Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Hosszútávon biztosan nem, de még rövid távon is kérdéses. Ha a románok nem vakok és nincs légifedezet, akkor a LanceR LGB-vel a Mistral HMZ-n kívül tud operálni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

mijki
Akkor egy esetleges román támadás esetén, egy Stinger-rel felfegyverzett motorizált raj(2xHUMWEE) megtudná-e védeni magát a román Pumák, és a MiG-21-ek ellen? 😊

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Molnibalage
Eszméletlenül pang az sg valamiért. Valemlyik nap úgy volt top 10-ben topik, hogy 20 hozzászólás volt egy nap alatt. Vagy a váltás miatt csak meghülyült a statisztika az sg-n.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Legnépszerûbb téma a "haditechnika"...
ilyet sem láttam még 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Azt hittem valami"what if" jön.

mijki
Senkivel, szerencsére. 😊 De ha, esetleg kellene, akkorra gondoltam, csak elrontottam az igeidõt, bocsi. 😊

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Ott lett volna "front mögött"?
Mi történt?Kikkel háborúztunk?

mijki
Hazai terepre gondoltam és a "front vonal" mögött operáltak volna, fõleg pl.: az Északi-khg.-ben, vagy pl.: erdõ foltokban rejtõzve, éjszaka mozogva az Alföldön.

Esetleg pár Stinger lehet tényleg nagyobb esélyt adna nekik a túlélésre. 😊

Meg persze az sem mindegy, milyen harci helikopterekkel jön az ellen. Ha AH-64D akkor kissé szarabb a helyzet, mintha Mi-24D-kkel jön. 😊
Kell nekik adni pár Stingert 😊 Amúgy szerintem tereptõl függ, meg attól, hogy saját vagy ellenséges területen mûködnek-e. Fõleg elõbbi esetben, ha erdõs a terep simán bujkálhatnak egy ideig. Egy sivatagban vagy sztyeppén nyilván nehezen, ott csak a gyors mozgás mentheti meg õket.
Molnibalage
Az elsõ mísz harcihelikopter szétzavarja az egész bandát. Túl sokáig nem tudnak operálni az ilyen egységek, ha lebuktak és van túlélõ, akkor egy hagyományos hadsereg felmorzsolja õket, nem rejtõzés képességük szinte semmi.

Fenrir
A sorállomány adott neki az évek alatt 😄

A halál csupán a kezdet...

mijki
Mennyire lenne mûködõképes az alábbi elképzelés?

Mondjuk fogjunk 2 HUMWEE-t(azt úgyis olcsón lehetne kapni), egy TOW-os verzió kemény célok ellen, 1 M2-es géppuskával felszerelt puha célok ellen, jármûként 4 ember. Ez összesen 8 ember. (Azért csak 4, mert egy ember helyét elfoglalná a plusz muníció.)

Õk lennének azok(kb.12-24 alakulat), akik az ellenséges utánpótlási vonalakat zaklatnák, üss és fuss taktika alapján, így (akár jelentõs) erõket lekötve, a "front" mögött, levéve az ott harcoló alakulatainkról egy kis terhet.

modellmaker
Atyám, mi volt azzal a fegyverrel, hogy a zárat a tárral kellett kiverni belõle?? <#ijedt>

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Igen, de most nem ez a lényeg. <#vigyor5>
Molnibalage
Meg úgy általában. Fegyverkezelés meg ilyen körmökkel? A videói alapján nem kicsit fegyver**** a nõ. 😊

Fenrir
Csodálom, hogy nem pattant le a mûkörme a gázdugattyú leszedésénél, a mi Ak-63-asainkon azt a kis elforduló zárat a tárral feszegettük le.

A halál csupán a kezdet...

qtab986

Ebben a videóban látható az említett eredeti Szuhoj T-10. (Végül teljesen újra kellett tervezzék a gépet, mert a teszteken kiderült, hogy nem elégséges a teljesítménye, ez lett a T-10Sz, Szu-27)
Molnibalage
Én is zavar érzek az erõben. Cifu mintha keverné a belépõél kontúrját a szárnyprofillal. Persze minden mindennel összefügg, de a szinusos szárny tudtommal a belépõél formáját takarja.

A szárnyprofilok evolúciójáról az F-15 írásomban van egy rövid rész az a 35. oldaltól kezdve, itt.

De szerintem egyre gondoltunk csak tudtommal a "szárnyprofil" kifejezést inkább a szárny keresztmetszetére használják. 😊
pedobear

Tudomány, technika és gazdaság vegyes topic: http://sg.hu/forum/tema/1108932295

pedobear

Tudomány, technika és gazdaság vegyes topic: http://sg.hu/forum/tema/1108932295

A "szuperszinuszos szárny" szerintem itt azt jelentené, amilyen pl. a Concorde-nak van. Angolul "ogival wing"-ként hivatkoznak rá.
Da azért te is inkább egy Pumában ülnél, mint egy T-34-ben. :-)
[NST]Cifu
A modern pct fegyvereknek ugyan nem jelentenek gondot, de valójában nagyon kevés olyan dolog van, ami igen. Ha nincs felszerelve ERA -val, akkor még egy M60-as vagy T-72-es sem sokkal nehezebb célpont egy RPG számára, mint egy M4-es vagy T-34-es.

