Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Most akkor lényegében abban nem egyezünk meg, hogy te ideális gáznak vetted a levegõt, én meg nem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A képletbõl látható, hogy ideális gáz esetében a c hangsebesség csak a hõmérséklettõl függ, a nyomástól és a sûrûségtõl nem.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangsebesség

Товарищ Путин

Molnibalage
Nem értem, hogy ezek a linkek mennyiben determinálják a hangsebesség körüli vitát.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

ha már wikizel:

CPL : http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_Pilot_Licence

ATPL: http://en.wikipedia.org/wiki/ATPL

Товарищ Путин

CPL és ATPL vizsgákon tõlem is kérték.

Товарищ Путин

ja, a szobádban, a te közegedben:

Hõmérséklete 11-20 km-ig közel állandó -50 ˚C, majd 20-35 km-ig 10 fokos melegedés után 35-50 km közt egyenletesen -40 ˚C-ról +50 ˚C-ra melegszik (ózon-zóna), 50..80 km közt pedig ismét visszacsökken -50 ˚C-ra.

Товарищ Путин

a hangsebesség hõmérséklet függvénye. Tényleg, a levegõ is anyag? döbbenet.

Товарищ Путин

Molnibalage
A hõmérséklet ráadásul állandó kb. 36 ezer láb felett.

Molnibalage
A levegõ is egy anyag. A legáltalánosabban elterjedt összefüggés a wikin is fent van.

Itt.

Az ÁT könyvenben is így van és mindhol így tanultam és egész pontos eredményt ad bionyos esetekben.

De van egy c = Gyök(Kappa * R * T) összefüggés csak az elsõ két érték valamelyike implicite tartalmazza az adott anyag sûrûségét is. Most így fejbõl nem tudom, hogy melyik. Ez és a fenti dolog egymásból levezethetõek, emlékeim szerint én is megcsináltam legalább egyszer, mert vizsgán kérték. 😊

anyagokban igen. repülésben nincs jelentõsége, csak a hõmérséklet számít.

Товарищ Путин

White Knight 2 pilótafülkéje.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Számoltam én már hangebességet többféle képenn is, de a sûrûség mindig megjelenik egy idõ után

Molnibalage
Az F-16C üzemeltetési kézikönyvében van ilyen két oldalas táblázat. Csak 60 ezer lábig van adat, hogy hogyan lehet átváltani? Nagyon pontatlan?

Molnibalage
Ez mi?

Te hová jártál? Hol tanultad?

Товарищ Путин

Jó, látom egyrõl beszélünk!😉

Товарищ Путин

Papirzacsi
Jesz, jól tanultad. A tapasztalati képlet az a = 20,05 * gyök(T), ahol T a hõmérséklet Kelvinben (celsius+273).
De olvasd el mit írtam. A hõmérsékletet az ISA-ból vettem. Tehát nem számoltam semmit, legfõképpen nem a sûrûségbõl vettem a hangsebességet.
Abban igazad van, hogy a számítás pusztán elméleti, mert egy ideálisan felállított légkörre vonatkozik, valóság meg ettõl eltér. Tehát ha nem ISA szerinti hõmérséklet van adott magasságon, akkor az ISA-ból történõ számítás nem lesz pontos. Pontos hõmérséklet adat hiányában nem is lehet pontosan meghatározni a hangsebességet.
Ismét olvasd el mit írtam. A sebességet (nem a hangsebességet) számítjuk át a sûrûségek viszonyával. Anélkül, hogy egyszerû matematikai levezetésbe belemennénk, nyilván te is tudod, hogy 0 méteren a TAS illetve a CAS ~ azonos. Magasan viszont (fõleg FL600 körül) a TAS már jóval nagyobb mint a CAS. Ez legfõképpen a sûrûség csökkenés miatt van, méghozzá úgy, hogy a két sebesség viszonya a sûrûségek viszonyának gyökével egyenlõ (ha nem vesszük figyelembe a magasabb mach-számoknál létrejövõ esetleges eltéréseket, mert az még picit változtat az eredményen).
Magyarul a válaszom az, hogy a számítás helyes, a gyakorlati értékektõl való eltérés pedig annak köszönhetõ, hogy a FLakárhányon ISA-tól eltérõ hõmérséklet miatt a hangsebesség más és így a MACH-szám is picit másra jön ki (20 fok eltérés már okoz ~0,05 eltérést a Mach-számban).

