Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
állítólag az már valami lopakodósított Typhoon lenne amit kínálgatnak Koreának
- via militaryphotos comment😊
Szent Haba-kukk
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Inkább kiigazítottad az elõzõ dühtõl elvakult hsz-od. Szvsz nagyon fekete/fehéren látod a világot.
Ez mindenki számára kiderült a hozzászólásaimból, téged kivéve. Látom az évek során nem lettél okosabb, kedves 'ikúfájter'.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Bármilyen meglepõ, de a magyarok a legjobb felszerelést a frontra juttatták ki mindig, csak éppen nem jutottak megfelelõ szintû felszereléshez. Még 1944-ben is azt mondta Göring a magyaroknak, hogy nem kapnak 88-as légvédelmi ágyúkat az amerikai légitámadások elhárításához, mert akkor azt biztos a románok ellen használnák. Az meg úgyse sokat mondana, hogy a magyar vezetés enyhén szólva kényszerpályán mozgott, és vagy bekapcsolódik - az akkor még nyertesnek látszó - háborúba, vagy kimarad, és akkor a románoké lesz minden területi nyereség, ráadásként meg ott a német megszállás. A Héják se azért lettek, mert tetszettek, hanem mert a 109-es licenszét nem kapták meg. A Toldi és a Turán gyártása is amiatt volt, mert a magyarok nem kapták meg a Pz-IV-esek licenszét, az olaszoktól meg nem volt mit venni. Úgyhogy nem a királyi honvédséggel volt baj, hanem azzal, hogy szûkös anyagiak mellett nem volt mit megvenni. Viszont az, ami volt, a szomszédok ellen kiválóan telkesített, ha már csak a felvidék megszállásakor vívott légiharcokra gondolok, ahol is a modernnek semmiképpen sem nevezhetõ "cséerek" veszteség nélkül több légigyõzelmet is arattak a szlovákok felett.
Egyszóval a magyar katonának kijár a tisztelet, akkor és most is, ha teszi a dolgát és harcol az ország nevében, vagy éppen árvíz idejét értéket ment, pláne ha ezért az életét is áldozza. A felszereltsége olyan, amilyen.
(Herman Wouk neve talán ismerõs. Az egyik könyvében szerepel, hogy egy amerikai tiszt nézi a szovjet katonákat, amint mennek a frontra. Amerikai ruha, amerikai teherautó, amerikai konzerv. Megjegyzi, hogy a felszerelés nem igazán szovjet. Erre azt találja mondani a szovjet tábornok: De az ember szovjet. )
<#hehe>#hehe>
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Navy SEAL:
<#idiota>#idiota>
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Érdekes, hogy nem nagyon láttam Zu-23-ast, a tizennégyfeles van túlsúlyban..
Köszi mindenkinek az infókat.
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Többször írták, hogy fegyverraktárakat is bombáznak a kormány erõk, hogy megakadályozzák a felkelõk fegyverhez jutását. Szerintem simán lehet ezekbõl a MANPAD cuccokból náluk.
ZPU-ból és KPV-bõl egy életre elegendõ képet láttam.😄
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
http://img543.imageshack.us/img543/7374/800xs.jpg
http://img855.imageshack.us/img855/8131/800xr.jpg
meg a személyzet:
http://img543.imageshack.us/img543/586/800xgk.jpg
http://img222.imageshack.us/img222/2226/800xe.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/2971/800xp.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/7122/800xm.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/7595/800x.jpg
http://img191.imageshack.us/img191/1583/800xl.jpg
http://img811.imageshack.us/img811/5020/800xug.jpg
(Egy szimulátorrol társalognak, de felmerült HT vonulat is.)
Ki ért vele egyet? Szerintem nagyon be van gombázva. A csúcs az, amikor az A-4 Skyhawkot méri a Szu-25-höz... (Mondjuk azt sem mondta, hogy melyik verzióhoz.)
