95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Lényegében nem szükséges a cél távolságát ismerni, relatív elmozdulások alapján megy majd. Ebben benne van gyak. az összes a komoly levezetéssel is. A HT összefoglalót most nem másolnám be ide, kérlek bírd ki még olyan 2,5 hónapig. :)
    (fingers crossed)
  • molnibalage83
    Mivel a legmelegett akkor lenne, ha rálátna a turbinalapátra vagy a közvetlen GT kiömlésre. Ez azonban nincs meg, a 24-esen ott van az levegő bekeverő. Ezért a szétterülő alacsonyabb hőmérsékletű, de nagyobb felületű gáztömegre megy rá. Mint, amikor vadászgépnél 90 fokos aspektussal oldalról jön a rakéta.
  • repvez
    Hogy érted azt, hogy ott találja el ahol a gázcsóvából a lettöbbet látja mégha nem is a legmelegebb?
    Ha nem a legmelegebb akkor nem oda megy, és egy helikopternek nem a farokrotorjához megy az égésgázok legtöbbje , hogy ezért találja el ott.
    ÉS a hajtómű kiömlőnyilása eléggé közel van, hogy kissé hátulrol és oldalról rá lehessen látni a szabadturbinára, mégha nem is olyan forro már mint egy vadászgép hajtómüve azért még mindig ott van a legmelegebb rész, hogy egy IR rakéta odataláljon és ne a faroklégcsavarhoz.
  • Hpasp #75711
    egyébként mi az az "arányos rávezetés"?

no itt játszik be Molni HT összefoglalója, ami részletesen elmagyarázza majd a lérak rávezetési módszereket.
  • Palinko
    akkor mégsem TOW volt mint az első hírek szóltak ezek szerint, de mondtam is hogy olyankor beszélnek össze vissza, napok kérdése még letisztul, esetleg. egyébként mi az az "arányos rávezetés"?
  • Hpasp #75709
    Arányos rávezetésű, tipikus MANPAD rakéta nyom 9:30-nál

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.10. 20:02:43
  • molnibalage83
    Mivel a turbinára nem lát rá, ezért a rakéta ott kapja el, ahol a gázcsóvárból a legtöbbet látja mégha az nem a legmelegebb is.
  • repvez
    Nem kell hogy sérüljenek a hajtómüvek ha a farokrotor elszáll, onnantól irányithatatlan lesz a gép és bepörög.
    Az amugy tényleg érdekes, hogy nem a hőforrásokra ment a rakéta hanem a farokra, mintha tudnák, hogy ott bármilyen kisebb sérüléssel nagyobb gondot okoznak mintha a hajtómüvet lövik ki, mert attól még autórotálva leszállhat vagy egy hajtóművel hazamegy, de faroklégcsavar nélkül ez lesz az eredmény mint a videon.
  • Hpasp #75706
    Csak halkan találgatok (mer nem voltam ott, és amúgy nem ismerjük a részleteket), de ez pont a második heli (a török Cobra után) amit nagyobb paraméterrel szedtek le, és itt is a farokrotort csapta el valami.

Amúgy a Szíriában látott 9K38 Igla (SA-18) duál szenzoros, és az elsődleges InSb (Indium Antimonide) szenzor a heli turbinájának gázcsóváját követi leginkább, és a csóva mögött lévő farokrotor indítja az ütközési gyújtót...
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.10. 13:58:10
  • Palinko
    igen erre gondoltam, de én csak szövegesen láttam a cikket és tele volt marhaságokkal, pl repülőgépnek mondták a helikoptert, meg azt írták szíriai repülőgép segítségére ment aki tesztrepült és valami baj lett közben. szóval össze vissza beszéltek ezért semmiben sem voltam biztos :D

de pont a farokrotort találták el, ez még nagyobb mázli mint ahogy gondoltam.
  • JanáJ
    Vajon miért esett le ilyen gyorsan? A farok mellett a hajtóműveket is elkapta?
  • [NST]Cifu
    Egyébként érdekes, mert a videó és a történet nem áll össze. Jól láthatóan rakétaindítás után kapták be a találatot, miközben a hírek szerint ugyebár azt mondták, hogy már elhasználták az összes lőszerüket.

