14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Boconadi
    Sajat tapasztalaton kivüli informacioval nem tudom alatamasztani. Vagy elhiszed vagy nem, de ha nincs felhö, az ''eg'' magatol nem dörög.

mäs
  • desigo
    nagy élmény lehetett
  • Kata
    nem túl gyakori egyszerre két helivel permetezni:
  • Kata
  • Kata
    Nem szeretem spontán ismételni magam, amikor valaki "csak azért is" alapon spontán folytatja a nem ide vágó témát.
  • ZuluC
    Az általam linkelt szakszerű, homályoszlató leírással mi volt a probléma? Talán a legjobb leírás amely elérhető magyar nyelven a témában. Esetleg spontán törlésre került?
  • Molnibalage
    És ezt honnan szeded? Jó lenne valami infóval alátámasztani...
  • Boconadi
    Attol hogy tilos, attol meg atlepik. Datumot irni teljesen felesleges. Tegnap.

Lopni csalni is tilos :)
  • qtab986
    Egy időpontra voltam kíváncsi. A jelenség fizikáját nagyjából tudom.
  • Kata
    az összeesküvés elméleteket a megfelelő topikban légyszi
  • RAZOR27
    #13204,5: Ezt vártam konkrétan. Csak van ilyen nyugdíjasklubb ahol random felhők fotóira fröcsögnek meg leszálló repülők képeitől őrülnek meg. Aztán láttam a topikot és kíváncsi voltam, ti hogy álltok a dologhoz. Hátha valaki tud érvelni mellette, de akkor nem.
  • MerlinW
    Előfordulhat:)
  • Molnibalage
    Ez sem egészen pontos...
  • MerlinW
    Ja, jogos.

Egyébként 35e láb az 10km, ami tudtommal az utazómagasság. 50e láb (~15km) felett pedig már ~1000 km/h a hangsebesség határa (ami csökken a sztratoszféráig, ahol már állandó)
  • Molnibalage
    Repülőnapokon biztosan nem és asszem 36 ezer (?) láb alatt itthon tilos békeidőben átlépni a hangsebességet.
  • MerlinW
    Hogy HOAX.

Egyébként ez a felhőkről szóló cikk is megmagyaráz sok mindent.
  • Molnibalage
    Egetverő konteós baromság. Miért? Mire számítottál...?
  • MerlinW
    Furcsa kérdés...:) Amikor egy test ~10.000 méter alatt eléri az ~1200 km/h sebességet... Katonai gyakorlatok esetén, repülőnapokon előfordul.
  • RAZOR27
    mi a véleményetek a chemtrail-ről?
  • qtab986
    Magyarország légterében mikor volt utoljára hangrobbanás? Repülőgéptől.
  • millerius
    Vektorosnak vektoros, mert a kormánylapokkal módosítja a hátul kiáramló levegő irányát, de inkább vonóerő-vektorosnak, mivel a légcsavar nem tolóerőt, hanem vonóerőt ad (kivéve ha a súlypont mögött, pl. a szárny hátuljára van felszerelve, de itt nem ez a helyzet).
  • ZuluC
    Ez tolóerővektorosnak számít?
  • Molnibalage
    Így már értem. A túlnyomásfenntartás részével kb. tisztában voltam, hiszen áramlástechnikai mérnök vagyok. Ezért nem jutott eszembe az, hogy mechanikus rásegítés előfeszítéssel és mással lehetséges.

Köszi.
  • ambasa
    Akkor nézzük egy kicsit meg, hogy mitől is van túlnyomás a gép fedélzetén. A gép törzse nem hermetikus, túlnyomás csak azért lehet, mert van folyamatos levegő betáplálás a hajtóművek, az APU, vagy esetleges a földi csatlakozó felől a kondirendszerbe. Ha ez megszűnik, akkor a túlnyomás is előbb-utóbb megszűnik. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy ennek megvárására nincs mindig idő. A gép törzsét a túlnyomás ellen negatív és pozitív nyomáselengedő/beengedő szelepek védik, amik a külső nyomáshoz igazodnak, vagyis a földön a földi nyomáshoz képest lévő túlnyomás fog csak kialakulni és nem akkora, mint mondjuk 12.000 méteren, de persze ez attól még túlnyomás. Ezen kívül a megfelelő túlnyomás fenntartására egy motoros szelep szolgál, amellett (nem emlékszem pontosan, de 2, vagy 3 villanymotor működtett, amelyek más-más energiaforrásról kapják a megtáplálást, annyira, máshonnan, hogy az egyik 27 volt egyfázisú, míg a másik 115 volt háromfázisú.

Nézzük meg más irányból is a kérdést, egy esetleges vészelhagyás esetén mi is a pilóta első dolga? A vészleállítás, ami a hajtómű leállításával az oda be- és kimenő szelepek zárásával jár, vagyis megszűnik a levegő elvétel, vele együtt a kondirendszer táplálása, ami előállítja a túlnyomást.

