Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
"Becslések szerint az Egyesült Államok 2004 és 2013 között 371 dróntámadást hajtott végre Pakisztánban. Ezek közül 320 támadás Barack Obama elnöksége alatt történt. A dróntámadások áldozatainak a számáról szintén csak becslések vannak: számítások szerint 3500-4500 ember halt meg, 928 civil volt közöttük. Az áldozatok közül 195 gyerek."
Persze becslés, de mégsincs akkora média hype körülötte, mint pl. 9/11 kapcsán.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
TG
karosszéktábornok.blog.hu
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ha nem érdekelné a járulékos veszeség, akkor miért nem dózerolták le már a fél Közel-keletet? Ugyanis nemigen tudnák õket direkt katonai erõvel senki megállítani. Az összes korábbi sikerse háborút lényegében az állította le, hogy a jenkik rájuk mordultak, hogy "ok fiúk, ennyi mars fegyverszüntet köti". A '82-es balhé után konkrétan az F-15 szállítások is évekre leálltak...
A palesztinok "járulékos veszteségei" meg rohadtul nem érdekli õket.
TG
Azért volt rá példa, csak nagyon régen. Hajdan az angolok (kanadaiak) még a fõvárosát is elfoglalták...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Abban amit írsz teljesen egyet értek. Annyit hozzátennék, hogy mindig csak a halottakat számolják. A súlyos sérülteket nem.
A másik mait fonak is ír, hogy 30 éve nem 17 ezer emberrel mentek volna neki egy városnak, mert nem a világ túlfelére terveztek. Ahol volt félnivaló, mondjuk Európában, ott volt ami jelenlét.
Ez a különbség, az USA éppenséggel nem a létért harcol(t), hanem olyan "alacsony intenzitású" konfliktusok sorát vívta, amelyek ezer kilométerekre a határaitól folytak.
Az amerikai népnek soha nem kellett megtapasztalnia, hogy milyen az, amikor szétbombázzák a városokat, idegen hadseregek szállják meg az országot stb. (utóbbit az angoloknak sem). Ez némileg megmagyarázza, hogy miért állnak máshogy a dolgokhoz. Egyébként szerintem azért mindannyian tudjuk mennyire másképp állnak a katonákhoz, a háborúhoz az USA-ban (és többé-kevésbé a briteknél és a többi angolszász országban is). Ott a katona, mint olyan, hõskultusz tárgya. Az amerikai nemzettudat, vagy minek nevezzük, központi eleme a fegyverek imádata, és a fegyveres erõké. Ez alól csak a liberális-baloldali körök kivételek, de õk a kisebbség. A közvélemény nagy többsége egyáltalán nem olyan érzékeny lelkületû egyébként, ha az ellenség járulékos veszteségeirõl vagy az amerikai csapatok által elkövetett túlkapásokról van szó (inkább õk is túl "puhának" tartják a sajátjaikat), viszont a saját veszteségekre valóban az, bár a jelenlegi alacsony szinten elfogadja.
Sajnos ez a nyugati hadviselés rákfenéje, elhitették a közvéleménnyel, hogy hála az okos fegyvereknek csak a gonoszok halnak meg a harcmezõn, aztán ha véletlenül van saját veszteség, vagy uram bocsá' valami furcsa eufemizussal járulékos veszteségnek nevezett civil áldozatok, akkor az egész hadigépezet lefagy. Pedig meg kellene értetni a közvéleménnyel, hogy bizony a háború áldozatokkal jár, amik nem elkerülhetõek, csak csökkenthetõek. Érdekes módon az izraeli társadalom amelyik sokszor a létért harcolt ezt megértette és elfogadta. Ott is törekednek a veszteségek csökkentésére, de elfogadják a veszteségeket is a gyõzelem érdekében.
TG
TG
Számvébert elolvasom, köszi.
Az a gond, hogy ez nem egy olyan fekete-fehér kérdés, a páncélos és a mellé rendelt gyalogság együttmûködve a harchelyzetnek megfelelõen egymást támogatva harcolnak, és az hogy éppen ki megy elõre az a helyzettõl függ.