Az is érdekes, hogy a Szíriai hadsereg helikopterére hivatkoznak, ám azt orosz katonai pilóták repülték (még csak nem is zsoldosok).
  • [NST]Cifu
    Nem, Sz-5 (UB-57-16 vagy 32 konténerből) vagy Sz-8 (B-8V20 konténerből) irányítatlan rakétákat lőtt ki a becsapódás előtt.
  • repvez

Erre gondoltál? a 2 felvillanás az a flare lehetett vagy még 2x eltalálták mielött a farokrotort eltalálták?
  • Hpasp #75700
    Nem annyira elrugaszkodott az ötlet, a T-64B-k elvileg tervezték a csőből indítható rakétával a helikopterek elleni harcot...
  • Hpasp #75699
    Izotov RD33 meg nyert a Tumanszkij R67-300 -al szemben.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Almost from the very beginning of the development of the MiG-29, it was decided to make two-engine: the experience of operation of the front-line fighters of the 2nd and then 3rd generations showed that the aircraft with one engine have poor survivability in combat. down only engine output is almost inevitably entailed a flight accident, at best able to make an emergency landing, and the continuation of a combat mission could be no question. The transition to dual-engine scheme significantly increased survivability and reliability of the fighter, and in addition, can easily provide the required value of thrust-weight ratio (greater than 1). Of course, all the advantages of such a scheme
    on a light fighter, how was the MiG-29, can be realized only in the case of use on it a new generation of engines with low specific weight and high gas-dynamic characteristics. The development of such engines in the USSR began in the late 60s. GMZ im.V.Ya.Klimova groups (chief designer S.P.Izotov), ​​M3 "Saturn" (General Designer A.M.Lyulka), MMZ "Soyuz" (General Designer S.K.Tumanský) and Perm ICD (chief designer P.A.Solovev) with the assistance of scientific experts of the Central Institute of aviation Motors (CIAM).

Under the leadership of A.M.Lyulki and Soloviev PA designed large Turbofan engines with afterburner (turbofan) thrust of more than 12,000 kg (117.7 kN) (AL-31F engines for the Su-27 and D-30F-6 for the MiG-31 ). For the MiG-29 is needed thrust turbofans no more than 7500-8500 kg (73.5-83.4 kN) and a mass of about 1000 kg. Projects such engines were available for EDO S.P.Izotova (RD-33) and S.K.Tumanskogo (R67-300). After consideration, preference was given to the first, and by the end of 1973 the composition of the MiG-29 powerplant determined definitively. RD-33 was calculated to thrust 5040 kgf (49.4 kN) at maximum capacity and 8300 kg (81.4 kN) - at full afterburner. Unlike Turbojet used on front-line serial MiG-21 bis and MiG-23M, it was a double-circuit (bypass ratio 0.475) and had a significantly higher-gazodi-dynamic characteristics: the gas temperature before the turbine reaches 1650 K (y R25-300, is installed on the MiG-21bis and who had thrust 7100 kgf (69.6 kN) - 1313 K), and the total degree of compression of the compressor -21.5 (from R25-300 - 9.5). Specific fuel consumption at maximum capacity, compared with the same R25-300 decreased by 20%, while the share - 26%: dry weight (1055 kg) RD-33 was even 15% lighter than a less powerful engine MiG-21 aircraft bis. By designing the engine GMZ them. Klimov started in 1968. In 1972 he began working out at the stands of individual components and assemblies, and at the end of 1974 - and the first full-size samples of RD-33

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.09. 21:44:23
  • Palinko
    Kellett nekem a hülyeséget írni, harckocsi elleni fegyverrel menni helikopter ellen, erre megtörtént. Egy orosz Mi 25-öt kaptak le az ISIS-esek valószínűleg TOW-al, de még pontosítani kéne a történetet mert mindenhol másképp írják. Elméletileg a levegőben volt a gép és pont menekültek már, mert kifogyott minden lőszerük, ez azért nem semmi teljesítmény szerintem, meg persze egy vödör szerencse is.
  • Hpasp #75697
    AL21F ~4x annyiba került mint a R27F2-300.
  • Hpasp #75696
    MiG-23B/27 nem volt olyan fontos mint a Szuhoj bombázók, így azok kapták az AL21F-et:

