95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nem régen már értekeztünk erről. Először is a tüzérségi fegyvereknél nem hüvelyes hajítótöltet van, mint itt a képeken, hanem változtatható mennyiségű (zsákos vagy modulszerű töltet). Azért van erre szükség, hogy a lőtávnak megfelelő mennyiségű hajítótöltetet pakolj a lövedék mögé. Itt a probléma. Ez a löveg elméletileg képes lehet a közvetlen irányzású alkalmazásra, de a lövedék hatótávolságát hogy befolyáosolod? Ha túl közel van a célpont, akkor nagyon magas szögcsoportból tüzelsz, hogy függőlegesen essen rá a lövedék? Ebből a szempontból logikus az irányított repesz-romboló lövedék, de gyakorlatias szempontból gáz. Nagyon.

Direkt irányzással terepakadályok határozzák meg elsődlegesen a lőtávot, tengeren ugye akár 15-20km, sőt, ennél is nagyobb távból is lehet viszonylag pontosan lőni. Szárazföldön ez 7-10km körülre szokott korlátozódni, pár extrém példát nem tekintve. Ennél jobban korlátoz az, hogy a cél mozog vagy áll. Álló cél ellen 6-8km a bevett effektív lőtáv direkt célzásnál, mozgó cél ellen 3-4km-t adnak meg, például a Rheinmetall is úgy nyilatkozik, hogy hagyományos lövedékkel 4km az effektív lőtáv, LAHAT irányított rakétával 8km.
  • JanáJ
    Harckocsi ágyú "méretű" fegyverrel milyen távolságba lehet még pontosan lőni? Mert 1-2 km-re eldurrantanak, de gondolom messzebb is menne, ha nem cél a páncélátütés, hanem elég a repesz-romboló fejjel a pusztítás.
    Butaság lenne egy ilyen jármű? Egy tüzérségi valami ami közvetlen irányzással is tud lőni.
  • [NST]Cifu
    Senki se tudja biztosan mit akarnak a kínaiak, és miért mutatták be ezt a szörnyet. Annyi biztos, hogy ez egy kísérleti löveg, feltehetően nem is fog ebben a formában rendszerbe kerülni.

Egyébként pedig páncélelhárításra még mindig olcsóbb a löveg, mint a rakéta.
  • Freeda Krueger
  • horthy
    Új kínai 125 milliméteres ágyú

Ez mi volna ? Páncéltörő löveg/tüzérségi löveg hibrid ? Ennek mi az értelme az ATGM korszakban ? Tüzérségre van spéci önjáro löveg pánélelháritásra meg ott vannak a páncétörő rakéták ?!? Uj kinai logika ?
  • molnibalage83
    WTF ezt hol találtad? Dupla AIM-120 indítósín külső ponton. Ez F-15SA-nak tűnik.
  • repvez
    pár érdekesség egy képen

Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.06.16. 13:20:26
  • [NST]Cifu
    Hmm... akkor én vagyok lemaradva, vagy nem tudom. Ahány német II.Vh-s tervrajzot láttam, mind whiteprint volt... :(
  • JanáJ
    Egyetértek, de ez nem csak az elkényelmesedés. Annak idején így tudtál csak világot látni, ha csak nem voltál nagyon-nagyon gazdag és anno otthon sem feltétlen voltak jobb életkörülményeid, mint a seregben. Most már nagyon olcsón utazhatsz és egy csomó foglalkozás sokkal többet fizet civilben. Ehhez ugye az is kellett, hogy kevesebb szénlapátoló kell egy hajóra és több mérnök.

A korkedvezményes nyugdíjt én nem tartom jogosnak, főleg mert mindenkinek járt, ha irodista voltál akkor is. Ugyanakkor mi a tökömet csinálsz egy 65 éves bokorugróval vagy pilótával? Nálunk nics akkora sereg aki felszívná őket. A nyugati módszer szerintem tök jól működhetne. Arányosítani a feladatokat az értékével. Pl a külszolgálat érjen többet időben, mint a tinta koptatás. Aztán ha már túl idős a feladata elvégzéséhez akkor vagy más még betölthető beosztás, vagy irány a civil szféra.
    Eddig se értettem, miért nem több fizut adnak a korai nyugdíj helyett. Ugyan úgy állam bácsi fizette mind a kettőt.
  • Kurfürst
    Teljesen normális dolog német lövegeknél a blueprint, emlékeim szerint rengeteg ilyen van a HT könyvtárban/levéltárban is. Én semmi gyanúsat nem látok benne.
  • JanáJ
    Nem minden esetben lehet leszerelniük. Én sem értem, hogy hogy nem szemétkednek velük így. Nem tartanám korrektnek, de nem csodálkoznék, ha meglépnék.
    Miért kellene kifizetniük? Ezt a civil életben is úgy csinálják, hogy max aláírsz egy x éves elkötelezettséget a "cég" felé.
    Vagy pl akkor mennyit fizetnél annak, aki elment a MH-ba dolgozni és menet közben elvették a korkedvezményes nyugdíjt.
  • ximix #68801
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Sikerült megtalálnom azt a text formátumban archivált TM 9 pdf-et amiben a 45 és 75 oldalon említik a T137-et ahogy nézegettem a lövegcső anyagfáradást tesztelték.

