95109
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Berkut111
    Nem politizálni akarok mert azért meg leszek fenyítve, de sajnos én mar elég öreg vagyok ahhoz hogy ez a film ( nem egyedüliként ) erősen emlékésztesen a szovjet/jugoszláv partizán szösszenetekre.
  • Lysandus
  • Hpasp #75941
    Koreában? Nem Vietnámot akartál írni?

1967-ben Block-II Redeye már került Koreába a szfi. csapatokhoz.
  • fonak
    Filmajánló

"tékából" "kikölcsönözhető"
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.23. 15:26:56
  • [NST]Cifu
    1990-es években ben végrehajtottak:

-Thomson-CSF Anemone radar (PESA)
    -HOTAS kezelőszervek
    -UAT-40 fedélzeti számítógép
    -ASMP kompatibilitás (egen, nem csak a Mirage-2000N tudta vinni)
    -ATLIS lézeres célmegjelölő konténer
    -LGB integráció

2000-es években ezek jöttek:

-Éjjellátó kompatibilis műszerfal
    -Új navigációs rendszer GPS alapon
    -Damocles lézeres célmegjelölő / éjjellátó konténer
    -Fejlesztett ECM és Flare/Chaff pod
    -Sherloc rakétaindítás-érzékelő
    -Saturn Have Quick II frekvenciaugrásos rádiók
    -Adatkapcsolat (Link-16? Ezt nem tudom sajnos), képesség videók valós időben való továbbjátszására
    -Dupla bombatartók
    -Integrálása az Mk.58 (127kg) és az Mk.48 (254kg) amerikai LGB-knek

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.22. 17:57:36
  • [NST]Cifu
    Az Ausztrálok ugyebár le akarják váltani az ASLAV járműcsaládot, ez a Land 400 Phase 2 program. A programban négy versenyző nevezett, ezek főbb ismérvei és esélyei:

LAV (CRV)

A General Dynamics járműve ugyebár a svájci MOWAG Piranha hosszú fejlődési fájának egyik ága, erre raktak egy MCT-30 személyzettel ellátott tornyot. Érdekesség, hogy amíg az US ARMY egy nem tisztázott (de feltehetően olcsóbb) irányzó optikát és tűzvezető rendszert kapna az MCT-30-hoz, az Aussziknak a GD a német PUMA lövészpáncélosnál használt Airbus Defence WAO rendszert kínálja.

A GD LAV esélyei azonban szerények - a LAV ugyan a legkönnyebb az indulók közül (így is 28,6 tonna), de csak legfeljebb 200 méter közelről kilőtt 14,5mm-es gpu. lövedékek ellen véd a páncélzata - mármint a testé, mert a torony még ezt sem tudja. elvi lehetősége van a kiegészítő páncélzatnak, ám az már vészesen túlterhelné a futóművet és a meghajtást...

Sentinel II.

Az ST Kinetics és az Elbit közös pályázata a szingapúri cég alvázát házasítaná össze az izraeli személyzettel ellátott toronnyal, amely két Spike ER rakétával is bír. Érdekessége az Iron Fist LC (Light Configuration) aktív védelmi rendszer, amely képes az ATGM-ek és RPG-k ellen megvédeni a járművet - viszont csak 4 irányba egy-egy elhárító töltettel rendelkezik.

Az esélyeket alaposan aláássa, hogy az ST Kinetics Terrex 3 alváza hatalmas, mert eredetileg úszóképes volt - az MT30 toronnyal már nem az. Ha ez még kevés lenne, a torony itt is gyengén páncélozott: még a 7,62x51 AP is képes átütni. Arról már nem is beszélve, hogy sem a Terrex 3, sem az MT30 nem áll még rendszerben - holott az ausszik előnyben részesítenének olyan rendszert, amely már bizonyított.

