Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

molnibalage83
A terv z 500 óra. Még most sem érik ezt el. Egyébként ez is brutálisan szar érték akármihez mérten. A TVC képességnek semmi értelme nincs. Az F-22-be is kb. azért került be, mert a jenki mánia a szuperfejlett gép és volt rá pénz. A gép képességeinek összességét nézve nem igazán lehet reális okot mondani, hogy miért ne lenen meg nélküle az F-22. Sokkal többet ért volna TVC helyett talán AIM-9X + HMS-t adni végre a gépnek..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
Igen. Ez a TVC ára. És a gépbe való visszaszereléskor is a beállítás az repvezérlő rendszerrel kapásból elvisz még üzemidőt. A tervezett csere időtől nagyon elmaradt és a gépekhez képest emiatt több, mint kétszeres hajtómű tartalék van. Az F-22 Raptort leszámítva nyugaton a tartalék hajtómű aránya 10-15%...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

[NST]Cifu
A kínaiak nem férnek hozzá elviekben az AL-31FP-hez, mivel annak fejlesztését az Indiaiak fizették, bár feltehetően valami know-how jön az oroszoktól feléjük is.

Kínától aligha fog bármiféle segítéséget kérni India, Kína ugyanis az ősellenség Pakisztánnal ápol jó kapcsolatokat...

A 250 órás javítások közötti élettartam annyira azért nem rossz, ha belegondolsz napi 12 órás bevetés esetén is bő 20 napig harcképesek hajtóműcsere nélkül. A lenti forrás szerint ez 500 óra, ami máris 40 nap...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Én úgy tudom, hogy 500 óra, és Indiában újítják fel, de egyébként sok velük a gond. Durva az 57%-os hadrafoghatóság. Mármint durván rossz...

Nem tudom, hogy mennyire macera egy hajtóművet karbantartani. Ezek szerint nagyon.
A kínaiak hozzáférnek az indiai szintű (és orosz gyártású) hajtóművekhez? Gondolom ha nem akkor szívesen megnéznék őket. :-)
Pont azért gondoltam a kínai segítségre, mert ők már egyedül tudják másolni a gépet. :-) Bár szerintem ők nincsenek jóban, mert kína inkább a pakikkal van jóban.
Ha a Molni által írt 250 óra egy valós szám, akkor ez nagyon lekorlátozza a gépeket egy esetlegees háborúban, nem. Kb mintha egy BKV buszt hetente szét kéne szedni.
250, mint kettőszáz ötven?
[NST]Cifu
India és Kína nincs egy szinten, Kína jó 10-15 év előnyben van. Lásd még nukleáris tengeralattjárók esete (az Indiaiak még mindig csak tesztelgetik az első saját SSBN tengójukat, a Kínaiaknak lassan 20 éve van ilyenjük), hagyományos tengeralattjárók esete (Kína már továbbfejlesztette a Kilo osztályra alapuló saját Song-jait, India most is csak megvásárolni tudta a Scorpéne-osztály licenszét) és így tovább.

A Szu-30MKI Indiai összeszerelése azonos koncepcióra épül, mint a Szu-27SzK Kínai összeszerelése, meghatározó komponensek, mint a hajtómű vagy a radar kizárólag az Oroszoktól érkezik, dobozban, ha ezeket ki akarják váltani, akkor kemény kutatás/fejlesztés kell(ene). A Kínaiak lassan 20 éve küzdenek a saját WS10-es hajtóművel, és még mindig nem teljesen 100%-os a minőségük. Ezzel együtt Kína már képes arra, hogy az oroszok nélkül gyártson koppintot Szuhojokat (J-11B és J-15), India viszont erre nem képes. Éppen ezért meghatározó számukra a technológiai transzfer, amin például részben csaknem elcsúszott a Rafale beszerzés is.

Természetesen lehet játszani, és az Indiaiak is tanulnak, például a MiG-29K gépeiknek az RD-33K hajtóműveit a HAL fogja licenszben gyártani.

