Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangsebesség
Товарищ Путин
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
CPL : http://en.wikipedia.org/wiki/Commercial_Pilot_Licence
ATPL: http://en.wikipedia.org/wiki/ATPL
Товарищ Путин
Товарищ Путин
Hõmérséklete 11-20 km-ig közel állandó -50 ˚C, majd 20-35 km-ig 10 fokos melegedés után 35-50 km közt egyenletesen -40 ˚C-ról +50 ˚C-ra melegszik (ózon-zóna), 50..80 km közt pedig ismét visszacsökken -50 ˚C-ra.
Товарищ Путин
Товарищ Путин

Itt.
Az ÁT könyvenben is így van és mindhol így tanultam és egész pontos eredményt ad bionyos esetekben.
De van egy c = Gyök(Kappa * R * T) összefüggés csak az elsõ két érték valamelyike implicite tartalmazza az adott anyag sûrûségét is. Most így fejbõl nem tudom, hogy melyik. Ez és a fenti dolog egymásból levezethetõek, emlékeim szerint én is megcsináltam legalább egyszer, mert vizsgán kérték. 😊
Товарищ Путин
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Товарищ Путин
Товарищ Путин
De olvasd el mit írtam. A hõmérsékletet az ISA-ból vettem. Tehát nem számoltam semmit, legfõképpen nem a sûrûségbõl vettem a hangsebességet.
Abban igazad van, hogy a számítás pusztán elméleti, mert egy ideálisan felállított légkörre vonatkozik, valóság meg ettõl eltér. Tehát ha nem ISA szerinti hõmérséklet van adott magasságon, akkor az ISA-ból történõ számítás nem lesz pontos. Pontos hõmérséklet adat hiányában nem is lehet pontosan meghatározni a hangsebességet.
Ismét olvasd el mit írtam. A sebességet (nem a hangsebességet) számítjuk át a sûrûségek viszonyával. Anélkül, hogy egyszerû matematikai levezetésbe belemennénk, nyilván te is tudod, hogy 0 méteren a TAS illetve a CAS ~ azonos. Magasan viszont (fõleg FL600 körül) a TAS már jóval nagyobb mint a CAS. Ez legfõképpen a sûrûség csökkenés miatt van, méghozzá úgy, hogy a két sebesség viszonya a sûrûségek viszonyának gyökével egyenlõ (ha nem vesszük figyelembe a magasabb mach-számoknál létrejövõ esetleges eltéréseket, mert az még picit változtat az eredményen).
Magyarul a válaszom az, hogy a számítás helyes, a gyakorlati értékektõl való eltérés pedig annak köszönhetõ, hogy a FLakárhányon ISA-tól eltérõ hõmérséklet miatt a hangsebesség más és így a MACH-szám is picit másra jön ki (20 fok eltérés már okoz ~0,05 eltérést a Mach-számban).
Amúgy a számítás csak azért készült, hogy Baluxx lássa, hogy a számítása elejétõl a végéig elvi hibákkal tûzdelt.:-)
Az már pusztán költõi kérdés, hogy a táblázatból miért FL600 és 100 csomó lett kinézve, mikor FL700on repültek ~100-zal, FL600on meg ~130-cal.
ui.: az ISA figyelembe veszi a sztratoszférában fellépõ inverziót.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Товарищ Путин
Товарищ Путин
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...
#11155 A helyesírási hibákért sorry.
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Más magasságra történõ szebesség átszámításnál a sûrûség viszonyok gyökével kell számolni, nem pedig a nyomással. Lévén a sebesség dinamukus nyomás mérésen alapul. Abban meg sûrûség van. Ezt a módszert alkalmazzuk CAS-ból TAS-ba és vissza történõ számításra, de nem alkalmazható a hangsebesség számítására, lévén nem ugyan attól függ a magasságbeli változásuk. A hangsebességet a NEL-bõl kell kinézni FL660-ra.(NEL-t, azaz ISA-t találni a neten dögivel)
A számítás helyesen:
sûrûség 0 méteren (ro0): 1,226 kg/m^3
sûrûség FL660-on (roH): 0,086382 kg/m^3
hangsebesség FL660-on (a): 295,15 m/s = 574,34 kts
CAS: 100 kts = 51,39 m/s
TAS=gyök(ro0/roH)*100= 376,73 kts = 193,59 m/s
M = TAS/a = 0,6559
Ezt elvégezve FL600-ra, amirõl Putyin kérdezett.
M = 0,56, az átszámításokat és kerekítéseket figyelembe véve, szinte egyezik az abból a bizonyos táblázatból kapott értékkel (0,55)
Amúgy ha megnézitek a videókat, akkor látható a sebesség kijelzés alatt a mach-szám is, ami végig 0,7 felett van valahol. Hiszen FL600-on még ~130kts, FL700-on ~100kts volt a sebességük.
Osztan gondoltam egyet, elokotortam az aero jegyzeteimet, es gondoltam, szamolok egyet. Tehat FL660 es 100 KTIAS eseten (NEL tablazatot alapul veve) allando nyomasmagassagot feltetelezve: FL660-on a legnyomas 0,04047 bar, a felszinen 1,01325 bar, a pH/p0 hanyados 0,03994 - ennek a gyoket vesszuk, es beszorozzuk 661-el (hangsebi csomoban H=0, es NEL eseten, azaz T=15°C) majd a 100 csomot elosztjuk ezzel a kapott ertekkel (132,10), akkor kijon 0,7569 azaz ~0,76 Mach.
No persze ezutan elokapod a remegesi diagramot, es megnezed, hogy ez a 0,76 M FL660-on adott sulypont es repulosuly mellett belefer-e a remegesi sebessegkorlatozasokba. Tenyleg ennek a madarnak a buffet diagramjai nyilvanosak egyaltalan? Van egy olyan sejtesem, hogy nem nagyon...
Товарищ Путин
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Egyébként igen😊 (asszem nemrég épp az új Vectrát szídta szarrá😄)
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Товарищ Путин
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Товарищ Путин
Товарищ Путин
Top Gear cimu autos musor egyik musorvezetõje, jo arc 😊
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!
ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!
White Knight 2 pilótafülke
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A 66 éves veszprémi pilóta és a repülõgépvezetést tanuló 70 éves várpalotai férfi gyakorlókört akart tenni, amikor felszállás közben, 50 méter magasan hibát észleltek. Az azonnali leszállás mellett döntöttek, a gép irányítását az oktató vette át a tanulótól.
Mi ez? Idõsebbek is elkezdhetik? Azt hittem van valami korhatár.
A halál csupán a kezdet...
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Товарищ Путин
Товарищ Путин
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Teljesen kompozit a szárny? Ez esetben a gyártásnál valami gebasz lehetett az autoklávban vagy a kompozit anyag belsõ szerkezete nem az elõre számítottnak megfelelõen viselkedik. Azt egyszerûen elképzelhetetlennek tartom, hogy az inerciát rosszul számolták volna.
??? ha ez nem akkor mi okozna katasztrofát? 😊
valós terhelénél törik az uj szárny 😊 amatõr banda, ebbõl még csõd is összejöhet ,