AMV 35 CRV:

A BAe és a Patria közös gyermeke, a Patria AMV (vagy AMVXP) alvázára lett ráépítve a CV9035 tornya. A személyzettel ellátott torony csak a gépágyú opcióval bír (nincs ATGM), viszont akár a Bushmaster 50mm-es 'Supershot' gépágyúját is bele lehet építeni. A másik nagy előnye az, hogy szemből akár a 30mm-es gépágyú lövedékek ellen is védelmet nyújt a páncélzata (mind a test, mind a torony).

Boxer CRV

Talán a legesélyesebb induló, a Boxer alvázra rákerült a Puma tornya, ami dettó bír két Spike ER rakétával. De még ráadásul az AMAP-APS aktív védelmi rendszerrel is, és a második legerősebb páncélzattal bír (az AMV 35 CRV után).

Ami még szebb, kiderült a Rheinmetal Lynx titka: valójában átépített Marder lövészpáncélosokról van szó! A Rheinstahl csoport által gyártott lövészpáncélosok a Rheinmetal tulajdonába kerültek annak felvásárlása után. Az olcsó alvázakra egy módosított PUMA torony került, és egy olcsó(bb), de állítólag elég jó Diesel-motor került a régi MTU-k helyére. Ez tehát a magyarázata annak, hogy miért is lett hirtelen házon belül kihívója a PUMA-nak...

A Rheinmetal a Land 400 Phase 3 tenderre ajánlja a Lynx-et...
  • molnibalage83
    Relatíve alatt milyen mélységet értünk?
  • [NST]Cifu
    Kellett hozzá a Rafale M töketlenkedése, de igazából így elnézve a felvételeket a franciák a Mirage F1 (és a Jaguar) mellett ismét egy olyan gépet vonnak ki, amelyik a maga módján megérdemli a tiszteletet, és végül is végig relative up-to-date maradt.
  • molnibalage83
    1999-ben nem hittem volna, hogy 2016-ban is repülni fognak...
  • [NST]Cifu
    Végképpen kivonják a Dassault Super Etendard-ot a Francia Haditengerészet állományából, ennek emlékére egy 12 perces videóösszeállítást tettek közzé (van benne jópár gyönyörű felvétel):

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.22. 16:46:13
  • [NST]Cifu
    Az első ismert kép a Mi-28NM-ről:

• [NST]Cifu
    Az első Svéd Gripen MS20 upgrade után:
  • JanáJ
    Szvsz ez a "híres" hasra szállt gép.
  • JanáJ
    Jogos, hülyén fogalmaztam. Kevésbé elterjedtek voltak. Volt ellene ellentevékenység. Bár én okos alatt a dual heades infrára gondoltam ami elől max "futhatsz".
  • [NST]Cifu
    Ezzel meg mi történt? :)
  • molnibalage83
    Koreában? Nem Vietnámot akartál írni?
  • Lacusch69
  • Hpasp #75926
    Meg anno nem is voltak olyan "okos" ellen cuccok amivel lelőtték volna az égről.

