Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A témakört vizsgálta az "Állítólag" címû TV mûsor is. Függõlegesen felfelé lõttek, keresték, hogy hova esik vissza a lövedék, és mennyire hatol be a talajba. Szerencséjük volt, néhány lövedéket megtaláltak, de alig hatoltak be a talajba, tehát elvileg nem okozhatnak komoly sérülést. A jelenséget jórészt a légellenállásra fogták, ami igaz is, hiszen a gravitáció gyakorlatilag állandó, és az adott lövedék légellenállása is, tehát a felsõ holtpontról lefelé estében egy állandó sebesség fölé nem tud gyorsulni, akármilyen magasról esik is le.
Zzoli
Y
Egyedül élem az életem, idegen tõlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Az angol terminológiában a terminal = végfázik.
Lehet, hogy nem korrekt, de én úgy tudom, hogy a lövedék a fellövéskor birtokolt mozgási energiáját elméleti szinten földet éréskor is birtokolja.
Miért tenné ezt? Nincs légellenállás?
A fellövés pillanatában a lövedék rendelkezik X mozgási energiával, amit felfelé menet átalakít helyzeti energiává.
Meg a légellenállás is vesz le. Olyan ez, mintha a Bernoulli egyenletbõl te kihagynád a disszipációs tagod...
Ahogy eléri az Y magasságot, megszûnik a mozgási energiája, és helyzeti energiával fog egyedül rendelkezni.
Ez a rész korrekt.
Visszaesés közben ugyanez, csak amikor leér, akkor egyedül mozgási energiával fog rendelkezni, a helyzeti energia megszûnik. Még anno fizika órán ezt tanultuk.
Csak a modell potatlan. Ugyanis a valódi környezeben ez az energia alapú modell hiányos, mert disszipatív tagok nélkóli és nem korlátozza le a légellenállás hiány azt, hogy mekkora mozgási energiára tehet szert a lehulló lövedék. Mikor a mozgási energia elér egy szintet, azt nem lépheti át. A fennmaradó részt megeszi a disszipatív tag.
Egy ismerõsöm szerint végeztek a lövedékekkel teszteket, ahol az derült ki, hogy a lövedék visszaeséskor alacsonyabb mozgási energiával rendelkezik, mivel egy bizonyos sebességen túl nem gyorsul.
Alátámaszthatja ezt az is, hogy amíg felfelé ideálisabb légellenállással rendelkezik a lövedék (forgás, irányban mozgás), addig visszafelé ezen elõnyökkel nem rendelkezik a skuló.
Felfele ritkul a levegõ.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Lehet, hogy nem korrekt, de én úgy tudom, hogy a lövedék a fellövéskor birtokolt mozgási energiáját elméleti szinten földet éréskor is birtokolja.
A fellövés pillanatában a lövedék rendelkezik X mozgási energiával, amit felfelé menet átalakít helyzeti energiává. Ahogy eléri az Y magasságot, megszûnik a mozgási energiája, és helyzeti energiával fog egyedül rendelkezni. Visszaesés közben ugyanez, csak amikor leér, akkor egyedül mozgási energiával fog rendelkezni, a helyzeti energia megszûnik. Még anno fizika órán ezt tanultuk.
Ezek a megállapítások persze szigorúan képleti szinten érvényesek, optimális körülmények között (nincs légellenállás, szél stb).
Egy ismerõsöm szerint végeztek a lövedékekkel teszteket, ahol az derült ki, hogy a lövedék visszaeséskor alacsonyabb mozgási energiával rendelkezik, mivel egy bizonyos sebességen túl nem gyorsul.
Lehet, hogy így van, de nem látom, mi alapozhatna meg egy ilyen állítást. Talán az, hogy a légellenállás ugye a sebesség függvényében nõ, így egy bizonyos sebességnél a légellenálás mértéke kompenzálni fogja a G-t, így a lövedék beáll arra a sebességre.
Alátámaszthatja ezt az is, hogy amíg felfelé ideálisabb légellenállással rendelkezik a lövedék (forgás, irányban mozgás), addig visszafelé ezen elõnyökkel nem rendelkezik a skuló.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tõlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Éppen vm levegõbe lõdözõs fieszta van és egy visszahulló lövedék eltalálja. Kurt Vonegut Mesterlövész c. könyve is egy ilyen sztorira épül.
De budapesten is esett meg ilyen eset pár éve. A papa békésen kapálgatott a szõlõben valahol budafokon, mikor bumm valaki lelõtte. Szerencséje volt, hogy látták az esetet és idõben kórházba került. Mikor beadták a TV-ben a röntgen felvételt már mondtam is magamban, hogy ez M39 lesz. El is kapták a tettest, valami rendõr engedett el egy sorozatot a lõtéren a levegõbe.
