95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Hogy a bánatba hozták ezt össze, Kecskemétre meg ha jól emlékszem egyszer sem jöttek repülni, pedig mindig úgy vártam :( -
Lacusch69 #69011 A gugliörszön 34db MiG-21-est és 5db Szu-22-est számoltam össze a pápai reptérnél. -
Semmiféle gát nem volt a gépek eladását illetően, mi voltnuk a balfaszok. Semmi köze nem volt az oroszoknak ahhoz, hogy magyar tulajdonú gépekkel mi történik. 1997-ben bőven el lehetett volna passzolni még, ha csak nyomott áron is vadiúj Szu-22-őt gépeket legalább alkatrészként. (A hajtóművet kivéve, mert az nagyon spéci volt.) -
JanáJ #69009 A pápai gépekre olvastam valamit, hogy azért kell szabadban tartani, mert biztosítani kell a többieknek, hogy megbizonyosodhassanak róla, hogy nem adtuk el/üzemeltetjük/stb. Eladni szerintem sci-fi lett volna, mert akkor dőlt be a Szu, szóval volt még a piacon elérhető gép. Amúgy szerintem az oroszoknak is rá kellett volna bólintani a továbbadásra. A csillag hangáron nem kell meglepődni, a 29-esek is ott rohadtak. De azok orosz szarok voltak, direkt igényelték hogy rossz legyen nekik, meg nem is voltak drágák, valami 110 milliárd rémlik... -
fonak #69008 Durva, hogy csak ott áll félretolva, biztos lett volna múzeum/gyűjtő aki elviszi. Persze úgy tudom Pápán meg egy légierőnyi gép rohad a szabad ég alatt, köztük olyan is, amit a kivonása előtt újíttattak fel drága pénzért (Szu-22), eladni sem engedték őket, pedig lett volna vevő Afrikából, de persze politikailag nem lett volna korrekt... -
JanáJ #69007 Grif itatás
Szomorú realitás a tanker/21-es párhuzam. :-( -
Varacskos disznó is repül
" vakarcsos disznó"
" erős páncélzattal, de gyengén felszerelt fedélzeti műszerekkel rendelkeznek."
-
JanáJ #69005 Jé, a repeszromboló elvitte a futó görgőket a 72-en. -
JanáJ #69004 Tegnap gondolkoztam linkeljem-e. :-) -
Történelmi pillanat. -
Megyek is fotózni őket. -
4 "Vakarcsosdisznó" lesz (hírekbe mondták
)
----------------------------------------------------------------------------
index fórum képek -
JanáJ #69000 Taszár felett megint Grif madarat itattak. :-) -
1:23 
-
JanáJ #68998 Ott már nagy baj van, ha erre lehetősége van, de ez gondolom a magyar teszt volt. -
Egy függőleges oldalpáncélzattal, ami 60mm vastag. A 3UBR8 kb. 1km-ről képes erre, de ha döntött páncélzatról van szó, akkor 60°-on ez ~24mm-et takar. Ennél azért erősebb a páncélzata a PUMA-nak és a CV90-nek frontálisan, főleg kiegészítő páncélzattal. -
Erről beszélek... -
Csak egészen halkan jegyzem meg, hogy ezt teszi a BTR-80A 30mm-es lőszere a T-72-es oldalával...
-
Csodára várnak...?
Én sem teljesen értem az úszóképesség erőltetését, ezért is említettem meg alant, mert ebből nem tudom hogy fognak kikecmeregni...
Megjegyzem a mai korszerű 30 mm-es lövegek a mai csúcs lőszerekkel 1000 méter távról asszem a rég T-55/62 harkocsikat átlövik elég sok helyen... Szóval passzív elven ilyen szintű páncélvédelmet lértehozni? Good luck with that...
Egen, a másik probléma. Igazából a PUMA esetén is van egy olyan fejvakarás, hogy hát szép és jó a védelme, de igazából lehet, hogy mégse elégséges az elvárt feladatokra (az orosz T-15 és Kurganyec-25 lövészpáncélos járművek 30mm-es 2A42 gépágyúval és négy pct. rakétával rendelkeznek, a PUMA-val szemben pedig az volt az elvárás, hogy a potenciális lövészpáncélosok ellen megfelelő védelme legyen). -
Felfújható elemek nélkül nem lesz úszóképes egy ilyen dög. Ez egyszerű fizika, nem értem, hogy mit nem tudnak ezen kiszámolni vagy belátni. Csodára várnak...?