Az M60-ast az 1950-es években tervezték, a T-72-est az 1960-as években. Szóval még az utóbbi is bõ fél évszázados technológia, az eredetijüket az akkori kor pct. eszközeit figyelembe véve tervezték meg. De ugye tudjuk, hogy oldalról még egy M1A2 Abrams teknõje sem áll ellen egy RPG-7V gránátnak, ha nincs rajta ERA vagy NERA szoknya.

Viszont jó 10 éve minden modern hk.-nál elvárás, hogy egy RPG-7 szintû veszéllyel szemben körkörösen védve legyen, szóval a helyzet mégis az, hogy egy átlagos mai APC-vel szemben is elvárás, hogy legyenrajta rácspáncélzat, vagy ERA/NERA kiegészítõ páncélzat.

Persze meg lehet közelíteni onnan is, hogy ezt akár utólag egy T-34-esre is rá lehet szerelni, de ettõl még mindig csak ott tartunk, hogy a védelme egy átlagosabb mai IFV körül mozog...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Én pedig részben pont, hogy a páncélvédettsége miatt hoztam fel. Egy mai harckocsihoz képest gyenge, de ha egy PSZH-hoz, vagy nem túl új, rácspáncélzat/ERA nélküli IFV-hez (pl: BMP-1/2) hasonlítjuk, akkor még mindig megállja a helyét, ha valami nehézgéppuskákkal, aknavetõkkel védett helyet kell bevenni.
A modern pct fegyvereknek ugyan nem jelentenek gondot, de valójában nagyon kevés olyan dolog van, ami igen. Ha nincs felszerelve ERA -val, akkor még egy M60-as vagy T-72-es sem sokkal nehezebb célpont egy RPG számára, mint egy M4-es vagy T-34-es.
[NST]Cifu
Az õs-piramis ugyebár az általános katonai védelmi stratégia terén...

1. szint: Ne vegyenek észre.
2. szint: Ha már észrevettek, ne találjanak el.
3. szint: Ha már eltalálnak, ne tudjanak végzetes találatot bevinni

A páncélzat csak egy szint a háromból... 😊

Molnibalage
Így igaz. A II. Vh-s hk. páncélvédetteség terén annyira elavult, hogy szinte semmi értelme, akkor inkább ne is legyen és mozduljon el a mozgékonyság és a jobb felderítés felé. Persze azért nem árt a gyalogság köré, hogy az ellenfél kósz gyalogosai nem kapják le egybõl a kezelõket...

[NST]Cifu
Most én arra céloztam, hogy egy modern gerilla/terrorista/felkelõ is élni fog az ilyen lehetõségekkel. Egy terepjáróra szerelt ágyú sokkal jobban rejthetõ, sokkal könnyebben mozgatható, mozgékonyabb, és ugyanakkor a tûzereje azonos egy harckocsiéval. 😄

A téma ugye onnan indult, hogy egy II.Vh-s harckocsinak mennyi értelme lenne a modern harctéren. Én eme felvetésre reagáltam azt, hogy szerintem lehet jobb lenne szétkapni azt az õsöreg harckocsit, és max. csak a fegyverzetét felhasználni...

[NST]Cifu
A szuperszínuszos szárny mit jelent?

Ahogy Molni is írja, egy speciális szárnyprofil, kisgépeknél alkalmazzák már manapság, de a vadászgépeknél tudomásom szerint nem nagyon. Nagyon jó áramlástani tulajdonságai vannak, de komoly hátrányai is (nagy állásszögnél leválik az áramlás róla).

Amúgy a su-15 hogyhogy gyártásban maradt 79-ig, mikor a mig-25 is szinte vele egy idõben készült és repült?

A MiG-25 egy nagy teljesítményû elfogó vadász volt, így a gyártása is drágábbra sikerült. A Szu-15 egy sokkal olcsóbb opció volt. Amúgy ebben az idõszakban normális volt, hogy többé-kevésbé azonos feladatkörre több típust reptetnek párhuzamosan. Ez részben amiatt volt "jogos", mert így ha az egyik típusnál például kiderül egy nagyon durva tervezési/gyártási hiba, attól még a légierõ harcképessége nem szenved rögtön végzetes veszteséget emiatt (míg manapság, ha például repülési tilalmat vezetnek be mondjuk a Szu-27-esre, akkor az effektíve kivégzi az Orosz légierõt). Másfelõl azért más-más dolgokban voltak erõsek. A MiG-25 effektíve a Mach 3-ra képes amerikai bombázók ellen készült. Ennek megfelelõen képes gyorsan, magasan repülni, viszont semennyire nem jó fordulóharcban, hiszen max. 4,5G-s manõver van engedélyezve számára (azt sem teli tankokkal). A Szu-15 egy sokkal általánosabb, konzervatívabb tulajdonságokkal rendelkezõ típus.

És hogyhogy a mig-25-öt egy halom helyre exportálták, mig a su-15-öt sehova sem?

