95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ok, így már félig érthető, a Tu-4 nagyon hipotetikus esetben elérte volt a nyugati part legészakibb városait. De mintha Miami-ba (!) is tettek volna légvédelmi rendszereket és délebbi városokba. Még a '80-as években is húzos lett volna repcsivel azokat támadni...
A kis gépes részt nem értem. A radar lánc lefedettséges néhány száz km volt és ezek több ezer km-re voltak egymástól É-D irányban. Támaszpont sehol több ezer km-re. Hogyan fogta volna el akármelyik nyápic gép a kontinens közepén berepülő célt?
Az YF-12-őt soha nem értettem, hogy mi a bánatot akartak vele...
Ha az F-106 olyan problémás volt, akkor hogyan húta ki olyan sokáig? -
Keresztbe vágta a kormány a helikopterbeszerzést
-
Semmiféle szovjet bombázófenyegtés nem volt az '50-es évek legeslegvégéig az amerikai kontinenst nézve, de még akkor is egyirányú úttal jutottak el volna a USA határának pereméig, ha nem számolsz Alaszkával...
Volni éppen volt, a Tu-4A hozzávetőleg 5600-6000km-t volt képes megtenni egy RDS-1 bombával. Ezzel bőven elérhette a nyugati part északi városait (pl. Seattle)....
Amikor már tényleg lement az első gnóm/troll gépek sora, a vége akkor is F-102/106 lett történetnek és nem Tu-128/MiG-25 méretű szörnyek megalkotása. (Kivéve a bukott Arrow...)
Kezdjük azzal, hogy az F-102 is gnóm gép lett, úgy rendelték meg, hogy nem volt rendesen kifejlesztve, letesztelve. Az eredmény az lett, hogy az ADC (Air Defence Command) első számú vadászgépe konkrétan még a hangsebességet se léphette át, a hatótávolsága pedig nagyon rossz lett. Az F-106 egy javított, de továbbra is sok problémától szenvedő típus volt.
Alaphangon a fő különbség az volt, hogy amíg a szovjeteknek nem volt mindenhol kiépített radar és légibázis-rendszerük a keleti/északi határai mentén, addig az amerikaiak ezt kiépítették az 1950-es évek közepére. Tehát ők megtehették (meg kellett tenniük), hogy nem szörnyen nagy gépeket építesz.
Az Arrow mellett viszont említsd akkor már meg az YF-12-őt, ami konkrétan még a MiG-25-höz képes is szörny...
Valahol röhejes, hogy taktikai vadásznak próbálták az F-111-et eladni, de honi légvédelmi vadásznak meg F-102/F-106.
Amikor az F-102-est 'kitalálták' (Ultimate Fighter 1954 program), akkor a hatósugárnak 375 mérföldet jelöltek meg, a Convair még ennél is többet ígért. Az F-102-től azt várták, hogy nagyon gyors legyen, nagyon jól gyorsuljon, nagyon erős fegyverzete legyen és végül a hatósugara is elég legyen a feladathoz. Ebből a fegyverzet valósult meg úgy-ahogy, komoly késéssel. Az USAF temérdek pénzt költött el rá, és az F-102 alig-alig tudott jobb teljesítménymutatókat felmutatni, mint a sokkal olcsóbb F-101 (többek között ezért kényszerült arra, az ADC, hogy az F-101-est sokkal kiemeltebb pozícióba emelje, mint amit eredetileg szántak neki.
Az ADC konkrétan senyvedett attól, hogy mit csináljon az F-102-vel, nem volt pénze másik gép kifejlesztésére (az F-102B/F-106 kifejlesztése is kész financiális vargabetű volt, részben a sorozatgépekre szánt pénzből fizették ki), így maradt az F-102 tupirozása, ami az F-106-ban ért célba. -
40 másodperchez tekerjen akit csak az akció érdekel
-
Már bocs,de ez nagyon nem ugy müködik mint egy autó.Itt minden egyes géptipusra külön vizsga van és ez nem abból áll mint az autónál, hogy hol a nivópálca meg hasonlók, szinte az utolsó alkatrész müködését tudnod kell a tipuson.
Tehát az egyáltalán nem járható ut ha egy másik, ráadásul a példádban egy jóval nagyobb és lomhább géppel gyakorloljon.Mert egyáltalán nem ugyan az , nem ugyan ugy kell vezetni máshogy kell kapcsolni rendszereket , máshogy viselkedik a levegőben, nem olyan mozgékony stb..
