Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Nem értem ez a hozzáállást. Az F-15E olyan messszire is képes elrepülni, ahova az F-16CJ képtelen követni. A double difig SAM-ek ellen és nem mennék SEAD support nélkül az hétszentség...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A Vectorsite szerint az F-15E megkapta az AGM-88 integrációt, de mivel van dedikált Wild Weasel gép, és kevés az F-15E, ezért SEAD feladatkörben nem nagyon használták.

Az AIM-7 szárny alatti függesztés lehetõsége megvolt az YF-15A-tól kezdve, csak nem éltek vele általában.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Elküldöm a képeket neked is.

Nem F-15K van a képen, akkor még csak egy kéjes gondolat volt az. Tudom, hogy volt tervezett F-15 SEAD variáns plusz szárnytartóval és CTF / FAST packkel. Nem lett belõle semmi.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A pontos mûködési elve nem ismert. Mivel kinetikai lövedékek ellen is nyújt bizonyos szintû védelmet, én irányított robbanásra tippelek. Lézer vagy hasonló megoldás nem valószínû, mert nagyon kicsi a tömege ahhoz, és külön kiemelik, hogy nincs mozgó alkatrésze, márpedig lézernél ez nem megoldható reálisan.

[NST]Cifu
Találtam két meglepõ fotót könyvben / újságban. F-15E szárnytartó alatt AGM-88. Eleddig úgy tudtam, hogy nem integrálták a fegyverzetbe és semmiféle beszálmoló nem említi, hogy élesben cipelte / használta volna.

Az 1980-as években az F-4 Wild Weasel leváltásakor az F-16-os "ellen" a McDonnal-Douglas beküldte az F-15B-t (egész pontosan az ekkor F-15B-nek nevezett TF-15A-t), a légierõ végül az F-16-ost választotta.

Az F-15K rendelkezik az AGM-88 integrációval, szóval ha Koreai gépen láttad, akkor annyira nem meglepõ (esetleg a Boeing saját tesztgépén).

[NST]Cifu
A franciáknál csak az olaszok csinálnak rosszabb minõségû autókat a bolygón, épeszû ember egyik náció autóiból se vásárol.

Jó tudni, hogy nem vagyok épeszû.

Mellesleg sok autós portálon(pl:totalcaron) is sokszor lehet olvasni, hogy az olaszoknál sokszor még a luxusautók is tele vannak igénytelen megoldásokkal, gyatra kivitelezéssel. (Pl:Maseratinak levették az ajtajáról a belsõ borítást, és ócska minõségû, gagyin felhordott ragasztót találtak alatta, amivel a dolgokat egymáshoz rögzítették stb.)

A "sokszor" alatt ugye azt az egy szem Maseratit érted. Vagy akkor ugyan sorold már fel a többit is, ahol ez felmerült.

Tévhitnek tartom az ország alapú besorolást. A németek és a japánok is csinálnak gagyit, az amerikaiakról nem is beszélve. Nem az ország határozza meg, hogy egy termék (legyen az konzerv lencsefõzelék vagy egy vadászgép) mennyire jó vagy rossz. Az határozza meg, hogy mennyire igényesen foglalkoztak vele.

Itt is csak az van, hogy irányított energiával és nem robbanó lövedékkel semlegesíti a közeledõ "tárgyakat".
Molnibalage
PM ment.

Van a Fritzeknek ez az AMAP - APS aktív védelmi rendszerük. Megnéztem egy csomó videót, meg utánaolvastam, de sehol nem találtam meg, hogy pontosan mivel semmisíti meg a közeledõ rakétát/ágyúlövedéket. Szerintetek mivel ?

A leírásban az van, hogy egy fókuszált energia sugárral lövi ki a fenyegetést.

"If the threat approaches within 2 m of the vehicle, the CM
destroys the threat with a focused energy beam."

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

JTL: http://www.jtl.de/revolver/revolver_e.htm

Az Umarex meg megvette a Röhm fegyvergyártó részlegét már egy ideje, szal egy cég már, Umarex Röhm.

Az Alfának van egy speciális (9261), 9x19-es Parát tüzelõ verziója is.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Rendben,köszi.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
WAPJ-ban van. Majd lefotózóm és privátba megy.

Be tudod tenni a két említett képet?
Jó lenne 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Egy kis zavart értek azalatt, hogy mik a pozíciók nálad.

Itt egy kép.

Ezen képen viszont szárnypóttank van a szárny gerendán. Ott volt az általm látott képen az AIM-7 van a vadászverzióén és az F-15E-nél meg AGM-88.