Még nem gratuláltam a munkádhoz de, szeretném ha tudnád, hogy szerintem nagyon jó amit csinálsz és csak így tovább!
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Ennyit akartam hallani. :-)
Aztán meg a németek Moszkva alatt.
Esetleg a románoké vagy az olaszoké sokkal jobb volt ugyanakkor és ugyanott?
Úgyhogy egyáltalán nem volt rendkívüli a hadvezetésünk tévedése, bármilyen sok emberéletbe került is sajnos. (Apám nagybátyja sem jött haza onnan)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A lövegcsõbõl indítható rakéta elõnye a külsõ elhelyezésûvel szemben, hogy "páncél alól" lehet újratölteni. Például a Bradley TOW indítója nagyszerû dolog, de a két rakéta indítása után a személyzetnek ki kell szállnia, és kézzel utántölteni az iker indítót. A CV-CT esetén az újratöltés az automata töltõ dolga, a személyzetnek nem kell kiszállnia.
Az irányított rakétának sok elõnye van, de akadnak hátrányai is. Például az idõjárás. A lézeres rávezetés nem szereti az esõt, a ködöt. A lövedéket nem zavar ilyesmi, meg lehet engedni a "kapáslövést", ha sejted/tudod azt, hogy hol az ellenség. A másik dolog az ár. Szép dolog az irányított rakéta, de a darabja 30.000-90.000 US$, míg egy APFSDS lõszer ára olyan 5-6 ezer dollár.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ausztria: Vadászgép-beszerzés körüli mizéria, a folyamatos húzódkodás miatt Ausztria hosszú ideig a Svéd eredetû, 1960-as évek beli Draken vadászgépekkel látta el a légvédelmet. Aztán jöttek a Svájctól való használtgép beszerzés, végül pedig az Eurofighter-beszerzés, amely kevés gépet és magas árat jelentett.
Románia: Az AH-1 licencgyártása körüli kabaré, majd a program elkaszálása. A MiG-29 Sniper fiaskó, ami után a MiG-29-eseket kivonták. A MiG-21 LanceR program egyre jobban való leépülése, az aktív gépállomány drasztikus leépülése. Jelenleg a román légierõ számára kulcskérdés lenne a LanceR-ek leváltása, erre tendereztetés is folyamatban lenne, de a pénzhiány miatt kérdéses mikor kerülhet sor a beszerzésre. A harckocsifejlesztési program zátonyra futása, jelenleg a román harckocsiállomány 93db T-85M1-bõl áll, ez a T-55-ösre épülõ típus, 6 futógörgõvel, német eredetû motorral, de csak 100mm-es löveggel, igaz a tûzvezetõ rendszere is fejlesztve lett az 1990-es évek közepén. A haditengerészetük egy 1980-as éveket képviselõ saját gyártású, szovjet fegyverzetû fregattal rendelkezik, valamint vettek két ex-angol Type-22 fregatott, utólag vélemények szerint 3x árért (a fregattokról leszerelték az angol fegyverzetet, egy 76mm-es gyorstüzelõ ágyú, négy torpedóvetõ csõ az összes fegyverzetük), valamint van még 4 "könnyû fregattjuk" (korvett) és egy Kilo osztályú tengeralattjárójuk, amely már másfél évtizede nem futott ki, és nagyjavításra vár.
Lehet tovább sorolni.
Nem azt mondom, hogy például Ukrajna nem rendelkezik bõven elegendõ haderõvel, hogy elsöpörjön bennünket, vagy a Szlovén fejlesztések (kézifegyver, páncélzott szállító harcjármûvek) ne lennének irigylésre méltóak, de bizonyos szemszögbõl legalább ennyire irigylésre méltó a mi Gripen beszerzésünk is "onnan" nézve.
Ez persze még nem mentség a honvédség katasztrófális állapotára, de azért ne higyjük azt, hogy amúgy a környezõ országokban kolbászból van a haderõ kerítése. 😊
Ráadásul ha már modern hadviselés, az irányított rakétáknak sok sok elõnye van/leeht.