Anno hamarabb volt Redeye Koreában, mint az első mi24 prototípus egyáltalán felszállt volna.
  • JanáJ
    Kb bármi ellen. Szerintem nem hülyeség és szásáék szerint sem, különben nem szórakoznak vele. Azzal egyet értek, hogy nálunk azért csinálták, mert olcsó volt. Bár nem tudom mennyire drága pár tucat irányítatlan rakéta a heli repköltségéhez képest. Mondjuk mi a Griffekkel is gépágyúztunk földre. :-(
  • VO101Tom
    Van egyáltalán a heliknek olyan célzóberendezése, ami alkalmas célzott bombavetésre? A pilóta előtti tükörreflexes célzók csak zuhanóbombázásra alkalmasak, a modernebb gépekben ha van HUD, akkor a CCIP módban dobhatja, de ott is meredek zuhanórepülés kell hozzá. Vagy esetleg -ahogy Szíriában a hordó bombákat dobálták - függeszkedik egy pont fölött, és onnan sacc/kb ledobja?
  • molnibalage83
    Mármint mi ellen? A Mi-24 csúcssebessége 300 km/h táján van. II. vh-s vadászbombázók sanszosan pontosabban bombáztak alacsonyabbról, mint a 24-es úgy, hogy gyorsabban repültek... A heli sebessége pont azért jó, mert tud nemirányított rakéta csapásokat mérni és gyorsan megpattani. Bombázáshoz irrelevenás.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.21. 13:45:51
  • JanáJ
    A Mihu tudtommal a sebességére épített, nem pedig a lopakodásra. Így már nem olyan hülyeség a bombázás. Pláne, hogy bombából gondolom annyi volt mint a szemét. Meg anno nem is voltak olyan "okos" ellen cuccok amivel lelőtték volna az égről. Az meg nem az ő hibája hogy most már nem ez a trendi. No meg van élet az ami "csillag" fegyvereken túl is.
  • molnibalage83
    Az ejtőernyőhöz hozzá sem szóltam, csak a bombavetéshez...
  • ambasa
    Ja és természetesen én sem gondolom, hogy a helikopterek személyzetének túlélési esélyének javítására az ejtőernyő a legjobb megoldás, és, természetesen nem ezt tekintem, nem csak a jövőnek, de még a jelen sem.

TG
  • ambasa
    Bocsánat, az egész alapkérdés, az volt, hogy a szovjetek miért is tettek ejtőernyőt a helikoptereikbe, ehhez nem tudom hogy jön, hogy 2016-ban miként harcolnak az amerikaiak?

A hadviselés nem csak 1991 és 2016 folyt, hanem már sokkal régebbi és a helikopterek alkalmazása is korábbra datálódik. Ezt a szovjetek a 70-es években dolgozták ki, annak a kornak a szemléletével kell megítélni, és nem a main keresztül. Az USAF és az US Army Vetnámban bevett légi indítású földi célpontok elleni harceszközei közül, mennyi is volt irányított fegyver? Ne ragadj le a mában, ha egy kérdést vizsgálsz, hanem ás le gyökerekig. Azért mert Te valamit tagadsz, attól még nem változik az a tény, hogy valamikor valakik, úgy gondolták, hogy van olyan kérdés, amire ez lehet a megoldás.

Rajtad kívül senki sem a máról beszél, hanem egy lehetőségről, amelyre igen is felkészítették a csapatokat és a hajózókat, még ha ennek a szükségszerűségét nem is érted. És igen is találtak olyan feladatot, vagy harchelyzetet valamilyen okból (mert pl. nem mindenkinek áll rendelkezésére töménytelen mennyiségű irányítható fegyver, vagy mert az irányítatlan rakéták pusztító képessége elégtelen), hogy alkalmazták, alkalmazzák. Nem, nem az amerikaiak, de rajtuk kívül vannak olyan nemzetek, akik nem olyan gazdagok, de valamilyen okból kénytelenek hadat viselni. És akármennyire is vitatod ez is a hadviselés jelene.

Pl. a jenki alkalmazás miben is különbözik a szovjetek afganisztáni általam korábban leírt alkalmazásától? Az hogy a szírek alkalmazzák annak nem lehet az oka, hogy egy ki vannak rá képezve, nincs számottevő légvédelem, kifogytak a többi fegyverből? Ez esetben nem kellene csinálniuk semmit?

Mint, ahogy az előző kommentem végén is írtam, nem állítom, hogy ez jó megoldás, nem állítom, hogy az első bevetések tapasztalatai után is alkalmazták volna a szovjetek, de ettől még létezett, sőt létezik még ha ez nem is fér bele a hadviselésről alkotott képedbe, és a gyakorlat igen is azt mutatja, hogy nem csak én gondolom így.

Mellesleg most sem cáfoltál, hanem az első mondatoddal semmisé tetted a kommentemet, és egyszerűen nem vagy hajlandó tudomásul venni a neked ellentmondó tényeket, adatokat.

