14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Kata
    azért nekem nem lenne természetes a mosolyom egy gépen, amit a szigszalag tart össze :)
  • Fenrir
    Ez teljesen normális a repülésben, temporary repair-nek hívják.
  • alert
    Láttam már olyat, hogy a landing light volt körberagasztva high speed tape-el :D
  • Fenrir
    Látod milyen széleskörűen felhasználható a hispeed-tape? :)
  • [NST]Cifu
    No comment:

• daxan
    Még nincs, de dolgozom rajta....
  • Reaper
    Megvan minden papírod?
  • daxan
    Akkor melyik légitársaságnál érdemes próbálkozni?
  • Fenrir
    Kétlem, de megpróbálhatod.
  • daxan
    Sziasztok! Malévnál van most pilóta felvétel?
  • Baluxx
    Negative. Kell elso lepcso. Lesz helyette 3-6 db (nincs meg eldontott mennyiseg) "A" kategorias murepulheto SE repulogep. Hogy milyen tipus, azt senki se tudja meg. Ovari bacsiek a Kilianon a Corvust szorgalmazzak, megint masok a Z-242-est. (utobbinak lenne tobb ertelme)

Aztan ki tudja, mi lesz. Kikepzo-helikopternek is total mast vartak. (En JetRangerrol, meg Mokuskarol hallottam. Aztan lett Robinson.)

*Z-242: Hasonlit a 142-eshez, viszont Lycoming motoros, mert az M337AK mocit mar nem gyartjak, a Walter gyarat megvette a GE, es csak az M601-es LGT (L410 hajtomuve) maradt meg a repertoarban. Teljesitmenyben nagyjabol ugyanott van.
    Na meg 0-rol ujraterveztek a szarnyat, igy lehet vele dobott figurakat is repulni.
  • qtab986
    Mi lesz helyette? Kanada?
  • Baluxx
    Repulnek, biza. Igaz nem teljes letszammal. A jo resze konzervalva van. Ami repul, az meg alig emlekeztet az eredeti gepre. MTV legcsavar az eredeti V-53TA-D35 srof helyett (kb. olyan, mint a Gawronnak), SZOFI-R, meg egyeb erdekessegek.
    Hamarosan amugy kivonjak oket is. Kar ertuk. Szerettem veluk repulni.

Amugy meg vetel volt. Eleg kalandos. No nem annyira, mint a Gripen-uzlet, de voltak benne csavarok.
  • Fenrir
    Téves volt, utána kérdeztem. Még itthon észleltek füstöt a kabinban hajtóműindítás után mert egy fűtőszál szétégett a szívótorok után. Nem voltak még a levegőben.
  • qtab986
    Nálunk repülnek még a Jak–52-esek? Amik '94-ben Romániából érkeztek azokat vették vagy volt valami államadósság?
  • Molnibalage
    A Szu-37 egy örök rejtély számomra, hogy miért épült.
  • [NST]Cifu
    Pardon, de egy apróságot hozzátennék.

Variaszárny: A variaszárny még visszatérhet a hiperszonikus repülésnél, mivel bár szuperszonikus sebességnél még megoldható, hogy olyan szárnyprofilt alkalmaznak, ami kis sebességnél és Mach 2-nél is megfelelő, de Mach 5+ környékén ilyen már elég macerás találni (kettős deltaszárny vagy nagy húrhosszúságú, rövid trapézszárny a jellemző). Ezért pár hiperszonikus tervnél is felmerült az, hogy behúzható szárnnyal látják el a repülőgépet, amelyet le- és felszállásnál, illetve hangsebesség alatti repülésnél engednének ki.

Előre nyilazott szárny: Az oroszoknál azért ott a Szuhoj S-37 az 1990-es évek végéről, még ha ott is voltak problémák (alacsony végsebesség a fellépő örvények miatti nagy légellenállás miatt).
  • Boconadi
    haveromnak a haverjának a haverja
  • Fenrir
    Forrás?
  • Boconadi
    elméletileg malév
  • Fenrir
    Mikor volt és kié a gép?
  • Boconadi
    Hallottatok valamit a kényszerleszállást végzett Q400-asról? Vagy egyáltalán igaz? :)
  • Kit--Kat
    MALEV Hungarian Airlines wins the Best Airline Eastern Europe award at the 2010 World Airline Awards
  • Gundark 1 1
    A géppuskák és gépágyúk használatát azért nem kedvelték a V1 ellen mert valamilyen okból ne szerették hogy az arcukba robban egy ilyen :) miután néhányszor megtörtént akkor kerestek más megoldásokat (áthúzás előtte, kibillentés stb)
  • Baluxx
    Majdnem, az elorenyilazott szarnynal a szarnydivergencia kritkus sebessege sokkal kisebb, mint ha egyenes, vagy hatranyilazott lenne.
  • perko
    "A fekete doboz vizsgálatából egyértelműen kiderül, hogy nem csak a személyzet tartózkodott a lezuhant lengyel elnöki repülő pilótafülkéjében."