Anno Cifuval együtt ültünk végig errõl egy Számvéber elõadást, amirõl írt is egy összefoglalót:
2005.09.11. 10:22 -
TG
YT-on azért van fent olyan videó, ahol ez volt a megoldás. Vagy messzebbrõl telibe csapták LGB-vel, de tény, hogy nem lõheted, nem tudod szétlõni az összes házat.
(Haver mesélte, hogy õ nem tévézett otthon a szüleinél, mert apja orvos, bátyja meg lõkiképzõ (?), szóval semmit nem lehetett nézni tõlük amiben lõttek vagy mûtöttek.)
Nem a sorállománnyal volt probléma, õk azt csinálták amit a hivatásosok mondtak és mutattak nekik. Régebben elég nagy arányú volt a teljesen tudatlan, primitív ember a parancsnoki állományban, szerencsére mára javarészt eltüntek, bár ellenkezõ példát mindig találni...
Románia NATO-beli szövetségesünk, szóval ilyet nem illik feltételezni :)
Török-görög Cipruson megvan? :) A legszebb, hogy ilyen esetben - tag vs tag - lehet, hogy a NATO bele se szólna.
Most elkezdtem zongorázni magamban a dolgot, én a következõ megállapításokra jutottam:
Az utolsóhoz csak annyit tennék hozzá, hogy ha kisugárzás nélkül lehet mûködtetni a rendszert, amolyan alvó módban, akkor lehet nem olyan necces a helyzet. A felvonulási utakon alszik a cucc, majd amikor már úgyis látják õket (ideális esetben ekkor már szét vannak bontakozva támadáshoz) bekapcsolják. Azért mondom így és nem egyszerûen simán ki bekapcsolva, mert feltételezem kell pár másodperc bekapcsolás után a mûködõképesség eléréséig. Ez persze csak haraütés, nem néztem utána az aktív cuccok mûködésének.
a modernebb aktív rendszerek pedig a nyíllövedékeket is leszedik, ha jól tudom
Én úgy tudom az Aréna a leggyorsabb, az meg tud még fogni 500m/s-mal érkezõ lövedéket. Az ürméret alatti - és ürméretes álgyúgolyók is - ennél nagyobb sebességgel érkeznek. Ráadásul az üréret alatti elég szilárd valami, ha repesz is találja nem hinném, hogy érdemes számítani rá, hogy kárt okozna benne. Amennyire én látom a dolgot az aktív rendszerek inkább a nagy, puha, érzékeny és lassú kumulatív/formázott töltetû rakéták ellen mûködnének inkább.
Menjen be egy házba akinek két anyja van. Majd a hk telibe csapja.
Otthon meg élõben nézik a tv-n a szavazók. Van ahol ezt komolyan veszik.
Nem hiszek a magyar partizánmozgalomban...
A nyakam beletörik úgy bólogatok.
Magyar vs román, vagy csak szimplán a miért szar az MH
Tisztán politikai/kormányzati kérdés szerintem, annk meg nem itt a helye. De, hogy én is megtegyem a tétem, szerintem a román hadsereg úgy menne át rajtunk mint fos a libán, mert egyszerûen annyival erõsebbek. :)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A kedvencem: "...annak ellenére, hogy a Blackbirddel egyszer már meghaladták saját magukat."
TG
Nem hinném, hogy a nevezett két alakulatnak lenne különösebb elmaradása a lövészzászlóaljaktól, sem aknavetõ sem páncéltörõ vonalon, és akkor még lehet hogy finoman is fogalmaztam... :D
A felfedezõket nem tudom, hogy állnak, de az õ vonaluk amúgy is más.
Milyen pdf konvertálót/virtuális nyomtatót használsz, hogy a kitöltési effektusokat is megjeleníti?
Én dopdf-et, de az ilyen levélpapír alapot -mint a Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ-nál a szövegháttér- teljesen kihagyja.
ON
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070
@ambasa: ebben neked igazad van, az én verzióm már inkább polgárháborús forgatókönyv. Reméljük egyik sem jön be.
Nem hiszek a magyar partizánmozgalomban. Nem hiszek a kiképzetlen de lelkels civilek hadviselésében, az ilyen mindig nagy veszteségekkel jár, és nem hiszem, hogy a gyõzelmet mártírokkal kell kivívni, sokkal inkább olyan katonákkal akik ki vannak képezve a feladatukra. Emlékeim szerint a kiképzetlen tömegek, általában nagy veszteség árán vereséget szenvednek. A beszivárgó taktika, nem jár feltétlen területfeladással, a partizánháborúval ellentétben.
