Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Jászvásáron hajtómûvezés 😊

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
Szvsz inkább a HT topicba menjünk ezzel...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Azért kevéssé hiszem, hogy a festés problémái csak 3 év után jelentkeztek, mikor gondolom már a protó gépen éveket lehúzott.

Én sem értem, hogy miért akarnak mindig ekkorákat ugrani. Mindig elszáll a költség és az eredeti mûszaki tartalom is... Túl nagy célokat tûznek ki maguk elé, feleslegesen szerintem.

Azt viszont megnézem, ha fix szerzõdéses gépek lesznek akkor mikor lesz valah új gépe az USAF-nak, vagy bárkinek. Vagy becsõdöl a cég, vagy olyan árcédulát tesz rá alapból biztonsági ráhagyással a cég, hogy annyiért senki nem vesz semmit.

Az AMARC-ban levõ gépek strukturálisan mennyire okésak? Hány repóra van bennük? Pénzügyileg tényleg "filléres" opció.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Azért fura, hogy csak 2 év után jut eszükbe ez. Én in nagyon erõs F-35 lobbizást érzek.

Nem egészen, már évek óta megy a Raptor vita pro és kontra. Eleddig az üzemeltetési költségeket az USAF nem hozta nyilvánosságra. Mikor a Raptor továbbgyártásáról kezdõdtek a szenátusi és kongresszusi viták, a politikusok számszerûen akarták látni azt a hatalmas elõnyt, amit a légierõ vezetõi folyamatosan emlegettek. Ekkor repült a kaki a ventilátorba, mert a kikerült adatok és információk éppenséggel nem festettek túl jó képet a típusról.

Hozzá kell tenni, hogy a légierõ ugyanúgy a maximalizmus áldozata lett, mint a hadsereg (FCS program) vagy a haditengerészet (Zumwalt osztály, LCS program). Egyszerûen nem akarnak megelégedni "csak" egy jó géppel, amit nagy számban, olcsón lehetne üzemeltetni, nekik a legjobb kell, amiért viszont prémium árat kérnek...

Az F-35 lobbi aligha játszik bele ebbe. A gyártó ugyan az, és az már kiderült, hogy a Lockheed korábbi lobbyja, mely az F-22A exportját pedzgette, nem az F-35-ösnek akar konkurenst (ausztrál eset).

Hozzá kell tenni, hogy az F-35 esetén is repül az a bizonyos anyag a ventilátorba, csak nem olyan feltûnõen. Az F-35B csapnivaló teljesítményadatai, a költségtúllépések (a GAO szerint akár 7 milliárddal is meg kell toldani a fejlesztési költségvetést, és 3 évvel is csúszhat az egész program, ráadásul 2015 elõtt a külföldi partnerek nem is számíthatnak az F-35-ösökre - sõt, a berepülési program is csak 2014-re fejezõdhet be a jelenlegi ütemterv szerint). A GAO elemzés egyik sarokpontja, hogy a gépek beszerzési ára (fejlesztési költség nélkül) elérheti a 83 millió dollárt, ami csaknem kétszerese annak, amit az eredeti szerzõdés által lefektetettek, éppen ezért a GAO azt javasolja, hogy a következõkben térjen át a fix költségû szerzõdésekre, ahol a gyártó vállalja a fejlesztés során fellépõ anyagi kockázatot, ne pedig az állam.

Eközben meg persze megy az anyázás, miszerint a bevethetõ vadászgép "szakadék" egyre nõ az F-22 további beszerzésének hiánya és az F-35 csúszása miatt. Érdekes módon azt a lehetõséget fel sem vetik, hogy akár új F-15, F-16 F/A-18 gépeket vásároljanak, akár az AMARC-ban álló gépeket felújítva oldják meg a rendelkezésre álló gépszám problémáját...

Molnibalage
Addig szarakodtak és nyirbálták a programot míg ez lett belõle. Igazából az volt a gond vele szerintem, hogy a Hidegháború vége után az USAF kivételével mindenkinek púp volt a hátán a program. Csak elég gáz lett volna cirka 20-40 milliárd dollár elköltése után benyögni, hogy akkor nem gyártanak egyet sem.