Ha nagyon az autós hasonlatodat akarom ráerőszakolni , akkor ez olyan mintha az F1-es pilótát rá akarod ültetni egy 60T-ás tartálykocsira, Mindegyiknél az utolsó csavarig ismernie kell, hogy mi mit csinál, és a tartálykocsival hiába vezet le 2 millió km-t utánna egyszer beültetik az F1-esbe és az első kanyarnál rommá töri, mert nem azt sziokta meg és máshogy viselkedik.
Ugyhogy ha tetszik ha nem ezgy Gripenre csak is Gripennel lehet felkészülni és ehhez a megfelelő forrást is biztositani kellene.Azt a hasonlatodat sem értem, hogy a 600le-s autóval nem mehet 80nál töbet. Hidd el a Gripenekkel minden olyan dolgot gyakorolnak amit éles helyzetben is tennének, beleértve a hangsebeségű repülést is, csak 12km magasan teszik ezt és igy nem hallod , pont a kényeskedő lakosság miatt aki ha szököévente egyszer elmegy felettük egy repülö már egyből panaszkodnak.
A 90-es évek elött érdekes senki nem mert panaszkodni, hogy alacsonyan is átlépték a hanghatárt. -
Soroljam az n+1 okot, hogy ezt miért nem megy és miért hülyeség? Képtelen vagyok megérteni, hogy egyesek miért ragaszkodnak erőltetnek ekkora téveszméket... -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Nem gondolom, hogy egy teherszállító repülőgép helyettesíthet egy vadászgépet, de az ország nem áll úgy, hogy az adott technikán megfelelő rutint megszerezze egy pilóta arra sem sok esélyt látok hogy 8-10 db sugárhajtóműves könnyen és viszonylag olcsón karbantartható gyakorlógépeket vegyünk amin "orrba-szájba" mehetnek a pilóták mindezt azért, hogy ne csak vezessék a repülőt hanem repüljenek vele erre a heti monoton rutin gyakorlatok nagyon jók lennének.
Egy teher szállító ami naponta többször ingázik pl: London és BP között, napi többszöri fel leszállás minden időjárás közepette ( keresztszél, hó, eső) viszonylag olcsón tudnának tapasztalatot szerezni fel le szállás során és lehet igazán ráéreznének a repülésre, éreznék a gépet.
Persze pl: hetes forgó miatt kétszer annyi pilóta kellene, de fizu lehet jobb lenne a teher meló miatt.
Ezek csak agyalások amolyan hangosan gondolkodok kategória ha ezen felhúzzátok magatokat elnézést nem volt szándékomban.
Ha hetente el kellene vinned egy 600le sport kocsit ami 200misi 150km-re majd vissza, de minden általad okozott kárt te fizetsz rajta és nem mehetsz 80km/h-nál többel akkor hiába csinálod ezt évek óta, csak vezetni tudod ezt a sport kocsit, és nem leszel verseny pilóta tőle.
Nem hiába mondják a filmekben az öreg veteránok, hogy ne vezesd hanem repülj vele. -
millerius #68725 Szeptembertől se valószínű, hogy csak a mieink lennének ott, de ha mi nem megyünk, akkor valakinek be kell ugrani helyettünk - soron kívül. Egy hosszú távra előre tervezett kiképzési/otthoni készültségi/karbantartási rendszert ez eléggé meg tud borítani, senki se örülne neki. -
JanáJ #68724 Bocs hogy ilyen gondolatfoszlányokban, de a balti kirándulásos hisztit sem értem. Nem hinném, hogy ha most is 3 vagy 4 féle nemzet 3 vagy 4 féle géppel védi a légteret, akkor majd szeptembertől csak a mi 4 (?) Gripenünk lenne ott. -
JanáJ #68723 Valóban. -
JanáJ #68722 Igen és ez jó, meg értem miért van így. Azt nem értem, hogy miért nyilvánít minden hülye véleményt nulla tudással. Legalább tudná leírni a Grippppppppen nevét.
Éljen, éljen. -
Egy airlinert vezetni kb. olyan lehet, mint amikor egy F1 pilóta elmegy BKV buszvezetőnek. Bár a repülés élménye azért ennél kisebb difit tesz, de kb. a szabadság és teljesítmény terén erről van szó. -
JanáJ #68720 Reméljük így lesz. Én azt hittem, hogy az, hogy nem "bírna" még egy katapultálást, az már kizáró.
