14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Fenrir
    Én nem tudok róla, hogy lenne benne CGI effekt, legalábbis sehol sem írják.
  • Willenbrock
    Kösz akkor megnézem.Az ellenséges területet láttam az F-18-as jelenetek szépek voltak ;)
  • Sharks
    A vasmadarak 2 nagyon komoly! A többit nem ismerem annyira. Érdemes még megnézni a "Vadászpilóták" c. filmet. Ez a legújabb, bár francia, de elmegy (Mirage 2000-esek vannak benne). Nekem kicsit sok volt benne a számítógépes rész, de tűrhető. Van még az ellenséges terület. Abban igazából egy repülős rész van, de az iszonyat jó. Maga a film pedig szintén jó, csak nem annyira a repülésről szól.
  • Willenbrock
    A Vasmadarak jó film vagy gagyi? A Top Gunt láttam,kicsit giccses de nem rossz.Milyen vadászrepülős filmet tudnátok ajánlani?
  • Molnibalage
    Nem'tom, de a házigazdának BSZN!
  • raptor22
    Hát ez óriási:))))! Vajon Maverick-el mi lehet?:)))
  • Molnibalage
    Top Gun. Vagy mégsem? :)
  • qtab986
    Airspace reboot, az izlandi vulkánkitörés hatása a repülésre szemléletesebben. Aki jó földrajzból az előnyben van.
  • Tikal #11590
    Ha valakinek lesz szülinapja a közeljövőben, íme egy ajándék ötlet :)
  • Willenbrock
    Süvítenek a Starfighterek
  • Fenrir
    Kompozitosok meg tudják javítani, kicsiszolják, megfoltozzák, stb.
  • Molnibalage
    Én azt hittem, hogy feladták a keresést.
  • qtab986
    Ha megég a műanyag akkor mi van? Leszállás után kivágják azt a részt és befoltozzák?
  • Fenrir
    A kompozit csak megég, az alatta lévő fém vezeti el, pl törzskeret, csövek, hosszmerevítők. Azok mind egymáshoz vannak testelve.

Amúgy a szárny végén, a vízszintes vezérsík végén és a függőleges vezérsík kilépőélén vannak a statikus kisütők, a direkt villámtalálat eléggé ritka mert a zivatarokat direkt elkerülik a gépek.
  • qtab986
    Üdv! A kompozit műanyagból készült repülőgépeknél hogy oldották meg azt a problémát, hogy amikor a repülőgépet villámcsapás éri akkor el kell vezetni a töltést? A régi fém építésű repülőgéptest jól vezette, mert hiszen fém, egy "Faraday-kalitka", de a műanyag az nem jó vezető.
    Ez a szép Lightning strikes Qantas aeroplane videó jól példázza a jelenséget a külső szemlélő helyzetéből.
  • Fenrir
    Elég sok mindent el tud nyelni egy hajtómű, de ez kifogott rajta :D

• Willenbrock
    Nekem emlék,tavalyelőtt ültem benne a kecsói repülőnapon:)
  • Boconadi
    Hátha emlék valakinek, vagy emlékszik rá :)

• DanielT
    Köszönöm szépen a felvilágosítást, bár számomra hasznos információ egy betű nem volt benne :D

Az eredeti kérdésre tudod a választ?
  • Fenrir
    2004-ig így is volt, aztán elkezdte behozni az Airbus-okat.

2010 februárjában így nézett ki a flottájuk:

Airbus A318-100 2
    Airbus A319-100 33
    Airbus A320-200 38 + 6 rendelés + 1 tárolás alatt
    Airbus A321-200 11
    Airbus A380-800 12 rendelés
    Boeing 737-400 19
    Boeing 747-400 49
    Boeing 757-200 5 + 6 tárolás alatt
    Boeing 767-300ER 21
    Boeing 777-200 3
    Boeing 777-200ER 43
    Boeing 777-300ER 6 rendelés
    Boeing 787-8 8 rendelés
    Boeing 787-9 16 rendelés

Összesen 231 aktív, 48 megrendelt és 15 tárolt gép.
  • [NST]Cifu
    Le vagyok maradva, a BA hajdan nem arról volt híres, hogy csak Boeing gépei voltak (persze a Concorde-on túl)?
  • Fenrir
    Asszem A321, de nem tuti.
  • Willenbrock
    Felhők felett hamufelhő,a hajtóműnek pont ez nem kő:D
  • Bucser
    Nem tudjátok, hogy a British Airways Ferihegyről a reggel 8:30-as Budapest-London járatait milyen géppel repteti?
    Szia! Olyan oldalt nem találtál ahol minden repülő (helikopter, katonai gép, stb) is mutat?
  • Baluxx
    Hello, legifolyoso 1992 ota NINCS. Amirol te beszelsz, az SID, azaz Standard Instrument Departue, vagyis szabvany muszeres indulasi eljaras, az a felszallastol a TMA-bol torteno kilepesig tart.

Erkezoknek meg ott a STAR, azaz a Standard Terminal Arrival Route, azaz a szabvany erkezesi utvonal, ami a TMA-ba belepestol a kozbenso megkozelitesi pont (IAF - Initial Approach Fix) elereseig tart.