Sokat nem tudunk a Raptorról, mert mind legendázás, amit eddig mondtak, de viszont nekem nagyon az az érzésem, hogy ott is erõsen a lehúzásra ment ki végül a dolog. Azért akarják megölni ezt a programot. Azért lett az a magánvádi eljárás is. Valaki nem kapott pénzt...

Товарищ Путин

Molnibalage
Részben az, részben nem. Egy F-15-höz képest a gép jóval többet tud, ahhoz képest nem lenne vészes a dolog. A gond az, hogy nem ezt ígérték rendszeresítés elõtt. Nagyon nem... Viszont azért megkérdezném egy fejestõl, hogy a 4+ vagy 10-15 év múlva, ha 4++ gépekkel kell szembenéznie a USAF-nak egyes helyeken, akkor ez megéri -e vagy sem. A Red Flagon a nem túl szerény egodriver pilóták is csak a fejüket vakargatták mikor a Raptorral kerültek szembe. A gép pézügyi szempontból tényleg katasztrófa, csak a képességei eléggé páratlanok.

Azért fura, hogy csak 2 év után jut eszükbe ez. Én in nagyon erõs F-35 lobbizást érzek.

teljes kudarc:

Megdöbbentõ adatok láttak napvilágot a Raptorról

http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/megdobbento_raptor_adatok/

"Egy repült óra a típuson 44 000 dollárba került, míg a régebbi F-15-ösöké csak 30 000 dollárba. Az F-16-oshoz viszonyítva viszont már majdnem dupla annyi ez az ár, és amíg a Falconnál egy repült órára 19 órányi karbantartás jut, addig a Raptor esetében már 34 óra kell."

Ezekhez a megdöbbentõ számokhoz képest viszont arányaiban elég sok veszett oda.

Товарищ Путин

Papirzacsi
Nem is túl régen.

ha nem jelenne meg.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Ezt a gépet gondolom mindenki látta ereje teljében:
Z-142 baleset Dunakeszin

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

qtab986
Van egy kép, ami egy régi repülõgépet ábrázol ami egy nagy mezõ közepén egy fának ütközött és beleragadt. Azt hiszem 2fedelû gép. Szerintem viszonylag ismerõs, de most nem találom. Nincs meg valakinek a kép vagy az url?

Molnibalage
Egyetértek.

Reaper
Az a 4 Gripen egy 29+Gripen vegyes géppár volt, csak 2x húztak el a fiumei úti temetõ felett, mivel ma volt Németh Gabi temetése. A cikk is no comment, de a kommentektõl fog el igazán a hányinger. Ez is olyan magyaros...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Sanyix
ehh

Jól hallottam én is õket innen a nyóckerbõl, de sajna az irodából nem láttam. Csak annyit tudtam akkor, hogy repülõ volt, és valami kisebb 1-2 üléses vadászféleségek, a hajtómû hangjából. Megismételhetnék párszor, csak szólhatnának elõtte, mert akkor kimegyek az utcára.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Igen,jártak vele nem is olyan régen,meg az aeropostal is.(francia)
Fenrir
Régen az Aerosvit is volt itt párszor 200-assal, ACE hangárban is megfordultak ritkán.

Palinko
Gépkocsival ütközött egy sportrepülõgép

Látványos légi baleset történt Németországban: egy sportrepülõgép személygépkocsival ütközött a Würzburg közeli Grossostheimnál.

A furcsa baleset érintettjeinek azonban volt õrangyaluk, a gépkocsiban ülõ háromtagú családból csupán a gyermek, illetve a kisrepülõgép pilótája szenvedett könnyebb sérüléseket - közölte a helyi rendõrség.

