95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hpasp #75794
    A Tor-nak van valamilyen szintű ABM képessége? Az M3.0 cuccok ellen jó? (Ennél többet nem várnék el tőle.)

A 2 célcsatornás TOR-M1 (SA-15) hadosztály szintű légvédelmi komplexum, amit a Csehszlovákoknak, és nekünk is ajánlottak az Osza/KUB után, ám végül egyedül a Görögök szerezték be...
    max.hatómagasság: 6km
    max.hatótávolság: 12km
    max.célsebesség: 700m/s
    ... elvileg hatásos volt TOMAHAWK/HARM/GBU ellen.
  • [NST]Cifu
    A JAGM rendelkezik a képességgel a jövőben, és a Lima változat még hadrendben van, csak újat nem rendeltek belőle, szóval én úgy vélem, hogy az US ARMY a Lima változat cseréjére várja a JAGM-et, és a Hellfire-t még egy ideig húzza (talán arra számítanak, hogy a JAGM sokkal drágább lesz, mint a Hellfire Romeo?).

De egyébként se nagyon repültek vele az Apache-ok, szinte mindig a félaktív lézeres változat volt a szárnyaik alatt mostanság.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.13. 11:34:28
  • molnibalage83
    Ha megszűnik a radaros, akkor a Longow tornyos indítás és rávezetése is a múlté lesz?
  • [NST]Cifu
    Igazából ez a változat egy egyszerűsítésre való törekvés a korábbi Hellfire II változatok (AGM-114K/N/M/P) összefogására, egy többfeladatú harci fejjel, és félaktív lézer rávezetéssel (ie.: megszűnik a radar rázvezetésű változat), különböző platformokról való indíthatósággal (szárazföldi, hajóról, alacsonyan repülő (helikopter/drón) vagy (közép)magasan repülő (drón)).

Elviekben ezt majd a 2018-ban érzkező JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) váltja, amely három érzékelős (félaktív lézer, félaktív radar (longbow) és infravörös önirányító). Arról egyébként érdekes módon nem esett szó...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.13. 11:31:11
  • Freeda Krueger

Hatékonynak tűnik
  • JanáJ
    A szállító gépekről mindig azt hallani, ogy nagyon leterheltek. Ezenkívül nem tudom mennyire hatékony egy ilyen átalakító kit, egy eleve erre használt géphez képes. Lehet még egy csomó más szűk keresztmetszet is, pl nincs ennyi oltóanyag, vízfelvételi lehetőség. Vagy csak nem az a megoldás, hogy 10x annyi géppel oltasz.
  • molnibalage83
    Az AGM-114R mi újdonságot hoz?
  • [NST]Cifu
    Eleve forgószárnyasra akart menni, de olyan jó volt az EÜ papírja, hogy vadászgépzésre is mehetett (ekkoriban főleg azok mentek helire, akiknek az EÜ ezért vagy azért, de nem volt elég jó). A MiG-21 kivonása után választhatott, és Szentkirályszabadjára ment, ott pedig Mi-24-esre került. Amelyik heliezredet dettó beszántották, ezután ült vissza merevszárnyúra, és lett először kiképző, majd ment tovább a Gripen-képzésre. Forrás
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.13. 11:21:29
  • JanáJ
    Mit keres egy vadász pilóta helin? Nem pazarlás? Mert tuti nem eü oka van, ha utána megint vadászra ülhetett.
  • [NST]Cifu
    Érdekesség, hogy jövőre jöhet az AH-64E Apache 'version 6' upgrade. Az upgrade első sorban a fedélzeti számítógép hardware cseréjére és a szoftver fejlesztésére vonatkozik.

Ezzel a következőekre lehet majd képes:
    -Javított veszélyforrás-felderítés és azonosítás, továbbá nagyobb hatótávolság a AN/APG-78 Longbow radarral.
    -Integrálásra kerül az AGM-114R 'Hellfire Romero' rakéta
    -Integrálják a hadsereg szárazföldi hangkommunikációs rádióját a Link-16-ba, így közvetlenül tudnak majd csatlakozni a 'sártúrók' rádiójához.
    -Level 4 képesség az MQ-1C Gray Eagle és a Shadow V2 UAV/UCAV drónokhoz (Level 1: a drónok videójelét fogadni és továbbítani tudja külső forrásból és forrásnak, a Level 2: a videójelet közvetlenüld dróntól tudja fogadni, Level 3: a drón fegyverzetét irányítani tudja (Hellfire rakétát), Level 4.: a drón követlen irányítása a helikopterből (feltehetően fél-autonóm módon, tehát waypointokat tudnak megadni neki))

Hamarosan géppárban repülhetnek...
  • molnibalage83
    A Tor-nak van valamilyen szintű ABM képessége? Az M3.0 cuccok ellen jó? (Ennél többet nem várnék el tőle.)
  • Hpasp #75783
    «Tor» party :)

Ráadásul ez még kevesebb is mint egy ezred. (csak 3 üteg)

