Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Köszi.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nézzük meg más irányból is a kérdést, egy esetleges vészelhagyás esetén mi is a pilóta elsõ dolga? A vészleállítás, ami a hajtómû leállításával az oda be- és kimenõ szelepek zárásával jár, vagyis megszûnik a levegõ elvétel, vele együtt a kondirendszer táplálása, ami elõállítja a túlnyomást.
Az ajtónyitás, mint arra már Fenrir is utalt, ki lehet nyitni az ajtókat mert azok nyitása egy összetett folyamat. A Boeingon, a nyitás elsõ fázisában az ajtó alsó és felsõ felületének egy sávját mozdítod el, amivel gyakorlatilag elengeded a túlnyomást. Az Airbuson egy külön gázaku segít rá a nyitásra vész esetén, mint erõsokszorozó, ezért lehet elrepülni külsõ nyitás esetén, Némileg hasonló a Boeing NG vészkijárata, ahol egy elõfeszített rugó segíti a nyitást (külsõ nyitás esetén nem tanácsos elé állni).
Ezeknek az ajtóknak általában úgy mûködnek, hogy a zárak gyakorlatilag egy kulissza-pályában mozgó görgõk, amelyek zárt helyzetben a külsõ ütközõkre szorítják rá az ajtót. Amikor megkezded a nyitási folyamatot, gyakorlatilag egy az áttétel miatt tudsz akkora erõt kifejteni, hogy a kulisszában való elmozdulás megtörténik és a maradék túlnyomást elmegy, vagy valamilyen szelepként mûködõ ajtót nyitsz meg a nyitási folyamat elején, mint pl az Airbus teherajtaján.
Ezt most csak fejbõl írtam, ha valamiben tévedtem, vagy hiányosan írtam le, akkor majd remélem Fenrir kijavít, amit elõre is köszönök neki!
TG
karosszéktábornok.blog.hu

Nem világos számomra, hogy mikor van túlnyomás és mikor nincs és a nyitások lehetséges nyomás határértékei.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A 16-os a hazai. <#papakacsint>#papakacsint><#taps>#taps>
Vedd semmisnek akkor az írásomat 😊
A halál csupán a kezdet...
Szerinted, ezzel a mondattal mit írtam le?
TG
TG
Mivel plug típusú ajtók a túlnyomás ezeket rászorítja zárt helyzetben az ütközõkre, tehát, hiába oldod a zárat, vagy a zsanércsapokat attól az ajtó még a helyén marad, hogy innen kimozduljon ahhoz egy kulisszapályán végigfutó görgõnek ki kell emelnie ebbõl a helyzetébõl. Viszont az A320-ason egy az ajtó ablakán benézve látsz egy lámpát, ami jelzi, hogy a gépben még túlnyomás van.
TG
[/cserf][/fülünyúl]
Olvastam,hogy volt belõle haláleset mert kivágódott az ajtó .És ugye ott lépcsõként is funkcionál,és ezért elötte állt az aki kinyitotta az ajót.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
TG
Úgyhogy a levegõben, ha csak nem hermetizálódik ki a gép, van túlnyomás a fedélzeten.
Nézzük ajtó szempontjából, az ajtót a B737-esen max 40 csomó alatt lehet kinyitni és kinti helyzetben 65 csomóig lehet rögzíteni a szabályok szerint. A gép minimális sebessége erõsen tömegfüggõ, de 100 csomó felett van. És tegyük hozzá a B737 ajtaja elõre nyílik, akárcsak az A320-asé.
TG
"Max cabin diff for takeoff & landing 0.125 psi (236ft below airport PA)
Maximum wind speed for door operation: 40kts.
The doors may remain latched open in winds of up to: 65Kts. "
Nyomás kalkulátor.
A kereskedelmi gépekben asszem 2000 méter tengerszint feletti magasságnak megfelelõ túlnyomás van fenntartva.
[merlinw.org]
Úgy is lehet tesztelni, hogy megnyálazod az ujjad és ráteszed a végére, akkor beindul a ping amit le tudsz hallgatni. Elegánsabb módja, ha egy darab vezetékkel összezárod a végét meg az ULB házát és így indítod be.
link
Azt hogy mikor kapcsol nem tudom, de gyanítom tápellátás megszûnés vagy mért szélsõséges adat lehet tervezve.

2. Gyanítom, de ez függ a térség radar lefedettségétõl. (kiemelten katonai)
3. Szándékosan igen. (üa. a szárnyakban van)
4. Semmilyent.
<#lama>#lama>
Van még egy ilyen dolog, a Portable ELT, vagyis a hordozható vészjeladó. Ennek saját akksija van és 406 MHz-en is tud sugározni, amit be tud mérni a COSPAS-SARSAT mûhold.
Talán ELBA az ilyen készülék neve, vagy EPIRB.
Vagy csak simán így 😄
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
Ez a rövidebb útvonal, semmi értelme nem lett volna egyenesen átmenni az óceánon.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)