Amúgy a számítás csak azért készült, hogy Baluxx lássa, hogy a számítása elejétõl a végéig elvi hibákkal tûzdelt.:-)

Az már pusztán költõi kérdés, hogy a táblázatból miért FL600 és 100 csomó lett kinézve, mikor FL700on repültek ~100-zal, FL600on meg ~130-cal.

ui.: az ISA figyelembe veszi a sztratoszférában fellépõ inverziót.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Én úgy tanultam, hogy a hangsebesség csak hõmérséklet függvénye, nem sûrûség, tehát itt elsõnek a hõmérsékletet kéne tudni. Mivel ez a sztratoszféra, ahol még egyfajta melegedés is kezdõdik, úgy én azt mondom, hogy a számításod elméletileg lehet jó, de gyakorlatban sajnos nem.

Товарищ Путин

Ott a pont!

Товарищ Путин

Tikal
mikor? 😊 elég ritkán tesztelik az emlitett autokat.... vauxhall az idei évadban volt, de toyota meg ilyenek max akkor mikor feladatot kapnak és kell valami szar kocsi hogy szétzuzzák vagy fikázzák 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Reaper
+ezért

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Reaper
Épp akartam mondani (és valszeg Putyin is csak kérdezett rá, látván szagértõ barátunk tudományos számolgatását a videó kommentjei között ), hogy a videón világosan látszik a Mach szám, ami 0,7 körül mozog...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Papirzacsi
Az is valahogy így számol, csak több dolgot vesz figyelembe, nem olyan idealizált, mint ez a feladat.:-)))

#11155 A helyesírási hibákért sorry.

Falconer
Na ezért hagyom én az FMCre a dolgokat 😊)

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Papirzacsi
Már ne is haragúdj, de a számításod minden oldalról nézve tele van hibákkal.
Más magasságra történõ szebesség átszámításnál a sûrûség viszonyok gyökével kell számolni, nem pedig a nyomással. Lévén a sebesség dinamukus nyomás mérésen alapul. Abban meg sûrûség van. Ezt a módszert alkalmazzuk CAS-ból TAS-ba és vissza történõ számításra, de nem alkalmazható a hangsebesség számítására, lévén nem ugyan attól függ a magasságbeli változásuk. A hangsebességet a NEL-bõl kell kinézni FL660-ra.(NEL-t, azaz ISA-t találni a neten dögivel)

A számítás helyesen:
sûrûség 0 méteren (ro0): 1,226 kg/m^3
sûrûség FL660-on (roH): 0,086382 kg/m^3
hangsebesség FL660-on (a): 295,15 m/s = 574,34 kts
CAS: 100 kts = 51,39 m/s
TAS=gyök(ro0/roH)*100= 376,73 kts = 193,59 m/s
M = TAS/a = 0,6559

Ezt elvégezve FL600-ra, amirõl Putyin kérdezett.
M = 0,56, az átszámításokat és kerekítéseket figyelembe véve, szinte egyezik az abból a bizonyos táblázatból kapott értékkel (0,55)

Amúgy ha megnézitek a videókat, akkor látható a sebesség kijelzés alatt a mach-szám is, ami végig 0,7 felett van valahol. Hiszen FL600-on még ~130kts, FL700-on ~100kts volt a sebességük.

Elnezest kivanok, de szerintem ez nem stimmel, mert 0,55 M eseten a repulogep mar erosen at van esve (ugyan nem tipusom a fent emlitett, de gyanitom, hogy igy van) mivel a repulesi magassaggal az atesesi sebi is no...
Osztan gondoltam egyet, elokotortam az aero jegyzeteimet, es gondoltam, szamolok egyet. Tehat FL660 es 100 KTIAS eseten (NEL tablazatot alapul veve) allando nyomasmagassagot feltetelezve: FL660-on a legnyomas 0,04047 bar, a felszinen 1,01325 bar, a pH/p0 hanyados 0,03994 - ennek a gyoket vesszuk, es beszorozzuk 661-el (hangsebi csomoban H=0, es NEL eseten, azaz T=15°C) majd a 100 csomot elosztjuk ezzel a kapott ertekkel (132,10), akkor kijon 0,7569 azaz ~0,76 Mach.
No persze ezutan elokapod a remegesi diagramot, es megnezed, hogy ez a 0,76 M FL660-on adott sulypont es repulosuly mellett belefer-e a remegesi sebessegkorlatozasokba. Tenyleg ennek a madarnak a buffet diagramjai nyilvanosak egyaltalan? Van egy olyan sejtesem, hogy nem nagyon...
pár perce a Toyota valamelyik típusát fikázta. mondjuk sokszor igaza van.

