95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A tisztán kiképző gépeknél meg ha jól tudom az orosz tipusoknál az első a növendék , mig a hátsó az oktató helye, de például ugy tudom a nyugatiakban forditva van.
Egyébként azt sem értettem, hogy a hirekben amit olvasni lehetett , hogy szoftveres hiba miatt nem ment be az orrfutó és elöbb zárta az ajtókat minthogy a kerék bement volna a helyére.
Én nem gondolom, hogy ennyire elektronizálni kéne egy gép egyes funkcióit.Mi elöny van ebből, sokkal jobb megoldás a régi jól bevált hidraulikus csak és mechanikai vezérlés, ott ilyen nem fordulhatna elő, sőt ha valamilyen oknál fogva elmegy az áram akkor is kiengedhető a futó, ha mással nem akkor a gravitásió erejével. ehelyett az elektronika hibát észlelt és letiltott minden mozgást a hidraulikában se ki se be. már ha igaz a feltételezés. -
Én azon akadtam ki, hogy ők ennek gondolják. -
A kétüléses Gripen teljes harcértékű változat, leszámítva, hogy nincs gépágyúja, az első és a hátsó pilóta egyaránt képes a gép teljes értékű vezetésére, de nem kiképzőgép, hanem kiképzésre is alkalmas harci gép, amely harci helyzetben természetesen pilóta / fegyveroperátor megosztással is működhet. -
JanáJ #68969 De itt nem gondolnám, hogy tervezési hiba. Azér ezt már akár szoftveresen is megoldható lenne, ha problémának gondolnák. -
JanáJ #68968 Dehogynem, ha együtt mozognának mint a régiekben (?). De értem min háborodsz fel. Amúgy mitől függ, hogy kié a vezetés? AGrifnél a hátső ülés szintén a fegyverzet operátoré, vagy ez "csak" kiképzési célokra épített vas?
-
Majdnem mint a svéd eset. Erre szokták mondani, hogy nincsenek új balesetek csak feledékenyek... (Valami ilyesmi volt a Barlay féle könyvben bár az civil gépekről szólt az esetek 99%-ban.) -
millerius #68966 A MiG-21 UTI-kon az első és a hátsó kabin gázkarjait mechanikusan szét lehetett választani, és akkor csak a hátsóból volt vezérelhető a hajtómű, összekapcsolt állapotban szinkronban mozgott a két gázkar, mindkét kabinból lehetett vezérelni a hajtóművet. Volt is olyan baleset (talán Kecskeméten?), hogy földi hajtóművezés előtt nem nézték meg a szétválasztó kar állását (naná hogy nem volt összekapcsolva!), a műszaki indított az első kabinból, utána meg nem tudta vezérelni a hajtóművet. A hátsó gázkar max állásban volt, így hiába fékezett a jóember, a gép keresztül a reptéren elrohant a vakvilágba és nekiment valami reptéri dombnak, az szerencsére lefojtotta a hajtóművet mert lezárta a szívócsatornát. -
A régi rendszerben is volt egy kapcsoló ugy nevezték, hogy beszéd, azt mondta az oktató hogy te vezetsz és kész ő nem nyult a bothoz .
HA mégis be kellett segiteni akkor meg megfogta és rajta keresztül vezette a növendék mozdulatait.
A régebbi AS-ben irták Karmazsin Sándor alezsredesről az oktatója, hogy alig lehetet a kezéből kivenni az irányitást olyan erősen fogta a botot.
Meg amugy is ez a kapcsolgatós dolog nem jó ötlet, mert mi van olyankor, ha elájul az első kabinban aki vezet akkor hogyan kapcsolja vissza a hátsóhoz az irányitást? Mert ugye ha mindkét helyen van akkor megint ugyan ott vagyunk,hogy kinek higyen a rendszer, hogy melyik a tényleges irányitó -
fonak #68964 Szerintem a logikus megoldás az, hogy az oktató átveheti vagy átadhatja a vezérlést egy kapcsolóval. Hogy a leírt esetben miért a másik gázkar állását vette figyelembe a gép, az a kapcsoló állásától függhetett. Hogy ennek ellenére az első ülésből indítani lehetett a hajtóművet, az egy dolog, nem tudom hogy működik valójában (gondolom a hajtóműindítás egy független rendszer). -
Az ICP-t nézve block 60as variáns , ugyhogy arabok is lehetnek
ez a kép alapján talán Irak:
Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.06.25. 20:40:08 -
Az , hogyha mindegyik gázgar ugyan azon az álláson van akkor nem fordulhatnak vele elő olyan esetek mint amit emlitettek is, hogy az első kabinba hajtómü inditáskor alapon a hátsóban meg utánégetőn van .ÉS ilyenkor ki tudja, hogy melyik utasitást hajtja végre?
A régi tolórudas rendszereknél ahova huztad az egyiket a másik is oda ment, nem volt belőle variálás, hogy melyik hol áll.