Csak okoskodom, de nem hiszem, hogy az Ancsa akkor nagy dur lenne egy exvadásznak. Akkor már nagyobb buli lehet sokszoros pénzést nagyobb civil gépet röptetni. Bár ezt csak innen a fotelból.
-
Papichulo #68719 Ő is kapott bant, csak én "visszaesőként" többet...
Mondjuk nem pont ezert, de a moderacio az egy vicc. Maximalisan reszrehajlo...
A HTKA-n régen tech részben a kommentek kb. 2/3-a 3/4-e volt értékes kérdés vagy színvonalas válasz.
Nekem egy regi es szakmabeli (katona) tag kerec-perec megirta, hogy o nem akar tobbet kommentelni, mert akkorat esett az oldal - es persze a hozzaszolok - szinvonala, stilusa. Holott ez az ember erdekes temakban es hianypotloan vett reszt a diksurzusokban.
A BIZTPOL topikikat meg inkább hagyjuk. [...] Sokszor olyan, mintha valami hobbináci hungarista oldal lenne némi kurucinfóval vegyítve...
Szamomra az Ukran-Konfliktus thread volt ilyen. Olyan az egesz mintha a Kreml szponzoralna a topikot :)
-
Papichulo #68718 A HTKA fórum egyetlen számomra előnyös tulajdonsága, hogy gyorsan megjelennek rajta az infók.
Talan a magyar erdekeltsegu infokkal kapcsolatban, minden masra vannak sokkal jobb - es kevesbe elfogult - oldalak. -
Talán mert ők voltak akik tényleg használták is a típust, és kicsit távolabb láttak attól, hogy "hú, két hajtóműve van, akkor ez kétszer jobb mint a gripen" :)
Ami Sanyát illeti, tegnap írta fb-n, hogy úgy néz ki, hogy nem kell műteni, ez mindenképp jó jel. A reporvosit meg állapotra adják, a súlyos sérülés önmagában nem kizáró ok, ha meggyógyul rendesen, akkor kaphat orvosit. -
millerius #68716 Ha megfelelő szinten, problémamentesen sikerül felgyógyulnia, akkor elvileg repülhet tovább Griffen is. Legfeljebb a dokiktól kap egy komoly figyelmeztetést, hogy repülésre alkalmas, de a következő katapultálás súlyosabb következményekkel is járhat, tehát a továbbiakat saját felelősségét is beszámítva vállalhatja. Szállítógépre ÁTKÉPZÉSSEL persze hogy át tud ülni, és ott se tolong a sok pilóta az Ancsák körül, úgyhogy a Honvédség ez irányban biztos nem tenne neki keresztbe, de ezt majd neki kell eldönteni. -
JanáJ #68715 Én azt szerettem, hogy pár olyan ember is kommentelt akik nem csak olvastak róla, vagy kedvelik a témát, hanem használták is. Akár mondjuk egy 21-est, 29-est és mégsem voltak turbo MIG párttagok. :-)
A csigolya töréses katapultálás mellett van még bármi esélye szegény pilótának a további Grif eregetésre? Ilyenkor vajon mi van, mert szállító gépre nem hinném, hogy át tud ülni, meg nem is hinném, hogy akar. Akkor már mehet utasszállítani. Meg nem gondolom hogy íróasztal mellett szeretne tinta huszárkodni. Van ilyenkor leszerelési lehetőség? (Remélem nem lesz igazam és felgyógyul, mert nem hangzik jónak a csigolya törés) -
Jött egy idióta, aki baromságokat beszélt és még személyeskedett is. Én meg amilyen az adjisten alapon elküdtem a jó kurva anyjába, persze miután leírtam, hogy miért ökörség, amit írt. Ő is kapott bant, csak én "visszaesőként" többet...
