95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    Egy volt rep müszaki kommentje
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Idézet Hende Csaba miniszter ÚÚÚrtól:

"A repülő műszaki állomány átlagilletménye jelenleg 409 592 forint, az altisztek esetében pedig 271 305 forint"-http://www.napigazdasag.hu/cikk/46488/

Egy: az összeg bruttó összeg, mielőtt bárki arra gondolna, hogy nosza felcsapok rep. műszakinak mert lám kőgazdagok a magyar katonák
    Kettő: mester fokozatú repműszaki pótlékkal-ami kb megegyezik az őrkutya felvezetői pótlékkal, két nyelvvizsgával, szolgálati idő pótlékkal sem volt soha bruttó 271 000 Ft a fizetésem, nemhogy ÁTLAGBAN.
    Három: a munkaerő piaci pótlékot csak a Gripenen dolgozó kollégák kapták meg, a helikopteres és szállító repülő területen dolgozók esetében még a gondolata sem merült fel, hogy megakadályozzák az elvándorlást
    Négy: miért csak akkor lettek fontosak a rep.műszakiak és a pilóták amikor már nem lehet tovább takargatni a rendszer szintű problémákat
    Öt: majdelfelejtettem, Miniszter Úr nem tett említést a cikkben a több mint 27000 Katona és Honvédelmi dolgozó EÜ pénztári befektetésének eltűnéséről, és a kártalanítás hiányáról
  • [NST]Cifu
    Mennyire megbízható ez az oldal? Számomra kicsit olyasminek tűnik, mint az E-széria esete. 2010-ig szinte semmi, csak pár elnagyolt rajz, és a félkész alváz rossz minőségű fotója, majd hirtelen már komplett páncélzat-adatok, sőt, teljesítményadatok, sőt, komplett tervrajzok, mi több tucatnyi alváltozat mindegyikből....

Itt is, már a 8,8cm L/100-ról se láttam konkrétabb információt, csak egy sort, hogy felmerült ennek a lövegnek a megépítése, de aztán végül fizikailag nem valósult meg. Itt meg mindjárt L/130-as PAK, sőt, még blueprint is róla. Vagyis nem, a teljes blueprintet nem rakja fel az eredeti illető, csak részleteket belőle. Miért is? És miért blueprint? A legtöbb fentmaradt német tervrajz az 1940-es években már inkább whiteprint volt, legalábbis amennyire én tudom...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.15. 17:29:04
  • [NST]Cifu
    Az 1980-as évek elejére az US ARMY és az USMC is elégedettlen volt az M16A1-esek minőségével, így először az US ARMY adta ki a gyártást az FN-nek, majd később az USMC tisztán átállt az FN gyártású A4-esre. Az US ARMY később különféle (zömmel amerikai kisebb) gyártóknak adta ki a rendeléseket. A "kiadás" úgy működik, hogy a DoD szerződése alapján a Colt kénytelen kiadni a licencet azoknak a cégeknek, amelyek a gyártásra szerződnek. Szóval a Colt-é a jog, de kötelezve van a licencelésre.
  • fonak
    Egy katona leléphet csak úgy, hogy beadja a felmondását és pár hét múlva leszerelik? Azt hittem ennél azért nehezebb, vagy lejárt a szerződésük? Mondjuk nevetséges, hogy ezt meg lehet tenni anélkül, hogy legalább a képzésük költségét kifizettessék velük.
  • [NST]Cifu
    Ez az összeg a pilóták esetében talán játszik, de a műszaki személyzet esetében aligha, hiszen még leszereléskor sem keresnek fele ennyit sem.
  • davidbog
    Nem olyan rég megint felkerült a netre pár érdekesség:

8,8 cm L/100
    8,8 cm L/130

1943. elején még ezekben gondolkodtak, végül a 8,8 cm Kwk/Pak43 lett belőle.

