10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    HPASP / Molni / Janáj - M60 téma
    Ezek is már mindennel foglalkoznak...

- 120mm-es ágyú (ami nyilván nehezebb mint az elődje)
    - erősebb motor (hogy megtartsa az eredeti manőverezőképességét)
    - digitális tűzvezető rendszer
    - páncélozottság nem változott (pedig szép nagy cél!!!)

A probléma inkább az, hogy miért is azt csinálták, amit.

-Tűzerő, nos a 105mm-es hk. lövegekhez nehézkes sokkal jobb lőszert csinálni, az L7-nek és mutációinak be van határolva, milyen hosszú lőszerrel eteted, így ha tűzerőben jobbat akarsz, és ugyanakkor polcról leemelhető fegyverben gondolkodsz, akkor egy 120mm-es ultrakönnyű ágyú a megoldás.
    -Erősebb motor: itt az az érdekes, hogy az eredeti motort piszkálják meg, és hozzák 0 órásra, ha jól értem. Olcsóbb és ezáltal vonzóbb megoldás.
    -Digitális tűzvezető rendszer és új EO periszkópok: Ez a mai világban alapértelmezett, e nélkül a harctéren nem versenyezhetsz modern harckocsikkal.
    -Páncélzat: Na ez az, ahol nagyon durván bukik az egész. Az érdekes az, hogy eddig is volt például izraeli és jordán fejlesztő csomag, amelyek dettó 120mm-es löveggel rendelkeztek, de egyben komoly kiegészítő páncélcsomag is tartozott hozzájuk. Hogy a Raytheon miért gondolja úgy, hogy erre nem tartanak igényt a vásárlók, azt nem tudom. Inkább azt tudom elképzelni, hogy nincs mit lerakni az asztalra. Az izraeli Sabra Mk.2 / M60T programban Rafael kiegészítő páncélzat van, lehet az izraeliek nem akartak a saját változatuknak keresztbe tenni. Más, polcról leakasztható M60-hoz jó páncélzat ugyan akad, de nem amerikai kompatibilis megoldásban (pl. az ukránok csináltak ilyen csomagot).

Pont ezért nem értem, hogy miért a tűzerőt növelték (ami régi formájában is elegendő az általad említett célok ellen) a védettség helyett. (ami viszont elégtelen)

A Kontakt-5-el, vagy azzal egyenértékű ERA-val felszerelt T-72 mutációk ellen az L7 mutációk és azok 105mm-es gránátjai nem nyújtanak megoldást. A 120mm-es újabb 'jacketed' APFSDS gránátok igen. Ráadásul ma már ott tartunk, hogy sokkal nagyobb a NATO 120mm-es hk. löveghez való lőszerválaszték, mint a NATO 105mm-es löveghez való. Tehát a vásárló szempontjából ez egy jó csere.

A védelemről fentebb írtam. Az tuti, hogy nem a mostani US ARMY védelmi képességekhez mérték a programot. A potenciális vásárlók inkább Egyiptom (esélyes), Egyesült Arab Emirátusok (kevésbé), Tajvan (esélyes) vagy Törökország (nem túl valószínű, ők a saját M60-asaik egy részét Izrael-el modernizálták M60T szintre), mondjuk ezek közül Tajvan az, aki rá is csaphat, hiszen Izrael a kínai kapcsolatok miatt aligha játszik a Tajvani M60 felújításnál, míg Jordánia ha be is vállalja a politikai hacacárét, nem biztos, hogy képes lenne a megrendelést teljesíteni.