TG
  • molnibalage83
    Tökmindegy, COIN gép helyett írhattam volna drónt is. A helikopteres nem PGM-es bombázás kb. annyira korszerű és szükségszerű megoldás, mint 1982-ben Me-109-szel szembeszállni az IAF ellen.
  • [NST]Cifu
    Azért tegyük mellé, hogy a modern hadseregek látványosan kerülik a COIN gépeket.

USAF: túl lassú, inkább a drónok,
    US ARMY: nem lehet nekik, inkább a drónok,
    USMC: nem elég férfias, inkább a Lightning II.
    Luftwaffe: nein, danke (pedig anno volt Alpha Jet-jük, ami ma már csak kiképzőgép)
    Armée de l'air: non, je t'en prie (volt Jaugar-juk és van AlphaJet-jük, elöbbi már nincs, utóbbi csak kiképzőgép)
    RAF: Oh, bloody hell, no way! (meg egyébként is, inkább a Reaper-ek)
    ...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.21. 10:48:31
  • molnibalage83
    Már a második mondatnál elvérzik a kommented. Nincs harcászati kérdés sem. Egyszerűen szökőévenként van olyan helyzet, amire kell ez. Viszont repülőgép alapból képes bombázni...

A magyar helik azt gyakorolták, amire éppen van eszköz és pénz. Mikor és milyen gyakorisággal lőttek rakétával vagy ATGM-mel? Izé, ez a gépek fő fegyverzete. Bombavetési gyakorlat meg lehet, hogy 20 év alatt volna 1 vagy 2 db...

A jenkik is használhatták, aztán azóta sem foglalkoztak vele a jelek szerint. Meg úgy nagyon más sem....

A válasszal semmi bajom, egyszerűen félreérted az egész gondolatmenetemet.

Ezen felül lehet, hogy anno erre szükség volt. A PGM-ek korában meg totál felesleges és még veszélyes is. Egy Super Tucano szerű gép MANPAD zónán kívül dobálja a JDAM/LGB-t a helikopternek ilyen önveszélyes mutatványra nem kell vállalkoznia.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.21. 10:27:02
  • ambasa
    Megint beleesel a szokásos hibádba szerintem. Van egy bizonyos harcászati kérdés, amire nem ugyan azt a választ adták keleten, mint nyugaton. Nem érted miért, ezért nyomban elveted. Gondoljuk végig azonban miért is tehettek így? A nyugati harci helikopterek fő feladata a VSz páncélozott céljainak pusztítása volt, főleg lesből kiemelkedve, innen nehéz bombát vetni. Mi a szovjetek helikopterek feladata? A támadást támogatni, ezért már a repülési profiljuk is különbözik, nem véletlenül helyezik a hangsúlyt a sebességre. Így már lehetséges a bombavetés. A Mi 24-es egy teljesen más harcászati koncepcióra született, nem véletlen, hogy a fent említett képessége mellett, egyedülálló módon hermetizált, és deszant szállítására alkalmas.

Mellesleg, most, hogy Repvez írta, nekem is beugrott, hogy anno Szentkirályszabadján emlékeim szerint egy kis közös platformra függesztettek 3 kis (pár kilós) kék gyakorló bombát, Mi-17-esre (annál a századnál voltam) amelynek ballisztikai tulajdonságai megegyeztek a nagyokéval és gyakorolták a bombavetést. (Mint lentebb írtam a magyar Mi-17-esek rendelkeztek OPB-1r bombacélzó periszkóppal.

Egyébként a Mi-8TB PG-s szakutasítása leírja, hogy a helikopter belső tartóira lehet függeszteni 50-250kg, a középsőre pedig 500kg-s bombát, míg a külsőre nem. A gép tartalmazta a bombavetéshez szükséges teljes bekábelezést, az ESzBR-3P/A elektromos kioldót és a KSzB-49 bombadobó nyomógombot.