A 8,8 L/130-asnál a kicsi táblázatban a Pg, Pa, Pe, Pk adatok utáni mértékegység valószínűleg elírás, az nem m/s lesz hanem kg/cm2. Szóval nem sebesség hanem nyomás adatok. Én úgy tudom a Pg érték az úgymond üzemi nyomás, amikor a papíron meghatározott csőtorkolati sebességet éri el a lövedék. A Pk a méretezési lehet, amit még kis élettartammal komoly károsodás nélkül kibír a löveg. Ezt normális körülmények közt nem használják, teszteken lehet ehhez hasonlóan magas nyomás értékeket látni, amikor a lövedéket a csőtorkolatinál nagyobb sebességgel lövik ki.
    Csak úgy viszonyítás képpen a 2. vh-s, '50-es évekbeli huzagolt tankelhárító/harckocsi lövegeknek 2800-3400 kg/cm2 üzemi nyomása volt.

És van még egy ilyen is: 90 mm T208
    Ez egy jenki simacsövű löveg az '50-es évek második feléből. A T95 MBT alap és E1-es verzióiba szánták. Végül 1959-ben az APFSDS lövedék pontatlansága, a nagy kopás/kicsi élettartam miatt törölték a további fejlesztést. Nem volt érdemes vele foglalkozni, mert az 105 mm T254 (105 mm L7 amerikai verziója, rendszeresítve 105 mm M68 néven) löveget már tesztelték és jobban megfelelt minden téren.

Esetleg nem tud valaki forrást vagy adatot a következő amerikai 90 mm-es lövedékekről:
    - 90 mm T50/T50E1 (APCBC)
    - 90 mm T54E1 (APBC)
    - 90 mm T65E4 (APDS)
    - 90 mm T137(a) (APDS)

Nekem egy 1958-as teszt dokumentumom van, aminek az átütési táblázataiban szerepelnek (sajnos az egész dokumentum BL(A) kritériumos, ezért nehéz nem amerikai lövedékekkel összehasonlítani őket), de ezen kívül semmi nincs róluk. Se az hogy melyik löveghez szánták őket, vagy hogy melyik lövegben tesztelték őket, se egyéb paraméter (tömeg, hossz, penetrátor hossz/átmérő, tervezett csőtorkolati sebesség) magukról a lövedékekről.
  • repvez
    Ennél azért egy kicsit bonyolultabb a helyzet,de benne van a dologban az is amit emlitettél,de az összeget oszd el 2vel és akkor talán közelebb jársz a valósághoz. ÉS gondold el, hogy neked ez csábitó e még akár 25 év munka után is vagy mint most 65 éves kor után.
  • qtab986
    A Colt's Manufacturing Company, LLC csődvédelmet kért. Keményen indul a hét. vg.hu

