14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
-
perko #13390 Egy pár cross wind landing:
Hölgyeim és uraim, kapaszkodjanak a hányós zacskókba! -
Sugárhajtású "játék" drón :D -
Garga Pitic #13388 Egy B777-200 5 óra 16 perc alatt tette meg a New York - London utat.
Jet stream blasts BA plane across Atlantic in record time
"Majdnem hangsebességgel hasított a Boeing" (hir24.hu)
0,8Mach. Mint bármelyik másik úton :)
5:16 a január 8-i járat ideje, elsején 4:46-ot futott (?)
FlightAware, BA114 -
fél OFF
-
Ez is vicces:
"Kim Jong Un's extraordinary exploits continue the tradition of tall tales from the Kim family. In the late 1990s, Kim's late father, Kim Jong Il, reportedly shot the greatest score in golf history at the opening of the Pyongyang Golf Complex. It is reported that the Dear Leader shot a 38-under par round of 34, including 11 aces. Amazingly, that was also the first time Kim Jong Il had ever picked up a golf club.
Read more: http://www.businessinsider.com/kim-jong-un-piloting-an-airliner-on-north-korean-tv-2014-12#ixzz3NgHrEIdO"
Amúgy BUÉK :) -
Az volt a "how to fly commercial jet in 1 minutes" könyv. De azért jól látni a videón, hogy mindent az FO csinál. -
millerius #13384 Egy darab se!! -
Az elején az volt a checklist? :)
-
kamionosjoe #13382 Vannak még működőképes magyar harci helikopterek? -
-
nagyon jó videó, hogy miért hívták a corsair-t whistling death-nek
-
-
Freeda Krueger #13378 -
Freeda Krueger #13377 aranyos :) -
Mert nekem reklám nélkül játszotta le elsőre is nem tudtam, hogy másnál probléma lehet. Nem ugyanaz a videó, de ezen is lászik az esemény
-
Már a harmadik reklámot nézeti meg velem, de a videóra még nem dobott át... Miért nem keresed meg normális helyen a videót és linkeled onnan? -
Piruett. -
-
SR-71 kabin, HD.
Ezt anno linkeltem a HT topikban, de akkor most itt is.
-
Nem kell hozzá a Kossuth, modulrendszerben akár az Aerok-ban is megcsinálhatod, vagy bárhol máshol külföldön.
Annyi van, hogy az első szakszó megszerzéséig bizonyos időt (3 vagy 5 évet) el kell töltened a szakmában igazoltan, addig nem kapod meg, hiába van meg az elméleti és gyakorlati vizsgád.
Csak mi voltunk máztlisták a Malévnál, hogy 1 év után mentünk B2 típustanfolyamra 737NG-re, majd fél évre rá meglett a szakszónk is :)
Azóta még begyűjtöttem 2 másik B2-t, most bőven el vagyok látva :P -
A kossuthban meg oktatnak?
-
sulyid #13369 Írtam nekik egy emailt, ha nem válaszolnak vasárnapig akkor meg felhívom őket v. személyesen beugrok érdeklődni... -
ambasa #13368 Nem, attól függ, hogy egy cég kit keres, ha szakszósat, akkor, bizony lehet, hogy ő fizeti, de nagyobb cégek, mint pl a milyenk felvesz iskolából frissen kijötteket is és beiskolázza, de természetesen tanulmányi szerződés ellenében (pl ha két éven belül kilép, akkor időarányosan törleszteni kell a tanfolyamot). De ismerek olyanokat, akik bizony a második, harmadik típustanfolyamukat saját pénzen rakták le pl A330/340-es tanfolyamot, illetve saját pénzen voltak gyakorlati oktatáson Schwehatban, de ne feled, azért ebben az iparágban ez a befektetés külföldön akár fél éven belül simán megtérül (25-40 Fontos órabérekről is beszélhetünk egy aláíró embernél). De tudok olyanra is példát, hogy pl a munkaközvetítő fizette egyesek típustanfolyamát.