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.06.16. 00:14:06
  • Hpasp #68800
    "De mintha Miami-ba (!) is tettek volna légvédelmi rendszereket és délebbi városokba. Még a '80-as években is húzos lett volna repcsivel azokat támadni..."

Miami és Key West légvédelme 1962-ben települt, 6 HAWK, és 3 Nike Hercules osztály képében, és utolsóként szerelték le őket 1979-ben.

• molnibalage83
    A telemetry részt mit jelent? Vette a kódolatlan adatokat elektronikai felderítő cuccal?
  • Hpasp #68798
    Amiket az U2 talált meg:
    - Tyuratam, Semipalatinsk, Saryshagan
    - R-12 missile, first telemetry ever of a Soviet R-7 ICBM
    - Dimona nuclear reactor and processing facility under construction
    - new Soviet Bomber at Kazan. Eight Tu-22 BLINDER aircraft captured on film.
  • Hpasp #68797
    Elég alaposan végigfotózták a Szovjetuniót, és Kelet Európát.
    Powers küldetése volt a 24. U2 bevetés csak a SzU felett.

• molnibalage83
    Akkoriban honnan tudták azt, hogy hol kell keresni bármit? Vagy tényle szó szerint az U2 végig fotózta folyamatosan a területet ami felett repült és nem csak pontcélok körül? Úgy értem honnant tudták, hogy X helyen Y db gyárat kell fotózni vagy repteret? Ha nem volt HUMINT, akkor gőzük nem volt, hogy merre és mit kell, randmora ment annak figyelembe vételével, hogy hol van nagyváros és ipar, de kb. ennyit támpontjuk lehetett.
  • [NST]Cifu
    Üdv a fedélzeten!
  • [NST]Cifu
    A L/130-as méretaránya 1:10, akkor elvileg az egy A0-as rajzlapra fér rá. Nekem is van olyan A2-es grafikonom, ami A4-es darabonként van beszkennelve. Hát azért na, nem egy főnyeremény. De legalább megvan.

Ha nincs megfelelő céleszköz, noda bene egyszerűen lefotózod az egészet. ;)
    Én is 'digitalizáltam' így A0-ás épülettervet. :)

Talán, mert most van pár olyan ember aki könnyen hozzáfér ezekhez a levéltárakban, pl a sikeres tankos MMO-k referensei, akik nem akarnak könyvet írni ezért nem ülnek a megszerzett dokumentumokon.

Ebben természetesen igazad van / lehet, de én például az E-szériánál nagyon vakartam / vakarom a fejem. A militaryphotos-on írta egy ürge úgy két éve a különféle berakott E-100 verziókra (2x 88-as légvédelmi, meg ilyenek), hogy konkrétan tök szép és jó, de ő haditechnikai történész szakmáját tekintve (írta melyik múzeumban, de már nem emlékszem a részletekre), de még csak hasonlót se talált soha egy levéltárban sem... Szóval azért érdekes dolgok ezek. A múlt-hamisitás nem ismeretlen fogalom, és ilyen téren sem csodálkoznék, ha erről lenne szó...

Hasonló van most hajóknál. Rengeteg papíron létező hajóról, lövegről van eredeti rajz vagy tervdokumentáció, csak sokszor nem az interneten. Szerintem a francia 17,7"-es 1920-as lövegről se sokan hallottak itt a fórumon

Hallani (olvasni) hallottam róla, de van valami konkrétum információ is?
  • Hpasp #68793
    Végigfotózták a reptereket, és a gyárakat, beleértve a Moszkvában lévő Myasishchev gyárat is.

Igen, lérak osztályokat.
  • molnibalage83
    A 30-as években...? Naná... A válság éveiben és utána...? Nézd meg az '50-es éveket. A US Navynél volt olyan fickó, aki két év alatt két hónapot sem volt otthon és ez volt az általános olyan emberhiány volt. Egy feleség azt mondta, hogy a családi élet címszó alatt unja már a "második nászutakat".