Amúgy a hadsereg feladata, nem az ellenség legyõzése, hanem annak elriasztása, attól, hogy támadást indítson. Nem emlékszem pontosan, de talán Napóleon mondta, hogy leginkább arra a csatáira büszke amelyeket nem kellett megvívnia.
TG
EXPAL M-08 a típus
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Nem ugyan arról beszélünk. Te szerintem arról, hogy katonákkal ezt a gerilla harcmodort, lehet és hogy lehet "jól" kivitelezni.
Szerintem meg ha egy képzelt román-magyar meccs lenne akkor mindenkit odazavarnánk, magyarul nem maradna ember gerilláskodni. A te leképzelésed szerintem akkor mûködne, ha valami természeti akadály mögé (folyó, hegység) tudnánk visszavonulni és az átengedett területen a krém (KMZ) tudna bomlasztani, de itt sajnos nincs ilyen lehetõség.
Én azt gondolom ha támadnának akkor átrobognának rajtunk, csak mert többen vannak, kivétel ha a Griffek vagy a NATO csodát tesz.
Ha viszont elfoglalnák a területünket és a szétszóródott katonák vezetésével partizánkodni kezdene pár civil, akkor oda pont civil cuccok kellenek. Persze ilyenkor ÍJ ha elkapnak.
Nem kötözködni, hanem megvitatni próbálom a dolgot. :-)
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
1. A hadijog megköveteli, hogy a katona jól azonosítható, el nem távolítható jelzést viseljen, úgyhogy ha skodával akarsz menni akkor arra is fel kell festeni a hadijelet, akkor meg mi értelme? Amúgy úgy látom csak nem tudunk elszakadni attól, hogy ne típusokról vitázzunk.
2. Ellenséges területen egy konvoj legalább BTR kísérettel megy, ahogy a mi konvojaink is Irakban, vagy Afganisztánban, tehát igen is szükség van olyan páncéltörõ képességre, amely az ellenséges fegyverek hatásos lõtávolságán kívül indítható (az RPG nem ilyen).
3. Most tényleg az a gond, hogy erre a célra a Magyar Köztársaság be tud-e szerezni két tucat indítót és hozzá 100-20 rakétát? Mert ha nem akkor hagyjuk az egészet a fenébe! Ha korlátozott mértékben a Magyar Köztársaság ma is szerez be fegyvereket lásd az aknavetõk, akkor miért gondoljuk, hogy késõbb nem szerezhetne be páncéltörõ eszközöket is?
4. A hadviselés ismeri a közvetett és a közvetlen megközelítés fogalmát. Koránt sem biztos, hogy a fegyvereid felhasználásának az a leghatékonyabb módja, ha az ellenség páncélosait közvetlenül támadod, vagy megakadályozod, hogy üzemanyaghoz és lõszerhez jusson.
%. felejtsük már el a régi Honvédség eszközeit, nincsenek T-55-öseink, a sorosok már rég elmúltak 29 évesek, vagyis a második állománykategóriába kerültek, ne a felnõtt gyerekkel rendelkezõ pocakos családapáktól várjuk el már, hogy lelkesen védik a Hazát. A megoldás nem ez hanem egy mûködõ tartalékos rendszer.
6. Tényleg azt gondoljuk, hogy egy ilyen beszivárgó egység, amelyik nagy valószínûség szerint vagy a felderítõ zászlóaljak katonáiból, vagy a KMZ-tõl, vagy a KVZ katonáiból alakulnának, ne tudnának kezelni, vagy ne lehessen kiképezni egy irányított páncéltörõ rakéta kezelésére? Mert gondolom senki sem arra gondolt, hogy az ilyen a klgs hadviselés kategóriájába tartozó, az ellenséges vonalak mögött bevetésre kerülõ, nagy tûzerejû csoportok holmi kiképzetlen szabadcsapat lenne és nem hivatásosokból állna?
TG
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

30mm szintén
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
hummer 25mm essel
30mm essel
és minigunnal(ami nem gépágyú)