14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#11598 Én nem tudok róla, hogy lenne benne CGI effekt, legalábbis sehol sem írják. -
#11597 Kösz akkor megnézem.Az ellenséges területet láttam az F-18-as jelenetek szépek voltak ;) -
#11596 A vasmadarak 2 nagyon komoly! A többit nem ismerem annyira. Érdemes még megnézni a "Vadászpilóták" c. filmet. Ez a legújabb, bár francia, de elmegy (Mirage 2000-esek vannak benne). Nekem kicsit sok volt benne a számítógépes rész, de tűrhető. Van még az ellenséges terület. Abban igazából egy repülős rész van, de az iszonyat jó. Maga a film pedig szintén jó, csak nem annyira a repülésről szól. -
#11595 A Vasmadarak jó film vagy gagyi? A Top Gunt láttam,kicsit giccses de nem rossz.Milyen vadászrepülős filmet tudnátok ajánlani? -
#11594 Nem'tom, de a házigazdának BSZN! -
raptor22 #11593 Hát ez óriási:))))! Vajon Maverick-el mi lehet?:))) -
#11592 Top Gun. Vagy mégsem? :) -
#11591 Airspace reboot, az izlandi vulkánkitörés hatása a repülésre szemléletesebben. Aki jó földrajzból az előnyben van.
-
#11590 Ha valakinek lesz szülinapja a közeljövőben, íme egy ajándék ötlet :) -
#11589 Süvítenek a Starfighterek -
#11588 Kompozitosok meg tudják javítani, kicsiszolják, megfoltozzák, stb. -
#11587 Én azt hittem, hogy feladták a keresést. -
#11586 Ha megég a műanyag akkor mi van? Leszállás után kivágják azt a részt és befoltozzák? -
#11585 A kompozit csak megég, az alatta lévő fém vezeti el, pl törzskeret, csövek, hosszmerevítők. Azok mind egymáshoz vannak testelve.
Amúgy a szárny végén, a vízszintes vezérsík végén és a függőleges vezérsík kilépőélén vannak a statikus kisütők, a direkt villámtalálat eléggé ritka mert a zivatarokat direkt elkerülik a gépek. -
#11584 Üdv! A kompozit műanyagból készült repülőgépeknél hogy oldották meg azt a problémát, hogy amikor a repülőgépet villámcsapás éri akkor el kell vezetni a töltést? A régi fém építésű repülőgéptest jól vezette, mert hiszen fém, egy "Faraday-kalitka", de a műanyag az nem jó vezető.
Ez a szép Lightning strikes Qantas aeroplane videó jól példázza a jelenséget a külső szemlélő helyzetéből.
-
#11583 Elég sok mindent el tud nyelni egy hajtómű, de ez kifogott rajta :D
-
#11582 Nekem emlék,tavalyelőtt ültem benne a kecsói repülőnapon:) -
#11581 Hátha emlék valakinek, vagy emlékszik rá :)
-
#11580 Köszönöm szépen a felvilágosítást, bár számomra hasznos információ egy betű nem volt benne :D
Az eredeti kérdésre tudod a választ? -
#11579 2004-ig így is volt, aztán elkezdte behozni az Airbus-okat.
2010 februárjában így nézett ki a flottájuk:
Airbus A318-100 2
Airbus A319-100 33
Airbus A320-200 38 + 6 rendelés + 1 tárolás alatt
Airbus A321-200 11
Airbus A380-800 12 rendelés
Boeing 737-400 19
Boeing 747-400 49
Boeing 757-200 5 + 6 tárolás alatt
Boeing 767-300ER 21
Boeing 777-200 3
Boeing 777-200ER 43
Boeing 777-300ER 6 rendelés
Boeing 787-8 8 rendelés
Boeing 787-9 16 rendelés
Összesen 231 aktív, 48 megrendelt és 15 tárolt gép. -
#11578 Le vagyok maradva, a BA hajdan nem arról volt híres, hogy csak Boeing gépei voltak (persze a Concorde-on túl)? -
#11577 Asszem A321, de nem tuti. -
#11576 Felhők felett hamufelhő,a hajtóműnek pont ez nem kő:D -
#11575 Nem tudjátok, hogy a British Airways Ferihegyről a reggel 8:30-as Budapest-London járatait milyen géppel repteti? -
#11574 Szia! Olyan oldalt nem találtál ahol minden repülő (helikopter, katonai gép, stb) is mutat? -
Baluxx #11573 Hello, legifolyoso 1992 ota NINCS. Amirol te beszelsz, az SID, azaz Standard Instrument Departue, vagyis szabvany muszeres indulasi eljaras, az a felszallastol a TMA-bol torteno kilepesig tart.
Erkezoknek meg ott a STAR, azaz a Standard Terminal Arrival Route, azaz a szabvany erkezesi utvonal, ami a TMA-ba belepestol a kozbenso megkozelitesi pont (IAF - Initial Approach Fix) elereseig tart.