Elõször is tisztázzuk: a legtöbb exportált gép R, RB, RBK és RU altípus volt, tehát felderítõ, és nem elfogó gép. Másodszor ne feledjük, hogy az exportált gépek jellemzõen "lebutított" változatok voltak.

A MiG-25-ösnek nem volt alternatívája, amit "oda lehetett adni" a szövetséges országoknak. A Szu-19-esnél viszont ott volt a MiG-21, majd a MiG-23. Akkor minek veszõdjenek a PVO számára készült, specializált eszközökkel teli Szu-19-essel?

Amúgy a PVO jellemzõen nem szerette, ha a "saját" típusait exportálják, és nem is nagyon fordultak elõ a Szovjet határokon túl. Nem volt export verziója a Jak-28P-nek, Szu-9-esnek, Szu-11-esnek, Tu-128-asnak és egyébb, PVO specifikus típusoknak sem.

Molnibalage
Én azt hittem, hogy máról beszélgetnük. A II. Vh és környékne meg gyarmati háborúk azért picit mások.

Molnibalage
'79-ig? Tudtommal jó, ha '75-ig. A szuperszínuszos szárny talán az, amit a T-10-hez terveztek, de végül nem alkalmazták a Szu-27-en.

[NST]Cifu
Nem véletlenül írtam BTR-80 -at, nem pedig BTR-80A -t. 😊

Szóval amíg csak géppuskás ellenfeleket látsz, addig tudsz emberkedni. 😊
A baj az, hogy azért valami Pct. móka mindig van ezek közelében manapság. Na jó, az MH esetében nem biztos. 😊

A B61 -es atombombától meg mégjobban félek, de ettõl nem lesz az elõbbi sem barátságos.

Nyílván nem, de egy "õsi" tüzérséget nagyon gyorsan ki tudsz iktatni counter-artillery-vel (nem tudom a szakszerû magyar megnevezést, talán "ellen-tüzérség"?). Ehhez pedig tüzérségi radar és GPS irányítású lövedékek elég jó eszközök. Szóval tudnak leadni egy-két-három sortüzet, majd érkezik a válasz, pont a nyakukba.

Ettõl persze nem fogja jobban érezni magát az, akinek az Észak-Koreai fémesõ a nyakába zuhan, de összességében mégis elavulttá, taktikai és stratégiai szempontból is durva hátrányban lévõnek tekinthetõ.

Nekem is eszembe jutott, csakhogy egy RPG -vel kb 300 méterig lehet célzott lövést leadni, egy T-34 ennél pedig jóval nagyobb távolságból képes tüzet nyitni.

Az RPG-7 nem modern eszköz, egy Javelin igen, ha már a Stryker-eket is felhoztad. Márpedig azért a Stryker-egységeknél szokott lenni például olyan móka...

37mm pct löveg

[NST]Cifu
Mint tömeg talán igen. Mérnök szemmel eszembe nem jutna egy pickura rakni. Gyalogságot kifüstölni esetleg. Harkocsinak nekimenni? Ha kilenc életem volna, akkor sem...

Brit kétfontos pct. löveg:

köszi. A szuperszínuszos szárny mit jelent? Amúgy a su-15 hogyhogy gyártásban maradt 79-ig, mikor a mig-25 is szinte vele egy idõben készült és repült? Azért mert a mig-25 kicsivel késõbb született, már nem érte meg leállítani az egyébként még ígyis sokmindent elfogni képes su-15-öt? És hogyhogy a mig-25-öt egy halom helyre exportálták, mig a su-15-öt sehova sem?

Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.

M551 Sheridan

BRAT
Felupgradelt AMX-30?

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

A felsõ szerintem egy átmaszkírozott T-34-es.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

A 300m jogos. De még a mi nem túl pénzes seregünknek is vannak erõsebb konzervnyitói rendszerben. :-)

Amúgy a DC-en vagy hol volt hogy egy brit heli nem bírt elkapni egy városban bujkáló - asszem - T-55-öst.
Leo 1 és M48. A katona bácsinak meg mintha magyar (néphadseregbeli) egyenruhája lenne, legalábbis nagyon hasonlít 😊
mijki
Mintha Leo1-re akarnának hasonlítani. 😊

Nekem is eszembe jutott, csakhogy egy RPG -vel kb 300 méterig lehet célzott lövést leadni, egy T-34 ennél pedig jóval nagyobb távolságból képes tüzet nyitni.
"A BTR-80A 30mm-es 2A72 gépágyú APFSDS-T lövedékével át tudja lõni a T-34-es frontpáncélzatát ~1000 méterrõl. Ráadásul sokkal jobb optikai irányzékkal rendelkezik."
Nem véletlenül írtam BTR-80 -at, nem pedig BTR-80A -t. 😊

"Háááttt... azért én jobban félnék a dél-koreai GPS irányítású tüzérségi lövedékektõl. 😊"
A B61 -es atombombától meg mégjobban félek, de ettõl nem lesz az elõbbi sem barátságos.
agresszorok talán...
mint ez

mijki
Milyen tankok ezek? 😊

ha mégis akad pár T-34/KV akkor is lehet hasznosítani