14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Molnibalage
    Akkor a néhány boltív az valami reptér épületének a maradványa?
  • LoDMaSt
    Vitorlázóreptér volt ott, annak az emlékére van, a Normafa felé van egy hangár is, egy nagy sárga ház mellett, a fenyves mellett a rét volt a kifutópálya. Mostanában már csak egy helikopter szokott repdesni onnan néha.
  • Molnibalage
    Ez Budaörs feletti hegyen van. Valami emlékmű féleség lenne? Semmiféle tábla nincs ott. Nem messze tőle van valami boltíves épületmaradvány.
  • qtab986
    Jó szándékom jeléül beteszek valami érdekeset.
  • Fenrir
    Nike Runway Run
  • Freeda Krueger
    Ez milyen esemény tulajdonképpen?
  • Kata
    Nem ritkaság, 1-2 méteres szintkülönbség több reptér futópályájában is van. Csak esetleg nem mindegyiket láttad ilyen szögből fotózva.
  • Tikal #13295
    ahogy nézem még egy kis szintemelkedés is van :)
  • desigo
  • Papirzacsi
    Ezt meg én, igaz kicsit más szögből.
  • Voyager5
    Pilóta barátom fényképezte:

• Molnibalage
    http://www.blick.ch/news/schweiz/im-cockpit-der-patrouille-suisse-auf-dem-kopf-ueber-eiger-moench-und-jungfrau-id3071018.html
  • Molnibalage

Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.08.17. 09:35:25
  • repvez
    Max a tisztavatárkor elhúz pár gripen,de más nem hiszem, akkor már nyomatták volna a reklámokat róla.

Mürepülést,meg ha jól tudom Vári Gyula is csinál Jak-52-essel és láttam reklámot L-29-es delfinnel is olyan 2-300k környékén egy félórás menet.
    olcsóbban meg itt . Vagy akár Lehet Veres Zoltán is , nem hiszem, hogy csak a tévémüsoroknak szokott repkedni .
  • Molnibalage
    Augusztus 20-án lesz valami repkedés a fővárosban?

Más. Kis hazánkban van lehetőség utasként valódi műrepülésre felmenni valahol? Nem az 2G-ig húzható kisgépekre gondolok, hanem kétüléses sportgépekre, ahol tényleg megtapasztalhatom a komolyabb G erőket és a teljesítményt is.
  • robotnyk
    facebookon lehet bizonyos cikkekre, meg úgy általában üzenni, de értelme nem sok van. az index mindig mindent jobban tud bárkinél.
  • Kata
    index.hu megint a topon

Teljesen jogosnak tartom a levélíró kifogásait, mert aki ennyire felkészületlen, ne írjon cikkeket, ne készítsen hozzá illusztrációt. Ráadásul utána mint valami ócska fórumtroll, elkezdi epés kommentekkel beidézni a levélíró szavait. Nem bírom az ilyen kivagyi lúzerbalf...szokat (így szépen egybeírva). Gondolom nem véletlenül nem lehet kommentelni cikkeket az indexen, páran biztos beanyáztak volna a tisztelt Szűcs Gyulának.
  • Fenrir
    Ez az A320-é:

• Molnibalage
    Ok, hogy automatikus azt én is tudom. A kérdés számomra az, hogy mekkora túlnyomás van adott magasságon a külsőhöz képest. Ez F-15-ön ilyen porfil szerint van a kabin nyomás szabályozva.

• Fenrir
    A nyomásszabályozás automatikus a nagy utasszállító gépeken, a Pressure Controller-ek, folyamatosan dolgoznak a magasságnak megfelelően. A személyzet csak beállítja előre a repülési magasságot meg a LFE-t, a többit a vezérlő dolgozza ki.

@ #13277:

Nyílván tökéletesen nem lehet szűrni semmit, bár nagyobb részecskék nem tudnak bejutni a kondicionált levegőrendszerbe, de pl füst vagy hasonló szagok bármikor átmennek. A 2010-ben kitört izlandi vulkán hamuja sem tudott bejutni, de a szűrük előtt mindent el tudott tömíteni.
    Utoljára szerkesztette: Fenrir, 2014.08.08. 06:50:59
  • gforce9
    Köszönöm a válaszokat.
  • repvez
    Természetesen nem az apszolut értelembe vett hermetikusságot, hogy amit egyszer beleteszel az onnan nem jön ki semmi. Ezt egy körfolyamatnak kell tekinteni, ami a hajtómü által beszivott levegőt szürőkön keresztül bevezetik az utastérbe ( és igen bekerülhet olyan anyag amit a szürők nem fognak meg ) és a megadott értéken tartják a belső tér klimáját és nyomását, az elhasznált levegő meg távozik.

