14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Molnibalage
  • Molnibalage
    Ezt ikertesóm találta.

Mennyire lehet igaz..? Mert nekem sehogy sem áll össze, hogy ezt hogyan értelmezve hozták ki.

A diagram szerint az "egy ember" az a profit. Tehát ebben már az is benne van, hogy kitermeli a hasznát. Csak a diagram meg azért vicces így, mert egyes cégek lízingelnek gépet, egyesek meg birtokolnak, ami azért nagyon más, ahogy egyes légitársaságonak van saját szervízcége, másnak meg nincs ,stb.

A profit mértéke még így is röhejesen kicsinek tűnik. Egy 60 gépes flotta átlagos kihasználtással így brutális veszteséget termelne, mert az átlagos kihasználtság soha nincs még 80% közelében sem tudtommal, tehát ez a megközelítés is totál bukta, mert az esetek nagy részében a gép csak veszteséget termelne.

A '80-as évek végén megjelent légikatasztrófák könyvben (akkor olcsóbb volt az olaj, ez tény) az volt, hogy félig tele B777 és B737 már elég szép hasznot hoz, míg az B747-nél kb. ez volt a határ. A fenti diagram meg ennél sokkal borúsabb képet fest...

Ha "egy" ember termelne profitot, akkor hol termelné ki a gépek árát az gép? 100 férőhelyes gépeknél picit nagyobbak a B737 és A320 kategóriájú gépek. Ha ezek napi 6-7 utat tesznek meg (ez legfeljebb 2 órás út lehet), akkor a napi profitja a gépnek cirka 1000 USD lenne. Az évi cirka 300k. Egy gép ára több tízmilló. A kamatokat sem termelné ki a gép, akkor sem, ha mindig tele lenne. Hol találtad ezt...? Mert írnék oda, ezt-azt...
  • Reaper
    Argentín Pampa-k...
  • Reaper
    Egyértelműen az...

• Fenrir
    Még ha csak 1 lenne akkor akár igaz is lehetne, de ilyen alacsonyan és ilyen közel egymáshoz szerintem kamu. Ha nem akkor le a kalappal a pilóták előtt.
  • qtab986
    PS?
  • Kata
  • Fenrir
    Most ha odamegy bárki az utcáról mert szeretne egyet repkedni az tudni fogja az Airbus-os control law-kat és hogy melyik repülésvezérlő számítógép mit vezérel? Kérlek, ne magadból indulj ki aki eléggé otthon van ebben a témában. Nekem sok ismerősem a mai napig rácsodálkozik, hogy az üzemanyagtank a szárnyban van.
  • Reaper
    Sim City Budapest
  • Molnibalage
    Miért? Szerinted csak noobok járnak oda? :)
  • Fenrir
    A kérdés az, hogy mennyire van megcsinálva a flighdeck műszere? Mondjuk egy 320-asban ha kinyomom a FAC-okat, SEC-ekeket és ELAC-okat akkor átáll-e a vezérlés alternate vagy direct law-ba? Azért azt kipróbálnám, hátha elkerekedne a csávó szeme, hogy ilyet is tudok :P
  • Nyiri
    Én évek óta szimulátorozom így nekem csak azokat tekerte amit kértem és nem értem el, de aki kezdő annak beállít mindent és csak tépheti a szarvat
  • Kata
    Magyarul csak ülsz a bácsi mellett és nézed mit csinál, kicsit megfoghatod a botját osztkész. :D
  • Nyiri
    Segítenek sokat. Tehát egy totál kezdő is élvezheti.
  • CattiBrie
    "Ha már meg van bizonyos szintű skill, akkor élvezhető egy igazi kabin, mert annak ismerete nélkül csak elveszel benne."

Na, ez egy hasznos infó.
    Amúgy karácsonyi ajándékot szereték adni. És ezt gondoltam. De lehet, hogy a gokart jobb lenne. :)

De szerintem mindeképpen élvezetes lenne egy személyszállítóval felszállni és leszállni és mindezt a polótafülkéből végignézni. :)
  • Molnibalage
    Kívácsiságból, honnan jön ez a hirtelen nagy lelkesedés? Repültél már valaha bármilyen szimulátorral?

Mert kezdőként nem vagyok benne biztos, hogy megérni egy kabinba ülni még akkor is, ha csak régebbi FS (sok sok sceneryvel és miegymással) vagy FSX-szel repülni. Ha már meg van bizonyos szintű skill, akkor élvezhető egy igazi kabin, mert annak ismerete nélkül csak elveszel benne. Egy ilyen repkedés ára gondolom nem filléres, ezért ebben tölteni a tanulóidőt elég drága mulatság lehet.

Ez csak személyes megjegyzés, és civil repszimekkel soha nem repültem, mert számomra nem perspektíva, de ha kezdőként egy F-16 kabinba ültettek volna, akkor én is elveztem volna. Most már simán élvezném, hiszen ismerem, mint a tenyerem.
  • CattiBrie
    "forgalomban kaptható, szénné moddolt szimulátor fut"
    az jó lesz
    az a lényeg, hogy nem én akarom letölteni és a gépemen futtattni (nem letölthető szimulátor szoftvert keresek), hanem.. (röviden mondva) hardvert is hozzá :)
  • CattiBrie
    Szia!