Hogy jutott az FN-hez az M16 gyártása?
  • ximix #68764

Végigolvasva nem a legjobb a helyzet és szerintem a korkedvezményes nyugdíj eltörlése gyorsította fel a folyamatot igazán.
    25 évet valahogy kibír az ember kánikulában és fagyban, 24órás szolgálatban ha tudja hogy 45-50 éves korára kb: 300e Ft-al nyugdíjba mehet ez lehetett a pálya csábító ereje nem annyira hivatás ami most nincs, így a fene sütteti vagy fagyasztja a fenekét 65 éves koráig ha irodában, gyárban is lehet szabad hétvégékkel ect... (én így látom) más meg a stadion építés miatt
  • molnibalage83
    No comment.
  • [NST]Cifu
    Alapvetően azt lehet mondani, hogy szentimentális okokból. 'Jól néz ki', hogy a 'Teen Series' teljes egészében 4. generációs, sőt, az F-14 kvázi a legkorábbi 4. generációs vadászgép "annyival többet tud", mint a 3. generációsok (hogy az F-4-es viszonyítva miért is lenne így, az egy igen érdekes kérdés)... Más indokot én se tudok erre. Bár én amúgy is utálom a generációs besorolást...
  • molnibalage83
    Miért kezeli a legtöbb forrás az F-14-et 4. generációsként, mikor egyértelműen nem az szerintem, szinte semmilyen szempontból az F-14A...?
  • JanáJ
    Újabb jó hír
  • JanáJ
    Sokszor az ellenzék cibálja elő, ezért szerintem reflexből nekik válaszol. Meg ugye mihez hasonlítana. De szimpatikusabb lett volna ha azt mondja, hogy pl kétszer annyit repülünk mint anno, ezért kétszer akkora esélye volt a hibának.
  • fonak
    Csak számokat mondott, lehet cáfolni (nem lepne meg, ha lenne csúsztatás bennük persze).
  • [NST]Cifu
    Hogy a politikai köpködést nem tudják soha kihagyni... :(
  • JanáJ
    Hende Cikk
  • ambasa
    Én tavaly megnéztem, szerintem megéri meglátogatni...
  • DantesHUN
    Nagyon érdekes, és előremutató ötlet, de azért, az utolsó mondat: magasabb mint a fő páncélfedélzet? Hm-hm. Így már kicsit másképp hangzik.
    A kép jó, nem semmi ez a látvány. Micsoda monstrum.

Más dolog: ha minden jól megy, jöv. héten megnézem a Lajta múzeumhajót. Lehet nem olyan érdekes mint egy csatahajó, és nem is éppen modern haditechnika, de a Monarchia flottájából ennyi maradt. Szerintem aki a Monarchia illetve a régi hajók iránt érdeklődik, annak szerintem meg kell néznie.
  • [NST]Cifu
    Ami a jövő, az a FEP (Full Electric Propulsion), az elektromotor nagyon kompakt, az energiatermelő diesel- vagy turbó-generátort meg akárhova szétszórhatod. Áttételezéssel se kell szórakozni, szóval helyigény terén se rosszabb...
  • fonak
    Manapság a CODAG a divat, lényegében ugyanaz az ötlet, mint a németeké anno, alapesetben dízel, ha sebesség kell bekapcsolják a gázturbinákat. Persze általában közös tengelyre dolgoznak, tengelykapcsolók beiktatásával.
    Gőzturbina nem nukleáris hajóknál az oroszoknál még van egy pár (a Kuznyecov is), kicsit lemaradtak a gázturbinás/CODAG téren, a Sovremenny osztály gőzturbinás lett, mert nem volt szabad gyártókapacitás gázturbináknál. Van még olyan hajójuk is ami gáz- és gőzturbinát is használ (Slava/Moskva osztály). Kínaiaknak is vannak egész új gyártású gőzturbinás rombolóik. Kisebb hajóknál meg gyakori a tiszta dízel megoldás is, általában két motorral, amiből alapból az egyik le van kapcsolva.
  • [NST]Cifu
    Az erő és sebesség kicsit félrevezető, a diesel takarékosabb, a gázturbina pedig tömeg és helyigényhez viszonyítva nagy teljesítményt tud leadni. Gőzturbinát pedig egy-két szélsőséges esetet leszámitva már csak nukleáris meghajtásnál fordul elő.
  • Rue East
    Az angolokhoz hasonlóan Tirpitz is szerette volna, ha a hajói olajat használnak üzemanyagként. Akkoriban még maga a gőzturbinás meghajtás is új dolognak számított, ráadásul a németek ebben lemaradásban voltak az angolokhoz képest. Ellenben a dízel technológia terén ők voltak előnyben. Persze a fő érv valószínűleg a gazdaságosság volt a dízelek mellett, kisebb tömeg és helyigény*, illetve nagyobb hatótáv azonos mennyiségű üzemanyag mellett. A tervekben közös volt, hogy csak a középső tengely meghajtására használták volna a dízelmotort, a két szélső hajócsavart meghajtó turbinához hagyományos (leginkább széntüzelésű) kazánokkal akarták forralni a gőzt, azokat csak a nagy sebességű manőverezés igénye esetén használták volna.
    Az első generációs óriás dízelek nem hiszem, hogy beváltották volna a hozzájuk fűzött reményeket, viszont felgyorsíthatták volna a fejlődést. Azonban azt érdemes megjegyezni, hogy a dízelek a mai napig nem váltották le teljesen a turbinákat a hajózásban, ahol erő és sebesség kell, ott most is gőz(és gáz)turbinák vannak.
    *Nem olyan egyszerű ám, a MAN 12000 lóerős motorja több mint 7 méter magas volt, magasabb mint a fő páncélfedélzet szintje.