Per Aspera Ad Inferi.
Vigyázni kell az ilyennel, mert egy átlagos pisztoly, átlagos lövedékkel(pl. 9mm), ha jó szögben lõsz, akkor 1-2 km-mel arrébb esik le(szögfüggõ). Ezért hülyeség figyelmeztetõlövést leadni a levegõbe. Inkább egy célzott mellélövés.
Y
Miért tenné ezt? A lövedéket erõsen fékezi a légellenállás... Mivel viszonylag nagy felülete van a tömegéhez képest, nem gyorsulna fel túlságosan. Fûjna, ha rádese, de nem halnál bele. Amúgy sem esik vissza pont oda, ahol állsz, mert a szél odébbviszi. Teljes szélcsend sosincs, mert a lövedék simán kimegy az atmoszférikus határrétegbõl.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ha jól tudom, a lövedék ugyanakkora sebességgel fog becsapódni a földbe, mint amilyennel kilõtték a levegõbe. Tehát kerekítve olyan, mintha közvetlen közelrõl lõnék a földön álló embereket. Ha kilõnek ily módon kb 100 - 200 golyót, akkor elég szép "repesz esõ" várható arrafelé.
Y
Abba az Strv protóba emberi számítás szerint vajon mennyi 140+40mm es férhetett volna ? 40es feltételezhetõen több:)
Szent Haba-kukk
Anno a SCAR tenderkiírásnál a felsorolt igények között szerepelt például, hogy a SCAR H fegyver képes legyen némi átalakítással (zárszerkezet elemei, esetleg a csõ) a 7,62x39mm M43 lõszer (ismertebben: az AK-47 lõszere) tüzelésére, illetve az AK-47 tárjainak fogadására. Ez a képesség például említésre méltó lett volna. Ám amennyire én tudom ezt a képességet végül nem kapta meg a SCAR H (ha valaki rendelkezik képes vagy videóbizonyítékkal, akkor persze ne legyen rest megcáfolni).
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Célnyelvi civilizáción UK és US army volt a téma és amikor a rendszeresített fegyverekrõl volt szó a Tanár úr nagyon dicsérte ez a darabot. Arra voltam kíváncsi, hogy tényleg olyan „csodafegyver” lenne-e, de ezek szerint nem.
Sacc per kábé ez a helyzet. A torony nélküli megoldás elõnyei eléggé durvák, az Object 450 / T-74-est nézve például a T-64-hez képest:
-A jármû tömege és méretei a T-64A-nál nem nagyobb.
-Kisebb célfelület szembõl.
-Nagyobb effektív védettség a személyzetnek.
-Jelentõsen javult a legénység munkakörülménye. Mivel immár nem küzdõtérrõl beszélünk, hanem egy hangszigetelt "kapszuláról", így például a legénység intercom nélkül tudott egymással kommunikálni. A feladatok a legénység tagjai között egyszerûen felcserélhetõek (tehát azonos kezelõpanelek vannak mindenki elõtt). A legénységi kapszula belsõ méretei lehetõvé teszik, hogy akár menet közben helyet cseréljenek, a székük mögött pedig egy szûkös kis térben felfújható matracon egy ember aludni tud, egy lehajtható asztalkán dolgozni / enni lehet, illetve egy elektromos sûtõlap is volt az étel megmelegítéséhez.
-Egyszerûbb szerkezet (1'800 alkatrésszel és 3'500 tervdokumentációval kevesebbre van szükség, mint a T-64A esetében).
-Ebbõl fakadóan egyszerûbb és olcsóbb gyártás illetve üzemeltetés.
-Jobban elválasztott részegységek. A hagyományos T-64/T-72/T-80/T-90 harckocsin csak két elválasztott modul van: a meghajtás (motortér) az egyik, a másik a küzdõtér. A T-74 esetében 5 jól elválasztott rész van: Motortér, Lõszertároló, Legénység, Üzemanyag és Fegyverzet.
A hátrányai:
-A legénység mélyen ül, így csak segédeszközökkel (kamerák és TV-képernyõk) segítéségével láthatnak ki jól, az egyszerû, bolondbiztos és megbízható periszkópokon csak nagyon korlátozottan lehet kilátni.
-A fegyverzet sérülékenyebb a kis- és közepes kaliberû fegyverek tüzének. Ez ugyanakkor viszonylagos állapot (kisebb célpontot nyújt ugyanis, mint egy torony)
-A test maga magasabb, mint a hagyományos elrendezésnél.
A T-74-es túl radikális volt a katonai vezetésnek, a tervezõ iroda nagy hatalmú vezetõje elhalálozott, és a szovjetunión belüli hatalmi harcok miatt a T-74 helyett a T-80-as gyártása mellett döntöttek, ami "elõremutató" gázturbinás erõforrással rendelkezett (mint az amerikai M1 Abrams...). A T-80-as ugyanakkor nem rendelkezett igazán látványos harcértékbeli elõnyökkel a T-64-eshez és a T-72-eshez képest.