From 1972-1973. factory built 48 fighter bombarding dirovschikov MiG-23B (item 24). Most of the aircraft passed the Air Force, several cars were at the disposal of EDO and LII, where they were used for a variety of tests related to fine-tuning of new systems and components. The reason for the limited edition machine became deficit engines AL-21F-3. To produce them, in addition to Moscow factory "Salute", hooked Omsk Engine Plant them. PI Baranova, but primarily AL-21F-3 went to the Su-17M and Su-24 especially, enjoy special priority. Production volumes were still inadequate, first because of the limited resources and identify defects in the operation of the engines had to be replaced frequently. They never had enough and got to the point that the aircraft in combat units without engines idle. Ultimately, Deputy General Designer GE Lozino-Lozinski insisted on resuming equipping MiG-23B "proven" power plants "of the Union."

By this time, the ICD "Union" brought to an acceptable level of reliability of your engine R29-300 (item 55), and its production is launched at the Moscow factory "Red October" (until 1963 - the plant number 500). In the postwar years, this company produced turbojet engines for VC-1 MiG-15bis and MiG-17, 300-R11F for the MiG-21, and then - R27F2-300 MiG-23. Factory Design Bureau order of the MAP number 175 of 30 April 1966 was renamed TMKB "Union", and became its chief designer KR Hachaturov. That he passed for debugging and improving all the materials on engine family P29-300 configured in the KB-300 under the leadership of SK Tumanskiy.
    P29-300 equipped with new 11-stage compressor larger diameter blades with a modified profile of the 1st and 2nd stages, provided that the increase in compression ratio to 13.1, and the air flow rate up to 110 kg / s. Blades nozzle unit 1st stage turbine got convective-film cooling, whereby the working gas temperature before the turbine was raised to 1423K. Full afterburner thrust reached 12 500 kg, and the specific fuel consumption for this mode has been reduced - compared to 2.10 kg / kg-h R27F2M-300 it was 2.0 kg / kg-h.
    Engines "Union" serially produced and made available, have been used on the MiG-23M, a long-standing and well-established partnership between the two design bureaus allowed calculated (less than that of the AL-21 F-3, where it was 1.86 kg / kg.h). When cruising at 4,200 kg thrust fuel consumption was 0.78 kg / kg-h, which differed little from the corresponding parameter of the AL-21 F-3 (0.76 kg / kg-h), but at low altitudes by expenditure characteristics of P- 29B-300 inferior competitor. Most of the other "passport data" AL-21, F-3 and R29B-300 were similar, the latter differed even slightly less weight and compact, with smaller dimensions, but was more bulky on the dimension of the afterburner. Repetitive Manufacturing R29B-300 settled on Ufa Engine Industrial Association.
    In favor of R29B-300 said it less complicated construction for long life and continuity scheme facilitated the development of the engine as production workers and operating organizations. Are taken into account as an opportunistic interest: new MiG was supposed to export a wide customer and get a couple of standardized by aircraft propulsion - 23rd fighter and fighter-bomber (looking ahead, let's say that this calculation has been entirely justified).

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.09. 21:23:05
  • Hpasp #75695
    AL-21F egy Vietnámban lelőtt, és összelegózott F-4 J-79 hajtóművön alapult, és irgalmatlanul drága volt gyártani, és kevés is volt belőle.

Oroszból ferdítve, de azért érthető tán...

The fee for the outstanding characteristics of the AL-21F-3 was literally high: with expensive
    During the modifications of the Su-17M first series of altered with the installation of symmetrically spaced LDPE
    standing structural materials, the complexity of the device and not cheap technology it costing a lot of money, being much more expensive than similar products of other types.
    In 1972, the complexity of manufacturing the AL-21F-3 in the "Salute" was 45 000 hours, or four times the mass of the AL-7F-2, which is required to produce 10 750 hours; Engine R15B-300 on their way to the MiG-25, in the same enterprise labor intensity equal to 19,400 hours.
    The price 1976 engine AL-21F-3 costs about 600 thousand rubles, the AL-7F-1 -.. 180 thousand rubles.. and R-15B-300 - 360 thousand rubles.. The high cost and complexity, and the reasons, identify problems with slowly unfolding production and shortage of engines (whatever may be said of the planned economy, and count the money had in the days of decision-making).