A környezõ országokban is adódott elég hajmeresztõ dolog, szóval nem értem ezt a kijelentést.
A 105mm-es ágyú elég tûzerõvel rendelkezik, hogy az ellenséges páncélozoott jármûveket a harckocsikat leszámítva kilõje, illetve az épületekben elbarikádozott gyalogságot kifüstölje.
A harckocsik esete kínos, itt az jöhet a képbe, hogy megpróbálják csapdába csalni õket, és a gyalogsággal együttmûködve páncéltörõ rakétákkal kilõni azokat. Alternatíva a légierõ segítségül hívása, Belgiumnak elég erõs légiereje van, 72db F-16-ossal, és 2015 után (reálisan 2017-tõl) ezeket váltják az F-35-ösök.
Erre mondtam, hogy a Magyar Honvédség kizárólag a "hogyan nem szabad csinálni"-re szolgáltat mintát, akkor is és ma is. Gyakorlatilag a magyar fegyveres erõk a nemzet szégyene, fõleg ha a szomszédos országokhoz hasonlítod õket. És nem, nem azt állítom hogy a magyar katonával van a baj, õ gyakorlatilag az egyetlen normális alkotórésze ennek a mára teljesen szétrohadt és feladatait elvégezni képtelen, a mûködésképtelenség határán mozgó szervezetnek, amit Magyar Honvédségnek neveznek.
Nem igazán. A Falarick pct. rakéta ~550mm RHA egyenértékû páncélzatot képes átütni (ERA alatt), a modern harckocsik páncélzata szembõl pedig legalább kétszer ekkora védelmi értéket képvisel (torony frontpáncélzat esetén inkább háromszorosat). Oldalról, hátulról persze képes lehet átütni, de ahhoz megfelelõ tüzelési pozicióba kell kerülnie.
Nincs semmi bajom ezekkel a járgányokkal, biztos hatalmas tûzerõt képviselnek, meg mobilisak is, de szerintem fõ páncélos fegyvernemként nem állják meg a helyüket, ahogy a könnyû haderõ koncepcióval is szkeptikus vagyok.
Miért is ? Kisebb tûzerõ, kisebb páncélzat, rosszabb terepjáró képesség. Ha az MBT-ket féltjük mindenféle csúnya dologtól (APFSDS, rpg, pct. rakéta), akkor azok ezeket simán kilyuggatják, nem is beszélve a komolyabb IFV-k ûrméret alatti lövedékeirõl (pl. Puma, CV90). 105 milis ágyú + pct. rakéta. A 105 milis ágyú szerintem esélytelen MBT ellen, a pct. ágyú pedig 50-50 %, de az aktív védelmi rendszerekkel jelentõsen romlik a találati arány.
Védelmi célokra OK, de rohamozni ? (bár nem tudom a belgák mennyire akarnak rohamozni Európa közepén)
Y
Abba az Strv protóba emberi számítás szerint vajon mennyi 140+40mm es férhetett volna ? 40es feltételezhetõen több😊
29 lõszer a 140mm-eshez és 140 lõszer a 40mm-eshez. A "standard" 140mm + 2x 7,62mm-es géppuskás fegyverzet esetén 40db 140mm-es lõszer fért volna el. Viszont úgy vélték, hogy sok esetben a 140mm-es löveg "overkill" lenne, például BTR-ek vagy hasonló vékonybõrû célpontok ellen. A 40mm-es gépágyú bõven elegendõ ezek ellen, a tûzgyorsasága nagyobb, és a több lõszer miatt hatékonyabb a helykihasználás is.
Ez egyébként az M1 Abrams esetén is felmerült, ott 25mm-es M242 gépágyút építettek volna párhuzamosítva a löveggel, hasonló célból. Végül ezt az ötletet elvetették.
Y