A HTKA-n régen tech részben a kommentek kb. 2/3-a 3/4-e volt értékes kérdés vagy színvonalas válasz. Ma az is elég érdekes hely lett. A BIZTPOL topikikat meg inkább hagyjuk. Nem is olvasom őket. Sokszor olyan, mintha valami hobbináci hungarista oldal lenne némi kurucinfóval vegyítve...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.11. 09:40:55 -
JanáJ #68713 A HTKA fórum egyetlen számomra előnyös tulajdonsága, hogy gyorsan megjelennek rajta az infók. CSak nehéz kiszűrni a sok okos komment között. -
Papichulo #68712 Ennek eredménye 2016 jan 1-ig tartó ban a HTKA-ról
En mar regota nem latogatom azt az oldalt, de erdekelne, hogy miert kaptad :) -
Nem mindig vagyok ennyire higgadt. Ennek eredménye 2016 jan 1-ig tartó ban a HTKA-ról, de volt már előtte 3 hónapos is...
A régi nickem is halott itt az sg-n, mert a bütetőpontok nem évülnek el, a trollok meg örökös tagsággal bírnak...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.11. 09:00:22 -
Mos méé? Teljesen logikus felvetés :) Micheliszéket is fel lehetne ültetni sofőrnek a 7-es buszra, azzal sokkal olcsóbban tudna körözni és kanyarogni ide oda mint a hungaroringen, ráadásul úgy nem kockáztná azt a qrva drága hondát sem :)
(irigylem a türelmed Molni, hogy ekkora faszságok ellen is ilyen komolysággal tudsz érvelni
)
-
Ez nem igaz. Elve ott kezdődik, hogy ki milyen járaton repül. Az átlagos vadászpilótának kb. 1 óra repidőra 1-nél magasabb felszállás esik. Nos, az airlinereknél járathossztól függően ez lehet sokkal alacsonyabb is. Sokkal... Továbbra sem éretem, hogy ez miért lenne ez jó. A világon nincs olyan légierő, ami így működna. Csak nem azért, mert nincs értelme...? -
Papichulo #68708 a négy hadihajó amit majd 4 milliárd euróért fognak beszerezni milyen típus lehet majd illetve milyen típus jöhet szóba
Szerintem FFG lesz es egyelore csak annyi biztos, hogy europai hajogyarnak szeretnek adni a megrendelest, de meg a tender kiirasa sem tortent meg, a szolgalatba allitas is csak majd 2023-tol tervezett. -
ez nagyon nem jó példa, mert ott rengeteg fel, le szállás van ami sokszorozza az esélyét a malőrnek, itt csak pár gép van, jóval kevesebb repüléssel. és még azt a 3. at bele sem veszitek mikor le kellett szállnia hazafele jövet valahol... valami nagy gáz van itt. -
(Tévedés van a fordításban.)
-
Egy vadászpilóta nem airliner vezetésével szerez tapasztalatot vadászgépen. Az F1 pilóta sem gokartozással készül a versenyre... -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Gripen alkatrészek már gyűlnek a maradék gépeket már lassan el tudjuk látni sajátból
, de ez a kisebb gond a nagyobb, hogy a pilóta gerince megsérült ami miatt a vadászgépen való szolgálatát lehet fel kell adnia
.
Ha volna még Malév és a felső vezetés olyan lenne akkor a pilóták ott szerezhetnének több repült órát és rutint akár teherszállító gépek vezetésével, így nagyon nehéz nekik kellő rutint elsajátítani a Gripen-en ha alig repülhetnek és tojásként kell vigyázni rá.
Egy olyan ország ahol gyártás is folyik a pilóták közvetlen tesztpilótaként vagy közvetetten tesztpilótától kaphatnak olyan kiképzést amit máshogy nem tudnak igazán megtapasztalni.
Szerintem nem kell megvárni míg lezuhan az orr, hanem a meglévő felhajtóerőt kihasználva finoman le kell tenni a földre, a lég ellenállás is talán így nagyobb mint hason.
-
Szted azalatt a közel 2 óra alatt mig fönt keringett és fogyasztotta az üzemagyagot , mit csinált, gondolom párszor megprobálta a ki behuzást és a nagy tulterhelésú manővereket is,de ha valami nem enged akkor nincs mit tenni.
Abból, hogy ha a főfutókra teszi le és ugy gurul, még nagyobb gond is lehetett volna a géppel, mert sztem ugy 150km/h-nál többel már nincs akkora felhatóerő hogy meg tartsa az órátt és ugye az még elég gyors ahhoz, hogy egy átvágódás legyen a vége.
Amugy azt elég viccesnek találtam, hogy az RTL-en még be is karikáztak egy piros fehér antennát, hogy az volt a katapultálás folyamata, mikor a kép bal szélén már az ernyő ott volt a füben. -
Az origón is ezen ugrált egyfazon Elvben igen, de valamiért nem szokták ez preferálni....
