  • Molnibalage
    Vannak olyan dolgok, amiket soha nem fogok megérteni. Ez is olyan.

De pl. az is elég homályos, hogy melyik elmeroggyantnak jut eszébe egyetlen géppel ennyi magasrangú embert utaztatni...
  • Fenrir
    Mondjuk ez akkor sem változtat azon a tényen, hogy miért próbálta meg a pilóta letenni a gépet ilyen körülmények között, azért a gépen a kapitány szavának kéne a legnagyobb súlyúnak lennie. Ha ő azt mondja, hogy nem teszi le akkor ne bírálja már felül akárki.
  • Molnibalage
    És össszesen, ha 5000 órát repült és még 2000 felszállása sem volt asszem. Pár éve újították fel. Az agyonrepült kereskedelmi gépekhez képest szerintem a gép vadonatújnak tekinthető, még ha a gép alapjai nem is maiak.
  • [NST]Cifu
    A Tu-154M is 1982-es szűzfelszállású, a Lengyel elnöki gépet 1990-ben gyártották. Azért egy 20 éves repülőgép még nem olyan vén csataló, pláne, hogy a nagyjavítása óta csak százharminc valahány órát repült.
  • Fenrir
    A 737-100-ast konkrétan 67-ben, de kétlem hogy ilyennel repülne akárki is. A classic pl 80-as évek közepén állt szolgálatba, a next generation pedig a 90-es évek közepén. Azért ezek nem 50 éves konstrukciók bár az eredeti váz van már közel annyi.
  • DanielT
    Ha hallgatni is akarod a tornyot és pilótákat akkor ITT a sárga hátterű csík alatti Budapest Approach-ot kapcsold be.
  • DanielT
    Ez igen tömör és szakszerű volt :D Köszönöm :) Esetleg valami amit olvasgathatok még? Kicsit beleásnám magam.
  • raptor22
    Ez nagyon szuper:) én még nem hallottam róla! Ha keresgél az ember akkor találkozhat vadászgépekkel is? Vagy csak akkor ha polgári gépként repül, ha jól tudom?
  • Molnibalage
    Ez a széliránytól függ.
  • Molnibalage
    Nagyon komoly. A felső vezetés egy része keményen ottmaradt. Nincs szerencséjük. Pár éve meg a légierő vesztett el több magasrangú embert a Casa (?) gép balesetében.
  • DanielT
    Tud valaki infóval szolgálni, hogy a Ferihegyi reptéren miért és milyen gyakran változtatják a fel/leszállási irányt? Logikus lenne, hogy úgy csoportosítják a gépeket, hogy minél kevesebbett kelljen forgolódni, de szívesen olvasnék erről valami hivatalosat és szakszerűt :)

Biztos volt már, de ha mégsem:
    Európa élő radarkép.

Pont az alatt a légifolyosó alatt vagyok ami a délkelet felé történő leszállások idején aktuális, így szépen tudom őket követni és nézegetni :)
  • [NST]Cifu
    Hát, a műszerfalát elnézve, azért nem fapados 154-es volt már, átesett legalább egy komolyabb feljavításon. Plusz állítólag nemrég volt Szamarában nagyjavításon. Ellenpont viszont, hogy a gép úgy akart most leszállni ködös időben, hogy a reptéren nem volt ILS (!).

[center]
  • [NST]Cifu
    Ezt nevezem, már egy egész korrekt kis Wiki szójegyzet is van róla.
  • [NST]Cifu
    @Joebácsi: A végén te is NWO hívő leszel? :Ð

@Fenrir: Végül is a Boeing 737-est is az 1960-as években vezették be. :)
    A gép egy Tu-154M volt, olyan nagyon-nagyon öreg nem lehetett, 25 év meg megfelelő karbantartás mellett semmi rendkívüli aggodalomra nem ad okot. Bár az is igaz, hogy még Oroszországban is ma már ritkaságszámban megy...