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.09. 21:07:16
  • fonak
    Ha már a MiG-23, a Tumanszkij R-29-300 (a -300 a tervezőirodát jelöli ha jól tudom, minden hajtóművük teljes típusjelzése erre végződött) volt jobb hajtómű, vagy a Ljulka AL-21? Elvileg az első már turbofan volt, a másik turbojet, de a szovjetek mégis az utóbbit preferálták a Szu-17(22) és Szu-24 gépekben, csak export Szu-22-eseket szállítottak R-29-essel. Az R-29 milyen viszonyban állt a korábbi R-27-tel, amit asszem export MiG-23-asokba is építettek, annak a továbbfejlesztése volt? Ott volt még az R-35, amit Hacsaturov néven is emlegetnek (egyes források az R-27-es esetében is Hacsaturov a dizájner), az ugyanennek a továbbfejlesztése volt akkor és egy hajtóműcsaládról van szó? A MiG-29 RD-33-asa (vagy R-33 lenne a helyes megnevezés) hogy lett Klimov? Amikor ez a tervezőiroda korábban egy sugárhajtóművet sem tervezett tudtommal, csak dugattyús motorokat a II. vh alatt? (Megjegyzem anno Tumanszkijnak vagy Szolovjovnak is nevezték egyes források az RD-33at)
  • [NST]Cifu
    Érdekesség:

Mi a furcsa a képen? A MiG-23BM? Líbiai MiG-23BM? Légi utántöltőcsonkkal felszerelt líbiai MiG-23BM? :)

1987-ben a Líbiai kormány felbérelt egy Nyugat-Német céget, hogy alakítsa át a MiG-23-asokat légi utántölthetővé, illetve egy C-130-ast légi utántöltő géppé. A "megoldás" a már rendszerben lévő Mirage F1 gépek töltőcsonkjának beépítése volt a gép orrába. Ezt végül "csak" egy MiG-23UB és két MiG-23BM gépnél valósították meg, mielőtt kipattant az ügy, és a német cég gyorsan és angolosan távozott Líbiából. Aztán a szovjetektől légi utántöltésre is képes Szu-24MK bombázókat és IL-78 tankereket rendeltek, de ezek leszállítása az 1990-es embargó miatt csak félig sikerült (6 Szuhoj és egy Il-t szállítottak le).

Képek az korai utántöltési tesztekről, Mirage F1AD, MiG-23UB és C-130H gépekkel

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.09. 18:23:54
  • molnibalage83
    Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire erős az új hajtó és ilyen kis átesési sebessége van a gépnek. Az ellenszél sanszosan nagy volt. Ez irgalmatlan mák. Régebbi E-2 régi motorral 99,999%, hogy leperecel.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.09. 14:42:18
  • Palinko
    először még nem is értettem hogy mi a lényeg, talán az a kis billenés, aztán másik kamera állásból már látom :D huhh az a pár másodperc még nekem is perceknek tűnt, gondolom élőben mi mehetett :O
  • Berkut111
    Gázkar ezert van mindig max-on a lészállásnál + az egyenes szárny.
  • [NST]Cifu
    Nem semmi, nagy mákjuk volt.
  • molnibalage83
    Aztakurva...
  • JanáJ
    Ment pm.
  • SZUsszan
    Jó a zoom!

