Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Nem, mert a Mi-24 behúzható futómûve miatt nincs sem elég hasmagasság, sem elég hely. A Mi-24 és az AH-1, vagyis a "dedikált" harci helikopterek elsõ generációja valójában teherszállító helikopterekre épültek ugye (Mi-8 és UH-1), így azok hajtómûvét, erõátvitelét, rotorjait vette át, és az AH-1 esetében a leszállótalp, míg a Mi-24 esetén a futómûelrendezést is, noha ugye a Mi-8-asé nem behúzható, de a Mi-24-esé az.

Az 1980-as évektõl kezdve, az AH-64-estõl kiindulva viszont szinte mindenki áttért a farokfutós elrendezésre, így alapból "felhúzzott" orral áll a gép a földön, ami lehetõvé teszi az orr alatti elhelyezést (az AH-1 és a Mi-24 esetében is inkább az orrban, nem pedig alatta van a fegyvertorony). Mit ad isten egy kivétel akad, a Ka-50/52 szintén orrfutós, így neki sincs forgatóható tornya, csak egy kis mértékben kitéríthetõ gépágyúja...

Szinte az össze Mi-24 mutáns valami torz módon az orrba, vagy az orr elé helyezi a fegyvertornyot - vagy a Mi-24P-hez hasonlóan oldalt helyezi el a gépágyút...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Végül is a 28-ason ilyen van, bár nem tudom elférne-e a 24-es orra alatt.
[NST]Cifu
V: YakB-12.7 (12,7mm)
VP: GSh-23L (23mm)

Molnibalage
A játékban a V és VP van bent az oroszoknál.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A netes forrásokban szerepel egy Mi-24VPT verzió, toronyba szerelt 30mm-es gépágyúval. Képet, vagy a géprõl többet sehol sem találtam, és nem is olvastam róla, így fenntartom a lehetõség, hogy csak terv, vagy esetleg repképtelen prototípus szintig jutott...

Molnibalage
Az Airland Battle hidegháborús RTS kapcsán merült fel, ahol a játékban sajon a 30 mili ágyút úgy használja, mintha ágyútornyos lenne, miközben más célt támad a heli nemirányított rakétával.

Még affelõl is kétségem van, hogy azonos célra mehet -e a nemir. rakéta, mert a két féle fegyver ballisztikája sanszosan eltér.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

BRAT
#62251 #62252 törölhetõ

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫

[NST]Cifu
Igen, itt a marketing játszik szép köröket...

Fenrir

A halál csupán a kezdet...

BRAT
Na Mi-35M HIND-E ikercsövû Gsh-23 gépágyúval 450-470 lõszerjavadalmazással.

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫

BRAT
Vagy ikercsöves GSh-23?

BRAT
Javítás:
A dél-afrikai változat csak 20 mm-es.

1 db 2A42 (30 mm-es) változatról ez eddig a legjobb kép amit találtam.
Ahonnan a képet leszedtem is csak találgatás megy róla.<#fejvakaras>

Elvileg lehetséges. A JakB–12,7 mozgatórendszere 1 db 2A42-el is könnyedén elbír(na).

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

Tudtommal csak 20 milis.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

BRAT
Igen.

A dél-afrikai átalakított Mi-24-eseken 30 milis -asszem M-230- van.

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

Szerintem valami játék miatt gondolhatja. Ha jól emlékszem, egy Operation Flashpoint nevû játékban (vagy valamelyik változatában) a Mi-24 -es 30 mm -es lövegtoronyba szerelet gépágyúval rendelkezett.
23mm is van ma már de 30 ast csak fixen oldalra szerelve lehet látni,persze lehet egy "egykockás képregény" is.
De szerintem valaki félreértett valamit.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

mijki
30mm-es? Nem csak ilyen volt a MI-24-en?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

JakB-12,7 géppuska
"A fegyvert a pilóta csak fix helyzetben, a fegyveroperátor jobbra-balra 60°, le-fel 20° kitéréssel mûködtetheti. "

Végül is valamilyen szinten forgatható, de hogy nem 30mm-es géppuska az fix. 😄

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Kérdezz rá a típusváltozatra 😊
Vagy esetleg "fényképet vagy meg sem történt"...