Utoljára szerkesztette: Rue East, 2015.06.12. 22:43:24
  • DantesHUN
    Nos igen, de ha jól értelmeztem, akkor a Kaiser osztályú hajónál ha be is építették volna a tervek szerint, azért nem csak dízel motor hajtotta volna, hanem gőzturbunák+ a dízel motor. Érdekes hajó lett volna, de azért vajon milyen lett volna működés közben? Be váltotta volna-e a hozzáfűzött reményeket? Hát érdekes ötlet az biztos. Kár, hogy nem épült meg, akkor kiderült volna milyen.

De szóval amit tegnap mondtam, nem azt akartam mondani, hogy a dízel meghajtás lehetetlen, vagy butaság, hanem hogy a dízelt összekeverni az olajtüzeléssel hiba. Pláne, ha könyvben is leírják. Bár a múltkorában olvastam furcsábbat is, elvileg komoly történésztől amit hetekig nem tudtam hova tenni.
  • Rue East
    1910-ben született a döntés a MAN dízelek használatára, a prototípus 1911-ben készült el, de csak 1917-re ment át a teszteken és ítélték beépítésre megfelelőnek, ami már soha nem készült el, így a Prinzregent Luitpoldnak semmilyen középső hajtása nem volt szolgálati ideje alatt.
  • DantesHUN
    Ez érdekes. De egyrészt a H-osztály kicsit sokkal későbbi mint a Szt. István. Másrészt, én azért kételkedek a H-osztály megvalósíthatóságában. Szép meg jó tervek, már amelyik mert vannak ott durva túlzó hajó tervek is, de hogy megépültek-e volna, hát nem vennék rá mérget. és nem a dízel meghajtás miatt. De amúgy ha tényleg működtek is volna, van pár évtized a két dolog között. Az 1910-es években, dízel meghajtású csatahajó?

No meg nem is az lényeg, hogy 1940-es évekre megépíthető lett-e volna, hanem az, hogy az olaj tüzelést keverik a dízel motorral. Olaj-olaj. Ezt már könyvben is olvastam valamikor. ,,Apróbb" tévedés.
  • [NST]Cifu
    Ma is tanultam valamit. Danke Sehr! :)

@Kurfürst: Rengeteg előnye van, pl. a hajó szinte azonnal mozgásképes (nem kell gőzt fejleszteni), majd kétszeres hatótáv..

Viszont a Deutschland-osztály motor és erőátviteli problémáit is csak 1940/41-re sikerült megoldani, tehát a technológia csak az 1940-es évek elejére fejlődött olyan szintre, hogy reális alternatívái legyenek a gőzturbinának - azok alapján, amit én olvastam...
  • Kurfürst
    A Bismarck után jövő H-osztály 6 csatahajója már diesel meghajtású lett volna. Rengeteg előnye van, pl. a hajó szinte azonnal mozgásképes (nem kell gőzt fejleszteni), majd kétszeres hatótáv..
  • Rue East
    A németek igen.
    A Prinzregent Luitpold volt az első, amihez eredetileg ezt tervezték, a háború vége felé már beépítésre váró prototípust is ebbe akarták. Eredetileg a teljes König osztály is kapott volna dízelmotort, végül csak a Grosser Kurfürst és a Markgraf lett kijelölve erre. Illetve a Bayern osztályból a Sachsen is megkapta volna a 6 hengeres, kétütemű MAN dízelt. Mindegyik hajó középső csavarját egy ilyen 12000 lóerős motor hajtotta volna.
    Utoljára szerkesztette: Rue East, 2015.06.12. 15:34:49
  • F1End
    Egyrészt az lehet, amit Cifu is írt. Pl. a Vörös Hajnal című filmben is Kubából meg Mexikóból kiindulva támadtak a szovjetek.