Adott páncélvastagság felett ha X térfogatú teret körbeveszel páncéllal, akkor lesz Y tömeg. Ha Y tömegből+ jármű egyéb részeinek tömegéből adódó súly, nagyobb, mint X térfogat által kiszorított víz súlya, akkor nem fog úszni. Pont. Az, hogy mennyi felhajtó erő tartaléka van, az más kérdés. Ha mindig az jön ki, hogy 0 vagy kisebb, akkor lehet izmozni, de felesleges. Vagy akkor engedni kell azt, hogy milyen szögből és milyen távolságból védjen mi ellen... Megjegyzem a mai korszerű 30 mm-es lövegek a mai csúcs lőszerekkel 1000 méter távról asszem a rég T-55/62 harkocsikat átlövik elég sok helyen... Szóval passzív elven ilyen szintű páncélvédelmet lértehozni? Good luck with that...
Nem értem, hogy a mai öntömítő technológia mellett felfújható párnák miért nem elfogadhatóak? Ok, hogy harci helyzetben sérülhetnek, de maga a jármű nem? Akkor nem vesztené el úszóképességét...?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.28. 14:40:03 -
Massari #68992 Szvsz a lengyelek mindig megpróbálnak a létező legnagyobb darabszámban gondolkodni a középhatalmi helyzetük és elhelyezkedésük miatt, így a cv90-re csak akkor voksoltam volna hogyha szinte kigazdálkodhatatlan kedvezményekkel rukkol elő a forgalmazó, ami azért nem teljesen elképzelhetetlen mai viszonyok közt.
Na mindegy Bionixhoz annyit, hogy az egy viszonylag új konstrukció de azért lehetne rajta fejlesztgetni nagyobb véráldozatok nélkül - új erőforrás, még a régebbi generációs mexas páncélzattal konstruálták, és fel lehetne készíteni a modern harcmező kihívásaira is egyúttal, máramennyire ,modul gpá. , persze feltételzve ha a polákok kezelésbe vennék. Külföldi fórumon ránéztem ott azt írogatják hogy a nordikus embertipusnak azért nem is ez a legméretesebb szerkezet, azért se preferálták, feltételezhetőleg -
A BMP-3M páncélzata papír, körkörös 12,7mm-es API lövedéktől véd, erre jöhet még ERA blokk csomag, de azzal együtt sem képes egy 30mm-es APDS lövedéket megfogni szemből. Szóval nem megfelelő a lengyelek számára. Pontosan ez a baja a lengyeleknek is, mert ez a két kitétel (páncélvédettség és úszóképesség) üti egymást. A BAe úgy próbálta a gordiuszi csomót átvágni, hogy 5m-es mélységig mederfenéken való átkelést ajánlott a CV90 alvázú javaslatukhoz. A lengyelek ezt mérlegelték, de végül mégse fogadták el. Pénz nincs arra, hogy saját járművet tervezzenek, szóval nagy kérdőjel, hogy mi lesz a Borsuk programmal így.
Egyébként kigördült a első 'Krab' (lengyel "saját" 155mm önjárú ágyútarack) alváz, ez a Dél-Koreai K9 alváz, amiből az első 24db ők gyártják le, és adják át a lengyeleknek, akik a BAe-től vásárolnak / licencgyártanak AS90 155mm L/52 tornyot, további 98db-ot már a lengyelek gyártanak (2018-2022 között), és teljes licencgyártásban dolgoznak, vagyis megkapták az engedélyt, hogy bármit módosítsanak, sőt, re-exportálják is.
Ez egyébként már a második változat, az első a 'saját' PT-91 (lengyel T-72 klón) alvázra épült, 8db-ot átadtak, de a lengyelek egy megvesztegetési botrány miatt végül leállították ezt a változatot, és a dél-koreai licenc mellett döntöttek.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.28. 13:38:58 -
Berkut111 #68990 Magyaran a lenegyeleknek nagyhjabol egy BMP-3M-re lenne szugseguk, csak azt politikai okok miatt nem lehet.
Azert csak nagyjabol mert vagy nem letezik meg, vagy tul draga az a technologia ami meg adja a kivant pancelvedetseget az uszo kepessegel egyutt. -
A 'Borsuk' IFV program nem feltétlenül saját tervezést takar, hanem elsődlegesen a Lengyel igényekre kihegyezett licencváltozatát egy meglévő lövészpáncélosnak. Ugyanúgy, ahogy az APC Rosomak programmal is csinálták (ami a Patria AMV először Hitfist, később (most) pedig egy táviránytott toronnyal).