Mint írtam a szovjetek kidolgoztak egy választ a saját harcászati elképzelésük támogatására. Az hogy ez a válasz jó, vagy rossz, lehet vitatni. Azt hogy, csak speciális esetekben kívánták alkalmazni, vagy általánosan, nem tudom, nem ismerem az idevágó szovjet harcszabályzatot. Az is lehet, hogy az első tényleges bevetések tapasztalatai után elvetették volna a használatát, nem tudhatjuk. De ezektől függetlenül létezett, és ez indokolta az ejtőernyő rendszeresítését a gépek fedélzetén, még akkor is, ha ez túlnyomó részt valóban csak placebó volt az én megítélésem szerint is.

Mellesleg itt egy kis anyag a helikopterek bombavetéséről:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Armed_helicopter

Mint olvasható, az amerikaiak is használtak helikoptereket Vietnámban hasonló céllal, a szovjetek talán innen meríthették az ötletet.

TG
    Utoljára szerkesztette: ambasa, 2016.07.21. 09:06:21
  • [NST]Cifu
    Azért a Mi-28 és Mi-35 esetében ők is áttértek a fix futóműre. ;)
  • repvez
    Annyira értéktelen a használata, hogy a magyar helikopterek is gyakorlolták a bombavetés vele várpalotán. mi-8 és mi-24-esből is.

Egy mondtat erejéig még visszakanyarodva az ejtőernyőkhoz, a nyugati tervezésben azért nincs ejtöernyő a helikben, mert ott az az "biztonság érzetet, hogy nem behuzható a futó és az ülés elnyeli a becsapodást, igaz, hogy a belső szervek leszakadhatnak közbe, de az öroszoknál meg az ejtöernyő olcsóbb, volt ehhez a biztonság érzet megteremtéséhez és nem kellett a gépet áttervezni hozzá.
  • JanáJ
    Én kisebb gépről, valami Cessna méretről és hordóról olvastam. De persze volt ott minden.
  • molnibalage83
    Tudom. Akkor is marginális ennak használata. Annyira, hogy ha értékelni kellene a harci helikopterek képességét, talán be se tenném az értékelésbe, mert hiánya nem valódi hiány és ha képes rá akkor is szökőévenként lehet használni.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.20. 14:31:32
  • fonak
    Ancsákból tudtommal, "gázpalack-bombát" és egyéb barkácsolt dolgot, ami akadt. Ancsák egyes híresztelések szerint tőlünk is kerültek át oda, talán pilóták is.

Bocs, látom megelőztek :)
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.20. 14:22:25
  • JYeti
    Köszi a választ :)

Y
  • JanáJ
    Ennyi erővel a Mi-8/Mi-17-en meg a "hordó bomba" van rendszeresítve. A Horvátok meg valami kis gépből dobták. Sőt asszem még vonat bombájuk is volt. :-)
  • [NST]Cifu
    Csakhogy az egy improvizált megoldás volt, nem "gyári".

Ez kb. olyan, mint amikor az iráni F-14A-ra HAWK rakétákat szereltek....
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.20. 09:07:48
  • fonak
    Jah, a libanoni hadsereg vetett bombákat Huey-ról pár éve.
  • Freeda Krueger
    Uh-1 re biztosan lehet.
  • [NST]Cifu
    Amint a videón is lehet látni, jó magasan, cirka 600-800 méteren lehettek, olyan magasan biztosan nem jelent rá veszélyt a saját bombája.

Hogy mennyire bevett? Ahogy Ambasa leírta, Afganisztánban volt használva a szovjetek által, meg talán Csecsenföldön, és persze most Szíriában. Nem bevett, de előfordul. Csak a szovjet / orosz doktrínában szerepel, nyugati gépekre nem lehet légibombát szerelni, ott az irányítatlan rakéta, USMC-nél a TOW, illetve a gépágyú a céleszköz. A légibombáról az egyik magyar Mi-24 pilóta mondta meg a frankót uszkve 20 éve, mikor szóba került, hogy gyakorolják annak vetését is: a légibomba olcsó...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.19. 22:08:29