Később nem kell újra vizsgázni, de kötelező folyamatos, az adott típuson végzett gyakorlatot igazolni, illetve kétévente egy felújító tanfolyamon részt venni, ami pl nálunk nem volt vizsgaköteles, de pl a Maléveseknél úgy tudom, hogy igen. Itt nem újra elmondják az anyagot, hanem ismertetik az elmúlt két évben a típussal kapcsolatos változtatásokat, pl a bülletinek. Ezen kívül még számos egyéb évente kötelező megújító tanfolyam létezik, Human Factor, Fuel Safety stb.
TG -
Most ez akkor ugy megy, hogy kijön az iskolából a csóka és mondjuk felveszik a céghez , ezután a saját pénzén leteszi a tanfolyamokat majd ezután állhat be melózni vagy addig fel sem veszik mig ki nem csengette az előirt tanfolyamokat és papirokat? és minden 2-3 év után meg kell ujitani ezeket a vizsgákat ugyan enyniért vagy ezt csak egyszer ?Mert ugy azért elég húzós, ha a köztes időbe arra sporolsz hogy elmehess vizsgázni. -
ambasa #13366 Jelenleg nálunk az AEROK-nál kaphatsz típustanfolyamot jópénzért (egy teljes típustanfolyam akár 250-500.000 az induló létszámtól függően)
Itt megnézheted a tanfolyamok adatait (időtartam, ár stb), itt hetenként van vizsga , angol tesztlap, 75%-alatt bukás. Ez után gyakorlatot kell igazolnod, ezért még az is lehet, hogy elmész valahova dolgozni és Te fizetsz. Régen ez nem volt, mert nálunk pl a cég által igazolt gyakorlat mellet az ő kérelmére megkaphattam a szakszót. (természetesen a jogosításomnak megfelelő korlátozásokkal, de típus, és pl az Airbus esetében még hajtómű függő bejegyzéssel is). Azonban az utóbbi időben némileg ismét szigorodtak a feltételek és újabban már a gyakorlat végén a hatóság felügyelete mellet folyik a vizsgáutatás a gyakorlati oktatás végén.
TG -
ambasa #13365 Maradjunk annál, hogy 25 éve repülőgép-szerelő vagyok és színtévesztő és erős szemüveget viselek. Az azonban hozzátartozik a dolgokhoz hogy a követelmények fokozatosan szigorodnak, miközben a megszerzett jogosításokat nem szokás visszavonni. A repülőgép-műszerészeknél azonban más 25 évvel ezelőtt is kizáró ok volt a színtévesztés, és a dolgok afelé fejlődnek, hogy a két szakágat máshol már igyekeznek nem szétválasztani, de nálunk még nem így van és külön tanítják a két szakágat.
Jelenleg tudtommal repülőgép-szerelő oktatás a csepeli Kossuth Lasos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Középiskolában van. Szerintem minden okos hozzászólás helyett ott érdeklődj.
Viszont nem szeretném elvenni a kedvedet, de a repülőgép is csak egy gép, a munka nagy része csavarozás, takarítás, (főleg kezdetben) koszos és erősen mérgező vegyszerekkel kerülsz kapcsolatba. A másik gond, hogy annak ellenére, hogy kijárod a sulit, nem biztos, hogy kaphatsz szakszolgálati engedély, ami nélkül csak fitter lehetsz, azaz kéz. Ugyanis évekig a Kossuth nem rendelkezett olyan akreditációval, ami nemzetközileg elismert oktatási intézménnyé avanzsálta volna. És mivel a magyar hatóság által kiállított szakszolgálati engedély egész Európában elfogadott ezért ennek a kiállítási joga szigorú. Viszont úgy tudom, hogy a Kossuth tett lépéseket végre a jogosítás megszerzéséhez, és lehet, hogy már megkapta, de ennek is utána kell járnod.
Az is tény, hogy az utóbbi években a magas vérnyomást (a magasban való dolgozás miatt) és a hallást hangsúlyosabban figyelik. Amikor én beléptem a mostani cégemhez, az általános vérvizsgálat- és orvosi mellett volt hallás, látás, de még ideggyógyászat is (az egyensúlyérzék miatt).