Van faternak egy magyar nyelven kiadott vaskos könyve a haditengerészetről és a személyzeti vonatkozásairól. Holnap arra járok, megnézem a címét, ha a fater nem teszi.
  • [NST]Cifu
    Nyami, akad itt egy-két érdekesség, danke sehr! :)
  • [NST]Cifu
    Ugyanis az USAF oda helyez téged, ahova akar és az egyéni preferneciák ritkán számítanak...

Azért nézzük egy kicsit a másik oldalról is. Például a hadihajókon a személyzet életkörülményei korántsem voltak olyan rózsásak az 1930-as években, mint ma, mégsem okozott problémát sem az US NAVY-nek, sem a Royal Navy-nek, de még a Kriegsmarine-nak sem feltölteni az állományát.

Ma elkényelmesedett az ember, szabadságot, jó fizetést, jó körülményeket szeretne, legalábbis a fejlett és fejlődő országokban (Kína, India nagyon más tészta...). Egy Royal Navy-s tiszt hajdan éveket töltött távol az otthonától, és mégsem volt probléma az elvándorlás. Egyszerűen abban a világban mások voltak a lehetőségek.

Ha pedig arról lenne szó, hogy repülhess, és ezért egy bádogdobozban kell hónapokat a tengeren lenned, és nem a mostani életviteledhez szocializálódtál volna, akkor bármikor megtennéd, hogy oda kerülj, és sose kerülj ki lehetőleg belőle.

Ez olyan, mint a láncra vert kutyák esete (ős-kutyásként utálom a példát, de nagyon jó és közérthető): az a kutya, amely nagy szabadság fokot kapott, lakásban, kertes házban nevelték, az azt fogja természetesnek venni, és a lánc számára megkötést, korlátozást, büntetést jelent. Az a kutya, amely láncra kötve nő fel, nem ismeri a szabadságot, és elfogadja az életét olyannak, amilyen. Ez egy ember fejlődésénél se fog másképpen kinézni (persze pszichológiailag összetettebb a dolog, az adott ember és a kutya is lehet, hogy idővel ráébred arra, hogy neki ez az élet nem jó, és vágyakozni, tenni kezd a szabadságért (itt azért emelem ki a két fajt, mert sokszor ezt intelektuális szinthez próbálják kötni, holott egy kutya is bőven elég értelmes lehet ehhez).

Az, hogy az adott körülményeket elviseld, nem is kell olyan sok...
  • molnibalage83
    Hail to the king of SAMs! :)

Egyébként a néhány vagy alig pár tucat U2 bevetés során annyi célt tudtak lefotózni, hogy ebből biztosra vehették?

A számok azok az ütegeket jelentik?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.15. 21:21:39
  • Hpasp #68788
    Üdvözletem az Uraknak, csak most találtam ide.

A sikeres A-bomba robbantása után, Sztálin 1954-et jelölte meg az USA elpusztításának évének.
    1954-ben repült is egy M4 Bison-A kötelék május elsején, de hatótávolsága (9500km) elégtelennek bizonyult.
    Az 1955-ös parádén már jópár Tu-95 Bear-A is részt vett, és elkészült az RDS-37D (3Mt) bomba is.
    1956-ban 20db 3M Bison-B állt rendszerben, 1957-ben már 23db 3M Bison-B, és 35db Tu-95 Bear-A.

Vagyis az 50-es évek közepén a Bomber-Gap reálisnak látszott.

A Nike-Ajax SAM telepítése 1954-ben kezdődött.
    1954, Baltimore (7), Chicago (22), New York (19), Philadelphia (12), San Francisco (12), Washington (13).
    1955, Boston (12), Detroit (15), Hanford (4), Los Angeles (16), Milwaukee (8), Niagara Falls (4), Norfolk (9), Pittsburgh (12), Seattle (11).
    1956, Bridgeport (6), Buffalo (4), Cleveland (8), Fairchild AFB (4), Hartford (6), Providence (7).
    1957, Ellsworth AFB (4), Loring AFB (4), Travis AFB (4).