A T-74-es egy 125mm-es löveg mellett egy 30mm-es légvédelmi gépágyúval és két géppuskával rendelkezett, 38,5 tonnás tömegével pedig könnyebb volt, mint a T-80.
A T-74 fiaskója után a Morozov tervezõ iroda maradt a torony nélküli elképzelésnél, az Object 477 "Molot" lett volna a tervezõiroda válasza a következõ generációra. A szovjetunió széthullása miatt viszont ez a terv kukába került (a szovjetunió nem pénzelt egy ukrán tervezõirodát, ha van saját alternatívája, ukrajna pedig nem tudta egymaga pénzelni a tervet), így inkább a T-80UD továbbreszelgetése mellett döntöttek (T-84 Oplot).
Object 450 / T-74
Az UDES program kísérleti jármûvei alapján Svédországban két konkurens elképzelés csapott össze, az egyik egy torony nélküli elképzelés lett volna, egy "hagyományos" harckocsitesten elhelyezve. A másik egy kompakt, alacsony profilú tornyot képviselt. Végül a második mellett döntöttek, hogy pontosan miért, nem ismert elõttem. Egyik oldal sem részletezi, még svéd oldalakat is nézegettem, de a döntés indoklását sehol sem találtam.
Épült egy fából készült makett az Strv 2000-nek keresztelt jármûbõl, az alacsony profilú toronyba egy 140mm-es hk. ágyú, egy 40mm-es Bofors gépágyú és egy 7,62mm-es géppuska került volna. A páncélzata kompozit passzív páncél, a svéd oldalak szerint erõsebb lett volna, mint a Leopard 2S-é. A program költségtervezete viszont vállalhatatlannak lett minõsítve (svédország közben a JAS-39 Gripen program költségeit is nyögte - hiába a magasan szálló vadászgépek mindenhol jobban eladhatóak a politikai vezetésnek, mint a "sártúró" harckocsik), ezért külföldi harckocsi rendszeresítése mellett döntöttek. Az M1A1 Abrams, a Leopard 2A4 és a Leclerc mérkõzött meg (a britek inkább a sivatagba vitték a Challenger-t, mint a hóra), ennek a végén egy továbbfejlesztett Leopard 2 lett a gyõztesnek kihírdetve, ez a Leo2S.
[center]
Strv 2000 ábra
Strv 2000 fából készült makett

Cifu: Tehát evvel a toronynélküli konstrukcióval 15-20 tonnaval könnyebben is összehozható egy legalább "Leo2" védettségû+tüzerejû tank? (Amin mondjuk 10-15tonna a moduláris páncél és máris szállítható egy A400Mel)
Érdekes, hogy nem mozdult el a tankgyártás már rég ebbe az irányba.
Mi a véleményetek az FN SCAR H-ról?
Y
Régen volt valami az M60 Pattonhoz is (ami inkább hadmûveleti leírás volt mint technikai) de látszólag leszedték, más "rendes" nyugati kézikönyv nincs/nem volt.
Amúgy érdemes olvasgatni a játék kézikönyveit/wikijét is, ha kifejezetten a gyakorlati harci eljárások érdekelnek (célzókészülékek mûködése stb)
A véleménycsere az, amikor bemész a fõnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Én itt a munkagépekre gondoltam. Ott azért ritka a lánctalpas szörny. CSak ott vannak, ahol nem kell aszfalton csapatni.
"Ez már csak tervezési apróság, de a fegyver hátsó testen való elhelyezése már csak azért is jobb döntés, mert egy hosszú csövû ágyú nagyon útban lenne (túl nagy lenne a túllógása), ha az elsõ testre helyezik."
No erre már nem is gondoltam. Az lehetne zseniális ha az elsõben lenne a meghajtás és a tárolt, nem azonnali lõszer. Hátul meg a legénység a "tárazott" lõszerrel. Ha a hajtás elektromos, akkor azt nem nehéz átvinni hátra.
(Amúgy sem az én területem.)
Viszont nekem legalábbis nem rémlik, hogy AV-8-asok hagyományos hordozóra települtek-e valaha. Vészhelyzetben nyilván leszállhatnak, de hadmûveleti szinten kétlem, hogy hordozókra telepítenék õket.
Persze az A és nem a C verzióé.
Azért persze nyilván okkal nem kerül ki az F-22A vagy az F-35 kézikönyve, hiszen abban sokkal több, a gép részleteivel kapcsolatos dolgot le lehetne szûrni.