Az ajtónyitás, mint arra már Fenrir is utalt, ki lehet nyitni az ajtókat mert azok nyitása egy összetett folyamat. A Boeingon, a nyitás első fázisában az ajtó alsó és felső felületének egy sávját mozdítod el, amivel gyakorlatilag elengeded a túlnyomást. Az Airbuson egy külön gázaku segít rá a nyitásra vész esetén, mint erősokszorozó, ezért lehet elrepülni külső nyitás esetén, Némileg hasonló a Boeing NG vészkijárata, ahol egy előfeszített rugó segíti a nyitást (külső nyitás esetén nem tanácsos elé állni).
    Ezeknek az ajtóknak általában úgy működnek, hogy a zárak gyakorlatilag egy kulissza-pályában mozgó görgők, amelyek zárt helyzetben a külső ütközőkre szorítják rá az ajtót. Amikor megkezded a nyitási folyamatot, gyakorlatilag egy az áttétel miatt tudsz akkora erőt kifejteni, hogy a kulisszában való elmozdulás megtörténik és a maradék túlnyomást elmegy, vagy valamilyen szelepként működő ajtót nyitsz meg a nyitási folyamat elején, mint pl az Airbus teherajtaján.

Ezt most csak fejből írtam, ha valamiben tévedtem, vagy hiányosan írtam le, akkor majd remélem Fenrir kijavít, amit előre is köszönök neki!

TG
  • ZuluC
    Ilyenről írtam korábban:

• ZuluC
    Hát ha bent túlnyomás van, akkor kifelé szívóhatás érvényesül szerintem. A vészkijárat jó kérdés, talán eljárásban rögzített nyomáskiegyenlítést hajtanak végre?
  • Molnibalage
    Ha már így felmerült. Akkor én most nem értem, hogy vész esetén a gép elhagyása hogyan is történik, ha már a földön állva is zárt ajtóknál minimális túlnyomás felépítése megkezdődik? A kifele nyíló ajtóra nagy erő nehezedik, ha meg befelé kivehető a vészkijárat, akkor meg hogyan nem zuhan be nagy erővel befelé?

Nem világos számomra, hogy mikor van túlnyomás és mikor nincs és a nyitások lehetséges nyomás határértékei.
  • ZuluC
    Vote for the best of 21 Fire Truck Water Arches; Summer Season Launches Part 1

A 16-os a hazai.
  • Fenrir
    Sorry, a videó képét látva írtam csak :)

Vedd semmisnek akkor az írásomat :)
  • ambasa
    "Viszont az A320-ason egy az ajtó ablakán benézve látsz egy lámpát, ami jelzi, hogy a gépben még túlnyomás van."

Szerinted, ezzel a mondattal mit írtam le?

TG
  • Fenrir
    Jobb oldalon van egy fehér gúla amin Cabin Pressure felirat van. Ha van a törzsben még túlnyomás és a gép a földön van akkor pirosan villog, ez jelzi azt, hogy kívülről lehetőleg ne próbáld meg kinyitni.
  • ZuluC
    Valóban, kössz!
  • ambasa
    Szerintem amire Te gondolsz az a kis csap ami egy kart biztosít, az Airbusokon, az a csúszdaélesítés.

TG
  • ZuluC
    Sőt a repülés alatt a sztyuvik külön bebiztosítják az ajtókat zárt helyzetben, nyitást engedélyező biztonsági reteszelés eltávolításával.
  • ambasa
    Nincs, nem Mi-8-as ez, ahol megrántod a piros kart a leplombált 0,5-ös rézdrót ellenében.
    Mivel plug típusú ajtók a túlnyomás ezeket rászorítja zárt helyzetben az ütközőkre, tehát, hiába oldod a zárat, vagy a zsanércsapokat attól az ajtó még a helyén marad, hogy innen kimozduljon ahhoz egy kulisszapályán végigfutó görgőnek ki kell emelnie ebből a helyzetéből. Viszont az A320-ason egy az ajtó ablakán benézve látsz egy lámpát, ami jelzi, hogy a gépben még túlnyomás van.

TG
  • ZuluC
    A rendes beszálláshoz használtaknál nem valószínű a súly miatt. A vészkijáratok ajtajánál szokták jelezni, hogy mekkora a tömege (~15-25kg). Azonban ezek is csak kiemelhetőek, nem szabadon eső típusok.
  • Kata
    Nincs ezeken az ajtókon vésznyitáshoz leoldó cucc? Tudod amikor az egész ajtó leakad a zsanérjairól és leesik a francba.
  • repvez
    Egy C-17esnél is tilos még állóhelyben is kivulról kinyitni az ajtót,mig bentről nem nyitják meg a tulnyomáss miatt.
    Olvastam,hogy volt belőle haláleset mert kivágódott az ajtó .És ugye ott lépcsőként is funkcionál,és ezért elötte állt az aki kinyitotta az ajót.
  • Fenrir
    Nem úszta meg karcolásokkal.
  • Molnibalage
    Ha komoly csönttörés nélkül megúszta az esetet, már akkor is irgalmatlan mákos.