1956-ban az U2 végigfotózta kelet európát (Moszkvát is beleértve), és eloszlatta a Bomber-Gap -ot.
  • davidbog
    Javítom magam, nem feltétlenül A0 rajz kell a L/130-ashoz. Lehet a rajzban kivágás is. Sőt szinte biztosan van, fenét se érdekel, néhány több méter hosszú párhuzamos vonal.
  • davidbog

Nem véletlenül most kérdeztem ezekről a lövedékekről. Ha aktív vagy érdemes ilyen dolgokról kérdezgetni. :D
    A 2. és 3. tank-netes linket már korábban néztem. Az első link az utolsó pdf-re támaszkodik. Így elsőre nem az ami nekem kell, de érdekes lehet. Az első két pdf lesz a nyerő, egyik sincs meg. A SABOT Technology Engineering pedig egy igazi kincs lesz számomra. Mint mindig most is nagyon sokat segítettél, ezer köszönet érte.

• DantesHUN
    Jó, de az egészségügy mindenkit érint. Oké, persze a légtér védelme is, de kórházba mindenki kerül előbb-utóbb, és saját bőrén tapasztalja az összeomlás szélén lévő egészségügyet. Míg hadsereggel, légierővel sokkal kevesebb ember kerül kapcsolatba, és a sajtó is csak akkor kapja fel, amikor történik valami és borul a bili. Hát most történt. Most a média mindent elszed, ami csak kapcsolatba hozható az ügyel. Meg azt is ami nem .
  • davidbog
    Az oldalt többnyire annak tartom. De megpróbálok utána nézni az itt lévő állításoknak. Yuri Pasholok dolgaival kapcsolatban van bennem némi kétkedés (amúgy valami Wargaming ember). Néha rak fel ide ilyen technikai dolgokat, legutóbb valahol az E-100 alapú Jagdpanzerről írta, hogy egy francia csóka találta ki.
    A 8,8 cm L/130-ról ugyanezen az oldalon van whiteprint is. Azért ez tényleg gyanús. De a fene se tudja miért csak részletek vannak a rajzról. Lehet hogy kamu. Az is megeshet, hogy csak nem tudja az egészet normálisan beszkennelni. A L/130-as méretaránya 1:10, akkor elvileg az egy A0-as rajzlapra fér rá. Nekem is van olyan A2-es grafikonom, ami A4-es darabonként van beszkennelve. Hát azért na, nem egy főnyeremény. De legalább megvan.

Hát hogy miért csak most kerülnek elő? Az amerikai tesztek miért csak most kerülnek elő? Talán, mert most van pár olyan ember aki könnyen hozzáfér ezekhez a levéltárakban, pl a sikeres tankos MMO-k referensei, akik nem akarnak könyvet írni ezért nem ülnek a megszerzett dokumentumokon. Meg aztán régebben is biztosan hozzáfértek hasonló dogokhoz, csak kevesebb embernek volt internet hozzáférése, így eleve kevesebb volt az érintett mindkét oldalról. Például 10-15 évvel ezelőtt úgy kellett vadászni fórumokon a Hunnicutt könyvekből a részletekre és megkérni valakit akinek megvan, hogy szkennelje be. Nagyon kell unatkozni ahhoz, hogy csak úgy hobbyból beszkennelj több száz oldalt, vagy nagy méretű műszaki rajzokat.
    Hasonló van most hajóknál. Rengeteg papíron létező hajóról, lövegről van eredeti rajz vagy tervdokumentáció, csak sokszor nem az interneten. Szerintem a francia 17,7"-es 1920-as lövegről se sokan hallottak itt a fórumon. Aztán ha sikeres lesz valamelyik hajós MMO, nagyobb lesz az érdeklődés a hajók iránt a nem hajó fanok körében, ez is előkerül és akkor meg meglepődünk rajta hogy jé ilyen is volt. Pedig a dokumentációja és a lövedék rajzait nem rég tették publikussá, talán a Warship 2011-ben.