Molnibalage
Sakcok én hülyültem meg vagy más? Egy kinti fórumon egy veszett egér azt próbálja bizonygatni, hogy van olyan Mi-24 változat, aminek forgatható 30 milis ágyúja van. Elnéztem volna valamit? Soha a büdös életlben nem halottam ilyenrõl.

qtab986
Jól értelmezem, hogy a SAFE-ACTION ™ és a Reset Action ™ a mûszaki terminológiában Pre-set néven van nevezve, mint soha bármelyik gyártó által le nem védet és ezért bárki által használható név?

qtab986

qtab986

Tikal
azt a feature-t mikor kapja meg a fórummotor hogy több géprõl is be tudok jelentkezni? 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

qtab986
Most képzeld el, hogy az egyiken radar van. Másik 6-on SAM-ek, és csöves légvédelmi gépágyúk vannak felváltva, amik a lövedékeiknek röppályája alapján saját radar segítségével korrigálnak és a kilõtt gránátoknak a kilövés pillanatában állítható mikor robbanjanak. Aztán egyszer csak leteszik a felépítményt egy bánáti bazsarózsára.

Ez szvsz mindenhol így van, hogy a sereg a második lépcsõ, csak külföldön mûködni szokott az elsõ.
Alapvetõen ez Magyarországon nem probléma. Egyrészt a honvédségnek érdemben nincsenek beszerzései, másrészt jogszabályban rögzített módon ilyen esetekben a honvédség akkor bevethetõ, amennyiben a rendelkezésre álló civil szervezetek erõ-eszköz állománya nem elegendõ vagy megfelelõ.
Kivételt képez ez alól egy esetleges helikopter beszerzés. Mivel itthon a honvédség látja el a nemzetközi jogszabályban rögzített kutató- mentõ feladatok, ezért mindenképpen rendelkeznie kell olyan technikával, amivel ez végrehajtható.

DE ilyenek vannak. Nekünk is. Csak logisztikára, nem harcoló alakulatnak.

qtab986
#62173 Innen indult az egész. Én megjegyeztem, hogy milyen jó lenne, ha a felépítményt letehetnék, ha nem kell elvinni. A teherautó máshol hasznossá tehetné magát. Illetve akár a felépítmény, akár a teherautó szorul javításra, a másik nem esik ki a munkából. Ismered a mondást. Minden lánc olyan erõs, mint a leggyengébb láncszeme.

Csere felépítményes gépjármû az lehet, de milyen célokról van szó és milyen szervezeteknek?
Én a tûzoltósággal kapcsolatban találkoztam a csere felépítményes gépjármûvel. Tévében, nem személyesen. Szerintem a szervezetek bármelyike szóba jöhet, a felhasználás célja oly szerteágazó, hogy ha a komment kereteit kimeríteném még akkor se tudnám felsorolni. De egy konkrét példa, emlékezz vissza arra az orosz videóra, ami civil konténernek álcázott ballisztikus rakéta kilövõt illetve robotrepülõ tárolót és operátor terminált tartalmazott. Ezek szerintem akár tömegpusztító fegyvereket is célba juttathatnak.
De egy konténerben lehetne rádiólokátor, kisebb mûtõ, tartály ivóvíznek, stb.
Szeretném ismét megjegyezni. Nem azt mondom, hogy legyen minden teherautó "svájcibicska". Csak úgy látom, ezt a lehetõséget nem használják ki.

Molnibalage
Ez így van. A Honvédség a kiemelkedõen súlyos katasztrófahelyzetekben mehet a technikájával, de felejtsük mér el azt a téveszmét, hogy az MH-nál az eszközbeszerzésnél bármiféle prioritást élvezzen a civil szféra felé történõ multifuncionalitás.