ÉS attól ,hogy oktató, még nem kell kétfelé müködnie a vezérlésnek, jól is nézne ki a növendék balra az oktató meg jobra akarna menni. -
fonak #68961 Öt éves htka hír szerint Indiának szánták. -
A végét azt bár ne írták volna le? Basszák meg mégis mi az érthetetlen abban, hogy az egyik gázkar képes felülírni a másikat? Azért kétüléses harci oktató változat? Átlagolja a kettőt vagy mi a faszom? Más logika nem is lehetséges, ha két gázkar van, hogy az egyik képes felülírni a másikat... -
Én azt hittem, hogy ez már évek óta adott egyes alkalmazóknál, de így belegondolva igazából senki nem jut eszembe, akinek ez kéne. NATO-ban van merevcsöves tanker, és minden F-16 alkalmazónál eddig volt ilyen. Ez kinek készült?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.25. 20:25:47 -
Egy ujabb képesség bővités a Falcon számára:
-
millerius #68957 Kimaradt egy lépcső, a Jak-52 után Kanadában CT-156 Harvard II-vel repülnek (ezt a Pilatus PC-9-ből fejlesztették ki), és csak utána jön a Hawk-képzés. -
A Jak-52-essel az kiképzés első köre folyik, az alapkézés a pilótatanoncok számára, utána mennek Kanadába a második körös kiképzésre (Hawk-okkal), majd a harmadik kör svédország, a típusképzés Gripenre. Legalébbis legutóbb még így volt...
Itthon a Gripen-pilóták az Albákkal repülhettek még, amíg volt repképes Alba, illetve a csehektől bérelt Alcán...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.25. 17:52:28 -
fonak #68955 Van értelme Gripen-pilótákat Jakon gyakoroltatni, vagy ezek kiképzés alatt álló pilóták voltak, akiket majd kiküldenének Kanadába? -
JanáJ #68954 link -
JanáJ #68953 Akkor félre értettelek.
Gondolom a nagy gépeken ezért kezelik néha együtt a gázkart. De itt nem tdom mennyi idő van rá? Egy perc sem. -
JanáJ #68952 Csóri elől ülő súlyos égési sérüléseket szenvedett. Szolnokon. :-( -
Nem azt mondtam, hogy nem következik be,csak azt , hogy rövid időn belül visszanyeri az eszméletét, ugy mint mikor az utast megreptetik a 9G-vel a Blue angels, ott is mikor megszünik az erőhatás visszanyeri az eszméletét a fószer.
Itt igaz, hogy nagyobb gyorsulásról beszélünk,de jóval kisebb ideig tartórol.
Ezeknél a Fly by wire rendszereknél nem tudom, menynire van lehetőség a szétválasztásra vagy a beavatkozásra,de a régi gépeken együtt mozgott a bot és a gázkar mindkét kabinban igy tudta a növendéket kontrolálni az oktató.
De itt mivel elektromos a rendszer amugy sem érezné, hogy menynire erőből dolgozik a másik .
Amugy meg beszélnek egymással, ha látja ,hogy valami nem jó ugyis szól neki, hogy ezt vagy azt csinálja. -
JanáJ #68950 Azt nem tudom elhinni, hogy a kar meghúzása után nem oltják le a villanyt.
@fonak: szerintem itt olyan rövid időről beszélünk, hogy a másik pilóta nem tud javítani. Valamint nem hiszem, hogy ez így működik, hogy én majd segítek, ha a másik elront valamit. Pl mivan, ha észreveszi a hibát és átstartol, míg a másik meg fékezne. -
Jó lesz ha már valamit tennének az ugyben, mert ez igy nem meghet tovább, amig nem lesz baja senkinek:
Most egy Jak-52-es tört össze -
fonak #68948 Tudom mindenki hibázik (én is mentem már kocsival behúzott kézifékkel több száz m-t, mire észrevettem, de mondjuk egy autóversenyzőnél elég durva lenne ugyanez), de azért ha igaz, elég súlyos, hogy két pilóta közül egy sem tudta lehúzni a gázt, nem jöttek rá, miért nem tudnak megállni? Jó, stressz, meg minden. -
Ha nagyon alacsonyan történik a gépelhagyás, akkor lehet ez, mert ott másodpercek alatt elérik a fát. Nagy magasságban, ha az oxigén rendszer kimegy, akkor is lehet ájulás, de ilyenről én még nem hallottam. -
JanáJ #68946 Én azt hittem mint a krumplis zsák úgy esnek le. Mert rémlik pár visszaemlékezés, hogy már a földön/fán ébredtek. -
Persze, hogy magához tér. Eszméletlenül az ernyő alján lógó pilóta saszosan meghalna vagy súlyos sérülést szerezne földet éréskor, hiszen kontrollálni kell az érkezést.* Az itt használt ernyők merülési sebessége ráadásul méret korlátok miatt tudtommal számottevően nagyobb, mint amivel ejés katonák vagy bárki más találkozik, hiszen barmori korlátos az, ami az ülésbe tudsz szuszakolni és kihajtogatni...
A eszmélet vesztés jó estben csak pillanatokig tart, egyfajta sokk élmény.