Egy másik része meg simán politikai/személyi okok lehettek. Egyrészt a Kongresszusi képviselők és szenátorok rendszeresen küzdenek azért, hogy az ő választókerületeikben hozzanak létre/tartsanak meg katonai alakulatokat, mert így több szövetségi pénz folyik a területre, ami elég hasznos, ha ismét meg akarják választatni magukat.
    Másrészt, én simán el tudom képzelni, hogy egy magasabb rangú, jó kapcsolatokkal rendelkező ezredes vagy tábornok kikényszerítsen egy katonai szempontból ésszerűtlen döntést, csak azért, mert Miami Beachen szeretné elütni a szabad idejét, s nem pedig Seattle-ben.
  • [NST]Cifu
    Egy kis Lengyel állapot arról, hogy ott mi történik, míg itthon még a helikoptertendert is elkaszálták (mert elment a pénz a stadion-építésekre...).

*Gepard 'Közvetlen Irányzású Tűztámogató Jármű aka Könnyű Harckocsik. Semmi köze a PL-01 koncepcióhoz, teljesen mást akar a hadsereg.

Pontos meghatározás és specifikáció nincs még, 30-35 tonnás tömeg, személyzet nélküli torony (de nincs eldöntve, hogy toronyba épített lőszertároló / automata töltő lesz, vagy torony alatti), még az sincs meg, hogy előre vagy hátra helyezzék el a motort és az erőátvitelt.

*Leopard 2A4/A5 -> Leopard 2PL modernizáció: KMW és a Rheinmetal a két legvalószínűbb nyertese a tendernek, bár állítólag az Aselsan is versenyben van még. A program kiemelt része az EMES-15 'kiemelése' az A4-esnél megszokott helyéről, és a 'lyukat' egy páncéltömbbel lezárni. Szintén javítani a sofőr rosszul záródó búvónyílás-ajtaját (az A5-östől javították már ezt). Többé-kevésbé tehát az A4-eseket feljavítják A5-ös szintre, majd beépítenek pár új fedélzeti rendszert, és állítólag egy adatkapcsolatot / harctéri menedzsment rendszert (hú, de rosszul hangzik így). Az L/55-ös löveg beépítése nem szerepel a tervekben.

*IFV Borsuk Úszóképes jármű lesz, ha a fene fenét eszik is (a'la Bradley? :D).

*Török-Koreai kapcsolatok: Törökország aktívan propagálja az Altay-t a Lengyeleknek, keresik a lehetőségeket az együttműködésre. A Lengyelek egy komoly delegációt küldtek ki Dél-Koreába is, akik nagyon-nagyon odavoltak a K2-ért. Különösen a hidro-pneumatikus, aktívan állítható futóműről áradoztak a Lengyelek.

*Légvédelmi fejlesztések: A Wisła (Vistula) tendert a Patriot nyerte, de ez nem a PAC-3 lesz, hanem valami továbbfejlesztett verzió.

*Helikopter-program: Caracal könnyű helikopter kiegészítés a meglévők mellé, a Mi-8/-17 marad rendszerben, amíg az élettartamuk tart. Lesz egy Kruk program, ami egy új harci helikopter-beszerzést takar, a szakértők látatlanban kiosztották a AH-64E győzelmet.