Pont a Bv206, a SEP és a hasonló "könnyû lánctalpasok" esetében használható gumi lánctalp (nem gumi betétes acél lánctalp, hanem a teljes lánctalp gumi), ez olcsóbb, kétszer akkora az élettartama (~2'000 km), csendesebb és az utat sem rongálja. Hátránya hogy valamivel sérülékenyebb.
Ellenben itt a szétszedhetõség nagy elõny lenne. Ha szétszedhetõ két 10-15T-s darabra, az már nagyon baráti lenne. Ennél már csak az lenne jobb, ha a legénység a hátsó traktusban csücsülne. :-)
Ez már csak tervezési apróság, de a fegyver hátsó testen való elhelyezése már csak azért is jobb döntés, mert egy hosszú csövû ágyú nagyon útban lenne (túl nagy lenne a túllógása), ha az elsõ testre helyezik.
A löveg maga nem igazán páncélozható, valamint a tûzvezetõ rendszer optikája sem, ez utóbbi is legalább olyan fontos, mint a löveg, mert nélküle ugyanúgy nem lehet effektíven használni a löveget, mintha a lövegcsõ lenne ellõve. Itt annyit lehet okoskodni, hogy a parancsnok keresõ-optikája tartalék tûzvezetõ rendszerré tehetõ egy kapcsolóval, így viszont a keresõ funkciót nem töltheti be addig, amíg ebben a feladatkörben tetszeleg. Szóval sebezhetõ pontja eddig is volt a rendszernek, az ilyen torony nélküli kialakítás viszont azt jelenti, hogy minimális a méret, így a találati esély. Páncélozni azt a keveset pedig felesleges, legfeljebb annyi "vas" legyen rajta, hogy kézifegyverek tüzének ellenálljon.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.
Y
Én inkább a teknõben ülnék, a torony tropára menetele meg legyen Sam bácsi problémája. :-)
Y
Ellenben itt a szétszedhetõség nagy elõny lenne. Ha szétszedhetõ két 10-15T-s darabra, az már nagyon baráti lenne. Ennél már csak az lenne jobb, ha a legénység a hátsó traktusban csücsülne. :-)
Egy normál toronynál viszont - szerintem - ha nem közvetlenül a csövet találják el, akkor sokkal kisebb a fegyverzet sérülékenysége.
Y
Azt nem tudom, hogy az UDES XX 20 könnyen szétszerelhetõ volt-e, de a Bv206 és a hasonló kettõs testû jármûvek általában azok.
Ugyanakkor oldalról nagyon sérülékeny. Max a kisebb talajnyomás miatt lehet jó (?), meg ha szétszerelhetõ a két "teknõ" akkor szállítani is könnyebb lehet talán.
Volvo csuklós homlokrakodó
Az UDES XX 20 egy jobb képen, látható itt a két testet egymáshoz képest kitérítõ hidraulikus munkahenger
A megoldás jobb terepjáró képességet biztosít, de drágább és sérülékenyebb is.
A szegényes magyar szakmai szókincsem okolható ezért. Én torony nélkülinek nevezem a külsõ fegyverzet elhelyezést (externally mounted gun). Ha tudsz erre jó és frappáns magyar kifejezést, szívesen veszem, ha kijavítasz. :)
Ez az elrendezés számtalan elõnnyel rendelkezik, jelenleg a harckocsi legnehezebb része a torony, általában az össztömeg 40-50%-át (szélsõséges esetben akár 55-60%-át is) a torony teszi ki, elsõ sorban azért, mert ez a jármû legerõsebben páncélozott része. Logikusnak tûnik, hogy egyszerûen elhagyják a tornyot, és az ágyút helyezzék csak el egy forgatható platformon. A méret sokkal kisebb, fõleg szembõl nézve, az ágyút magát pedig amúgy se nagyon lehet páncélozni, tehát akárhogy is nézzük az össztömeg jelentõs részét, 25-40%-át meg lehetne spórolni egy ilyen megoldással. Az 1960-as évek óta kísérleteznek ilyesmikkel, de hadrendbe igazából nem állt még ilyen harckocsi.
Ráadásul mivel a személyzet a harckocsi testében van, így jóval védettebbek.
A brit COMRES75 kísérleti harckocsi, a két lõszertároló az ágyúval párhuzamosan, két oldalt volt elhelyezve, az automata töltõ pedig leghátul helyezkedik el
Az Object 450-rõl már volt szó, T-74-ként is emlegetik...
A német VTS-1 kísérleti jármû, gyakorlatilag egy Marder, amire egy 105mm-es ágyút aplikáltak
A svéd UDES 19 kísérleti jármû
A svéd UDES xx 20 kísérleti kettõs testû jármû (mint a Bv205/206), az elsõn volt a löveg és a személyzet, a hátsón a meghajtás, az üzemanyag és a lõszer