A legvalószínűbb befutónak a BAe CV90 egy variánsa tűnt, futott még kategóriában a PUMA, a K21, esetleg a Bionix II.. A gond, amit említettem alant, hogy miközben elvárják, hogy a frontirányból ellenálljon az ellenséges lövészpáncélosok 30-40(-57)mm-es gépágyú lövedékének, illetve a pct. rakétáknak, ugyanakkor az is elvárás, hogy legyen úszóképes is. Pont. A lengyelek nem akarnak légzőcsöves-mederfenéken átkelős megoldást. Erre említettem a Bradley-t példának, mert azt is mindenáron úszóképessé akartak tenni, aztán eközben három tesztjármű is elsüllyedt, mire rájöttek, hogy ha ilyen nehéz járművet akarnak úszóképessé tenni, akkor nagyobbra kell tervezni (felhajtóerőre van szükség, azt meg kvázi hajótest alapon, a kiszorított víztérforgat növelésével érhetik el). Ezért olyan böszme nagy az AAAV-7 és volt olyan nagy a EFV projekt is az USMC-nél.
A Bionix II. a mai piacon a gyengébben páncélozott járművek közé tartozik, viszont azon kevés lövészpáncélosok közé, amelyik úszóképes. A lengyelek a PUMA / CV90 páncélzatát várják el, de a Bionix úszóképességével párban...
A BAe CV90 alapú Borsuk elképzelése
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.27. 16:01:42 -
millerius #68988 www.redbullairrace.com/hu_HU/event/budapest-2015#programme -
red bull air race program -
Ezt hol láttad? Mert a programban én nem találom. -
Aha. -
JanáJ #68984 jövő hét szombaton? -
Na akkor én is ott lennék! -
Pontosan erre gondoltam, esetleg infracsapázhatna, a Duna felett semmit nem gyújt meg. Arra tényleg kiváncsi leszek, hogy demózni fog, vagy csak áthúzásokat csinálni... -
A legnagyobb show elem az lenne ha vaklőszerrel egy sorozatot megeresztene csak a hangja végett. Brrrrrrrrr :) -
Közben leesett, hogy miért. Hát július 4... -
Massari #68979
Ha lengyelek csinálnak egy bradley kategóriás ifv-t , az végülis mitől lehetne jobb mint pl. a Bionix afv ? A k21-cv90 kategória meg ok hogy elbír egy ágyút de az ára is vetekszik a tankokéval..
-
A-10 demo (!?) lesz a Red Bull eseményen szombaton. 1991 óta nem láttam A-10-et levegőben élőben. Megyek a Gellért hegyre. Az ziher. -
A Rafale-t meddig tervezik használni?
2040+.
Van már elképzelés mit szeretnének utána?
Arra nincs, arra van, hogy mellette kifejlesztenének egy UCAV könnyűbombázót a nEUROn program keretében.
Mert most a laikus véleményem szerint ott tartanak a franszoák mint a többi nyugat Eu.-i állam az amcsi gépeikkel, de a 35-ös után lemaradnak. Persze nem ellenük fegyverkeznek, de akkor is.
A terv az, hogy 2018-ra megkapja a Meteor-t, illetve fejlesszék a radarját. Gyakorlatilag túlságosan is nagy lemaradásban nincs az F-35-öshöz képest, annak a képességeit többé-kevésbé tudni fogja a Rafale is, azonos időben, vagy nem sokkal később (az EOTS helyett persze konténer, a DAS-hoz hasonló érzékelők utólagos beépítése, stb.).
Csapásmérés terén (lopakodóképesség) a nEUROn törne előre a franciáknál, így itt sem biztos, hogy hátrányba kerülnének. Kérdés persze a mikor, és hogy mennyit rendszeresítenek... -
millerius #68976 Attól tartok, a kecskeméti kényszerleszállás esetében valaki keverhette a szoftver-hibát a szenzor-hibával. Kétlem, hogy a Gripenen (vagy akármelyik repülőgépen) különálló, egymástól független vezérlése lenne az orrfutónak és a főfutóknak, márpedig a szoftver szerintem csak a vezérlésben/parancs-kiadásban működik, a végrehajtásban szerintem a hidraulikáé a főszerep szenzoros sorrend-szabályzással. -
JanáJ #68975 Köszi. Azt tudtam hogy teljes értékű, csak azt nem tudtam miben más az alkalmazása. A csapásmérőknél ugye a hátsó ülés felel a fegyverekért, de ami nekünk van azokat kb pont ugyan ennyire tudja a C is használni. Ezért nem tudtam, hogy van-e feladatmegosztás. -
JanáJ #68974 FBW mellett nem tök mindegy mi működteti a futót? -
JanáJ #68973 A Rafale-t meddig tervezik használni? Van már elképzelés mit szeretnének utána? Mert most a laikus véleményem szerint ott tartanak a franszoák mint a többi nyugat Eu.-i állam az amcsi gépeikkel, de a 35-ös után lemaradnak. Persze nem ellenük fegyverkeznek, de akkor is.