*Tengeralattjáró-beszerzés: A fejlett robotrepülőgép-támogatás (Tomahawk) miatt a legesélyesebb a svéd Kockums az A26-ossal. A lengyelek ugyanis Tomahawk-al akarják ellátni a tengóikat...
  • ximix #68741
    Ok. egyezünk ki egy döntetlenben és válasz egy egeret
  • [NST]Cifu
    Ha már... eredetileg a Scharnhorst is diesel-motoros lett volna, de nem tudtak megfelelő minőségű és mennyiségű diesel-motort biztosítani, ezért maradtak a gőzturbinánál.

Az első-világháború idejében senki sem gondolkodott még nagyobb méretű diesel-motoros felszíni hadihajóban...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.12. 12:05:18
  • fonak
    Amúgy meg nem gőzgép, hanem turbina (bár széntüzelésű kazánjai voltak) hajtotta már a Szt. Istvánt is. :)
  • [NST]Cifu
    De mintha Miami-ba (!) is tettek volna légvédelmi rendszereket és délebbi városokba. Még a '80-as években is húzos lett volna repcsivel azokat támadni...

Ahogy már egyszer átrágtuk, a kommunizmus terjedésétől való félelem többszörösére nagyítva jelent meg. Az egyik népszerű elmélet pedig az volt, hogy Dél-Amerikai baloldali irányultságú országok (még csak kommunistának se kellett lennie) lennének a felvonulási területei a szovjet bombázóknak. Hogy oda hogy jutnak, az sose merült fel....

Hasonló rémálom volt, hogy az Északi sarkon a szovjetek utántöltő-bázisokat hoznának létre, ahol a bombázók leszállnak, megtankolnak, és tovább repülnek az USA felé...

A kis gépes részt nem értem. A radar lánc lefedettséges néhány száz km volt és ezek több ezer km-re voltak egymástól É-D irányban. Támaszpont sehol több ezer km-re.

Phuuu... Most nincs időm erről írni, mert rengeteget lehet. Az 1940-es évek második felétől az ADC álma a Project Supremacy volt, egy hatalmas radarhálózat, több száz radarral. Eddigre az észak-nyugati parton már több radarbázist kiépítettek a Lashup program keretében, mivel főleg innen várták a támadást. 1950-es évekre az észak-nyugati part mellett már az észak-keleti partvidéken is elég komoly radarhálózatot húztak fel, és nekiálltak a teljes "kerítés" felhúzásnak, ami azonban teljesen csak az 1960-as években készült el.

Ajánlom ezt a PDF-et, ebben NAGYON sok hasznos dolog van a témában.

Ha az F-106 olyan problémás volt, akkor hogyan húta ki olyan sokáig?

Két szó: költségvetési megszorítások....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.12. 12:01:54
  • fonak
    "Zsebcsatahajó" volt dízeles, a Deutschland-osztály (3 hajó, a Graf Spee jutott némi hírnévre).
  • ambasa
    És az YF-12 előtt még ott voltak a:
    Republic XF-103
    North American XF-108 Rapier
    tervek is, mint amerikai "szörnyek"

TG
  • DantesHUN
    Én se vagyok különösebben jártas, de dízel motoros csatahajó?Mind gőzös volt. Ez egy visszatérő vándormotívum, a dízel motort keverik a olaj tüzelésű gőzgéppel. Szóval, ezt csak arra mondtam, hogy a tévedések makacsul tartják magukat, és olyanok mondják akik nem igazán értenek hozzá. Én se, de azért a dízel motor és egy olajtüzelésű kazán működési elve között, azért tudom hogy van némi különbség.
  • molnibalage83
    Ennyire nem vagyok jártas a témában. Ha az is lett volna, akkor mi van? Semmi....
  • DantesHUN
    Na akkor csak neked, hogy tényleg úgy bosszantásra: nem tudom melyik oldalon, mostanában olvastam, hogy a Szt. István csatahajó igazán lehetett volna dízeles is, mert akkoriban már más csatahajók dízelesek voltak. Én nem fűznék ehhez sokat.