Ettől függetlenül még lehetnek hamisak a 8,8 cm-es lövegek blueprintjei. Igazából a 90 mm T208-at szántam a fő érdekességnek, az fizikailag is létezett és szerintem sokkal érdekesebb. Na meg hátha valakinek van valamije a felsorolt 90 mm-es lövedékekről.
  • fonak
    Zord is megtépázta ezt az interjút az MN-ben... (ja, már nincs akkora lojalitás arrafelé, de no politika:))
  • ximix #68782
    Kösz, így már kerekebb a történet.
    A korkedvezményes nyugdíj szerintem is minden katonának járna, max 100% csak az irodában dolgozó, napi 8 órás alkalmazottakra nem vonatkozna, de őket nem is kellene katonai állományba venni hanem valami más állami besorolást kapnának.
  • ximix #68781
  • molnibalage83
    Nem mondtam, hogy más nincs alulfizetve. Azok is hiányszakmák lettek, ahogy mondod. Egyébként azokról többet írnak, mint a Gripenről. A Gripen személyzeti probléma 2007 óta kb. két évig nem volt téma a hozzáértőknél, ezzel szemben mióta téma az elvándorlás az egészségügyből? 10+ éve....
  • molnibalage83
    Egy adott rendfokozat felett mint már láthatod igen, csak azt nehéz megérteni magyar fejjel, hogy egy annyira szabad mozgásra épülő társadalomban nagyon kevesen viselik el a hosszútávú kötöttséget. Ugyanis az USAF oda helyez téged, ahova akar és az egyéni preferneciák ritkán számítanak... A kemény mag a hosszú ideig szolgálókbólvan, de a nagy átlag ott is 4-6 évig bírja, aztán szakad a cérna, US Navy-nél meg végképp, ahova egy hajóra be vagy zárva hosszú hónapokig. Én nem bírnám, az ziher...
  • fonak
    Jogos. Bár tudtommal az USAF kivételével a nyugati légierőknél is probléma az (ottani szinten) nem elég vonzó fizetés és van elvándorlás.
    Ahogy írod még az USAF is az ottani mércével nem fizet kiemelkedően.
  • [NST]Cifu
    No offense, de a szociális szférában a vaságyastól 50 kilós, 60 éves nővérnek kellene a nehezen kezelhető, járóképtelen középsúlyos értelmo fogyatékost kivenni az ágyból, lefürdetni, stb.
    A gyógyszerosztónak 270 betegnek napi 3x gyógyszerét (uszkve 2500-3000 gyógyszert) kell kézzel kiszortíroznia minden nap, ami egyértelmű egészségkárosodást okoz (tudom, mert láttam mi történt vele).

Nem azt mondom, hogy nem érdemelték meg a korkedvezményt, hanem azt, hogy ha ők megérdemelték, akkor a hadsereghez képest is alulfinanszírozott szociális szférában sem kevésbé érdemelnék meg. Persze az állam mindig a nagyobbik rosszat csinálja - inkább megvonja a járulékokat, és eltörli a kedvezményeket. Aztán csodálkozik, hogy hiányszakmák lesznek belőlük...

Ilyenkor szokott dűhíteni, hogy valahogy a parlamenti képviselői járulékokat, támogatásokat nem törölték el... Ki tudja miért....

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.15. 18:38:33
  • fonak
    A 29-es pilóták tudtommal még 40 év alattiak is elmentek gyorsan nyugdíjba, ahogy hírét vették a korkedvezmény eltörlésének (nem a 2010 utáninak, ez még korábban történt)
  • molnibalage83
    Referenciának.
  • molnibalage83
    X évre írnak alá tudtommal. Utána, hogy milyen felmondási idő van azt nem tudom.

A kommented második része meg szimplán bőszítő. Ha a kúrmány nem képes egy dollármilliókat érő pilótát fizetni, akkor baszódjanak meg és okuljanak ebből vagy takarodjanak el a kurvajó édes anyjukba.

Az ország meg marad védtelen... A civil szférában is X év van képzések esteén általánban, hogy a kolléga addig nem mondhat fel. Ha a cég nem ad okot arra, hogy maradj...

A rabszolgaság intézményét barátom elég rég eltörölték hála istennek...

Egy cirka milliárd HUF-be kerülő pilóta esetén a nettó 3 ezer tája fizetés egy vicc, mikor a keze alatti technika meg szintén tízmilliárdokat ér. A jenkiknél is mikor megkezdődött az elvándorlás, akkor megpróbálták azért a béret emelésével gátat szabni aki még egy hosszabb időszakra ír alá. Ma egy USAF pilóta századosi rangban tudtommal azért 50-60k USD táján keres. Ez soknak tűnik, de egy átlagos gépészmérnök asszem innen indul kb... Na ehhez képest nézd meg a munkaköri elvárásokat. Eh... Akkor nézd meg a magyar pilóta fizetést. KB. ez a zsebpénz / benzinpénz egy jenkinek...

Az egész Gripen prorgamon látszik az ország mentalitása... Öcsém, nem pusziból dolgoznak az emberek...

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.15. 18:31:12
  • molnibalage83
    Nincs olyan ember, aki fizikailag bírná ezt a terhelést egészségkárosodás nélkül. Szóval aki eltörölte a korkedvezményt rájuk vonatkozólag az tehet egy szívességet...

Persze akkor lehetne jönni azzal, hogy de a civil szférában... Igenám, de a civil szférában tudsz mozogni máshova is.