Товарищ Путин

Falconer
Insigniat is szarrá szidta 😊

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Bucser
Neki az Vauxhall😄

Egyébként igen😊 (asszem nemrég épp az új Vectrát szídta szarrá😄)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

az Opelt? 😄 😄

Товарищ Путин

Bucser
A Vauxhall-t is.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

ja, azt bírom benne, hogy mindig az angolszász autókat hozza ki jóra, tökmindegy mivel áll szemben. Viszont a Rovert mindig fikázza. 😊

Товарищ Путин

milyen táblázatból számoltad ki FL600-ra a 0.55Mach-ot?

Товарищ Путин

Tikal
James May, BBC

Top Gear cimu autos musor egyik musorvezetõje, jo arc 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

ki volt ez az ember, akit felvittek?

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

köszi, ez nagyon jó volt. <#eljen><#taps><#worship>

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

[NST]Cifu
Minek is nevezzelek?

White Knight 2 pilótafülke

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Korhatár nincs, ugyanúgy, mint autóvezetésnél sincs. Amíg egészségügyi kizáró okot nem állapítanak meg (súlyos egyensúlyzavar, látásproblémák, stb.), repülhet/vezethet.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Úrhidai repülõbaleset: meghalt a pilóta
A 66 éves veszprémi pilóta és a repülõgépvezetést tanuló 70 éves várpalotai férfi gyakorlókört akart tenni, amikor felszállás közben, 50 méter magasan hibát észleltek. Az azonnali leszállás mellett döntöttek, a gép irányítását az oktató vette át a tanulótól.

Mi ez? Idõsebbek is elkezdhetik? Azt hittem van valami korhatár.

Fenrir
Jó videó, az elején egy ideig mutatták a magasságot és csak 30 ezer láb alatt voltak, múltkor jöttem haza B737-essel 37 ezer lábon, ott már a felhõk is messze alattunk voltak 😊

A halál csupán a kezdet...

Molnibalage

Akkor marad a a duraluminium 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Még egy eset van. Maguk a komozit anyagok építõelemei is lehetek rosszak. Ez esetben a gyártástechnológus sem tehet semmit.

vagy a kiválasztott keverék nem vált be. az airbusz is titkolózik rendesen, hogy mit állított össze, ami bírja a fellépõ terhelést. aztán majd az életben kiderül, hogy tévedtek e. reméljük nem, mert egy kisebb falu lakossága felfér arra a gépre.

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

gondolom nem közölték egyenesen mint GYF, hogy elkúrtuk. megy a hímezés hámozás. Mindenesetre jó hír, hogy nem adták el az emirátusokba máris...

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

Én az origós cikket olvastam, ott azt irták, hogy már a valós terhelés maximális értékénél adta be a kulcsot a darab. Vagy elszámolták mennyi lehet a max ébredõ feszültség a szárnyon, vagy a kompozit szakítószilárdsága nem volt megfelelõ, vagy a biztonsági tényezõt nézék be(elszámolták a méretezést?), esetleg a gyártástechnológia a hibás. Ha az elsõ 3 közül valamelyik, akkor a tervezõ mérnökök kapnak a fejükre, ha a gyártásnál lett nagyobb a kész darabban a feszültség, vagy vékonyodott, vagy egyéb, akkor a gyártástechnológust veszik elõ.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Papirzacsi
Az egyszeri terhelést nem bírta. A tervezett maximális terhelés (limit load) 150%-át (ultimate load) kell ráadni, és azt ki kell bírnia. A cikkbõl az jön le nekem, hogy valahol a 150% környékén tört, de nem értem mi volt a nagy kockázat a limit loadnál. Annó a 777-rõl lehetett látni ilyen szárnypróba videót. Ott 153%-ál tört a szárny. Oda is voltak, hogy milyen pontosan számoltak.:-)

Molnibalage
Nekem kicsit homályos, hogy akkor most mi a baj. A fáradásos üzemállapot során nem bírta a terhelést vagy egyszer ráadtak egy elvi maximumot és akkor "megreccsent" a szerkezet?

Teljesen kompozit a szárny? Ez esetben a gyártásnál valami gebasz lehetett az autoklávban vagy a kompozit anyag belsõ szerkezete nem az elõre számítottnak megfelelõen viselkedik. Azt egyszerûen elképzelhetetlennek tartom, hogy az inerciát rosszul számolták volna.

Tikal
"Bár a vizsgálatok szerint a gyenge illesztés nem okozna semmilyen katasztrofális balesetet, a légitársaságoknak folyton ellenõrizniük kéne a szárnyakat, és rengeteget kellene költeniük a folyamatos javításra."
??? ha ez nem akkor mi okozna katasztrofát? 😊

a dreamlinerbõl tényleg dream lesz úgy tûnik 😊
valós terhelénél törik az uj szárny 😊 amatõr banda, ebbõl még csõd is összejöhet ,