• perko
    A negyedik leszállási kisérlete volt a pilótának, amikor bekövetkezett a baleset.
    Nem hiszem hogy egyedül Ő hozta meg a döntést, hogy ott és akkor le kell szálnia.
  • Fenrir
    "A Ria Novosztyi szerint pilótahiba okozhatta a balesetet. Ugyanakkor a Tu-154-est az 1960-as években vezették be, a BBC tudósítója szerint többször is figyelmeztették a lengyel vezetőket, hogy újítsák meg a kormányzati repülőket."

No comment...
  • joebacsi
    Baleset, mi?
  • Molnibalage
    Hátha nem látta még valaki ezeket.
  • Fenrir
  • w77d
    Nagggggggggggggggyon ottvan XXXXXXD
  • Falconer
    Lol először azt hittem ez komoly, aztán pár sor után jöttem rá, hogy csak poén
  • Palinko
    izraeli gépeshez csatlakozik, én jót vidultam:
    Na végre: Bocsánatot kértünk Izraeltől!

A Külügyminisztérium közleménye szerint tegnap hivatalosan is bocsánatot kértünk Izraeltől a kémrepülő-botrány miatt.

A Külügyminisztérium levelében kéri Izrael Államot, hogy ne tekintseagresszív lépésnek azt a tényt, miszerint Magyarország békésen gyakorlatozó izraeli gépek alá került. A magyar bocsánatkérés indoklása szerint a félreérthető szituációt csupán Magyarország a honfoglalás miatt szerzett előnytelen geopolitikai helyzete és a Föld tengely körüli forgása okozta.

A kínos szituáció megismétlődését elkerülendő, felajánlottuk az izraeli földvásárlások felgyorsítását és az izraeli-magyar kettős szuverenitás elismerését a külföldi tulajdonú magyar ingatlanokon, így kizárva a légtérsértés elvi lehetőségét is.

A levél egyben Magyarország köszönetét fejezi ki, amiért az izraeli gépek elhozták a tavaszt Magyarországra: meg nem erősített hírek szerint a kulturális tárca új tavaszváró programsorozatában a fecskéket izraeli, amerikai, orosz, iráni és észak-koreai felderítő repülőgépek fogják helyettesíteni.

A Magyar Légierő szerint a program kitűnő lehetőséget biztosít a magyar hajózók számára, hogy végre itthon is láthassanak repülőeszközöket működés közben.
  • Baluxx
    Ha van idod, es nem holnapra kell a cucc, akkor szerzel egy ilyen konyvet:
    Voros Gabor: Repulogep szerkezetek es rendszerek I. (elqrtak, nincs masodik kotet) ebben minden benne van. (Lenyegeben a CPL tanfolyam anyaga. Nyiregyen is ebbol (is) folyik az oktatas.)

HC-ban kaphato, 2000 jo magyar forintert, munkanapokon 8 es 2 kozott. Ja, es elozetes telefonos egyeztetes kell. Szerintem megeri.

Azt mar csak halkan jegyzem meg, hogy torrenten fent van az egesz JAA ATPL konyvsorozat. (Ha Jeppesent toltesz, a 4. kotet kell neked (airframes & systems), ha Oxford, akkor a 2.)
  • Boconadi
    értem, köszi a segítségeket! :) További jó munkálatokat, szereléseket :)
  • Fenrir
    Ha nem fly-by-wire akkor használnak még ma is.
  • Molnibalage
    Az utolsó kérdés megint olyan, hogy azt sem értem, hogy mit kérdeznek. :)

Ez már fősuli / egyetem?
  • Boconadi
    Köszönöm a segítségeket, szerintem ennyi elég lesz. vhogy megoldom. :)

A mostani repülőgépeken használnak bovden kábeleket? Vagy ez csak a vitorlázó gépekre, vagy régebbi gépekre jellemző?

Még egy utolsó kérdés és aztán békén hagylak benneteket, vagy nem tudom hogy szerettek-e erről beszélni :):

Egy légijárműn milyen flexibilis vezérlő rendszereket használnak?
  • Papirzacsi
    Itt van pár oldal egy magyarnyelvű könyvből. Nem sok, de kezdésnek megteszi.