A két AIM-9M / AIM-120 az a szárnyon levõ hosszú gerenda bal és jobb oldalán van. A képen ott most AIM-9X és AIM-120 van.

Lehet hogy rosszul emléxem, de szerintem az F-15C-n a három póttank rögzítõpontra nem lehet fegyvert függeszteni, és a fegyverek helyére se póttartályt, mind a három póttartálynak saját rögzítési pontja van, tehát simán rá lehet tenni a nyolc rakétát és három póttartályt. A két két szárny alatti fegyverfelfüggsztõre pedig gond nélkül mehet az AIM-7, ahogyan az AIM-120 is. Csak abban nem vagyok biztos, hogy a törzs alatti pontokra lehet e Sidewindert tenni.

Molnibalage
Találtam két meglepõ fotót könyvben / újságban. F-15E szárnytartó alatt AGM-88. Eleddig úgy tudtam, hogy nem integrálták a fegyverzetbe és semmiféle beszálmoló nem említi, hogy élesben cipelte / használta volna.

A másik meglepõ szintén F-15, csak vadászverzióban. A külsõ szárnytartón elvben képes volt AIM-7 hordozására, csak soha nem forszírozták élesben. Gondolom a légellenállás miatt, a két póttankot értékesebbnek gondolták, mint a + 2 rakétát.

Kösz.
Az Umarex és a Röhm gyárt "éles" fegyvereket?<#conf> Errõl nem is tudtam, de nem is találtam róla semmit. JTL-rõl sem. A Korth és a Manurhin meg kicsit borsos árúak, nem tûnnek tömegárunak.
Az olaszok desigja elég futurisztikus😄
Alfa, Weinrauch-ról, fõleg az elõbbirõl jókat írtak.
Viszont a tárkapacitását le kell korlátozni 3 lõszerre.

Kettõre + töltényûr.

Léteznek európai revolverek napjainkban?

Hogyne, nem is kevés. Így fejbõl hirtelen:
Németek: Umarex Röhm, JTL, Korth, Weihrauch
Csehek: Alfa
Franciák: Manurhin
Olaszok: Chiappa, Mateba

Nem vagyok vadász, de úgy tudom itthon vehetsz akármilyen sörétest. Viszont a tárkapacitását le kell korlátozni 3 lõszerre.

Na akkor tõlem is egy fegyveres kérdés:

Léteznek európai revolverek napjainkban? Mert én csak az FN Barracudát találtam, de azt se gyártják jó 20 éve. Csak amerikaiakkal, meg a brazil Taurusokkal találkoztam(azok meg az amik másolatai).
A sörétesekkel kapcsolatban fel is merült egy kérdés bennem:

Cifu, akkor aki magyarországon vadászengedélyhez jut, az bármilyen sörétes fegyverhez hozzájuthat és tarthatja otthon? Akár egy SPAS-12/15-öt is? Akár automata shotgunokat is?

Az autókat szerintem ne keverjük bele. A franciáknál csak az olaszok csinálnak rosszabb minõségû autókat a bolygón, épeszû ember egyik náció autóiból se vásárol.

A ferrari meg luxuskategória, nagyon nem az olasz átlag termékszínvonalat képviseli, így a lehetõ legrosszabb példát választottad, amit lehetett. 😄

Mellesleg sok autós portálon(pl:totalcaron) is sokszor lehet olvasni, hogy az olaszoknál sokszor még a luxusautók is tele vannak igénytelen megoldásokkal, gyatra kivitelezéssel. (Pl:Maseratinak levették az ajtajáról a belsõ borítást, és ócska minõségû, gagyin felhordott ragasztót találtak alatta, amivel a dolgokat egymáshoz rögzítették stb.)

Úgyhogy igen, az olasz származás a legtöbb esetben inkább hátrány. De ahogy cifu is rávilágított, ez nem minden esetben van így, például gondolom a szintén olasz SPAS-12es sörétespuskát senkinek se kell bemutatni. Ahogy a híres Oto Melara cég termékeit sem.

Franchi SPAS-12

Arról nem is beszélve,hogy az a szar autó....na....az a Ferrari....az is olasz

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

[NST]Cifu
Azért ez az indok nem indok sok esetben. Lásd még Benelli sörétes puskák, amelyek meglehetõsen népszerûek a rendfenntartó erõknél és hadseregeknél, vagy nagyobb ûrméretnél abba belegondolni, hogy a nyugati hadihajókon évtizedek óta szinte egyenuralkodó 76mm-es hajóágyúk is olasz gyártmányok. 😊

[NST]Cifu
Roppant erõs a verseny, az ARX-160 pedig új jövevény, a HK416-nak 3 év elõnye van például vele szemben. Amiben pedig igazûból újat tud nyújtani, az ergonómia. Nem minden esetben (sõt, sokszor egyáltalán nem) ez a fõ döntési szempont egy spec. egységnél.