Ez ez a hely?
    facebook/highfly.aviation
  • Nyiri
    Én voltam a HighFlyAviation szimulátorában idén év elején. Röviden a tapasztalatok:

Rohadt drága cucc fos minőségben. Kapcsolók könnyen törnek. Szarv össze vissza kattogott csattant (mondta srác, hogy sajnos ez ilyen). Kijelzők néha bugosak voltak. Ótvar szar scennery és lassú volt néha a gép.

Mondta a srác hogy könnyen törnek a cuccok sajna. Pl a ILS course-t Ő tekerte be, mert mondja hogy azt rendszerint eltörik :)

Tehát látványos meg minden de tök gáz hogy tekernél valamit és olyan gagyi minőség érzet és simán a kezedbe maradhat.
  • Nyiri
    Helicopter pilot level 1000+
  • Molnibalage
  • Fenrir
    Egyik ismerősöm pár hónapja volt Airbus szimulátorban, megkérdezem majd tőle este, hogy hol volt pontosan és mennyiért.
  • Molnibalage
    Ilyen szerintem nincs. A nagyon részletesen összerakot home pitek és nagy Boing cockpitok alatt is tudtommal valamilyen kereskedelmi forgalomban kaptható, szénné moddolt szimulátor fut.
  • CattiBrie
    Sziasztok szerelmesek! :)

Kérdésem lenne, hogy kinek milyen tapasztalata van olyan hellyel, ahol ki lehet próbálni komolyabb repülőszimulátort Budapesten. Tehát nem letölthető repülős szimulátor játékot keresek, hanem olyan helyet, ami tök jól be van rendezve és ott lehet repülni.
    Találtam néhányat a neten, de érdekelne, hogy melyik a legjobb, vagy melyik milyen, stb. Biztos van olyan is, amelyik jó, de nem az első oldalakon van a Google találatai között.

http://www.repulogepszimulator.hu/szimulator_kozpontok/budapest.html

A gép mindegy milyen (nagy utasszállító, vagy kis vadászgép).

Előre is köszönöm!
    Catti
  • Molnibalage
  • perko
    Ezt teszi az oldalszél a Boeing 777-essel
  • Fenrir
    Azért ez erős kifejezés, igenis szórakoztató mind a 3 játékmódjában.
  • MerlinW
    És még árkádnak is gyenge:)
  • Kata
    Bocs hogy kijavítlak, de az nem repülőgépszimulátor, csak egy arcade repülős játék.
  • Dragunow
    Sziasztok!

A War Thunderes, WW2-es repülégszimulátoros, Puma clan, twich tv élő adást indított.
    Akit érdekel nézze meg. BF-109 és FW típusokkal repülünk.
    itt a link:
    http://www.twitch.tv/volfram42
  • Garga Pitic #13026
    Igen, a rotorokat szinkronizálni kellett a 3 méteres átlapolódás miatt. wiki-műveltségem :)
  • qtab986
    A Mil V-12 is megtudta forgatni az egyik oldali hajtűvel/hajtóművekkel a másik oldali rotort, mint a Bell Boeing V-22?
  • alert
    A foldeteres elott kell belepni az oldalkormanyt, hogy a gumikat kevesbe radirozd el, illetve futoszarakat es a szarnybekotest ne terheld annyira. Azt is kibirja, ha nem leped be, de ugy tobb kereket kell cserelni :)
  • Fenrir
    Amúgy az első nem a legjobb touchdown volt, tudomásom szerint úgy szokták csinálni, hogy amikor a főfutók érintik a talajt akkor lép bele az oldalkormányba, hogy kiegyenesítse a gépet a pályához. Itt már a pálya fölött egyenesbe rakta. A második is csúnya lett.

A 2:32-es leszállásnál látszik is, hogy így kell csinálni. Az utána leszálló kisgép is jól csinálta.
  • MerlinW
    Gyakorlatilag analóg rakja le a gépet egy nem éppen egyszerű fekvésű kifutóra:)
  • ambasa
    Az A320-as család bólintás vezérlésében(a többit nem ismerem) van egy úgynevezett Flare mode, amely, aktiválódik 50 ft rádiómagasság alatt. 50 ft-nél megjegyzi az aktuális bólintást és fenntartja azt. 30ft-nél 25°/8 sec szögsebességgel leteszi az rg-t, ha a hajózók nem avatkoznak be. Földön 5 sec múlva a THS 0-ba áll.

TG
  • Fenrir
    Tévedés, az Airbus-on a Dual CAT III Land annyit takar, hogy a robot a kigurulási fázisig vezérel, még a fékrendszer is rá van kötve és használja is aktívan.
  • Reaper
    Azt se felejtsük el, hogy a fogadó repülőtér és a repülőgép ILS rendszerétől, továbbá a személyzet jogosításától is függ a bejövetelek mikéntje. Mondjuk nagy általánosságban elmondható, hogy a komoly nagy nemzetközi repterek mind CAT 3B-sek, LisztFerihegy meg ugye 3A és 2...
  • alert
    Műszeres leszállító rendszer
  • Molnibalage
    Milyen hibát kellene látni a videón? Mit értenek alternator alatt?