*Emiatt fordulhat elő az háborúban, hogy sérült pilóta még elhagyja a gépet és lefel menet vérveszteségtől elájul. Mikor meg földetér úgy odaveri magát, hogy kitöri a nyakát vagy toábbi olyan súlyos sérülést szerez, hogy elvérzik és/vagy kihűl mire megtalálják... Nem véletlenül van helis készültség mentésre mindig. Még a legjobb elhagyás után is felmerülhet az, hogy szerencsétlen pilóta a földet éréskor sérül meg súlyosan, pl. fennakad valahol vagy sziklára esik, stb. Egy szilánkos törésnél, ami eret is vág percek alatt elvérezhet a szerencsétlen pilóta...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.25. 14:02:16 -
Persze, nem minden esetben vesztik el az eszméletüket vagy ha igen akkor rövid idő mulva visszanyerik azt.Ha kellő magasságból történik a dolog akkor még utánna iráynithatja is az ernyöt, hogy hova érjen földet.
Több pilóta is mondta a katapultálása után, hogy látta a gépét becsapódni. -
JanáJ #68943 Hogyí valami jó hír is legyen:
"Megérkezett az „Ancsa” Kecskemétre
Berepülve, alkalmassági bizonyítvánnyal tért haza a kecskeméti repülőbázisra az „Ancsaként” ismert 406-os oldalszámú AN 26-os szállító repülőgép, amely három hónapos nagyjavítás után készen áll az augusztus végén elkezdődő balti és a szlovén légtérrendészeti feladatok ellátásának logisztikai biztosítására.
„Ancsát” a Kecskeméti Repülőtér Tűzoltó Szakasza látványos vízsugárral fogadta." -
JanáJ #68942 Ezt komolyan elképzelhető? Már hogy még az ernyőn lógva magukhoz térnek? -
JanáJ #68941 Értsd jól a "venni" szót. Pénzt kell borítani a dologba, nem csak kitölteni a kéksárgát.
A titkolózás érthető szerintem. (Ha tényleg így volt akkor sem kommunikálhatod, hogy a bázis pk benézte a leszállást. Egyből jönne, hogy ha neki még ez sem megy, akkor mit tud a többi és bezzeg az előző kormánynál, meg minek nekünk légiierő és a többi... -
JanáJ #68940 A katapultra valami olyat írtak - de lehet megint csak a hülyeséget terjesztem - hogy az régi gépből volt (A/B Grif). Ez nem tudom mit számít, nem hinném hogy bele mernék tenni a svédek, ha nem lenne 100%-os. Amúgy szerintem jól működött, mert szegény még él. Azt most hagyjuk, hogy ha nem pattint akkor még jobban lenne. :-(
Őt már tuti nem hurcolják meg, mert kitüntették. Szerintem jogosan. -
Függően a magasságtól persze, viszont lehet, hogy pont le tudta volna vágni magáról a széket tartó rögzítőhevedert.... -
Akkor még szerencséje is volt a pilótának, hogy a földön katapultálást választott nem pedig a levegőben, mert az üléssel együtt nagyobb magasságból lehet komolyabb sérülést szenvedett volna földet éréskor. -
millerius #68937 Nem a "szembeszél" választja le az ülést a pilótáról, az max az ülés eltávolodását segíti elő. A leválasztást a Gripen katapult-ülésnél pirotöltet-működtetésű kések végzik, ezeknek kell elvágni a bekötő-hevedereket. Ezek közül nem működött (tökéletesen) az egyik Kecskeméten, a földet érésig ott lógott a pilóta alatt az egyik hevederen az ülés. Így kb. dupla súly lógott az ernyőn, nagyobb lehetett a süllyedési sebesség az optimálisnál, ráadásul emiatt pont ráesett a földet érő pilóta az ülésre, még az is lehet, hogy az okozta neki a gerinc-sérülést. -
Akkor mégegyszer a mai modern gépekben már mind dupla nullás a katapult, ahogy irták is mulla magasság mulla sebesség mellett is hatásos,
Ahogy az alábbi videon is látszik ezeknél nem kell menetszél mert egy szerkezet azonnal kidobja az ernyöt tartalmazó fejtámlát és a felfelé meginduló szék sebességétől már nyilódik és nem kell menetszél
Mig a régebbi katapultoknál ez a folyamat csak a visszafelé esésnél kezdte el kihuzni a nyitóernyő a föernyőt.
Itt látszik, hogy még el sem hagyja a kabint a pilóta már megy is el az ernyő tartó:
-
Köszi! -
Akkor ez alapján azt lehet mondani, hogy mindenképpen műszaki hiba volt az, hogy nem vált le az ülés. Ez azért durva mert az életmentő gépeknek kellene a legjobb műszaki állapotba lenniük.
Egyébként ezt a szembe szeles dolgot ha jól emlékszem a HírTV-n nyilatkozta valamilyen "hivatalos" fickó tehát nem szakértő, hanem valaki a katonaságtól. -
Csak nem légitankolást gyakoroltak itthon és filmezte az ez a gép?