Szóval kiváltani a függést? Nos egyszerű megoldás nincs erre. Ha nagyon akarják, megpróbálhatják, de sokba fog kerülni nekik (a saját hajtóműiparra sokkal többet kell költeniuk, a saját radarok kifejlesztésére költeniuk kell, és így tovább).

molnibalage83
Amennyire tudom a hajtóműveket cirka 250 repóra után ki kell szedni és egy részüket Oo-ba viszik vissza.

A gépek jó részét ők szerelték össze, gyártották le és Kína is gyárt ilyesmiket. Nem tudnák kiváltani az orosz függést?
Raptor cikk.
Pluskast
Na én csak egyről tudtam, de akkor ma is okosabb lettem 😊 Amúgy ha jól tudom maguknak az oroszoknak sincsen 20-nál több.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

[NST]Cifu
Az oroszok a Tu-142 további modernizálását javasolták. Ebben az Indiaiak nem láttak fantáziát. A P-8I program egyébként meglepte őket, nem szoktak hozzá, hogy egy beszerzési program határidőre és a szerződésben megszabott költségeken belül teljesüljenek. Emiatt rendeltek aztán további P-8I-ket. 😊

Az Indiaiak azért választották a T-90S-t (majd M-et), mert a T-72 már jelentős mennyiségben állt rendszerben náluk, tudták milyen, megvolt a háttértudás az üzemeltetés terén, volt tapasztalatuk velük, ráadásul licenszben már gyártották is. Nem volt opció nyugati harckocsi, mivel teljesen új technológia kellett volna. Az Arjun-t erőltették és erőltetik helyette.

molnibalage83
A Poseidon helyett az orosz mit tudott volna ajánlani...? A K-9 + T-90 tényleg érdekes. Mondjuk nem értem, hogy anno miért nem K1A1-et vettek helyettük. Vagy az export korlátozás alá esett akkor? Tüzérségnél gondlom a 2S19 Msta az orosz egyetlen reális opciója.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.13. 11:47:51

[NST]Cifu
Azért ott van a "lassan elfordul" frázis. 😉

A Szu-30MKI flotta fontos, de a légierő iszonyú sok típusra támaszkodik, most ugyebár a Rafale és Tejas tűnik ki ebből, előbbi azért, mert a kiválasztáskor az orosz típusok élből kibuktak a tenderen. Utóbbi nemzeti büszkeség, meg marad. Ha bele gebednek, akkor is. 😊

Az FGFA halad tovább, de nem csodálkoznék rajta, ha végül lelőnék az egészet a fenébe...
A saját HAL AMCA programjuk meg ugyanúgy menni fog tovább, mint a Tejas...

A látványos inkább az, hogy amíg 10 évvel ezelőtt még nagyban támaszkodtak az oroszokra, most már lazán mellőzik őket. A P-8I Poseidon esete brutálisan látványos volt, ahogy a C-17 esete is. Most pedig már tűzérség terén is elfordulnak az oroszoktól, pedig a K-9-esek olyan Indiai dandárokhoz készülnek, ahol a T-90S mellé kerülnek...
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2015.10.13. 11:44:19

molnibalage83
Azért a Szu-30 MKI flotta baromi hosszú elköteleződést jelent - ez a légierő no1. gépe, az MRCA program meg olyan amilyen - a MiG-29K meg az egyetlen hordozós jet...

Az első különösen a hajtómű borzalmasan magas support igénye miatt. Szeintem semmi értelme a TVC-s hajtóműnek, Kína okosabb volt ezen a téren, hogy az ő Szu-30MMK gépeikben nincs TVC.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.13. 11:32:44

[NST]Cifu
India lassan teljesen elfordul az oroszoktól. Most döntöttek arról, hogy Dél-Koreától vásárolnak 100db K-9 Vajra 155mm-es L/52-es önjáró ágyútarackot. Az ár 800 millió dollár körül van.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2015.10.13. 11:23:14

[NST]Cifu
Egész pontosan négy példányuk van, tavaly vásárolták őket.

Pluskast
Nos az irakiaknak van egy példánya amit aktívan használnak is az ISIS ellen.

