14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#13140 Végre bejöttetek már, elegem van a sok láma facebookos meg origos hozzánemértő kommentekből :D
Legutobbi info szerint amit most olvastam indexen, hogy a pilóták téríthették el, igaz nem kérték a pilóták szándékosam egymást, de attól tudhattak előre nem, hogy hé haver 2 hónap múlva együtt repülünk, oszt akkir visszük "afrikába" a gépet?!?
mert hogy a pilóta lakásán lefoglaltak repülőszimulátort :D
amúgy pont nem volt arrafelé műhold, hogy ilyenkor talán ltáhatott volna valamit? még a hét elején közzétettek ilyen közösségi repülő keresést, azt miért nem bővítik ki? meg akkor miért nem csinálak egy "kört" hogy ennyi kerozin volt a gépen, akkor tehát eddig juthatott el, és szálhatott le... jó nem biztos hogy leszált lehet lezuhant, de miért nem nézik meg hogy ha mégse zuhant le, akkor meddig juthatott el? -
#13139 Több 100 km-re a szárazföldtől, 35000 láb magasan te milyen radarral méred be? Ez a gép 180 perces ETOPS-ot tud, olyan helyen jár ahol csak pár NDB van jó esetben, ilyen gépekre már kötelező a HF rádió (érdekesség képpen az Európában repkedő gépeken egytől-egyig deaktiválva van vagy ki sincs építve). Mivel az elsődleges radarok már nem nagyon szolgálnak, a másodlagosak pedig pont az ATC válaszaira épülnek, ezért ha a gép ATC-je nem sugároz akkor gyakorlatilag "láthatatlanná" válik.
Az Aeroperu esete azért volt szomorú mert a sok fals információ mellett a legfontosabbnak nem hittek ami pont valós volt: az pedig a GPWS , ami ilyen kis magasságban már a rádiómagasság mérőtől kap adatot és nem a pitot-static rendszerből. -
#13138 Normál esetben a gépeken válaszjeladók vannak, amik visszasugározzák a saját adataikat, de ettől a radar akkor is látja a gépet, ha ezt lekapcsolják, csak kevesebb infót ad a rendszer és kisebb távolságról. Egy nagy utasszállítónak akkora radarkeresztmetszete van, hogy a legócskább radaroknak is elileg 100-200-em belül jó időjárásban simán észlelnie kellene a gépet.
A visszaugárázból volt katasztrófa már, mert a gép saját szenzorának adatát látja / látta az operátor, ami ha hibás, akkor semmit sem ér. Az Aeroperú Flight 603 esetén a statikus pitot rendszer nyílásai szigetelő szalaggal le voltak fedve és hiába követte nyomon a földi rendszera gépet a gép által visszasugárzott hamis magasságadat miatt a gép végül lezunhat.
A régebbi egyszerűbb radarok magasságmérésre meg alkalmatlanok, de amennyire tudom a világ szerencsésebb felén már a civil életben is "3D" radarokat használnak. -
Nyiri #13137 Arra van esély hogy lerakták valami nem épp friendly országban? -
#13136 tudom, azért is mondtam, hogy nem valószínű, csak egy ilyen gondolatom volt pár napja. egyébként mennyire nehéz ilyen szinten eltüntetni egy modern polgári gépet a radarról repülés közben? -
#13135 Attól még, hogy leesik a kabinnyomás és a fedélzeten mindenki elájul nem magyarázza meg azt, hogy a válaszjeladók és az ACARS miért kapcsoltak le hirtelen. A Helios esetben a gép addig repült amíg volt üzemanyag, utána leperecelt. Ilyenkor már illik beindulnia a 2 ELT-nek. Ez a gép már egy hete eltünt, azt valahogyan kizártnak találnám, hogy még mindig fent kőröz :)
Ha meg leesett vagy az ULB-knek, vagy az ELT-knek be kéne indulniuk, 4-ből semmi azért eléggé meleg lenne. -
#13134 én arra gondoltam hogy esetleg valami olyasmi technikai gondjuk lehetett, de nem valószínű hogy egyszerre jelentkezik egy lassú dekompresszió meg valami olyan hiba ami miatt nem látszik tovább a gép a radaron -
Nyiri #13133 Ott elvileg szó volt a lelövésről, de csak akkor ha lakott helyre zuhant volna. Ami teljesen érthető. Akárhogy is szomorú eset. -
#13132 én egyébként a Helios Airways balesetéhez hasonló dologra tippeltem volna -
#13131 Azért is nem gondolom hogy az amerikai szál valós lenne a lelövéssel, mert akkor nagy csinadratta lenne, hogy a cia kgb gru FTP megállított egy terrorakciót ahol már majdnem megtörtént a majdnem, és a 22esek már felsorakoztak, de a legénység és az utasok fellázadtak de nem tudták megmenteni a gépet. Aki pedig felelős... X állam :) -
fonak #13130 És ha F-22-esek voltak?:) Jó persze ez már tényleg meredek, hivatalosan nincsenek arrafelé, bár jártak már Okinawán párszor, sőt az irániakat is meglepte már F-22-es pilóta, amikor hirtelen felbukkant a "semmiből" egy iráni Phantom mellett, és intett a pilótáinak, hogy húzzanak el :) Már ha nem legenda a sztori. :)
De rendben, elfogadom, hogy valószínűtlen az amerikai szál. -
#13129 Légiutántöltés nélkül a célkörzet közelébe se lettek volna. Ezen felül a nemzetközi légforgalomban rájuk is szabályok vonatkoznak a civil forgalomban, a gépeket látták volna a környéken a radarok...