Független Hírügynökség
  • Molnibalage
    Például a variaszárny ilyen. Igaz, hogy a B-1, Tu-160, Tu-22M és Szu-24 is ilyen és még rendszerben vannak, de ezen gépek alapjai mind a '70-es évek elejére datálhatóak. Azóta egyetlenegy ilyen gépet sem terveztek annak ellenére, hogy a szerkezeti anyagokban is forradalom zajlott le.

Az előrenyilazott szárny is ilyen. Hogy pontosan miért, azt már nem tudom. A szárny csavaró erőkkel szembeni elleállása és optimális "munkapontja" (ahol jó felhajóerőt ad) pont ellentétes volt asszem. Ott jó az egyik, ahol a másik pocsék. Az X-29 kísérleti géppel vizsgálták ezt még a '80-as években.
  • Boconadi
    Valaki tudna nekem mondani pár példát, ilyen repülés-fejlesztési (?) zsákutcákra? Az anyagra majd rákeresek én, csak nem tudom hol kezdjem.

olyanokra gondolok, mint pl. a szárny nélküli repülőgép...
  • Falconer
    V1 ellen az volt RAFnál a routine procedure ha jól emlékszem. Géppuskát nem használhattak mert tul nagy volt a sebesség, vagy valami ilyesmi.
  • Molnibalage
    Nincs. Ez talán még a szovjet időkben volt. (Nem a szélvédőt szedték le.)
  • Sharks
    És maszk sem volt a palin? Hogy nem fulladt meg? Nincs róla videód?
  • Sharks
    Őőőőőőőőőőőő...ok.
  • Molnibalage
    Még a hangsebességet is átlépték, úgyogy elég sokáig. :)
  • Sharks
    Ok, mennyi ideig repkedtek úgy és milyen sebességgel? De igazából valóban nem zavart annyira..., kellett is vmi poént csempészni már a filmbe és ez megfelelő volt végül is.
  • Molnibalage
    Mi zavart a kabin nélküli repkedésben? Szu-27-tel is csináltak ilyet és olyan is volt asszem, hogy kísérletileg a Tu-160-ról is leszedték a tetőablakot és úgy repkdetek. Hogy miért, arról lövésem sincs.
  • Sharks
    Hát én azért nem próbálnám ki, hogy azokkal műkszik e...

Fenir:

Sajna azt nem láttam, amit mondasz, de ebben a filmben nagyon zavart a gyorsítás is néha (bár van, ahol jól sikerült), meg az az utolsó jelenet teljesen hazavágta az egészet. De azt már meg sem említem, mikor úgy repültek, hogy a másodpilótánál hiányzott a fülke teteje... Lényegében nézhető a film, de a tökéletestől messze van nagyon. Mivel nincs túl sok jó repülős film, így muszáj ezeken tengődni...
  • Fenrir
    Ez tény, de nem volt olyan szintű mint amilyen Fighter Pilot: Operation Red Flag-ben volt, az már a gagyi felé ment inkább.
  • Palinko
    az a szárnyas dolog még működött a 2. világháborúban a V1 eseknél nem? :D vagy csak legenda az is lehet.
  • Sharks
    Ok, igazából kevés olyan jelenet van benne, ahol észrevettem (vagy véltem felfedezni), de a végén, mikor megbillenti az egyik gép a másik szárnyát, hogy eltérítse a célról (a tenkerről), az mi????? Az sem épeszű ember, aki azt úgy kitalálta... Egyébként pedig az elején is lennie kell, mert nem hiszem, hogy valóban lelőttek egy Mirage2000-est a film kedvéért (csak az elfogadható, belefér, élethű).
  • Reaper
    Azért, mert nincs is nagyon benne. Egyik másik előrenéző belső kamerás felvétel tűnik csak trükknek (pl. az Alpha jet-es kergetőzésnél). Abban a filmben inkább a felgyorsított légifelvételeket nevezném problémásnak (a sztoritól most vonatkoztassunk el)...