Amennyire én tudom a TOS-1 ugye ment volna a páncélosokkal és a NATO katonákat hamvasztotta volna el, míg a Grad nem. A TOS-1-re a wiki okt 10.-ei bevetést ír Szíriára. De nem hivatkozik semmire. Biztos a TOS-1 szebb/jobb/okosabb, de nem tudok olyan bármit elképzelni amit Graddal nem lehet leküzdeni a Halál Csillagon innen. :-) Amúgy thermobarikus rakétát nem dobott a wiki a Gradra, ami meglepett.
[NST]Cifu
A TOS-1(A) rövid hatótávolságú (TOS-1: 3,5km, TOS-1A: 6km), de páncélzotott, a T-72-es alvázára telepítették a rakétaindító konténert. A 220mm-es rakétái csak Thermobarikus robbanófejes változatúak. Alapvetően maga a TOS-1(A) a frontvonalbeli csapatok mellé van beosztva, tehát az előrenyomulást akadályozó erődítések, védelmi vonalak felszámolása a feladata.

A Grad (220mm) és a Szmercs (300mm) teljesen másik rendszer, sokkal nagyobb hatótávval (20-50km), és nem páncélozott indító járművekkel. A Szmercs-hez van termobarikus robbanófejes rakéta, a Grad-hoz tudomásom szerint nincs.

molnibalage83
Köszi. Viszont a belső tartón nincs AG fegyverzet...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

molnibalage83
Igen, a TOS 1 tűzereje egy rakétára és bizonyos célpont ellen sokkal nagyobb.

Hát gondolom letesztelnek mindent ami új.
Pluskast
Tudtommal a TOS 1A thermobarikus rakétát lő ki, míg a grad nem. Aztán a nálam szakavatottabbak majd kijavítanak ha tévedtem 😊
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.10.13. 09:51:22

Pluskast
Ez igaz, de így messziről nézve nem tudom, hogy a becsapódási területen mi lehetett. Azonban ha ott volt mondjuk technika meg élő erő akkor azért sok nem maradhatott belőle.

TOS-1-ről voltak képek. De nem tudom mivel jobb/több mint a grad. Páncélozott, ami itt nem tudom mennyire plusz. Meg Gradhoz is van mindenféle rakéta, ha Szása ad. :-)
molnibalage83
Ha egy ilyen előkészítést nem követ támadás, akkor az egésznek szerintem semmi értelme, csak pazarlás.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.13. 09:44:34

Pluskast
Egy kis "érdekesség". Asszad hadseregének grad tüzérsége. Azért ez nagyon durva pusztítást vitt végbe. Én abban sem vagyok biztos, hogy ez grad volt.

molnibalage83
Tehát képes rá, de ennek ellenére soha nem tettek fel gyakorlatilag AIM-9-et, hasonlóan az F-111-hez. Az AIM-7-es részt eddig is tudtam és a max. 3 Sparrow helyett gyakran csak kettőt tettek fel.

Köszi.

z0ty4

ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070

[NST]Cifu
"The F-4G is wired to carry the AIM-7F and later AIM-9s, though the former is often displaced by a self protection jammer pod in the forward port well. Sidewinders may be carried subject to the type of ordnance on the inboard pylons."

AusAirPower

"For self-protection, the F-4G could carry up to four AIM-9 Sidewinder air-to-air missiles on the sides of the inboard underwing pylons. In addition, four AIM-7 Sparrows could be carried in the underfuselage slots. However, the left front slot was often taken up by the installation of a ALQ-119 or ALQ-141 jammer pod."

Joe Baugher

molnibalage83
Az F-4G-n van elvi akadálya annak, hogy AIM-9-et felrakják, ha van a belső tartón bármilyen ARM? Vagy doktrinális okokból nem lehetett látni rajta?

molnibalage83
Epic.

[NST]Cifu
Kína tagadhatattlanul fejlődik!
Avagy úgy tűnik van, ahonnan fel lehet nézni akár az Index.hu-ra is...

Kína talán a vízet használhatja, hogy elrejtse tengeralattjáróit

Utoljára szerkesztette: Cifu, 2015.10.12. 14:37:41

[NST]Cifu
Lengyel védelmi minisztérium propaganda filmje:

Egyébként nemrég volt egy súlyos baleset a Leo2A4-eseik egyikével. Egy lőszer berobbant a küzdőtérben, és az ott tartózkodók mind megégtek (a parancsnok és az irányzó testének 50%-a, a töltőkezelő 70%-a megégett), és a töltőkezelő bele is halt később sérüléseibe. Az előzetes vizsgálatok szerint lejárt szavatosságú volt a lőszer, de a parancsnokok utasították a katonákat, hogy ezeket használják el az éleslövészet közben. A lőszertároló megóvta a bennük lévő lőszert, tehát hogy a személyzet többi tagja túlélte, a lőszertárolóknak köszönhető.