Mi történik, mikor elfogy a felhajtóerő? 3-4 méter magasról leesik az orr majdnem gravitációs gyorsulással éri el a betont, ha gyorsan fékez a gép, mert a pálya nem végtelen hosszú. Ettől a gép orrésze akár le is törhet és a pilóta is fincsi terhelést kapna. (A MiG-23 katasztrófa idején a segg földetérés után olyan durván csapódott le az orr, hogy a pilóta már akkor meghalt.)
B-1B-ről van egy videó orrfutó nélküli leszállásról. A tisztán látszik, hogy az orrész elég szépen megrogyott. Nem fasza az... Viszont itt volt nagy hely nagy kifutásra, hogy lassan fogyjon el a felhajtóerő... Még ilyen puha lérkezéssel is ez volt...
-
fonak #68701 Nem próbálhatta volna meg a pilóta kiengedni a főfutókat, és úgy leszállni? A gép orrát fent tarthatta volna a vízszintes vezérsíkok kitérítésével, amíg teljesen le nem lassul, vagy rosszul gondolom? (valszeg igen, biztos tudta mit csinál, vagy lehet hogy a főfutó sem jött ki?)
Anno MiG-21-esen az ilyet úgy oldották meg, hogy addig csinált nagy túlterhelésű fordulókat a gép, amíg ki nem jött a futó :) Ezt sem lehetett megpróbálni? (vagy lehet megtörtént, csak nem működött). -
Berkut111 #68700 Na ezt en is igy olvastam, csak ha megnezel egy normal allasszogu SU-27 bejovetelt akkor ott tisztan latszik hogy ha nincs kint a futomu akkor a a fuvocso vege es a farokveg utne a betont, legalabb en igy latom. Na most ez Pozsonyban nem tortent meg. Ezert nekem ez az "elfelejtette" egy kicsit santit. Ahoz hogy igy letegye a sinekre ahoz mas allasszoggell kell bejonnie. Nem azt mondom hogy ezert terveztek oda a sineket, de miden esetre eleg ugyes masodlagos felhasznalas. -
Mivel ebből nem katapultáltak igy nem sérült a kabinban semmi, és it a szivócsatorna alatt felszerelt üres inditósineken csúszott végig , ezért csak azok sérültek, és mivel párba voltak nem kellett attól tartani, hogy elbillen valamelyik irányba.
Ha jól tudom annyira nem sérült, hogy a megemelés után kiengedték a futókat és egy alapos átvizsgálás után , lábon repült el. Mivel a pilóta felejtette el kiengedni és nem azért szállt haszra mert valami gondja lett volna a gépnek
Tehát semmilyen ponton sem hasonlit a mostani esethez. -
JanáJ #68698 Mostanában ez a Kolbert srác ír HT témában és teljesen jókat. Gondolom érdekli is, nem csak letudja. -
millerius #68697 A Tu-4-nek is volt légitankoló változata, a szárnyról-szárnyra tankolási módszert pont ezen a típuson kísérletezték és fejlesztették ki Szergejék. -
Berkut111 #68696 Tudom, korte meg alma, valoszinuleg nem is ezert raktak oda, de az biztos hogy ezt konnyebbb volt repkepes allapotba hozni mint a Gripent lessz.
-
Megroppan az ég, tárgyilagos és korrekt cikk HT témában az index.hu-n. -
fonak #68694 Jó de az amcsik nem tudhatták, hogy nem alakítottak-e át pár Tu-4-est erre a célra:) A légi tankolást a szovjetek is kidolgozták már elég korán, csak bonyolult módszert választottak (Tu-16-osok a szárnyvégeket összekötve tudtak egymásnak átadni üzemanyagot, ugyanezt a módszert kipróbálták már a Tu-4-essel is). -
1. A jenkiknak volt irgalmatlan sok tanker. A B-52 tudtommal pont azért lett akkora és olyan gyors, mert kicsit összenyomták a gépet és olcsóbb lett, de cserébe sok KC-135 kellett...
2. A jenki gépek Európában vagy Izlandon is leszálhattak volna, nem kelett haza repülni egyből. Egy dokufilmben mitnha még észak-afrikai reptereket is felsoroltak volna, mint visszatérő repterek.