Ugyan ez van kicsibe az autónál is ha használod a klimát, olyankor te is felhúzod az ablakot ("hermetikusan" lezárod) az utasteret, hogy hatékonyabb legyen , de ugye ami bejön levegő azt ki is kell vezeti a rendszer mert különben megnőne a nyomás a kocsiba és vagy beszakad a dobhártyád vagy kitörik az üveg.

Nagyvonalakba ennyi
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2014.08.07. 23:13:14
  • szenyor Lopez
    Bekerülhet. Szűrik a kinti levegőt, de nem tudom mennyire.
  • gforce9
    Pusztán fizikailag és elméleti szinten. Egy jelenlegi utasszállító belső légterébe bekerülhet e a légkörben található szennyeződés akármilyen kicsi is? A hermetikust így értettem. De már ebbe is kezdek belezavarodni, mit is kell érteni alatta, A tökéletesen elzártat? Vagy hogy is van ez? Mit is jelent a hermetikusan elzárt? Definíció szerint a tökéletes zártság. Repülésben mikortól alkalmazzák ezt a szót? TTudom, idióta kérdéseim vannak. Bocsi :)
  • repvez
    Nyilván nem belső rendszerből,mert azt akkor minden alkalommal után kell tölteni, a külső levegőből nyerik ki és rendszerint a hajtőmü kompresszorfokozatától elvezetett meleg levegőt használják fel a fütésre és különbözö hőcserélőkön és szürökön keresztül jut az utastérbe.A hermetikusság akkor is megmarad mivel zsilip vagy visszacsapószelepek gondoskodnak, hogy aminek bennt kell maradni az bennt legyen ami távozik az is szabályozott körülmények között és helyen.

A decompresszó is azért veszélyes mert, olyan helyen és olyan mértékü nyomáskülönbség következik be amit nem tudnak már szabályozni.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2014.08.07. 22:59:55
  • Molnibalage
    Nem tökéletesen hermetikusan, de azért elég jól. Nagy magasságban, ha blackout van - pl. mert elfolyt az összes keró - akkor szépen lassan, de elkezd csökkeni a nyomás. Nagy magassában 2000 méternek tengerszintnek megfelelő nyomást tartanak, de hogy ezt 2000 métertől tartják vagy hol lövik be, azt nem tudom. Egy-két vadászgépnél ismerem, hogy milyen nyomásprofil van a külső nyomás függvényében.
  • gforce9
    Fizikában nagyjából képben vagyok. Páratartalom, oxigénszint és hőmérséklet esés is van olyan magasságon nyilván. Ezeket tudom. Csak azzal nem vagyok képben, hogy egy utasszállító a külső levegőt használja a levegőcserére avagy valamiféle belső rendszer teszi ezt? Előbbi esetben nem hermetikus a szó szigorú értelmében.
  • repvez
    Hermetikusan zárt az utastér, de mivel 180 ember lélegzik bennt a törzsben ezért a levegőt cserélni is kell és a megfelelő hömérsékletet és páratartalmat fenntartani, plusz ezmellett még az állandó nyomást is szabályozni kell a magasságváltozások függvényében.
    Mert nem állithatnak be akkora tulnyomást már lennt a földön mint ami 10k magasan kell, mert vagy az emberek sérülnek vagy a törzs nem birná.
  • gforce9
    Nagyon egyszerű kérdésem lenne, mert nem tiszta a dolog. Egy 10km magasan lévő repülőgépről van szó. Egyik helyen azt olvasom, hogy hermetikusan zárt az utastér, másik helyen pedig azt, hogy kompresszorokkal szabályozzák a belső nyomást, ergo nekem az jön le, hogy mégsem hermetikus, ha folyamatosan szabályozni kell a nyomást. Valaki szakavatott felhomályosítana ebben a kérdésben? :) Köszi előre is a válaszokat.
  • kamionosjoe
    Meg is talaltam, köszi. :)
  • Molnibalage
    Már válaszoltam a HT topikban.
  • kamionosjoe
    Ez engem is erdekelne ha te többet tudsz rola.
  • Molnibalage
    Erre majd a HT topikban válaszolok.
  • qtab986
    Az RC-135-nek miért kellett svéd légtérbe menekülnie, ha nemzetközi légtérben volt?
    Ha bekapcsolták a kalinyingrádi Sz-400 célkövető radarját az már ok arra, hogy elhagyja a helyszínt? Nem inkább még jobb ok arra, hogy ott maradjon és adatokat gyűjtsön?
  • Molnibalage
    Tiszteletreméltó, hogy nagyon sok régi gépet röpképesen tartanak. Viggen, Draken, Hunter, B-17, na és persze a Vulcan, aminek ez volt a hattyúdala.... :(
  • desigo
  • robotnyk
    Lista
  • MerlinW
    Gyönyörű ez a madár.
  • desigo
    Könnyedén fel és leszáll egy füves mezőn is?
    Hány darab maradhatott meg épségben belőle?
  • Kata