Isis konvoj vs Iraki helik

És érdekes az álcája az egyik mukinak!
  • Palinko
    na ezért ne nézzek 5 másodperctől egy videót :D pedig hogy imádkoztam hogy ne légvédelmi legyen :D a repülővel azt hittem a jammert akarja szimulálni, a felvételből meg úgy láttam erdőben megy valami mozgó jármű. szóval folyamatosan kell követni hogy a lézernyaláb megvilágítsa? bár gondolom ez már szoftveres és automatán követi bemérés után.

ez biztos olyan jó megoldás? ma már nem gond a lézer besugárzás jelző, irányt is könnyen megmutatja, bár elég nehéz ellene védekezni mert hiába füstölne a rotorlapát elhajtja rögtön nem beszélve a repülőnél ideje sem lenne felépülni.

Köszi Molni, de nem mentegetem magam, az FGM 148-ra gondoltam mert úgy értelmeztem első ránézésre a videót, hogy ez is földi célok ellen van. csodálkoztam is hogy nem mutatja a ballisztikus, meg a felülről lecsapós funkciót
    Utoljára szerkesztette: Palinko, 2016.07.08. 13:40:02
  • molnibalage83
    Két Javelin rakéta van. A Wargame játékosok közül is egy rakás összekeveri... :)

FGM-148 Javelin az ATGM. Jenki gyártmány.
    Az angoloktól meg egy MANPAD, a szar Blowpipe helyett. Bár ezt sem sikerült sok helyre eladni.
  • [NST]Cifu
    -A Javelin önirányító, az RBS-70 ellenben egy lézernyalábot követ, amit az indítóállás bocsát ki.
    -A Javelin szárazföldi célpontok elleni rakéta, az RBS-70 légi célpontok elleni.
    -Az RBS-70 IOC: 1977.

Egyébként érdekes, hogy amíg pár ország döntött az RBS-70NG mellett (Csehország, Lettország), addig a svédek inkább az IRIS-T SL verziójával váltják ki a régi RBS-70-est...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.08. 13:08:45
  • Palinko
    azért a transforming the battlefield sztem erősen marketing duma :D mivel tud többet mint a javelin? ami már 20 éves technológia...
  • Hpasp #75681
    Majd nézd meg, mert válaszoltak, de nem tudom beljebb vagy-e vele.

Ezen a képen egyértelműen látszik, hogy csak hagyományos bombavetésre alkalmas ez a MiG-23MF.
    Le van cserélve a kezelőpanel ehhez képest, és a baloldali kör alakú fegyvertípus kiválasztón is csak B áll SzB helyett 8 óránál.

Esetleg még rákérdeznél, hogy melyik évben készült a fotó?
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.08. 12:07:44
  • Hpasp #75680
    Az 5.Olasz Hadsereg szerintem inkább Ljubljana felé állt fel, nem pedig mondjuk Klagenfurt irányában.

• Hpasp #75679
    Jugoszlávia biztos nem a VSZ oldalán képzelte el a szerepét, hiszen alapvetően szovjet invázió elleni partizánháborúra készültek.

Ez elviekben jól hangzik, csak az összes komolyan feltöltött, és korszerű páncélos technikával ellátott Jugó alakulat az Olasz határon (és Belgrádban) sorakozott fel, és az Olasz hadsereg is szépen felállt szembe.
    Érdekes módon pont Ausztria felé sokkal gyengébb Olasz egységek diszlokáltak, mint a Jugó felé.

Amúgy ha az MN elsőlépcsős hadosztályokat felrakod egy térképre, akkor is érdekes hadműveleti irány jön ki...
    (első lépcsőben Zalaegerszeg és Kaposvár)

• _rudi
    A videó alapján úgy tűnik az RBS-70 NG-ben tényleg van auto tracking.
    (video: 0:45-től)

• JanáJ
    Majd nézd meg, mert válaszoltak, de nem tudom beljebb vagy-e vele.
  • JanáJ
    Combatgear blogon van egy pár MRE teszt.
  • fonak
    Jugoszlávia biztos nem a VSZ oldalán képzelte el a szerepét, hiszen alapvetően szovjet invázió elleni partizánháborúra készültek. Vh esetén meg szerintem inkább megpróbáltak volna kimaradni az egészből, Svájccal együtt Európa másik országa lehettek volna, amelyik talán államként túléli a dolgot, persze nem kizárt, hogy valamelyik fél az ő városait is leatomozza, csak mert nehogy kimaradjanak.