Olykor egy kiemelkedõen innovatív fegyver sem tud érvényesülni, lásd HK G11...

Punker
mert olasz? 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Mi a véleményetek ? Ha tényleg ennyire pöpec ez a fegyó, miért nem ilyeneket rendszeresítenek a különleges egységek G36/HK416/SCAR helyett?

Beretta ARX-160

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

[NST]Cifu
A V1 és a V2 kétségkívül komoly technikai elõrelépések voltak, de especiel nem a V1 tekinthetõ az igazi õs-robotrepülõgépnek (a cruise missile tükörfordítását én nem kedvelem annyira), mivel az inkább a Sperry és Kettering Aerial Torpedo szerintem.

Lawrence Sperry már 1914-ben bemutatott egy mûködõképes automata pilótát. Giroszkópokkal és magasságmérõvel a repülõgép képes volt az irányt és a magasságot tartani. Innen fejlõdött ki az ötlet, hogy nem is kellene igazából pilóta. 1916-ra dolgozta ki a "légi torpedó" ötletét, ami egy olyan teljes méretû repülõgépet takart, amely a beindítása után magától felemelkedik a megadott repülési magasságba, tartja az irányt, és a motor fordulatát számolva leállítja a célterület felett, majd becsapódik, a törzsében elhelyezett bombával. A haditengerészet finanszírozta a dolgot, de nagyon sok probléma merült fel.

A hadsereg persze nem akart lemaradni, ezért Charles Kettering-et kérték fel, hogy csináljon egy légi torpedót. Kettering túl bonyolultnak vélte Sperry megoldását, ezért ahol csak lehetett, egyszerûbb, olcsóbb megoldásokat alkalmazott, például a motort eleve úgy alkották meg, hogy tisztába voltak vele, egy utat kell csak kibírnia, ezért mindössze 40 US$-ba került, ami töredéke volt egy akkori rendes repülõgép-motornak. Viszont mûködõképes autopilotát nem sikerült alkotnia, így egyszerûen megkérte Sperry-t, hogy ossza meg a saját autopilótáját, Sperry pedig (noha nyilván üzleti érdektõl vezérelve, hiszen az õ cége készítette azt) megtette ezt. Végül az elsõ világháború végével mindkét programot leállították. A két világháború között azonban a légi torpedó elképzelése még többször elõkerült, protogépek is készültek, de igazi bevethetõ robotrepülõgép csak a V1 lett.

Ez tehát hasonló kérdés, mint az, hogy a Me-262 volt a világ elsõ sugárhajtású vadászgépe, vagy az elsõ bevetett sugárhajtású vadászgépe. A második ott is igaz. Az elsõ viszont nem...

Kettering Bug, 1918

Azt azért tegyük hozzá, hogy szerintem az ilyen fegyvereknek elsõsorban nem a rombolás a céljuk, sokkal inkább pszihológiai fegyverek, az ellenség lakosságát igyekeztek megtörni vele, azáltal hogy állandó rettegésben tartották õket. Szerintem a Párizs ágyú is erre lett kitalálva, ahogy néhány évtizeddel késõbb a V1-V2 is. Elvégre egy városban nem túl sok katonai célpont van, és ami van is(pl:gyár), azt se lehet eltalálni ilyen "pontosságú" fegyverekkel.

Szóval esetükben a pontatlanság és az alacsony hatékonyság nem akkora hátrány.
És azért a V1,V2-õt el kell ismerni, hiszen a ez a két fegyver a mai cirkálórakéták és ballisztikus rakéták õse. Persze, mint minden új technológia, az elején ezek is inkább voltak érdekesek mint halálosak, de azért én állatságnak nem nevezném õket, inkább hipermodern, de nagyon kiforratlan technikának.

Az egy amerikai 305mm es löveg az elsõ Világháborúból.

Csak tipp hogy pont emiatt a felsõ fele nem annyira masszív,inkább "rugalmas" valamennyire.

Halli

Szerintem a vitatott kép az Anzio-i partraszállásnál alkalmazott,német nehézágyú lehet (Anzio Anni),amivel egy vasúti alagútból folyamatosan támadták a szövetséges csapatokat.
Szerintem a kép elég rosszul lett megfestve.

Molnibalage
A doboz szerkezetnél még az lep meg, hogy a csõvég ennyire közel lehet. Azért a csõvégen frankó nyomáshullám jelenik meg.