Hidd már el nekem, hogy orbitális marhaság az elképzelésed... -
fonak #13128 Mostani állás szerint akár 7,5 órát repülhetett a gép az eltűnése után, nem? (de minimum 4-et) Akkor pedig sokfelé mehetett. Akár a Diego Garcia-i bázisról felszállt gépek hatósugarába is, az egyik lehetséges irány, hogy az Indiai óceán déli része felé mentek. A másik, hogy valamerre Közép-Ázsia felé.
Amúgy Dél-Koreában, meg az Öbölben is vannak amerikai gépek tudtommal. Sőt, Afganisztánban ma már nem? Nem mondom, hogy ők lőtték le, de kizárni nem lehet ezt sem szerintem. -
#13127 És áruld már, hogy hogyan lőtték le volna a jenkik, amikor a környéken nincs gépük, ami ezt megtehetné...? A legközelebbi támaszpont, ahol jenki vadászgépek vannak az Okinawa (Kadena ) cirka 3600 km-re van légvonalban, az eltűnt gép meg Malajzia környékét is alig hagyta el, mikor nyoma veszett. Jenki hordozó a környéken sem volt. A másik legközelebbi jenki támaszpont az Diego Garcián van, pont ilyen messze. Apró hiba, hogy ott még vadászgép sincs tudtommal...
Tényleg nehéz lenne picit is gondolkozni konteózás előtt...? De tényleg... -
fonak #13126 9/11 óta hivatalos, hogy ha kell lelőnek egy utasszállítót, ha eltérítik, és attól tartanak, hogy bele akarnak szállni vele valamibe. Ez nem konteó, hanem közismert. Az, hogy eddig nem történt meg, az csak annak köszönhető, hogy nem történt ilyen kísérlet. Persze sok vad találgatás van, pl. ez. Nem valami konteós oldalról... Az, hogy megtörténhetett-e úgy, hogy az amerikaiak észre sem veszik, hát... ebben azért kételkedek.
Amúgy lőttek, Iran Air Flight 655, bár tévedés volt, legalábbis hivatalosan. -
#13125 Hát persze, hát ki más. Oh, wait, biztos a zsidók. Nékülük nincs konteó...
(Ráadásul a jenkikt tudtommal még soha nem lőttek le fegyvertelen gépet, a kicsit aparanoiás szovjetek és az izraeliek viszont igen, bár az sem ma volt... ÉK is csinált ilyesmit elektronikai felderítőkkel nemzetközöi vizek felett.) -
#13124 Hát persze. Az 5 térségben lévő hatalom közül az USA kellett, hogy lelője őket. -
fonak #13123 Kínába tartott a gép, nyilván ők lopták el akkor mi?:)
Ha két iráni csávó jutott fel a gépre hamis útlevéllel, esetleg Irán lehetett a célpont. Aztán lehet nem jutott el oda, mert útközben lelőtték (az USA, feltehetően), csak nem vallják be (ez esetben a gép marad eltűnt státuszban örökre). -
ZuluC #13122 Lassan kiderül, hogy valaki ellopta azt a gépet. Csak nem olyan ügyetlen ember vezette, aki 7,5 óra rejtett repülés után lezuhant vele. Sanszos kínaiak, esetleg oroszok vagy indiaiak. -
#13121 rohadt vicces... -
#13120 Há'..eeetűűűnt... xD -
#13119 mit szóltok a maláj géphez? -
#13118 Az az egy eset, amit első megnézésre nem értettem, hogy mi történt. -
ZuluC #13117 "Nem rossz", de még a futómű tűz oltása sem sikerült túl fényesen. -
#13116 -
#13115 elég régi video, de érdekes:
-
#13114 Na megis csak a Sail megy alatta. : D
Halasan köszönöm, ez az! -
#13113 -
#13112 -
#13111 Go pro-s volt? -
#13110 Sziasztok!
Keresek egy MiG-29 -es videot, ami azt hiszem egy lengyel szazadot mutat be. Nepszerü zene van alatta, ami több repülös videoban is szerepelt mar (nem a Sail), de a cimet sajnos nemtudom, se a videonak sem. Valami olyasmi hogy mtL 29 squadron vagy nem is tudom. Az istennek sem talalom sehol. Gyönyörü felvetelekkel, "felhö szörfel", stb.
Hatha beugrik valakinek, probaljatok meg kerlek segiteni : )
Köszi -
#13109 Ehhez kapcsolódóan !
Ilyen nincs és mégis van -
#13108 200 utassal térítette el a repülőt a másodpilóta -
#13107 tudnátok ajánlani valami jó blogot ahol naponta egy két minőségi repülős kép kerül fel, és nem száz mindenféle reptéren fotozott gépek, hanem minőségi cucc :)
valami ilyesmire gondolok, csak repülős :), persze csajok nélkül, de ha azok is vannak, hát nem bánom :D -
#13106 -
#13105 -
#13104 -
#13103 -
perko #13102 Öt kamera is rögzítette a repülő zuhanását -
#13101 Abban igaza volt Balázsnak, hogy ezek már annyira specifikus kérdések voltak, hogy hamarabb kapott volna érdemi választ a haditechnika topikban mint itt.
Mint a mellékelt ábra mutatja, senki sem tudott ezekre válaszolni.