Nem akarok másik vitába szállni, de term. katasztrófa kivételével felejtsük már el a hadsereget. Végezze becsülettel a dolgát mindenki. Van polgári védelmünk, Magyar ÁLLAMI autópálya kezelõnk, Magyar ÁLLAM vasutunk, közterület fenntartónk.

A rendõrség sem a KMZ-t hívja, ha túszt kell szabadítani. Mindig a sereg meg a tûzoltók genitáliájával csapkodják a csalánt.
Molnibalage
Az ülés pakolgatás és "mobil" légiutántölõ beépítse nem nagy eltérés, mert ez teherszállítás eltérõ formái, csak más a teher és a célbajuttatás módja. Elleben egy AC-130-cal te ilyen nem csinász, ahogy viharvadászból sem lesz elektronikai felderítõ és elektronikai felderítõbõl sem lesz ilyen csapatszintû munkákkal AC-130.

Csere felépítményes gépjármû az lehet, de milyen célokról van szó és milyen szervezeteknek?

qtab986
Egyik gép sem átalakítható csapatszinten, legfeljebb depo level szinten, ami már az ipari nagyjavítás kategóriája és gyakorlatilag a gép részleges vagy teljes átépítését jelenti.

Persze ezeket olyan gyorsan nem megy egyikbõl másikba átalakítani. Ha egyáltalán lehetséges mindegyik esetében. Írtam korábban.

Nem ismerem mindegyik altípust, de gondolom van olyan változat, amibe az üléseket be lehet szerelni és személyszállító, vagy kiszerelni és akkor teherszállító, vagy azt a nagy bombát hordozhatja. De talán van olyan is amibe tartályt lehet telepíteni és akkor légi utántöltõ. Láttam valami filmet a C-130 sokoldalúságáról. Mindenre nem emlékszem, de elég sok dologra/célra át tudták alakítani. Rövid idõ alatt. Ipari háttér és mélyreható átépítés nélkül.

Egyik gép sem átalakítható csapatszinten, legfeljebb depo level szinten, ami már az ipari nagyjavítás kategóriája és gyakorlatilag a gép részleges vagy teljes átépítését jelenti.

Nem tudok vitatkozni. Erre a témára nincs rálátásom. Láttam a tévében ezt-azt. Annyit tudok, amit ott láttam és hallottam.

Nem olvastam végig a lenti eszmecserét,
Nem sokat vesztettél.

de valaki arról álmodik, hogy valami moduláris rendszerû harcjármûvet kellene használni, amin cserélgetsz tornyot és mást? Mert én ezt nagyon rossz ötletnek tartom.
Pedig én örülnék, ha a sok honvédségi teherautó télen sószórót kapna a hátára és a közútfenetartónak besegítenének, hiszen ebben az országban ha beköszönt a tél, akkor megáll az élet. (És még vannak ötleteim.)

Még a hõerõmûvek is képesek leállni, mert hát ki gondolná, hogy a szén összefagy?! A vasúti váltók meg csak úgy befagynak.

Mert én ezt nagyon rossz ötletnek tartom. N+1 okot tudok mondani, hogy miért nincs értelme. A haditechnikai eszközök mindig erõsen specializáltak. Egy hk-ból néhány órás átalakítással nem fog senki pszh-t csinálni és egy pszh-ból tankit sem.

Tényleg nem olvastál vissza, de nem baj. A csere-felépítményes gépjármûrõl volt szó.

Jó, hát akkor ennyi erõvel a ZSzU-23-4 MT-LB -bõl van, a Gepard meg Leopard 1 -bõl.<#banplz>
Molnibalage
Egyik gép sem átalakítható csapatszinten, legfeljebb depo level szinten, ami már az ipari nagyjavítás kategóriája és gyakorlatilag a gép részleges vagy teljes átépítését jelenti. Az AC-130 stuktruálisan tutiria erõsebb, mint a többi, a fegyverek reakcióereje miatt. Szóval inkább a válasz az, hogy nem. Nem véletlenül van eltérõ típusjelzésük, mind erõsen eltérõ specializált változat.