Semmi gond nem veszem annak,mindig tanulhatzs valamit,akárcsak én.
A cucc kb ugyanakkora (400mm),a másik sem teljesen zárt,belülrõl ez is doboz szerûen hatna.
a csõvég álcázása itt azért nem látványos mert pihenõidõben készült 1918 ban,talán már vége is a háborúnak.
A festménnyel az a gond hogy meglehetõsen kis részt mutat,de egy fotósorozaton jobban látszik a dolog.

Molnibalage
Nem kötekedésként, de nem.

1. Nem teljesen zárt. Ez nem doboz. Ez nagyban csökkenti az erõket, ha adott irányból fúj a szé.

2. A csõ vége pont ugyanúgy álcázatlan lövés közben, a te esetedbe nem.

3. A cucc mintha kisebb is lenne.

A te állításod sem volt köszönõviszonyban sem a valósággal.

Ez jobb?

Garou
Kerdes mennyi ideig tartott, amig a napi penzumot letudtak vele (mondjuk 20 loves). Ezalatt az ido alatt ahogy a Cifu altal mutatott kepet nezem nem fedte semmi. Bar lehet, hogy ez nem volt akkora ido, hogy rizikot jelentsen. Bombaztak ezeket az oriasagyukat akar az elso, akar a masodik vh-ban? Vagy volt barmi kiserlet a kiiktatasukra?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Molnibalage
Nem, nem én döntöttem el. Az általd linkelt kép köszönyõviszonyban sincs a festménnyel. A legfeltûnõbb elem a csõ gyakorlatilag álcázatlan.

Minden festmény a képzelet mûve?

Inkább te eldöntötted hogy nem lehet és ezt el kell fogadni?

[NST]Cifu
Especiel a Párizs ágyú esetében amúgy tényleg nem látni komolyabb álcázást. A legtöbb képen viszonylag nyílt terepen volt felállítva:

Viszont legalább egy képen egy erdõs rész közepén helyezték el az ágyút. Ez álcázás szempontjából nem rossz, hiszen egy nap legfeljebb 20x tüzeltek vele, de inkább kevesebbszer, a löveg és a kiszolgáló eszközök pedig viszonylag jól beleolvadtak a fák közé.

Hozzá kell tenni, hogy több forrásnál is azt olvasom, hogy egy 6 tarackból álló "kísérõ" egység is volt, amelyek feladata az volt, hogy "elõrébb tolva" a Párizs ágyúval együtt tüzelve megtévesszék a franciákat, és elfedjék a Párizs ágyú helyzetét.

Akkoriban?Véletlenül maximum.
Az álcázáshoz nyilván nem a nagy semmi közepén állt egy kocka.
Minden esetre az az állítás hogy vasúti löveget nem lehetett álcázni az marhaság,általánosítás.
a nagyobbakat talán nem,de a standard méreteket gond nélkül.

Molnibalage
A másik gond az, hogy ez nem fénykép. Tehát a képzelet mûve. Valóságtól picit távol áll...

Molnibalage
Ez egy doboz szerû valami. Egy ilyet is elvisz az elsõ 60 km/h-s szellõ. Ez nem túl gyakori, de ha jön, akkor helló.

Medöbbentõen hatalmas erõk ébrednek az ilyen ponyvás szerkezeteken fõleg, ha még ennyire nem áramvonalasak...

Garou
Egy 20-30 meter magas kockat aztan befesthetsz terepszinure, de szerintem kiszurjak a levegobol. 😊

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

hasonlót képzelj el,nem olyan nehéz mint gondolnád,ha gondolnád.

Molnibalage
Remek. Ezek pár méter magas csövek. Az említett szuperágyúé mekkora? Alig várom annak felvázolásást, hogy egy cirka 20-30 méter magas cucciot hogyan dugsz polyva alá, amit nem visz el az elsõ fuvallat...

Nagyágyúk
itt lehet jó képeket látni

[NST]Cifu
Hát azért az, hogy "nem lehet álcázni" erõs túlzás szerintem. Erõsen álcázni szokták õket, legfeljebb a tüzeléskor fellépõ füsttel nem lehet mit kezdeni.

Korabeli, I.Vh-s álcázás

II. Vh-s álcázás

Modern, gyors telepítésû álcaháló alatti német 155mm-es

Dehogynem ,nézz csak utána.

Molnibalage
Erõs túlzással pár mérési adatból középiskolás fizikával visszaszámolható - némi becsléssel - egy középpont és egy ellipszis alakú zóna 8-10 km-es kis /nagytengely értékkel. Az ágyúkat kb. semennyire nem lehetett álcázni.