• fonak
    A vízlocsolás IL-76-ból látványos, de a Phos-Chek és hasonló anyagok sokkal hatásosabbak.
  • [NST]Cifu
    Sajnos a laikusok általában a filmekből tájékozódnak, mert hát élőben nem találkoznak, nem találkozhatnak ilyesmivel. Ott meg ugye nem egyszer egy sima gépkarabély találattól is tripla szaltót vetnek a rosszfiúk...
  • ximix #75780
    Mire gondoltál eszköz alatt ? Kevés a teherszállítójuk vagy nincs belevaló tartály ect.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Csöppet rosszul kérdeztem előbb
    Inkább úgy fogalmaznák, hogy nehezen értem mi az akadálya, mi az indoka, probléma annak, hogy a felső állami vezetés, akinek lehetősége volna elrendelni minden támaszponton vagy csak a déli államokban 15-20 db teherszállítógép átalakítását tűzoltásra. (nem véglegesen csak mint opciót ezt is tudnák)
    Nem egy olcsó mulatság lenne, de egy-egy sikeres és gyors tűzmegfékezése után növekedne a katonaság presztízse a lakosság szemében.
    Nem veszélytelen az tény , de ha tudom hogy sokan vagyunk nem kezdek vagánykodni, nem oda ment pontosan, nem baj majd a következő körben jobban figyelek,vannak mögöttem még 10 -en, ezzel szemben a polgári tűzoltók néha kockáztatnak, mert ők is érzik, hogy korlátozottak a lehetőségeik és mire egy gép újra fordul addig, a tűz újra lángra kap és csak késleltetni tudják megfékezni nem.
    Bár a hadseregnek van egyéb elfoglaltsága is, de jó eséllyel -gondolom én- össze tudnak kanalazni pár gépet ha a haza szólít, ők egy igen szervezett egység egy riasztás után mondhatni katonás rendben az épp nem használt, nem sürgős gépeket felmálházzák majd, a legrövidebb idő alatt és mehetnek.
    A katonaság ha lehetőséget kap kitud dolgozni mind a tűzoltásra mind felkészülésre eljárásokat amik, biztonságosabbá tehetik ezt az egészet.

@ fonak nem inkább ilyenre

Érdekesség képen egy 2012-es cikk

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
    «Tor» party :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Symposium 2016

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.07.12. 23:36:27
  • Rue East
    Ott van leírva melyik 4 Airlift Wing használja...
    Az, hogy te nem láttál még USAF gépet tüzet oltani, az ég világon semmit nem jelent. Én se láttam még. Ha rákeresel akkor fogsz látni képen is és videón is.
  • molnibalage83
    Elolvastam. Nincs válasz. Én még életemben nem láttam USAF-os gépet tüzet oltani.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.12. 22:44:19
  • Rue East
    Olvasd el és választ kapsz a kérdéseidre...
  • molnibalage83
    Ok, de van ilyan a USAF-nek? Van hozzá crew, aki ért? A pilóta tud úgy repülni, ahogy kell?
  • Rue East
    https://en.wikipedia.org/wiki/Modular_Airborne_FireFighting_System
    Utoljára szerkesztette: Rue East, 2016.07.12. 22:36:41
  • fonak
    Ilyesmire gondolsz?

(tudom, tudom, ez nem katonai volt már)

• molnibalage83
    Nincs hozzá eszközük.
  • ximix #75772
    Az amerikai hadsereg, miért nem segít a bozóttüzek oltásánál a teherszállítógépeivel ?
    Ex has kb: 20-30 géppel lehet még a kezdeteknél elfojtanák a tüzet.
    Nehogy valaki erre alapozzon, miszerint tüzet gyújt és azzal elvonja hadsereg "figyelmét" . . . . ?
    (a tehergépek átalakítását biztosan meglehetne oldani, majd ha baj van csak betolni a tartályokat és go)
    A humor totyikból loptam

---------------------------------------------------------------------------------
    Ujj lenyomat olvasgatós pisztolyzár
  • VO101Tom
    Ott van még a bázis pk, Ugrik Csaba, Asztalos István (Sztali) a korábbi Puma szd pk, vagy Kálló Sándor (Sucu), a jelenlegi pk. Langó Viktor is repült még 29-esen, csak akik így hirtelen eszembe jutnak. Ők mind a mai napig aktív Gripen pilóták is. De Gróf Gergely pl Mig21-esre is kapott kiképzést, aztán Mi-24 majd vissza a repülőkhöz: Alba majd Gripen. Neki a 29-es kimaradt, de elég szép a lista így is. :)
  • Palinko
    Nem is tudtam, hogy olyan hülyeségek is terjednek, hogy nem is kell a .50 BMG-vel találatot elérni elég ha közel halad el a testhez és már az is végzetes, mert akkora hullámot kelt ami olyan erős :D
    Gondolom ebből a topicból ez mindenkinek nyilvánvaló hogy hülyeség, viszont mégis belinkelem a videót ami cáfolja. Hogy miért? Mert azért azt én sem gondoltam volna, hogy
    a kártyavárat sem dönti el :D

• _rudi
    Esetleg építenek egy saját repteret - mondjuk Pusztaszeren - és vidáman röpködnek movittal és vitorlával.
    Meg húzzák a hegedűt...
  • [NST]Cifu
    Függ attól, hogy az illető mit szeretne. Hiába soklépcsős a katonai vezetés a HM-ben, ennyi kiöregedő örnagynak és alezredesnek nincs hely, hogy íróasztal mögé ültessék. Meg hát a pilóták ha egy mód van rá, akkor repülnének tovább.