A grossostheimi repülõnapon bemutatót tartó sportgép túlságoson mélyre repült, és egy bekötõúton elütötte az ott közlekedõ személygépkocsit. Mind az autó, mind a repülõ az út menti mezõre vetõdött. Szerencsére a repülõnap nézõi közül senkinek nem esett bántódása.

by index.hu
exTrem
Várjuk 😄

Fenrir
Nah majd én csinálok egy jó kis Dash-8-as videót 😛

Lehet majd élvezkedni

DVD a pilótafülkébõl

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Állítólag, elõre szoltak a izrealiek, hogy ha jön a "fegyverszállító" malév akkor ez lesz..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Gundark 1 1
Tegnap olvastam Blikket 😊 Igen, szórakoztat 😊 Volt benne egy cikk a Malév gép lezuhanásával/lelövésével kapcsolatban. Ott felmerült az is hogy biztosítási csalás történt. 180 valamennyi milliót kaptak és abból csak 80 valamennyi került a számlákra. Mennyi volt akkor a 154esnek a reálértéke? Ha elkezdik felhozni a darabokat és kiderül hogy felrobbantották vagy lelõtték akkor a biztosító már nem fizetett volna?

Más téma hogy szinte csak mi küldtünk oda utasszállítót, mert háborús övezetnek számított de mindegy.
Fenrir
Ebbõl a baromságból vajon mi az igaz?

Olyan, hogy "Emdraer" amúgy sincsen, maximum "Embraer" van.

Ismét egy mûremek az index.hu-ról:

Visszafordult a Malév Ljubljanába tartó gépe Ferihegyre

Meghibásodott a fékszárnya, ezért a felszállás után tíz perccel visszafordult a Malév 488-as, Ljubljanába tartó járata szerda este. Az Emdraer 120-as típusú urbólégcsavaros kisgép harminc emberrel indult útnak, de a hiba észlelése után visszafordult, és probléma nélkül leszállt. Az utasok egy másik repülõgéppel utazhatnak tovább.

http://index.hu/bulvar/hirek/2009/07/08/visszafordult_a_malev_ljubljanaba_tarto_gepe_ferihegyre/

Товарищ Путин

Tikal

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Ezeket a gépeket egy hímzõszakkör is nyereségesebben üzemeltetné.

Товарищ Путин

Nem tudom, dehogy a fapadosok megélnek töredéknyi repjegyárakból, azért az mond valamit. A Wizznek lassan több gépe lesz, mint a MALÉVnek, ha már nem van így, és mégis 100 eurós jegyeket árulnak. Nekik megy. Hogy van ez???

Товарищ Путин

Molnibalage
Ajjaj. Ha Magyarországon gépek állnak és vitatkoznak a gép sorsa felõl az talán még soha nem jelentett jót sem mûszaki sem semmilyen szempontból.

A B-767-re nekem az az utolsó infóm, hogy ha kb. 50%-ban teli van a gép az már viszonylag decens nyereséget termel. Viszont ez kb. 20 éves infó. Ez még mindig áll?

Fenrir
Jelenleg nagyjavításon van az LHC, ilyen a festése:

Fenrir
Az LHC-t már valami nyomorult, kókler seychelles szigetek-i társaság elvitte, biztos nekik sem éri meg.

Az LHB-ben jelenleg nincs 2-es hajtómû, az sajna messzire nem megy :\

A 767-es most ott rohad és vitatkoznak a bankok, hogy mi legyen a géppel.

Nem akarok politikával szorosan összefüggõ, esetleg egyesekre sértõ megjegyzést tenni, úgyhogy ugorjunk...

Товарищ Путин

Fenrir
Sajnos szomorú, hogy a Malév marketingje olyan szinten nem ért ahhoz amit kéne csinálnia, hogy egyszer tényleg le fogják húzni a rolót.

Eladták a new york-i és toronto-i slotot mert mi már oda nem akarunk repülni? Az összes oda induló gép mindig tele volt (itt most közel 200 fõs 767-esekrõl beszélek) szerintük ez gazdaságtalan és a hosszútávú gépek csak viszik a pénzt. Végül is a 767-est csak moneymaker-nek hívják mert aki azzal nem csinál pénzt az hülye. A helyzet az, hogy mindenki hülye rajtunk kívül, hogy nekik nem gazdaságtalan.

Charter-t sem kell már nagyon repülnünk, sikerült elérnünk azt, hogy azokat sem tudják megtölteni, hála a marketingnek. Igazi, szerencsétlen barmok...

Na igen, ahhoz kell tudni.