A Gworler elektromos rendszere ziher, hogy más, mert több rajta az elektronika és hûtési igény is.

Nem olvastam végig a lenti eszmecserét, de valaki arról álmodik, hogy valami moduláris rendszerû harcjármûvet kellene használni, amin cserélgetsz tornyot és mást? Mert én ezt nagyon rossz ötletnek tartom. N+1 okot tudok mondani, hogy miért nincs értelme. A haditechnikai eszközök mindig erõsen specializáltak. Egy hk-ból néhány órás átalakítással nem fog senki pszh-t csinálni és egy pszh-ból tankit sem. Igen, vannak már 30 tonnás pszh-k is, de azokat vagy tankból alakították át - lásd zsákmányolt arab hk-k esetét - vagy elve ilyenre tervezeték már õket. Ettõl még soha nem lesz a tûzerõ/mozgékonyság/védettség jellemzõje egy harckocsihoz hasonló.

Hagyjuk. :-)
[NST]Cifu
A fórummotort hegeszgetik, nemrég kapott pár érdekes featurét, ami miatt bizonyos karakterek ilyen izévé alakulnak át... Más szóval bugzik a lelkem.

qtab986
De hogy ellent mondjak. A sok multirole gép mellett van A-10, AC-130, Growler.

Az AC-130 Spectre/Spooky is C-130-ból van. Mint a DC-130, EC-130, HC-130, LC-130, KC-130, MC-130, WC-130, L-100. Persze ezeket olyan gyorsan nem megy egyikbõl másikba átalakítani. Ha egyáltalán lehetséges mindegyik esetében.
A Growler meg az F/A-18F Super Hornet-bõl van (Boeing EA-18G Growler). Valahol mintha azt olvastam volna, hogy a Growler-t ha kell vissza tudják alakítani vadászgéppé, de a nyakamat nem tenném rá.

Más.
A #62222 kommentemben mit keresnek azok a négyjegyû számok a # (hashmark) után? Nem írtam oda.

Nem az értékén akadok fen. Az arányokon.
De hogy ellent mondjak. A sok multirole gép mellett van A-10, AC-130, Growler.
qtab986
Ez csak egy példa volt a felhasználási terület kiterjesztésére, kiterjeszthetõségére a teljesség igénye nélkül. Nem értek hozzá, ezért nem vagyok alkalmas személy bemutatni, mire fel lehet(ne) használni egy csere-felépítményes gépjármûvet*. 2, 3, 4 tengelyest.
De ha a platform értékén akadsz fenn (vadászgép és pilóta 100 egység + 5 egység a ráköltés, csere-felépítményes gépjármûnél meg fordított arány (ahogy képzeled)) . Akkor had hozzak fel egy történelmi példát. A kerékpár egy ártalmatlan olcsó jármû. 1954-re még is 3x annyi tüzérséget szállítottak vele a Ðiện Biên Phủ-hoz közeli francia erõd köré, mint ahány a franciáknak volt. A vége:
Francia:
1,571-2,293 dead
5,195 – 6,650 wounded
1,729 missing

11,721 captured (of which 5,000 wounded)
8,290 POW dead after battle

American casualties
2 dead (James B. McGovern and Wallace A. Buford)declassified in 2004

* Utólag is köszönet ZuluC-nek, hogy megismertette a megnevezését.

A vadászgép (és a pilóta) kerül 100 egységbe. Ráköltesz még 5 egységet és már nem csak repülõt lõ, hanem hk-t is.
A teherautós példánál pont fordítva vannak az arányok. Szerintem.
qtab986
#62193 kommentben leírtam, hogy nem minden esetben kell ilyen többfeladatú teherautó. De nézd meg a modern vadászgépeket. Tesznek rá különbözõ hatótávolságú AA rakétákat és póttartályt, aztán védi a légteret. De tehetnek rá bombát és akkor a gyalogságot támogatja. Ha felderítõkonténert, akkor felderít. De lehet légi utántöltõ is fegyverzet nélkül ugyanaz a repülõgép. Stb, stb.
Én csak annyit mondok/képzelek, szerintem nincs kihasználva ez a lehetõség. Egy ilyen/olyan teherautó, ami ellenáll a 7,62mm-es AP lövedéknek tudna érdekes dolgokat csinálni. Akárhova nem lehet beküldeni, mert egy nagy kocka. De mennyi mindent a hátára tudna kapni?