Marad az, hogy civil repülésbe mennek át, vagy esetleg megpróbálnak a katonai repülésben kiképzőnek átmenni (például az NFTC-be (NATO Flying Training in Canada)).
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.12. 16:27:38
  • molnibalage83
    Leszerelés. Civil szférában sanszosan tud még repülni. Nyugdíjhoz ennél magasabb szolgálati idő kell asszem. Ha 22 évesen lépett be, akkor is min. 42+ évse kor kell a teljes nyugdíjhoz.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.07.12. 15:57:26
  • JanáJ
    És mi van utána? Nyugdíj vagy elmegy utasszállítóra? Mert az Ancsák nem szívják fel a kiöregedett zsokékat.
  • JanáJ
    Az összes "szakértőnek" nem tudom küldeni. Ezért küldöm a velük örökös harcban lévő Molninak, hogy ennyivel is több ammo-ja legyen. :-)
    Mindenesetre szerintem nagyon szemléletes az idézet mondat.
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2016.07.12. 15:48:54
  • [NST]Cifu
    Úgy tudom Kocek is repül még Gripen-en, pedig ő is MiG-29-esen kezdett.
  • molnibalage83
    Asszem most már talán csak 1-2 van. A magyar pilótákl átlagos életkorát nézve meg lassan egy sem lesz. Minimum 35-36 éves lehet ma egy ex 29-es zsoké...
  • fonak
    Úgy tudtam, a 29-es pilóták mind elhúztak nyugdíjba anno, amikor 3x éveseknek is lehetővé tették a szabályok. Ezek szerint van a mostani Gripen pilóták között, aki repült MiG-en is?
  • [NST]Cifu
    Ezt inkább azoknak küld, akik anno a Gripent következetesen 'digitális sportjet'-nek csúfolták. ;)
  • JanáJ
    Molninak szeretettel: :-P
    "Amíg a MiG-29-esen repültünk, azt hittük, hogy a világ legtökéletesebb gépén repülünk. Igen, a világ legszebben repülő gépén repültünk, most meg az egyik legokosabbján."
    link
  • Hpasp #75759
    Ha már így belemélyedtünk...

Igla fej (OGSz) elvi rajza...

OK - elsődleges hűtött InSb - Indium Antimonide fotó ellenállás
    BK - másodlagos PbS - Ólom Szulfid fotó ellenállás
    középen a lineáris tárcsa (és frekvenciafüggő féligáteresztő tükör), ami a cél irányát adja meg.

... és megvalósítása:

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.07.12. 11:32:57
  • [NST]Cifu
    Nem zavarja meg a lézert, de a jelenlegi DIRCM rendszerek az infratartományban dolgoznak, így elvakítani nem tudják (elvben) a látható tartományban dolgozó optikát. Az egy más kérdés, hogy ha nagyobb energiával dolgozik, és az infra tartományt nem szűrik, akkor a beérkező energia tönkreteheti azt.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.12. 09:52:53
  • JanáJ
    "A vízszintes vezérsík a heliken , nem mozgatható, hogy azzal "nyomná le "az orrát.Az csak a berepüléskor állítják be , hogy a gép vízszintesen álljon semleges bothelyzetben repüléskor, amolyan fix trimm szerepet játszik, mivel orr-nehéz a gép amúgy is.
    Igy amikor a farokrész elszállt onnantól, már mindegy , hogy van e rajta vízszintes vezérsík vagy nincs vagy sérült e, nem tud mit kezdeni vele."

Az tiszta sor, hogy nem állítható. Bár az általad írtak alapján az elvesztése pont hogy süllyedésbe vitte volna a gépet, nem emelkedésbe. Az hogy a farok rotor elvesztése kezelhetetlen pörgésbe ment át azt értem, de mitől emelkedett? Véletlen? Gondolom a személyzet nincs a helyzet magaslatán mikor így pörög egy gép. Arról nem beszélve hogy még egy szimulátorban se sok esélyük lehetett volna, ahol nyugodtan, pörgés és tét nélkül próbálkozhattak volna.
  • fade2black
    "Ezért mondom, hogy az is egy opció, hogy a látható frekitartományt használnák ismét."

Az miben zavarja meg a lézert?
  • [NST]Cifu
    Szvsz azért nem játszik ez a szűk IR spektrum, mert eleve a lézerek alkalmazkodnak hozzá (moduláció), már a MIRAS-DIRCM is elemzi a célról (a rakéta érzékelőjéről) való fénytörést, hogy milyen frekin "játszik" az, majd ennek megfelelő hullámhosszon kezd el vakítani.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.07.11. 20:15:54