A legifolyoso meg olyan volt, hogy ket ado kozott ki volt jelolve egy track, mellette 10-10 km-es sav, es ha ebbol kirepultel, akkor rad emeltek a keszit, mert tiltott legterbe repultel bele.

Es hogy tisztaba tegyuk a dolgokat, nincs kifutopalya sem, mert azon a ribanc maszkal ( klasszikusokat csak szo szerint idezni legijog orarol :D), amin a repulogep szall fel, az futopalya (runway).

Es legiiranyito sincs, mert azon a HC-ban meg szoktak sertodni, a helyes terminus technicus legiforgalmi iranyitok, vagy csak siman iranyitok.

:)
  • Baluxx
    De baba... FMC, LCD monitor, de azert a PKP-1 direktoros muhorizont, a PNP-1 kombinalt muszer, meg az AGR-72 maradt... :)
    A gazkarpulton meg ott az SzTu-154 palyakorrekcios rendszer. Egyvalamit viszont hianyolok, ami a Malev B-2 gepeken megvolt, viszont "le volt szegelve". Aki megmondja, kap egy pirospontot. :)

Pszt. Amugy Szmolenszkben volt ILS, csak epp nem ugy hivjak. Minden orosz repteren megtalalhato, es eleg sok galibat tud okozni. SzP-50-nek hivjak.

Masreszt meg a fent emlitett korulmenyek miatt non-precision approach johetett csak szamitasba, mivel siklopalyaadat nem all rendelkezesre. MDH ilyenkor mondjuk NDB approachnal 300 ft, ilyenkor C kategorianal 1600 m RVR kell, D kategorianal meg 1800 m. Itt egyik se volt meg.(Tenyleg, a Tu-154 C vagy D kategoria? Nem tipusom, ugyhogy sugast kerek.)
  • Fenrir
    Én sem röhögtem rajta...
  • Reaper
    Szerintem ez elég szánalmas és mindent elárul a készítője szellemi színvonaláról...
  • Fenrir
    Humorosból:

• joebacsi
    Nem, de azért az oroszoknak rutinjuk van a lengyelek lefejezésében, itt meg olyan szépen egy helyen volt mindenki, hogy kár lett volna kihagyni a ziccert.
    Persze kifinomultabban, mert most perpillanat nincsenek nácik, akikre rá lehetne fogni :)
    Legalábbis ez volt az első gondolatom.
    (nwo vallásúként inkább az euró ellenző imf tag halálára cuppantam volna rá, na ez nekem eszembe se jutott, amiből látszik, hogy még nincs a véremben a világmegváltás összeesküvésekkel :( )

Aztán betettem ide a linket, hogy azért nálam hozzáértőbbek megszakértsék, aminek eredményeképp a #11560 hatására azért bennem is árnyaltabb lett a kép.
  • raptor22
    Én Nyíregyházi vagyok és Nyh Debrecen között igen sűrű a forgalom:)most már legalább tudom h kik járnak erre:) Sőt pont a házunk felett van egy légi folyosó is, szoktam kukkerral nézegetni őket:)
  • DanielT
    Lehet USA-ból jövő gépeket látni, csak amerikai eredetűt nem. (legalábbis eddig ez volt a tapasztalatom) Pl vagy 4 gép jött tegnap USA-ból Indiába, de mindegyik Air India járat volt, tehát nem amcsi.
  • raptor22
    Akkor ezért nem lehet az USA felett repülő gépeket látni. Csak azokat amelyek Európából jöttek. Érdekes volt látni, hogy London felett csak egy nagy sárga folt volt:) tudtam, hogy a Heatrow-i reptér forgalmas de ennyire:)
  • DanielT
    Teljesen más rendszer, nem jelennek meg, csak azok a gépek amiken rajta van ez az adó cucc. Pl a tegnapi New Yorki Delta Airlines gépen nincs rajta, valószínűleg az amcsi paranoid idiotizmus, vagy eltérő szabvány okán.

Másik hallgatható rendszerről nem tudok.
  • raptor22
    Rájöttem:) De legalább azok milyen jól fognak menni:) Olyanba nem lehet belehallgatni ami a Mo. felett repülő repcsiket irányítják?
    Gondolom, hogy ha a magyar vadászgépek repülnek akkor őket a katonai irányítás vezeti. Attól függetlenül a repülési térképen megjelennek? Vagy az egy teljesen más "rendszer".
  • DanielT
    Ebből nem sok angolt fogsz tanulni, maximum a számokat :)
  • Fenrir
    Azért ez sokat elmond az akkori viszonyokról:

"Lengyel katonai források szerint a gép katasztrófája előtt egy Il-76-ost küldtek el másik repülőtérre a szmolenszki légiirányítók a nagy köd miatt. Az orosz belbiztonsági tiszteket szállító, Moszkvából indult Il-76-os gép pilótája ultrakönnyű repülőgépével végzett itteni repülései miatt Szmolenszket jól ismerte. Két próbálkozás után végül mégis visszafordult és a moszkvai Vnukovón szállt le."
  • Molnibalage
    Szépen összefoglalva.
  • Fenrir
    Ez másik frekvencián megy, nem azon amin hivatalosan kell beszélni. Ugye az angol még itthon is kötelező.