[NST]Cifu
Az "elit" szó azt jelezte, hogy a legfrissebb technológiákat a frontvonalbeli T-64 és T-80 verziók kapták meg először. Legyen szó lövegböl indítható rakétáról vagy reaktív páncélzatról. A T-72 mindig később kapta meg az újításokat. Ezen kívül a T-64 és a T-80 fejlettebb megoldásokkal operált, míg a T-72 olcsóbb megoldásokkal (legyen szó tűzvezető rendszerről, automata töltőberendezésről vagy motorról).

A visszaemlékezés pár téren bizony zátonyra fut, mert nem volt a csapatoknál gázturbinás T-64, az a T-80 volt (kísérletileg került beépítsére az 1960-as években T-64T jelzéssel). A T-90-nek meg végképpen semmi köze a T-64/T-80 vonalhoz.

Ami miatt nem szerették a szovjetek a T-64-est, az a motorja volt, ugyanis az első időkben a 4TD/5TD széria eléggé megbízhatattlan volt.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2015.10.11. 21:38:05

Hpasp
A T-64 nem az elit volt, a T-72meg az olcsó hk?

Nem

Röviden:
http://www.mediafire.com/view/kmdhbzksq3j94n4/Why_Three_Tanks.pdf

Részletesen:
http://www.mediafire.com/view/pdi8bkzp2jar5f2/MBTs.pdf
A T-64 nem az elit volt, a T-72meg az olcsó hk? CSak mert itt nem ezt írja: Olajbúvár 6
Tudja esetleg valaki, hogy a magyar ejtőernyősök milyen felszerelésben ugranának? Mennyi cuccal? Mert csak a sisakot, meg az ernyőt találom. Azt hogy milyen és mennyi felszereléssel azt nem. Max tár nélküli AK-63D-t láttam rájuk csatolva, de ennyi. Volt egyáltalán elképzelés a bevetésükről, vagy hogy miért jó, hogy van/volt ilyen képességük? Most nem a különlegesekre gondolok, hanem a csak ejésekről (tudom, ők is különlegesek).
Talán még Cifu írta anno, hogy ki kell gombolkozni, hogy láss. ÉS a napernyő a kint létet könnyíti meg. Az auszik asszem a hőkibocsájtást csökkentő álca (?) hálót is rápakolták, hogy ne melegedjen fel a hk. a napon. Autóban sem vicces a klíma, mikor a kocsi meg 50 fokos. :-)
[NST]Cifu
Orosz TV haditechnikai műsora. Kalibr, Tor-1M videók, távirányítású harci robot...

Palinko
úgy tudtam van benne klíma
Tényleg, jogos.
Nem hiszem, ugyanis ha megnézed a videót, akkor látni, hogy a toronyból szállt ki az illető. A vezetőnek pedig az M1-ben (és tudtommal minden jelenlegi harckocsiban) külön búvónyílása van a tornyon kívül. Ha a harckocsi belseje is lángolt volna, akkor ennek még kevesebb értelme van, hiszen pont a toronyban lévő lőszerrekesz gyulladt ki, az ember meg csak nem arra kezd el menekülni, amerre a tűz is van, ha a feje fölött is van egy ajtó.
Nekem is így rémlett. Persze a 27-est összekeverhette a 29-essel a szemtanú (ha igaz).

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
Nem, csak szuhojok vannak kint (24M2, 25SzM, 27SzM és 34).

MEglepődnék. De szíriának asszem van/volt.
Twitterről származó pletykának tűnik.
Egyáltalán vittek 29-eseket a ruszkik?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Itt ráadásúl egy 29-est emlegetnek: link. Szóval lehet a gép orosz gyártmány, nem orosz tulajdon. Persze ebből még az is kijöhet, hogy csak két jegesmedve verekedett össze.