Товарищ Путин

Ó remek! 😊 Tudod egy BUD-OTP 160 ezer a MALÉV el nem induló járatán, míg egy VIE-DBX 190 ezer az Emirates A340 v B777 v B747 gépével, amin a turista osztálya állat magasan veri a MALÉV businesst. És a MALÉV megy tönkre...

Товарищ Путин

joebacsi
nem, de nem biztos, hogy akarom tudni 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

joebacsi
lehet nyápicok, nekem nem volt viszonyítási alapom. Én spec annak is örülök, ha le tudom tenni a su-25-öt lockonba bõrfotelbõl 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

joebacsi
Uhh tényleg, sry, csak a mai cockpit képeidig olvastam vissza.

Fenrir
No igen, nekik lelkük van, minden reggel szépen kell velük beszélni és akkor repülnek mint a kis angyal 😄

[NST]Cifu
Az orosz muszkák megoldották. A Szu-34-esben van egy ágy, egy egyszerû konyha és WC is. Ha az egyik pilóta elfáradt, hátramegy, és horpaszt egyet. 😊

Nemrég lett volna egy utam vele, csak lerohadt, így egy késõbbi járattal mentem.
Csak lesz majd egy alkalom rá, úgyis jövök megyek.

Товарищ Путин

Fenrir
Bakker isteni érzés amikor megindul a gép a kifutón, olyan brutális erõ van abban a 2 Pratt & Whitney hajtómûben, hogy az leírhatatlan. Bár a 737-es CFM hajtómûjének közel dupla a teljesítménye, de koránt sem húz akkor mint ez a 2 állat. Komolyan nagyon brutálisak, pillanatok alatt már fent is vagyunk utazón.

Ahhoz is kellett mûszaki, meg ehhez is kell 😊)) Viszont ez annyira nem füstöl...

Azért beülnék FO-nak...csak genyázok. Szeretném én azt nagyon! Milyen uncsi már, ha mindig kijön a futó, ha az ember kiereszti?!? Itt legalább minden út egy kaland! 😊

Товарищ Путин

Fenrir
Ha választani lehet akkor inkább ez, kicsit komolyabb gépnek tartom mint a 154-est már megbocsáss 😊

Molnibalage
Hát átrepülni átrepüli, de hogy utána milyen érzés kiszállni azt nem próbálnám ki. 4 óra autózást egyszer kipróbáltam megállás nélkül. Mikor kiszálltam az elsõ pár lépése, bizonytalan volt. 😊

Kajakozás után is ilyen, úgy elzsibbad a lábam. Ott néha fél - egy percig is eltart mire rendesen tudok járni. Nagyon fura érzés. Persze az ócska kajakülés sokkal kényelmetlenebb lehet egy normális katapultülésnél.

Arról nem is beszélve, hogy a WC hiánya milyen kellemetlen lehet odafent. Van errõl egy tök jó vicc is. Ismered az C-130 és két F-16 esetét? 😊

Fenrir
Cifu már ezt a poént elsütötte, de jó másodjára is 😛

http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1080657777&no=11049

ó, azok a kanadai vadászpilóták...Végignéztem a kiképzési filmjüket. Szánalom, egy leszállást nem tudtak kétszer egymás után megismételni... Kényelmetlen a vadászgép? Akkor ajánlom a Zetort.
Jó dolgukban nem tudják, hogy mit csináljanak...

Товарищ Путин

joebacsi
Nekem is nagyon illúzióromboló volt, mikor valamelyik dizskóveris vagy nesöneldzseografikos mûsorban kanadai pilóták f18asokkal leugrottak egy floridai reptérre, hogy strandoljanak egy kicsit, és külön kihangsúlyozták, hogy a vadászgépek még ilyen közép-hosszú távon is milyen rettentõ kényelmetlenek, és a sima repülés is nagyon igénybe veszi a pilótát.
Azt hittem beül az ember egy ilyenbe, és a fél világot átrepüli ha kedve szottyan és van légi utántöltés...
De legalább most már tudom, miért nincs vadászgépes roadmovie 😊

õõõõ, a vadászgépekben sisakot visel az ember, az meg majdnem teljesen kizárja a zajokat. Az aktív headsetrõl nem is beszélve...

Товарищ Путин