A legifolyoso meg olyan volt, hogy ket ado kozott ki volt jelolve egy track, mellette 10-10 km-es sav, es ha ebbol kirepultel, akkor rad emeltek a keszit, mert tiltott legterbe repultel bele.
Es hogy tisztaba tegyuk a dolgokat, nincs kifutopalya sem, mert azon a ribanc maszkal ( klasszikusokat csak szo szerint idezni legijog orarol :D), amin a repulogep szall fel, az futopalya (runway).
Es legiiranyito sincs, mert azon a HC-ban meg szoktak sertodni, a helyes terminus technicus legiforgalmi iranyitok, vagy csak siman iranyitok.
:) -
Baluxx #11572 De baba... FMC, LCD monitor, de azert a PKP-1 direktoros muhorizont, a PNP-1 kombinalt muszer, meg az AGR-72 maradt... :)
A gazkarpulton meg ott az SzTu-154 palyakorrekcios rendszer. Egyvalamit viszont hianyolok, ami a Malev B-2 gepeken megvolt, viszont "le volt szegelve". Aki megmondja, kap egy pirospontot. :)
Pszt. Amugy Szmolenszkben volt ILS, csak epp nem ugy hivjak. Minden orosz repteren megtalalhato, es eleg sok galibat tud okozni. SzP-50-nek hivjak.
Masreszt meg a fent emlitett korulmenyek miatt non-precision approach johetett csak szamitasba, mivel siklopalyaadat nem all rendelkezesre. MDH ilyenkor mondjuk NDB approachnal 300 ft, ilyenkor C kategorianal 1600 m RVR kell, D kategorianal meg 1800 m. Itt egyik se volt meg.(Tenyleg, a Tu-154 C vagy D kategoria? Nem tipusom, ugyhogy sugast kerek.) -
#11571 Én sem röhögtem rajta... -
#11570 Szerintem ez elég szánalmas és mindent elárul a készítője szellemi színvonaláról... -
#11569 Humorosból:
-
#11568 Nem, de azért az oroszoknak rutinjuk van a lengyelek lefejezésében, itt meg olyan szépen egy helyen volt mindenki, hogy kár lett volna kihagyni a ziccert.
Persze kifinomultabban, mert most perpillanat nincsenek nácik, akikre rá lehetne fogni :)
Legalábbis ez volt az első gondolatom.
(nwo vallásúként inkább az euró ellenző imf tag halálára cuppantam volna rá, na ez nekem eszembe se jutott, amiből látszik, hogy még nincs a véremben a világmegváltás összeesküvésekkel :( )
Aztán betettem ide a linket, hogy azért nálam hozzáértőbbek megszakértsék, aminek eredményeképp a #11560 hatására azért bennem is árnyaltabb lett a kép. -
raptor22 #11567 Én Nyíregyházi vagyok és Nyh Debrecen között igen sűrű a forgalom:)most már legalább tudom h kik járnak erre:) Sőt pont a házunk felett van egy légi folyosó is, szoktam kukkerral nézegetni őket:) -
#11566 Lehet USA-ból jövő gépeket látni, csak amerikai eredetűt nem. (legalábbis eddig ez volt a tapasztalatom) Pl vagy 4 gép jött tegnap USA-ból Indiába, de mindegyik Air India járat volt, tehát nem amcsi. -
raptor22 #11565 Akkor ezért nem lehet az USA felett repülő gépeket látni. Csak azokat amelyek Európából jöttek. Érdekes volt látni, hogy London felett csak egy nagy sárga folt volt:) tudtam, hogy a Heatrow-i reptér forgalmas de ennyire:) -
#11564 Teljesen más rendszer, nem jelennek meg, csak azok a gépek amiken rajta van ez az adó cucc. Pl a tegnapi New Yorki Delta Airlines gépen nincs rajta, valószínűleg az amcsi paranoid idiotizmus, vagy eltérő szabvány okán.
Másik hallgatható rendszerről nem tudok. -
raptor22 #11563 Rájöttem:) De legalább azok milyen jól fognak menni:) Olyanba nem lehet belehallgatni ami a Mo. felett repülő repcsiket irányítják?
Gondolom, hogy ha a magyar vadászgépek repülnek akkor őket a katonai irányítás vezeti. Attól függetlenül a repülési térképen megjelennek? Vagy az egy teljesen más "rendszer". -
#11562 Ebből nem sok angolt fogsz tanulni, maximum a számokat :) -
#11561 Azért ez sokat elmond az akkori viszonyokról:
"Lengyel katonai források szerint a gép katasztrófája előtt egy Il-76-ost küldtek el másik repülőtérre a szmolenszki légiirányítók a nagy köd miatt. Az orosz belbiztonsági tiszteket szállító, Moszkvából indult Il-76-os gép pilótája ultrakönnyű repülőgépével végzett itteni repülései miatt Szmolenszket jól ismerte. Két próbálkozás után végül mégis visszafordult és a moszkvai Vnukovón szállt le." -
#11560 Szépen összefoglalva. -
#11559 Ez másik frekvencián megy, nem azon amin hivatalosan kell beszélni. Ugye az angol még itthon is kötelező.