Továbbgondolva, ha tudnék mondani két összeget, hogy egy mobil légvédelem keréken x, láncon meg y USD, akkor látszódna mekkora része a vasnak a hordozó platform.De ZuluC számai alapján én 10%-ot sem mondanék kerekes esetén. Láncon passz.
DE most komolyan? Mit fog csinálni? Hoz még kettõt? Szerintem ez logisztikánál jó. Amirõl korábban beszéltetek is. De ott is inkább a most "menõ" asszimetrikusnál, esetleg term. katasztrófáknál, vagy ha a MH tisztítja a vizet...
qtab986
LEteszi a légvédelmi motyót és utána mi a tököt csinál a teherautó?

A nyerges vontatók mit csinálnak, ha leteszik a nyerges pótkocsit?

Nem vitatom, hogy jó vagy rossz, de tudtommal ez a korábbi T-55 mentalitásból fakad, hogy a képzetlen legénység, nem érték. Ha kilövik befoltozzuk, kislagozzuk ivánt és megy a második kör. Direkt repül le a torony, ha robban a lõszer, mert gyengített pontok vannak a torony koszorún. Az más kérdés hogy ma már majd annyiba fáj a legénység, mint a hk.
Én leegyszerûsíteném. LEteszi a légvédelmi motyót és utána mi a tököt csinál a teherautó? Elmegy mobil budiért? Szerintem nevetséges a hordozó jármû értéke a komplett cucchoz képest. Az igazi spórolás az benne, hogy nem láncon fut, kevesebbet eszik üzemanyagból, alkatrészbõl, logisztikából.

Rába alapon láttam ilyen MH eszközöket, de mintha valami mobil lakhely lett volna, mint a lakókonténerek.
Ukrajnától éppenséggel elképzelhetõ, hogy kaptak "mintadarabot", ahogy több máshoz is, ami már kitudódott (H-15 cirkálórakéta, Szu-33 proto stb.)
Na meg a szovjet hadiipari cégek jelentõs része ukrán területen maradt (pl. a szovjet ICBM-eket is nagyrészt ott gyártották - a 90-es évektõl érdekes módon nagy lendületet kapott a kínai ICBM fejlesztés) vagy pl. a Liaoning, ex Varjag hordozót is az ukrajnai Mikolajivban építették, a sólyán szétbontott Uljanovszkot is, ezek tervei bizonyára megértek némi aprópénzt a kínaiaknak. Szóval nem úgy tûnik, hogy túl nehéz lett volna hozzájutniuk bármihez, amit a volt SZU kifejlesztett, akár a nyilvánvalóan Szojuz-utánérzés ûrhajót is lehetne említeni. A 90-es években szinte mindent megkaptak "legális úton" is, amiért fizettek, esetenként akár magukat a tervezõ mérnököket is személyesen.
Probléma max. tényleg azzal van csak, hogy a kínai ipar még mindig nem képes mindent legyártani, pl. a hajtómûvek és más, komoly metallurgiai felkészültséget igénylõ cuccok ilyenek. Hajtómûvet sokkal nehezebb gyártani, mint sárkányt, vagy akár radart (elektronikában a kínaiak valszeg már az oroszok elõtt járnak szinte mindenben).
Amúgy nálunk volt ilyen konténer hadgyakorlaton a nullponti lõtéren, ez volt a lõszer és fegyverraktár. A fixen telepített vizesblokkok szintén konténerek, de azok csak daruzhatóak.