Ahogy ambasa is mondja, léteznek automatikus kötélfeszesség állítók, de talán előbb utánna kéne kérdezned, hogy mit értett a feladat kiíró kompenzáló egység alatt.
  • Fenrir
    A hajtómű és a futóműgondola egy darabban van, máshogyan nem fért volna be.

• ambasa

Kötélvégek

Közben eszembe jutott, (ha minden igaz) akkor az A320-as kötélvezérlésébe beépített mechanikus szerkezet, amely elősegíti a kötélfeszesség beállítását és és a kötél nyúlását is kiegyenlíti, talán azt is kompenzátornak hívják

Egyébként nekem az aircraft control cable kersésre elég sok találat jött ki, mind képek, mind leírások, illetve érdemes még az aircraft flight control-t is keresnek, vagy benézhetsz még a smartcockpit.com-ra is, hátha ott is találsz valamit.

TG
  • ambasa
    Ezért nem is vitattam a lehetőséget, mert mint írtam, te ismersz olyan gépet, amit én nem (Q400, CRJ, Fokker).

Ennek a megoldásnak a lényegét, nem teljesen értem, mert pl a MiG-21 orrfutója pont azért nyílik hátrafelé, hogy a légerők kinti rögzített helyzetbe lökjék. De mondjuk a kanadai típusról el is tudom képzelni, sok jót még nem halottam se a CRJ-ről se a Q400-ról.

TG
  • ambasa
    Nézd én több féle dolgot tudok elképzelni, mert sok mindent szoktak egy repülőgépen kompenzálni.

Pl. szokták kompenzálni a rádióiránytűt (ez nem az én asztalom erről Fenrir nálam sokkal többet tud).

Ha vezérlésben lévő kompenzációról van szó akkor három féle dologra tudok gondolni.

1. amikor a repülőgép a földön van akkor nem szerencsés, ha a gép kormányfelületeit a szél mozgatni tudja, ilyen esetben pl. a hidraulika rendszerbe szoktak beépíteni olyan egységeket, amelyek az ilyen nem kívánt mozgást a folyadékok össze nem nyomhatósága elvén csillapítja. Ahol ilyen nincs ott mechanikus rögzítőket szoktak használni.

2. talán kompenzátornak lehet tekinteni a különböző kormányerő csökkentőket, ezek is lehetnek mechanikusak, illetve hidraulikusak. A mechanikusaknak én két fajtáját ismerem. Az egyiket angolul tab-nak hívják, ez a kormánylap kilépőélén van van és annak kitérítésekor azzal ellentétesen mozdul ki. A másikat a ballance panel-nek, amelyik a kormánylap elején található egy zárt térben és nyomáskülönbség elvén működik.

3. Lehet kompenzátornak nevezni a különböző trimmeket, amelyek lehetnek merevek (csak földön állítható lemez a kilépőélen), illetve állíthatóak amelyek általában a kormányfelületet alap bellítását változtatja meg.

Hogy kompenzáló egység alatt ezeket értették, vagy egy negyedik dolgot, megmondom fogalmam sincs.

TG
  • Boconadi
    Egy 20 oldalas prezentációt kell csinálnom a repülőgépeken használt vezérlő kötelekről, a repülőgépeken használd kompenzáló egységekről, a kötelek fajtáíról, típusairól.
  • Fenrir
    Ha már szóba hoztad a Q400-at ott pont pumpálni kell mert a gondolából a futómű nem az orr felé jön ki hanem a farka felé, tehát csak simán a gravitáció nem fogja az alsó, rögzített helyzetzárba lökni. Ilyenkor ki kell venni egy botot az elsőtiszt háta mögött a falról és a vészkibocsájtó panelon addig kell pumpálni amíg a 2 főfutó nem rögzül be. A berögzülését pedig jelzi egy másodlagos kijelző mindhárom futónak azon a panelon.

Az orrfutó természetesen a tömegétől és a gravitációtól fogva magától rögzül.
  • Papirzacsi
    Hol adnak ilyen feladatot? Mi a pontos feladat?