Úgyhogy nem írhatok mást, tőlük kell megkérdezned amire kíváncsi vagy.
TG -
És hamár témánál vagyunk akkor az oktatás a tipusokra hogy megy és a vizsgáztatás? Milyen fokozatok vannak , menyni idönként kell megujjitani , milyen tipusokra van lehetőség letenni a szakszót . -
Ne legyél színtévesztő, kb ennyi. Évente kell csinálni tüdőszűrést és labort az üzemorvosnál, ha szemüveges vagy akkor esetleg még megtornáztatnak néha szemvizsgálattal is, amúgy semmi extra. -
Ha nem vagy vak, nem vagy testi fogyatékos, nem vagy süket, fizikai munka végzésére alkalmas vagy, akkor itt is alkalmas leszel. Annó régen nekünk szem, hallás vizsgálat volt, meg az általános dolgok, van e kezed lábad, és vagy e annyira értelmes, hogy magadtől megcsináld azt amit mondanak (pl. mély levegő, guggoljon le, álljon fel, vetkőzzön félmeztelenre, forduljon balra, van e valami panasza, felöltözhet, elmehet). -
sulyid #13361 Hát Isten adja hogy felvegyenek rá jövő nyáron, már nagyon várom hogy jelentkezhessen. -
Pontosan. Csavarozás , olajok cseréje, szürők cseréje , drotozás és minden ami fizikai javitást, karbantatrást igényel. -
sulyid #13359 Ha mechanikai gépszerelést jelent, akkor az való nekem, az elektrot annyira nem szeretem, inkább a gépészet vonz. -
Mondhatni semennyire sem hasonlit a többi szakirányra, a sárkány-hajtóműves szakirány az főleg mechanikai gépszerelést jelent , mig a többi szakirány inkább az elektronikában jártasságot követeli meg és az azzal való szereléseket (forrasztás hibakeresés stb..) -
sulyid #13357 Köszönöm szépen, ezek szerint megvan rá a lehetőségem hogy jelentkezzek rep szerelőire. Ha már pilóta nem lehetek (még PPL sem...), akkor is a repülés világában fogok érvényesülni (erről már beszélgettem a mostani szakmai tanáraimmal, de mind azt mondták hogy azt csináljam amit szeretnék, különben semmit sem érek el) akár szerelőként. Én repülőgép hajtóműves szakirányon gondolkodom főleg, engem az izgat a legjobban, a többi szakirány mennyire tér el tőle? Mekkora az átfedés a szakirányok között? -
Faternak bifokális szemüvege van és világ életében repülőgépet szerelt egy pár éves időtartamot leszámítva. Van szokásos üzemorvosi vizsgálat, vér, vizelet és néhány vegyszer túlérzékenységet néztek. Ha feltűnően szédülős vagy, akkor az magasban végzett munka miatt lehet zizis.
Szóval nem túl komoly. Egy átlag egészséges ember minden probléma nélkül megfelel szerintem. -
exitstrategy #13355 én úgy tudom szemüveg kizáró ok de lehet tévedek -
sulyid #13354 A színlátásom jó, a szemüvegre van dioptria maximum v. megfelel az hogy szemüveggel hibátlan a látástesztem + lesz nálam tartalékszemüveg? -
Nem akarok előre beszélni, de szerintem gyakorlatilag helyes színlátást várnak el és jó látást, még ha ahhoz szemüveg vagy más látásjavító eszköz kell és kb. ennyi, talán az kizáró ok, ha valamilyen szintű mozgáskorlátozottsággal bírsz. -
sulyid #13352 Megköszönném, Édesapám és már rokonaim kapcsán csak a katonai követelményeket ismerem (civilre akarok menni, a katonaira tudom hogy nem lenne meg az EÜ-m). -
Nyiri #13351 minimum 10G-t ki kell bírnia, ugyanis amikor próbakörön rá van gumipókozva a szárnyra a csávó ott nincs mese.